Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ποια νησιά χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου




Νέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να φέρει η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ νησιά από την 1η Ιουνίου, με αποτέλεσμα ο συντελεστής να ανεβαίνει στο 24%, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, από την 1η Ιουλίου επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στη δεύτερη ομάδα νησιών, και να εναρμονιστούν με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα νησιά που αναμένεται να χάσουν το πλεονεκτικό καθεστώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- είναι: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος.

Έτσι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι κάτοικοι των εννέα νησιών θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται: Ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%, ο οποίος με το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί αύριο ή την Τετάρτη στη Βουλή θα διαμορφωθεί στο 24%, όπως θα ισχύει και για την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναμένεται, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία στους επιτηδευματίες και τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ θα πυροδοτήσουν ένα ακόμα... τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου του 2015, στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ είχαν εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη χώρα: Ήταν η  Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος  δηλαδή οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Η επόμενη ομάδα νησιών θα χάσει τον μειωμένο συντελεστή από την 1η Ιανουαρίου του 2017.



Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου