Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Η στιγμή που το μικρό αεροσκάφος πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγος, τέσσερις τραυματίες

 


Ένα ελικόπτερο κατέπεσε και τυλίχθηκε στις φλόγες σήμερα το απόγευμα στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών.

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της πόλης, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Φαρινλόγιε, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγόντων. Τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό σώθηκαν.

Ο Ολουφέμι Όκε-Οσανιντόλου, της ίδιας υπηρεσίας, είπε ότι το ελικόπτερο έκανε «βαριά προσγείωση» σε έναν δρόμο μπροστά από το κτίριο της τράπεζας United Bank for Africa. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 16.00 τοπική ώρα και οι αρχές δεν γνωρίζουν προς το παρόν τα αίτια.



Προκαλεί το καθεστώς στην Αλβανία παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας

 


Μόνο σε καλό δεν θα της βγει της Αλβανίας, έχοντας την συμπεριφορά καθεστώτος που δεν σέβεται τίποτα και κανένα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, με την κατηγορία της ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές, σε συνέργεια. Με την ίδια κατηγορία παραπέμπεται και ο συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και τις προκλήσεις των Αλβανών, ενημερώνοντας τους διεθνείς και Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντι Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα» επισημαίνεται δε.

«Την ίδια στιγμή, οι αλβανικές Αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έθεσε στην Αλβανίδα ομόλογό του όλα τα ζητήματα αυτά σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία» τονίζεται ακόμη από την ελληνική πλευρά.



Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σε εμάς δεν ήρθαν καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέσα στην ΕΛΑΣ


Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας  ΤΑ ΝΕΑ» στο οποίο γίνεται λόγος για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από γυναίκες αστυνομικούς εντός του κόλπου της ΕΛ.ΑΣ. .

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνέταξε χθες Τρίτη ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης ή βίας δεν θα γίνουν ανεκτά από την Αστυνομία» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα ακόμα και σε αξιωματούχους της Κατεχάκη «να μαζευτούν», κυρίως σε ζητήματα παρενοχλήσεων γυναικών της ΕΛ.ΑΣ..

Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου σχολιάζοντας το ρεπορτάζ, αναφέρουν πως δεν έχουν καταγραφεί υπηρεσιακά καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, προσθέτοντας πως το έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές, ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ..





Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια χρυσή εποχή»

 



Η ελληνική οικονομία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Αθήνας βρίσκονται σε ανοδική πορεία. «Από την αρχή του έτους, ο δείκτης της Αθήνας Athex έχει σημειώσει άνοδο άνω του 44%, ξεπερνώντας ακόμη και τον αμερικανικό δείκτη Nasdaq», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι επιπλέον χαμηλότερο τώρα από εκείνο των ιταλικών κρατικών ομολόγων που θεωρούνται πιο υγιή. "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια χρυσή εποχή", λέει ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάλκολμ Ντόρσον της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Global X. Αντί να στοιχηματίζουν εναντίον της χώρας, οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα τώρα ποντάρουν σε αυτήν».

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά από την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν εκτός ευρώ. «Το 2021 και το 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8% και 6% αντιστοίχως. Ακόμη και φέτος, με ανάπτυξη άνω του 2%, αναμένεται να αναπτυχθεί δύο φορές πιο δυναμικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτοχρόνως, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να διαφωνεί με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων της Ε.Ε. για την πράσινη και καινοτόμο ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν σε εκατοντάδες έργα, όπως στην επέκταση του μετρό στην Αττική, την εγχώρια παραγωγή υδρογόνου και την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης».

Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί ακόμη πώς τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους καθιστούν ελκυστική την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων: «Το επίπεδο χρέους στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει πλέον το 200% της οικονομικής παραγωγής, αλλά έχει μειωθεί στο 171%. Όμως ακόμη και αυτό το βουνό χρέους βρίσκεται κατά τα 3/4 περίπου σε χέρια δημοσίων πιστωτών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Επιπλέον, ο δείκτης χρέους είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Εν αναμονή του προβιβασμού στην επενδυτική βαθμίδα

Την ίδια στιγμή, όπως αποδείχθηκε και κατά την πανδημία, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις δυσκίνητες διαδικασίες έγκρισης, την υπερβολική γραφειοκρατία και τους ελάχιστα διαφανείς κανονισμούς. Παραμένει γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, ο κατώτατος μισθός χαμηλός και η οικονομία είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό και τις κατασκευές. Ωστόσο πολλοί επενδυτές ομολόγων έχουν τώρα μια πολύ συγκεκριμένη ελπίδα: στοιχηματίζουν εδώ και εβδομάδες ότι τουλάχιστον ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης πιθανώς θα χαρακτηρίσουν τη χώρα ως “επενδυτικά αξιόλογη”. Μόλις οι οίκοι αξιολόγησης εκδώσουν την ετυμηγορία τους για τα ομόλογα, η χώρα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ξανά από την ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών στα ανεπτυγμένα χρηματιστηριακά κράτη».

Η SZ καταλήγει τέλος πως «υπάρχουν και ορισμένοι, όπως ο χρηματιστής Νίκος Χρυσοχοΐδης που παραμένουν συγκρατημένοι. Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στη μεταρρυθμιστική της πορεία. "Η χώρα έχει γίνει πιο σοβαρή μετά την κρίση", λέει ο χρηματιστής. Πιο σοβαρή λόγω των στερήσεων, πιο σοβαρή στην πολιτική της, πιο σοβαρή και στο χρηματιστήριο. Είναι ακόμα λίγο ασυνήθιστη συνθήκη, λέει ο Χρυσοχοΐδης. Όμως εκτιμά πως αυτή η νέα σοβαρότητα ταιριάζει στη χώρα».



Πηγή: DW



Ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά σε αερομαχίες πάνω από το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford»

 



Από τη Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του Αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού Aεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.




Οι ΕΔ συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

●   Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).

●   Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

●   Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

●   4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.

●   1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

●   Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

●   Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

●   Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).

●   Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).

●   Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).

●   Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise  – MISCEX).

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Η.Π.Α. (MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.



Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο βρετανικό κανάλι ITV και αναφέρθηκε σε όσους έχασαν τις διακοπές τους στη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών προαναγγέλοντας πως θα αποζημιωθούν.

Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη εκπομπή θα είναι η δεύτερη, δύο χρόνια μετά την συνέντευξη που είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2021, όταν και τότε είχε γίνει πρώτο θέμα στο βρετανικό Twitter καθώς πολλοί Βρετανοί τον καλούσαν να… αναλάβει αυτός τα ινία της χώρας τους αντί του Μπόρις Τζόνσον που ήταν τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV και την εκπομπή Good Morning Britain.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα ήταν το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ενώ διευκρίνισε πως οι τουρίστες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρόδο του χρόνου την άνοιξη για να ευχαριστηθούν το νησί και τις ομορφιές του.

Τόσο στους υπόλοιπους προορισμούς, όσο και στη Ρόδο οι Βρετανοί είναι καλοδεχούμενοι και αυτό που αποδείχθηκε από την κρίση των ημερών στο νησί ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους φαινόμενα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων, άλλα και στο 112, μια υπηρεσία που είναι άγνωστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμανε ότι έγινε με μεγάλη ασφάλεια μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης περίπου 20.000 ανθρώπων από τη Ρόδο της οποίας μόνο το 15% επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές.

Αν θα ήθελε κάποιος να ανταποδώσει τη βοήθεια που δόθηκε στους Βρετανούς από τους Ροδίτες και σε ένδειξη γενναιοδωρίας, αν θέλει να κλείσει ένα πακέτο διακοπών της τελευταίας στιγμής θα ήταν καλό να ψάξει για πακέτα στη Ρόδο, και όσοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί να μην έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντα είχαμε πυρκαγιές, και στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, η έντασή τους έχει γίνει μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής εξήγησε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα έχει ως απόλυτη προτεραιότητα και την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο, υπογράμμισε.

Για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι η ελληνική προσέγγιση είναι σκληρή αλλά δίκαιη, έχει επιτύχει μείωση των ροών προς τα νησιά. Η Ελλάδα θέλει νόμιμες οδούς για την έλευση μεταναστών, με τους δικούς της όρους όμως, όχι με τους όρους των διακινητών, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά το πέρας της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.



Δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

 



Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

H υπόθεση που θεωρείται η πιο σοβαρή από τις προηγούμενες και έχει μπροστά του άλλες δυο δίκες.

Ο Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.




Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε τις επιλογές της για τους 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές




Η Νέα Δημοκρατία ολοκλήρωσε τις επιλογές της και για τις 13 συνολικά Περιφέρειες της χώρας, με τη στήριξη του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και του Αλκιβιάδη Στεφανή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Μυτιλήνη, σκοπός δικός του και της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να αποκομίσει κομματικά οφέλη από την αυτοδιοικητική κάλπη. Η χώρα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση, δεν χρειάζεται επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής, υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή τετραετίας. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε και κέρδισε τις εκλογές με υψηλότερο ποσοστό από του 2019. Στις επικείμενες Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, προτεραιότητα είναι ένας Περιφερειάρχης ο οποίος ξέρει να λύνει προβλήματα, ο οποίος δεν τα μεταθέτει στο μέλλον, ο οποίος ξέρει να προγραμματίζει, να συνεργάζεται και να υλοποιεί πολιτικές οι οποίες τελικά θα είναι προς όφελος όλων.
 
Οι Περιφερειάρχες είναι φυσικοί συνεργάτες της κυβέρνησης στη δρομολόγηση πολλών σημαντικών πολιτικών με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια με τους σημαντικούς πόρους που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε για την Περιφέρεια με αυξημένους πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που θα κληθεί να διαχειριστεί ο επόμενος Περιφερειάρχης, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να μπορούμε να έχει Περιφερειάρχες οι οποίοι ενστερνίζονται ακριβώς αυτό το όραμά της και με τους οποίους θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά.

Η Νέα Δημοκρατία τραβά μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για την εκλογή Δημάρχων.

  • Στις Περιφέρειες, δηλαδή στον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι υποψηφιότητες θα είναι κομματικές. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα δώσουν τον αγώνα συντεταγμένα για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κόμματος.
  • Στις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ βαθμού, στους Δήμους, οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να τους εκπροσωπήσει σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου ο ρόλος του κόμματος είναι πιο χαλαρός.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει. Εξήρε την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς.




Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία στον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 



Ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε στις 31 Ιουλίου 2023 το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως). Στην έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνονται έξι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση και συγκεκριμένα:

  1. Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εκλογές του Ιουνίου, αποτέλεσμα που διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.
  2. Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.
  3. Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων που οδήγησαν τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.
  4. Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8 % του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. «Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση.
  5. Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
  6. Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Η αναβάθμιση αυτή είναι άλλη μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της κατά την προηγούμενη τετραετία, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η σημερινή αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Οι σταθμοί προς την Επενδυτική Βαθμίδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την θετική αξιολόγηση από έναν τουλάχιστον οίκο από τους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS). Οι ημερομηνίες που θα κάνουν τις αξιολογήσεις είναι οι εξής:

  • Scope Ratings στις 4 Αυγούστου (δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα στη λίστα με τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης)
  • DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου
  • Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου
  • S & P στις 20 Οκτωβρίου
  • Fitch την 1η Δεκεμβρίου

Με βάση τα παραπάνω, το αργότερο ως το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.

 



Εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών στην Κύπρο

 



Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία:

  • Δεν θα μπορούσα να μη βρίσκομαι και πάλι σήμερα στη Λευκωσία, στην πρώτη μου επίσημη διμερή επίσκεψη εκτός συνόρων μετά την επανεκλογή μου ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος, και αυτό παρά την μάχη με τις πυρκαγιές που δοκιμάζουν εδώ και εβδομάδες την Ελλάδα.
  • Η πατρίδα μας εξακολουθεί να θωρακίζεται αμυντικά, ενισχύεται διπλωματικά, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά. Και βέβαια με κορυφαίο και σταθερό της μέλημα, κοινό μας μέλημα, τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο, την οριστική, δίκαιη, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, γεγονός το οποίο ακριβώς υπογραμμίζει και η σημερινή μου παρουσία στη Μεγαλόνησο.
    • Θα επιμείνω ότι στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να είναι ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μία ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του.
    • Γι’ αυτό και αυτομάτως, νομίζω το έχουμε πει πολλές φορές, τίθεται εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών, είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με απόλυτη σαφήνεια εδώ, από την Λευκωσία.
  • Και πράγματι, αυτή η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι κάτι, μια ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε. Υπό την προϋπόθεση -και θέλω να τονίσω αυτές τις δύο λέξεις τις οποίες ανέφερε ο Πρόεδρος- να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. Αυτές είναι δύο λέξεις οι οποίες πιστεύω ότι θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια, καθώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα και αφελείς.
  • Στο Βίλνιους επιδιώξαμε και εγώ και ο πρόεδρος Erdogan την εκ νέου έναρξη μιας περιόδου καλών σχέσεων, τη σταδιακή προώθηση μιας θετικής ατζέντας.
    • Συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας. Διατήρηση αυτού του κλίματος ηρεμίας και στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη, προς το τέλος του έτους.
    • Το σημερινό, αυτό το θετικό κλίμα, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει ουσιαστικά την πολιτική της, ούτε και έπαψαν να υφίστανται οι ουσιαστικές διαφορές στις θέσεις μας.
    • Όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα επιμείνει ότι η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την επιθετική και παραβατική της συμπεριφορά και μαζί να εγκαταλείψει και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου.
    • Θέλω να ελπίζω πάντως, όπως συζητήσαμε, ότι αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως μπορεί να έχει ένα θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Και αντίστοιχα, βέβαια, Αθήνα και Λευκωσία συντάσσονται, συνεργάζονται ολοένα και στενότερα σε όλα αυτά τα πεδία, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες, όπως είπα, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου, τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 



Προστασία στους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες


 

«Είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης, είτε με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, είτε με άλλα μέσα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή, να υπάρξει προστασία των πραγματικά ευάλωτων. Αυτό είναι αμετάθετη θέση μας. Όμως τα «μεγάλα ψάρια» δεν είναι ευάλωτοι, ούτε είναι ευάλωτοι εκείνοι που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς να υπερασπιζόμαστε, εν ονόματι ορισμένων δογμάτων, ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι φτωχοί , την ώρα που χιλιάδες οφειλέτες παρά τις δυσκολίες εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους». Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την προστασία των δανειοληπτών. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά ότι:

  • Στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την κάλυψη των ευάλωτων δανειοληπτών, υπήρξε πρωτοβουλία που είχε ως προϋπόθεση την διασταύρωση των τραπεζικών λογαριασμών των αιτούντων και από τους 40.000 δυνητικά ωφελούμενους, επέτρεψαν τη διασταύρωση αυτή μόνο 4-5.000.
  • «Εφαρμόζουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα φέρουμε το επόμενο διάστημα και νέες ρυθμίσεις που αυξάνουν τις υποχρεώσεις των servicers. Το πλαίσιο πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια. Περιμένω προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την εικόνα και δεν θα αγνοούν τα υφιστάμενα εργαλεία για την προστασία των δανειοληπτών».

Παρουσιάζοντας τα υφιστάμενα εργαλεία προστασίας και τις επιπλέον δυνατότητες που υπάρχουν ή θα θεσμοθετηθούν άμεσα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε:

  • Τις δεκάδες χιλιάδες διμερείς συμφωνίες που επιτυγχάνονται μεταξύ των δανειοληπτών και των εταιρειών διαχείρισης οφειλών.
  • Το νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων με το οποίο οι servicers, που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, θα υποχρεούνται να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες που σήμερα δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν υπάρχει σαφής και έγκαιρη ενημέρωση προς τους οφειλέτες.
  • Τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, όπως οι ρυθμίσεις παλαιών και νέων οφειλών σε 120 και 72 δόσεις που θα είναι ανοιχτές ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου.
  • Τον εξωδικαστικό μηχανισμό για συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες που εξασφαλίζει παράλληλα σημαντική προστασία για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Όπως είπε ο υπουργός, γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του μηχανισμού ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικός και δίκαιος, ενώ σημείωσε ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε ιστορικό υψηλό αιτήσεων, καθώς και νέο μηνιαίο ρεκόρ ρυθμίσεων.
  • Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Στήριξης πρώτης Κατοικίας για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου έως 210 ευρώ μηνιαίως και για 15 μήνες και αναστολή μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις) κατά των οφειλετών.
  • Το Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου για δόσεις δανείων των ευάλωτων δανειοληπτών που υλοποιούν οι τράπεζεςστο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας.
  • Πέραν αυτών, η Πολιτεία καλύπτει τους ευάλωτους με επιπλέον εργαλεία όπως – μεταξύ άλλων - το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ που διαθέτει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ σε πάνω από 280.000 δικαιούχους και το καινοτόμο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:

  1. Ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των πραγματικά ευάλωτων, δανειοληπτών. «Δεν χαρίζουμε, ανέφερε, την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν».
  2. Ότι οι ευάλωτοι πρέπει να είναι πραγματικά ευάλωτοι και όχι άνθρωποι που αποκρύπτουν για διάφορους λόγους την περιουσία και τα εισοδήματα τους. «Έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι ρυθμίσεις θα είναι αποδεκτές όχι μόνο από τους ίδιους αλλά και από όλους τους άλλους οι οποίοι παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους και τις δόσεις προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλη την κοινωνία».
  3. Ότι η χώρα, όπως και όλες οι χώρες πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της και σε σχέση με την στήριξη του τραπεζικού συστήματος. «Μόλις πρόσφατα, είπε, ζήσαμε τις δυσμενείς συνέπειες από την επιβάρυνση των φορολογουμένων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
  4. Ότι με τον όλο χειρισμό πρέπει να τίθενται οι βάσεις για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, εφόσον πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου, πιο θετικού πλαισίου που θα επιτρέπει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο θαρραλέα βήματα στην κατεύθυνση της χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων.
  5. Ότι πρέπει να ακολουθηθεί ένα πλαίσιο λύσεων με το οποίο να μεταφέρονται και στην Ελλάδα καλές πρακτικές από άλλες χώρες κυρίως της Ευρώπης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. «Δεν χρειάζεται», ανέφερε, «να ανακαλύψουμε τον τροχό».


Παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

 



Παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έως τις 31 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςσημειώνοντας ότι οι εν λόγω θεσμικές παρεμβάσεις που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2022 έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα για την ενίσχυση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη σταθεροποίηση των τιμολογίων. Ειδικότερα:

  • Με Υπουργική Απόφαση παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.
  • Στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες. Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Σε κοινή δήλωση τους ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και  Αλεξάνδρα Σδούκου επισημαίνουν: «Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».



Εξαιρετικά υψηλές οι προσδοκίες από το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:

Οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και τώρα υλοποιούμε το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για τις πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσετε. Διότι πράγματι έρχεστε να καλύψετε ένα κενό, συγκεντρώνοντας πολιτικές οι οποίες ήταν κατακερματισμένες σε πολλά διαφορετικά Υπουργεία, οι οποίες όμως αφορούν όλους -και θα έλεγα ιδίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας- και γι’ αυτό και θα υποστηρίξουμε με πολύ μεγάλη θέρμη το έργο σας σε μια σειρά από πολιτικές.

  • Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αυξάνεται κατά 8% και το οποίο αποτελεί μία κατάκτηση που θέλω να θυμίσω ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μία προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
  • Οι πολιτικές συνολικά για το παιδί, ζητήματα τα οποία αφορούν την ένταξη στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια την προηγούμενη τετραετία, να βγάλουμε στην επιφάνεια προβλήματα με τα οποία ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην ήθελαν να ασχοληθούν.
  • Για μας δεν υπάρχουν αόρατοι συμπολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι δεν αξίζουν της φροντίδας και της προστασίας του κράτους. Είναι μία ευκαιρία να πειραματιστούμε και με πολύ καινοτόμες πολιτικές. Ζητήματα, ας πούμε, τα οποία έχουν να κάνουν με την ενεργό γήρανση, που τόσο σημαντικά είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Θέλουμε οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι πραγματικά παραγωγικοί και χρήσιμοι και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.
  • Και φυσικά τα ζητήματα τα οποία αφορούν οριζόντια την ισότητα. Εκεί δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Και στα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις συμπεριληπτικές μας πολιτικές, έχουμε θέσει τον στόχο της φιλοδοξίας μας πολύ ψηλά. Την εφαρμογή της στρατηγικής μας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας.

Οπότε, είναι ένα Υπουργείο το οποίο τώρα ξεκινάει, τώρα χτίζεται. Θα το χτίσουμε και θα το οικοδομήσουμε σωστά και είμαι σίγουρος ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο πολύ σύντομα θα έχει να επιδείξει σημαντικό και μετρήσιμο έργο.

 



Απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική από το βήμα της Βουλής

 


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», απάντησε στο σύνολο των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αλλά και συνολικά για την οικονομική πολιτική. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:

  • Στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Πράγματι, είπε, είμαστε πάνω από τους στόχους όπως είχαν τεθεί στο προϋπολογισμό. Αλλά είμαστε ακριβώς στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Επομένως πρέπει να κάνουμε καλό νοικοκυριό για να πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Δεν κρατάμε τα χρήματα στα ταμεία για να δυσαρεστούμε τον κόσμο. Δίνουμε όσα έχουμε, δεν δίνουμε αυτά που δεν έχουμε. Αυτή είναι η σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική».
  • Για τις τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ύψος των αυξήσεων στο Δημόσιο: «Οι αυξήσεις συνολικά για το 2023 μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν τις εκλογές αντιστοιχούν σε αύξηση του εισοδήματος κατά 10,5 %. Είναι λίγο παραπάνω από αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαιρέσουμε με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε καθαρό όφελος δηλαδή παραπάνω χρήματα στην τσέπη κάθε δημόσιο υπάλληλο ύψους 1476 ευρώ».
  • Για την κριτική που ασκήθηκε ως προς την αύξηση του επιδόματος ευθύνης στο Δημόσιο. «Το κάνουμε συνειδητά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα της χώρας. Έχουμε την μικρότερη ψαλίδα μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι νοητό να συνεχιστεί αυτό, δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, είναι τοποθέτηση κοινής λογικής».
  • Για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 € για κάθε παιδί. «Μαζί με την αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά είναι μια πολιτική για την οικογένεια. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνει το δημογραφικό, αλλά δεν μπορεί και να αμφισβητούνται τα πάντα».
  • Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές: «Ακριβώς επειδή η συζήτηση γίνεται σε περιβάλλον φυσικών καταστροφών θα περίμενα να ιδωθεί με άλλη ματιά. Είναι μία ρύθμιση της λογικής, δίνουμε ένα κίνητρο και θα δούμε πως θα το αξιοποιήσουν οι πολίτες».
  • Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: «Άκουσα και σήμερα να αμφισβητείται το πρόγραμμα. Έχουμε φτάσει στα 5000 δάνεια και γι' αυτό το λόγο διπλασιάζουμε το ποσό για τους δικαιούχους. Λεγόταν ότι δεν υπάρχουν σπίτια, αποδεικνύεται όμως από τις εγκρίσεις ότι σπίτια υπάρχουν και το ζήτημα είναι τώρα να στηριχθεί το πρόγραμμα».
  • Για την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ: «Γνωρίζετε ότι είμαι οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων αλλά δεν υπήρχε ούτε στην άκρη του μυαλού μας σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ήδη από το 2014 υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται μία συζήτηση σουρεαλιστική που δεν έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση, τιμώντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού φέρνει τη ρύθμιση ώστε οι δύο εταιρείες να πάνε στο Δημόσιο». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι η απόσυρση των δύο εταιρειών από το υπερταμείο δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων ως προς την δανειακή σύμβαση της χώρας. Είναι σε εξέλιξη όπως είπε διαπραγμάτευση με τον ESM η οποία ως το τέλος του χρόνου θα καταλήξει σε συμφωνία που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του υπερταμείου.
  • Για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο: «Θέλουμε να ενισχύσουμε το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά. Με τα μεγέθη που έχει το αεροδρόμιο, θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Απορώ που ακούω για αιφνιδιασμό, υπάρχουν δηλώσεις από το 2019 για την αξιοποίηση του αεροδρομίου η οποία θα είναι κέρδος για το ίδιο το αεροδρόμιο, για το Δημόσιο που θα παραμείνει μέτοχος και για την κεφαλαιαγορά. Είναι μία καθαρή θέση που δίνει θετικό μήνυμα για την οικονομία».
  • Για τις τράπεζες: «Πιστεύουμε στον ανταγωνισμό και δεν θα μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν και σε άλλα προϊόντα πέραν του ταμιευτηρίου των τραπεζών και θα δώσουμε τη δυνατότητα να δίνουν δάνεια και μη τραπεζικά ιδρύματα».
  • Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: «Η κυβέρνηση έχει εισπράξει από το μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών 3,3 δισεκατομμύρια από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον έχει εισπράξει έκτακτη εισφορά 90 % στα υπερκέρδη έως τον Ιούνιο του 2022 ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και έχει νομοθετηθεί η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης με πόσο επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά λοιπόν μιλάμε για περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
  • Για τους μισθούς: «Στην προηγούμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 21,8%, αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα ήταν 15%. Ήμασταν 18οι μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ανεβήκαμε στην 13η θέση».


Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.


 

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

Πράγματι, το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε σχεδιάσει για το Υπουργείο Παιδείας είναι εξαιρετικά πλούσιο.

  • Ξεκινάει από την προσχολική αγωγή, στην οποία θέλουμε να δώσουμε μία πολύ μεγάλη βαρύτητα μεταφέροντας και αρμοδιότητες από άλλα Υπουργεία στο Υπουργείο Παιδείας, ακριβώς επειδή η επιστήμη πια μας λέει πόσο σημαντική είναι η διαμόρφωση των συνάψεων του εγκεφάλου προ της ηλικίας των έξι ετών.
  • Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στα σχολεία μας για να εφαρμόσουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχουμε ψηφίσει, για να τα κάνουμε πιο δημιουργικά, πιο εναρμονισμένα με τη σύγχρονη τεχνολογία, να βάλουμε τους διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία, με ποιοτικό περιεχόμενο, να ενισχύσουμε και να εφαρμόσουμε τα νέα προγράμματα σπουδών, το πολλαπλό βιβλίο. Πιστεύω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μία τετραετία πραγματικής επανάστασης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία μας.
  • Για τα πανεπιστήμιά μας, η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς στην περίοδο που εφαρμόζουμε το νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο – πλαίσιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με πανεπιστήμια τα οποία θα είναι ανοιχτά προς τη κοινωνία, προς τον κόσμο των επιχειρήσεων, με εξωστρέφεια, πανεπιστήμια τα οποία θα δίνουν πτυχία με πραγματική αξία. Προτεραιότητες όπως το εσωτερικό «Erasmus», στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, θα ενεργοποιηθούν εντός του επόμενου έτους.
  • Και, βέβαια, είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση. Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει.
  • Τέλος, θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά σε ένα πεδίο δραστηριότητας του Υπουργείου στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ, και αναφέρομαι στην τεχνική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Εκεί έχουμε πολλά βήματα μπροστά μας να κάνουμε.
    • Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά υποδομής την προηγούμενη τετραετία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πειστούν τα νέα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την επιτυχία στη ζωή και ότι αυτή δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από ένα πτυχίο εντός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
    • Η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα αποτελεί ένα προσωπικό μου στοίχημα και πιστεύω ότι μπορούμε, πράγματι, ενισχύοντας αυτή τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες, να δώσουμε όχι απλά διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και την αξιοπρέπεια της ενασχόλησης με ένα αντικείμενο το οποίο για λόγους κοινωνικών στερεοτύπων στην πατρίδα μας ενδεχομένως να μην είχε τύχει της αναγνώρισης που θα έπρεπε.

 




Ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2021/514 για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων για τις ψηφιακές πλατφόρμες

 


Με τις νέες διατάξεις ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών - μελών της Ε.Ε. και διευκολύνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά. Για πρώτη φορά ορίζεται υποχρέωση των πλατφορμών να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές, που τις αξιολογούν και διαβιβάζουν τα στοιχεία αυτά στις φορολογικές αρχές. Επίσης, προβλέπεται και η διενέργεια κοινών ελέγχων, από μικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

  • Οι πλατφόρμες θα διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο - επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής. Τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN), που έχει αναπτύξει η Ένωση. Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκησαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες. 
  • Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στις διασυνοριακές πωλήσεις, αλλά αφορούν προφανώς και τις υπηρεσίες που παρέχονται από αγοραστές και πωλητές που είναι κάτοικοι της ίδιας χώρας και πραγματοποίησαν μια συναλλαγή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Όπως επισημαίνεται στο προοίμιο της Οδηγίας, «ορισμένα κράτη μέλη έχουν επιβάλει μονομερή υποχρέωση υποβολής στοιχείων, η οποία δημιουργεί πρόσθετο διοικητικό κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης πλατφόρμας, καθώς οφείλουν να συμμορφώνονται με πολλά εθνικά πρότυπα υποβολής στοιχείων. Είναι επομένως απαραίτητο να εισαχθεί τυποποιημένη απαίτηση υποβολής στοιχείων η οποία θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει θεσπίσει σχετική νομοθεσία, η εφαρμογή της οποίας ενισχύεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας.

 



Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη

 



Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για την απόρριψη της έφεσης του προφυλακισμένου εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη από το Ανώτατο Δικαστήριο Τιράνων:

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Τιράνων να απορρίψει την έφεση του προφυλακισμένου εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων, οι οποίες, στην ουσία, στερούν από τον κ. Μπελέρη το δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, η οποία συνιστά σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, τους οποίους η Αλβανία οφείλει να σέβεται και να τηρεί απαρέγκλιτα εφόσον θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα, νομοθετικά ή διοικητικά, για την άμεση ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, εντός ή εκτός φυλακής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και θα εγείρει το ζήτημα αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα.

 



Τροπολογία για την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο


 

Κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» τροπολογία με την οποία, μεταξύ άλλων:

  • Προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022) αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Στόχος της διάταξης μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η προσέλκυση επενδυτών. Η διάταξη προβλέπει ακόμη ότι μετά την εισαγωγή των μετοχών η Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Ορίζεται επίσης η διαδικασία για την έγκαιρη προετοιμασία ανάθεσης της διαχείρισης του αεροδρομίου μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (το 2046).
  • Παρατείνεται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022. Έως την ίδια ημερομηνία (31 Αυγούστου) θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Η έκπτωση 3 % εξακολουθεί να ισχύει για όσους καταβάλουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές της 17ης Ιουλίου.
    • Κατά το διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό αποζημίωση ύψους 534 ευρώ το μήνα και θα τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να υποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις από τις επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.
    • Επίσης, κατά την περίοδο της αναστολής δεν επιτρέπονται απολύσεις και οι όποιες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας είναι άκυρες, ενώ μετά τη λήξη της αναστολής οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.
  • Απαλλάσσονται για τρία χρόνια (2023, 2024 και 2025) από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, τα οποία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση.
  • Ορίζεται, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το ΦΠΑ θα ισχύει στο εξής για την καθολική υπηρεσία. Αντιθέτως, η απαλλαγή δεν θα ισχύει για την παροχή υπηρεσιών των οποίων οι τιμές και οι όροι προέκυψαν ύστερα από μεμονωμένη διαπραγμάτευση ή εμπορική συμφωνία ή ειδική προσφορά στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών ή άλλου είδους αναθέσεων στον φορέα παροχής καθολικής υπηρεσίας.

 



Η συνέπεια λόγων και έργων σηματοδοτείται από το πρώτο μας νομοσχέδιο


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις»:

Ο τίτλος του νομοσχεδίου που εξετάζουμε είναι: Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας. Ένας τίτλος που περιγράφει περιεκτικά, αλλά θα έλεγα και κυριολεκτικά, το περιεχόμενό του. Κυρίως, όμως, σηματοδοτεί τη συνέπεια λόγων και έργων, ενσωματώνοντας στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών περίπου τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

  • Ο προϋπολογισμός των νέων μέτρων που θα ψηφίσουμε σήμερα φτάνει στο 1,1 δισ. ετησίως, στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας. Πλησιάζει, συνεπώς, το 50% του συνολικού μας πλάνου, ύψους 9,1 δισεκατομμυρίων.
  • Με το ίδιο νομοσχέδιο άλλωστε καθιερώνεται, επιτέλους θα έλεγα, και η δυνατότητα των κομμάτων να ποσοτικοποιούν τα προγράμματα τους από το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Κάτι για το οποίο επίσης είχα δεσμευθεί, για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο προεκλογικός πληθωρισμός παροχών, για να μην τσακωνόμαστε για το πόσο στοιχίζουν τα προγράμματα τα οποία παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό.
  • Και αυτή την αλλαγή παραδείγματος υπηρετούν και οι νέες διατάξεις που, όπως είπα, αποτελούν μέρος του οδικού μας χάρτη. Με τρεις σαφείς κατευθύνσεις: ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και ιδιαίτερη στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια, αλλά και στη νέα γενιά.
    • Βήμα πρώτο και βασικό: η αύξηση των αμοιβών. Έχω κατ’ επανάληψη αναγνωρίσει -το κάναμε κατά κόρον και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- ότι οι μισθοί των σχεδόν 650.000 δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί, αλλά κυρίως παραμένουν καθηλωμένοι για 14 ολόκληρα χρόνια. Αυτό τώρα αλλάζει, με τις αυξήσεις που έρχονται σε όλους. Το ετήσιο καθαρό όφελος για κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο, φτάνει στα 800 ευρώ καθαρά, ενώ με το νέο αφορολόγητο, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, των κρατήσεων του Ταμείου Πρόνοιας, το καθαρό όφελος είναι πολύ υψηλότερο, αγγίζει τα 1.500 ευρώ.
    • Το δεύτερο βήμα το οποίο νομοθετούμε σήμερα είναι τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας, των ευάλωτων και των νέων. Μιλάω για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για 1.340.000 συμπολίτες μας. Με την απαλλαγή 200.000 παλαιών δικαιούχων του ΕΚΑΣ -μόνιμα πια- από κάθε συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Για τις αναδρομικές αυξήσεις 7,75% σε 10.000 συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών. Και, βέβαια, για την ετήσια καταβολή 150 ευρώ του «Youth Pass» σε νέους 18 και 19 ετών -φέτος το ποσό θα εκταμιευθεί το Σεπτέμβριο-, για πρώτη φορά ένα μόνιμο μέτρο, διευκολύνοντας 200.000 νέους να ταξιδέψουν, να διαβάσουν, να δουν παραστάσεις, να παρακολουθήσουν μία συναυλία. … ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης του Προγράμματος «Σπίτι Μου», το οποίο επίσης κάποιοι φρόντισαν να υποτιμήσουν, ήδη όμως αυτό φαίνεται να εξαντλείται. Έχουν εγκριθεί παραπάνω από 20.000 αιτήσεις, έχουν ήδη καταβληθεί σχεδόν 5.000 δάνεια για ισάριθμες κατοικίες που αφορούν 8.000 νέους και ζευγάρια. Τέλος, η δέσμη των μόνιμων ελαφρύνσεων ολοκληρώνεται με τη νέα έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για εκείνα τα ακίνητα τα οποία είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές. Είναι μια ακόμα δέσμευσή μας η οποία γίνεται πραγματικότητα.
    • Τρίτο βήμα των νέων ρυθμίσεων: η συνέχιση των αναχωμάτων της Πολιτείας στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού και της διεθνούς εισαγόμενης ακρίβειας. Την περασμένη διετία μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή αναστάτωση και να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Όμως αν και συνολικά ο πληθωρισμός στη χώρα μας φαίνεται να υποχωρεί -να τονίσω ότι σήμερα έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ειδικά στα τρόφιμα έχουμε επίμονο πληθωρισμό. Και όπως έχουμε ανακοινώσει, το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει σχεδόν το 10% των μηνιαίων αγορών. Έτσι, επεκτείνεται το «Market Pass», ενισχύοντας σχεδόν 3.000.000 οικογένειες με 22 έως 100 ευρώ κάθε μήνα. Ένα αφορολόγητο και ακατάσχετο βοήθημα το οποίο θα διαρκεί ως αντίμετρο στην άνοδο των τιμών όσο θα παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα. Και ασφαλώς στο μέτωπο κατά της ακρίβειας θα μετέχουν και οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας. Θυμίζω ότι τα όρια των περιθωρίων κέρδους παραμένουν σταθερά. Δεν λείπουν, ωστόσο, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης του καταναλωτή. Γι’ αυτό και η εποπτεία της αγοράς είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Και προ ολίγων ημερών μάλιστα, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.500.000 ευρώ μόνο σε τρεις αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις. Η παρακολούθηση των τιμών θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα της αγοράς.

Όπως διαπιστώνετε, στο πρώτο νομοσχέδιο για την οικονομία αποτυπώνονται οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας. Οι νέες ρυθμίσεις αποκαθιστούν χρόνιες αδικίες. Το δηλώνει η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, κλιμακώνοντας τις ενισχύσεις, με βάρος στους πιο αδύναμους, στους χαμηλόμισθους, στις οικογένειες και στη νεολαία. Και τρίτον, συνδυάζουν μόνιμα μέτρα για το εισόδημα με στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν έκτακτες συνθήκες. Και αυτή πιστεύω ότι είναι και η καλύτερη απάντηση στην όποια κριτική μάς ασκείται περί δήθεν επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης.