Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης



Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook 

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι επαρκές και για την αντιμετώπιση κρατουμένων με αναπηρία και για την ικανοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής της Πολιτείας.

Ήδη η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης, στις προγραμματικές της δηλώσεις, δεσμεύτηκε για διάλογο με όλους ακόμη και με τους κουκουλοφόρους. Σήμερα νομοθετεί υπό την πίεσή τους.

Το σχέδιο νόμου, που τέθηκε αρχικά σε διαβούλευση για μόλις 2,5 ημέρες και κατόπιν αντιδράσεων αυτή παρατάθηκε για μία εβδομάδα, προχωρεί στην κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ, και ρυθμίζει αποσπασματικά σημαντικές διατάξεις του ΠΚ και του ΚΠΔ εισάγοντας τροποποιήσεις που αφορούν κρατούμενους με αναπηρία.

Δεδομένου ότι η διαδικασία αναθεώρησης των κωδίκων αυτών είχε από καιρό εκκινήσει, προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή της κυβέρνησης να εισάγει τώρα ρυθμίσεις που υπό την παρούσα συγκυρία, ακόμη και αν δεν θεωρηθούν φωτογραφικές, αντανακλούν τη διάθεση της κυβέρνησης όχι απλώς να συνομιλήσει, αλλά και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καταδικασθέντων μελών της 17 Ν και των υποστηρικτών τους.


Να ποιοι επιτρέπουν την ανομία στα Πανεπιστήμια : Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επέμβουν τα ΜΑΤ στην κατάληψη της Πρυτανείας



Να μην επιτρέψει επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από αυτό» σύμφωνα με τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Από σήμερα το πρωί έχει πραγματοποιηθεί κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με αιτήματα σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τη νίκη των απεργών πείνας.

»Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμέυσεις, σε ότι αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και την αναδιαμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, στην κατεύθυνση του σεβασμού των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επιπλέον, τασσόμαστε υπέρ των μαζικών δράσεων και διεκδικήσεων που απορρέουν από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων.

»Παρ' όλη τη διαφωνία μας με τον τρόπο που η συγκεκριμένη δράση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, θεωρούμε -πρώτα και κύρια-  απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας, με βάση τη διορία μιας ώρας που φέρεται να έχει δώσει ο Εισαγγελέας. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση.

»Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από αυτό».

Ομάδα 30 ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο εισέβαλε στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο της πρυτανείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαμαρτυρόμενη για τις φυλακές τύπου Γ. Επί τόπου βρίσκεται εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε προθεσμία στου καταληψίες να αποχωρήσουν. Στο κτίριο έχουν αναρτηθεί πανό με συνθήματα.




Newsroom ΔΟΛ


Αυξήθηκαν δραματικά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα των ανέργων, σύμφωνα με νέα έρευνα



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Νέα έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στην Ελλάδα και την Βρετανία αποδεικνύει ότι υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες στην χώρα μας, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας ...

Πιο σοβαρές ήσαν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", ανέλυσαν στοιχεία αυτοκτονιών της περιόδου 2003 - 2012 και διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος «ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στην χώρα μας.

Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012. Ενώ την περίοδο 2003 - 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 - 2012.

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες (και των δύο φύλων), ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα). Μικρότερη, περίπου 20%, ήταν η αύξηση στους άνδρες άνω των 60 ετών (από 8,58 σε 10,3). Σταθερές παρέμειναν οι αυτοκτονίες πριν και μετά την κρίση στους νέους έως 19 ετών. Αύξηση υπήρξε και στις γυναίκες 20 έως 59 ετών, από 1,37/100.000 προ κρίσης σε 1,84 κατά την περίοδο 2011 - 2012.

Οι ερευνητές, ανέφεραν επίσης, ότι υπάρχουν και παραδείγματα χωρών (Φινλανδία και Σουηδία) όπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 η λήψη των κατάλληλων μέτρων τόνωσης της απασχόλησης περιόρισε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και έτσι απέτρεψε την αύξηση στις αυτοκτονίες.

Στην έρευνα, συμμετείχαν επίσης, ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέηβιντ Στάκλερ, ο καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Μάρτιν Μακ Κι και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.



Πηγή : iatropedia.gr


Φορτσάκης για Πρυτανεία: Οι καταλήψεις και οι λεηλασίες έχουν γίνει ρουτίνα



«Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά», σημειώνει

Μέτρα για την «εκδίωξη των παρανόμων» και την αποτελεσματική περιφρούρηση του δημοσίου Πανεπιστημίου, ζητά ο υπεύθυνος Τομέα Παιδείας της ΝΔ

«Ρουτίνα» έχουν γίνει οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία» παρατηρεί ο κύριος Φορτσάκης και επισημαίνει πως «είναι ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εκδίωξη των παρανόμων» και την περιφρούρηση του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Ολόκληρη η δήλωση του Θόδωρου Φορτσάκη:
«Από σήμερα το πρωί, το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από τη γνωστή ομάδα κουκουλοφόρων.

Οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία.
Είναι ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εκδίωξη των παρανόμων και για την εγκατάσταση αποτελεσματικής περιφρούρησης του δημοσίου Πανεπιστημίου».



Πηγή : protothema.gr


Καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών Αλικαρνασσού συνελήφθη στο Αγρίνιο



Πρόκειται για έναν 31χρονο, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 12 ετών και τριών μηνών, για υπόθεση ληστείας, παράνομης οπλοφορίας και κλοπής.

Καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών Αλικαρνασσού συνελήφθη στο Αγρίνιο.

Πρόκειται για έναν 31χρονο, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 12 ετών και τριών μηνών, για υπόθεση ληστείας, παράνομης οπλοφορίας και κλοπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 31χρονος είχε πάρει, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, τακτική εξαήμερη άδεια από τις φυλακές, αλλά δεν επέστρεψε.

Έτσι, από τις 4 Νοεμβρίου ο 31χρονος αναζητείτο από την Αστυνομία και τελικά συνελήφθη στο Αγρίνιο από αστυνομικούς της Ασφαλείας, σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Εφετών Δυτικής - Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr


ΗΠΑ: Ενας νεκρός από ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από την NSA


Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε έξω από την πύλη του γενικού επιτελείου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, όταν επιχείρησε να παραβιάσει την είσοδο. Ο συνοδηγός του αυτοκινήτου τραυματίστηκε και νοσηλεύεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αξιωματούχους της αστυνομίας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ανταλλαγή πυρών ξέσπασε ότι οι δύο δράστες επιχείρησαν να γκρεμίσουν την πύλη της στρατιωτικής βάσης με το όχημά τους.

Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε επι τόπου από τα πυρά των αστυνομικών και ο δεύτερος τραυματίστηκε. Οι δράστες είχαν μεταμφιεστεί σε γυναίκες, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Αλλος αξιωματούχος είπε ότι βρέθηκε ποσότητα κοκαϊνης και ένα όπλο μέσα ή κάπου κοντά στο αυτοκίνητο των δραστών.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν το περιστατικό με την τρομοκρατία, σύμφωνα με το FBI. «Γίνεται έρευνα μαζί με την ασφάλεια της NSA και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας» αναφέρουν αξιωματούχοι του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών σε ανακοίνωσή τους.
Η NSA αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. Αναμένεται ωστόσο ότι θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το θέμα αργότερα σήμερα.

Εκτός από την NSA, στο Φορτ Μιντ, την αμερικανική βάση που φρουρείται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, φιλοξενούνται επίσης η Στρατιωτική Σχολή Πληροφοριών και η Διοίκηση Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ.


Πηγή : ethnos.gr


Σαν σήμερα: Μιχάλης Φιλόπουλος..Νεκρός, ετών 22... (Εικόνες-Βίντεο)





Σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια συνέβη ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά που είχε ως φόντο τον αθλητισμό και ως βάση τη λεγόμενη οπαδική βία που όμως είχε προ πολλού ξεφύγει από τα στενά όρια των αθλητικών χώρων και την πραγματική αντιπαράθεση που υφίσταται μεταξύ των ομάδων.


Ο 22χρονος οπαδός του «τριφυλλιού», Μιχάλης Φιλόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία αιμόφυρτος από μαχαιριές που δέχθηκε από χούλιγκαν των «ερυθρολεύκων», αποτέλεσμα ραντεβού θανάτου είχαν δώσει οι δύο πλευρές.

Το ραντεβού προγραμματιζόταν μέρες πριν από την 29η Μαρτίου του 2007 με αφορμή τον τελικό Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στους δύο «αιωνίους».

 Στη λεγόμενη «πιάτσα» το συναπάντημα των δύο πλευρών ήταν γνωστό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, η Ομοσπονδία βόλεϊ και ο Δήμος Παιανίας είχαν προειδοποιήσει την Αστυνομία έγκαιρα για τον κίνδυνο συμπλοκών σώμα με σώμα, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε, αφού «επρόκειτο απλά για βόλεϊ γυναικών».

Τα αποτελέσματα εκείνης της ημέρας αποτελούν πειστήριο ότι η οπαδική βία βρίσκει απλά ένα καλό... ανάχωμα στο χώρο του αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι περίπου 400 άτομα ήξεραν τι θα συμβεί, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε επί της ουσίας.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά και οι αντίστοιχοι του Παναθηναϊκού στο Χαλάνδρι με την κάθε πλευρά να ξεκινάει κομβόι με μηχανές μέχρι την Παιανία. Βάσει όλων αυτών, η κατάληξη ήταν μοιραία. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος μαχαιρώθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, χωρίς έλεος. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα κινητού, βίντεο το οποίο διαδώθηκε μέσα στους κύκλους των οργανωμένων οπαδών.

Όπως γίνεται στην Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις, η Πολιτεία έπεσε από τα... σύννεφα, έβαλε το... μαχαίρι στο κόκκαλο και κατόπιν εορτής άκουσε για «οργανωμένους στρατούς», για «ραντεβού θανάτου», για «οπλοστάσια σε συνδέσμους». Εν συνέχεια, αποφάσισε τη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες, εξαπολύοντας μία πρωτοφανή είναι η αλήθεια έφοδο σε πολλούς συνδέσμους, από την οποία ήρθαν στην επιφάνεια με αποδείξεις όλα αυτά που πάντα «ψιθυρίζονται», αλλά ποτέ δεν λέγονται. Όπλα, ναρκωτικά, μαχαίρια, ρόπαλα, μολότοφ είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα που προέκυψαν.


Σήμερα, 8 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και αφού κατέθεσαν 27 κατηγορούμενοι, κατόπιν και αναιρέσεων των πρωτόδικων αποφάσεων στη φυλακή βρίσκονται 4 άτομα: Χρήστος Σακάτης, Βασίλης Ρουμπέτης, Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψυκάκος.

Ο Σακάτης καταδικάστηκε σε 16ετή κάθειρξη με μειωμένο καταλογισμό λόγω τοξικομανίας, ο Ρουμπέτης που πρωτόδικα είχε αθωωθεί (έχοντας εκτίσει 18 μήνες προφυλάκισης), καταδικάστηκε με 12ετή καθειρξη για απλή συνέργεια λόγω ελαφρυντικών, ενώ οι Βαγιόπουλος και Ψυκάκος καταδικάστηκαν με 10ετή κάθειρξη.

Το 2008, η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρεται σε πεπραγμένα της δίκης, αλλά και στο προφίλ των μετέπειτα καταδικασθέντων.

«Βασίλειος Ρουμπέτης: Ήταν ταξιτζής το επάγγελμα, λέγεται ότι ήταν αυτός που στους αγώνες "καβάλαγε τα κάγκελα" και ορμούσε στο γήπεδο. Γνωστός και ως "Ράμπο", "με προϊστορία στα μαχαιρώματα"(...) Στο βούλευμα αναφέρεται ότι "έλαβε ενεργό μέρος στα επεισόδια και μάλιστα έλαβε μέρος στον βαρύτατο και θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Φιλόπουλου τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι που έφερε μαζί του". Σύμφωνα με μια μαρτυρία: "... μετά το περιστατικό διατυμπάνιζε σε φίλους και γνωστούς ότι έχει βίντεο με τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού και ότι ήταν και αυτός μπροστά"».


«Βασίλειος Ψυκάκος: Πρόκειται για τον Μανιάτη της "παρέας" των Ολυμπιακών, ο οποίος ζει στη Νίκαια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για αυτόν στο βούλευμα, καταλήφθηκε να βρίσκεται πάνω στον Φιλόπουλο, βαστώντας στο χέρι του μια σιδερόβεργα, την ώρα που εκείνος μόλις είχε πέσει χτυπημένος στο έδαφος, ενώ ακούστηκε και καταγράφηκε σε βίντεο να λέει τη φράση "έτσι γ... τα Μανιατάκια". Μάλιστα, την Παρασκευή, προσκομίστηκε στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη με την οποία πιστοποιήθηκε πως πράγματι η φωνή που ακούγεται στο βίντεο να λέει αυτήν τη φράση είναι η δική του φωνή. Ο ίδιος έχει δικαιολογηθεί ότι απλώς προσπαθούσε να προφυλάξει τον Φιλόπουλο από τους μαινόμενους οπαδούς του Ολυμπιακού που πήγαν να τον χτυπήσουν και ότι την επίμαχη φράση δεν την είπε στο θύμα αλλά στους θύτες, με άλλο τόνο. Οι δικαστές όμως είναι κατηγορηματικοί: "Με τη φράση του αυτή ο κατηγορούμενος επαινεί τον εαυτό του. Το θεωρεί κατόρθωμα και υπερηφανεύεται".

«Χρήστος Σακάτης: Μέλος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στο Ίλιον(...) παραδέχτηκε ότι ήταν στη συμπλοκή και ότι "έδωσε μία" στον Φιλόπουλο αλλά, όπως εξήγησε, στη συνέχεια έφυγε γιατί λυπήθηκε που τον χτυπούσαν όλοι οι άλλοι. Ο πατέρας του Φιλόπουλου έχει καταθέσει για αυτόν: "Γυρνάω με το αυτοκίνητό μου και μαθαίνω τι συνέβη. Ο Σακάτης τον χτύπησε με σιδερολοστό και μετά πέρασαν οι υπόλοιποι και τον μαχαίρωσαν"».










Πηγή : eglimatikotita.gr


                                                                             


Οι αντιεξουσιαστές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη στην Πρυτανεία


«Να πράξουν τα δέοντα» ζήτησε εγγράφως η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις Αρχές, ώστε να λήξει η κατάληψη που ξεκίνησε το πρωί στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος στα Προπύλαια από αντιεξουσιαστές

Παρά το ότι στον χώρο έξω από το Πανεπιστήμιο βρίσκεται εισαγγελέας έτοιμος να δώσει εντολή και επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από την Πρυτανεία οι αντιεξουσιαστές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη αδιαφορώντας για όλους και για όλα.

Το τελεσίγραφο έληγε στις 2:30 το μεσημέρι μετά πήγε στις 4:00 το απόγευμα και μέχρι στιγμής κανένας δεν κουνιέται ούτε δικαιοσύνη, ούτε η αστυνομία, ούτε και η πολιτεία η οποία φέρει την απόλυτη ευθύνη με την ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών, προστασίας του πολίτη και παιδείας για ότι συμβεί μέσα στον χώρο της πρυτανείας.


Αυτός είναι ο κατάλογος των μέτρων 3,7 δισ. που έστειλε η κυβέρνηση



Swaps με ρήτρα ανάπτυξης για να καλυφθεί το χρέος - ΟΛΠ, ΟΔΙΕ και αεροδρόμια προς ιδιωτικοποίηση - Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές - Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Προβλέπεται έλεγχος καταθέσεων εξωτερικού και φορολογικά μέτρα - Προβλέπονται παροχές ενός δισ.

Με «μιας χρήσεως» (one-off) εισπρακτικά μέτρα, όπως τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ, των αεροδρομίων και του ΟΔΙΕ, αλλά και με δημιουργία μιας «bad bank» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», επιχειρεί η Αθήνα να πείσει τους δανειστές να ανοίξουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και να καλύψει το κόστος από την εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει έσοδα 3,7 δισ. ευρώ με μέτρα:

-από ελέγχους εμβασμάτων στο εξωτερικό: 725 εκατομμύρια ευρώ

-από καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: 350 εκατομμύρια,

-από δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης: 350 εκατομμύρια,

-από ρυθμίσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ληξιπρόθεσμων οφειλών: 600 εκατομμύρια

-από εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος: 300 εκατομμύρια ευρώ,

-από το σύστημα λοταρίας αποδείξεων:  270 εκατομμύρια ευρώ

-από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού: 250 εκατομμύρια ευρώ

-από αυστηροποίηση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων: 225 εκατομμύρια ευρώ

-από τις νέες προσφορές για τον ηλεκτρονικό τζόγο: 200 εκατομμύρια ευρώ.


Ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τα φιλολαϊκά μέτρα που υπόσχεται όπως:
- να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ),
- να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ)
- να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).

Τα μέτρα αυτά που μπορούν να θεωρηθούν ως κοινωνικές παροχές οδηγούν σε αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τις προβλέψεις για έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε 1,5 δις ευρώ για το 2015, δηλαδή 700 εκατομμύρια κάτω από το στόχο του 2,2 δισ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τα βασικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν ή να ολοκληρωθούν αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ) και των περιφερειακών αερολιμένων.

Η αξία της αγοράς του 67 τοις εκατό των μετοχών του ΟΛΠ που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) που είναι προς πώληση ανέρχεται σήμερα σε 180 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στην προσφορά του ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά των 40.500.000 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τη διαδικασία υποβολής προσφορών των 14 περιφερειακών αεροδρομίων,  αναμένεται προκαταβολικά 1,23 δις ευρώ και ετήσια πληρωμή του 22900000 για την ζωή της παραχώρησης.


Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση θέλει να υποβάλει οκτώ νομοσχέδια εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:
1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
2) Αποκλεισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.
5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6) εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7) Η υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
8) Η βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Επιπλέον η Αθήνα προτείνει την δημιουργία τη δημιουργία «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM τον περασμένο μήνα. Παράλληλα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Τέλος προτείνεται μία λύση μέσω swaps για την διευθέτηση του χρέους. Προτείνεται αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).


Νεκροταφείο με 3000 μωρά θαμμένα σε χύτρες στην Αστυπάλαια





Νεκροταφείο μωρών μόνο ή και ταφικό ιερό, αφιερωμένο στην Αρτέμιδα Λοχεία ή στην Ειλείθυια;

Ό,τι και αν ισχύει, το σίγουρο είναι ότι οι περίπου 3.000 βρεφικοί εκχυτρισμοί που βρέθηκαν τη δεκαετία του '90 στην Αστυπάλαια αφορούν ένα εξαιρετικό εύρημα που δεν παύει να ερευνάται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στα οποία θα αναφερθεί η ανασκαφέας του, Μαρία Μιχαλάκη-Κόλλια.

Η αρχαιολόγος και επίτιμη προϊσταμένη στην ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οι περίπου τρεις χιλιάδες βρεφικοί εγχυτρισμοί από την Αστυπάλαια» τη Δευτέρα 30 Μαρτίου (ώρα 18:00) στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ, Τοσίτσα 1), στο πλαίσιο των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του ΕΑΜ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο σύνολο με ταφές βρεφών μέσα σε πήλινα αγγεία, τρόπος ενταφιασμού που ονομάζεται «εγχυτρισμός» και ο οποίος είναι ο συνηθέστερος στον αρχαίο κόσμο τρόπος ταφής για τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά, συμβολίζοντας τη μήτρα της μητέρας τους.

Το εύρημα προέρχεται από δυο γειτονικά οικόπεδα που ερευνήθηκαν στην περιοχή της Κυλίνδρας στη Χώρα της Αστυπάλαιας, σημερινής πρωτεύουσας του νησιού, που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα.



Τα ταφικά αγγεία στα βαθύτερα στρώματα είχαν τοποθετηθεί σε λαξευμένους στο βράχο λάκκους, ενώ στη συνέχεια τοποθετούνταν επάνω από τις αρχικές ταφές, παρουσιάζοντας ένα πλήθος αγγείων σε δύο ή και τρία -σε ορισμένα σημεία - επάλληλα στρώματα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει μια συνεχή χρήση του συγκεκριμένου χώρου ο οποίος από τη χρονολόγηση της κεραμικής καλύπτει περίοδο από τα τέλη της Γεωμετρικής Εποχής έως τουλάχιστον τον 1ο πΧ αιώνα.

Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, άλλα δύο στοιχεία: Το γεγονός ότι κάποια αγγεία περιείχαν δύο εγχυτρισμούς, καθώς και ότι τα αγγεία προέρχονται από όλες σχεδόν τις περιοχές παραγωγής αμφορέων του μεσογειακού χώρου, δηλαδή από τη Χίο, τη Θάσο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο, την Αλόννησο, την Κέρκυρα κι άλλες περιοχές, ενώ μεταξύ αυτών υπάρχει κι ένας παλαιστινιακός τύπου Χαναάν. Τα αγγεία φαίνονται ότι αρχικά ήταν χρηστικά. Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού, που πραγματοποιείται από το Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών, περίπου 77%, πέθαναν σε διάστημα από 37 έως 42 εβδομάδων, δηλαδή κατά τη στιγμή της γέννησής τους ή λίγο μετά. Σε ποσοστό 9% ήταν έμβρυα ή πρόωρα, που πέθαναν μεταξύ 24 και 37 εβδομάδων. Και ένα ποσοστό 14% περιλαμβάνει τις κατηγορίες βρεφών και μωρών που έζησαν γύρω στους έξι μήνες, 4-5 μικρά παιδιά που έζησαν από ενός έτους έως τριών, και άλλες τόσες περιπτώσεις με δίδυμα, ποσοστά ωστόσο που αλλάζουν με την πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τέλος, τρεις επιγραφές που προέρχονται από τον οικισμό της Χώρας της Αστυπάλαιας και αναφέρονται στις θεότητες του τοκετού και της γέννησης, δηλαδή στην Αρτέμιδα Λοχεία η μία και στην Ειλείθυια οι άλλες δύο, επιτρέπει στους ειδικούς να αναρωτιούνται αν ο συγκεκριμένος χώρος δεν ήταν μόνο ένα νεκροταφείο μωρών, αλλά ίσως ένα ταφικό ιερό αφιερωμένο στις παραπάνω θεότητες.




Πηγή : Nooz.gr


Ο Θεοδωράκης χαρακτήρισε «φουσκωμένη γαλοπούλα» τον Καμμένο



Κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Πάνο Καμμένο.

Μετά τον καυγά για το ποιος είναι ο «ιδιοκτήτης» του protagon και την αγωγή Καμμένου σε Θεοδωράκη και Πετρουλάκη ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού επανήρθε.

Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «φουσκωμένη γαλοπούλα».

Μιλώντας στους υπεύθυνους των τομέων πολιτικής του Ποταμιού, χθες το βράδυ στη Βουλή, σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε:

«Εμείς που έχουμε υπηρετήσει στον αληθινό στρατό – και έχουμε δει τις ειδικές δυνάμεις στα χαρακώματα του Έβρου – δεν κρεμάει το σαγόνι μας, με τις παρελάσεις στο Σύνταγμα.
Οι φουσκωμένες γαλοπούλες όμως του κυβερνητικού στρατοπέδου που δεν έχουν υπηρετήσει στο στρατό ή έχουν υπηρετήσει στα σπίτια τους, φαίνεται να εκστασιάζονται με το χακί».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Βενζινοπώλες: «Οχι» σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα


Στο 63,8% της τελικής τιμής οι φόροι στα καύσιμα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι ήδη στη χώρα μας επιβάλλεται από τις υψηλότερες φορολογίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που επικαλείται η ΟΒΕ, η φορολογία στην Ελλάδα είναι η 4η υψηλότερη στην αμόλυβδη και η 8η στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ η τελική τιμή της αμόλυβδης είναι η πέμπτη υψηλότερη και του πετρελαίου θέρμανσης η ένατη.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της 23ης Μαρτίου οι φόροι και τα τέλη στην αμόλυβδη-95 αντιστοιχούσαν στο 63,8% της τελικής τιμής και κυμαίνονταν στο 1 ευρώ.

«Είναι να απορεί κανείς πως, ενώ η κυβέρνηση τόνιζε συνεχώς ότι θα μειώσει τους υπέρογκους φόρους των καυσίμων, τώρα στο υπουργείο Οικονομικών απεργάζονται σχέδια νέας αύξησης της φορολογίας, τη στιγμή που η οικονομική κρίση οξύνεται και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε όπως και τις προηγούμενες φορές μεγάλη πτώση της κατανάλωσης»αναφέρει η ΟΒΕ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι μια αύξηση του φόρου στα καύσιμα, θα πλήξει τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει αύξηση τιμών σε πολλά προϊόντα.



Πηγή : tovima.gr


Κυβέρνηση: Συμφωνήσαμε στις Βρυξέλλες να πληρώνουν οι έχοντες - Τι ζητούν οι δανειστές



ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ EUROGROUP

Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%. Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Οπως φαίνεται μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η οποία δεν έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρως αποδεκτή από τους θεσμούς.

Οι διαφορές είναι μεγάλες και θα προσπαθήσουν τα κλιμάκια του Brusells Group να τις γεφυρώσουν ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξει πλέον έκτακτο Eurogroup για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με το πιο πιθανό σενάριο να κάνει λόγο για συνεδρίαση στις 6 Απριλίου, τη Μεγάλη Δευτέρα.

Τις τελευταίες εξελίξεις, και τις «διορθώσεις» που πρέπει να γίνουν θα απασχολήσει το κυβερνητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού η συνεδρίαση έχει ορισθεί στις 19:00 στη
Βουλή.

"Θα συζητήσουμε τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας", είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Υγείας που θα παραστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Και πρόσθεσε: "Πρέπει να καταλάβουν στην Ευρώπη και θα το καταλάβουν ότι όσο μικρή και να είναι η χώρα, όταν υπάρχει η βούληση μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης που υπηρετεί τον τόπο να υπερασπιστεί αυτά που πρέπει να υπερασπιστεί θα το κάνουμε και θα δείτε ότι κερδισμένη θα βγει η χώρα". Όπως τόνισε "άμα πάνε οι Ευρωπαίοι σε ρήξη, ας αναλάβουν και την ευθύνη" διευκρινίζοντας ότι "Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το τέλος των υφεσιακών μέτρων και ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης που είπε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές

Για δύσκολη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο κύκλοι των Βρυξελλών, την ώρα που στην Αθήνα το Μαξίμου διαρρέει πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαφωνιών.
Ενδεικτικό πάντως των δυσκολιών είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις στο Brussels Group υπήρξε απαίτηση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Για την κυβέρνηση οι "κόκκινες γραμμές" εστιάζονται στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και σε αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, με το θέμα ωστόσο να παραμένει αγεφύρωτο.
Η κυβέρνηση πάντως τάσσεται εναντίον νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων ενώ όταν το θέμα τέθηκε σε κυβερνητικά στελέχη για μείωση των επικουρικών ήταν αρνητικά διακείμενα.
Το Μαξίμου δεν συζητά περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί τις συλλογικές συμβάσεις και αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά.
Στο ασφαλιστικό το Μαξίμου δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει όμως ότι χρειάζεται παρέμβαση που θα είναι όμως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.
Στα "αγκάθια" συγκαταλέγεται το ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Σταδιακό "φρένο" προωθείται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ είναι πιθανός ο φόρος σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά.

Πολύ σημαντικό για την αύξηση των εσόδων του κράτους θεωρείται η online απόδοση του ΦΠΑ γι' αυτό και αναμένονται κίνητρα για χρήση χρεωστικών καρτών ενώ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι δυο πλευρές δεν τις αποκλείουν με την κυβέρνηση, ωστόσο, να θέλει στρατηγικό ρόλο του Δημοσίου και συμμετοχή στο νέο σχήμα, τασσόμενη όμως υπέρ των συμπράξεων με διεθνείς συνέργιες.

Κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις είναι η λοταρία ώστε να ενισχυθεί το κύμα αυτό που έχει υποχωρήσει.

Τα παζάρια

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ανελαστικοί αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, δεν δέχονται υπερβάσεις δαπανών, συζητούν αλλαγές μέσα στη λογική ότι αν υπάρξουν πρόσθετες δαπάνες θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρόσθετα έσοδα.
Τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα επικεντρωθούν σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικό με στόχο την περάτωση των συζητήσεων εντός της εβδομάδας αν και πολλοί βλέπουν συνέχιση και την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Τελικός στόχος είναι να περάσει η συζήτηση στο διακρατικό επίπεδο δηλαδή σε συνεδρίαση του EuroWorking Group και μετά του Eurogroup.

Με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι παρά τις πιέσεις για ανατροπές στο ΦΠΑ, δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις: "H διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ. Αντιθέτων, να περιμένετε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ ως τον Ιούνιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης".

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, βλέπουν "φως" στις διαπραγματεύσεις και εκτιμούν ότι είναι δυνατή η άμεση αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα στις 8 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διασυνδεθούν με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.
Το Reuters μετέφερε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Με δηλώσεις του στους Financial Times ο Δ. Μάρδας χαρακτήρισε ανεδαφικά αυτά τα σενάρια, αλλά απέφυγε να απαντήσει για τη δυνατότητα καταβολής 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις αρχές Απριλίου: "Ό,τι χρειάζεται να πληρωθεί, θα πληρωθεί στην ώρα του. Αυτό σημαίνει μισθούς, συντάξεις και την επιχορήγηση στο ΙΚΑ".

Τι χρωστάμε

Μέσα στον Απρίλιο πρέπει να βγουν από τα κρατικά ταμεία 3,5 δισ ευρώ. Μόλις στις 9 του μήνα, πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και για τόκους συνολικά άλλα 200 εκατ. ευρώ. Για μισθούς και συντάξεις πρέπει να πληρωθεί 1,5 δισ ευρώ. 465 εκατ. ευρώ από αυτά πρέπει να βρεθούν και να καταβληθούν στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα.

Ανελαστικές χαρακτηρίζονται και οι δαπάνες για ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, που φτάνουν στο 1,1 δισ ευρώ. Ο Απρίλιος είναι "φορτωμένος" και με έντοκα 2,4 δισ ευρώ. Στις 14 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν 1,4 δισ ευρώ και στις 17 του μήνα άλλο 1 δισ ευρώ.


Πηγή: Mega, imerisia



Συνάντηση ΕΛΟΔΙ με τον υπουργό υγείας κ. Ξάνθο με θέμα τις παροχές υγείας για άτομα με διαβήτη


 
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της ΕΛΟΔΙ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Ξανθό, στον οποίο παρουσιάστηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας στον χώρο της υγείας.

Για την  συνάντηση αυτή εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου


                                                                                                         
     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Αθήνα 30/3/2015
                                                                                                                            Αρ. πρωτ. 133
                                                             

                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                          

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΟΔΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της ΕΛΟΔΙ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Ξανθό, στον οποίο παρουσιάστηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας στον χώρο της υγείας. Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η βουλευτής κα Καφαντάρη, η οποία άλλωστε συνέβαλε στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ Αριστείδης Ράπτης, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη:

Τραγικές ελλείψεις των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων. Απουσία ιατρών, διαιτολόγων, ψυχολόγων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων. Άμεση στελέχωση τους με προτεραιότητα  τις απομακρυσμένες περιοχές και παράλληλα σωστή διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Κατάργηση της συμμετοχής στην ινσουλίνη (για τον διαβήτη τύπου 2).

Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και αποπληρωμή των αναλωσίμων. Πρόσφατα έχει θεσπιστεί η δυνατότητα εξάμηνης συνταγογράφησης για την ινσουλίνη και τα άλλα φάρμακα. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το ίδιο μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί και στα απαραίτητα αναλώσιμα.

Χορήγηση αναλωσίμων στους ανασφάλιστους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα άτομα με διαβήτη χωρίς ασφάλιση. Θα πρέπει η πολιτεία να προσφέρει και σε αυτούς τις ίδιες παροχές με τους ασφαλισμένους, που είναι απαραίτητες για την προστασία της υγείας τους και της ζωής τους.

Πρόσληψη στα σχολεία εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να προσληφθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή προσχολική και σχολική ζωή των παιδιών με διαβήτη.

Στελέχωση, του ΕΚΕΔΙ και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον Διαβήτη με κατάλληλους και αναγνωρισμένους επιστήμονες και την συμμετοχή της ομοσπονδίας μας σε αυτούς τους σημαντικούς θεσμούς.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Τρύφων Ρουμελιώτης, μεταξύ άλλων, επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα των παλιών οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι το συντομότερο δυνατόν, να δώσει λύση στα αιτήματά μας.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο εργασίας με την κα Ελευθερία Τσακιροπούλου, Διευθύντρια της αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Θεανώ Φωτίου. Ζητήσαμε η χορήγηση του  προνοιακού επιδόματος να γίνεται με γνωμάτευση κρατικού διαβητολογικού κέντρου, ώστε να απαλλαγούν οι δικαιούχοι, από την αναίτια, επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ. 

Άλλωστε αυτό ίσχυε από το 1995, περίπου για 18 χρόνια. Η κυρία Τσακιροπούλου βρήκε δίκαιο το αίτημά μας και υποσχέθηκε αφού το εξετάσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες να το προωθήσει σύντομα.
Στην διάρκεια της επίσκεψής μας και παρά το ιδιαίτερα επιβαρημένο  πρόγραμμά τους, είχαμε σύντομη επικοινωνία και γνωριμία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης και η αναπληρώτρια υπουργός κα Θεανώ Φωτίου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Είμαστε σε αναμονή των ενεργειών τους και παραμένουμε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, για την  προστασία της υγείας μας. 
       

      Για το ΔΣ
    Ο Πρόεδρος



Αριστείδης Ράπτης

Σε μορφή pdf 



Ενόχληση Γερμανών πολιτικών για την προσέγγιση Ρωσίας - Ελλάδας


Πολύ ενοχλημένοι με την προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας εμφανίζοντας με σημερινές τους δηλώσεις στον Τύπο της χώρας διάφορα στελέχη των συντηρητικών στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, κ. Βέντερ δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας "ασκεί μια πολύ επικίνδυνη πολιτική, η προσέγγιση με τη Ρωσία δυσκολεύει μια λύση με την Ευρώπη, ο Τσίπρας πρέπει να σκεφθεί καλά εάν το αυταρχικό καθεστώς της Ρωσίας είναι ο κατάλληλος σύμμαχος".

Επίσης, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Γκίχμπαου, επισήμανε πως "αντί να παρακαλάει ο Τσίπρας για βοήθεια τους Ρώσους καλύτερα να ετοιμάσει μια λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις".

Σε διάφορα δημοσιεύματα στο Βερολίνο, υπάρχει μια δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση από την Ελλάδα της κατάθεσης της λίστας με εφημερίδα της Φρανκφούρτης να τονίζει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία μολονότι ο κ. Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο Μέρκελ μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος των δανειστων έκανε λόγο στην εφημερίδα για μέρες νευρικότητας στην Ευρώπη. Επίσης η εφημερίδα τονίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.


Πηγή : megatv.com


Ανενόχλητοι και πάλι οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών




Αφού όπως δήλωσες του ξέρεις κύριε Πανούση τους αντιεξουσιαστές που κάνουν κατάληψη πλιάτσικο και καταστρέφουν περιουσίες, γιατί δεν τους συλλαμβάνεις να τους τιμωρήσεις σκληρά να τελειώνουμε;

Ομάδα 30 ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο εισέβαλε σήμερα στο κτίριο της πρυτανείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο κτίριο έχουν αναρτηθεί πανό με συνθήματα για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'.

Στον δικτυακό τόπο του indymedia έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση για την κατάληψη.

Οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν άμεσα την αστυνομία και τον εισαγγελέα. Γύρω από την πρυτανεία έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, δεν έχει ζητηθεί ακόμα επέμβαση.




Νεκρός βρέθηκε ο «Σήφης» ο κροκόδειλος



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το άτυχο ερπετό πέθανε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Νεκρός βρέθηκε στην Κρήτη ο κροκόδειλος που είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο ως «Σήφης», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του νησιού, Πέτρος Λυμπεράκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το άτυχο ερπετό πέθανε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Ο «Σήφης» ζούσε επί χρόνια στα νερά του Φράγματος των Ποταμών, στην περιοχή του Ρεθύμνου, έχοντας προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και πολλών επισκεπτών και τουριστών.

Πηγή: skai.gr


Ντροπή : Για να ικανοποιήσουν τις εμμονές κάποιων ταλαιπωρούν αξιωματικό των Βατραχανθρώπων



Η τύχη του επικεφαλής των ανδρών της ΜΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου είναι η “εκκρεμότητα” που έχει μείνει για να κλείσει η υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής:

Ο υποπλοίαρχος “προφορικά” ενημερώθηκε για την μετάθεσή του σε άλλη θέση του ΠΝ εκτός ΜΥΚ. Με την γνωστή “λογική” που λέει “φεύγεις και το σήμα έπεται”.

Από το περιβάλλον του ΥΕΘΑ έγινε σαφές ότι ουδέποτε ζητήθηκε η μετάθεση ή άλλο μέτρο κατά του υποπλοίαρχου.

Το ίδιο ισχυρίζονται και από το ΓΕΝ ,τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η άτυπη έρευνα που έχει διαταχθεί.

Συνεπώς η βιασύνη κάποιων να ενημερώσουν τον υποπλοίαρχο ότι φεύγει αποδίδεται σε “υπερβάλλοντα ζήλο” που σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βοηθά.

Ελπίζουμε με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΝ να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.


Πηγή : onalert.gr


Συντάξεις: Επιπλέον 2 ως 5 χρόνια από Σεπτέμβριο


Το Ασφαλιστικό αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι ασφαλισμένοι που θα δουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αυξάνονται τα όρια ηλικίας και να προστίθενται από 2 ως 5 έτη εργασίας για τη σύνταξη.
Μάλιστα αναμένεται να θιγούν και κάποια από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα καθώς υπάρχει μεγάλη επίπτωση στα Ταμεία, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αλλάζουν τα πάντα σε ό,τι αφορά στις εθελούσιες εξόδους από τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες καθώς ο υπουργός έχει ζητήσει την πλήρη εφαρμογή του νόμου ώστε να μην υπάρχουν απώλειες για τα Ταμεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης το 2012, αλλά απέχουν από το ηλικιακό όριο από δύο ως πέντε έτη φαίνεται ότι χάνουν το δικαίωμα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η συνταξιοδότηση στα 58 ακόμη και για όσους έχουν συμπληρώσει 35ετια.

Ειδικά για όσους απέχουν σήμερα πέντε έτη από τα 58, το κατώτερο δηλαδή ηλικιακό όριο, όλα δείχνουν πως έρχεται αύξηση από 2 ως τέσσερα έτη. Θα πάρουν σύνταξη δηλαδή είτε στα 60 είτε στα 62 έτη.

Η οριστική λίστα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και να εφαρμοστεί από το ερχόμενο Φθινόπωρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει όλη τη βεντάλια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 έτη.



Πηγή : newsit.gr


Νέο εξεταστικό σύστημα με 4+1 μαθήματα στις πανελλαδικές



Εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα-μπαλαντέρ, διευρύνοντας τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο με σχολές και από το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρει Το Έθνος.

Για τις επιστήμες Υγείας το μάθημα-μπαλαντέρ είναι η Βιολογία.
Για τα Παιδαγωγικά Τμήματα τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας
Για τα τμήματα Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών η Φυσική Γενικής Παιδείας
Για τα τμήματα Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Για τα τμήματα Ανθρωπιστικών Επιστημών η Ιστορία Γενικής Παιδείας
Το μάθημα των Στοιχείων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών θα αποτελέσει κλειδί για τη διεκδίκηση μιας θέσης στις αντίστοιχες σχολές, καθώς και στα τμήματα Ψυχολογίας.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Στο πλαίσιο του νέου εξεταστικού συστήματος θα γίνουν αλλαγές και στις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων, οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν, όσον αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ' Λυκείου και θα δώσουν για πρώτη φορά πανελλαδικές με το νέο σύστημα.


Newsroom ΔΟΛ


ΚΚΕ: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία με την ΕΕ



«Να αναλάβει κάθε βουλευτής τις ευθύνες του»

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης «να μην καταθέσει στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε με την τρόικα, για να γίνει συζήτηση και σχετική ψηφοφορία και θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια να κλείσει το θέμα με τη χρησιμοποίηση του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει σύντομη ενημέρωση του πρωθυπουργού, για το σοβαρό αυτό πολιτικό θέμα» τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Το ΚΚΕ επαναφέρει την τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του στις 26 Φλεβάρη, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.

» Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων».


Πηγή 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω Τραμ




Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως 30-9-2016 θα ισχύσουν από αύριο στον Πειραιά, λόγω εργασιών κατασκευής του τροχιόδρομου του Τραμ.

Η Τροχαία παρακαλεί του οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την οδική σήμανση.

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι εξής ρυθμίσεις:

- Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Καραολή Δημητρίου, μέγιστου μήκους 300 μ., ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στον συνδετήριο κλάδο εξόδου της οδού Εθν. Μακαρίου προς την οδό Μ. Ασίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται δεξιά από την Καραολή και Δημητρίου.

- Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον συνδετήριο κλάδο της οδού Εθν. Μακαρίου με την οδό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, 2,85 μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, μέγιστου μήκους 90 μ., ρεύμα κυκλοφορίας προς Μικρολίμανο.

- Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα της Λ. Ποσειδώνος- Μ. Ασίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζερβού και Γρ. Λαμπράκη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, η έξοδος της Μ. Ασίας προς την οδό Πειραιώς θα παραμείνει ανοιχτή.

Περαιτέρω και στο πλαίσιο των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

- Καθορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας, σε σαράντα (40) χλμ/ώρα, στην περιοχή των έργων και κατά τη διάρκεια εκτέλεσής τους.

- Απαγόρευση του προσπεράσματος επί των οδών Εθν. Μακαρίου και Λ. Ποσειδώνος- Μ. Ασίας.



Πηγή 


Ανακάλυψαν «σκάνδαλο» με ακίνητα της συζύγου Βαρουφάκη


Μετά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο,  στόχος της σκανδαλολογίας γίνεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Δίνοντας συνέχεια σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής σκανδαλοθηρικής «Daily Mail», η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» υποστηρίζει ότι το ζεύγος Βαρουφάκη νοίκιαζε σε τουρίστες τη βιλα του στην Αίγινα κι ένα νεοκλασικό στην Πλάκα, χωρίς να έχει σχετική άδεια-έγκριση από τον ΕΟΤ και χωρίς να δηλώνει στην εφορία τα εισπραττόμενα ενοίκια.

Ομως κανένα από τα δύο ακίνητα δεν ανήκει στο ζεύγος Βαρουφάκη. Συνιδιοκτήτες της βίλας στην Αίγινα είναι η Δανάη Στράτου και ο πρώην σύζυγός της Γιώργος Μομφεράτος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Το νεοκλασικό διαμέρισμα κοντά  στο Μουσείο της Ακρόπολης ανήκει στην πεθερά του υπουργού, τη διάσημη γλύπτρια Ελένη Πόταγα.

Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει στην εφημερίδα πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με κανένα. «Δεν αποτελούν προσωπική μου περιουσία, ούτε  της συζύγου μου πλήρως, ώστε να έχω την κυριότητα και άρα την ευθύνη για αυτά», απαντά.

Στενός συνεργάτης του υπουργού αναφέρει στην εφημερίδα ότι πράγματι η εξοχική κατοικία νοικιάστηκε πέρυσι στην Αίγινα, αλλά «το εισόδημα έχει δηλωθεί».Για τη μη έκδοση σήματος του ΕΟΤ δηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες των δύο ακινήτων δεν ήθελαν να αλλάξει η χρήση τους και να χαρακτηρισθούν "ενοικιαζόμενα". Ο φόρος πρληρώνονταν , άρα η έλλειψη σήματος ήταν  μόνον μία τυπική παράλειψη.



Πηγή : sofokleousin.gr


Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα



Ισχυρότατος σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε σήμερα την Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ εκδόθηκε άμεσα προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 33 χιλιομέτρων και σε κοντινή απόσταση από την πόλη Ραμπούλ της Παπούα Νέα Γουινέα, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν «επικίνδυνα κύματα τσουνάμι» στις ακτές που βρίσκονται εντός 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού κατά μήκων των ακτών της Παπούα Νέα Γουινέα και των Νήσων του Σολομώντος».
Τα κύματα είναι πιθανό να φτάσουν σε ύψος τα 1 με 3 μέτρα κατά μήκος των ακτών της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εκδηλωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές οι οποίες απειλούνται πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εθνικών και τοπικών αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή 


Γαλλία: Βαριά ήττα των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές - κέρδισαν και... έχασαν οι ακροδεξιοί



Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Γαλλίας ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών από τη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία επιβλήθηκε σε 64-70 από τις 101 περιφέρειες που κρίνονται σε αυτήν την αναμέτρηση, σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων αλλά και δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν 66 ως 70 νομαρχιακά συμβούλια (από 41), σύμφωνα το exit poll του ινστιτούτου CSA που μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Ο Νικολά Σαρκοζί, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2012, επιστρέφει στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας ως κυρίαρχη δύναμη.

Στον αντίποδα οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέστησαν βαριά ήττα, καθώς χάνουν περίπου στους μισούς από τους 61 νομούς και τις επαρχίες που έλεγχαν, κερδίζοντας 27-31.

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταλαμβάνει πολλές έδρες στον δεύτερο γύρο, αλλά αποτυγχάνει να κερδίσει σε οποιαδήποτε διοικητική περιφέρεια, παραδέχθηκε ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του πολιτικού αυτού κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

«Είναι σίγουρο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλιπό, ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να κερδίσει καμιά περιφέρεια ή νομό, παρά τη νέα εκλογική του άνοδο.

Η πρόεδρος του FN Μαρίν Λεπέν είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα «αξιόπιστο» το ενδεχόμενο το κόμμα της να κερδίσει στις διοικητικές περιφέρειες Βοκλίζ (νότια) και Εν (βόρεια), ενώ διεκδικούσε επίσης την περιφέρεια Πα ντε Καλέ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την τόνωση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.



Πηγή : tanea.gr


Η Εθνική ομάδα έβαλε τις βάσεις για να κερδίσει τον... χρόνο




Το γκολ και η νίκη δεν ήρθαν. Ομως η καλή εμφάνιση της Εθνικής ομάδας αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον και σ' αυτό στάθηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν λίγο μετά το τέλος του αγώνα της Ελλάδας με την Ουγγαρία.

«Το ποδόσφαιρο που παίξαμε δείχνει τη δουλειά που κάναμε αυτές τις μέρες. Αν είχαμε ακρίβεια στην τελική πάσα θα είχαμε πάρει τη νίκη», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, συμπληρώνοντας: «Παίξαμε καλή άμυνα, είχαμε επιθετική διάθεση, δεν δώσαμε ευκαιρίες στους αντιπάλους μας παρά μόνο στο τέλος, λόγω κούρασης. Παίξαμε πολύ καλά. Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία για τους τρεις βαθμούς, όμως ακόμα έχουμε παιχνίδια μπροστά μας. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Μπορούμε να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε βαθμούς», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2016.

«Και βέβαια έχουμε ελπίδες», είπε κατηγορηματικά, για να συμπληρώσει: «Αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τους βαθμούς που θέλουμε. Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Αρκεί να παίζουμε όπως απόψε στο β' ημίχρονο?».

«Η πίεση παραμένει». Ο Ανδρέας Σάμαρης κρατά την ουσία του αγώνα, αφού δεν μπήκε το γκολ για την ελληνική ομάδα και δεν δίστασε να δει την πραγματικότητα: «Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες απώλειες» και είδε τον χθεσινό αγώνα ως πιλότο για τους επόμενους που θα έρθουν:

«Δεν είχαμε καμία σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», ενώ για την εικόνα του αγώνα δήλωσε: «Σίγουρα έπαιξε ρόλο το διάστημα 45'-60'. Μπήκαμε δυνατά, κάναμε φάσεις, όμως για ελάχιστα εκατοστά δεν σκοράραμε. Συνεχίσαμε να πιέζουμε, κάτι στο οποίο η Εθνική δεν είναι συνηθισμένη».

Πικρή γεύση
Ο Παναγιώτης Κονέ μίλησε για πικρή γεύση από το χθεσινό παιχνίδι και για τον χαμένο εαυτό τους που βρήκαν ύστερα από οκτώ μήνες: «Βάλαμε τις βάσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι έχουμε τον χρόνο. Σίγουρα δεν τα παρατάμε. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Ενώ για την τακτική που ακολούθησε η ομάδα απάντησε: «Ημασταν διαβασμένοι πολύ καλά και ξέραμε ότι τα μπακ του αντιπάλου κλείνουν προς τα μέσα και θα είχαμε χώρους από τα άκρα όπως και παίξαμε. Φτάναμε στην περιοχή και με μια καλή σέντρα θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μια φάση. Αν παίζαμε από το κέντρο θα μπορούσαν πιο εύκολα να κλέψουν την μπάλα και να βγουν στην αντεπίθεση».

Αισιόδοξο μήνυμα όμως έστειλε και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος: «Τα παιδιά έδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους. Η Εθνική ομάδα έδειξε ότι υπάρχει και θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος».

Αλλά και για τον Γιάννη Φετφατζίδη η Εθνική δεν πρέπει να τα παρατήσει: «Είναι δύσκολο να προλάβουμε, αλλά θα κάνουμε τα πάντα. Εμείς θα αγωνιστούμε με αυτό τον τρόπο κι αν έρθει η πρόκριση καλώς να έρθει, αν όχι θα ξέρουμε ότι έχουμε αγωνιστεί».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή : ethnos.gr