Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κοστέλο: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια ακόμη



Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα διότι όπως είπε η «τροχιά είναι σωστή».

Την εκτίμηση πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δείχνει να μην χρειάζεται νέα χρηματοδότηση μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και πως  θα πρέπει να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων αρκετά χρόνια μετά το τέλος του διατύπωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο στο 19ο Ετήσιο Invest in Greece Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. 

Εξάλλου σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του  στο ίδιο συνέδριο ο πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Ελλαδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, οι θυσίες έχουν καρποφορήσει, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, υπάρχουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Τοποθετώντας ως ορόσημο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.

«Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός  ενημέρωσε τους επενδύτες πως η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της υγείας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας τόνισε πως οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ένα γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κοστέλο: Πιθανόν η Ελλάδα  να μην χρειαστεί περεταίρω χρηματοδότηση  

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο ίδιο συνέδριο όπου βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το ερώτημα τώρα είναι αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη του προγράμματος». 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν φαίνεται πιθανό διότι η «τροχιά είναι σωστή». Ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 3-4 χρόνια η τεχνική συμφωνία ολοκληρώθηκε στην ώρα της και μέχρι στιγμής τα πράγματα προχωρούν.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, ο Κοστέλο δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.

«Τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Ο κ. Κοστέλο προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την προβλεπόμενη για τον Αύγουστο  του 2018 λήξη του προγράμματος.

«Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια, σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», ανέφερε.

Στο ίδιο συνέδριο ο εκπρόσωπος του ESM. Λ. Τζιαμαρόλι ανέφερε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα επιφέρουν συνολική ελάφρυνση 25 μονάδων  έως το 2060 ή 6% του ΑΕΠ.   Αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο τι θα συμβεί από δω και πέρα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους .

Σημείωσε όμως ότι  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δανείζει με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους την Ελλάδα.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου