Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις «βλέπει» λουκέτο

 



Σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ποτέ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η αναλογία αυξάνεται επικίνδυνα στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, με το 41,7% και το 34%, αντιστοίχως, να θεωρούν πιθανό το οριστικό «λουκέτο». Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) από τις 14-18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 επιχειρήσεων-μελών του ΕΕΑ. 

Ακόμη και εάν δεν αποφασίσουν να βάλουν «λουκέτο», μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα προβεί σε απολύσεις. Το 24% θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό ή πολύ πιθανό, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης οι μισές επιχειρήσεις, 49,5%, δηλώνουν ότι θα απολύσουν εργαζομένους. Στο εμπόριο, τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,7%. Πολύ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, σε απολύσεις προτίθεται να προβεί το επόμενο διάστημα το 39,8% των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν σήμερα 6-10 άτομα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με 11-20 εργαζομένους είναι 41,6% και στις επιχειρήσεις όπου απασχολούνται πάνω από 20 άτομα «βλέπει» απολύσεις το 40,4% αυτών. Οι προθέσεις αυτές, οι οποίες εάν γίνουν πράξη θα εκτοξεύσουν την ανεργία ξανά σε δυσθεώρητα επίπεδα, πηγάζουν και από τον σημαντικό βαθμό απαισιοδοξίας που διακατέχει τους επιχειρηματίες, ειδικά μετά το δεύτερο lockdown. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εκτιμά ότι η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, ενώ ένα 27% θεωρεί ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το 34% πιστεύει ότι η νέα κρίση θα κρατήσει ένα χρόνο, ενώ υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κάποιων αισιόδοξων, 11%, που «βλέπει» ότι η διάρκεια της κρίσης θα είναι 6 μήνες.

Ο κλάδος όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, το οποίο θεωρεί ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, είναι αυτός της εστίασης και διαμορφώνεται σε 31,3%. Το παραπάνω είναι αναμενόμενο, καθώς είναι ο κλάδος που έκλεισε νωρίτερα και δεν προβλέπεται να ανοίξει σύντομα.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης ενδέχεται να μην ανοίξει ποτέ, να κλείσει δηλαδή οριστικά», δήλωσε στην «Κ» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Πρόσθεσε δε ότι ο κλάδος θεωρεί εν πολλοίς χαμένη χρονιά και το 2021, καθώς, σε αντίθεση με τη χρηματοοικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, δεν μπορεί αυτή τη φορά να προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» ο τουρισμός. Και αυτό, διότι αφενός ενδέχεται να συνεχισθούν περιοριστικά μέτρα και το καλοκαίρι, αλλά και διότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ελλάδα. 

Απώλειες δισ. ευρώ

H κατάσταση, βεβαίως, δεν είναι καλή ούτε στον κλάδο του εμπορίου. Μία στις πέντε επιχειρήσεις (20,6%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, το 22,7% ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια και το 33% θεωρεί ότι η διάρκειά της θα είναι ένα έτος. Πάντως, και στο τρίτο τρίμηνο του 2020, τρίμηνο κατά το οποίο δεν υπήρχε lockdown, το λιανεμπόριο είχε απώλειες τζίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κύκλος εργασιών συνολικά στον κλάδο διαμορφώθηκε σε 12,86 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.


Δήμητρα Μανιφάβα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Εκτέλεσαν 60χρονο υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Καλυβιών

 



Ενέδρα θανάτου έστησαν άγνωστος οι άγνωστοι κακοποιοί σε 60χρονο υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Καλυβίων και τον εκτέλεσαν. 

Ο άτυχος άνδρας που είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στο υπόγειο πάρκινγκ του Κέντρου Υγείας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του από συναδέλφους του περίπου στις 9 το πρωί της Τετάρτης.  

Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δολοφόνοι, έστησαν ενέδρα στον άτυχο άνδρα και όταν εκείνος μπήκε στο γκαράζ τον εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκαν τρεις κάλυκες. 

Η αστυνομία ερευνά προς κάθε κατεύθυνση για τα πιθανά κίνητρα του εγκλήματος, ώστε να καταφέρει να φτάσει στον η στους δολοφόνους.

Το θύμα έμενε στο Κορωπί, ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Περιγράφεται ως ένας ιδιαίτερα συνεπής στη δουλειά του και φιλήσυχος άνθρωπος. Έτσι, οι συνάδελφοί του ανησύχησαν όταν είδαν ότι δεν είχε φτάσει στο γραφείο του και επικοινώνησαν με το σπίτι του. Η σύζυγός του τους είπε ότι είχε φύγει κανονικά για τη δουλειά του. Τότε, μία συνάδελφός του κατέβηκε στο γκαράζ και τον είδε πεσμένο μέσα στο αυτοκίνητό του. Επειδή είχε υπέρταση νόμισε ότι μπορεί να είχε υποστεί  έμφραγμα. Ωστόσο, πλησιάζοντας είδε τα αίματα και κάλεσε άμεσα σε βοήθεια. 



Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από κάθε γωνιά της χώρας άκουσε, μέσω διαδικτύου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την αρχή έκαναν μαθητές από το Πέπλο Έβρου που συνδέθηκαν από τα σπίτια τους όπως ακριβώς κάνουν το μάθημα στην ψηφιακή τάξη τους τελευταίους μήνες λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας COVID-19.

«Επειδή αγαπάμε το συνάνθρωπο μένουμε στο σπίτι μας»

«Είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, αλλά έχουμε μέσω της τεχνολογίας τη δυνατότητα όλη η Ελλάδα και ο Ελληνισμός της Αλβανίας να βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να μας πείτε τα κάλαντα, να γιορτάσουμε έστω και με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο τα Χριστούγεννα. Αυτή τη μεγάλη γιορτή της αγάπης και της προσφοράς. Θέλω από καρδιάς να σας πω Χρόνια Πολλά, να είστε γεροί, να προσέχετε -ειδικά στα μικρά παιδάκια του νηπιαγωγείου και του προνηπίου- να ξέρετε ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψετε μία ώρα νωρίτερα στις τάξεις σας. Να έχουμε μία καλή χρονιά γεμάτη υγεία και αγάπη. Να είστε καλά την αγάπη μας και τις ευχές μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός χαιρετώντας εξ αποστάσεως και στέλνοντας τις ευχές του στα ακριτικά παιδιά του Έβρου.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, καλημέρα σας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που σήμερα, έστω και διαδικτυακά, μπαίνουμε στο αρχοντικό σας για να σας πούμε τα κάλαντα.Ονομάζομαι Μπαξεβάνη Χρυσάνθη και είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο Νηπιαγωγείο Πέπλου, στο ομώνυμο ακριτικό χωριό του Πέπλου. Πέντε χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα 9 νήπια και προνήπια του Νηπιαγωγείου μας, όπως και όλα τα παιδιά φέτος, δεν θα έχουν γιορτή με αγκαλιές και φιλιά. Δεν θα πουν τα κάλαντα στους δρόμους του χωριού. Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, παρά τις διαφορετικές συνθήκες, εμείς οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι με την προCOVID εποχή. Είμαστε γεροί, είμαστε εδώ, υπάρχουμε, και το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι και αυτό ίδιο. Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι προσφορά και αγάπη στον συνάνθρωπο. Και επειδή αγαπάμε το συνάνθρωπο μένουμε στο σπίτι μας και σας ευχόμαστε εγώ, οι μαθητές μου, οι γονείς τους, ο Πέπλος όλος, ο Έβρος όλος, να ανταμώσουμε σύντομα με μία σφιχτή αγκαλιά. Καλά Χριστούγεννα, κύριε Πρωθυπουργέ και γρήγορη αντάμωση το 2021. Το Νηπιαγωγείο Πέπλου σας περιμένει στο αρχοντικό του σύντομα. Και τώρα ο Θεοφάνης και η Θεοδώρα δύο από τους μαθητές μας θα σας πουν τα κάλαντα», σημείωσε η κυρία Μπαξεβάνη απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.

Τα κάλαντα από τα Άγραφα Ευρυτανίας

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης και η κόρη του, Δάφνη, άκουσαν τα κάλαντα από την Ιφιγένεια, τον Γιώργο και τον Παναγιώτη από τα Άγραφα της Ευρυτανίας. «Είμαι εδώ με την κόρη μου, τη Δάφνη, η οποία είχε βρεθεί στο όμορφο χωριό σας πέρυσι τον Ιούλιο. Και εύχομαι με το καλό να τελειώνουμε γρήγορα με τον κορονοϊό για να μπορέσω να έρθω και εγώ να σας επισκεφτώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστώντας τα παιδιά των Αγράφων.

«Χάλκη, το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας όλου του κόσμου»

«Έχω ακόμα τις ομορφότερες αναμνήσεις από την επίσκεψή μου στο ωραίο σας νησί το καλοκαίρι», είπε ο Πρωθυπουργός στα παιδιά της Χάλκης, του νησιού, «της Ειρήνης και της Φιλίας όλου του κόσμου», όπως είπαν. «Να είστε καλά. Να προσέχετε. Και είδατε ότι με τη δύναμη της τεχνολογίας μπορούμε να ακούμε τα κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλά Χριστούγεννα. Καλή χρονιά να έχουμε και να προσέχετε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα κάλαντα από την Ερεικούσα και τα Αντικύθηρα

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τα κάλαντα από τα παιδιά της Ερεικούσας που τα έψαλλαν από την τάξη τους στο σχολείο: «Χρόνια πολλά και έχετε κάνει και πολύ όμορφο στολισμό βλέπω στην τάξη σας. Να προσέχετε. Την αγάπη μου και τις ευχές μου στην όμορφη Ερεικούσα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ενώ από τα Αντικύθηρα στάθηκε στην ευχή του δασκάλου του σχολείου, Νίκου Δημούλη: «Χρόνια πολλά παιδιά, να κρατήσω την ευχή του δασκάλου σας, το 2021 με το καλό να μας βρει όλους γερούς, να έχουμε ξεπεράσει αυτήν την μεγάλη περιπέτεια και με το καλό του χρόνου να σας υποδεχθώ εδώ, στο Μέγαρο Μαξίμου, να μας πείτε τα κάλαντα και από κοντά για να σας δώσουμε και τα δώρα σας. Να είστε καλά, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα».

Τα κάλαντα από την Κορυτσά και τη Χειμάρρα

«Σας ευχαριστούμε που μας θυμίσατε πόσο δυνατά χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού στα όμορφα χωριά σας. Με το καλό το 2021 να μας βρει όλους με υγεία, να τελειώνουμε με αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια, για να μπορέσω να έρθω να σας επισκεφθώ από κοντά και να κάνω πράξη τον τελευταίο στίχο που μας είπατε, ότι πράγματι αξίζει, αξίζει να βρεθούμε στα μέρη σας, να σφίξουμε το χέρι, να σας πούμε πόσο σας αγαπάμε και πόσο σας στηρίζουμε. Σε εσάς, στις οικογένειές σας, στους δασκάλους σας, στους καθηγητές σας, εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία και το ‘21 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους μας. Να είστε καλά, χρόνια πολλά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα παιδιά του Ελληνοαλβανικού Σχολείου «Όμηρος», στην Κορυτσά και την Χειμάρρα.

Τα κάλαντα στη νοηματική γλώσσα

Πέντε μαθητές είπαν ξεχωριστά κάλαντα στον Πρωθυπουργό, στη νοηματική γλώσσα. Οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης. «Σας ευχαριστούμε που μας θυμήσατε ότι υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι για να μας λέτε τα κάλαντα. Να είστε καλά, καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά, ό,τι καλύτερο σε εσάς και στις οικογένειές σας. Χρόνια πολλά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός ενώ καταληκτικά υπογράμμισε: «Σας ευχαριστούμε που μας είπατε τα κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από τη Χειμάρρα και από την Κορυτσά. Φέτος δεν μπορέσαμε να πούμε τα κάλαντα με τον συνηθισμένο, με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν γέμισαν οι δρόμοι μας ήχους, παιδικές φωνές, αλλά μας το είπατε με διαφορετικό τρόπο, ίσως πιο συγκινητικό από το συνηθισμένο.Σας εύχομαι από καρδιάς σε εσάς, στις οικογένειές σας, στους δασκάλους σας, ειδικά στα ακριτικά μέρη της Ελλάδας, να είστε γεροί, να προσέχετε, καλά Χριστούγεννα, με αγάπη πάνω από όλα και το 2021 να είναι μία καλή χρονιά για όλους μας, για την Ελλάδα μας, για τον Ελληνισμό μας, παντού στον κόσμο. Να είστε καλά, Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα».





Ραντεβού για εμβόλιο με SMS στο 13034, η στο emvolio.gov.gr

 



Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού φέρει την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Το σχέδιο περιλαμβάνει και το 13034, στο οποίο θα στέλνουμε SMS για να κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό και για να διασταυρώνουμε σε ποια από τις κατηγορίες ανήκουμε με βάση την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. 

Το ραντεβού μπορεί να οριστεί, επίσης, διαδικτυακά (emvolio.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.

Στην πρώτη φάση που ξεκινά από την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι τουλάχιστον το 70% αυτών έχει δηλώσει ήδη την πρόθεσή του να συμμετάσχει στον εμβολιασμό. 

Θα ακολουθήσουν το προσωπικό και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο πρωθυπουργός.

 Στην συνέχει θα εμβολιαστούν 43 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως του αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, με ειδική προτεραιοποίηση για τις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 80 και 85 ετών. Θ’ ακολουθήσουν όσοι είναι από 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, αλλά και όσοι είναι από 18 έως 59 ετών κι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και το προσωπικό σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους. 

Τέλος, στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.



Κατασχέθηκαν -35- κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά

 



Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών, αναφορικά με επικείμενη δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτιο, εισαγωγής μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση της κατά την τρέχουσα περίοδο των εορτών, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., την Γ’ Τελωνειακή Διεύθυνση Πειραιά και τη συνδρομή του Γραφείου D.E.A. της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, πραγματοποίησαν επί 20ημερο ελέγχους στον Λιμένα του Πειραιά, σε περισσότερα από 150 εμπορευματοκιβώτια.

Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν ο εντοπισμός εμπορευματοκιβωτίου, με δηλωθέν φορτίο "είδη τροφίμων", στα τοιχώματα του οποίου βρέθηκαν κρυμμένα και κατασχέθηκαν, τριάντα (30) συσκευασίες περιέχουσες κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -35- κιλών.

Το εμπορευματοκιβώτιο είχε φορτωθεί σε πλοίο, που είχε αναχωρήσει την 15-11-2020 από τον Λιμένα του Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ και είχε αφιχθεί στον Λιμένα του Πειραιά την 7-12-2020.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών ενεργείται προανάκριση και έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.



Εξιχνιάστηκε η επίθεση σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 



Εξιχνιάστηκε από τη Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την 29η Οκτωβρίου 2020.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους (8) άτομα, που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού.

Η προκαταρκτική εξέταση υποβλήθηκε στην Εισαγγελία και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.



Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου

 




Αναρτήθηκε από το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου.

Με την πράξη αυτή, η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Συμφωνία που συνήψε η χώρα μας με την Αίγυπτο πριν από τέσσερις μήνες.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του «τουρκο-λυβικού μνημονίου» αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.


Πηγή



Νεκρή φάλαινα στον Πειραιά

 


Την περίπτωση του χτυπήματος από προπέλα πλοίου εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς για τη φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή στην Φρεαττύδα. Την νεκρή φάλαινα την μετέφερε γερανός.

Το να βλέπει κανείς φάλαινα, ακόμη και αν είναι νεκρή, σίγουρα προκαλεί δέος και όλοι παρατηρούσαν το κουφάρι με δέος. Η Ελλάδα στις θάλασσες της για όσους δεν γνωρίζουν έχει φάλαινες και η εμφάνιση τους δεν είναι σπάνια.



Σύμφωνα με την κυρία Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» η συγκεκριμένη φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή πρέπει να ανήκει στο είδος της πτεροφάλαινας.

Το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με πλανγκτόν και μικρά ψάρια που ζουν στην επιφάνεια, ενώ το μέσο μήκος είναι τα 18 με 20 μέτρα».



Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη

 



«Ήρθα να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια προσπάθεια την οποία έχετε καταβάλει. Ξέρω ότι το νοσοκομείο έχει δοκιμαστεί πολύ. Αντέξαμε όμως και θα εξακολουθούμε να αντέχουμε. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξή μου σε όλο τον αγώνα τον οποίο δίνετε». Αυτό ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Γιαννιτσών το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί.

Στα Γιαννιτσά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας, ενώ το πρωί βρέθηκε κοντά στα παιδιά στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη.

Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τη διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό και τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν. «Ξέρουμε ότι ειδικά η Πέλλα χτυπήθηκε πολύ από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ότι το νοσοκομείο έφτασε στα όρια των αντοχών του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το υποστηρίξουμε -το ξέρετε καλά- και σε ανθρώπινο δυναμικό και θέλω να ευχαριστήσω και τους γιατρούς και τους εθελοντές οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να στηρίξουν το νοσοκομείο».

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε ότι «τα κρούσματα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα μειώνονται σταθερά αλλά βέβαια έχουμε και τις μέρες των γιορτών μπροστά μας, οπότε πρέπει και εσείς σε τοπικό επίπεδο να περάσετε το μήνυμα ότι αυτές τις μέρες θα τις περάσουμε πολύ στενά, οικογενειακά, για να μπει το ‘21 στην κυριολεξία με το δεξί και να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα μας δοκιμάσουν και θα μας πιέσουν πάρα πολύ».

«Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 27 Δεκεμβρίου. Θα εμβολιαστώ και εγώ από τους πρώτους και μετά θα έχουμε μια σταθερή ροή. Πρώτα απ΄όλα να εμβολιαστείτε εσείς και να περάσετε το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί, ειδικά οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, έχουν μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα εμβολιαστούν. Δεν εκτιμώ -θέλω να το τονίσω, γιατί ακούω διαφορά- ότι θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στον εμβολιασμό. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός για όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων. Αλλά εσείς πρέπει να δώσετε πρώτες και πρώτοι το καλό παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό, οπότε και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μήνυμα μέσω ασυρμάτου

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, κάποιοι εκ των οποίων είχαν βγει στα μπαλκόνια για να τον δουν, και μετά με το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Έκτακτων Περιστατικών, το οποίο υποδέχεται τους ασθενείς με κορονοϊό και τους ευχαρίστησε θερμά για το έργο τους. «Βλέπω ότι η πίεση έχει αρχίσει και μειώνεται και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, αρκεί να προσέχουμε όλοι. Να είστε καλά, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, υγεία πάνω απ’ όλα σε εσάς και τις οικογένειές σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ημερολόγιο των γιατρών που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό

Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Ευάγγελος Λόγγος, έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκ μέρους του προσωπικού, ένα τετράδιο όπου εργαζόμενοι που φρόντιζαν ασθενείς με κορονοϊό έγραφαν τις σκέψεις τους. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να το μελετήσει για να δει την καθημερινότητα του αγώνα τους κατά της πανδημίας.

Η συνέχεια του κράτους

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών έδειξαν στον Πρωθυπουργό τη μαρμάρινη επιγραφή η οποία αναφέρει ότι το νοσοκομείο θεμελιώθηκε επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου στις 11.06.1989 και εγκαινιάστηκε στις 22.09.1993 επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ανέφεραν μάλιστα ότι η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν πριν από 27 χρόνια, στα εγκαίνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επιγραφή που μνημονεύει το ρόλο που έπαιξαν οι δύο Πρωθυπουργοί για την ανέγερση του Νοσοκομείου συμβολίζει τη συνέχεια του κράτους.

Η διαδικασία εμβολιασμού είναι η πιο σύνθεση άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας της πόλης, όπου θα συστεγαστούν τρία από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορονοϊού. Κάθε ένα από τα τρία θα διαθέτει δύο αίθουσες εμβολιασμού και θα λειτουργεί με δύο βάρδιες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον Υποδιοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Κωνσταντίνο Χριστόγλου, στην αίθουσα όπου θα γίνεται η ανασύσταση των εμβολίων μετά την απόψυξή τους και σε δύο έτοιμες αίθουσες εμβολιασμού.

«Είναι η πιο σύνθεση άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος, η διαδικασία εμβολιασμού, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πάει μία χαρά, με τη δική σας στήριξη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με επισκέπτριες υγείας που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για τον ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και για τις υποδομές που διαθέτει το κέντρο προκειμένου τα σκευάσματα να σε κατάλληλες συνθήκες.

«Πάντα κοντά στα ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με τα παιδιά»

Νωρίτερα, στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» το οποίο συμπληρώνει με το νέο έτος 100 χρόνια ζωής και αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους που ζουν τα παιδιά από την πρόεδρο του Ιδρύματος Θεοφανώ Παπαζήση, τη διευθύντρια Βασιλεία Μαύρου και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Η κ. Παπαζήση είπε στον Πρωθυπουργό ότι μέσα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το κλίμα στο ίδρυμα είναι ζεστό και οικογενειακό προσθέτοντας ότι πολλά από τα κορίτσια το νιώθουν σαν σπιτι τους και έτσι ακόμη και μετά την ενηλικίωση τους γυρίζουν και βοηθούν.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα για όσα προσφέρουν καθημερινά. Παράλληλα άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεσμεύτηκε να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

«Στεκόμαστε πάντα κοντά στα Ιδρύματα, ειδικά στα ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με τα παιδιά και σε επίπεδο κοινωνικής κρατικής πολιτικής αλλά και σε επίπεδο συντονισμού με ένα δίκτυο δωρητών τους οποίους προσπαθούμε να κατευθύνουμε προς δράσεις που θεωρούμε ότι αξίζουν της προσοχής τους και της στήριξής τους» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τους παιδαγωγούς και τα στελέχη του Ιδρύματος στο αναγνωστήριο.

Το ορφανοτροφείο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 17 ανήλικα και 6 ενήλικα κορίτσια από 9 έως 21 ετών. Στη βεράντα του ιδρύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα παιδιά και τους έκανε δώρο από ένα τάμπλετ, ενώ τα κορίτσια του έδωσαν ζωγραφιές με ευχές. Συνάντησε μάλιστα και ένα από τα κορίτσια που είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αύγουστο του 2019 μαζί με την Εθνική Ομάδα Αστέγων.

Σύντομη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Πριν επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα», ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.



Τραμπ : Απειλεί πάλι με επίθεση το Ιράν – Ροχανί: Ο Σαντάμ εκτελέστηκε, δεν θα είναι πολύ καλύτερη η μοίρα του Τραμπ

 



Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν ότι δεν θα ανεχθεί τον θάνατο ούτε «ενός Αμερικανού» μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από φιλοϊρανούς ιρακινούς παραστρατιωτικούς εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.Είκοσι οκτώ ημέρες πριν το τέλος της θητείας του, ο Τραμπ απηύθυνε στο Ιράν «φιλική συμβουλή»: «Αν σκοτωθεί ακόμη κι ένας Αμερικανός» στο Ιράκ, «θα θεωρήσω το Ιράν υπεύθυνο. Σκεφτείτε το καλά», διεμήνυσε μέσω Twitter, καταγγέλλοντας πως οι ρουκέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην πιο πρόσφατη επίθεση, την Κυριακή, προέρχονταν από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ιρακινές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο έγινε με «21 ρουκέτες», σε σιίτες παραστρατιωτικούς.

Ο Τραμπ απηύθυνε την προειδοποίηση αυτή λίγο καιρό προτού συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την 3η Ιανουαρίου, την οποία διέταξε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος.

Εδειξε το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μάικ Πομπέο, ήδη ύψωσε το δάχτυλο για να δείξει το Ιράν μετά την επίθεση της Κυριακής, που προκάλεσε μόνο ζημιές, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, προειδοποίησε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να αντιδράσουν» σε περίπτωση «ιρανικής επίθεσης» ενόψει της επετείου της δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμάνι.

Αντιδρώντας, η Τεχεράνη κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να πάψει να πυροδοτεί «εντάσεις».

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι σε ειδική σύσκεψη χθες με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Aμυνας Κρις Μίλερ, του ΥΠΕΞ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν παρουσιάστηκε στον Τραμπ «φάσμα επιλογών».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνέκρινε με σημερινές του δηλώσεις τον Αμερικανό ομόλογό του με τον εκλιπόντα Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

«Στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, χρειάστηκε δύο φορές να αντιμετωπίσουμε δύο τρελούς... τον (Ντόναλντ) Τραμπ και τον Σαντάμ», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο ένας ενέπλεξε το Ιράν σε ένα στρατιωτικό πόλεμο (1980-88), ο άλλος σε έναν οικονομικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην κρατική τηλεόραση.

«Ο Σαντάμ εκτελέστηκε για τα εγκλήματά του... Και η μοίρα του Τραμπ δεν πρόκειται να είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας πως στο τέλος, το Ιράν βγήκε νικηφόρο και στους δύο πολέμους.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν κατόρθωσε να καταλάβει το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του Ιράν, ούτε ο Τραμπ μπόρεσε επίσης να επιβάλει τα σχέδιά του για αλλαγή καθεστώτος, πρόσθεσε.

Λόγω του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ, η Ισλαμική Δημοκρατία χρειάστηκε χρόνια για να ανοικοδομήσει τις παραμεθόριες επαρχίες της, αλλά οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ ήταν ακόμη χειρότερες, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιβληθεί περισσότερες από 1.500 κυρώσεις, που βύθισαν το Ιράν στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του.

Ωστόσο, ο Ροχανί εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία της Βιέννης από την οποία η Ουάσινγκτον, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αποχώρησε μονομερώς το 2018 και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα άρει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.




Ομολογία πράκτορα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

 



Πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), παραδέχτηκε την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ που, όπως τελικά αποκαλύπτεται, είχε εφαρμοστεί στα εσώρουχά του.

Την παγίδα στον πράκτορα έστησε ο Ναβάλνι μέσα απο τηλεφωνική συνομιλία που «καίει» το διάδοχο σχήμα της KGB. Όλο το παρασκήνιο φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως το Guardian.

Η ομολογία ήλθε από τον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ, ο οποίος ανήκε στη μονάδα της FSB που είχε γίνει εδώ και πάνω από τρία χρόνια «σκιά» του Αλεξέι Ναβάλνι, στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης που τέθηκε σε εφαρμογή αφότου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές κόντρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2017, κηρύσσοντας πόλεμο κατά της διαφθοράς στους κόλπους της ρωσικής ολιγαρχίας.

Το παραλίγο θύμα τους αποφάσισε να καλέσει δύο από αυτούς στο τηλέφωνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Ενας τον αναγνώρισε αμέσως και το έκλεισε. Ο δεύτερος, ωστόσο, ονόματι Κονσταντίν Μπορίσοβιτς Κουντριάφτσεφ, τον οποίο ο Ναβάλνι κάλεσε στις έξι και τέταρτο το πρωί μέσω αριθμού που παρέπεμπε στο αρχηγείο της FSB, νόμιζε πως συνομιλούσε με ανώτατο αξιωματούχο της υπηρεσίας του. 

«Κονσταντίν Μπορίσοβιτς;», είπε ο Ναβάλνι. 

«Ναι, ναι», απάντησε ο συνομιλητής του. 

«Είμαι ο Ουστίνοφ Μαξίμ Σεργκέεβιτς, βοηθός του Νικολάι Πλατόνοβιτς Πατρούσεφ (πρώην επικεφαλής της FSD). Ελαβα τον αριθμό του τηλεφώνου σας από τον Βλαντίμιρ Μιχαΐλοβιτς Μπογκντάνοφ (επικεφαλής του κέντρου ειδικών τεχνολογιών της FSD). Με συγχωρείτε για την ώρα, αλλά χρειάζομαι επειγόντως δέκα λεπτά από τον χρόνο σας», ανέφερε ο Ναβάλνι, εξηγώντας πως ανέλαβε (ως «Μαξίμ Σεργκέεβιτς») να ερευνήσει γιατί δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απόπειρα δηλητηρίασης/δολοφονίας του Ναβάλνι. 

Θεωρώντας πως συνομιλεί με κάποιον ανώτερό του, ο Κουντριάφτσεφ επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για αποστολή της FSB. Αποκάλυψε πως οι συνεργοί του εφάρμοσαν τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στις «εσωτερικές ραφές» των εσωρούχων του Ναβάλνι, στο καβάλο δηλαδή, όταν εκείνος διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης Τομσκ στη Σιβηρία. «Το καταγράφω. Στο εσωτερικό. Εντάξει… Θυμάστε το χρώμα των εσωρούχων;», τον ρώτησε ο Ναβάλνι.  «Μπλε, αλλά δεν είμαι σίγουρος…», αποκρίθηκε ο πράκτορας.  





Οικονόμου: «Οι πολίτες να στείλουν μήνυμα και κατά την επιστροφή τους από το Ρεβεγιόν»

 



Υπομονή και τήρηση των μέτρων συνέστησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, για τις μέρες των Χριστουγέννων και το Ρεβεγιόν, προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού.

Αναγνώρισε πως είναι μία δύσκολη περίοδος, ωστόσο τόνισε πως είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για «να μην ξαναγυρίσουμε πίσω».

Υπογράμμισε, δε πως όταν κάποιος πολίτης θεωρεί πως αδικείται, μπορεί να υποβάλει ένσταση και αυτή εξετάζεται με ευαισθησία, όπου χρειάζεται.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε πως στο γιορτινό τραπέζι μπορούν να βρεθούν μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, ενώ ξεκαθάρισε πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αττική.

«Στη συντριπτική πλειοψηφία τηρούνται τα μέτρα», διαπίστωσε ο Λευτέρης Οικονόμου, επικαλούμενος το ποσοστό των παραβάσεων που βεβαιώνονται κατά τους ελέγχους που διενεργούνται και προανήγγειλε πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα είναι αυστηροί.

Ειδικότερα όσον αφορά στις μετακινήσεις για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Υφυπουργός διευκρίνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό των πιστών, αυτός είπε ότι πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και έχοντας κατά νου πως είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους Ιερούς Ναούς.



Μητσοτάκης από Βέροια: Να προσέχουμε στις γιορτές

 



«Τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία μας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών. Να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της Πολιτείας, οι οποίες φυσικά ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων μας». Το μήνυμα αυτό έστειλε στους πολίτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του στο νοσοκομείο της Βέροιας, κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε νοσοκομεία και κοινωνικές δομές στην Κεντρική Μακεδονία.

«Μόνο πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις»

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια έκκληση ενόψει των Χριστουγέννων. «Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια», τόνισε, προσθέτοντας ότι η δική του παράκληση προς του πολίτες είναι να γιορτάσουμε φέτος με «πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις».

«Για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υγειονομικοί δίνουν το παράδειγμα

«Βλέπουμε πια το φως στην άκρη του τούνελ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Και αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο το οποίο θα φτάσει στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, η πρώτη παρτίδα τουλάχιστον. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια προετοιμασίας από την πολιτεία, από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Έχουν στηθεί παραπάνω από χίλια κέντρα εμβολιασμού. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και το κέντρο εμβολιασμού εδώ, στο νοσοκομείο της Βέροιας. Και βέβαια θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας, οι οποίοι θα δώσουν και το καλό παράδειγμα, είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και οφείλουμε πάνω απ’ όλα αυτούς να προστατεύσουμε, για να συνεχίσουν να προστατεύουν εμάς».

Νέα πτέρυγα νοσοκομείου και ΜΕΘ στη Βέροια τους πρώτους μήνες του 2021

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Βέροιας, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Χαίρομαι που ξεπεράστηκαν διαχρονικά εμπόδια. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή η πτέρυγα επρόκειτο να παραδοθεί το 2016, θα παραδοθεί αισίως τους πρώτους μήνες του 2021. Θέλω να συγχαρώ τον Διοικητή για την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει ώστε αυτή η νέα πτέρυγα, που στην ουσία είναι, πρακτικά, ένα καινούργιο νοσοκομείο για την πόλη της Βέροιας, να είναι έτοιμη όσο το πιο σύντομα, με υποδειγματική πραγματικά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, μία υποδειγματική παιδιατρική κλινική. Νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη για την ευρύτερη περιοχή, η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας» .

Επίσκεψη στην Έδεσσα: «Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας»

Μετά την πρωινή επίσκεψη στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο (και το Κέντρο Υγείας) των Γιαννιτσών, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Νοσοκομεία της Έδεσσας και της Βέροιας.

«Το ‘21 θα είναι πολύ καλύτερο από το ‘20. Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Γιατί αν δεν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εμβολιασμό σε ποσοστό άνω του 50% πάντα θα ζούμε με τον κίνδυνο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο της Έδεσσας, όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές και τους ευχαρίστησε για τη μάχη που έδωσαν στην πρώτη γραμμή.

«Χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που έρθει ένα τρίτο κύμα»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που έχει η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. «Τις ημέρες των γιορτών δεν μπορούμε να έχουμε και έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Στηριζόμαστε και στην ατομική υπευθυνότητα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, οι άνθρωποι θα περάσουν με τις οικογένειές τους» ανέφερε.

«Χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που θα έρθει ένα τρίτο κύμα. Αλλά χρέος μας επίσης είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει, ειδικά τώρα στις μέρες των γιορτών, για να μην έρθει και να προσέχουμε» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους υγειονομικούς που δίνουν το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους, ενώ επανέλαβε ότι η αγορά των εμβολίων γίνεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατανέμεται αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε μέλους.

«Το σχέδιο μας είναι τελικά να εμβολιαστούμε όλοι. Θα έχουμε αρκετά εμβόλια» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης, επειδή γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για τον αριθμό των εμβολίων, ότι τα εμβόλια τα αγοράζει όλα κεντρικά η Ευρώπη και κάθε χώρα παίρνει αυστηρά την κλείδα κατανομής που της αναλογεί, ως ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Εμείς δηλαδή παίρνουμε κάτι παραπάνω από το 2% των εμβολίων που αγοράζει η Ευρώπη για κάθε παρτίδα εμβολίων. Άρα, θα πάρουμε πρώτα τα εμβόλια της Pfizer, θα ακολουθήσει της Moderna και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».

Συνομιλία με γιατρούς και νοσηλευτές

Σε συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με γιατρούς και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Έδεσσας, του ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν. «Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Γιατί αν δεν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εμβολιασμό σε ποσοστό άνω του 50% πάντα θα ζούμε με τον κίνδυνο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να είναι αυτοί που θα δώσουν το παράδειγμα για το εμβόλιο: «Με το καλό πρώτοι εσείς να δώσετε το παράδειγμα. Χαίρομαι που μου το λέτε. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι μία πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης στην οποία τον πρώτο ρόλο και τον πρώτο λόγο τον έχετε εσείς, οι υγειονομικοί, όχι μόνο με το παράδειγμα, αλλά με τη δύναμη της πειθούς σας».

Το ΕΣΥ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό

Σημαντικό μέρος της συζήτησης με τους υγειονομικούς στην Έδεσσα αφορούσε στο ΕΣΥ και στον ανασχεδιασμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε τα δυνατά σημεία αλλά και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και υποχρέωσή μας τώρα είναι, πατώντας πάνω σε αυτή την κρίση, να το ξανασχεδιάσουμε και να το κάνουμε πιο ισχυρό. Για εμάς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι θεμέλιο του συγκεκριμένου συστήματος. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν, κατά την άποψή μας όχι επαρκώς αποτελεσματικές, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν γίνεται τα περιστατικά να φτάνουν στα νοσοκομεία μας με τη συχνότητα που έφταναν μέχρι σήμερα. Δεν είναι τα νοσοκομεία γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Και νομίζω ότι και τα νοσοκομεία μας πια μπορούν να οργανωθούν καλύτερα, να έχει κάθε νοσοκομείο τη δική του εξειδίκευση, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, δεν πρέπει όλα τα νοσοκομεία να τα κάνουν όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βέροια

«Επισκέφθηκα σήμερα τρία νοσοκομεία για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πάνω από όλα στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς μας, σε όλο το προσωπικό, στις διοικήσεις, για την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν, ειδικά τον τελευταίο μήνα, για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χαίρομαι διότι τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία μας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών. Να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της Πολιτείας, οι οποίες φυσικά ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων μας.

Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση: Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια, πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις μόνο θα παρακαλέσω, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος, για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Βλέπουμε πια το φως στην άκρη του τούνελ. Και αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο το οποίο θα φτάσει στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, η πρώτη παρτίδα τουλάχιστον. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια προετοιμασίας από την πολιτεία, από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Έχουν στηθεί παραπάνω από χίλια κέντρα εμβολιασμού. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και το κέντρο εμβολιασμού εδώ, στο νοσοκομείο της Βέροιας. Και βέβαια θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας, οι οποίοι θα δώσουν και το καλό παράδειγμα, είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και οφείλουμε πάνω απ’ όλα αυτούς να προστατεύσουμε, για να συνεχίσουν να προστατεύουν εμάς.

Και είμαι σίγουρος ότι και το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που αυτή τη στιγμή εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις, κάποιες αμφιβολίες, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν, με την πορεία του χρόνου -και βλέποντας τους συναδέλφους να εμβολιάζονται με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα- θα κάνουν και αυτοί το βήμα ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τον εμβολιασμό, ειδικά στους υγειονομικούς μας.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Για να φτάσουμε τελικά στον γενικό πληθυσμό έτσι ώστε να μπορέσουμε πια να φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε μεταξύ του 60% και του 70% του ελληνικού πληθυσμού που απαιτείται για να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή την περιπέτεια, να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθώ τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Βέροιας, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Χαίρομαι που ξεπεράστηκαν διαχρονικά εμπόδια. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή η πτέρυγα επρόκειτο να παραδοθεί το 2016, θα παραδοθεί αισίως τους πρώτους μήνες του 2021. Θέλω να συγχαρώ τον Διοικητή για την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει ώστε αυτή η νέα πτέρυγα, που στην ουσία είναι, πρακτικά, ένα καινούργιο νοσοκομείο για την πόλη της Βέροιας, να είναι έτοιμη όσο το πιο σύντομα, με υποδειγματική πραγματικά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, μία υποδειγματική παιδιατρική κλινική.

Νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη για την ευρύτερη περιοχή, η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα».