Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Γελάει ο κόσμος! Ο Τσίπρας τώρα δεν βλέπει Αμερικάνικα συμφέροντα πίσω απο τον TAP



Κατηγορούσε το 2013 την κυβέρνηση Σαμαρά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι " Η σύμβαση δεν προσφέρει τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης ενώ σκοτεινά σημεία"
Έλεγαν επίσης " Η επιλογή του TAP έχει σχέση με την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα Αμερικάνικα συμφέροντα"


Τώρα τα πράγματα τα παρουσιάζει αλλιώς στήνοντας μάλιστα και φιέστες για έργο το οποίο είχαν επιτύχει άλλοι και αναφέρομαι στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να αναπτυχθεί και να προχωρήσει.

Λέει λοιπόν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι σημαντικό εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, τίς εργασίες του οποίου εγκαινιάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη βάζοντάς την στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και δημιουργώντας περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας. 

Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρόκειται ακόμη για εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού καθιστά τη χώρα μας γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας».

Βγάλτε τα συμπεράσματα σας!!! 




Προθεσμία για την Παρασκευή πήραν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του




Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του, Γεωργία, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης.

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Σε δήλωσή τους αρνήθηκαν ότι πήραν μίζα και υποστήριξαν ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί πως σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.


Έξαλλος ο Ερντογάν από την μεταμόρφωση του σε Χίτλερ στην τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο



Η ομάδα PixelHELPER προέβαλε στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο φωτογραφίες του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως Αδόλφο Χίτλερ.

Οι Γερμανοί καλλιτέχνες όπως δήλωσαν προχώρησαν σε αυτήν την πράξη, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται στην Τουρκία.

Σε μία από τις φωτογραφίες ο Ερντογάν εμφανίζεται να φοράει ένα περιβραχιόνιο των Ναζί και να φέρει το χαρακτηριστικό μουστάκι του Χίτλερ.


Ενώ σε μία άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται δίπλα-δίπλα με τον Χίτλερ.




Πηγή: Sputnik, enikos.gr

Πηγή ΦΩΤΟ: Sputnik, Twitter/ @CSJohn


Ναρκωτικά, trafficking και πορνεία στην Ειδομένη - Μετέτρεψαν βαγόνι τρένου σε οίκο ανοχής



Στην «κόλαση» της Ειδομένης, εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύονται τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες για το κέρδος.

Διακίνηση ανθρώπων, λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών ήταν μέχρι πρόσφατα τα πιο διαδεδομένα αδικήματα, στα οποία προστέθηκε, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», και η πορνεία.

Στην πώληση ναρκωτικών το πάνω χέρι έχουν ομάδες Μαροκινών και Τυνήσιων, στο παρεμπόριο Σύροι και στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων Αφγανοί και Πακιστανοί. Όσον αφορά στην πορνεία, πρωταγωνιστές είναι Μαροκινοί και Ιρακινοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται γυναίκες που ζουν μόνες τους είτε επειδή έχασαν το σύζυγό τους είτε επειδή πρόλαβε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Το κύκλωμα έχει μετατρέψει δύο χώρους στην Ειδομένη σε αυτοσχέδιους οίκους ανοχής. Οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι τρένου και ένα δωμάτιο κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη. Τα μέλη του κυκλώματος δίνουν λίγα λεφτά σε εξαθλιωμένες γυναίκες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα γιατί εξάντλησαν τις οικονομίες τους με αντάλλαγμα την εκπόρνευσή τους. Τα χρήματα που παίρνουν οι δράστες από τον κάθε πελάτη ανέρχονται σε 5-10 ευρώ.



Πηγή : imerisia.gr


Θα πληρώνουν και τα παιδιά των παιδιών των παιδιών μας και βλέπουμε για τα εγγόνια τους!!



Είναι τραγικό και μόνο που το διαβάζεις ότι προτείνεται σχέδιο αποπληρωμής των χρεών μας μέχρι το 2080 και βάλε!!

Διαβάζουμε στο tovima.gr

Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικάνικη εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Παράλληλα το ΔΝΤ θέλει οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.

Και τρίτον το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης να παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η πρόταση του Ταμείου είναι πιο προωθημένη σε σχέση με τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει για το ελληνικό χρέος η Ευρωζώνη. 

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο η Γερμανία και άλλες χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο να είναι πρόθυμες για τέτοιες παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, άρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάποιου είδους συμβιβασμό.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται, με επόμενο κύριο σταθμό το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.



Οι Σκοπιανοί μάς επέστρεψαν πίσω 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες




Επαναπροωθήσεις «μαμούθ» από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, για τις οποίες υπάρχει ένα πέπλο σιωπής από την ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς, ανέφερε πως έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα συνολικά 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα, στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, από τότε που έκλεισε ο λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος».

Το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η κ. Σπίροβα ξεκινά από τις 8 Μαρτίου, πέντε μέρες πριν από τη «μεγάλη έξοδο» προσφύγων και μεταναστών, την Καθαρά Δευτέρα (14 Μαρτίου), όταν περίπου 2.000 άτομα, υποκινούμενα από «αλληλέγγυους», πέρασαν μαζικά στο έδαφος της γειτονικής χώρας, διασχίζοντας τον παραπόταμο του Αξιού, Μάλα Ρέκα, για να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν το ίδιο βράδυ πίσω στην Ελλάδα, με παράτυπες διαδικασίες.

Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αρχές της γειτονικής χώρας ανακοίνωναν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών από το έδαφός τους, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φαινόμενο δείχνει πως λαμβάνει μαζικότερο χαρακτήρα, με καθημερινές προσπάθειες ομάδων να περάσουν τα σύνορα, τόσο από την διαδρομή μέσω του ποταμού όσο και από άλλα σημεία της μεθορίου, ανατολικά της Ειδομένης, όπου δεν υπάρχει φράχτης.

Το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων ανέφερε επίσης πως από τις αρχές του χρόνου οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν συλλάβει και ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 23 διακινητών. Σήμερα σε κέντρα φιλοξενίας της ΠΓΔΜ βρίσκονται συνολικά 493 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 392 στο Ταμπάνοφτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, και τα 101 στο Βίνογιουγκ της Γευγελής, απέναντι από την Ειδομένη.

Στη φύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, τις αρχές ασφαλείας της γειτονικής χώρας συνδράμει διεθνής δύναμη 99 αστυνομικών από χώρες κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου» και της ομάδας του Βίζεγκραντ (8 από την Κροατία, 8 από τη Σλοβενία, 7 από τη Σερβία, 25 από τη Σλοβακία, 30 από την Πολωνία και 21 από την Αυστρία).

Την ίδια ώρα στην Ειδομένη συνεχίζεται η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κάποια από τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη εβδομάδα αποχώρησαν συνολικά 600 άτομα, ενώ με τα στοιχεία του κυβερνητικού Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες παρέμεναν στον καταυλισμό συνολικά 9.220 άτομα.

Επεισόδια στη Μόρια

Με περιορισμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης, η αστυνομία κατέστειλε χθες το μεσημέρι εξέγερση προσφύγων και μεταναστών στην κλειστή δομή της Μόριας στη Λέσβο. Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν κατάληψη στον χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου, υποχρεώνοντας σε φυγή τους εργαζόμενους και τα μέλη των ΜΚΟ, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, φωνάζοντας συνθήματα με αίτημα να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το hot spot και από το νησί. Αυτόπτης μάρτυρας της διαμαρτυρίας έγινε η αντιπρόεδρος της ευρω-ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, η οποία την ώρα της αναταραχής επισκεπτόταν την κλειστή δομή. Σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να αναλάβουν ισομερώς το βάρος της προσφυγικής κρίσης τα κράτη της Ε.Ε. Το βράδυ της Κυριακής διαδήλωσε στην πόλη της Μυτιλήνης με το ίδιο αίτημα ομάδα προσφύγων που έχουν βγει από τη Μόρια λόγω συμπλήρωσης του ορίου των 25 ημερών κράτησης, αλλά δεν τους επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το νησί.

Την ίδια ώρα, μετανάστες επιχειρούν να «δραπετεύσουν» από τη Μυτιλήνη, κρυμμένοι στις καρότσες φορτηγών που αναχωρούν με τα πλοία της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Σε δύο περιπτώσεις, την Κυριακή και τη Δευτέρα, συνελήφθησαν συνολικά 38 άτομα.

Τέλος, στον Εβρο, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη δράση των κυκλωμάτων, συνελήφθησαν με επεισοδιακό τρόπο δύο διακινητές, έπειτα από καταδίωξη. Το όχημα, με το οποίο μεταφέρονταν 12 Πακιστανοί μετανάστες, δεν σταμάτησε σε σήμα συνοριοφυλάκων για έλεγχο και ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα. Στη διάρκεια της καταδίωξης, η «τρελή» πορεία του αυτοκινήτου σταμάτησε όταν «καρφώθηκε» σε κολόνα φωτεινού σηματοδότη. Συνελήφθη ο 44χρονος Ελληνας οδηγός, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για μεταφορά μεταναστών, καθώς και ο 31 ετών Πακιστανός συνεργός του.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Πηγή : ethnos.gr


Ποια νησιά χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου




Νέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να φέρει η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ νησιά από την 1η Ιουνίου, με αποτέλεσμα ο συντελεστής να ανεβαίνει στο 24%, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, από την 1η Ιουλίου επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στη δεύτερη ομάδα νησιών, και να εναρμονιστούν με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα νησιά που αναμένεται να χάσουν το πλεονεκτικό καθεστώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- είναι: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος.

Έτσι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι κάτοικοι των εννέα νησιών θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται: Ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%, ο οποίος με το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί αύριο ή την Τετάρτη στη Βουλή θα διαμορφωθεί στο 24%, όπως θα ισχύει και για την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναμένεται, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία στους επιτηδευματίες και τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ θα πυροδοτήσουν ένα ακόμα... τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου του 2015, στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ είχαν εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη χώρα: Ήταν η  Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος  δηλαδή οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Η επόμενη ομάδα νησιών θα χάσει τον μειωμένο συντελεστή από την 1η Ιανουαρίου του 2017.



Πηγή : newpost.gr


Δεκαοχτάχρονος ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία



Συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

Μπλόκο σε 18χρονο Αυστραλό, που ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έβαλαν οι Αρχές της Αυστραλίας, καθώς ο νεαρός σχεδίαζε τρομοκρατική επιχείρηση στη χώρα.

Οι Αρχές τον συνέλαβαν σήμερα με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση μετά την ακύρωση του διαβατηρίου του, τον Φεβρουάριο, ενώ ο ίδιος φέρεται ν' αναζητούσε ένα πυροβόλο όπλο.

«Η ασφάλεια των Αυστραλών πολιτών είναι το βασικό μας μέλημα, με έμφαση στην εφαρμογή μέτρων κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας.

Μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της Αυστραλίας έκαναν εφόδους σε σπίτια σε διάφορες συνοικίες της Μελβούρνης σήμερα στο πλαίσιο των ερευνών σε βάρος πέντε ανδρών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στη Συρία προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις Ισλαμικού Κράτους, ξεκινώντας το ταξίδι τους με ένα ταχύπλοο, το οποίο θα τους μετέφερε αρχικά στην Ινδονησία.

Στους άνδρες, 21 ως 31 ετών, απαγγέλθηκε το Σάββατο η κατηγορία ότι προετοιμάζονταν για να ταξιδέψουν σε κράτος του εξωτερικού «με σκοπό να εμπλακούν σε εχθρικές δραστηριότητες» και αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι πέντε νεαροί, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.


Πηγή : newsbeast.gr


Ερώτηση στη Βουλή για τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ



Το ζήτημα της ακινητοποίησης των τριών ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, λόγω της έλλειψης πόρων για την επισκευή και συντήρησή τους, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αεροδιακομιδές ασθενών στις απομακρυσμένες, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Επισημαίνει δε ότι το τρίτο ελικόπτερο του Υπουργείου Υγείας, που εξυπηρετούσε το ΕΚΑΒ, τέθηκε σε ακινησία το φθινόπωρο του 2015 και έκτοτε το έργο των αεροδιακομιδών έχουν αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο κ. Κόνσολας ερωτά τον Υπουργό Υγείας τι προτίθεται να διαθέσει για τη συντήρηση και επισκευή των τριών ελικοπτέρων αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο, ώστε τα ελικόπτερα να τεθούν και πάλι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή.


Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας των αεροδιακομιδών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Τα τρία ατυχήματα που προκλήθηκαν στο παρελθόν με τα επονομαζόμενα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και είχαν 14 νεκρούς, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναστολή του έργου των αεροδιακομιδών.

Αντίθετα, πρέπει να διασφαλιστεί η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου με όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Το Υπουργείο Υγείας, έχει στην κατοχή του τρία ελικόπτερα, τα οποία και διαθέτει στο ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές. Από τα τρία ελικόπτερα που διέθετε το Υπουργείο Υγείας στο ΕΚΑΒ, το 2015 πετούσε μόνο το ένα, το οποίο τελικά ακινητοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2015 λόγω θεμάτων συντήρησης.

Έκτοτε, στο έργο των αεροδιακομιδών, το οποίο εκτελεί και η  Πολεμική Αεροπορία προστέθηκε και το Πυροσβεστικό Σώμα, με ό, τι αυτό σημαίνει.

Η ακινητοποίηση των τριών ελικοπτέρων, οφείλεται στην έλλειψη πόρων για την επισκευή και συντήρηση τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι ακυρώνεται μια από τις πιο βασικές λειτουργίες του ΕΚΑΒ.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός


Για «μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του



Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν φέρεται να εισέπραξε το ποσό από γερμανική εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό

Συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στην Κηφισιά ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, Γεωργία, μετά από ένταλμα που αφορούσε κατηγορία για «μίζα» περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, ποσό που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Μέρος του ποσού σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται να καταβλήθηκε για να αγοραστεί το κτήριο που βρίσκεται δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν και στο οποίο σήμερα στεγάζεται με ενοίκιο ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Η έφοδος των ανδρών της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη μετά το ένταλμα του ανακριτή διαθφοράς Νίκου Τσιρώνη έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του ζεύγους στην Κηφισιά.

Στη συνέχεια το ζεύγος Μαρτίνη οδήγηθηκε στην ασφάλεια όπου και παραμένει μέχρι να οδηγηθεί στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Τι είδαν οι εισαγγελείς 

Η έρευνα για τον Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος έχει πολλές ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, άρχισε πριν από περίπου 1,5 χρόνοι με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιαννης Δραγατσης και Αντώνης Ελευθεριάνος. Οι δυο εισαγγελείς από τις απαντήσεις αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που συγκέντρωσαν και από άλλα αιτήματα διαπίστωσαν  «χορό» εκατομμυρίων με δωροδοκίες προς τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει στη συνέχεια στην Ελβετία για να καταλήξει στη συνέχεια σε of shore εταιρείες στη  Λιβερία ώστε να χαθούν τα ίχνη.

Συγκεκριμένα, το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, (κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ) και ακολούθησε η σύναψη σύμβασης με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ. Το κόστος της σύμβασης ανέρχονταν στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές ( περίπου 36 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα διαφάνηκε ότι ο πρώην  πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν εξαπάτησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

 Πρόκειται για ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, πάνω στο οποίο «πατάει» και η κατηγορία σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη, το οποίο αφού εκταμιεύεται από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας φτάνει σε λογαριασμό του ζεύγους σε Ελβετική Τράπεζα.

Στη συνέχεια τα χρήματα αλλάζουν συνεχώς  λογαριασμούς ενώ το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία.

Όπως προέκυψε από τη εισαγγελική ερευνά ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς διαπίστωσαν πως με το ποσό αυτό ο Ανδρέας Μαρτίνης αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό Μεγκα που ενοικιάζει αυτό τον χώρο.



Πηγή : protothema.gr


Εκπτώσεις στα φθηνά και μη ρυπογόνα αυτοκίνητα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Όποιοι θέλουν γκάζια και ακριβό αυτοκίνητο θα πατήσουν ... γκάζι και στο φόρο, αυτή είναι η λογική των νέων τελών ταξινόμησης που βάζουν “φωτιά” διπλασιάζοντας το κόστος για τα ακριβά αυτοκίνητα άνω των 25.000 ευρώ, αλλά μειώνουν το κόστος για όποιους επιλέγουν μικρού και μεσαίου κυβισμού οικονομικά αυτοκίνητα.

Κάπως έτσι και με την απόσυρση να παίρνει τέλος σε λίγο καιρό για ένα αυτοκίνητο1.400 κυβικών 13.000 ευρώ με ρύπους στα 120 γραμμάρια το χιλιόμετρο τα τέλη ταξινόμησης πέφτουν από τα 900 ευρώ στα 450 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. Με 98 γραμμάρια ρύπους, αξίας 16.000 με τέλη χωρίς απόσυρση στα 1.600 ευρώ στα 1.6000 ευρώ, το νέο σύστημα προβλέπει επιβάρυνση της τάξης των 475 ευρώ, σαφώς μικρότερη επιβάρυνση δηλαδή και για τα λεγόμενα οικογενειακά αυτοκίνητα.

Αντίθετα για ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών αξίας 30.000 ευρώ και με ρύπους 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο τα τέλη ταξινόμησης εκτινάσσονται από τα 3.500 ευρώ στα 7.000 ευρώ.

Ουσιαστικά και μετά την κατάργηση της απόσυρσης από 1η Ιουνίου όσοι επιλέγουν αυτοκίνητο αξίας άνω των 25.000 ευρώ έχουν μόνο να χάσουν.


Πηγή : newsit.gr


Τι είναι ΑΥΤΑ τα σημάδια που βλέπετε καμιά φορά να… αιωρούνται στα μάτια σας (ΒΙΝΤΕΟ)



Λίγο πολύ ο καθένας μας έχει δει κάποιες στιγμές αυτά τα περίεργα διαφανή “σκουλήκια” να επιπλέουν στον αέρα, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς βλέπουν τα μάτια τους εκείνη τη στιγμή.

Αυτά τα... UFO ή αλλιώς ΑΤΙΑ (αφού είναι όντως Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα!) μοιάζουν με ιπτάμενα σκουληκάκια που έχουν κάτσει στα μάτια σας.

Μα, τι είναι τελικά αυτά τα σημάδια;


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιστημονική ονομασία τους είναι “muscae volitantes”, το οποίο στα λατινικά σημαίνει “ιπτάμενες μύγες”. Αλλά, φυσικά, μόνο μύγες δεν είναι στην πραγματικότητα.

Τα έχετε δει πιθανώς αυτά τα πράγματα, αν έχετε ρίψει έντονα τα μάτια σας, ή αν έχετε στρέψει το βλέμμα σας προς τον ήλιο.

Αυτά τα “μυγάκια” αποτελούνται στην πραγματικότητα από κομμάτια του ιστού των ματιών, συστάδες πρωτεϊνών, ή ερυθρά αιμοσφαίρια στο εσωτερικό του ματιού. Τα βλέπετε, επειδή δημιουργούν σκιές στον αμφιβληστροειδή.


Για να καταλάβετε λεπτομερώς τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή μέσα στο μάτι σας, δείτε το βίντεο...




Πηγή : iatropedia.gr


Προπηλάκισαν τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι φωνάζοντας «Προδότη»



Δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν ελεύθερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όπου τους δουν τους προπηλακίζουν.

Πριν δύο χρόνια προπηλάκιζαν οι ίδιοι και υποκινούσαν σε προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών άλλων κομμάτων δήθεν αγανακτισμένοι αλλά τώρα καταλαβαίνουν τι σημαίνει αλήθεια αγανακτισμένος που δεν είναι υποκινούμενος και το καταλαβαίνουν καλά.

Διαβάζουμε στο cretalive.gr

Ένταση επικράτησε, το βράδυ της Δευτέρας, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας για το "καυτό" θέμα του νοσοκομείου της πόλης και της διαρκούς υποβάθμισής του.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που διεκόπη αρκετές φορές, το "παρών" έδωσαν πολίτες που ζητούν επιτακτικά την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού καθώς κινδυνεύει, όπως υποστηρίζουν η υγεία τόσο η δική τους όσο, και κυρίως, των παιδιών τους.

Μάλιστα, όταν στη συνεδρίαση εμφανίστηκε ο Γραμματέας της ΝΕ Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ. Δ. Γιαννίδης, η ένταση αναζωπυρώθηκε.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λασιθιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Θραψανιώτης, που δεν μπόρεσε να είναι παρών, τονίζει:

"Οι  υπηρεσίες παροχής υγείας στους κατοίκους του  νομού  Λασιθίου, και κατ’ επέκταση και στην Ιεράπετρα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Και εδώ είναι το ζητούμενο πώς στις δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες, θα θέσουμε προτεραιότητες και θα διεκδικήσουμε λύσεις. 

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της δημόσιας δωρεάν παροχής υγείας συνολικά στο νομό, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. 

Μακριά από εμένα η πρόθεση ότι σκοπεύω να κλείσω το νοσοκομείο της Ιεράπετρας. 

Δεν είναι  καν στην σκέψη μου αλλά ούτε και στην πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Εξάλλου δεν έχω τέτοιες δυνατότητες!"



Θα μας τρελάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξήγγειλε την... κατάργησή τους




«Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση» ο στόχος όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του κυβερνώντος κόμματος 

Μπορεί τη Δευτέρα να ήταν η πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαγγείλει την... κατάργησή τους!

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το τμήμα Παιδείας του κυβερνώντος κόμματος μετά τις ευχές για καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους υποψηφίους, ανακοινώνει ότι στόχος του είναι, μεταξύ άλλων, η «Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση», η κατάργηση, δηλαδή, των πανελλαδικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στόχος της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  ένα Δημόσιο, Δωρεάν, μαζικό και Δημοκρατικό σχολείο, ποιοτικά αναβαθμισμένο,  που δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν οι γονείς για την μόρφωση των παιδιών τους συνεχίζουμε το διάλογο με όλη την κοινωνία ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις επιβεβλημένες αλλαγές που: Θα ανακουφίσουν τους μαθητές και μαθήτριες από το άγχος των συνεχών εξετάσεων».

Εκτός απο την κατάργηση των πανελλαδικών ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του κόμματος, θα παλέψει για «2χρονη προσχολική αγωγή και 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και για ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση»,

Η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους μαθητές και στις μαθήτριες που δίνουν τη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και να επιτύχουν τους στόχους τους, ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επειδή στόχος της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  ένα Δημόσιο, Δωρεάν, μαζικό και Δημοκρατικό σχολείο, ποιοτικά αναβαθμισμένο,  που δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν οι γονείς για την μόρφωση των παιδιών τους συνεχίζουμε το διάλογο με όλη την κοινωνία ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις επιβεβλημένες αλλαγές που:

Θα ανακουφίσουν τους μαθητές και μαθήτριες από το άγχος των συνεχών εξετάσεων και

Θα καθιερώνουν

1. 2χρονη προσχολική αγωγή και 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους,

2. Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,

3. Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Πηγή : protothema.gr



Ερώτηση από τις γυναίκες βουλευτές της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό για τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας



Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον πρώην πρέσβη, κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες και την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα, κατέθεσαν σήμερα οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται πως σύμφωνα με πέντε καταγγελίες, που δημοσιεύθηκαν στο Πρώτο Θέμα, ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 - 2013 παρενοχλούσε τις γυναίκες υπαλλήλους, δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Επίσης, αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν την δουλειά τους.

Δίνεται έμφαση στο γεγονός, πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το διάστημα είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την ηγεσία της Βενεζουέλας. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφιστά την προσοχή σε «ένα ευαίσθητο θέμα». Στην προσπάθειά του μάλιστα να συγκαλύψει το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την «πολιτική ωριμότητα» του προσωπικού της πρεσβείας, το οποίο δεν θα ελάμβανε μέτρα εντός της Ελλάδος, καθώς κάτι τέτοιο, θα έβλαπτε «την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015 από το νέο πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γκονσάλες το καλοκαίρι του 2013. Σημαντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξε αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση. Επιπροσθέτως, απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, αν το 2013, ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας. Επίσης, ρωτούν αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας».

Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν, αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες - βάσει των καταγγελιών - δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.


Πηγή : tanea.gr


Το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά εγκαινιάζει ο Τσίπρας το οποίο αποκήρυττε το 2013



Με ηχηρές απουσίες η φιέστα Τσίπρα για τα εγκαίνια του TAP

Απόντες όλοι οι επικεφαλής των κρατών που συμμετέχουν στο έργο - Το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυττε μετά βδελυγμίας το έργο

Με ηχηρές απουσίες εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Έστω και εάν υπεγράφη επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση  αντιλαμβάνεται και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο συμβολισμό της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, με στελέχη της κυβέρνησης να υπογραμμίζουν ότι «το ίδιο το έργο αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πεδίο». 

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εργασιών -που σχετίζονται τόσο με διακρατικές συμφωνίες όσο και με πλήθος πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων- «αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια στον τόπο μας».

Παρότι η αρχική πρόβλεψη ανέφερε ότι στα εγκαίνια της Θεσσαλονίκης θα παρευρεθούν όλοι οι αρχηγοί  των κρατών που εμπλέκονται στο έργο  -Αλβανία και Ιταλία και των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία),  όπως επίσης και της Βουλγαρίας λόγω της συμμετοχής της στο διασυνδετήριο αγωγό IGB-  εν τέλει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο “ναυάγησε” και οι συμμετέχουσες χώρες θα εκπροσωπηθούν κυρίως με υπουργικές αντιπροσωπείες. 

Παρά ταύτα,  οι ηχηρές απουσίες, όπως του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ, δεν θα εμποδίσουν  να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο των εγκαινίων σημαντικές επαφές, όπως η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη με τη Βουλγάρα ομόλογό του Temenuzhka Petkova, με αντικείμενο τον διασυνδετήριο αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης (AegeanLNG).Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Αμος Χόκστιν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς , με τους οποίους έχει προγραμματισμένες συναντήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στις 10.30 το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο "MET", όπου στις 12.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι. Στις 3μ.μ θα αρχίσει στο ξενοδοχείο "MET" η κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό. Θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής στον χώρο του Λιμανιού και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε . Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς .

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Όταν το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυττε το έργο


Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν ήταν πάντα φίλα διακείμενος στο έργο καθώς το 2013 σε ανακοίνωση του υποστήριζε ότι η επιλογή του αγωγού TAP δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς πολιτικής της Ελλάδας και ότι «δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι στον TAP δεν υπάρχει κρατική ή ιδιωτική Ελληνική συμμετοχή, καθώς και ότι η Συμφωνία Κράτους Υποδοχής (Host government agreement), που περιλαμβάνει το ύψος των τελών διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων, την πιθανή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθοριστικές για τη λειτουργία του αγωγού κρατάηθηκαν μακριά από την δημοσιότητα.

Τι θα προσφέρει την ελληνική οικονομία

Τα οφέλη που προκύπτουν από το κατασκευαστικό μέρος, είναι περίπου 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, πολλές περισσότερες χιλιάδες έμμεσες θέσεις, συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες, γενικά τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ειδικότερα στις περιοχές κατασκευής. 

Η ενεργειακή σημασία του έχει να κάνει με την ασφάλεια εφοδιασμού που προκύπτει για την χώρα και με το σημαντικό γεγονός της απευθείας μεταφοράς αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.Εάν, μάλιστα,  ο TAP συνδυαστεί με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που με τη σειρά του μπορεί να σχηματίσει τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου μέχρι και την Ρουμανία, αλλά και με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες μεταφοράς αερίου από πολλά μέρη του κόσμου. Ήδη στη Ρεβυθούσα η υποδομή υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης του LNG είναι εξαιρετική και επεκτείνεται. Έτσι, η χώρα μας θα μπορεί να δέχεται, αλλά και να προωθεί, υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, μέχρι και το Ιράν, χωρίς να υπολογιστούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο.

Ως προς την επίδραση που έχει το συγκεκριμένο έργο στις τοπικές κοινωνίες πολύ σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, καθώς η εταιρία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει με 32 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, διάφορα έργα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή που θα τα εξετάζει.
Ποιο είναι το έργο

Η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) Ελλάδας- Αλβανίας- Ιταλίας, για την κατασκευή του ΤΑΡ υπογράφηκε στην Αθήνα στις 13.2.2013 και έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια των 3 χωρών. Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται σε 10-20 bcm το χρόνο.

Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP – 20% (Η.Β.), SOCAR – 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. – 20% (Ιταλία), Fluxys – 19% (Βέλγιο), Enagas – 16% (Ισπανία) και Axpo – 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της «TAP AG», η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει τον Ιούνιο 2016, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές 2020.


Πηγή : protothema.gr