Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ν.Δ. : Τα 100 δισ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το 1.000.000 ξεπέρασαν οι κατασχέσεις



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα της εσφαλμένης, αλλά συνειδητής Κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει τους πολίτες αποτυπώνεται, κάθε μήνα και πιο εμφατικά στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την Εφορία και το Δημόσιο φτάνουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Οκτώβριο, προστέθηκαν 1,2 δισ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποτέλεσμα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

1 στους 2 πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους.

Απέναντι σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική η πρακτική της Κυβέρνησης είναι οι κατασχέσεις των περιουσιών με επιπλέον 23.000 κατασχέσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τον Οκτώβριο. Έτσι, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν υποστεί ήδη κατασχέσεις και επιπλέον 700.000 κινδυνεύουν άμεσα με αυτές.

Τα προβλήματα στα νοικοκυριά συσσωρεύονται και μεγενθύνονται, εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και απαιτείται άμεσα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής».


Ιάσων Φωτήλας: Οι πιο καλοί πελάτες της SIEMENS, οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός


Για τον προϋπολογισμό οδυνηρών μέτρων κατά της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μίλησε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στις περικοπές που κάνει σε όλους και όλα η κυβέρνηση, στην εισφοροεισπρακτική πολιτική της καθώς και στη μειωμένη ανάπτυξη που έφερε αυτή στη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει στοχευμένες αλλαγές σε οικονομία, επιχειρηματικότητα, υγεία, παιδεία, δημόσια διοίκηση που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη και θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας, μίλησε για το πραγματικό σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά στα αντιδραστήρια για τον HIV ιό/ AIDS. Με εισήγηση της συζύγου του κ. Φλαμπουράρη ματαιώθηκε το 2015 καθόλα νόμιμος, σχεδόν ολοκληρωμένος, ανοιχτός, διεθνής διαγωνισμός. Και όχι μόνο δεν προκηρύχτηκε νέος, όπως ζητούσε το ΓΛΚ, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέλαβε αντιδραστήρια χωρίς να τα πληρώσει από τη SIEMENS (!!), δηλαδή της έκανε μια έμμεση «απευθείας ανάθεση», αφού η εταιρεία τους έχει κάνει αγωγή και για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,
Φέρνετε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2018, έναν ακόμα προϋπολογισμό οδυνηρών μέτρων κατά της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων!

Περικοπές παντού: 50% στο επίδομα θέρμανσης, αφού πέρυσι το είχατε μειώσει άλλο 50%, (αλήθεια τώρα δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι από το κρύο έτσι συνάδελφοι;), κατάργηση του ΕΚΑΣ και επιβολή επιπλέον φόρων ακόμα και έμμεσων (που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους – αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύετε), όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Και βέβαια, ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου που ήδη οι συνταξιούχοι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται…

Για δε την ανάπτυξη από 2,7% που κοκορευόσασταν ότι θα πετύχετε, σιγά σιγά άρχισε να αναθεωρείται προς τα κάτω: στην αρχή 2,1%, μετά 1,9%, τώρα λέτε για 1,6%! Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι θα φτάσει ακόμα πιο κάτω, περί το 1% δηλαδή…

Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:

- 0% ανάπτυξη το 2015,
- μείον 0,3 το 2016,
- και για το 2017 είναι ζήτημα αν θα επιτευχθεί ανάπτυξη περί το 1% !!!

Κύριε Βέττα, έχετε μεγάλο θράσος. Μας ζητάτε να σας πούμε πώς θα βρούμε τα χρήματα για να μειώσουμε φόρους. Ζητάτε μάλιστα να σας πούμε συγκεκριμένους κωδικούς. Αλήθεια εσείς το 2014 ποιους κωδικούς μας δώσατε προκειμένου να δικαιολογήσετε τις διάφορες παροχές που υποσχόσασταν όπως την επαναφορά του βασικού μισθού στα 750 ευρώ, τη 13η σύνταξη και άλλα πολλά;
Θα μας ήταν εύκολο να σας πούμε ότι θα τα βρούμε από το κατοχικό δάνειο, από τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις άλλες «τρέλες» που πουλούσατε τότε.

Όμως, εμείς δεν είμαστε σαν εσάς «τσαρλατάνοι πολιτικοί». Θα σας πω λοιπόν κ. Βέττα πώς θα βρεθούν οι πόροι:

Μειώνοντας το ΦΠΑ.

Μειώνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις.

Ολοκληρώνοντας τις επενδύσεις που εσείς δεν υλοποιείτε εδώ και τρία χρόνια.

Φέρνοντας νέες επενδύσεις, δημιουργώντας ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα.

Κάνοντας μεταρρυθμίσεις. Και δε μιλώ γι’ αυτές που μας ζητούν οι θεσμοί. Μιλάω για εκείνες που ζητάμε εμείς: Στη δημόσια διοίκηση με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο όπως κάνετε πια εσείς. Με πρόγραμμα αξιολόγησης, κινητικότητα, κίνητρα και αντικίνητρα και δημοσίευση όλων των πράξεων των οργανισμών στη Διαύγεια.

Καταργώντας μια σειρά - δεν θα πω από άχρηστους - αλλά τουλάχιστον πολυτελείς οργανισμούς υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Μερικούς τους είπε ο ειδικός αγορητής μας, όπως το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων. Εγώ προσθέτω και τον Οργανισμό Προειδοποίησης για το Τσουνάμι καθώς και τις άπειρες κρατικές επιχορηγήσεις σε διάφορους ιδιωτικούς συλλόγους/ σωματεία όπως το σωματείο για τη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, των φίλων του σκακιού, του συλλόγου πολεμικών τεχνών «Κούρες Τσιλάουμπλα» και τόσα άλλα…

Δικαιοσύνη και Παιδεία

Στη Δικαιοσύνη δημιουργώντας επιτροπές από δικαστές που θα μεριμνούν ώστε οι επενδυτές άμεσα να κάνουν τις επενδύσεις που επιθυμούν, ξεπερνώντας με σύννομο τρόπο την γραφειοκρατία, δημιουργώντας μόνιμες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και όχι αυτές της μιζέριας των 360 ευρώ που κατά κύριο λόγο δημιουργείτε εσείς.

Στην Παιδεία δημιουργώντας ξενόγλωσσα προπτυχιακά και διευρύνοντας τα ανάλογα μεταπτυχιακά προγράμματα. Με ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστήμιων που μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες φοιτητές όπως γίνεται στις γειτονικές μας χώρες στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και ακόμα και στην Τουρκία.

Συμπράξεις

Στην υγεία, τέλος, μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών. Με αξιοποίηση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΠΥ αλλά και των γιατρών ελεύθερων επαγγελματιών για την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να υπάρξει πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εμείς τους γιατρούς τους θεωρούμε συμμάχους μας και όχι διεφθαρμένους όπως ανερυθρίαστα τους χαρακτηρίζει ο κ. Πολάκης.

Θέλουμε έγκαιρες καμπάνιες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και όχι αυτές που καθυστερημένα και πλημμελώς έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας όπως στις περιπτώσεις της ιλαράς και της εποχικής γρίπης.

Έτσι λοιπόν θα κάνουμε αλλαγές και θα βρούμε λεφτά κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Με λύσεις που εσείς δεν τις διανοείστε λόγω της στενομυαλιάς και των ιδεοληψιών σας, κ. Βέττα.
Γιατί και το 2014 μνημόνιο είχαμε αλλά ο ΦΠΑ στην εστίαση πήγε από το 23% στο 13% και όχι από το 13% στο 24% όπως το κάνατε εσείς. Η φορολογία είχε πάει από το 25% στο 20% και όχι στο 29% και πάνω από 40% αν συνυπολογίσουμε και τη φορολογία στα μερίσματα που επιβάλατε.

Οι φορολογικοί συντελεστές έπεφταν το 2014 και όμως είχαμε μνημόνιο.

Εμείς όμως δεν θα αλυσοδενόμαστε κ. Βέττα έξω από τα αεροδρόμια, δεν θα βρίσκουμε δάση στο Ελληνικό, δεν θα διώχνουμε όποιον θέλει να επενδύσει αλλά θα κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα ώστε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Και μιας και νωρίτερα μίλησα για δημόσια υγεία μία αποκάλυψη για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ματαιώσατε το 2015 καθόλα νόμιμο σχεδόν ολοκληρωμένο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για αντιδραστήρια για τον HIV ιό. Αυτή που εισηγήθηκε τη ματαίωσή του ήταν η σύζυγος σας κ. Φλαμπουράρη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό όχι μόνο δεν προκηρύξατε νέο όπως σας επισημαίνει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπως φαίνεται στα έγγραφα που σας παραθέτω, αλλά παραλάβατε χωρίς να πληρώσετε αντιδραστήρια από άλλη εταιρεία. Σας κυνηγά αυτή η εταιρεία που ωωω του θαύματος είναι η Siemens. Και θα αναγκαστείτε να πληρώσετε τελικά αντιδραστήρια με διαδικασία έμμεσης «απευθείας ανάθεσης», αφού η εταιρεία σας έκανε αγωγή και για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Δηλαδή κάνετε χειρότερα από όσα καταγγέλλατε.

Ντροπή σας! Αυτή είναι η ηθική σας.
Καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2018.
Ευχαριστώ.


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Δείτε τους δράστες να τοποθετούν τα εκρηκτικά στο βενζινάδικο στην Ανάβυσσο



Την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού από έναν άνδρα και το συνεργό του σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη λεωφόρο Κωνσταντίνου 100 στην Ανάβυσσο κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος ασφαλείας. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο που εξασφάλισε το protothema.gr, δύο άντρες, που επιβαίνουν σε ένα μηχανάκι, σταματούν μπροστά στην είσοδο του βενζινάδικου. 

Ο ένας κατεβαίνει από το δίκυκλο και αφήνει μπροστά από την πόρτα του πρατηρίου ένα δέμα. 

Στη συνέχεια φεύγει τρέχοντας, ανεβαίνει και πάλι στο μηχανάκι και φεύγει από την λεωφόρο Καραμανλή με κατεύθυνση προς την παραλιακή.  

Λίγα λεπτά αργότερα η κάμερα σταματάει να γράφει, το βενζινάδικο τυλίγεται στις φλόγες ενώ η ισχυρή έκρηξη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε από μασούρι δυναμίτιδας προκαλεί υλικές ζημιές μέχρι και στις γύρω πολυκατοικίες. 




Συμπληρωματική δίωξη και για παιδική πορνογραφία στον «ανάπηρο» της Δάφνης



Συμπληρωματική δίωξη για παιδική πορνογραφία ασκήθηκε στον 52χρονο που συνελήφθη και προφυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο για την αρπαγή και τη σεξουαλική κακοποίηση της 22χρονης φοιτήτριας, στη Δάφνη.

Στο υλικό από τις κάμερες και τον σκληρό δίσκο υπολογιστή που εντόπισε η αστυνομία στην ημιυπόγεια κατοικία του - κολαστήριο, φέρονται να εντοπίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά.

Σε βάρος του προφυλακισμένου με τα σοβαρά προβλήματα όρασης ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για παιδική πορνογραφία. Σήμερα εμφανίστηκε στην ανακρίτρια από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Αρχές Μαϊου αστυνομικοί είχαν εισβάλλει στο ημιυπόγειο διαμέρισμα της Δάφνης και είχαν βρει τη φοιτήτρια δεμένη, φιμωμένη και άγρια κακοποιημένη. Οι γονείς της ήταν εκείνοι που ανησύχησαν για την εξαφάνιση της κόρης τους και είχαν στείλει την αστυνομία στο σπίτι όπου γνώριζαν ότι εργαζόταν, βοηθώντας άνδρα με αναπηρία.

Στην πρώτη απολογία του ο 52χρονος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε κριθεί προφυλακιστέος.




Πηγή : tovima.gr


Aκροδεξιές κραυγές στην Τουρκία: 18 νησιά έχει καταλάβει η Ελλάδα, λέει ο Κιλιτσντάρογλου


Για ενδοτικότητα απέναντι στην Ελλάδα κατηγορεί τον Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακροδεξιοί εισέβαλαν και προσευχήθηκαν στην Αγιά Σοφιά.

Επίθεση στον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον για ενδοτικότητα απέναντι στην Ελλάδα, την στιγμή που τούρκοι ακροδεξιοί εισέβαλαν στην Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του CHP, ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, άνοιξε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης, χωρίς, να αναφερθεί στα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει "καταλάβει η Ελλάδα".

Όπως αναφέρει το yenicaggazetes, ο Κιλιτζντάρογλου υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τοποθετήσει 5.000 στρατιώτες σε 18 νησιά του Αιγαίου που κατέχει παράνομα.

"Αντί να ζητήσει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει καταλάβει παράνομα η Ελλάδα, μίλησε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης", ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για την δεύτερη φορά που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θέτει ζήτημα παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι κατά την περίοδο Ερντογάν παραδόθηκαν στην Ελλάδα 16 νησιά.

Εισβολή ακροδεξιών στην Αγιά Σοφιά

Το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης νεολαίας, που πρόσκειται στους Γκρίζους Λύκους, εισέβαλαν στον ναό της Αγιάς Σοφιάς και πραγματοποίησαν προσευχή, διαμαρτυρόμενοι για την απόδαση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Οι νεαροί προσήχθησαν σε κοντινό αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια, αφέθησαν ελεύθεροι. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχε προτείνει την επαναφορά της λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί, ως αντίποινα στις κινήσεις του Τραμπ.



Πληροφορίες:yenicaggazetes, hurriyet,  Φωτογραφία:AP Photo/Lefteris Pitarakis
Πηγή : news247.gr


Χίλιες κατασχέσεις την ημέρα από την εφορία




Του Σπύρου Δημητρέλη

Στο "κόκκινο" βρίσκονται πλέον στη σχέση τους με την εφορία περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Πρόκειται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και οι οποίοι αντικρίζουν το πιο σκληρό της πρόσωπο με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορούν τον Οκτώβριο,  ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με οφειλές προς το δημόσιο ανήλθε στους 4,17 εκατομμύρια, καταγράφοντας, ωστόσο, οριακή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω ρύθμισης οφειλών από αρκετούς. Ωστόσο, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο και διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στους 1.014.295, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22.903 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι η φορολογική διοίκηση επιβάλλει κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα κατασχέσεις σε 1.000 οφειλέτες κατά μέσο όρο. 

Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Σημειώνεται ότι μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έρχονται τους επόμενους μήνες και για άλλους 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης, ότι οι κατασχέσεις αλλά και οι ρυθμίσεις οφειλών φέρνουν "ζεστό" χρήμα στα κρατικά ταμεία. Από τις αρχές του 2017 έως και τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν οφειλές προηγούμενων ετών άνω των 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μόνο τον Οκτώβριο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς από 9,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ. Πλέον, οι συνολικές οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά θεωρούνται εισπράξιμα μόνο τα 10 έως 15 δισ. ευρώ.



Πηγή : capital.gr


Προσοχή: Περισσότερα τα τροχαία με μηχανές όταν έχει πανσέληνο!


Η πανσέληνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να συμβεί ένα δυστύχημα μοιραίο για τον οδηγό μοτοσικλέτας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Ρεντελμέγιερ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανέλυσαν χιλιάδες περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία).

Η μελέτη συνέκρινε τον αριθμό των δυστυχημάτων τα βράδια με πανσέληνο, με τον αντίστοιχο αριθμό μια εβδομάδα πριν και μία μετά την πανσέληνο για μία περίοδο 50 ετών. Συνολικά μελετήθηκαν σχεδόν 500 πανσέληνοι, στη διάρκεια των οποών υπήρξαν περίπου 4.500 θάνατοι οδηγών μηχανών.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο τις νύχτες με πανσέληνο συνέβησαν 9,1 θανατηφόρα δυστυχήματα σε μοτοσικλετιστές (οι περισσότεροι δεν φορούσαν κράνος και πέθαναν από χτύπημα στο κεφάλι), έναντι 8,6 τις άλλες νύχτες. Δηλαδή, ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά περίπου 5%, άσχετα από την ηλικία του οδηγού, τον κυβισμό της μοτοσικλέτας ή το αν φορούσε κράνος.

Ο κίνδυνος θανάτου είναι ακόμη πιο αυξημένος όταν υπάρχει σούπερ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη και φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι μια τυπική πανσέληνος. Τις νύχτες αυτές συνέβησαν 10,8 θανατηφόρα τροχαία. Δηλαδή όταν υπάρχει πολύ έντονη πανσέληνος, κατά μέσο όρο συμβαίνουν δύο περισσότεροι θάνατοι από ό,τι τις άλλες νύχτες χωρίς πανσέληνο. Ο κίνδυνος θανάτου οδηγού στη διάρκεια υπερπανσελήνου είναι κατά 22% μεγαλύτερος σε σχέση με μια κανονική πανσέληνο και κατά 32% σε σχέση με μια νύχτα με μισογεμάτο φεγγάρι.

Η επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό, τη σχέση πανσελήνου-αυξημένου κινδύνου, παραμένει ασαφής, αν και η πιθανότερη αιτία είναι ότι το γεμάτο φεγγάρι αποσπά την προσοχή των οδηγών από το δρόμο. Εναλλακτικά, μπορεί το αυξημένο φως λόγω του φεγγαριού να δυσκολεύει τον οδηγό να συνειδητοποιήσει πόση ταχύτητα έχει αναπτύξει. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ότι, λόγω της ρομαντικής πανσελήνου, υπάρχει περισσότερη κίνηση στους δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους μοτοσικλετιστές να οδηγούν με πρόσθετη σύνεση, όταν έχει πανσέληνο.



ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή : eleftherostypos.gr


Πότε σταματά η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα - Θεσπίζεται ανταποδοτικό τέλος


Από την αρχή της νέας χρονιάς παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ' ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. 

Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.

Για να περιοριστεί λοιπόν η «μάστιγα» της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025. Σύμφωνα με το ΕΟΑΝ, και κατόπιν σχετικού νομοσχεδίου που συνέταξε το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. 

Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα επιβίωσης». 

Η πρώτη δράση της καμπάνιας περιλαμβάνει προβολή της επικοινωνιακής αφίσας από τις 9 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 σε πληθώρα στάσεων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το 2018 αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή : real.gr


Απίστευτο: Εξερράγη βαλίτσα μεταφοράς χρημάτων στην Πάτρα -Τραυματίστηκε σεκιούριτι



Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε έξω από υποκατάστημα τράπεζας στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Πατρέως στο κέντρο της Πάτρας.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «thebest.gr» μια υπάλληλος χρηματαποστολής την ώρα που πήγαινε να παραλάβει βαλιτσάκι με χρήματα από την τράπεζα παραπάτησε, έφυγε το χέρι του από την ασφάλεια της βαλίτσας και αυτή εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά τελικά δεν χρειάστηκε η μεταφορά του τραυματισμένου υπαλλήλου ούτε του συναδέλφου του που αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα από την εισπνοή του καπνού που βγήκε από την έκρηξη της βαλίτσας.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Φρίκη στη Ζάκυνθο: Βίαζε το μικρό του κοριτσάκι!




Το παιδί το εκμυστηρεύτηκε σε συγγενικό του πρόσωπο - Ο άντρας προφυλακίστηκε αφού το κορίτσι εξετάστηκε από γιατρούς και διαπιστώθηκε πως έλεγε αλήθεια

Μια ανατριχιαστική καταγγελία έφθασε στην αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου, πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία ένα μικρό κοριτσάκι είχε πέσει επανειλημμένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τον πατέρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικρό κορίτσι προσέφυγε για βοήθεια σε συγγενικό του πρόσωπο, μη μπορώντας να διαχειριστεί την κατάσταση με τον φερόμενο ως δράστη, πατέρα της. 

Οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, χειρίστηκαν την υπόθεση με μεγάλη διακριτικότητα ώστε να μην στιγματίσει το παιδί στην μικρή κοινωνία της Ζακύνθου. Ακολούθως το μικρό κορίτσι εξετάστηκε από ιατρό και παιδοψυχολόγο, οι οποίοι ενημέρωσαν την αστυνομία για τα συμπεράσματά τους. 

Μετά την ενημέρωση της αστυνομίας και τη μελέτη του φακέλου, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον φερόμενο ως δράστη, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου ώστε να απολογηθεί στον ανακριτή. Μάλιστα μετά το τέλος της απολογίας του, και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αποφασίστηκε η προφυλάκιση του, με τις κατηγορίες της αιμομιξίας και του βιασμού.



Πηγή : protothema.gr


Περισσότερες απολύσεις τον Νοέμβριο δείχνει το σύστημα Εργάνη! Μερικής απασχόλησης το 54,67% των νέων θέσεων εργασίας



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, των ροών μισθωτής απασχόλησης του Νοεμβρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 169.819, ενώ οι αποχωρήσεις σε 209.040, δηλαδή έχουμε αρνητικό ισοζύγιο 39.221 θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι είναι η χειρότερη επίδοση το Νοέμβριο από το 2011.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Νοέμβριος 2017 και Νοέμβριος 2016, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 1.554 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο 2017 αρνητικό ισοζύγιο (-39.221) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-37.667) τον Νοέμβριο του 2016.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.228.334 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.100.104, εκ των οποίων οι 1.184.645 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 915.459 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Παράλληλα παρατηρείται απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας στις νέες θέσεις που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα μισθούς πείνας.




Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που έκλεβαν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα SMART



Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές οχημάτων, (μοτοσικλετών και αυτοκινήτων), αντίστοιχα, και δραστηριοποιούνταν σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση , από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές μοτοσικλετών, σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών, από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί συνολικά δεκαεπτά (17) μοτοσικλέτες.

Για την υπόθεση αυτή, έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα (4) άτομα και συγκεκριμένα τρεις (3) ημεδαποί (23, 22 & 21 ετών) και 17χρονος υπήκοος Αλβανίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής ομάδας, των διακεκριμένων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, δομημένη,με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, πέραν του τελευταίου εξαμήνου, έχοντας σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διαπράττοντας κλοπές μοτοσικλετών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

Αφού στοχοποιούσαν τα δίκυκλα που τους ενδιέφεραν (ως επί τ o πλείστ o ν μοτοσικλέτες - τύπου «endurο»), κατόπτευαν τους χώρους, όπου φυλάσσονταν και νυκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες, παρακάμπτοντας τυχόν μέτρα ασφαλείας, τα αφαιρούσαν.

Κατόπιν μετέφεραν τις μοτοσικλέτες σε ειδικούς χώρους, που διατηρούσαν και στη συνέχεια είτε τις μεταπωλούσαν (ολόκληρες), είτε τις διέλυαν και τις πωλούσαν ως ανταλλακτικά, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μοτοσικλέτες, τύπου «endurο», που στόχευε η ομάδα, ήταν επί το πλείστον αγωνιστικά μοντέλα, για τις οποίες δεν προβλέπεται η έκδοση αδειών κυκλοφορίας, ενώ η χρήση τους περιορίζεται σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες, καθώς και σε αγώνες ταχύτητας και επιδείξεων, που διοργανώνονται ανά την επικράτεια.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν - μεταξύ των άλλων - και κατασχέθηκαν πλήθος κλειδιών μοτοσικλετών, κινητά τηλέφωνα και μεγάλος αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται, ότι οι (3) ημεδαποί έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Στη δεύτερη περίπτωση , από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές από αυτοκίνητα, μάρκας «smart», σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθη, με ένταλμα σύλληψης του 10ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, 23χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται συνεργός του.

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων των συγκριτικών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε τριάντα (30) περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, ο 23χρονος με τον συνεργό του, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, διέπρατταν κλοπές από αυτοκίνητα, μάρκας «smart», αφαιρώντας κυρίως το τιμόνι, καθώς και διάφορα άλλα εξαρτήματα από το εσωτερικό τους (λεβιέ ταχυτήτων, οθόνες, συσκευές πλοήγησης (gps), κ.α.), στις περιοχές της Νέας Φιλαδέλφειας, του Γαλατσίου, των Πατησίων και της Δάφνης-Υμηττού.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο 23χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στο 10ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων.


Πλειστηριασμοί κατοικιών ακόμα και για 500 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο!



Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν, μέσω κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-εξπρές, τα σπίτια στα οποία διαμένουν μαζί με άλλα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους θα βρεθούν το 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Αιτία οι τροποποιήσεις επί τω δυσμενέστερω, που επέφερε φέτος η κυβέρνηση στον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αλλά και η πρόσφατη συμφωνία της με τους δανειστές για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από το Δημόσιο για την ταχύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες.

Με εμπορικές αξίες

Συγκεκριμένα, με διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.

Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με δύο ακόμη ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ!

Δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες υπολείπονται κατά πολύ των αντικειμενικών τιμών, οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο δεν θα κηρύσσονται πλέον άγονοι, αφού δυνητικά θα υπάρχουν πλειοδότες που θα διαθέτουν λιγότερα χρήματα και τα ακίνητα των οφειλετών θα εκποιούνται έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων.

Δεδομένου δε ότι ο ΚΕΔΕ δεν εξαιρεί την πρώτη κατοικία του οφειλέτη από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, ο κίνδυνος απώλειας της οικογενειακής στέγης για χιλιάδες οφειλέτες έναντι πενιχρού αντιτίμου είναι πλέον υπαρκτός.

Ηλεκτρονικά

Eπιπλέον, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου ΙΙΙ, την επέκταση του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση, από το 2018 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μπορούν να διενεργούνται και για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο!

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο και ότι οι τιμές εκκίνησης θα καθορίζονται και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με βάση τις τρέχουσες πολύ χαμηλές αξίες της αγοράς, αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης των κύριων κατοικιών και της λοιπής ακίνητης περιουσίας χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, έναντι εξωφρενικά χαμηλών τιμημάτων.

Ουσιαστικά, από το 2018 περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου θα χάνουν μέσα από τις διαδικασίες-εξπρές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα σπίτια στα οποία διαμένουν, καθώς και άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.

Εναλλακτικοί τρόποι που μπλοκάρουν τις κατασχέσεις

Πάντως, οι ισχύουσες διατάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων προβλέπουν ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές μπορούν να αντιμετωπιστούν προληπτικά με 3 εναλλακτικούς τρόπους, που είναι οι εξής:

1. Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης». Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή μιας αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 με στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης. Η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ΤΑΧΙSnet.

2. Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Κάθε οφειλέτης που έχει ένα μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος μπορεί, όποτε θέλει και έχει τη σχετική ρευστότητα, να πληρώνει οποιουδήποτε ύψους ποσό «έναντι» του συνολικού αυτού χρέους. Με τον τρόπο αυτό μια οφειλή της τάξεως των 1.000 ή των 2.000 ή των 5.000 ευρώ μπορεί να μειωθεί σταδιακά κάτω από τα 500 ευρώ και ο οφειλέτης να πάψει τουλάχιστον να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.

3. Η πώληση ακίνητου περιουσιακού στοιχείου επιλεγμένου από τον ίδιο τον οφειλέτη και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσμου χρέους, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πουλήσει ακίνητο περιουσιακό στοιχείο το οποίο κατέχει με την προϋπόθεση της παρακράτησης μέρους ή ολοκλήρου του τιμήματος που θα εισπραχθεί προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο για την ολοσχερή ή μερική αποπληρωμή του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης επιλέγει ο ίδιος ποιο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του θα πουλήσει. Δηλαδή, με την απόφασή του αυτή δεν επιτρέπει να φθάσει η υπόθεσή του στην κατάσχεση, όπου οι φορολογικές αρχές επιλέγουν εκείνες για κατάσχεση και πλειστηριασμό συνήθως το καλύτερο ακίνητο, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και η πρώτη κατοικία του χρεοφειλέτη και να εκποιηθεί πλέον έναντι πινακίου φακής!



Γιώργος Παλαιτσάκης
Ελεύθερος Τύπος


Ντόρα Μπακογιάννη : Η κυβέρνηση «παίζει καθυστερήσεις» στην ολοκλήρωση των επενδύσεων



Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου.


ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση «παίζει καθυστερήσεις» στην ολοκλήρωση των επενδύσεων 

Η χώρα χρειάζεται επενδυτικό σοκ μεγαλύτερου των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία για να καλύψει το μεγάλο κενό της αποεπένδυσης της οικονομίας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο της αρχικής πρόβλεψης για 2,8%. 

Αρνητική είναι και η πορεία των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες κατά το γ’ τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, ο σχετικός δείκτης παραμένει αρνητικός για δύο συνεχή τρίμηνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν προχωρούν καθόλου οι ιδιωτικές επενδύσεις που τόση ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία.

Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την «αλλεργία» της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις είναι έκδηλη: κωλυσιεργούν στην επένδυση των 7 δισ. στο Ελληνικό, στην επένδυση 2 δισ. στα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής που θα δημιουργούσε 1600 θέσεις εργασίας, στα 300 εκ. για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα επίσης 300 εκ. για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Αφάντου κλπ. Εκτός αυτών, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται σε επενδύσεις έργων υποδομής, όπως στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων κ.ά. Στο μεταξύ, οι καθυστερήσεις στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων είναι παροιμιώδεις. 

Η φιλοεπενδυτική στροφή της κυβέρνησης παραμένει μία πολιτική φλυαρία. Αδιαφορεί προκλητικά για τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα προσελκύσουν τις αναγκαίες επενδύσεις. Στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις με υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Στερεί τις επιχειρήσεις από την αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς η εκτέλεση του ΠΔΕ βαλτώνει, όπως και ο ρυθμός της τραπεζικής πίστης. Κωλυσιεργεί στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια τις εφαρμόζει στρεβλά, με μεγάλο κόστος για την οικονομία. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται τις αλλαγές που έχει συνυπογράψει και συνεπώς αδυνατεί να τις προωθήσει αποτελεσματικά προς όφελος της οικονομίας. Η αποκαρδιωτική εμπειρία όσων επενδυτών επιχείρησαν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, αποθαρρύνει όσους επενδυτές σκέφτονται να έρθουν στη χώρα μας. Η δυσκίνητη γραφειοκρατία, οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι καθυστερήσεις εμποδίζουν την ολοκλήρωση μεγάλων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ. Την κατάσταση δυσχεραίνει και η πολιτική καχυποψία των κυβερνώντων σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι των ιδιωτικών επενδύσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Επιθυμεί πραγματικά η κυβέρνηση να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων στην οικονομία; Ποιό είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των μεγάλων έργων και επενδυτικών projects;

Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί η κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, μέρος της οποίας πρέπει να αποτελέσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των επενδύσεων;   

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


Συνταγματική η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών χωρίς προειδοποίηση


Συνταγματική και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου (εφορία, ΙΚΑ κ.τ.λ.) χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι προ μηνών η 5μελής σύνθεση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ είχε εξαγάγει εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση, τρεις μήνες μετά, η επταμελής σύνθεση του ιδίου τμήματος τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας αυτής της πρακτικής ανοίγοντας «παράθυρο» για μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αυξήθηκαν κατά 40,4% σε σχέση με το 2012, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 687 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Στο σκεπτικό της απόφασης της 7μελούς σύνθεσης του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ (2082/2014 απόφαση) γίνεται μνεία στις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και στον Κώδικα Δικονομίας και επισημαίνεται ότι βάσει των προβλεπομένων, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει δικαστικά με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του. Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, «ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο» και «από την επομένη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη εις βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους». 

Μάλιστα, εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής, σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται σε εκείνον, παρά μόνον στην τράπεζα. Οπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η πρόβλεψη αυτή αποσκοπεί στο να μην προλάβει να άρει τις καταθέσεις του. «Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι εάν αυτός επληροφορείτο την επικείμενη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο τα οφειλόμενα σε αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια βεβαίως να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου». Ως εκ τούτου, οι σύμβουλοι Επικρατείας καταλήγουν στην απόφασή τους ότι «η μη πρόβλεψη στον νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μια τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, αφού καθιδρύεται, πάντως, στον νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».




ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γελάει και εξοργίζεται ο κόσμος μαζί τους! Καρακώστα : Βλέπω μπετονιέρες στο δρόμο...



Είναι τραγικά γελοία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το αποδεικνύουν σε κάθε εμφάνιση τους στις ενημερωτικές εκπομπές, προσφέροντας γέλιο αλλά και εκνευρισμό στους πολίτες που αναρωτιούνται, μόλις τους ακούν εάν αυτά που λένε είναι γραμμή της προπαγάνδας η απλά τα πιστεύουν. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα πρόσφερε απλόχερα το γέλιο σε εμφάνιση της στον ΣΚΑΙ και στην κυριακάτικη πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Είπε h Εύη Καρακώστα για την δήθεν επιτυχημένη κυβέρνηση, και ακριβώς όπως τα λέει η προπαγάνδα : 

«Η κυβέρνηση κατάφερε το 27% της ανεργίας να το έχει στο 20% σήμερα. Είμαστε μια κυβέρνηση που τελειώνει το μνημόνιο και έτσι θα υλοποιηθούν και οι υποσχέσεις στο λαό. Εγώ που είμαι αρχιτεκτόνισσα και έχω να δω μπετονιέρα καιρό, έχω αρχίσει να βλέπω μπετονιέρες στο δρόμο. Έχουμε 19% αύξηση οικοδομική. Σήμερα. Φανταστείτε τι θα γίνει του χρόνου» 

Φυσικά η μείωση της ανεργίας έχει να κάνει με μισθούς φτώχειας που αρχίζουν από 100€  και φτάνουν τα 400€ στην καλύτερη περίπτωση, αλλά για την προπαγάνδα της κυβέρνησης αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:




Από το Μπαγκλαντές ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο δράστης που έχει συλληφθεί είναι ένας 27χρονος από το Μπαγκλαντές, o οποίος ζούσε στις ΗΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια και το όνομά του είναι Akayed Ullah 

Η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σημειώθηκε στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στον σταθμό λεωφορείων του Μανχάταν (Port Authority Bus Terminal), όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μερικώς στη συμβολή της 8ης λεωφόρου και της 42ης οδού. 

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες, κανείς εκ των οποίων δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο για τη ζωή του. 





Ιράν: Η απόφαση Τραμπ επισπεύδει την καταστροφή του Ισραήλ



Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα επισπεύσει την καταστροφή της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, ενώ υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής δύο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, δεσμευόμενος για παροχή στήριξης. 

«Η κίνηση (του Τραμπ) θα επισπεύσει την καταστροφή του σιωνιστικού καθεστώτος και θα διπλασιάσει την ενότητα των Μουσουλμάνων», τόνισε ο ιρανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Μοχάμαντ Μπαγκερί σημείωσε ότι η «ανόητη κίνηση» του Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή νέας ιντιφάντα, λαϊκής εξέγερσης των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, ο Κάσεμ Σολεϊμάνι, διοικητής της Δύναμης αλ Κοντς, της μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε για την «πλήρη στήριξη στα παλαιστινιακά κινήματα αντίστασης» από την Ισλαμική Δημοκρατία, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους διοικητές των ένοπλων πτερύγων της Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάχτ και Ιζ αλ Ντιν Κασάμ, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Sepah, ειδησεογραφικό ιστότοπο των Φρουρών.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Αργεντινή: Το υποβρύχιο καταστράφηκε σε 1/25 του δευτερολέπτου



Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως ένα μήνα μετά την εξαφάνιση, στον νότιο Ειρηνικό, του υποβρυχίου της Αργεντινής, San Juan. Σύμφωνα με τον αναλυτή ακουστικής Μπρους Ρουλ το κέλυφος του υποβρυχίου καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε 40 μιλισεκόντ, το 1/25 δηλαδή ενός δευτερολέπτου.

Όπως υπολόγισε, η ενέργεια που εκλύθηκε ήταν ίση με την έκρηξη 5,6 κιλών ΤΝΤ σε βάθος περίπου 380 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

«Μολονότι το πλήρωμα γνώριζε ότι η συντριβή ερχόταν, δεν κατάλαβαν ποτέ ότι συνέβη. Δεν ένιωσαν ότι πνίγονται ή ότι πονούν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος» συμπέρανε ο Μπρους Ρουλ σε έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Nacion.

«Το υποβρύχιο μετά την έκρηξη βυθίστηκε κάθετα με μια ταχύτητα 10-13 κόμβων» αναφέρει στην έκθεση. 
Για δύο γερμανικές εταιρείες υπάρχει η υπόνοια ότι λαδώθηκαν και δεν εργάστηκαν επαρκώς γαι τη συντήρηση του υποβρυχίου.
Ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής, είχε ήδη υπαινιχθεί τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς.

Ηδη το 2010 υπήρχε η υποψία ότι έχουν γίνει παρατυπίες. Κατατέθηκε μάλιστα αγωγή, αλλά οι κατηγορίες δεν ερευνήθηκαν, πιθανόν διότι οι ανακριτές δωροδοκήθηκαν. «Όλες οι υποψίες οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς» είπε στη βαυαρική ραδιοφωνία ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Ferrostaal απέρριψε κάθε ευθύνη, ενώ η εταιρεία EnerSys-Hawker, η οποία προμήθευσε τις μπαταρίες, δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε ανακοίνωση.

Πάντως, για να συγκεντρωθούν επαρκείς αποδείξεις θα πρέπει να βρεθούν τα συντρίμμια του υποβρυχίου, τα οποία αναζητούν εμπειρογνώμονες από 13 χώρες, ενώ δραστηριοποιούνται για το σκοπό αυτόν στην περιοχή του ναυαγίου αεροπλάνα, πλοία, αερικανικά υποβρύχια και το ναυτικό, αλλά και ένα ρωσικό υποβρύχιο ρομπότ.


ΤΑ ΝΕΑ


Μουζάλας σε δήμαρχο Λέσβου : Εσείς φταίτε για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στην Μοριά



Στις επικρίσεις του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, απάντησε ο Γιάννης Μουζάλας, ρίχνοντάς του ευθύνες για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια.

«Αυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αυτοί εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο Λέσβου ότι για δεύτερη φορά σήμερα «παρεμπόδισε το να ξεφορτωθούν» οι 50 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp της Μόριας».

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ήταν «απόλυτα ενημερωμένος ότι θα μεταφέρουμε σπιτάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp» και «για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Μουζάλας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε εξάλλου «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε για άλλη μια φορά «νέες νομοθετικές ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, από τις 27 Νοεμβρίου 2017 μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο 1.263 άτομα στην ενδοχώρα, ενώ μόνο το τελευταίο 48ωρο οι μεταφορές ανήλθαν σε 677. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα ανήλθαν σε 15.000. Οι μεταφορές αφορούν ευάλωτους, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «οι ευάλωτοι έχουν μια τριπλή διαδικασία διαπίστωσης, από την υπηρεσία Υποδοχής, από την ιατρική υπηρεσία και μετά ακολουθεί η άρση γεωγραφικού περιορισμού».



Πηγή: iefimerida.gr 


Κοστέλο: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια ακόμη



Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα διότι όπως είπε η «τροχιά είναι σωστή».

Την εκτίμηση πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δείχνει να μην χρειάζεται νέα χρηματοδότηση μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και πως  θα πρέπει να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων αρκετά χρόνια μετά το τέλος του διατύπωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο στο 19ο Ετήσιο Invest in Greece Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. 

Εξάλλου σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του  στο ίδιο συνέδριο ο πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Ελλαδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, οι θυσίες έχουν καρποφορήσει, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, υπάρχουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Τοποθετώντας ως ορόσημο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.

«Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός  ενημέρωσε τους επενδύτες πως η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της υγείας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας τόνισε πως οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ένα γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κοστέλο: Πιθανόν η Ελλάδα  να μην χρειαστεί περεταίρω χρηματοδότηση  

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο ίδιο συνέδριο όπου βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το ερώτημα τώρα είναι αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη του προγράμματος». 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν φαίνεται πιθανό διότι η «τροχιά είναι σωστή». Ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 3-4 χρόνια η τεχνική συμφωνία ολοκληρώθηκε στην ώρα της και μέχρι στιγμής τα πράγματα προχωρούν.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, ο Κοστέλο δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.

«Τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Ο κ. Κοστέλο προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την προβλεπόμενη για τον Αύγουστο  του 2018 λήξη του προγράμματος.

«Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια, σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», ανέφερε.

Στο ίδιο συνέδριο ο εκπρόσωπος του ESM. Λ. Τζιαμαρόλι ανέφερε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα επιφέρουν συνολική ελάφρυνση 25 μονάδων  έως το 2060 ή 6% του ΑΕΠ.   Αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο τι θα συμβεί από δω και πέρα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους .

Σημείωσε όμως ότι  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δανείζει με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους την Ελλάδα.



Πηγή : thetoc.gr


Ανατριχιαστικό : Το αυτοκίνητο του δικτάτορα Ιντι Αμιν Νταντα είχε στα χέρια του ο Πάνος Καμμένος



Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, η Mercedes που πούλησε το 2015 ο κ. Καμμένος άνηκε προηγουμένως στον διαβόητο δικτάτορα της Ουγκάντα, Ιντι Αμιν Νταντα, η οποία και ήρθε στην κατοχή του προέδρου των ΑΝΕΛ το 1995.

Πρόκειται για θωρακισμένη Mercedes του 1978 που ανήκε στον πρώην δικτάτορα της Ουγκάντα Αμίν Νταντά, γεγονός που ενδέχεται να προσέδωσε στο όχημα συλλεκτική αξία.

Άλλα μοντέλα που χρονολογούνται από την εν λόγω περίοδο πωλούνται σήμερα προς 5.000 έως 10.000 ευρώ.


Το 2015 ο κ. Καμμένος πουλά την 600αρα Mercedes σε μια εταιρεία που ανήκει στον γνωστό από τις δικαστικές του περιπέτειες, αλλά και την εμπλοκή του με τα Μίντια, του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη.

Ο κ. Καραγιώργης κατηγορήθηκε πρόσφατα από τις ολλανδικές αρχές για πλαστογραφία και δόλια πτώχευση, ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστός και από τις προσπάθειες του για δραστηριοποίηση στον χώρο των ΜΜΕ, με την HellasNet.

Ο Νταντά, πέθανε στην εξορία το 2003, έμεινε στην εξουσία από το 1971 έως το 1979. Το καθεστώς του ήταν γνωστό για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, διωγμούς, δολοφονίες και διαφθορά.



Προφυλακιστέοι δύο από τους 8 συλληφθέντες για τα επεισόδια στην επέτειο Γρηγορόπουλου



Πρόκειται για ένα 36χρονο και έναν 20χρονο, οι οποίοι φέρονται να αρνήθηκαν κατά τις απολογίες τους όσα τους αποδίδονται σχετικά με τη συμμετοχή τους στα επεισόδια

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή 2 από τους 8 συλληφθέντες με την κατηγορία της συμμετοχής στα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια, που ξέσπασαν κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για ένα 36χρονο και έναν 20χρονο, οι οποίοι αν και φέρονται να αρνήθηκαν κατά τις απολογίες τους όσα τους αποδίδονται σχετικά με τη συμμετοχή τους στα επεισόδια, δεν κατάφεραν να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, ωστόσο όπως φέρονται να είπαν,  δεν συμμετείχαν στον "πόλεμο" με τις μολότοφ και τα βεγγαλικά που ακολούθησε στους δρόμους των Εξαρχείων. 
Σε ό,τι αφορα στους υπόλοιπους 6  συλληφθέντες -ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι- μετά τις απολογίες τους ααφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμημα. Μάίστα σε κάποιους επιβλήθηκε και εγγυοδοσία. 

Να σημειωθεί πως οι 8 κατηγρούμενοι απολογήθηκαν καα περίπτωση για τα εξής αδικήματα: Έκρηξη, εμπρησμό, κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.



Βασιλική Κόκκαλη
Πηγή : protothema.gr