Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Οι Σκοπιανοί μάς επέστρεψαν πίσω 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες




Επαναπροωθήσεις «μαμούθ» από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, για τις οποίες υπάρχει ένα πέπλο σιωπής από την ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς, ανέφερε πως έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα συνολικά 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα, στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, από τότε που έκλεισε ο λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος».

Το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η κ. Σπίροβα ξεκινά από τις 8 Μαρτίου, πέντε μέρες πριν από τη «μεγάλη έξοδο» προσφύγων και μεταναστών, την Καθαρά Δευτέρα (14 Μαρτίου), όταν περίπου 2.000 άτομα, υποκινούμενα από «αλληλέγγυους», πέρασαν μαζικά στο έδαφος της γειτονικής χώρας, διασχίζοντας τον παραπόταμο του Αξιού, Μάλα Ρέκα, για να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν το ίδιο βράδυ πίσω στην Ελλάδα, με παράτυπες διαδικασίες.

Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αρχές της γειτονικής χώρας ανακοίνωναν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών από το έδαφός τους, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φαινόμενο δείχνει πως λαμβάνει μαζικότερο χαρακτήρα, με καθημερινές προσπάθειες ομάδων να περάσουν τα σύνορα, τόσο από την διαδρομή μέσω του ποταμού όσο και από άλλα σημεία της μεθορίου, ανατολικά της Ειδομένης, όπου δεν υπάρχει φράχτης.

Το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων ανέφερε επίσης πως από τις αρχές του χρόνου οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν συλλάβει και ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 23 διακινητών. Σήμερα σε κέντρα φιλοξενίας της ΠΓΔΜ βρίσκονται συνολικά 493 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 392 στο Ταμπάνοφτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, και τα 101 στο Βίνογιουγκ της Γευγελής, απέναντι από την Ειδομένη.

Στη φύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, τις αρχές ασφαλείας της γειτονικής χώρας συνδράμει διεθνής δύναμη 99 αστυνομικών από χώρες κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου» και της ομάδας του Βίζεγκραντ (8 από την Κροατία, 8 από τη Σλοβενία, 7 από τη Σερβία, 25 από τη Σλοβακία, 30 από την Πολωνία και 21 από την Αυστρία).

Την ίδια ώρα στην Ειδομένη συνεχίζεται η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κάποια από τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη εβδομάδα αποχώρησαν συνολικά 600 άτομα, ενώ με τα στοιχεία του κυβερνητικού Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες παρέμεναν στον καταυλισμό συνολικά 9.220 άτομα.

Επεισόδια στη Μόρια

Με περιορισμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης, η αστυνομία κατέστειλε χθες το μεσημέρι εξέγερση προσφύγων και μεταναστών στην κλειστή δομή της Μόριας στη Λέσβο. Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν κατάληψη στον χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου, υποχρεώνοντας σε φυγή τους εργαζόμενους και τα μέλη των ΜΚΟ, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, φωνάζοντας συνθήματα με αίτημα να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το hot spot και από το νησί. Αυτόπτης μάρτυρας της διαμαρτυρίας έγινε η αντιπρόεδρος της ευρω-ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, η οποία την ώρα της αναταραχής επισκεπτόταν την κλειστή δομή. Σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να αναλάβουν ισομερώς το βάρος της προσφυγικής κρίσης τα κράτη της Ε.Ε. Το βράδυ της Κυριακής διαδήλωσε στην πόλη της Μυτιλήνης με το ίδιο αίτημα ομάδα προσφύγων που έχουν βγει από τη Μόρια λόγω συμπλήρωσης του ορίου των 25 ημερών κράτησης, αλλά δεν τους επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το νησί.

Την ίδια ώρα, μετανάστες επιχειρούν να «δραπετεύσουν» από τη Μυτιλήνη, κρυμμένοι στις καρότσες φορτηγών που αναχωρούν με τα πλοία της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Σε δύο περιπτώσεις, την Κυριακή και τη Δευτέρα, συνελήφθησαν συνολικά 38 άτομα.

Τέλος, στον Εβρο, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη δράση των κυκλωμάτων, συνελήφθησαν με επεισοδιακό τρόπο δύο διακινητές, έπειτα από καταδίωξη. Το όχημα, με το οποίο μεταφέρονταν 12 Πακιστανοί μετανάστες, δεν σταμάτησε σε σήμα συνοριοφυλάκων για έλεγχο και ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα. Στη διάρκεια της καταδίωξης, η «τρελή» πορεία του αυτοκινήτου σταμάτησε όταν «καρφώθηκε» σε κολόνα φωτεινού σηματοδότη. Συνελήφθη ο 44χρονος Ελληνας οδηγός, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για μεταφορά μεταναστών, καθώς και ο 31 ετών Πακιστανός συνεργός του.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου