Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Γερμανικός Τύπος: Η Καταλονία, ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα



Έναν παραλληλισμό της Καταλονίας σήμερα με την περίπτωση της Ελλάδας το 2015 επιχειρεί να κάνει η TAZ. Στην αποχώρηση Σόιμπλε και τους χειρισμούς του στο ελληνικό ζήτημα εστιάζει η Welt am Sonntag.

Το θέμα της Καταλονίας, που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, σχολιάζει η αριστερή Tageszeitung. Η εφημερίδα του Βερολίνου εστιάζει στις αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό με τις περιπτώσεις των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 2015, όπου είχε τεθεί ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και των Σκωτσέζων με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014. Η TAZ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει απόσχιση της Καταλονίας. "Όπως οι Σκωτσέζοι και οι Έλληνες, έτσι και οι Καταλανοί θα διστάσουν να αλλάξουν το στάτους κβο. Ο φόβος να οδηγηθούν σε ένα νέο νόμισμα είναι μεγάλος. Οι Σκωτσέζοι θέλησαν να παραμείνουν στη βρετανική λίρα, οι Έλληνες φοβήθηκαν να επιστρέψουν στη δραχμή και οι Καταλανοί δεν θα θελήσουν να τυπώσουν δικές τους πεσέτες".

Εστιάζοντας στο ελληνικό παράδειγμα, η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι "το καλοκαίρι του 2015 οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να υποκύψουν άλλο στο πρόσταγμα της τρόικας. Όμως λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε ακριβώς αυτό: Tην απόλυτη υποταγή. Οι πολίτες δεν του κράτησαν όμως κακία για αυτήν τη στροφή 180 μοιρών, αντιθέτως. Ο Τσίπρας επανεξελέγη. Διότι οι Έλληνες κατάλαβαν το δίλημμά του: Το Grexit φαινόταν ακόμη χειρότερο από την υποταγή στον Σόιμπλε".

Η TAZ εκτιμά ότι ο φόβος που κράτησε τη Σκωτία στη στερλίνα και την Ελλάδα στο ευρώ ενδέχεται να επηρεάσει σήμερα τις αποφάσεις στην Καταλονία. Πάντως το σχόλιο κλείνει με μια προειδοποίηση: "Η δύναμη του ισχυρού νομίσματος δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης. Θα ήταν ολέθριο εάν απλά αγνοούνταν οι Σκωτσέζοι, οι Καταλανοί και οι Έλληνες επειδή είναι σαφές ότι παραμένουν από ανάγκη. Η πολιτική νομιμοποιείται μόνο όταν είναι πρόθυμη για διάλογο και συμβιβασμούς".

Ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα

Για δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο εκτενές αφιέρωμα της Welt am Sonntag στον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό.

Η εφημερίδα του Βερολίνου ταυτίζει τον Β. Σόιμπλε με την ίδια την Ευρώπη, εξαίροντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια. "Μόνο στα τελευταία οκτώ χρόνια ο Σόιμπλε βίωσε και συναποφάσισε στο πλαίσιο της ευρωκρίσης περισσότερα από ό,τι οι περισσότεροι προκάτοχοί του συνολικά.

Έβαλε τις βάσεις, οι οποίες -ανεξαρτήτως του ποιος θα τον διαδεχθεί- δεν μπορούν απλά να παρακαμφθούν χωρίς να προξενηθούν σοβαρές ζημιές στο οικοδόμημα της ευρωζώνης", γράφει μεταξύ άλλων η Welt της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίζει τον Σόιμπλε έναν από "τους μεγαλύτερους γερμανούς πολιτικούς αυτής της εποχής", ο οποίος αποτέλεσε αξιόπιστο στήριγμα για την καγκελάριο Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωκρίσης. Το δημοσίευμα αναφέρει την Ελλάδα ως "το καλύτερο παράδειγμα" για την ανθεκτικότητα που διέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών. Όπως σημειώνει: "Σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. (…) Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου. 'Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες' λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη".

Η Welt am Sonntag εκτιμά ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσει να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον το ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης. "Μέχρι το καλοκαίρι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε δεν το ήθελε ποτέ (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), αλλά εν τέλει θα υπέκυπτε στην αναγκαιότητα. Με έναν υπουργό Οικονομικών από το FDP αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο", παρατηρεί η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η "η Ελλάδα και το μέλλον του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) είναι μόνο δύο από τα πολλά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που ενδέχεται να απασχολήσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση στο σύνολο της επόμενης νομοθετικής περιόδου".

Η πολιτική για το ευρώ διχάζει το FDP

Για δύο αντιμαχόμενες τάσεις στο εσωτερικό των γερμανών Φιλελευθέρων σε σχέση με τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στο πεδίο της πολιτικής στην ευρωζώνη, κάνει λόγο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Όπως σημειώνει, "όσο περισσότερο πλησιάζουν οι συνομιλίες σχετικά με έναν συνασπισμό 'Τζαμάικα' (σ.σ. CDU/CSU, FDP και Πρασίνων), τόσο εντονότερα τίθεται το ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η γραμμή του FDP στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής". Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνει στο γερμανικό περιοδικό ότι "ο φόβος για το FDP στην Ευρώπη είναι αβάσιμος. Για εμάς η αλληλεγγύη δεν είναι ξένη λέξη, αλλά μια θεμελιώδης αρχή της ΕΕ. Το FDP δεν την θέτει εν αμφιβόλω".

Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel δεν έχουν όλα τα στελέχη του κόμματος την ίδια άποψη. "Το προεκλογικό τους πρόγραμμα δίνει περισσότερο την αίσθηση της επιβολής ποινών παρά της αλληλεγγύης. Σε αυτήν δεν διαβάζει κανείς μόνο μια απόρριψη των νεώτερων ιδεών του (γάλλου προέδρου) Μακρόν. Εάν εφαρμοζόταν θα αντέστρεφε μεγάλα τμήματα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής για τη διάσωση του ευρώ και ενδεχομένως θα προκαλούσε νέες νομισματικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις", εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, το οποίο διακρίνει μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο πτέρυγες εντός του FDP για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Μία διαμάχη που, όπως γράφει το Spiegel, "δεν ενδιέφερε σχεδόν κανέναν" τα χρόνια που το κόμμα βρισκόταν εκτός ομοσπονδιακής βουλής, όμως τώρα που ενδέχεται ο επόμενος υπουργός Οικονομικών να είναι στέλεχος του κόμματος "παλιές, άλυτες αντιπαραθέσεις επανέρχονται στο προσκήνιο", σημειώνει το περιοδικό και συνεχίζει: "έχουν περάσει επτά χρόνια από το πρώτο πακέτο διάσωσης προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα – και η εσωτερική δοκιμασία ξεκίνησε. Το 2011 οι φιλελεύθεροι πολέμιοι ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ηττήθηκαν οριακά σε ψηφοφορία των μελών του κόμματος".

Όπως επισημαίνει τέλος το Spiegel, ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα αυτοπροσώπως για το ζήτημα και φαίνεται ότι επιδιώκει να "κρατήσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα κάτω από το χαλί" τους διαξιφισμούς των δύο αντιμαχόμενων μερίδων εντός του κόμματός του. Όπως εκτιμά το περιοδικό, οι θέσεις που εκφράζουν οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός του μπορεί να τον βοηθήσουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να περάσει άλλα φιλελεύθερα αιτήματα, όπως για παράδειγμα ένα πλαίσιο κανονισμών που να ρυθμίζει τη χρεοκοπία κρατών στην ευρωζώνη.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle.de, capital.gr


Την Τρίτη η καταβολή 4.200 νέων συντάξεων



Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή 4.200 νέων κύριων συντάξεων σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΕΦΚΑ, Αθανάσιου Μπακαλέξη.

«Αυτές οι συντάξεις θα καταβληθούν αύριο, αντί της 1ης Νοεμβρίου που ήταν να γίνει η καταβολή τους» ανέφερε ο κ. Μπακαλέξης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε: «Πλέον, από τη στιγμή που άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση στον ΕΦΚΑ υπάρχει η πρόθεση να τρέξουμε και να εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς, ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν πληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις».

Σημείωσε ότι την Τρίτη θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, ενώ εξήρε τη μεγάλη, όπως ανέφερε, οικειοθελή και χωρίς καμία υποχρεωτικότητα συμμετοχή των εργαζομένων για την επίσπευση της διαδικασίας της καταβολής των συντάξεων.


Πηγή : tovima.gr


Κυριάκος Μητοστάκης : Oι πολιτικές μας, είναι πρώτα από όλα, για τους ασθενέστερους




Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να επιφυλάξετε ακόμα ένα θερμό χειροκρότημα για τους διοργανωτές του σημερινού Προσυνεδρίου και όλους τους ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος σήμερα, δεν το λέω συμβατικά, διότι αισθάνομαι ότι με την σημερινή ημερίδα, με το σημερινό Προσυνέδριο κάναμε κάτι διαφορετικό. Ξεφύγαμε από τα συνηθισμένα κλισέ των κομματικών εκδηλώσεων και αρθρώσαμε έναν βαθιά πολιτικό λόγο, που πιστεύω ότι μιλάει στην σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι απογοητευμένοι με τη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την Μεταπολίτευση και μετά. Φωνάξαμε στο σημερινό Προσυνέδριο ανθρώπους της αγοράς, καθηγητές, ελεύθερους επαγγελματίες να μας μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα. Τους ακούσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ενσωματώνουμε τις απόψεις των ειδικών στον προγραμματικό μας λόγο.

Όπως λαμβάνουμε και πολύ σοβαρά υπόψη τις απαντήσεις των 18.000 Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο το οποίο συνόδευσε το σημερινό Προσυνέδριο. Είχα πει - και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία - ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό Κόμμα και τα μέλη μας, αλλά και όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτές τις δημόσιες διαβουλεύσεις, θα έχουν το βήμα να εκφράζουν την άποψή τους που θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αυτό κάναμε και σε αυτό το Προσυνέδριο και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όσες και όσους μπήκαν στον κόπο να μας πουν την γνώμη τους. Και να ζητήσω εν όψει των επόμενων Προσυνεδρίων να συμπληρώσουν και πάλι τα ανάλογα ερωτηματολόγια τα οποία θέτουν, και θέλω να το τονίσω αυτό, πραγματικά ερωτήματα και απαντούν σε πραγματικά διλήμματα της πολιτικής.

Όπως λέει συχνά και ο Αντιπρόεδρος, ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν ρωτάμε αν θέλετε να είστε υγιείς και πλούσιοι ή φτωχοί και άρρωστοι. Δεν είναι αυτά τα διλήμματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Στο βασικό δίλημμα όμως, αν θέλουμε μία κρατικίστικη πολιτική επιδομάτων ή μία πολιτική που τονώνει την επιχειρηματικότητα και δίνει ευκαιρίες στους Έλληνες, απαντάμε το δεύτερο, φίλες και φίλοι, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σήμερα ξεκινάμε το πρώτο μας Προσυνέδριο από τη Νίκαια, από τη Β’ εκλογική Περιφέρεια του Πειραιά, την οποία προσωπικά έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα που έχει στο επίπεδό του τους ασθενέστερους Έλληνες.


Οι πολιτικές μας, είναι πρώτα από όλα, για τους ασθενέστερους και για αυτό και βρεθήκαμε στο Μενίδι για να γιορτάσουμε τα 43 χρόνια ίδρυσης της μεγάλης μας Παράταξης. Έτσι και σήμερα βρισκόμαστε στη Νίκαια για να μιλήσουμε για την ανεργία και για την εργασία. Θα μου πείτε όλα αυτά τα οποία κουβεντιάσαμε σήμερα έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για τον άνεργο, ο οποίος προέρχεται από μία φτωχή περιοχή του Κορυδαλλού και δεν αισθάνεται, δεν βλέπει καμία ελπίδα, καμία προοπτική μπροστά του; Θα απαντήσω με ένα παράδειγμα και με μια προσωπική ιστορία μεταφέροντας στην ουσία αυτό το οποίο μας είπε ένας από τους πρώτους ομιλητές μας ο κ. Μαγιάτης ο οποίος ίδρυσε μία εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση η οποία σήμερα μπορεί να αξίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μας είπε ότι ξεκίνησε από την Σαλαμίνα, πήγε σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην συνέχεια τόλμησε να επιχειρήσει και να δημιουργήσει αυτήν την εξαιρετικά πετυχημένη επιχείρηση.

Το λέω αυτό γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό, φίλες και φίλοι, να τονίζουμε τα θετικά επιχειρηματικά πρότυπα έτσι ώστε και στα νέα παιδιά, τα οποία μας ακούν σήμερα και τα οποία σκέφτονται πραγματικά αν αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς το επιχειρηματικό ρίσκο, να λέμε ναι. Υπό προϋποθέσεις αξίζει τον κόπο να ρισκάρετε. Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε τη δική σας ζωή, ως μελλοντικοί επιχειρηματίες, πιο εύκολη. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι τα επιχειρηματικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι παραδείγματα επιχειρήσεων που προσφέρουν εξαιρετικά καλές αμοιβές στους εργαζομένους τους, που προσφέρουν ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για αυτές, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι είναι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχει η χώρα, την ευρηματικότητα, την καινοτομία. Είναι δηλαδή επιχειρήσεις, που έχουν αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό και μπορούν να σταθούν σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και στον οποίο και εμείς ως Ελλάδα πρέπει να βρούμε θέση. Και θέλουμε όλες τις επενδύσεις και δεν έχουμε την πολυτέλεια σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης και διαρθρωτικής ύφεσης, εδώ και οκτώ χρόνια, να πούμε όχι σε καμία επένδυση. Κάποιες επενδύσεις είναι πιο σημαντικές από άλλες και αυτό γιατί κάποιες επενδύσεις θα ριζώσουν πιο εύκολα από άλλες και θα δώσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και καλύτερες προοπτικές στους νέους μας.

Εμείς, έχουμε παρουσιάσει ένα πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων που στηρίζουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Δεν θα τις επαναλάβω όλες σήμερα, αλλά δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις με μεγάλες αποσβέσεις, με υπεραποσβέσεις, με ένα λογιστικό εργαλείο το οποίο καθιστά αυτού του είδους τις επενδύσεις πιο ελκυστικές για τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να απλοποιήσουμε το κανονιστικό περιβάλλον, το αδειοδοτικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις, για τις οποίες μας μίλησαν σήμερα, είναι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας και από τη φύση τους δεν υποβάλλονται σε βαριές αδειοδοτικές διαδικασίες.

Αλλά για πηγαίνετε και μιλήστε λίγο στους Έλληνες βιομήχανους, σε αυτές τις τολμηρές επιχειρήσεις, που παρά την κρίση εξακολουθούν και επενδύουν σήμερα στη χώρα μας, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν με τις αδειοδοτήσεις τους. Είχα την ευκαιρία - πριν από λίγες μέρες - να βρεθώ στις Σέρρες και στο Κιλκίς. Σε μία επιχείρηση που επισκέφτηκα, ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι ήταν πρόθεσή του να δρομολογήσει μία καινούρια γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και μετά από τεσσεράμισι χρόνια αδειοδοτικής ταλαιπωρίας έκανε την επένδυση στην Ιταλία.

Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν πια ανεκτά. Όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα θα ξέρει ότι θα έχει απέναντί του ένα Κράτος φιλικό. Θα υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες και όταν οι προθεσμίες αυτές δεν τηρούνται τότε η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μία υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού, έτσι ώστε να μην περιπλέκουμε σε αυτόν τον αδειοδοτικό κυκεώνα ο οποίος τελικά καταλήγει στο να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις από το να επενδύουν. Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα είναι φιλικό προς τους επιχειρηματίες. Τα ελληνικά και τα ξένα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και αυτό είναι στον πυρήνα του προγραμματικού μας λόγου.

            Νέα Δημοκρατία ίσον  νέες δουλειές.  Δουλειές, δουλειές, δουλειές.  Αυτό θα κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων. Και ναι, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας πρέπει να είναι η ανεργία να πλησιάσει πια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εικόνα η οποία μας παρουσιάστηκε σε μια από τις τελευταίες διαφάνειες είναι μια εικόνα καταστροφική. Το ποσοστό απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας είναι 52%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 67%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.  Και μόνο μια έκρηξη επενδύσεων, περίπου 100 δις τα επόμενα 5 με 6 χρόνια, θα μπορέσει να αντιστρέψει αυτήν την εικόνα και να δώσει πραγματική προοπτική στους νέους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα αγωνιούν - και ανησυχούν δικαιολογημένα - για το μέλλον τους. Αυτός είναι ο πρώτος τομέας για τον οποίο μιλήσαμε σήμερα.  Νέες, καλές δουλειές σε κλάδους όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο δεύτερος τομέας για τον οποίο μιλήσαμε - και στον οποίο προσωπικά αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία - είναι ο τομέας της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της μεγάλης απόστασης που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων που διαθέτουν κυρίως οι νέοι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι τραγωδία, φίλες και φίλοι, το 40% των νέων αποφοίτων μας να καταδικάζονται αυτόματα στην ανεργία. 

Κάνουμε κάτι πάρα πολύ λάθος εδώ. Πραγματικά εύχομαι να άκουσαν πολλοί τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από τους ομιλητές που συμμετείχαν σε αυτό το πάνελ, διότι ακριβώς μας κατευθύνουν σε μια λογική της χειρότερης σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Είτε μιλάμε για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είτε μιλάμε για την τεχνική εκπαίδευση την οποία τόσο έχουμε υποβαθμίσει στη χώρα μας. Τη θεωρούμε ένα αποπαίδι, όταν σε άλλες χώρες η τεχνική εκπαίδευση είναι αυτή που συχνά εξασφαλίζει τις καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Έτσι γίνεται στη Γερμανία.  Στην Ελλάδα το 70% των νέων παιδιών στα 18 τους πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο.  Στη Γερμανία μόλις το 30% πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο.  Αλλά η Γερμανία έχει ανεργία 5% και εμείς έχουμε ανεργία 21%. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι όλα τα νέα παιδιά που κατευθύνονται προς τον κόσμο της τεχνικής εκπαίδευσης - επειδή αυτή η τεχνική εκπαίδευση είναι σε απόλυτη επικοινωνία με την αγορά εργασίας - έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν δουλειά.

Ακούσαμε και έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμά μας πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αναφέρω κάποιες που είπε ο καθηγητής κ. Δουκίδης. ERASMUS για τους Έλληνες φοιτητές.  Γιατί να μην δίνεται η δυνατότητα, αγαπητέ κ. Φορτσάκη, σε έναν φοιτητή της νομικής να περάσει ένα εξάμηνο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο;  Να “μπολιάσει” τον εγκέφαλό του και να “μπολιαστεί” με άλλα βιώματα, με άλλα ερεθίσματα. Γιατί η πρακτική άσκηση είναι ακόμα εξαίρεση όταν θα έπρεπε να είναι ο κανόνας;  Γιατί τα χρήματα της κατάρτισης σήμερα πετιούνται σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο όταν θα έπρεπε να είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για να μπορέσουμε και πάλι να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους σε άλλες δεξιότητες;

Μας τα είπατε πολύ ωραία, κυρία Κουσία, για το πόσο γρήγορα αλλάζει η αγορά εργασίας. Πώς σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια ολόκληρα επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν πια, αλλά καινούργια επαγγέλματα θα δημιουργηθούν. Και πως δεξιότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με συναισθηματική νοημοσύνη, με την δυνατότητα να διοικούμε ανθρώπους, να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις, να αναπτύσσουμε κριτική σκέψη, πως αυτές οι δεξιότητες θα είναι πολύ σημαντικές. Γιατί πολύ απλά αυτά θα είναι πράγματα που τα ρομπότ δεν θα μπορούν να κάνουν. Όμως, την επαναλαμβανόμενη εργασία θα μπορεί αύριο να την κάνει ένα ρομπότ και η εργασία αυτή θα κινδυνεύσει, αλλά αυτές οι δεξιότητες θα είναι πάντα πολύτιμες. Πώς διδάσκουμε, λοιπόν, όχι μόνο τα νέα παιδιά, αλλά και πως παίρνουμε ανέργους και τους εξοικειώνουμε με τέτοιες δεξιότητες ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητές τους να βρουν δουλειά σε έναν κόσμο και σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει γρήγορα; Τι σημαίνει, παραδείγματος χάρη, να πάρω έναν πτυχιούχο φυσικό ο οποίος μπορεί να φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα διοριζόταν σε ένα σχολείο να διδάξει φυσική και έβλεπε το μέλλον του μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα; Τι σημαίνει να πάρω έναν φυσικό και να τον περάσω μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα 15 εβδομάδων και να τον κάνω προγραμματιστή και αντί να περιμένει 10 χρόνια να διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ να βρει δουλειά αύριο, γιατί σήμερα έχουμε ελλείψεις προγραμματιστών, στην Ελλάδα; Αυτές λοιπόν οι πολιτικές των δεξιοτήτων της δια βίου μάθησης, της κατάρτισης, της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αποτελούν πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για εμένα προσωπικά. Θα έχουμε την ευκαιρία, και στο Προσυνέδριο για την Παιδεία να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τα ζητήματα αυτά.

Και η τρίτη ενότητα στην οποία αναφερθήκαμε αφορά στον κόσμο της εργασίας. Στις εργασιακές σχέσεις. Και χαίρομαι, πραγματικά, που όλοι οι ομιλητές και ο Τομεάρχης μας Γιάννης Βρούτσης μίλησαν με μια γλώσσα θαρραλέα, σπάζοντας ταμπού δεκαετιών, τα οποία δυστυχώς έχουν κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο. Αυτή η εντύπωση ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι αιώνιοι αντίπαλοι, ότι μονίμως τα συμφέροντά τους συγκρούονται. Δεν λέω τα συμφέροντα ότι είναι πάντα ευθυγραμμισμένα, λέω, όμως, ότι δεν ξέρω καμία καλή και επιτυχημένη επιχείρηση, που δεν έχει ευχαριστημένους εργαζόμενους. Διότι, τελικά, το σύγχρονο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου επιβάλει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μπορούν να λύνουν με τους εργαζόμενους τα προβλήματά τους. Για αυτό και λέμε ναι στις επιχειρησιακές συμβάσεις και το λέμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Για αυτό λέμε να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και να εκσυγχρονιστεί διότι έχουμε ένα νόμο από το 1982 ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προνόμια των συνδικαλιστών και λιγότερο για τα προνόμια των εργαζομένων.


Και ναι, μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην αγορά εργασίας σήμερα. Και είμαι ο πρώτος που θα σας πει ότι συναντώ συνέχεια ιστορίες εργαζομένων, οι οποίοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους. Περιπτώσεις νέων παιδιών που πληρώνονται για τετράωρα και δουλεύουν οκτάωρα.  Περιπτώσεις εργαζόμενων που απολύονται, μια μέρα πριν συμπληρωθεί το έτος, για να μην πληρωθεί η αποζημίωση. Έγκυες γυναίκες, οι οποίες επιστρέφουν στη δουλειά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε μειωμένο ωράριο. Περιπτώσεις εργαζομένων που πληρώνονται έναντι και απολύονται και δεν παίρνουν ποτέ τα λεφτά τους και θα πληρώσουν και φόρο. Αυτές οι περιπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Και θέλω από τη Νίκαια να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα:  Είμαστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά επιχειρηματίες οι οποίοι χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, χρωστούν στους εργαζόμενους, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο, έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και διεκδικούν και “κούρεμα” δανείων θα μας βρουν απέναντι. Να το ξεκαθαρίσουμε. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Θέλω να συγκρατήσετε κάτι το οποίο είπε ο Γιάννης Βρούτσης στην τελευταία του παρέμβαση.  Το ζήτημα του ελέγχου της αγοράς εργασίας δεν αφορά μόνο τον αριθμό των στελεχών του ΣΕΠΕ.  Η τεχνολογία, σήμερα, μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Και επί Υπουργίας του Γιάννη Βρούτση, με μικρή υποστήριξη και από εμάς από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καταφέραμε και αποκτήσαμε μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία μας είναι εξαιρετικά πολύτιμα για να ελέγχουμε την αγορά εργασίας.

Και, πράγματι, έχουμε ένα νομικό πλαίσιο, σήμερα, στην αγορά εργασίας, το οποίο είναι ικανοποιητικό. Μπορεί να γίνει καλύτερο;  Βεβαίως και μπορεί να γίνει καλύτερο. Αλλά, το πρώτο, το οποίο πρέπει να αλλάξει - πάνω από όλα - είναι η νοοτροπία μας.  Είναι η αντίληψή μας. Είναι αυτή η λογική ότι υπερασπιζόμενοι - στον υπερθετικό βαθμό - κάποια φαντασιακά δικαιώματα εργαζόμενων θα κάνουμε καλό στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις. Και, δυστυχώς, έχω συναντήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αυτή την λογική. Εργατοπατέρες, οι οποίοι προσέρχονταν με μαξιμαλιστικές λογικές με ένα πλαίσιο, το οποίο δεν επέτρεπε εκείνη τη στιγμή να βρεθεί οποιαδήποτε λύση. Άδολοι Υπουργοί, οι οποίοι ήθελαν να φαίνονται υπέρμαχοι των εργαζόμενων και ένα, δύο, τρεις μήνες μετά οι επιχειρήσεις χρεοκοπούσαν.

         
Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας. Πιστεύω ότι έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία τον τελευταίο καιρό. Έχουν ωριμάσει και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ώστε να μπορούν πια να βλέπουν συνολικά το γενικότερο καλό. Και να αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από ένα καινούριο μοντέλο κοινωνικού διαλόγου - όπως αυτό το οποίο είναι κανόνας στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό υπερασπιζόμαστε και εμείς - να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις, οι οποίες είναι αμοιβαία ωφέλιμες. Και το Κράτος, κάποια στιγμή, να μην παρεμβαίνει σε αυτήν τη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ναι, αυτό θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος. Και ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει, τελικά, κανονικότητα.
           
Θα φτάσουμε εκεί, φίλες και φίλοι. Ο σκοπός μας είναι να φτάσουμε εκεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το οποίο μιλάμε. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν και προσποιούνται ότι ανακάλυψαν με καθυστέρηση τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης, που τροφοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένας μύθος. Σήμερα, συγκρούονται, στην Ελλάδα δύο σχολές σκέψεις. Μία σχολή σκέψης αντιλαμβάνεται την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και όλα τα δημόσια αγαθά. Για αυτό υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο Κράτος, το οποίο θα τροφοδοτείται από υψηλούς φόρους, τους οποίους πληρώνετε όλοι εσείς, με τελικό αποτέλεσμα να ξεζουμίζεται η πραγματική οικονομία, να μην έχουμε ανάπτυξη και οι μόνοι ωφελημένοι να είναι αυτοί που είναι μέσα στο σύστημα, όχι αυτοί που είναι απ’ έξω.
           
Υπάρχει και μία άλλη σχολή, η οποία λέει, ότι μπορούμε και πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος. Ότι, είναι δημόσιο δεν  είναι κατ’ ανάγκη κρατικό. Ένα δημόσιο αγαθό μπορεί να παρέχεται και από τον ιδιωτικό τομέα, εάν αυτός μπορεί να κάνει καλύτερα και ταχύτερα τη δουλειά του. Μία αντίληψη, η οποία λέει, ότι με την υπερφορολόγηση η οποία υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, δεν πάμε πουθενά. Λέει ότι πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και να μειώσουμε, ταυτόχρονα, και τις κρατικές δαπάνες και να ισορροπήσουμε σε ένα διαφορετικό σημείο.

Αλλά, ξέρετε, φίλες και φίλοι, πολλές φορές με ρωτάνε: «Μα καλά, δεν είστε ασφυκτικά περιορισμένοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων, των Μνημονίων, των μακροχρόνιων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα;». Και απαντώ, ναι. Βεβαίως υπάρχουν περιορισμοί. Πείτε μου, όμως, αν αυτά, τα οποία σας ανέφερα, σήμερα, εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο.

Μην έχουμε αυταπάτες. Η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο μετά το τέλος των Μνημονίων, για το πώς θα αποκτήσουμε ένα λειτουργικό Κράτος και μία ανταγωνιστική οικονομία. Ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς κάνουμε βηματάκια, μετά από τρία χρόνια απόλυτης καταστροφής. Κάποια μικρά βηματάκια προς την σωστή κατεύθυνση την ώρα που κάποιοι άλλοι τρέχουν. Έτσι η απόσταση που μας χωρίζει σήμερα με την Ευρώπη δεν μικραίνει, μεγαλώνει. Κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Αλήθεια; Μα θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη.

          
Η Ευρώπη αναπτύσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς σήμερα. Η απόσταση μεγαλώνει και δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε άλλο. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Απευθυνόμαστε και στη λογική και στο συναίσθημα. Προτείνουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών. Για αυτό και περνάμε από αυτήν τη βάσανο των Προσυνεδριακών διαδικασιών, για να εξοικειώσουμε τους πολίτες με το πρόγραμμά μας και τελικά να φτάσουμε στο 11ο Τακτικό μας Συνέδριο και να επικυρώσουμε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία, φίλες και φίλοι, και εδώ απευθύνομαι σε εσάς και με την ιδιότητά σας ως κομματικά στελέχη, ότι όταν οι πολίτες δουν, ακούσουν και συγκρίνουν, θα κάνουν την σωστή επιλογή. Και η σωστή επιλογή είναι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία να είναι πάλι αυτή που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από τη κρίση.
           
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους διοργάνωσαν αυτήν την πάρα πολύ όμορφη Προσυνεδριακή εκδήλωση. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια. 


Διεθνή ξεφτίλα το casinogate του Π. Καμμένου με αναλυτικό άρθρο στους Times του Λονδίνου



Διεθνή ξεφτίλα για το θέμα που προκλήθηκε με το casinogate όπου πρωταγωνίστησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

Υπό τον τίτλο «λογαριασμός ξενοδοχείου στο Λονδίνο οδηγεί την Ελλάδα σε κρίση», αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα στις κινήσεις Καμμένου, στα δημοσιεύματα των ημερών και στις επιπτώσεις στην κυβέρνηση, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία του «πρωταγωνιστή» κ. Καμμένου.



«Ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία του Λονδίνου είναι στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που απειλεί να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Άμυνας έκανε έναν τεράστιο λογαριασμό κατά τη διήμερη επίσκεψή του τον προηγούμενο μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.  

Με δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου αναφέρονται εκτενώς στο θέμα και στις παρενέργειες που προκάλεσε στην ελληνική πολιτική σκηνή. 

«Ο Πάνος Καμμένος έμεινε στο Mandarin Oriental Hotel, όπου τα δωμάτια συνήθως κοστίζουν περίπου 600 λίρες τη βραδιά. Μαζί με τη σύζυγό του, ο κ. Καμμένος κατάφερε να κάνει λογαριασμό 2.642 λιρών από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο λογαριασμός, που περιελάμβανε τζογάρισμα σε ρουλέτα και ζάρια, ήρθε στη δημοσιότητα στην Ελλάδα αφότου ο κ. Καμμένος είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πλήρωσε για τη διαμονή του από την τσέπη του. Aργότερα διαπιστώθηκε ότι υπέβαλε αίτηση για κάλυψη εξόδων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπό τον τίτλο «λογαριασμός ξενοδοχείου στο Λονδίνο οδηγεί την Ελλάδα σε κρίση», αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα στις κινήσεις Καμμένου, στα δημοσιεύματα των ημερών και στις επιπτώσεις στην κυβέρνηση, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία του «πρωταγωνιστή» κ. Καμμένου.




«Πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή τα Επτάνησα και τα «παγάκια»

(Φωτογραφία:  ICON )


Πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή κάνουν οι καταστηματάρχες σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Στα νησιά του Ιονίου και την ηπειρωτική Ελλάδα εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας ενώ το πάρτι έχει στηθεί σε κλάδους όπως οι μεταφορές , τα ενεχυροδανειστήρια και τα… γραφεία κηδειών. 

Το ελεγκτικό σαφάρι που εξαπέλυσαν το καλοκαίρι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές επιβάλλοντας πρόστιμα και μοιράζοντας λουκέτα περιόρισε τη φοροδιαφυγή και ενίσχυσε τη συμμόρφωση στον κλάδο της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ κλπ).

Μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τους σαρωτικούς ελέγχους που διενήργησαν τους τελευταίους μήνες τα ειδικά συνεργεία ελέγχου της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι η παραβατικότητα ανά γεωγραφική περιοχή χτύπησε κόκκινο στα νησιά του Ιονίου, αφήνοντας σε πολύ χαμηλότερες θέσεις τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη.

Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν σε:

Κέρκυρα: 59%
Ζάκυνθος: 34%
Κεφαλονιά: 32%
Λάρισα: 32%
Ρέθυμνο: 31%

Στους κλάδους όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής οι έλεγχοι φέρνουν στην πρώτη θέση με 61% τους παραγωγούς πάγου και τα ενεχυροδανειστήρια, ενώ ακολουθούν:

Ταξί: 56%
Πούλμαν: 54%
Βυτιοφόρα νερού- Θαλάσσια σπορ: 53%
Χονδρεμπόριο ενδυμάτων: 52%
Περιποίηση νυχιών- γραφεία τελετών- κέτερινγκ: 50%

Αντίθετα το ποσοστό συμμόρφωσης φαίνεται να αυξάνεται καθώς η παραβατικότητα διαμορφώνεται σε:

Καντίνες- Κουρεία: 29%
Υπαίθριο εμπόριο: 26%
Καφενεία- Ενοικιαζόμενα: 25%
Ψητοπωλεία- Ταβέρνες: 24%
Καφετέριες: 13%.


Πηγή : in.gr



ΗΠΑ: Ο Πενς έφυγε από το γήπεδο όταν παίκτες του NFL γονάτισαν στον εθνικό ύμνο



Ο πόλεμος των νεύρων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του κόσμου του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (NFL), συνεχίζεται. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ , Μάικ Πενς πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα μεταξύ της Colts και των 49ers στην Ινδιανάπολη, αλλά εγκατέλειψε την εξέδρα, μετά τη συνηθισμένη διαμαρτυρία των παικτών του NFL, που γονατίζουν στην διάρκεια του εθνικού ύμνου. Μία συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βία και των φυλετικών διακρίσεων, ξεκινώντας από την περασμένη σεζόν.

«Έφυγα από τον αγώνα, γιατί ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ δεν πρόκειται να τιμήσουμε κανένα γεγονός που δεν σέβεται τους στρατιώτες μας, τη σημαία μας και τον εθνικό μας ύμνο,» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πένς.

Λίγο μετά ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Ζήτησα εγώ από τον αντιπρόεδρο Πένς να αποχωρήσει από το γήπεδο, αν οι παίκτες γονάτιζαν, προσβάλλοντας τη χώρα μας, είμαι περήφανος γι 'αυτόν και τη γυναίκα του, κυρία Κάρεν». 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εδώ και καιρό προτρέψει τους ιδιοκτήτες των ομάδων, να διώχνουν τους παίκτες που γονατίζουν κατά τη διάρκεια του ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και από τους οπαδούς να φεύγουν από το γήπεδο, προκαλώντας την σχεδόν ομόφωνη αντίδραση του κόσμου του NFL, η οποία ζήτησε το σεβασμό του δικαιώματος να εκφράζουν τη γνώμη τους.



Πηγή : news247.gr


Επιστολή-σοκ από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Γιατί δεν πρέπει να γίνεται αλλαγή φύλου στα 15



Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες - Κίνδυνος αυτοκτονιών και ψυχιατρικών διαταραχών

Σοκ προκαλεί σε κάθε σώφρονα η σκληρή επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων για το εγχείρημα της κυβέρνησης, και ειδικότερα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, να είναι επιτρεπτή η αλλαγή φύλου σε παιδιά που είναι στην κρίσιμη και καθοριστική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ηλικία της εφηβείας. Δηλαδή από 15 ετών και πάνω.

Οι παιδοψυχίατροι, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες από τη φυλομετάβαση στην ηλικία των 15 ετών που επιχειρεί να νομοθετήσει. Με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου κ.λπ., η Παιδοψυχιατρική  Εταιρεία την περασμένη Τετάρτη απέστειλε επιστολή τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Στο άρθρο 3 του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανηλίκους «που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους», εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού», με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου. 

Η εν λόγω Εταιρεία κάνει ευθέως λόγο για υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στις περιπτώσεις αλλαγής φύλου στην ηλικία των 15 ετών μέχρι την ενηλικίωση. Η συννοσηρότητα αυτή δεν υποχωρεί με την αλλαγή φύλου μέσω της ιατρικής διαδικασίας αλλαγής φύλου (ιατρικές επεμβάσεις). Την ίδια στιγμή επισημαίνει και την υψηλή δυσφορία που «εγκαθίσταται» στα άτομα αυτά, όπως και την πολύ υψηλή ψυχοπαθολογία που μπορεί να δημιουργηθεί.


Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση ορίζεται η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο μιας διαταραχής οφειλόμενης στη χρήση ψυχοδραστικής ουσίας και μιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής.

«Θεωρούμε καθήκον μας», υπογραμμίζει η Εταιρεία, «να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική αποκατάσταση».

 Οι παιδοψυχίατροι δεν κρύβουν ότι σε όλο αυτό τον συγκρουόμενο ψυχικό κόσμο των εφήβων οι οποίοι εκφράζουν τάσεις μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο δεν αποκλείεται να έχει συμβάλει και η ίδια η οικογένεια, που τώρα με το νομοσχέδιο Κοντονή καλείται να συναινέσει στην αλλαγή φύλου. Συγκεκριμένα, με την ξύλινη επιστημονική γλώσσα, η Εταιρεία υπογραμμίζει ότι «η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία δυσφορία φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση». Επιπλέον, προσθέτουν, «η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα πλέον σταθερά ευρήματα και η πρώιμη μετάβαση σε κοινωνικούς ρόλους του άλλου φύλου θεωρείται πλέον βασικός παράγοντας διατήρησης και επιμονής της δυσφορίας φύλου». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία επισημαίνει «υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με ‘‘δυσφορία φύλου’’ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που επισημάνθηκε και κατά τις εργασίες του πρόσφατου 10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου».

Δεν παραλείπει να επισημάνει τη μεγάλη πολυπλοκότητα που σημειώνεται στις περιπτώσεις διαταραχής της ταυτότητας φύλου ή δυσφορίας φύλου που παρουσιάζεται στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Επίσης, υπογραμμίζει «τη σημασία συμμετοχής ειδικού γιατρού (με ειδική εκπαίδευση και γνώσεις) στις αποφάσεις ‘‘κοινωνικής μετάβασης’’» και επισημαίνει την ανάγκη αξιολόγησης «πιθανών δυσμενών ψυχολογικών και κοινωνικών εκβάσεων στη ζωή του ατόμου (ψυχική υγεία, φίλοι, οικογένεια, επάγγελμα, κοινωνικός ρόλος)».

Οπως εξηγεί η Εταιρεία, το θέμα της ταυτότητας φύλου αποτελεί αντικείμενο μελέτης της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής ιατρικής ειδικότητας. Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση αποτελούν πεδίο συζητήσεων μεταξύ επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.   
Στην προσπάθειά τους οι παιδοψυχιάτροι να αποτρέψουν την επιχειρούμενη βλάβη σε μια αμφιταλαντευόμενη μερίδα εφήβων παραθέτουν εννέα αλλοδαπές μελέτες-συγγράμματα (βιβλιογραφία) για το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου στους εφήβους. Στην επιστολή της Εταιρείας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, και η γενική γραμματέας Ευγενία Σουμάκη, επισημαίνεται ακόμη ότι οι γιατροί-μέλη της, αν και είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την ψυχική υγεία των εφήβων, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τις επιστημονικές απόψεις τους, αλλά και «διαφαίνεται η συμμετοχή των παιδοψυχιάτρων σε προβλεπόμενο ιατρικό συμβούλιο χωρίς να έχουμε ερωτηθεί».


«Τουφεκιές τον αέρα με τίμημα τις ζωές των παιδιών»

«Τουφεκιά στον αέρα» που σημαδεύει «τη ζωή παιδιών» αποτελεί, σύμφωνα με την κυρία Μαρία Γιαννακάκη, η επέκταση της ισχύος του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου και σε άτομα ηλικίας από 15 ετών. Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανέλαβε τον συντονισμό σύνταξης και διαβούλευσης των επίμαχων διατάξεων, προκειμένου να στηρίξει την παραπάνω φράση επικαλέστηκε πόρισμα παιδοψυχολόγων που μετείχαν στη διαβούλευση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η χώρα μας δεν έχει τις κατάλληλες δομές υποστήριξης ανηλίκων που μπαίνουν σε διαδικασία φυλομετάβασης.

Οι δηλώσεις της κυρίας Γιαννακάκη έγιναν τον περασμένο Μάιο προκειμένου να απορριφθούν τα αιτήματα της διεμφυλικής κοινότητας για ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο και δημιουργούν ισχυρό προβληματισμό τόσο για τη δική της σταθερότητα όσο κυρίως για την αρτιότητα της επιλογής του κ. Σταύρου Κοντονή να προχωρήσει την τελευταία στιγμή σε αλλαγή εντάσσοντας τους εφήβους στις διαδικασίες αλλαγής φύλου. Παράλληλα, έρχονται να επιβεβαιώσουν όχι μόνο την οργή της Εκκλησίας, αλλά και τις έντονες επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης όπως και αρκετών βουλευτών της πλειοψηφίας για την ένταξη παιδιών στις ρυθμίσεις του επίμαχου σχεδίου νόμου.

 Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Μαΐου 2017 με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: Συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου» η γενική γραμματέας του υπουργείου φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του left.gr που δεν έχει διαψευστεί, να λέει: «Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς. Το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης».

Επίσης, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το περιοδικό «Antivirus» που απευθύνεται στην κοινότητα LGBTQ αναφέρει σε δημοσίευμα, που επίσης δεν έχει διαψευστεί, ότι στην ερώτηση «Να αποσυρθεί η διάταξη περί δικαιοπρακτικής ικανότητας για τα ανήλικα άτομα;», η κυρία Γιαννακάκη απάντησε ως εξής: «Η άσκηση πολλών ατομικών δικαιωμάτων απαιτεί ένα μίνιμουμ ωριμότητας, γι’ αυτό υπάρχει μια απαίτηση ως προς τη δικαιοπρακτική ικανότητα του ατόμου. Στη συζήτηση κατά τις συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μπήκαν και οι ορμονικές διαταραχές κατά την εφηβεία και οι παιδοψυχολόγοι που συμμετείχαν ζήτησαν να μπει ο συγκεκριμένος όρος με το κριτήριο του βέλτιστου συμφέροντος για το παιδί. 

Το Σύνταγμα ορίζει το παιδί ως έναν ανώριμο πολίτη και όχι ως παρακολούθημα των γονιών του και είναι κάτι που το κατακτήσαμε ως χώρα από την αναθεώρηση του 1974. Οι παιδοψυχολόγοι θεώρησαν ότι είναι καλύτερα έτσι. Επίσης, είναι γεγονός ότι σε δύο χώρες της Ευρώπης τα όρια ηλικίας είναι τα 16 χρόνια και στην Ιρλανδία προτείνεται να μειωθεί στα 14. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και πολύ ισχυρές υποστηρικτικές δομές, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν υπό αυτές τις συνθήκες. Τουφεκιές στον αέρα δεν μπορούμε να κάνουμε με τις ζωές των παιδιών».

Τι οδήγησε τον Στ. Κοντονή στην «τουφεκιά»;

Από τις 30 Μαΐου που η κυρία Γιαννακάκη έκανε τις παραπάνω δηλώσεις έως τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν υπήρξαν μεταβολές των δεδομένων που να δικαιολογούν ανατροπές στις προωθούμενες διατάξεις, γι’ αυτό και στις 18/9 το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούσε τους ανήλικους. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου να προχωρήσει σε νομοτεχνική προσθήκη που προβλέπει ότι αλλαγή φύλου μπορούν να κάνουν και έφηβοι 15-16 ετών, αρκεί να υπάρχουν η σύμφωνη γνώμη γονέων και η γνωμοδότηση επιστημονικής επιτροπής που θα εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οπως εξήγησε ο ίδιος, καταλυτικά για την απόφασή του λειτούργησε η τοποθέτηση μέλους της ομάδας «Υπερήφανοι Γονείς» κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο εκπρόσωπος γονέων με trans παιδιά είπε μεταξύ άλλων: «Αν το παιδί, για παράδειγμα, θέλει απλά να αλλάξει την κάρτα απεριορίστων διαδρομών και ο υπάλληλος τον ρωτάει, της αδελφής σου είναι; Οταν η ταυτότητά του λέει άλλα, στο σχολείο το φωνάζουν με άλλο όνομα, δεν ξέρω αν θα το αντέξει. Εγώ τρέμω που σας το λέω τώρα, φοβάσαι μήπως βρεις το παιδί σου κρεμασμένο από το κουρτινόξυλο. Μπορείς να περιμένεις μέχρι τα 17;».

Πολιτική εμπλοκή με ΑΝ.ΕΛ. και Γ. Γεννιά


Πάντως, η «τουφεκιά» του κ. Κοντονή να νομοθετήσει κόντρα στο πόρισμα των παιδοψυχολόγων που, κατά την κυρία Γιαννακάκη, συνέστησαν τη μη ένταξη παιδιών στο σχέδιο νόμου ενίσχυσε τον εκνευρισμό των ΑΝ.ΕΛ. στην Κ.Ο., ενώ έφερε στην επιφάνεια ρήγματα που υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο για τη φυλομετάβαση στο 15ο έτος σύσσωμοι οι 9 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και η κυρία Γεωργία Γεννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στο σύνολο των άρθρων που αφορούν την αλλαγή φύλου από τους Δημήτρη Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Βασίλη Κόκκαλη. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά στη στήριξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Ιερή οργή από Εκκλησία και Αγιον Ορος


Την ίδια ώρα συνειδησιακές αναταράξεις σε αρκετά μέλη όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων προκαλεί η σφοδρή αντίδραση του συνόλου της εκκλησιαστικής κοινότητας.
Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και της αποστολής του, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία. Υπογραμμίζει δε ότι «σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει».Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η Ιερά Κοινότητα Αγίου Ορους με επιστολή προς την εθνική αντιπροσωπία στην οποία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «Διερωτώμεθα ποιος Ορθόδοξος Βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων θα ψηφίση τοιούτον άνομον νομοσχέδιον [...] Ισως μια απόσυρσις του νομοσχεδίου θα έδιδε την δυνατότητα της επανεξετάσεως και της περαιτέρω διαβουλεύσεως δια να εκφρασθή επαρκώς επί του θέματος η βούλησις του ελληνικού λαού».

Πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Πάντως, το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», αλλά και για τη φυλομετάβαση στα 15 έτη ίσως για πρώτη φορά αναδεικνύουν με τέτοια ένταση την ιδεολογική άβυσσο που χωρίζει τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και τις αντιθέσεις εντός της Κ.Ο. της πλειοψηφίας. Στην πορεία μετάλλαξης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούνται αναταράξεις όταν εισάγονται μέτρα που ικανοποιούν την ατζέντα των «53+», αλλά προκαλούν την αντίδραση των «νοικοκυραίων» από την οποία αντλούν ψήφους οι υπόλοιποι «σύντροφοι».

Πάνω στη συγκεκριμένη εσωκομματική γραμμή που χωρίζει τους «53+» από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα διεξαχθούν και οι σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθούν για την έδρα της εκλογικής τους περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι η πασοκογενής Γεωργία Γεννιά, η οποία διαφωνεί με το ν/σ αλλαγής φύλου, αναδείχθηκε τελευταία στην Α’ Πειραιά έχοντας μπροστά της τους Θοδωρή Δρίτσα, Ελένη Σταματάκη και Κωστή Δουζίνα. Αρα αν θέλει να εκλεγεί βουλευτής, πρέπει να κοιτάξει προς «σκληρές» συνοικίες όπως είναι τα Μανιάτικα, όπου το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Να σημειωθεί ότι η κυρία Γεννιά εξέφρασε τη διαφωνία της με τη φυλομετάβαση στα 15 έτη ως εκπρόσωπος, όπως είπε, της κίνησης «Πράττω» στην οποία ηγείται ο κ. Νίκος Κοτζιάς και μετέχει ο κ. Νίκος Τόσκας. Αναφορικά με τους ΑΝ.ΕΛ., οι ρυθμίσεις προωθούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η ηγεσία του κόμματος φέρεται διατεθειμένη να βάλει πλάτη στην αριστερή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που παρείχε στην πρόσφατη ψηφοφορία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του κ. Πάνου Καμμένου. Ομως, τη στάση αυτή δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες επιλογές προκαλούν την οργή της εκλογικής βάσης του κόμματος και εντέλει την απώλεια κάθε πιθανότητας επανεκλογής τους.

Την ίδια ώρα, ζητήματα εσωτερικής συνεννόησης για τη στάση που θα κρατηθεί στην Ολομέλεια αναφορικά με τις επίμαχες διατάξεις αντιμετωπίζει και η Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην περίπτωση που η ηγεσία του κόμματος επιλέξει άλλον δρόμο από την καταψήφιση ή την ψήφο κατά συνείδηση. Τέλος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσουν.
Η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»

Εντονο παρασκήνιο με ενδοκυβερνητικούς διαγκωνισμούς για το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά και την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να επανακατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου το οποίο εισάγεται αύριο για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα συνεχιστεί την Τρίτη με τη σχετική ψηφοφορία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια όλων των επιτελείων, κυβερνητικών και κομματικών, υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα από πρώην στέλεχος της ηγεσίας του Αρείου Πάγου που τους ενημερώνει για το ιστορικό της υπόθεσης και τους επισημαίνει ότι η τροπολογία Κοντονή είναι αμφίβολης συνταγματικότητας γιατί κατ’ ουσίαν είναι αναμφισβήτητα φωτογραφική, καθώς αφορά μόνο την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», τον «Σύλλογο Νεολαίας Μειονότητας Ν. Εβρου» και τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης». Ο ίδιος υπογραμμίζει τους άμεσους κινδύνους που θα προκαλέσει ενδεχόμενη ψήφιση της τροπολογίας κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ουσιώδη βλάβη των δικαιωμάτων της χώρας με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης. 

Προτείνει, τέλος, να αναζητηθεί τρόπος θέσπισης διατάξεων ουσιαστικού δικαίου, που να αφορούν τη σύσταση σωματείων από θρησκευτικές μειονότητες, εναρμονισμένων με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ώστε να δοθεί στους αιτούντες η δυνατότητα να υποβάλλουν άλλες αιτήσεις επί άλλης νομικής βάσης, μη καλυπτόμενης από το υπάρχον δεδικασμένο. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναγκαστεί να αποσύρει την αρχική τροπολογία πριν από περίπου δύο εβδομάδες, καθώς δεν είχε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Ο κ. Κοντονής είχε προαναγγείλει την επανακατάθεση της ρύθμισης μετά από ουσιαστική ενημέρωση όλων των κομμάτων ώστε να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες. 

Ωστόσο, έως την Παρασκευή δεν είχε ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματός του που εκφράζουν επιφυλάξεις. Επίσης, παρά τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των κυρίων Τσίπρα, Καμμένου και  Κοντονή, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, η ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίζεται επιφυλακτική για το κατά πόσο η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις της. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει να προστεθούν στο τελικό κείμενο (στην αιτιολογική έκθεση και στη διάταξη) οι πρόνοιες της παρ. 2 του άρ. 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που περιλαμβάνει τους περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι όταν συντρέχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας κ.ά. Παράλληλα, βουλευτές και των δύο κυβερνητικών κομμάτων εκφράζουν ισχυρές διαφωνίες για την εσπευσμένη απόπειρα του υπουργείου να φέρει την παρούσα συγκυρία το ζήτημα στη Βουλή. 




Παναγιώτης Τσιμπούκης , Xρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


Ντόρα Μπακογιάννη : Καθυστερούν οι στρατηγικές επενδύσεις



Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου κατέθεσε στην βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Θέμα: Καθυστερούν οι στρατηγικές επενδύσεις 

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου

Η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητά της. Παρά τις πρωτοφανείς παλινωδίες που σημειώθηκαν σε μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να αναπτύσσει το αφήγημα της δήθεν στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Στην πράξη, όμως, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των αναγκαίων στρατηγικών επενδύσεων είναι πρωτοφανείς, παρόλο που υπάρχει ο Ν. 3894/2010 και οι επόμενοι ως εργαλεία, οι οποίοι  διευκολύνουν τις άμεσες ιδιωτικές στρατηγικές  επενδύσεις, δηλαδή τα κεφάλαια που αποδίδουν και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν νέο πλούτο στη χώρα.

Αρμόδια για την έγκριση  των στρατηγικών επενδύσεων είναι η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων,  και για την αδειοδότησή τους η γενική γραμματεία στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων και η γενική διεύθυνση αδειοδοτήσεων του υπουργείου σας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσες στρατηγικές επενδύσεις έχουν υποβληθεί προς έγκριση  από το 2015 έως 2017 και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση τους;

2. Πόσες φορές έχει συνεδριάσει από το 2015 η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων; Παρακαλείστε όπως καταθέσετε στη Βουλή τα Πρακτικά των συνεδριάσεων, ή τα αντίστοιχα ΦΕΚ με τα οποία εντάσσονται επενδύσεις στο Ν. 3894 όπως έχει διαμορφωθεί και ισχύει.

3. Σε πόσες στρατηγικές επενδύσεις ολοκληρώθηκε ή ξεκίνησε η αδειοδοτική διαδικασία από το 2015; 

4. Πόσες επενδύσεις βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τον αρμόδιο φορέα ή και σε αναμονή προς εισαγωγή στη Διϋπουργική Επιτροπή και ποιος ο  χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγησή τους;

5. Πόσες επενδύσεις από τις ενταγμένες βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων;

6. Ποιά μέτρα  αναπτυξιακά ή αλλά  έχετε λάβει ώστε να προσελκύσετε νέες στρατηγικές επενδύσεις;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


Bloomberg: «Εκλογές μέσα σε ένα χρόνο - Σύντομα πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Έρχονται καλύτερα χρόνια για τους Έλληνες»



Αυτό προβλέπει ο Kyle Bass, ιδρυτής και επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της Hayman Capital Management, ο οποίος συζητά τις βελτιώσεις που βλέπει στην ελληνική οικονομία με τον Erik Schatzker του Bloomberg στο «Bloomberg Markets», με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του, στο οποίο ανέφερε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα.

Ο Kyle Bass, ο επενδυτής που προέβλεψε πρώτος την ελληνική κρίση, προβλέπει «ράλι» μετοχών και ομολόγων έως 30% με την προκήρυξη εκλογών και στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει μία δραματική πολιτική ανάκαμψη, με εκλογές που θα προκηρυχθούν μέσα σε διάστημα ενός έτους, και θα ωθήσουν σε ράλι τα assets της χώρας.

Πιστεύω ότι θα έρθει μια αλλαγή μέσα στους επόμενους 18 μήνες, από την τωρινή σε μια πιο κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία θα είναι όμως οικονομικά ανεξάρτητη. 

Στην Ελλάδα θα αλλάξει το προσεχές διάστημα η πολιτική ηγεσία, όπως συνέβη και στην Αργεντινή όταν το «τιμόνι» ανέλαβε κάποιος που επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

 Έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα με τον κ. Μητσοτάκη τα επόμενα 2 χρόνια πρόσθεσε ο Kyle Bass λέγοντας ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες.




Ανυποψίαστοι σε ασανσέρ νόμιζαν ότι δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες!



Ο κωμικός vlogger έβαλε μια στολή μελισσοκόμου και έκανε φάρσα σε ανυποψίαστους πελάτες εταιρίας που χρησιμοποίησαν το ασανσέρ. 

Ο φαρσέρ μεταμφιεσμένος σε μελισσοκόμο μπαίνει στο ασανσέρ με 3 κιβώτια, που υποτίθεται ότι έχουν μέλισσες.

Τα κιβώτια φυσικά έχουν μόνο ηχητικό μηχανισμό για να βγαίνει ήχος μελισσών. 

Η αντίδραση των θυμάτων της φάρσας ξεκαρδιστική.




Αγρίνιο: Πατέρας χτυπούσε αλύπητα δυο από τα τρία παιδιά του


Ένας Αλβανός υπήκοος, σήμερα το πρωί γύρω στις 11, συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Αγρινίου γιατί φέρεται να χτύπησε τα παιδιά του με την λαβή κατσαβιδιού.  Πρόκειται για 41χρονο κάτοικο της περιοχής των Καλυβίων και τα παιδιά  που υπέστησαν την βία  είναι μόλις 9 και 7 ετών!

Ο φερόμενος ως δράστης θα παραπεμφθεί για παράβαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας και θα προσαχθεί  στον Εισαγγελέα την Δευτέρα.

Αναμένεται και ιατροδικαστική εξέταση για τα παιδιά ενώ το είναι χαρακτηριστικό ότι την καταγγελία έκανε ένα τρίτο παιδί της ίδιας οικογένειας, η μεγαλύτερη κόρη, η οποία πήρε την Αστυνομία για να δηλώσει ότι ο πατέρα της  χτύπησε τα αδερφάκια της.



Πηγή : agriniopress.gr


Η Τουρκία ανταποδίδει στις ΗΠΑ κλείνοντας την είσοδο στους Αμερικανούς



Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η εξέλιξη ακολουθεί τη σύλληψη και την προφυλάκιση υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με την Αγκυρα βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου είναι τούρκος πολίτης και συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Εχει αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Αγκυρα θεωρεί συριακό βραχίονα του PKK. 

Εξάλλου η Τουρκία ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσιγκτον για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταδικάσει την απόπειρα επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Νωρίτερα, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία είχε γνωστοποιήσει ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της στη χώρα, διότι θέλει να «επαναξιολογήσει» τη δέσμευση των τουρκικών αρχών στην ασφάλεια του προσωπικού της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει σε εκ νέου αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας στην ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. 

«Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης, αναστείλαμε με άμεση ισχύ όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.


Πηγή : tovima.gr


Δήλωση του Γ.Π.Ε. της Ν.Δ., κ. Λ. Αυγενάκη, για το 1ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας



Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ.Λευτέρης Αυγενάκης, για το 1ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στη Νίκαια, «Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Και αλλάζει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία τουKόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ανοίγουμε τις πόρτες μας και προκαλούμε το δημόσιο διάλογο ακόμα και για ζητήματα που μέχρι χθες ήταν ταμπού.

Ανοίγουμε το διάλογο στο πλαίσιο των επτά Προσυνεδρίων με κορύφωση το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, για ζητήματα που αποτελούν την αιχμή του κυβερνητικού μας προγράμματος. 

Σήμερα, εδώ στον Πειραιά, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, ήρθαμε να μιλήσουμε για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Την ατζέντα του προσυνεδριακού διαλόγου έχουν θέσει οι πολίτες απαντώντας στα 17.844 ερωτηματολόγια που προηγήθηκαν του σημερινού Προσυνεδρίου, πράγμα το οποίο θα γίνει και σε όλα τα Προσυνέδρια που θα ακολουθήσουν.

Άλλη μια καινοτομία, είναι ότι ο σημερινός διάλογος είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις τοποθετήσεις των ομιλητών και να συμμετέχουν θέτοντας ερωτήματα και κάνοντας παρεμβάσεις. 

Ετοιμαζόμαστε για το 2ο Προσυνέδριο, που θα αφορά  τους νέους και θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 21 Οκτωβρίου.

Αλλάζουμε, ακούμε και ακουγόμαστε, διότι αυτός είναι ο ενεργός διάλογος με τους πολίτες».


Λεβέντης: Δεν ψηφίζω κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει η γυναίκα μου



Κάθετα εναντίον του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να ψηφίσει κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει η γυναίκα του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε: «Κάτι που δεν μπορώ να πάω στο σπίτι μου στην κυρία Νατάσα να της το εξηγήσω δεν θα πάω να ψηφίσω στη Βουλή! Εγώ πριν να πάω στη Βουλή πρώτα εξηγώ στη γυναίκα μου».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι όταν ένα 15χρονο «από Κωνσταντίνος γίνει Κωνσταντίνα περισσότερο θα τον περιγελούν στο σχολείο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξεκαθάρισε, δε, ότι για να μετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα θέσει ως όρο την κατάργηση του νόμου αυτού.


Πηγή : tovima.gr


Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Αυτές είναι οι νέες απάτες κατά των πολιτών



Οι κυριότερες μορφές απατών και κλοπών με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι οι εξής:

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες αφού συγκεντρώσουν πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις προσποιούμενοι τους δικηγόρους ή τους αστυνομικούς και τους αναφέρουν ψευδώς ότι συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως τα παιδιά τους, έχουν προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο. Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις ποινικές συνέπειες, απαιτούν να τους δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένων με το πρόσχημα οικονομικής βοήθειας συγγενούς

Επιτήδειοι πλησιάζουν ηλικιωμένα άτομα, τα οποία συνήθως ζουν μόνα τους, έχοντας προηγούμενα φροντίσει να μάθουν λεπτομέρειες για την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση, τα παιδιά τους και πού βρίσκονται αυτά, το επάγγελμά τους και άλλες λεπτομέρειες, απαραίτητες για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Συστήνονται ως φίλοι, συνάδελφοι, που έχουν συναλλαγές με κάποιο μέλος της οικογένειας τους, το οποίο αντιμετωπίζει άμεσο και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να μπουν στο σπίτι του θύματος και αφού διαπιστώσουν που υπάρχουν χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, τα αφαιρούν και αποχωρούν.

Απάτη με πρόσχημα την ιδιότητα υπάλληλων Οργανισμών του Δημοσίου ή πώλησης εμπορευμάτων
Οι δράστες, προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματά τους, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και με το πρόσχημα ότι είναι υπάλληλοι Οργανισμών του Δημοσίου (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Ε.Υ.Δ.Α.Π, Εφορία) ή πωλητές εμπορευμάτων (πλασιέ, διαφημιστές), τους πείθουν να μπουν στην οικία τους. Στη συνέχεια τους απασχολούν και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, είτε οι ίδιοι, είτε συνεργοί τους καταφέρνουν να τους αποσπάσουν χρήματα και τιμαλφή.

Απάτη από οικιακές βοηθούς ή εργαζόμενους

Όσοι προσλαμβάνονται να εργαστούν σε κάποιο σπίτι για οποιοδήποτε λόγο, όπως οικιακές βοηθοί, απασχολούμενοι ως τεχνίτες, εργάτες κλπ, αφού προσληφθούν και διαπιστώσουν τις συνήθειες των ενοίκων, αλλά κυρίως εντοπίσουν τα σημεία στα οποία φυλάσσονται χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή και αντικείμενα αξίας, είτε αφαιρούν τμηματικά αυτά ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί, είτε τα αφαιρούν όλα και εξαφανίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οικιακές βοηθοί δεν κάνουν οι ίδιες τις κλοπές αλλά δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες σε συνεργούς τους, οι οποίοι ενεργούν, ενώ οι ίδιες έχουν εξασφαλίσει άλλοθι. Σε μια τέτοια περίπτωση τους παρέχουν όλες τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες, όχι μόνο ως προς τα σημεία φύλαξης των αντικειμένων αξίας, αλλά και τις συνήθειες των ενοίκων, τα σημεία εισόδου και εξόδου, καθώς και πλήρη περιγραφή των χώρων.

Απάτη με το πρόσχημα διορισμού στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ

Δράστες, πλησιάζουν ανυποψίαστους πολίτες και με το πρόσχημα ότι έχουν τη δυνατότητα να τους διορίσουν μέσω του ΑΣΕΠ σε Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, καταφέρνουν να τους αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Απάτη με πρόσχημα δυνατότητα διευθέτησης «ιδιαίτερων» προσωπικών υποθέσεων

Επιτήδειοι προσεγγίζουν άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, τους συστήνονται ως δικηγόροι και με πρόσχημα ότι μέσω των υψηλών γνωριμιών τους έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν «ιδιαίτερες» προσωπικές, οικονομικές ακόμα και ποινικές τους υποθέσεις, τους πείθουν να τους καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Απάτη με το πρόσχημα επενδύσεων - αγοράς ξενοδοχείου

Σε αυτή την περίπτωση οι δράστες παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι παράκτιων εταιρειών επενδύσεων, προσεγγίζουν θύματα και τους πείθουν να συμμετάσχουν ως επενδυτές σε παράκτιες εταιρείες, οι οποίες πρόκειται να εξαγοράσουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αττική, με ποσοστό κέρδους μεγάλου ύψους, επιδεικνύοντας τους πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά, καταφέρνουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Απάτη γραφείου … «χαρτομαντείας»

Άτομα που διατηρούν γραφεία «χαρτομαντείας», πείθουν πελάτες τους να τους καταβάλλουν υπέρογκα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα ότι άγνωστοι έχουν κάνει μάγια σε μέλη της οικογένειάς τους ή ότι κάποιοι συγγενείς τους θα έχουν προβλήματα υγείας στο μέλλον και εκείνοι με τις …«μαντικές» τους ικανότητες μπορούν να τα αποτρέψουν.

Απάτη με τη μέθοδο κατάρτισης πλαστής διαθήκης

Δράστες, κυρίως δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, καταρτίζοντας πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες ακλήρων αποθανόντων και παρουσιάζοντας ψευδομάρτυρες, αρχικά καταφέρνουν να εξαπατούν το Ειρηνοδικείο, με αποτέλεσμα την έκδοση κληρονομητήριου στο όνομα συνεργών τους. Στη συνέχεια μεταβαίνουν σε πιστωτικά ιδρύματα, προς διεκδίκηση όλων των ποσών από τους λογαριασμούς των διαθετών, καθώς και των ακινήτων τους.

Απάτη με το πρόσχημα πώλησης αυτοκινήτων σε συμφέρουσα τιμή

Επιτήδειοι με το πρόσχημα ότι είναι έμποροι αυτοκινήτων με υψηλές γνωριμίες τόσο στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όσο και στην εισαγωγή αυτοκινήτων από το εξωτερικό, πείθουν τα θύματά τους ότι μπορούν να τους προμηθεύσουν είτε κατασχεμένα αυτοκίνητα με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, είτε να προβούν σε εισαγωγή αυτοκινήτων σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραστική τους αξία και τους αποσπούν έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Απάτη με το πρόσχημα αγοραπωλησίας οχημάτων μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο

Δράστες, αναζητούν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε ιστότοπους και ως υποψήφιοι αγοραστές, πείθουν τους ιδιοκτήτες αυτών να τους παραδώσουν τα οχήματα και τα απαραίτητα έγγραφα αυτών, με σχετικές εξουσιοδοτήσεις μεταβίβασης, ενώ παράλληλα τους αποστέλλουν ηλεκτρονικές πλαστές αποδείξεις του αντιτίμου της αγοράς. Στη συνέχεια, οι δράστες αναρτούν στον συγκεκριμένο ή σε άλλο ιστότοπο αγγελία πώλησης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα τα αποκομίζουν το αντίτιμο των πωλήσεων από τους νέους αγοραστές.

Απάτες με το πρόσχημα συνδρομών σε φιλανθρωπικά ιδρύματα- σωματεία

Επιτήδειοι παρουσιάζονται ως μέλη κάποιου φιλανθρωπικού ιδρύματος ή διαφόρων σωματείων (τυφλών, ατόμων με αναπηρίες), προσεγγίζουν πολίτες, επιδεικνύοντάς τους δήθεν έγγραφα των σωματείων που εκπροσωπούν και εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία πολιτών, τους πείθουν να συνεισφέρουν οικονομικά καταβάλλοντας χρήματα, ως συνδρομή. Παράλληλα τους δίνουν ψεύτικη απόδειξη. Συχνές είναι και οι περιπτώσεις όπου δράστες εμφανίζονται ως ανήλικα άτομα και ζητούν οικονομική ενίσχυση για τη διοργάνωση σχολικών εκδρομών.

Απάτη με κλοπή χρεωστικών καρτών

Οι δράστες αφαιρούν αρχικά από γραμματοκιβώτια πολυκατοικιών ταχυδρομική αλληλογραφία πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες τους, που περιέχουν χρεωστικές τους κάρτες, λόγω αντικατάστασης ή λήξης των παλαιών καρτών τους. Στη συνέχεια οι δράστες επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών των αντίστοιχων τραπεζών και προσποιούμενοι τους πελάτες - κατόχους των χρεωστικών καρτών, προβαίνον σε ταυτοποιήσεις και παραλαβές μυστικών αριθμών (PIN). Αμέσως μετά ενεργοποιούν τις κάρτες και πραγματοποιούν είτε αναλήψεις από ΑΤΜ, είτε συναλλαγές μέσω POS.

Απάτη με δημιουργία καρτών - κλώνων

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, επιτήδειοι υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα χρηματοπιστωτικών καρτών, κυρίως με ειδικούς μηχανισμούς υποκλοπής σε ΑΤΜ και POS και κατασκευάζουν πλαστές κάρτες (κλώνους), προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν σε μεγάλες πόλεις και σε διάφορα νησιά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τη χρήση των καρτών - κλώνων οι δράστες πληρώνουν συνήθως τη διαμονή τους σε πολυτελή ξενοδοχεία, αγοράζουν πανάκριβα ρούχα και γυαλιά ηλίου, ενώ προχωρούν και σε αγορά κοσμημάτων πολύ μεγάλης αξίας.

Σημειώνεται, ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πολίτες μπορούν να βρουν λεπτομερείς ανακοινώσεις σχετικά με υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί, φωτογραφίες των δραστών, που έχουν κοινοποιηθεί κατόπιν σχετικών διατάξεων των εισαγγελικών αρχών, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί ο καθένας να πάρει για να αποφύγει την διάπραξη σε βάρος του κλοπών και ληστειών.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πέσουμε θύματα απάτης

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού - συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

-Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα, δε, δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών.

-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.



Πηγή