Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Η στιγμή που το μικρό αεροσκάφος πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγος, τέσσερις τραυματίες

 


Ένα ελικόπτερο κατέπεσε και τυλίχθηκε στις φλόγες σήμερα το απόγευμα στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών.

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της πόλης, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Φαρινλόγιε, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγόντων. Τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό σώθηκαν.

Ο Ολουφέμι Όκε-Οσανιντόλου, της ίδιας υπηρεσίας, είπε ότι το ελικόπτερο έκανε «βαριά προσγείωση» σε έναν δρόμο μπροστά από το κτίριο της τράπεζας United Bank for Africa. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 16.00 τοπική ώρα και οι αρχές δεν γνωρίζουν προς το παρόν τα αίτια.Προκαλεί το καθεστώς στην Αλβανία παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας

 


Μόνο σε καλό δεν θα της βγει της Αλβανίας, έχοντας την συμπεριφορά καθεστώτος που δεν σέβεται τίποτα και κανένα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, με την κατηγορία της ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές, σε συνέργεια. Με την ίδια κατηγορία παραπέμπεται και ο συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και τις προκλήσεις των Αλβανών, ενημερώνοντας τους διεθνείς και Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντι Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα» επισημαίνεται δε.

«Την ίδια στιγμή, οι αλβανικές Αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έθεσε στην Αλβανίδα ομόλογό του όλα τα ζητήματα αυτά σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία» τονίζεται ακόμη από την ελληνική πλευρά.Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σε εμάς δεν ήρθαν καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέσα στην ΕΛΑΣ


Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας  ΤΑ ΝΕΑ» στο οποίο γίνεται λόγος για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από γυναίκες αστυνομικούς εντός του κόλπου της ΕΛ.ΑΣ. .

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνέταξε χθες Τρίτη ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης ή βίας δεν θα γίνουν ανεκτά από την Αστυνομία» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα ακόμα και σε αξιωματούχους της Κατεχάκη «να μαζευτούν», κυρίως σε ζητήματα παρενοχλήσεων γυναικών της ΕΛ.ΑΣ..

Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου σχολιάζοντας το ρεπορτάζ, αναφέρουν πως δεν έχουν καταγραφεί υπηρεσιακά καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, προσθέτοντας πως το έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές, ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ..

Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια χρυσή εποχή»

 Η ελληνική οικονομία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Αθήνας βρίσκονται σε ανοδική πορεία. «Από την αρχή του έτους, ο δείκτης της Αθήνας Athex έχει σημειώσει άνοδο άνω του 44%, ξεπερνώντας ακόμη και τον αμερικανικό δείκτη Nasdaq», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι επιπλέον χαμηλότερο τώρα από εκείνο των ιταλικών κρατικών ομολόγων που θεωρούνται πιο υγιή. "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια χρυσή εποχή", λέει ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάλκολμ Ντόρσον της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Global X. Αντί να στοιχηματίζουν εναντίον της χώρας, οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα τώρα ποντάρουν σε αυτήν».

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά από την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν εκτός ευρώ. «Το 2021 και το 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8% και 6% αντιστοίχως. Ακόμη και φέτος, με ανάπτυξη άνω του 2%, αναμένεται να αναπτυχθεί δύο φορές πιο δυναμικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτοχρόνως, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να διαφωνεί με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων της Ε.Ε. για την πράσινη και καινοτόμο ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν σε εκατοντάδες έργα, όπως στην επέκταση του μετρό στην Αττική, την εγχώρια παραγωγή υδρογόνου και την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης».

Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί ακόμη πώς τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους καθιστούν ελκυστική την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων: «Το επίπεδο χρέους στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει πλέον το 200% της οικονομικής παραγωγής, αλλά έχει μειωθεί στο 171%. Όμως ακόμη και αυτό το βουνό χρέους βρίσκεται κατά τα 3/4 περίπου σε χέρια δημοσίων πιστωτών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Επιπλέον, ο δείκτης χρέους είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Εν αναμονή του προβιβασμού στην επενδυτική βαθμίδα

Την ίδια στιγμή, όπως αποδείχθηκε και κατά την πανδημία, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις δυσκίνητες διαδικασίες έγκρισης, την υπερβολική γραφειοκρατία και τους ελάχιστα διαφανείς κανονισμούς. Παραμένει γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, ο κατώτατος μισθός χαμηλός και η οικονομία είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό και τις κατασκευές. Ωστόσο πολλοί επενδυτές ομολόγων έχουν τώρα μια πολύ συγκεκριμένη ελπίδα: στοιχηματίζουν εδώ και εβδομάδες ότι τουλάχιστον ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης πιθανώς θα χαρακτηρίσουν τη χώρα ως “επενδυτικά αξιόλογη”. Μόλις οι οίκοι αξιολόγησης εκδώσουν την ετυμηγορία τους για τα ομόλογα, η χώρα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ξανά από την ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών στα ανεπτυγμένα χρηματιστηριακά κράτη».

Η SZ καταλήγει τέλος πως «υπάρχουν και ορισμένοι, όπως ο χρηματιστής Νίκος Χρυσοχοΐδης που παραμένουν συγκρατημένοι. Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στη μεταρρυθμιστική της πορεία. "Η χώρα έχει γίνει πιο σοβαρή μετά την κρίση", λέει ο χρηματιστής. Πιο σοβαρή λόγω των στερήσεων, πιο σοβαρή στην πολιτική της, πιο σοβαρή και στο χρηματιστήριο. Είναι ακόμα λίγο ασυνήθιστη συνθήκη, λέει ο Χρυσοχοΐδης. Όμως εκτιμά πως αυτή η νέα σοβαρότητα ταιριάζει στη χώρα».Πηγή: DWΕλληνικά και αμερικανικά μαχητικά σε αερομαχίες πάνω από το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford»

 Από τη Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του Αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού Aεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΕΔ συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

●   Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).

●   Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

●   Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

●   4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.

●   1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

●   Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

●   Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

●   Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).

●   Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).

●   Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).

●   Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise  – MISCEX).

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Η.Π.Α. (MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο βρετανικό κανάλι ITV και αναφέρθηκε σε όσους έχασαν τις διακοπές τους στη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών προαναγγέλοντας πως θα αποζημιωθούν.

Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη εκπομπή θα είναι η δεύτερη, δύο χρόνια μετά την συνέντευξη που είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2021, όταν και τότε είχε γίνει πρώτο θέμα στο βρετανικό Twitter καθώς πολλοί Βρετανοί τον καλούσαν να… αναλάβει αυτός τα ινία της χώρας τους αντί του Μπόρις Τζόνσον που ήταν τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV και την εκπομπή Good Morning Britain.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα ήταν το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ενώ διευκρίνισε πως οι τουρίστες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρόδο του χρόνου την άνοιξη για να ευχαριστηθούν το νησί και τις ομορφιές του.

Τόσο στους υπόλοιπους προορισμούς, όσο και στη Ρόδο οι Βρετανοί είναι καλοδεχούμενοι και αυτό που αποδείχθηκε από την κρίση των ημερών στο νησί ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους φαινόμενα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων, άλλα και στο 112, μια υπηρεσία που είναι άγνωστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμανε ότι έγινε με μεγάλη ασφάλεια μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης περίπου 20.000 ανθρώπων από τη Ρόδο της οποίας μόνο το 15% επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές.

Αν θα ήθελε κάποιος να ανταποδώσει τη βοήθεια που δόθηκε στους Βρετανούς από τους Ροδίτες και σε ένδειξη γενναιοδωρίας, αν θέλει να κλείσει ένα πακέτο διακοπών της τελευταίας στιγμής θα ήταν καλό να ψάξει για πακέτα στη Ρόδο, και όσοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί να μην έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντα είχαμε πυρκαγιές, και στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, η έντασή τους έχει γίνει μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής εξήγησε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα έχει ως απόλυτη προτεραιότητα και την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο, υπογράμμισε.

Για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι η ελληνική προσέγγιση είναι σκληρή αλλά δίκαιη, έχει επιτύχει μείωση των ροών προς τα νησιά. Η Ελλάδα θέλει νόμιμες οδούς για την έλευση μεταναστών, με τους δικούς της όρους όμως, όχι με τους όρους των διακινητών, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά το πέρας της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των δήθεν λογιστών που «έγδυναν» ηλικιωμένους

 
Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες, κλοπές, ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 18 ημεδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσποιούμενοι συνήθως τους λογιστές ή φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών και εξαρθρώθηκε την 13-7-2023 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατά μόνας με τη ζημία που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση, που τελέστηκε από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ και ληστεία.

Πρόκειται για τους:

Δημητρίου Νικόλαο του Ευθύμιου και της Σοφίας, γεν. 26-09-1980 στην Αθήνα


Γιοβανίδη Γεώργιο του Στέργιου και της Σταυρούλας, γεν. 01-04-1984 στην Αθήνα


Δημητρίου Σπυρίδων-Παναγιώτη του Ευθύμιου και της Σοφίας, γεν. 16-04-1989 στην Αθήνα


Σίσκου Ελένη του Ελευθέριου και της Δήμητρας, γεν. 06-12-1973 στην 

4_2


Δημόπουλο Χρυσοβαλάντη του Βασιλείου και της Φρειδερίκης, γεν. 09-05-1984 στην Νέα Ιωνίας Αττικής

5_2


Δημητρίου Ευθύμιο του Αντώνιου και της Ιωάννας, γεν. 10-03-1995 στην Αθήνα

6_2


Φλώρου Ελευθερία του Αλεξάνδρου και της Ευαγγελίας, γεν. 13-09-1991 στην Αθήνα

7_2


Μαραγκό Ιωάννη του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. 14-08-1976 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

8_2


Μαραγκό Αλέξανδρο του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. 04-05-1971 στη Θεσσαλονίκη

9_2

Κίτσα Γεώργιο του Κωνσταντίνου και της Σταυρούλας, γεν. 21-07-1994 στην Αθήνα

10


Μαραγκό Χρήστο- Παναγιώτη του Αλέξανδρου και της Ελένης, γεν. 08-10-2000 στην Αθήνα Αττικής

11


Καραμήτσου Βαρβάρα του Στυλιανού και της Καλλιόπης, γεν. 05-07-2001 στην Αθήνα

12


Σίσκο Θωμά του Ευστράτιου και της Ειρήνης, γεν. 12-08-1999 στο Ηράκλειο

13


Νικολάου Μαρία του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. 23-03-1997 στην Αθήνα

14


Σίσκο Γεώργιο του Ελευθέριου και της Δήμητρας, γεν. 07-12-1974 στην Αθήνα

15


Σίσκου Αναστασία α.π.ο. και της Ελένης, γεν. 24-04-1990 στην Αθήνα

16


Θεοδώρου Ιωάννη του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 31-07-1985 στην Αθήνα Αττικής

17


Μάρκο Θωμά του Νικόλαου και της Σουλτάνας, γεν. 26-12-1969 στη Θεσσαλονίκη

18


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων, καθώς και στην περαιτέρω διερεύνηση έτερων αξιόποινων πράξεων όμοιας φύσης, που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους και έχουν γίνει αντιληπτοί από τους κατά περίπτωση παθόντες ή αυτόπτες μάρτυρες, προκειμένου αφενώς να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω και αφετέρου να εξιχνιαστούν ανάλογες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το modus operandi της συμμορίας

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της συμμορίας, προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι συγγενικού τους προσώπου και ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.

Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.

Επίσης, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματα τους να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο ή ακόμη το αφαιρούσαν από την κατοχή τους ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά.

Σε περίπτωση που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.


Δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

 Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

H υπόθεση που θεωρείται η πιο σοβαρή από τις προηγούμενες και έχει μπροστά του άλλες δυο δίκες.

Ο Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.
Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε τις επιλογές της για τους 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία ολοκλήρωσε τις επιλογές της και για τις 13 συνολικά Περιφέρειες της χώρας, με τη στήριξη του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και του Αλκιβιάδη Στεφανή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Μυτιλήνη, σκοπός δικός του και της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να αποκομίσει κομματικά οφέλη από την αυτοδιοικητική κάλπη. Η χώρα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση, δεν χρειάζεται επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής, υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή τετραετίας. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε και κέρδισε τις εκλογές με υψηλότερο ποσοστό από του 2019. Στις επικείμενες Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, προτεραιότητα είναι ένας Περιφερειάρχης ο οποίος ξέρει να λύνει προβλήματα, ο οποίος δεν τα μεταθέτει στο μέλλον, ο οποίος ξέρει να προγραμματίζει, να συνεργάζεται και να υλοποιεί πολιτικές οι οποίες τελικά θα είναι προς όφελος όλων.
 
Οι Περιφερειάρχες είναι φυσικοί συνεργάτες της κυβέρνησης στη δρομολόγηση πολλών σημαντικών πολιτικών με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια με τους σημαντικούς πόρους που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε για την Περιφέρεια με αυξημένους πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που θα κληθεί να διαχειριστεί ο επόμενος Περιφερειάρχης, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να μπορούμε να έχει Περιφερειάρχες οι οποίοι ενστερνίζονται ακριβώς αυτό το όραμά της και με τους οποίους θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά.

Η Νέα Δημοκρατία τραβά μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για την εκλογή Δημάρχων.

 • Στις Περιφέρειες, δηλαδή στον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι υποψηφιότητες θα είναι κομματικές. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα δώσουν τον αγώνα συντεταγμένα για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κόμματος.
 • Στις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ βαθμού, στους Δήμους, οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να τους εκπροσωπήσει σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου ο ρόλος του κόμματος είναι πιο χαλαρός.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει. Εξήρε την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς.
Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία στον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 Ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε στις 31 Ιουλίου 2023 το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως). Στην έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνονται έξι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση και συγκεκριμένα:

 1. Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εκλογές του Ιουνίου, αποτέλεσμα που διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.
 2. Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.
 3. Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων που οδήγησαν τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.
 4. Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8 % του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. «Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση.
 5. Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
 6. Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Η αναβάθμιση αυτή είναι άλλη μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της κατά την προηγούμενη τετραετία, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η σημερινή αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Οι σταθμοί προς την Επενδυτική Βαθμίδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την θετική αξιολόγηση από έναν τουλάχιστον οίκο από τους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS). Οι ημερομηνίες που θα κάνουν τις αξιολογήσεις είναι οι εξής:

 • Scope Ratings στις 4 Αυγούστου (δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα στη λίστα με τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης)
 • DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου
 • Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου
 • S & P στις 20 Οκτωβρίου
 • Fitch την 1η Δεκεμβρίου

Με βάση τα παραπάνω, το αργότερο ως το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.