Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες είχαν εμπιστοσύνη σε υπουργούς σοβαρών και κρίσιμων υπουργείων που κακός τους άλλαξε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση χρειάζεται σταθερό επιτυχημένο σχήμα, ένα αποδεδειγμένα επιτυχημένο πρωθυπουργό, και σοβαρούς ικανούς συμβούλους στο Μαξίμου, που να μπορούν να επικοινωνούν οι υπουργοί αποτελεσματικά.
Ομάδα που κερδίζει και ο πολίτης νιώθει ασφάλεια δεν τους αλλάζεις, ότι και να σου πει ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει τον σύμβουλο σου.
Δενν υπήρχε λόγος να αλλάξουν οι επιτυχημένοι υπουργοί, που έκαναν με τις ενέργειες τους και το έργο τους να εμπιστευτούν ο πολίτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για δεύτερη τετραετία.
Η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας, μετά την άστοχη δήλωση για τη δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως να αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες κυοφορούνται τα τελευταία 24ωρα, και πρέπει να περιλαμβάνει και επιστροφή των ικανών σε κρίσιμα υπουργεία, όπως και αλλαγές στο επιτελείο αυτών που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Η φημολογία για απομάκρυνση κι άλλων υπουργών στους οποίους χρεώνονται αστοχίες ή παραλείψεις κατά τους δύο μήνες της κυβερνητικής θητείας έχει φουντώσει από χθες το μεσημέρι, και δεν αποκλείεται οι όποιες αλλαγές να γίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να γίνει μιά καινούργια αρχή.
Στον πρωθυπουργό έχουν φτάσει εισηγήσεις για αλλαγές, αλλά από ποιους; Αυτούς που του είπαν να αλλάξει το προηγούμενο επιτυχημένο σχήμα; Προς το παρόν όμως ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του, αν και πρέπει να πάρει απόφαση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει αποτύχει.
Χθες Δευτέρα, λίγη ώρα μετά το μακελειό στη Λούτσα, αστυνομικοί συνέλαβαν στο «Ελ. Βενιζέλος» έναν Τούρκο ο οποίος είχε στην κατοχή του 2 πλαστές ταυτότητες Πορτογαλίας και 4 φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm.
Αμέσως ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική και τώρα ερευνάται εάν ο συλληφθείς σχετίζεται με το περιστατικό των πυροβολισμών με τους 6 νεκρούς στη Λούτσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλαστές ταυτότητες αλλά και οι κάλυκες εντοπίστηκαν στην κατοχή του άνδρα κατά τη διάρκεια του ελέγχου των χειραποσκευών επιβατών στο επίπεδο των αναχωρήσεων.
Φρικιαστικά σενάρια έχει πυροδοτήσει η «εξαφάνιση» του Ελκάν Σουλεϊμάνοφ, πρώην στενού συνεργάτη του κακοποιού ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος σταμάτησε πριν από έναν χρόνο να ποστάρει στον λογαριασμό του στο Instagram με τους 55.000 followers και φαίνεται να έχει χαθεί από προσώπου γης.
Ο 49χρονος Σουλεϊμάνοφ διατηρούσε για πολλά χρόνια μια στενή σχέση με τον Τσετσένο ηγέτη, που έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες του να πολεμήσουν για λογαριασμό του καταζητούμενου δικτάτορα Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο Σουλεϊμάνοφ, που υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Υγείας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσετσενίας, εκτός από δεξί χέρι του Καντίροφ ήταν και προσωπικός γιατρός του ίδιου και της οικογένειάς του. Ωστόσο, ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram, γνωστό για τις αστυνομικές πηγές του, αποκαλύπτει ότι, έναν χρόνο πριν, ο 46χρονος Τσετσένος ηγέτης έχασε την εμπιστοσύνη που έτρεφε στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος φίλου του.
Σύμφωνα με το VChK-OGPU, ο πολέμαρχος κατηγόρησε τον Σουλεϊμάνοφ για τη «ραγδαία επιδείνωση της υγείας του», με κάποιους μάλιστα να εικάζουν ότι αποφάσισε να τον τιμωρήσει «θάβοντάς τον ζωντανό».
Πηγές του καναλιού αναφέρουν πως ο Καντίροφ, ο οποίος εμφανιζόταν συχνά «πρησμένος» εκείνο το διάστημα πυροδοτώντας εικασίες για «σοβαρή ασθένεια», υποψιάστηκε πως κάποιες ενέσεις με «άγνωστη ουσία» που του είχε κάνει ο Σουλεϊμάνοφ περιείχαν δηλητήριο.
«Καρατομήθηκε από το πόστο του αναπληρωτή πρωθυπουργού εν μία νυκτί τον Οκτώβριο του 2022 και έκτοτε έχει εξαφανιστεί» αναφέρει το κανάλι, επικαλούμενο τις πηγές του που μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Εάν ο Καντίροφ πραγματικά υποψιαζόταν ότι ο Σουλεϊμάνοφ τον δηλητηρίασε, είναι μάλλον απίθανο να τον ξαναδούμε ζωντανό. Εάν το παράπτωμά του ήταν κάποιο άλλο, τότε ίσως κρατείται κάπου και θα κυκλοφορήσει ενδεχομένως κάποιο βίντεο», σημειώνει μια άλλη πηγή του καναλιού.
Κάποιοι λένε ότι μπορεί να επέστρεψε στο Αζερμπαϊτζάν, στην πόλη Μπακού όπου γεννήθηκε, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εργάζεσαι σε κάποιο ιατρικό πρότζεκτ στη Μόσχα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι μπορεί να μετακόμισε στη Μέση Ανατολή.
Ο Τσετσένος, 46χρονος κακοποιός ηγέτης φέρεται να τον ευνοούσε αρκετά γιατί πίστευε ότι είχε «σώσει τη μητέρα του». Όσον αφορά στην καριέρα του ως γιατρός, ο Σουλεϊμάνοφ - που ειδικευόταν στην αντιμετώπιση του καρκίνου - είχε ζήσει και εργαστεί στη δύση και είχε διδάξει σε σχολές.
Σύμφωνα με την Daily Mail, τα σενάρια για επιδείνωση της υγείας του Καντίροφ ανάγκασαν τον Τσετσένο ηγέτη να γυρίσει ένα βίντεο τον περασμένο Ιούλιο και να το ποστάρει στα social media για να δείξει στον κόσμο ότι είναι ακόμα ζωντανός. «Είμαστε ακόμα ζωντανοί. Όπως και να χει, δεν θέλω να ζήσω πολλά χρόνια. Θα ζήσουμε μια σύντομη αλλά τίμια ζωή», είχε πει τότε στο βίντεο.
Ο εξόριστος πολιτικός της αντιπολίτευσης Τούμσο Αμπντουραχμάνοφ είχε δηλώσει το ίδιο διάστημα ότι λαμβάνει πληροφορίες ότι ο Καντίροφ είναι «στα τελευταία του». «Οι νεφροί του έχουν καταρρεύσει τελείως και η αιμοκάθαρση δεν βοηθάει. Είναι πιθανό να διανύει τις τελευταίες του ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πολιτικός, με την πραγματικότητα πάντως να τον διαψεύδει αφού σε μεταγενέστερες εμφανίσεις του ο Καντίροφ έδειχνε αρκετά πιο υγιής.
Ένας φίλος του Σουλεϊμάνοφ δήλωσε στο κανάλι VChK-OGPU εχθές ότι ο 49χρονος, λίγες μέρες πριν την «καρατόμησή» του έναν χρόνο πριν, συζητούσε με γιατρούς στη Μόσχα τα αίτια επιδείνωσης της υγείας του Καντίροφ. «Μετά απλώς εξαφανίστηκε. Αργότερα, κυκλοφόρησε η είδηση της παραίτησής του», αναφέρει ο άνδρας, προσθέτοντας ότι οι φίλοι του ενημερώθηκαν απλώς ότι έφυγε με τους δικούς του για το Μπακού και ότι δεν θέλει καμία επικοινωνία.
Απατεώνες κακοποιοί του κοινού ποινικού εγκλήματος, κλέβουν τα θύματα που βρίσκονται σε ανάγκη στην Θεσσαλία, ανεβάζοντας τις τιμές στο εμφιαλωμένο νερό, κατακλέβοντας τον κόσμο, 8€ η εξάδα οι απατεώνες.
Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, και αυτό γιατί υπάρχουν στυγνοί κακοποιοί που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων
Τη σχετική απόφαση, μετά και τις εξωφρενικές τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, 8€ η εξάδα, προανήγγειλε το πρωί ο Κώστας Σκρέκας.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόφαση θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία και θα ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.
Ανέφερε επίσης πως έχει υπάρξει επικοινωνία με αλυσίδες ώστε οι πλημμυροπαθείς να έχουν έκπτωση έως 40% σε έπιπλα και οικοσκευές. Παράλληλα είπε πως δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν σε οριζόντιες εκπτώσεις 20% σε όλα τα είδη πλην τσιγάρων και οινοπνευματωδών ποτών.
Σημείωσε πως ελέγχονται όλες οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες για το μικτό του τους περιθώριο. Τέλος ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις.
Τι προβλέπει η απόφαση
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή σε ευρώ:
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 lt) 0,50
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75 lt) 0,55
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός λίτρου (1 lt) 0,60
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 0,70
Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 1,20
Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των δώδεκα (12) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 2,00
Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός λίτρου (1lt) 2,00
Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 2,50
Σημειώνεται από το υπουργείο ότι η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.
Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.
Αρμόδιες αρχές για την διαπίστωση παραβάσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, είναι η γενική γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας.
Η Ελλάδα θα εισπράξει για αρχή περίπου 2,25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κακοκαιρία «Daniel» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το τέλος της συνάντησης τους στο Στρασβούργο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τους τρόπους με τους οποίους θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές από την κακοκαιρία. «Θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αντληθούν κεφάλαια από το Ταμείο Συνοχής και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, ενώ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα λάβει υπόψη το ζήτημα για να αποκατασταθούν τα δάση και οι αγροτικές υποδομές. Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα New Generation 2.
«Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη, ευελιξία. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές: τη μέγα-φωτιά στον Έβρο και την κακοκαιρία «Daniel», ενώ έδειξε φωτογραφίες του χωριού Μεταμόρφωση πριν και μετά την καταστροφή του από την κακοκαιρία. «Είχαμε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων» σημείωσε.
«Το θετικό είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού αλλά είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη στήριξη και ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Το σημαντικότερο είναι να μην απελπιζόμαστε. Θα ανακάμψουμε. Η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας. Γνωρίζω ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να βασιζόμαστε στην προσωπική σας στήριξη, στην στήριξη της ΕΕ όπως συνέβη σε δύσκολες περιόδους και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα».
Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που μαζί με την Ιεραρχία είναι τα δύο κορυφαία καθοδηγητικά όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδας,αναφέρει κάτι που είναι πολύ σημαντικό: οι ταυτότητες δεν είναι θέμα που αφορά τη θρησκεία αλλά ένα ζήτημα που αφορά τις διοικητικές σχέσεις του πολίτη με το κράτος.
Προχωρά δε, ακόμη πιο πολύ καιαποδίδει τις αντιδράσεις μικρής μερίδας πολιτών στον νέο τύπο ταυτότητας, σε παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με το επίσημο σώμα της Εκκλησίας. “Όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών, δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης» αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τονίζει πως «δεν είναι θεολογικώς ισχυρές οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού από τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αστυνομικής ταυτότητας».
Μάλιστα,προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας,παρά προσκολλημένοι στην ατομική τους γνώμη,πουστην περίπτωση εκείνων που σχηματίζουν ουρές στα Αστυνομικά Τμήματαχειραγωγείται από ακραίους παρεκκλησιαστικούς κύκλους, που διακρίνονται για αστήρικτες και αντιεπιστημονικές θέσεις.
Το πρωτοφανές ύψος των βροχοπτώσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες έρχεται ως συνέχεια έντονων φαινομένων για την ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Ήδη από τον Μάιο μέχρι και σήμερα, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με καταστροφικές πλημμύρες, πολλές εκ των οποίων έχουν δυστυχώς οδηγήσει και σε απώλεια πλλών ζωών. Συγκεκριμένα, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και η Τουρκία. είδαν τους κρατικούς τους μηχανισμούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν στη βιαιότητα των φαινομένων. Όπως οι καταστροφικές φωτιές (wildfires) του Ιουλίου που καθήλωσαν ολόκληρη τη Μεσόγειο - αλλά και τη Βόρεια Αμερική - έτσι και οι φονικές καταιγίδες των τελευταίων μηνών (flash floods) που αντιμετωπίζουν πλέον συστημικά οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, ακόμα και χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις έντονες βροχοπτώσεις ως κανονικότητα - όπως πχ η Νορβηγία ή η Σουηδία - έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανή μέτρα λόγω του μεγέθους των βροχοπτώσεων, εκκενώνοντας περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων όπως το Όσλο και το Γκέτεμποργκ.
Στην ουσία, τη βιαιότητα - αλλά και το γεωγραφικό εύρος - των φετινών πλημμύρων συμπληρώνει η εμπειρία των καταστροφικών πλημμυρών του 2021.Υπενθυμίζεται πως οι πλημμύρες του Ιουλίου του 2021 κόστισαν τη ζωή σε 243 ανθρώπους, με τη Γερμανία να θρηνεί τις συντριπτικά περισσότερες απώλειες, αλλά και τις Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, και Ηνωμένο Βασίλειο να πλήττονται επίσης σημαντικά. Ήδη πριν εκείνες τις - επίσης φονικές, όπως είναι και οι φετινές - πλημμύρες,η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές αρχές πως η συχνότητα και η βιαιότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που δημιουργεί η παρατεταμένη κλιματική κρίσει θα είναι πρωτοφανείς, όπως και τελικά συνέβη.
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης:
Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους… Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις.Σημαίνειεπίσηςπεραιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Η ανακοίνωση του οίκου DBRSείναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια.Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησηςσε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ),όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών,για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας.
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ:
Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο που αξίζει να γιορταστεί- ανέκτησε επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης λόγω των αξιοσημείωτων προσπαθειών των κυβερνήσεων και του λαού της Ελλάδας.
Η προσαρμογή ήταν δύσκολη,αλλά κατά την τελευταία δεκαετία εισήγαγαν διαρκείς μεταρρυθμίσεις, ανοικοδόμησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εργάστηκαν για μια πιο βιώσιμη οικονομία.Μαζί με την υποστήριξη του ESM, η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη.
Η προώθηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, οι επενδύσεις και η παραμονή σε μια συνετή δημοσιονομική πορεία θα ενισχύσουν την επιτυχία και την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή, η συμφωνία Έδρας μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).
Σημειώνεται ότιτo CEDEFOP,ως Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1995 έχει μετεγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και με την κύρωση της νέας Συμφωνίας Έδρας διασφαλίζεται η παραμονή του στην Ελλάδα.Η Συμφωνία Έδρας αφορά το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως επίσης:
τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) με αναφορά στις ηλικιακές ομάδες δεκαπέντε ετών και άνω,
τον εποπτευόμενο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού με αναφορά συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό, καθώς και
άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) και τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ).
Το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού το βράδυ της Παρασκευής, θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τρίτη, 12/09/2023.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται ότι αναχώρησε 11/9 μυστικά για τη Ρωσία για συνάντηση κορυφής με τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό δίκτυο YTN, επικαλούμενο ανώνυμη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.
Ο Κιμ φαίνεται να μεταβαίνει στα βορειοανατολικά σύνορα της Βόρειας Κορέας με ειδικό τρένο, με τη σύνοδο πιθανόν να λαμβάνει χώρα ίσως και αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με το δίκτυο YTN.
Η ίδια πηγή είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Το ταξίδι, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Κιμ στο εξωτερικό εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και το πρώτο του μετά την πανδημία της COVID-19, όπως είναι γνωστό ο δικτάτορας Πούτιν δεν μπορεί να ταξιδέψει αφού έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι ο Κιμ αναμένεται να επισκεφθεί την Άπω Ανατολή «τις επόμενες ημέρες».
Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.
Κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, πράγματι θα ήθελα σήμερα να βρισκόμουν στον Έβρο -τον οποίον τόσες φορές έχω επισκεφθεί- σε μία διαφορετική συγκυρία.
Είχαμε την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να μιλήσουμε για τη θετική πλευρά της αναπτυξιακής δυναμικής του Έβρου και ειδικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης, δυστυχώς όμως σήμερα έρχομαι μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές, ίσως τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που είχαμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την οποία είχα την ευκαιρία και σήμερα να επιτηρήσω από αέρος και να βρεθώ και στη Δαδιά, για να έχω μία αναλυτική ενημέρωση από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το Εθνικό Πάρκο.
Ταυτόχρονα, καλούμαστε ως χώρα να διαχειριστούμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία μας. Και η σκέψη μας σίγουρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στους συμπολίτες μας, στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και απαιτούν -και δικαιολογημένα- από το κράτος να προστρέξει στην άμεση υποστήριξή τους.
Όμως τώρα είμαι εδώ στον Έβρο και θέλω να σας μιλήσω για τον Έβρο και για τη Θράκη. Καταρχάς να πω ότι ενδεχομένως κάποιοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι, τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη συμφορά στη Θεσσαλία, όλη η προσοχή του κρατικού μηχανισμού θα είναι στραμμένη στη Θεσσαλία και θα ξεχαστεί ο Έβρος. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση για την οποία θα σας μιλήσω στη συνέχεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις άμεσες πληγές μας, αλλά να υλοποιήσουμε κι ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο.
Κάποιες πρώτες ιδέες τις έχουμε ήδη, αλλά έχω ζητήσει από τον Χρήστο Τριαντόπουλο -και με την υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου- όλα αυτά να βγουν σε ένα πολύ πιο συγκροτημένο κείμενο, που θα πατήσει και πάνω στη δουλειά που έχει κάνει η Επιτροπή της Βουλής, για να δούμε τον Έβρο την επόμενη μέρα, τη μεθεπόμενη μέρα μετά από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή.
Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, να βρεθούμε στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου στην Παλαγία και ήταν ίσως μία από τις λίγες ευχάριστες στιγμές σε ένα δύσκολο, σε ένα μαύρο καλοκαίρι, καθώς και με τη βοήθεια της ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορέσαμε και επισκευάσαμε το σχολείο σε χρόνο-ρεκόρ και τα παιδιά ξεκίνησαν κανονικά τη σχολική τους χρονιά, χαμογελαστά, σε ένα σχολείο το οποίο θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο.
Μιας και μιλάμε και για την περιοχή της Παλαγίας, ήδη η πρώτη εγκεκριμένη μελέτη αφορά την παρέμβαση η οποία πρέπει να γίνει γύρω από το χωριό, τα αντιδιαβρωτικά και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν.
Δίνουμε προτεραιότητα μαζί με τον κ. Γκουντούφα σε εκείνα τα χωριά που έχουν υποστεί ζημιά πέριξ. Όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και για λόγους ψυχολογικούς, διότι δεν θέλω οι κάτοικοι να βλέπουν για πολύ καιρό αυτό το μαύρο, το καμένο, το οποίο σίγουρα επηρεάζει και την ψυχολογία τους.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν σε όλη την έκταση της καμένης περιοχής. Ένα κομμάτι αφορά το Εθνικό Πάρκο, ένα δεύτερο κομμάτι αφορά εκτάσεις εκτός του Εθνικού Πάρκου. Ήδη ο κ. Γκουντούφας και οι πολύ άξιοι δασολόγοι τους οποίους έχετε εδώ, στη Διεύθυνση Δασών στην Αλεξανδρούπολη, έχουν ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία ώστε να μπορούμε να τρέξουμε σε χρόνο-ρεκόρ όλα τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.
Ο Γιώργος Αμυράς είναι προσωπικός μου σύμβουλος για τα ζητήματα αυτά. Θα βρίσκεται πολύ συχνά εδώ στον Έβρο, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο, τη Γενική Διεύθυνση Δασών αλλά και τους τοπικούς φορείς, να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Σίγουρα η δουλειά που κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια είναι κι αυτή μια αχτίδα αισιοδοξίας. Εκεί κάναμε πολύ γρήγορες παρεμβάσεις. Τα αντιπλημμυρικά έργα άντεξαν, δοκιμάστηκαν από τον «Daniel» -διότι έβρεξε πολύ και στη Βόρεια Εύβοια-, δεν είχαμε ουσιαστικά προβλήματα. Και βέβαια και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δάσος βοήθησαν ήδη στη φυσική αναγέννηση και η εικόνα της βόρειας Εύβοιας σήμερα είναι ήδη διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από δύο χρόνια. Το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και εδώ στον Έβρο.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους που έδωσαν αυτόν τον άνισο αγώνα απέναντι σε μια φωτιά η οποία είχε χαρακτηριστικά τα οποία ήταν πρωτοφανή και για πυροσβέστες με εμπειρία δεκαετίας. Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε αν και τι μπορούσε να γίνει διαφορετικό στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Όμως θέλω να υποκλιθώ στον ηρωισμό όχι μόνο των πυροσβεστών και των εθελοντών αλλά και -το ανέφερε ο κ. Γκουντούφας- των ανθρώπων των δασικών συνεταιρισμών. Τους οφείλουμε πάρα πολλά. Και σας λέω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», διότι ξέρω πολύ καλά ότι εσείς που ζείτε από το δάσος και το πονάτε, ήσασταν οι πρώτοι οι οποίοι μπήκατε μέσα στο δάσος και καταφέραμε και σώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι παραγωγικού δάσους, το οποίο ενδεχομένως να μην είχαμε καταφέρει να το κάνουμε εάν δεν είχαμε τη δική σας τη βοήθεια.
Αυτό είναι και ένα μοντέλο για το μέλλον. Τις φωτιές δεν τις σβήνουμε μόνο με την Πυροσβεστική, τις σβήνουμε σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες και με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν από το δάσος. Αυτό είναι ένα μάθημα για την επόμενη μέρα το οποίο πρέπει να το ενστερνιστούμε.
Δύο ακόμα παρατηρήσεις όσον αφορά τη φωτιά αυτή καθ’ αυτή. Είναι σίγουρα σχετικά παρήγορο, μέσα στη μεγάλη καταστροφή η οποία έχει γίνει, το γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια του Εθνικού Πάρκου έχουν καεί με φωτιά χαμηλής ή μέσης έντασης. Αυτό το βλέπετε και από πάνω όταν πετάτε. Ναι, υπάρχουν κομμάτια τα οποία είναι ολοσχερώς καμένα, υπάρχουν πολλά κομμάτια όμως όπου το πράσινο συνυπάρχει με το καφέ και με το μαύρο. Αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους ότι η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης θα μπορέσει να τρέξει πιο γρήγορα και ότι υπάρχουν εστίες μέσα στο δάσος, σημαντικές, άκαυτες, που θα υποστηρίξουν την πανίδα, αλλά θα μας βοηθήσουν συνολικά και στην προσπάθεια που κάνουμε το δάσος να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση.
Δεύτερον, να τονίσω τη σημασία του θεσμού των αναδόχων αποκατάστασης. Είναι ένα πείραμα το οποίο τρέξαμε πολύ επιτυχημένα μετά τις φωτιές του 2021. Για να το πούμε πολύ απλά, εταιρείες ανάδοχοι αναλαμβάνουν όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και τη δρομολόγηση των έργων σε συγκεκριμένες περιοχές. Κόβουμε, με άλλα λόγια, την περιοχή σε κομμάτια και αναθέτουμε σε εταιρείες να αναλάβουν τα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, με την υποστήριξη προφανώς των τοπικών φορέων, των δασικών συνεταιρισμών, όλων όσοι μπορούν να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια. Η χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο είναι εξασφαλισμένη από τον ιδιωτικό τομέα.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη η ΔΕΠΑ, εκτός από το σχολείο, θα αναλάβει και την υλοποίηση της μελέτης γύρω από την Παλαγία η οποία κοστολογείται περίπου στις 300.000 ευρώ. Αντίστοιχα έργα όμως, και σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα γίνουν σε όλη την έκταση και του Εθνικού Πάρκου αλλά και στις υπόλοιπες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός του Εθνικού Πάρκου.
Τώρα, στα ζητήματα της υποστήριξης για την επόμενη μέρα. Έχουμε ένα σύστημα κρατικής αρωγής το οποίο το δουλέψαμε πολύ, προΐσταται ο κ. Τριαντόπουλος, και δουλεύει καλά. Θα δουλέψει καλά και στην περίπτωση του Έβρου. Αυτό αφορά και στις αποζημιώσεις σε περιουσίες. Ευτυχώς οι ζημιές εδώ είναι σχετικά περιορισμένες σε σχέση με αυτό το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία, αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν τις καλλιέργειες και τις δραστηριότητες τις κτηνοτροφικές ή τις μελισσοκομικές, που είναι ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ.
Ο Ανδρέας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Τα στελέχη του ΕΛΓΑ εδώ απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι εξαιρετικά έμπειρα και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, οπότε, κ. Πανταζή, πρέπει να σταθείτε στο ύψος της φήμης που σας ακολουθεί και να τρέξουμε πολύ γρήγορα όλα τα ζητήματα των αποζημιώσεων.
Θέλω να πω κάτι για τα χρήματα. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό για τον απλούστατο λόγο ότι μας έτυχαν τόσες φυσικές καταστροφές που τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν μπορούν απλά να καλύψουν. Μόνο την προηγούμενη τετραετία δαπανήσαμε παραπάνω από 500 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Συνολικά δώσαμε 1,1 δισ. αγροτικές αποζημιώσεις.
Δεν θέλω να έχετε καμία ανησυχία για τα χρήματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές. Η εντολή που έχω δώσει στον Ανδρέα είναι: θα αποζημιώσουμε σωστά και δίκαια, αλλά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θέλω οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από την παραγωγική γη του Έβρου να αισθανθούν ότι είμαστε κοντά τους, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε παράγουν λάδι, είτε είναι μελισσοκόμοι.
Θα κάνω πάλι μία έκκληση γι’ αυτό το οποίο είπε ο Ανδρέας. Είναι πάντα πολύ δύσκολο, ξέρετε, για εμάς να καλούμαστε να αποζημιώσουμε δραστηριότητες οι οποίες είναι ανασφάλιστες. Θέλω να το τονίσω αυτό. Καταλαβαίνετε ότι αν επικρατήσει αυτή η λογική, κανείς δεν θα ασφαλίζεται, διότι πολύ απλά θα λένε όλοι «γιατί να είμαι εγώ το κορόιδο να πληρώνω;». Ειδικά εδώ, για την περίπτωση των μελισσοκόμων, πολύ χαμηλά ασφάλιστρα, «θα έρθει το κράτος να μας αποζημιώσει». Αλλιώς, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, το οικονομικό μοντέλο του ΕΛΓΑ θα καταρρεύσει και δεν είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε.
Όμως, αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημά μας είναι ο παραγωγικός ιστός του πρωτογενούς τομέα που θίχτηκε από τη φωτιά να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτές είναι οι σχετικές κατευθύνσεις που έχω δώσει στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Τα μέτρα στήριξης έχουν εξειδικευτεί από το Χρήστο Τριαντόπουλο. Όπου απαιτείται κάποια πρόσθετη παρέμβαση θα το κάνουμε. Θα υπάρξει αντίστοιχο «Evros pass» και αν υπάρχουν ζητήματα και στη Ροδόπη μπορούμε να το επεκτείνουμε λίγο στις περιοχές εκείνες οι οποίες επλήγησαν.
Θα κάνω μία ειδική μνεία όμως στη Δαδιά και στο Σουφλί, όπου θα υπάρξει ένα ενισχυμένο υποσύνολο του «Evros pass» που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Σας διαβεβαιώνω: υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη στη Δαδιά τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να χαρεί το κομμάτι του δάσους το οποίο δεν επλήγη από τη φωτιά. Αλλά να μελετήσουμε, κ. Πρύτανη, και να κάνουμε τη Δαδιά ένα πρότυπο παγκόσμιας μελέτης για το τι γίνεται μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Είναι μια ευκαιρία και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το εξωτερικό. Θα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μελετηθεί αυτή η φωτιά, η οποία είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αλλά να μελετήσουμε και την επόμενη μέρα, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα κάνουμε πραγματικά βέλτιστες πρακτικές στο κομμάτι αυτό. Είναι κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Για να σας δώσω μία ένδειξη τι είναι αυτό το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την φωτιά -οι πυροσβέστες μας το ξέρουν καλά-, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φωτιά μέσα στο δάσος, αυτή η φωτιά έκαψε σε τέσσερις ώρες ό,τι έκαψε η περσινή φωτιά σε πέντε μέρες. Απλά για να έχουμε μια αίσθηση της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η φωτιά αυτή και γιατί ήταν τόσο δύσκολο να αποτραπεί η μετατροπή της σε αυτό που λέμε «mega πυρκαγιά».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγιναν έργα και από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη Δαδιά. Και αντιπυρικές υπήρχαν, δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετές. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αυτά τα οποία μας κάνουν λίγο αισιόδοξους. Όμως πρέπει να μάθουμε από αυτό το οποίο έγινε και να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα.
Ως προς τα αναπτυξιακά του Έβρου, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πολύ πιο εκτενώς όταν θα έχω και το πόρισμα της επιτροπής του Χρήστου Τριαντόπουλου. Θέλω να κάνω, όμως, μια ειδική μνεία στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τα θέματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, γιατί ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο σας προβληματίζει -και δικαιολογημένα- πάρα πολύ.
Ό,τι σας έχω πει ισχύει στο ακέραιο. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι Πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων. Ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει και έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Να το έχετε ακούσει από εμένα προσωπικά, είναι μια προσωπική μου δέσμευση και θα κριθώ και εγώ τελικά, όπως έχω κριθεί πολλές φορές στο παρελθόν από μάχες που κερδίσαμε. Θυμάστε, ήμασταν όλοι μαζί το 2020. Είναι μια μάχη διαρκείας όμως αυτή.
Τον πόλεμο θα κερδίσουμε, όχι τη μάχη αυτή. Και θέλω να γνωρίζετε ότι για εμένα το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εθνικό ζήτημα και θα διαθέσουμε -όπως έχει πει και ο Υπουργός, και με τη βοήθεια, όπου χρειάζεται, των Ενόπλων Δυνάμεων- όλους του απαραίτητους πόρους έτσι ώστε αυτή τη μάχη να μπορέσουμε να την κερδίσουμε.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο αναφέρθηκε και από τον Πρύτανη, για τη δυνατότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου να υποστηρίξει νέες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες όμως να είναι «γειωμένες» στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
Αναφέρω δύο παραδείγματα, τα οποία είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω και με τον Δήμαρχο Σουφλίου: δεν έχουμε στη χώρα αρκετούς υλοτόμους. Είμαστε ελλειμματικοί, εισάγουμε ξύλο. Στη χώρα σήμερα εισάγουμε ξύλο. Η χώρα έχει δάση, με 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερους υλοτόμους και πρέπει αυτούς τους υλοτόμους να τους εκπαιδεύσουμε. Άρα, Δημόσια ΙΕΚ που έχουν να κάνουν με την υλοτομία. Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τον Έβρο ένα κέντρο εκπαίδευσης για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δάσους.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο εθίγη: χειριστές. Πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Καλές δουλειές που απαιτούν μία εκπαίδευση την οποία μπορούμε να παρέχουμε και αυτή η εκπαίδευση μπορεί σίγουρα να λάβει και χώρα εδώ, στην ευρύτερη περιοχή.
Και βέβαια, ναι, θα ξαναδούμε μαζί με το Δημοκρίτειο και μαζί με το Υπουργείο Παιδείας συνολικά τον άξονα των περιφερειακών τμημάτων σε όλο τον Έβρο. Είναι εθνική επιλογή αυτό. Είναι εθνική επιλογή όλος ο άξονας: Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη. Είναι κάτι το οποίο πια ξεφεύγει από τη συνηθισμένη λογική την οποία έχουμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμουμε τις σχολές μας, αλλά θα χρειαστούμε μία συζήτηση με το Πανεπιστήμιο το ίδιο. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας γι’ αυτό.
Τέλος, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την συνολική αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, η οποία μετατρέπεται τάχιστα σε μια πόλη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό, παγκόσμιο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Και σκέφτηκα, τελειώνοντας την παρέμβασή μου αυτή την δύσκολη ημέρα απλά να σας δείξω μία φωτογραφία η οποία δείχνει τι είναι αυτό το οποίο ετοιμάζεται να γίνει εδώ, στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτή είναι η πρύμνη του FSRU το οποίο θα έρθει και θα δέσει στην Αλεξανδρούπολη εντός των επόμενων μηνών -έχει το όνομα της πόλης, δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς- για να μπορέσει να γίνει πράξη ένα μέρος μόνο του συνολικού σχεδιασμού μας για το πώς η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προφανώς με πάρα πολύ σημαντικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, για τη χώρα συνολικά.
Όμως, ανάπτυξη του Έβρου δεν είναι μόνο ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, είναι ανάπτυξη όλου του Έβρου, του κεντρικού Έβρου, του βόρειου Έβρου. Και δικό μας χρέος είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή, αλλά αυτή η περιοχή που έχει και καταπληκτικούς ανθρώπους, θα απολαμβάνει ισόρροπα τα οφέλη μίας αναπτυξιακής δυναμικής σε βάθος χρόνου.
Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Να σας πω ότι προφανώς θα είμαι συχνά στον Έβρο, στη Θράκη συνολικά, όπως ήμουν τα τέσσερα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Να σας ευχαριστήσω και πάλι για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλατε τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά στις εκλογές και να σας πω ότι για εμένα αυτό είναι όχι ένα διαβατήριο εφησυχασμού, αλλά ένα διαβατήριο ευθύνης να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν.
Να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με μία τελείως διαφορετική λογική που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα όλων των δράσεών μας, διότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τα πάντα, δεν επηρεάζει μόνο το νερό ή τις υποδομές μας. Αυτό απαιτεί μια διαφορετική φιλοσοφία που πρέπει να διαπνέει συνολικά πια τον κρατικό μηχανισμό από εδώ και στο εξής.
Εύχομαι και ελπίζω η επόμενη επίσκεψή μου να είναι σε μία πιο ευχάριστη συγκυρία. Σας ευχαριστώ πολύ.
Πλήρωμα πτήσης της EasyJet από το Λούτον στην Ίμπιζα πριν από λίγες ημέρες έπιασαν ζευγάρι επιβατών που σεξ στις τουαλέτες του αεροσκάφους.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media έχει καταγραφεί η στιγμή της αποκάλυψης του ζευγαριού με επιβάτες να κράζουν και να γελάνε με το ζευγάρι.
Όπως φαίνεται, πάντως, παρά την αποκάλυψη το ζευγάρι συνέχισε κανονικά την πράξη του με τον άνδρα να κλείνει την πόρτα της τουαλέτας.
Βάσει του άρθρου 71 του νόμου του 2004 για σεξουαλικά αδικήματα (Sexual Offences Act 2004), είναι παράνομο να κάνει κάποιος σεξ σε τουαλέτα στην οποία έχει πρόσβαση το κοινό.
Με 25 σφαίρες άγνωστοι εκτέλεσαν έξι αλλοδαπούς αργά εχθές το απόγευμα της Δευτέρας στη Λούτσα.
Τα θύματα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν Τούρκοι υπήκοοι με Γαλλικά διαβατήρια, και η πινακίδα στο αμάξι ήταν πλαστή.
Το protothema.gr, και το iefimerida.gr αντίστοιχα δημοσίευσαν φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρέθηκαν νεκροί οι πέντε από τους έξι.
Πρόκειται για αλλοδαπούς που όπως όλα δείχνουν έπεσαν σε ενέδρα θανάτου, από εκτελεστές που επέβαιναν σε μία μηχανή, και ένα αυτοκίνητο.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην οδό Αραφήνος, κοντά στην συμβολή με την οδό Αρίωνος στην Αρτέμιδα, όπου άγνωστοι γάζωσαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα, όλοι τους κατά πληροφορίες αλλοδαποί.
Από το επεισόδιο στο όχημα με τις γερμανικές πινακίδες βρέθηκαν πέντε νεκροί και ένας ακόμη άνδρας επίσης νεκρός, έξω από το όχημα, και πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Στο σημείο μετέβη το ΕΚΑΒ με κινητή μονάδα με διασώστες και γιατρό το οποίο φέρεται επιβεβαίωσε πως οι άνθρωποι που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους.