Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων για το Μάτι μετά την δίκη ντροπή

 Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στα δικαστήρια, γιατί ορισμένοι δικαστές δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να μην εμπιστεύονται την δικαιοσύνη στην χώρα μας και το κράτος δικαίου.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής προκλητικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, ενώ αυτεπαγγέλτως θα ερευνηθεί εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο της απόφασης που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018, με τους 104 νεκρούς.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστoφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για το Μάτι, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Μάλιστα, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Αντικειμενική προσπάθεια είναι τον ερχόμενο Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Παράλληλα, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επί των εν συνεχεία αναιρέσεων που θα ασκηθούν επί της εφετειακής απόφασης, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παραγραφές.

Κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών ο καταυλισμός Ρομά στο Χαλάνδρι - Ληστεύουν με απειλές παιδιάΣυμμορία ανηλίκων Ρομά που έχουν ορμητήριο τον παράνομο καταυλισμό στο Χαλάνδρι που βρίσκεται εκεί υπό την προστασία του ακροαριστερού δημάρχου Χαλανδρίου, λήστεψε σύμφωνα με πληροφορίες, έναν 13χρονο μαθητή και τον φίλο του, το απόγευμα του Σαββάτου στο Χαλάνδρι.

Τα δύο παιδιά επέστρεφαν από την βόλτα τους, όταν επί της οδού Υψηλάντου, όταν ένας ανήλικος κακοποιός Ρομά με μαύρα μαλλιά και ξανθιά φράντζα, εμφανίστηκε μπροστά τους με ένα ποδήλατο που και αυτό κλεμμένο θα ήταν και τους είπε να σταματήσουν. 

Στη συνέχεια, σφύριξε δύο φορές και τότε εμφανίστηκαν ακόμη τρεις ανήλικοι Ρομά κακοποιοί που ήταν κρυμμένοι πίσω από πρασινάδες και καλαμιές, κυκλώνοντας τους δύο φίλους. 

Ο ένας φερεται να είπε «Δώστε ότι λεφτά έχετε πάνω σας», με τα δυο παιδιά να παραδίδουν έντρομοι τα πορτοφόλια τους τα οποία μέσα είχαν περιπου 10 ευρώ. 

Παράλληλα ζήτησαν και το smartwatch που φορούσε στο χέρι του ο μαθητής της Β’ γυμνασίου στον οποίο είπαν «Δώσε μου το ρολόι σου». 

Ο 13χρονος αρνήθηκε και τότε τον απείλησαν λέγοντας: «Έχω μαχαίρι και θα σε μαχαιρώσω». 

Μάλιστα, ένας άλλος ανήλικος δράστης είπε προς αυτόν που φαίνεται να είχε ηγετικό ρόλο να επιδείξει το μαχαίρι, αλλά αυτός αρνήθηκε. 

Όμως, ο μαθητής της Β’ γυμνασίου φοβήθηκε ακόμη περισσότερο και ελπίζοντας ότι έτσι θα τους αφήσουν να φύγουν, παρέδωσε και το ρολόι του. 

Στη συνέχεια, άλλο μέλος της  συμμορίας των επικίνδυνων ανήλικων Ρομά, γύρισε προς τον φίλο του 13χρονου και του είπε: «Δείξε μου το τσαντάκι» σου. 

Εκείνος αρνήθηκε και τότε οι ανήλικοι Ρομά τράπηκαν σε φυγή προς τον καταυλισμό στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, που είναι πληγή για το περιοχή και κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων του Χαλανδρίου και όχι μόνο.

Οι δύο μαθητές έντρομοι γύρισαν σπίτι, με τον 13χρονο και τον πατέρα του να πηγαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου και να καταγγέλλουν το περιστατικό.Κυριάκος Μητσοτάκης : Μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους


 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Καλή σας μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η ατζέντα της μηνιαίας μας συνεδρίασης περιλαμβάνει και πάλι πολλά θέματα, τα οποία από διαφορετικές αφετηρίες επικεντρώνονται στον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας, που δεν είναι άλλος από το να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών, υπερβαίνοντας παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις η χώρα μας να προσεγγίζει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης.

Αύριο, όπως ξέρετε, η Ολομέλεια της Βουλής συζητά ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, τον νέο Δικαστικό Χάρτη, μία αλλαγή που καθυστέρησε παραπάνω από 110 χρόνια, από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία. Aυτή τη μεγάλη τομή προωθεί τώρα η κυβέρνηση, με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% έως το 2027.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το νέο σχέδιο νόμου που εισηγείται ο αρμόδιος Υπουργός, με ρυθμίσεις που αφορούν πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης, αλλά και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου. Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει και συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία.

Γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού, πιο λειτουργικού κράτους, κάτι στο οποίο συγκλίνουν από την πλευρά τους και τα νέα κίνητρα στο Δημόσιο, τα οποία θα εισηγηθεί η Υπουργός Εσωτερικών. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ειδικό μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι αλλά και τμήματα τα οποία επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους.

Η αξιολόγηση, λοιπόν, αποδεικνύουμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό. Σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνουν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.

Και βέβαια, θα ήθελα να τονίσω με αυτή την ευκαιρία ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις ή τις κάποιες γκρίνιες, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, με ευθύνη του ΑΣΕΠ, πέρα από την εξέταση τυπικών προσόντων και τεστ δεξιοτήτων.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους επικεφαλής των νοσοκομείων, έχουν εξεταστεί συνολικά παραπάνω από 1.000 υποψήφιοι. Νομίζω ότι είναι και αυτή μια σημαντική κατάκτηση σε αυτή τη διαρκή διαδικασία για όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση όλων εκείνων των υποψηφίων που προσδοκούν να λάβουν σημαντικές θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου θα ήθελα να ξεχωρίσω και το σχέδιο «Μία Ελλάδα για όλους», που περιλαμβάνει 170 δράσεις της Πολιτείας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, θα έχει την ευκαιρία να το παρουσιάσει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους δείκτες, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, τα οποία και θα εποπτεύονται κεντρικά από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, έχοντας ως κεντρικό σκοπό στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μας τη διπλή σύγκλιση.

Αναφέρομαι στην προσπάθεια ώστε η Εθνική Στρατηγική για άτομα με αναπηρία να καλύψει το χαμένο έδαφος σε δύο πεδία: από τη μία πλευρά, τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και από την άλλη, η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας, όπου δυστυχώς υπολειπόμαστε ακόμα αρκετά.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, την πορεία των μεγάλων αλλαγών και θα έλεγα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Εκεί που προφανώς θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή, αλλά σε έναν βαθμό θα κριθεί και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό, ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου, πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη. Και οφείλουμε, συνεπώς, να αξιοποιήσουμε και τις ημέρες που έρχονται.

Να θυμίσουμε στους πολίτες την επιτυχία μέχρι στιγμής, καθώς φαίνεται, της επιστολικής ψήφου. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 180.000 αιτήσεις. Αν δεν κάνω λάθος, 45.000 περίπου από το εξωτερικό, οι υπόλοιπες από συμπολίτες μας εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η προθεσμία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Έχουν ακόμα λίγες ώρες οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτή την πολύ σημαντική θεσμική τομή, να το κάνουν. Και, βέβαια, μετά η ευθύνη περνά στο Υπουργείο, ώστε να διεκπεραιώσουν με αρτιότητα αυτή τη σημαντική νέα δυνατότητα την οποία δίνουμε πια στους συμπολίτες μας εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχουμε, λοιπόν, μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα -αν και θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου- να αξιοποιήσουμε τον χρόνο αυτόν, να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μια άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη, χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες, ούτε τα επιμέρους παράπονα -που πάντα υπάρχουν- να θολώνουν τη συνολική πορεία του τόπου.

Και στα «λεφτόδεντρα», τα οποία βλέπω ότι φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά, και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα τα οποία υψώνουμε στις ανατιμήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, κυρίως όμως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στις βασικές αποδοχές και στα επιδόματα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το 2027, στο τέλος της τετραετίας.

Με την ευκαιρία αυτή, να πω ότι παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες μας, από σήμερα λειτουργεί και η νέα έκδοση του «e-Καταναλωτής». Συγκρίνοντας εκεί τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής πια θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το φθηνότερο καλάθι μεταξύ 3.000 διαφορετικών κωδικών.

Είναι σημαντική αναβάθμιση που κάνουμε στο εργαλείο του «e-Καταναλωτής» και θα ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να το αξιοποιούν περισσότερο απ’ ό,τι το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Μόνο ωφελημένοι θα μπορούν να βγουν, διότι τελικά η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί και σε περισσότερο ανταγωνισμό και τελικά σε μειωμένες τιμές μεταξύ των διαφορετικών αλυσίδων.

Μένουμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ότι, ναι, μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί ακόμα που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού: από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Οδηγοί μας πάντα είναι τα ρήματα «ακούμε» και «προσπαθούμε». Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης ως μία εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά. Τη δουλειά που προφανώς θα τη συνεχίσουμε και στο διάστημα που έρχεται.Video με τους συγγενείς των θυμάτων να κράζουν τους προκλητικούς δικαστές που έφυγαν κυνηγημένοιΤην οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων προκλητικών δικαστών που ενήργησαν υπέρ του νόμου ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και καταδίκασαν τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Star και την εκπομπή Αλήθειες με την Ζήνα,  οι παρόντες στην αίθουσα, έδειξαν με κάθε τρόπο την οργή τους απέναντι στη προκλητική δικαστική απόφαση, από επικίνδυνους δικαστές, που καταδικάζει μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους, και αυτούς με ποινές «χάδι».«Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και αποκαλύπτεται με ανάρτησή του στο Facebook.

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24), ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια προκειμένου να ανακοινωθεί μία δικαστική απόφαση που μόνο οργή προκαλεί στους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας. Η απόφαση είναι ασύμμετρη αν λάβει υπ’ όψιν κανείς την εκατόμβη νεκρών και τις πάρα πολύ μεγάλες επιχειρησιακές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σημειώνεται ότι αν δεν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό μέσα στο 2024, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία παραγράφονται το 2026.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, μετά και την ανακοίνωση των ποινών που μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών και κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και κάποιοι άλλοι σε φωνές και κατάρες.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τους προκλητικούς και επικίνδυνους δικαστές :

Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Προέδρος: Να περάσετε έξω… Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Συγγενής θυματος: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

Συγγενής θύματος: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

Συγγενής θύματος: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την

Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Συγγενής θύματος: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Στη συνέχεια, λίγο πριν οι προκλητικοί δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μια γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά, φώναξε στους δικαστές: «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς».

Το δικό της σχόλιο φώναξε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο: «Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε»

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Ομως η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού να ξεσπάσουν ξανά οι συγγενείς: «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έχασα ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.
Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά στο Μάτι

 


Εξευτελιστική χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι ο Άρης Χερουβείμ που τον Ιούλιο του 2018 έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειάς του από τη φονική πυρκαγιά. Τη μητέρα του, την αδερφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, οι οποίες βρέθηκαν αγκαλιασμένες, εκατό μέτρα μακριά από το σπίτι τους ενώ έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες.

«Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς που κάναμε μιλάμε για ένα πρόστιμο, μία εξαγορά της τάξεως των 37.000 ευρώ για τον καθένα, μιλάμε για 104 νεκρούς και 58 τραυματίες. Είναι εξευτελιστικό και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι συνεχίζοντας την ατιμωρησία των υπευθύνων σε τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι περιμένουμε τις επόμενες τραγωδίες. Μάλλον κάθε τόσο μπορούμε να χάνουμε 100 και 200 ανθρώπους σε αυτή τη χώρα, δεν πειράζει» και προσθέτει:

«Εγώ την περίμενα αυτή την απόφαση, άλλοι συγγενείς δεν την περίμεναν. Φανταστείτε τώρα μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους δεν είναι εύκολο να το διαχειριστούν ότι δεν θα τιμωρηθεί κάποιος για τον θάνατο των παιδιών τους. Σκοπεύω να το κυνηγήσω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, μαζί και με άλλους συγγενείς. Έχουμε ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια μας τη μη λειτουργία του 112 που η χώρα όφειλε πριν από 15χρόνια να έχει θεσπίσει».

Συγκλονιστική ήταν η συνέντευξη του Άρη Χερουβείμ στο protothema.gr λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη στιγμή που βρήκε τη μητέρα του, την αδερφή του και τις 5χρονες ανιψιές του, αγκαλιασμένες νεκρές: «Εκείνη τη μέρα η αδελφή μου μίλησε στο τηλέφωνο με μια φίλη της και της είπε η Βίκυ: "Πρέπει να φύγουμε, δεν ξέρω τι να κάνω". Υποθέτω ότι από τη στιγμή που μίλησε με τη φίλη της, τότε πρέπει να έφυγαν από το σπίτι για να σωθούν. Θα πρέπει σε πέντε λεπτά να είχαν καεί και οι τέσσερις. Τις βρήκα καμένες μόλις 100 μέτρα μακριά από το σπίτι τους όπου έτρεχαν για να σωθούν από τη φωτιά. Πρέπει να ήταν από τα πρώτα θύματα της φωτιάς. Δεν μπορούσα να φτάσω αμέσως στο σημείο, ήταν κλειστός ο δρόμος. Την άλλη μέρα το πρωί μπόρεσα να πλησιάσω το σπίτι και να ψάξω για τους δικούς μου ανθρώπους.

»Έφτασα έντρομος στο σπίτι το οποίο ήταν ξεκλείδωτο, δεν υπήρχε κανείς μέσα. Οι κακές σκέψεις με είχαν κυριεύσει όλο το βράδυ και παρόλο που το μυαλό μου πήγαινε στο κακό δεν ήθελα να πιστέψω ότι μπορεί και να είχαν πεθάνει. Εκατό μέτρα πιο πάνω από το σπίτι είδα αστυνομία και τους πλησίασα για να τις δηλώσω ως αγνοούμενες. Κοιτάζω κάτω και είχαν κάποια πτώματα σκεπασμένα με σεντόνι. Δυστυχώς τα πτώματα αυτά ήταν η μητέρα μου, η αδερφή μου και οι πεντάχρονες ανιψιές μου. Ήταν αναγνωρίσιμες οι τρεις από τις τέσσερις. Το ένα κοριτσάκι δεν με άφησαν να το δω γιατί ήταν πολύ καμένο. Ήταν αγκαλιασμένες και οι τέσσερις. Ήταν και η τσάντα της αδερφής μου δίπλα. Ζήτησα από τον αστυνομικό να την ανοίξουν και είχε μέσα το πορτοφόλι με την ταυτότητά της. Ήταν η πρώτη μέρα που θα έπιανε δουλειά η Βίκυ και είχε έρθει με απόσπαση στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας. Είχε ζητήσει να πάρει απόσπαση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την ίδια και τα παιδάκια της. Πού να ήξερε όμως, ότι θα έβρισκε τραγικό θάνατο αγκαλιά με τις αγαπημένες της κόρες. Ήθελε πάρα πολύ να γίνει μητέρα, είχε αφιερώσει το 100% του εαυτού της για να αποκτήσει και να μεγαλώσει τις δίδυμες κόρες της. Και το λέω αυτό γιατί η Βίκυ είχε αποφασίσει να γίνει μητέρα και να κάνει τα παιδιά από τράπεζα σπέρματος. Ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα, ήταν ο πατέρας και η μητέρα αυτών των παιδιών αλλά πολύ άτυχη, τελικά» είχε πει στο protothema.gr o Άρης Χερουβείμ.


ΠηγήΣεσημασμένο κακοποιό ψάχνουν οι αρχές για την δολοφονία επίσης κακοποιού στο Μαρούσι

 


Κακοποιοί έρχονται σε κλαμπ να καθαρίσουν με όπλα και χάνουν την ζωή τους απο άλλους κακοποιούς.

Έναν γνωστό στις αρχές κακοποιό ο οποίος κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει τις Αρχές αναζητούν οι αστυνομικοί ως τον δράστη της δολοφονίας του νεαρού που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι.

Η έρευνα για τον εντοπισμό του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως η σύλληψή του θα γίνει σύντομα. Παράλληλα αναζητούν και άλλα άτομα τα οποία συμμετείχαν στη φονική συμπλοκή από την οποία έχασε τη ζωή του ένας 23χρονος και τραυματίστηκαν ένας 26χρονος φαντάρος και ένας 23χρονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος φαντάρος ήταν στην παρέα του δράστη, ενώ ο άλλος τραυματίας είναι από την πλευρά του θύματος.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, στον άγριο καυγά φέρονται να συμμετείχαν περίπου 10 άτομα. Η αφορμή της συμπλοκής φαίνεται πως ήταν ασήμαντη ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους εμπλεκόμενους, άγνωστο ακόμα ποιος, φέρεται να είπε: «Κάνε πιο πέρα, με κοίταξες στραβά» και αυτό ήταν η αιτία να γίνει το φονικό μεταξύ κακοποιών.

Ο δράστης και δολοφόνος ήταν μέσα στο κλαμπ και όσο διασκέδαζε, λογόφερε για ασήμαντη αφορμή με ένα άλλο άτομο. Το άτομο αυτό, λίγο αργότερα, έφυγε και επέστρεψε στο μαγαζί με ενισχύσεις το 23χρονο κακοποιό που είχε πιστόλι έτοιμος για να σκοτώσει, και δεν ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή στον χώρο.

Έπειτα ο δράστης, βγήκε με την παρέα του έξω όπου ξεκίνησε η φονική συμπλοκή. Ο 23χρονος κακοποιός που ήρθε για να καθαρίσει έβγαλε το όπλο που είχε στη ζώνη του και αποπειράθηκε να ανοίξει πυρ και να σκοτώσει, αλλά δεν λειτούργησε το όπλο και σκότωσαν αυτόν . 

Το όπλο φέρεται να μπλόκαρε με αποτέλεσμα το παραλίγο θύμα να γίνει θύτης και να καρφώσει το μαχαίρι στο λαιμό του 23χρονου αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο έδαφος.

Στο περιστατικό, τραυματίστηκε κι ένας 26χρονος ο οποίος φέρει τραύμα στην κοιλιακή χώρα αλλά και ένα ακόμη άτομο το οποίο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός φέρνοντας ελαφρύ τραύμα από μαχαίρι στην πλάτη.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές εξετάζουν αν υπάρχει κι άλλο μαχαίρι στη συμπλοκή. Δηλαδή αν ο δράστης μαχαίρωσε στον λαιμό τον 23χρονο και η παρέα του τα άλλα δύο άτομα, με λίγα λόγια συμπλοκή σκληρών κακοποιών.

Κάθε τελειωμένος πολιτικά βρίσκει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ - Στην επικοινωνιακή ομάδα του ινφλουένσερ Κασσελάκη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος

 


Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι βρίσκεται εκεί που ανήκει και του αξίζει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο επικοινωνιακό επιτελείο του ινφλουένσερ προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με «φόντο» τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το προηγούμενο διάστημα το όνομά του είχε συζητηθεί και για να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου, αλλά έχασε την τύχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ήταν ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ αργότερα το 2019 ντροπιαστικά για τον ίδιο άλλαξε στρατόπεδο και στήριξε ανοιχτά τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γιατί απλά ο κάθε τελειωμένος πολιτικά όπως ο Αντώναρος, ο Κύρτσος στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ο 57χρονος σήμερα πρώην πολιτικός, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επικοινωνιολόγος.Αντρόπιαστη προκλητική ανεπαρκής δικαιοσύνη - Ατιμώρητοι δικαστές - Οργή συγγενών θυμάτων - Ελεύθεροι οι λίγοι 6 που καταδίκασαν

 Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, μετά και την ανακοίνωση των ποινών από προκλητικούς δικαστές, που παρότι εκτείνονται από 3 έως 111 έτη, από αυτά εκτιτέα είναι τα 5, ενώ οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Με τον ποινικό κώδικα ΣΥΡΙΖΑ του 2019 καταδικάστηκαν οι ένοχοι για τον Μάτι και αναρωτιόμαστε τον ρόλο των δικαστών που δίκαζαν;;;;;;;

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συγγενείς των θυμάτων δικαιολογημένα ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών, απο ανεπαρκής προκλητικούς δικαστές που οι πολίτες αμφισβητούν την ικανότητα τους να δικάζουν. Κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και κάποιοι άλλοι σε φωνές και κατάρες, αφού η δικαιοσύνη σήμερα θα έπρεπε να ντρέπεται.

Συγκεκριμένα, το προκλητικό δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησαν στον θάνατο 104 πολίτες.

Όμως, η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται δηλαδή ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεσπάσουν ξανά οι συγγενείς με τους προκλητικούς δικαστές. «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο, θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους!» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Οι προκλητικές ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι

Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 111 ετών.

Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ιω. Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων: ποινή φυλάκισης 111 ετών.

Νικ. Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών: ποινή φυλάκισης 111 ετών.

Χαράλαμπος Χιόνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής: ποινή φυλάκισης 111 ετών.

Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά: ποινή φυλάκισης 3 ετών.Απόφαση της δικαιοσύνης για τον Μάτι ντροπή για την χώρα και το κράτος δικαίου

 Σήμερα αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην χώρα, με αυτούς τους δικαστές και αυτή την δικαιοσύνη.

Την προκλητική απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε πριν από λίγο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία. Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους μόνο 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν ντροπή σας προς το δικαστήριο . «Μπράβο σας, μπράβο σας, έχετε χάσει παιδί» φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων . «Όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή».

Η δικαιοσύνη πρόσβαλε την μνήμη 104 ανθρώπων, που σήμερα παραλίγο να καταδικάσει και τους νεκρούς.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.Μητσοτάκης: «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν στην αντιπολίτευση»

 


Την καθιερωμένη εβδομαδιαία του ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλημέρα σας. Κυριακή των Βαΐων σήμερα, μια από τις κορυφαίες Κυριακές της Ορθοδοξίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχει μειωθεί ο αριθμός των δράσεων για τις οποίες έχω να σας πω σε αυτήν την ανασκόπηση της εβδομάδας!

Και θα ξεκινήσω με τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα- Καλαμπάκα-Εγνατία Οδός, την ευρωπαϊκού επιπέδου οδική αρτηρία συνολικού μήκους 181 χιλιομέτρων στην «καρδιά» του ηπειρωτικού κορμού της χώρας που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά.

Την εβδομάδα που μας πέρασε παραδόθηκε άλλο ένα σημαντικό και δύσκολο τμήμα του, αυτό της Ξυνιάδας μετά τη Λαμία με αποτέλεσμα η διαδρομή έως την Καλαμπάκα να γίνεται απρόσκοπτα σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, και το ταξίδι από την Αθήνα έως τα Τρίκαλα να διαρκεί 2 ώρες και 35 λεπτά και έως την Καρδίτσα 3 ώρες. Μέσα στην επόμενη διετία θα παραδοθεί και το υπόλοιπο κομμάτι από τον βόρειο άξονα που θα συνδέει τον Ε65 με την Εγνατία Οδό, και όταν γίνει αυτό πλέον η διαδρομή από τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά. Το όφελος θα είναι μεγάλο, για τις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο, αφού κάθε φορά που παραδίδεται ένας καινούργιος αυτοκινητόδρομος έχουμε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και οικονομικότερες μετακινήσεις. Και αυτό το έργο γίνεται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με πόρους που διαπραγματευτήκαμε και κερδίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια υπενθύμιση για όσους θεωρούν τις ευρωεκλογές μια αδιάφορη κάλπη.

Με επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης πετύχαμε να διοχετεύσουμε πόρους και στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Η ανάταξη της περιοχής αποτελεί εθνικό στοίχημα και απόλυτη προτεραιότητα μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη από τον «Daniel» και τον «Elias». Θα διατεθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα μισά -1,4 δισ.- αφορούν τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές και τα πληγέντα σχολεία. Τα 600 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα είναι πόροι του ΕΣΠΑ αλλά και του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Και ένα μικρό αλλά συμβολικό έργο στη Μαγνησία, που δείχνει τη σταδιακή επιστροφή και αυτής της περιοχής στην κανονικότητα. Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία η Γέφυρα των Καλών Νερών που είχε υποστεί ζημιές από τον Daniel και στη θέση της είχε τοποθετηθεί προσωρινά μια στρατιωτική γέφυρα για να μην διακοπεί η διέλευση των οχημάτων.

Τώρα, θα περάσω στο θέμα της κλιματικής κρίσης. Ξέρουμε ότι έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε μία άλλη πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που απαιτεί περισσότερο από ποτέ να επενδύσουμε στην πρόληψη. Και σε αυτήν απαντά το «ΑΙΓΙΣ», το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που υλοποιείται στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση υποδομών, τεχνικού εξοπλισμού και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα διοχετεύει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε σε δύσκολες συνθήκες να λαμβάνουμε τις πιο σωστές επιχειρησιακές αποφάσεις.

Να σας πω λοιπόν ακριβώς σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα: μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί προϋπολογισμού 1,5 δισ ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου θα προκηρυχθούν έργα άλλων 320 εκατ. ευρώ και πριν τον Αύγουστο το ΑΙΓΙΣ θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν το 2025 και αφορούν, μεταξύ άλλων: 7 νέου τύπου Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια, 300 οχήματα επιτήρησης αγροδασικών περιοχών, 981 πυροσβεστικά οχήματα, 776 ειδικά μέσα περιπολίας, 27 πλωτά μέσα, 13 κινητά κέντρα διοίκησης για κάθε περιφέρεια της χώρας. Και πολλά ακόμη.

Μαζί με την πορεία του «ΑΙΓΙΣ» παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και τι έχουμε κάνει για να προετοιμαστούμε για το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε διασφαλίσει περισσότερους πυροσβέστες, δασοκομάντος, αεροπλάνα και ελικόπτερα, οχήματα, συστήματα πυρανίχνευσης, drones επιτήρησης, ασθενοφόρα και νοσοκομεία εκστρατείας. Και φέτος εφαρμόσαμε το σχέδιο «anti-nero» για καθαρισμούς δασών και αντιπυρικές ζώνες ιδίως κοντά σε κρίσιμες υποδομές. Δεν λέμε μεγάλες κουβέντες. Ξέρουμε πως ο φετινός, ασυνήθιστα θερμός και σχετικά άνυδρος χειμώνας, προοιωνίζεται μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, και ήδη, αν και Απρίλιος, οι πυροσβέστες μας δίνουν καθημερινά μάχη με τουλάχιστον 70 πυρκαγιές την ημέρα.

Η Πολιτική Προστασία και η πρόληψη έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Υλοποιώντας όσα είχαμε πει στη Βουλή τον Νοέμβριο 2023, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ 2024», η μεγαλύτερη από ποτέ άσκηση προσομοίωσης με σενάρια ισχυρών σεισμών και τσουνάμι. Εκκενώθηκαν με το 112 πάνω από 1000 σχολεία, εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες, οικισμοί, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στην άσκηση συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, κάτοικοι και επισκέπτες. Στόχος ήταν να εντοπιστούν τυχόν αστοχίες και ελλείψεις έτσι ώστε να βελτιωθεί ο Μηχανισμός ανταπόκρισης σε ανάλογες κρίσιμες καταστάσεις. Η άσκηση αυτή θα αποτελέσει πρότυπο και θα γίνεται ανά διαστήματα και σε άλλες περιφέρειες με ίδια ή διαφορετικά σενάρια Πολιτικής Προστασίας.

Και από την Πολιτική Προστασία περνάω στην Υγεία, για να σας πω για ένα προσωπικό όραμα που είχα εδώ και πολλά χρόνια και που γίνεται σιγά σιγά πράξη. Είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω» που ξεκίνησε με τις δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 300.000 γυναίκες 50 έως 69 ετών έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Όπως σας είπα όταν πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή, τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και πια μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος γυναίκες 45 έως 74 ετών. Τα sms για τις νέες δικαιούχους θα ξεκινήσουν να στέλνονται στις 8 Μαΐου. Και θέλω να σας παρακαλέσω, όσες λάβετε το μήνυμα, να μην αμελήσετε να πάτε για τη δωρεάν εξέταση. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν ωφεληθεί 1,3 εκ. γυναίκες. Είναι μια επιλογή που μπορεί να σώσει ζωές.

Αμέσως μετά ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες 21-65 ετών και από τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκίνου παγκοσμίως. Οι δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι πολίτες από 30 έως 70 ετών.

Αλλάζω θέμα, για να σας πω για την «Κάρτα του Αγρότη» που ενεργοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα και η οποία θα διατίθεται σε γεωργούς και κτηνοτρόφους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων. Μέσω της κάρτας θα μπορούν να κάνουν αγορές από επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα σχετιζόμενα με τις ανάγκες των παραγωγών και να εξοφλούν πάσης φύσεως οφειλές τους πχ σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο ή να πληρώνουν δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι έγιναν και οι τελευταίες πληρωμές 38 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ αυξήθηκε στα 305 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης -αυτό σημαίνει ότι καλύπτεται το 75,6% της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης. Αύριο Μεγάλη Δευτέρα θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 700 εκ. ευρώ, που αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα και παλιές υποχρεώσεις βασικής από το 2014 και μετά. Έτσι υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας στις συναντήσεις με τους αγρότες στις αρχές Μαρτίου.

Περνώ στον χώρο της εκπαίδευσης. Με ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι άλλο ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας -αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε το 2022- θα προσφέρει δύο αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για φοιτητές από το εξωτερικό από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025. Το ένα, στην Καστοριά, αφορά τα οικονομικά, το πρώτο στην Ελλάδα, και το άλλο, στη Φλώρινα, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Και τα δύο πιστοποιήθηκαν με εξαιρετική βαθμολογία από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ταχύτατα αναπτυσσόμενα περιφερειακά Πανεπιστήμιά που συμβάλλει στο εθνικό εγχείρημα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες.

Τώρα, να σας πω δύο θέματα που αφορούν την οικονομία και τα εισοδήματα. Πρώτον, αυτήν την εβδομάδα οι αγορές έδωσαν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό φάνηκε και από τη μεγάλη ζήτηση του 30ετούς ομολόγου που υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ με επιτόκιο ευθέως συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Η κατάργηση της παρακράτησης αυτής ξεκίνησε την 1/1/2024 και «έβγαλε» πολλούς από το ημίφως της αδήλωτης εργασίας. Πριν από τη νομοθέτηση του μέτρου εμφανίζονταν ότι ήταν 36.000 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι. Τώρα έφτασαν τις 75.000 όσοι έχουν εγγραφεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα απασχόλησης που συνεπάγεται επιπλέον εισοδήματα για όσους εργάζονται και μόνο μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους, ένας ειδικός πόρος για τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα από αυτήν τη μικρή παρακράτηση εξαιρούνται όσοι έχουν αναπηρία από κοινή ή επαγγελματική νόσο, από εργατικό ή από ατύχημα εκτός εργασίας και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Συνεχίζω με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ανέπαφων πληρωμών στις αστικές συγκοινωνίες με τραπεζική κάρτα, smartphone ή smartwatch. Η υπηρεσία ξεκίνησε πιλοτικά από τα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, ως τα τέλη του χρόνου. Άλλο ένα βήμα για την προσαρμογή των αστικών συγκοινωνιών στη σύγχρονη εποχή που διευκολύνει το επιβατικό κοινό - κάτοικους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, περιορίζει το κόστος μετακινήσεων και θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων. Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι έως τα μέσα Μαΐου θα δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 250 νέα υπερσύγχρονα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πιο άνετες και «πράσινες» μετακινήσεις.

Και κάτι εξίσου σημαντικό που έχει να κάνει με την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Με τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή προχωράμε σε έκτακτη χρηματοδότηση του ΟΣΕ ύψους 25 εκ. ευρώ για το 2024 και 2025 για τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα, αλλά και όχι μόνο. Ο ΟΣΕ, θυμίζω, από τον περασμένο Ιούλιο με τη Σύμβαση που υπέγραψε με το Δημόσιο -πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού- έχει πλέον ετήσια χρηματοδότηση 75 εκ. ευρώ (από 45 εκ. που ήταν) μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο λογοδοσίας και ελέγχου πεπραγμένων και επίτευξης στόχων.

Αντίστροφα μετράμε πλέον για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μετά την προκήρυξη από τον Άρειο Πάγο των 31 τελικά κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση, αφήνοντας εκτός τους Σπαρτιάτες με το σκεπτικό ότι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο έγκλειστος στις φυλακές, μέλος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Και αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε και τα υπομνήματα που καταθέσαμε. Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης. Η αποχή δεν είναι απάντηση. Όποιο κόμμα και αν στηρίζετε, στηρίζετε τελικά την ίδια τη Δημοκρατία με τη συμμετοχή σας που από φέτος γίνεται πιο εύκολη με την επιστολική ψήφο. Έως χθες Σάββατο είχαν υποβληθεί 158.000 αιτήσεις εκ των οποίων πάνω από 41.000 προέρχονται από Έλληνες του εξωτερικού -από 122 διαφορετικές χώρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 17.000 που είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι αύριο Μεγάλη Δευτέρα που λήγει η προθεσμία να μπείτε στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr και να εγγραφείτε, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Θυμίζω ότι με επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν όχι μόνο οι ομογενείς μας στο εξωτερικό αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας πολίτης, εξοικονομώντας και χρόνο αλλά και χρήματα. Μεγάλη διευκόλυνση ιδιαιτέρα για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τα άτομα με αναπηρία, τα νέα παιδιά που θα δουλεύουν μακριά από τον τόπο τους, φοιτητές και μαθητές.

Κάπου εδώ κλείνω και τη σημερινή επισκόπηση, την τελευταία πριν τις άγιες μέρες του Πάσχα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνετε να διαβάσετε και αυτόν τον απολογισμό και σας εύχομαι ημέρες αγάπης, κατάνυξης αλλά και ανταμώματος με όσους αγαπάτε. Να χαρείτε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που συμπίπτει με την αναγέννηση της φύσης. Θα είμαστε πάλι μαζί για τη γνωστή επισκόπηση μετά το Πάσχα».

Kyriakos Mitsotakis
22 ώρες πριν

Καλημέρα σας. Κυριακή των Βαΐων σήμερα, μια από τις κορυφαίες Κυριακές της Ορθοδοξίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχει μειωθεί ο αριθμός των δράσεων για τις οποίες έχω να σας πω σε αυτήν την ανασκόπηση της εβδομάδας!

Και θα ξεκινήσω με τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα- Καλαμπάκα-Εγνατία Οδός, την ευρωπαϊκού επιπέδου οδική αρτηρία συνολικού μήκους 181 χιλιομέτρων στην «καρδιά» του ηπειρωτικού κορμού της χώρας που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά.

Την...

Δείτε περισσότερα
1,6 χιλ.
235
188
Απολογείται η συμμορία ανηλίκων που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο στην Πάτρα

 


Ενώπιον των ανακριτικών Αρχών της Πάτρας, θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι και μέχρι την Τετάρτη, οι συλληφθέντες για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει το tempo24.news, οι συλληφθέντες συνολικά ανέρχονται σε 19, ανάμεσά τους μαθητές και γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Η διακίνηση ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση, γινόταν ακόμα και μέσα στο σχολείο, αφού βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ζυγαριά ακριβείας, ποσότητες χασίς, κοκαΐνης και MDMA, αλλά και χρηματικό ποσό άνω των 4.000 ευρώ.

Σε υλικό που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται πως η εγκληματική οργάνωση έγραφε στους τοίχους την τιμή για την αγορά κάνναβης, ενώ σε βίντεο φαίνονται και οι κρυψώνες στις οποίες έβαζαν τα ναρκωτικά προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

Για την εξάρθρωσή της, σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα και πιο συγκεκριμένα:

Τέσσερις άνδρες, αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,

Οκτώ μέλη (έξι άνδρες και δύο γυναίκες) της εγκληματική οργάνωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων μελών συγκαταλλέγονται και τέσσερις ανήλικοι ηλικίας 14,15,17 και 17 ετών αντίστοιχα,

Έξι γονείς – κηδεμόνες των ανηλίκων,

Μια μαθήτρια Λυκείου της Πάτρας, που παρέλαβε ναρκωτικά από την εγκληματική οργάνωση, για ιδία χρήση.

Σε βάρος των δώδεκα μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης από ενήλικο, ο οποίος μετέρχεται ανηλίκα πρόσωπα για τον σκοπό αυτό,βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παράβαση τα νόμου για τα όπλα.

Σε βάρος των γονέων και κηδεμόνων των ανηλίκων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ σε βάρος της μαθήτριας για το αδίκημα της κατοχής ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συνέλεξαν κατά τις έρευνές τους, διακρίβωσαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που εκτιμάται ότι δρούσε τουλάχιστον ένα έτος στην Πάτρα.

Οι αστυνομικοί διακρίβωσαν ότι τους τελευταίους δύο μήνες, στην Πάτρα, η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον (65) αγοραπωλησίες ναρκωτικών και πιο συγκεκριμένα κάνναβης, κοκαΐνης και MDMA, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε σε ανήλικους πελάτες, ακόμη και σε σχολικούς χώρους.

Τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επέβαλαν στα υπόλοιπα μέλη και κυρίως στους τέσσερις ανήλικους συλληφθέντες απόλυτη αφοσίωση και για να πετύχουν τον σκοπό τους διέπρατταν απειλές και ξυλοδαρμούς στους ανήλικους συνεργούς τους, τους οποίους πίεζαν συνεχώς για την προσέλκυση νέων πελατών ακόμη και ανήλικων μαθητών από το σχολικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών βρήκαν και κατάσχεσαν, μέσα σε σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου στην Πάτρα 80 γραμμάρια κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και τρεις συσκευασίες με έτοιμες μικροποσότητες κάνναβης για χρήση.

Η εγκληματική οργάνωση, μέσω των ανηλίκων μελών της, χρησιμοποιούσε το σχολικό συγκρότημα ως χώρο αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών και ως ορμητήριο της για την περεταίρω διακίνησή τους. Οι κατηγορούμενοι είχαν αναγράψει ακόμη και σε τοίχο του σχολικού συγκροτήματος την τιμή πώλησης ενός γραμμαρίου κάνναβης.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων αλλά και σε σωματικές έρευνες οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν:


212,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

21,8 γραμμάρια κοκαΐνης

29,7 γραμμάρια MDMA

δύο αυτοσχέδια τσιγάραμε μίγμα κάνναβης και καπνού

Τέσσερα μαχαίρια (τύπου πεταλούδα),

Δύο σιδερογροθιές,

Ένα ξύλινο μπαστούνι,

τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και

δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

4450€ΣΟΚ με την σπείρα ανήλικων εμπόρων ναρκωτικών σε Νέο Ψυχικό-Χαλάνδρι-Παπάγου

 Από το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που αποτελούνταν κυρίως από ανήλικα μέλη.

Στο πλαίσιο αυτής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, εννέα μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικοι και τρεις νεαροί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών και κατά περίπτωση για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί φωτοβολίδων. Ακόμη, συνελήφθη 27χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με δομημένη, διαρκή και μεθοδική δράση από το Νοέμβριο του 2023 στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και διακριτούς όλους στα εννέα μέλη της.

Η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε πλατείες και πάρκα του Ψυχικού, Παπάγου και Χαλανδρίου, όπου ανήλικοι προμηθεύονταν από τη συμμορία με ναρκωτικές ουσίες, αφού προηγουμένως τα μέλη τους είχαν κανονίσει συνάντηση στα ανωτέρω σημεία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων. Επίσης, τα μέλη με την παραμονή τους στα πάρκα και τις πλατείες, προσέλκυαν νέους υποψήφιους αγοραστές.

Τα μέλη της συμμορίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους για το καθορισμό των αρμοδιοτήτων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών συνομιλίας. Στις συνομιλίες τους, απευθύνονταν μεταξύ τους με ψευδώνυμα και έκαναν χρήση ειδικών λέξεων, όταν αναφέρονταν στις ποσότητες των ναρκωτικών που εμπορεύονταν και στα χρηματικά ποσά.

Στο περιβάλλον δράσης της συμμορίας, τα μέλη δέχονταν εντολές και οδηγίες για την εκτέλεση όλων των σταδίων της διακίνησης, για το «που», «πότε» και σε «ποιον» θα παραδώσουν τις ουσίες, από δύο μέλη (20χρονοι) που ήταν και τα αρχηγικά. Κομβικό ρόλο διαδραμάτιζε και ένα 16χρονο μέλος, ενημερώνοντας τα αρχηγικά για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις πωλήσεις και για τις κινήσεις όλων των μελών.

Τόσο από τις σωματικές έρευνες στα μέλη της οργάνωσης, όσο και στις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • -183,37- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
 • -6- τρίφτες,
 • ζυγαριά,
 • νάιλον συσκευασίες για διαμοιρασμό ναρκωτικών, πρόσφορες για διακίνηση,
 • -2- αεροβόλα πιστόλια με -7- μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν πλήθος σφαιριδίων,
 • ναυτική φωτοβολίδα,
 • ξιφολόγχη,
 • -5- πτυσσόμενα μαχαίρια (τύπου σουγιάς και πεταλούδα)
 • Κουκούλα full face,
 • «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα,
 • ιδιόχειρες σημειώσεις και
 • Το χρηματικά ποσά των -12.667- ευρώ και -200- δολάρια

Οι ναρκωτικές ουσίες που εντοπίστηκαν κατά τη σωματική έρευνα στα μέλη της οργάνωσης, ήταν επιμελώς κρυμμένες σε εσώρουχα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Ιμάμογλου: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»


 

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «βαθιά θλιμμένη» από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο CNN, σημειώνουν οι Times of Israel. Συγκεκριμένα τόνισε για την παλαιστινιακή οργάνωση  ότι :«Κάθε οργανωμένη δομή που πραγματοποιεί τρομοκρατικές πράξεις και σκοτώνει μαζικά ανθρώπους θεωρείται από εμάς τρομοκρατική οργάνωση». Επισήμανε επίσης, ότι παρόμοια εγκλήματα συμβαίνουν και στους Παλαιστίνιους και καλεί το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς. Η νίκη του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου σηματοδότησε τη χειρότερη ήττα του Ερντογάν και του κόμματός του ΑΚ (AKP) στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μεγάλη καμπή στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς, καταγγέλλει το Ισραήλ για την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική» οργάνωση , όταν αναφέρεται στην Χαμάς.Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης παρομοίασε τις τακτικές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ και αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος», για την κατάσταση στη Γάζα.


Πηγή
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας

 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά μέσα του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ Ebra και δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Μακρόν τονίζει ότι είναι «υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, την εξαπόλυση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή που έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους».

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το Politico, ο Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιεί μια όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ. Είχε υπαινιχθεί τη χρήση των πυρηνικών το 2020 (και ξανά το 2022), όταν κάλεσε σε «στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης.

Ήταν μια προσπάθεια να ανοίξει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, αλλά το Βερολίνο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί την προσφορά του Γάλλου προέδρου.

Παρά ταύτα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του βαυαρικού CSU, δήλωσε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Μακρόν, ενόψει της οικοδόμησης «της ευρωπαϊκής διάστασης της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμου στόχου».

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν επικρίσεις από τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης.

"Όταν είσαι αρχηγός κράτους, πρέπει πρώτα να μάθεις να σιωπάς για αυτό που αποτελεί την καρδιά του μοντέλου ασφαλείας μας", δήλωσε ο Φρανσούα-Ξαβιέρ Μπελαμί, επικεφαλής υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αλλά και η «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ότι τα σχόλια ήταν «σοβαρό λάθος» που επέφερε «νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας».
Η ώρα της Δικαιοσύνης για το Μάτι έξι χρόνια μετά την τραγωδία με 104 νεκρούς - Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου


 

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφαση της για το ποιοι φταίνε και πώς. 

Η δίκη για την ασύλληπτη τραγωδία, ένα έγκλημα με τους 104 νεκρούς φτάνει στο τέλος της.

Ενώ έχουν γλιτώσει το κακούργημα οι υπεύθυνοι, και κάποιοι άλλοι την γλίτωσαν κυριολεκτικά την τιμωρία, σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει το πρωί την απόφαση του για τους 21 κατηγορούμενους, τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, η τότε περιφερειάρχης Αττικής και οι τότε δήμαρχοι των δήμων που έπληξε η φωτιά κά, που μετά από εισαγγελική έρευνα βρίσκονται στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά που άφησε πίσω της οδύνη και καταστροφή.

Η διαδικασία στο ακροατήριο διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο αξιολογήθηκαν χιλιάδες σελίδες υλικού, τδεκάδες καταθέσεις μαρτύρων, κάποιες από αυτές συγκλονιστικές, τις θέσεις των ειδικών για κρίσιμα ζητήματα, τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση και τις θέσεις των συνηγόρων. 
Φιάσκο με την υποδοχή Κασσελάκη στην Λέσβο - Τον περίμεναν 10 άτομα με το ζόρι


 

Fake news των ΜΜΕ που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν θερμή υποδοχή του Στέφανου Κασσελάκη στην Λέσβο.

Τα ΜΜΕ πανηγύριζαν για θερμή υποδοχή αλλά μια φωτογραφία ισον χίλιες λέξεις, όχι όμως χίλιους ανθρώπους. Όλη η περιοδεία του Κασσελάκη στα νησιά του Αιγαίου, δεν έτυχε θερμής υποδοχής, εκτός από ανήλικα παιδάκια που ως ινφλουένσερ που είναι ο Κασσελάκης έτρεχαν να βγουν φωτογραφία γιατί τον έμαθαν απο τις gossip εκπομπές.

Όπως φαίνεται και από φωτογραφίες σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, στην Λέσβο, τον Στέφανο Κασσελάκη υποδέχθηκαν άντε 10 άτομα στο λιμάνι. Με λίγα λόγια περισσότεροι ήταν οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ στην προβλήτα του λιμανιού, παρά ο κόσμος που τον υποδέχθηκε!

Η φωτογραφία δείχνει ότι ούτε τα εγγεγραμμένα μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί δεν πήγαν, εκτός και εάν είναι μόνο 10!Κάποια στιγμή πρέπει να τον συμβουλέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική θέλει πολιτικές θέσεις, δεν θέλει lifestyle, ούτε εργαλειοποίηση τραγωδιών και χυδαίες επιθέσεις στην κυβέρνηση.

Κρίμα το στημένο τα χέρια στην μέση του Κασσελάκη μπαίνοντας στο λιμάνι της Λέσβου.