Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Άγρια επίθεση Καμμένου σε Κοτζιά: Σκάνδαλο στο ΥΠΕΞ με τον διαγωνισμό για τις θεωρήσεις βίζας



Άγρια επίθεση κατά του Νίκου Κοτζιά και απειλές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν στηρίξουν τον πρώην υπουργό εξωτερικών θα πέσει η κυβέρνηση, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Πάνος Καμμένος.


Ο κ. Καμμένος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δεκάδες e-mails από την επικοινωνία, όπως είπε, πριν την διενέργεια του διαγωνισμού για τις θεωρήσεις βίζας και την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΥΠΕΞ, μεταξύ εκείνου που θα οριζόταν πρόεδρος της επιτροπής με τον πρόεδρο της εταιρείας που θα συμμετείχε στο διαγωνισμό και είπε πως αυτή η υπόθεση είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη και του Φρουζή είναι η μεγάλη Παρασκευή του Κοτζιά».

Επίθεση σε Βαρεμένο
Μάλιστα ο κ. Καμμένος εξερράγη όταν ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος του είπε να συντομεύει: «Εγώ δεν κατεβαίνω από δω, φέρτε μου το φρούραρχο να με κατεβάσει. Εγώ θα μιλήσω ό,τι κι αν κάνετε. Να ξέρετε ότι θα ακουστώ, ό,τι κι αν κάνεις θα ακουστώ, δεν θα με φιμώσεις. Αφαιρέσατε την κοινοβουλευτική μου ομάδα, προσπαθήσατε να με ξεφτιλίσετε, θα τα ακούσεις σήμερα. Αν στηρίξετε τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση. Εσείς ως κοινοβουλευτική ομάδα τον κύριο αυτόν θα πρέπει να τον οδηγήσετε εκεί που πρέπει».

Καμμένος σε Δρίτσα: Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση, δεν θα ενημέρωνα το υπουργικό
Μάλιστα όταν ο κ. Δρίτσας άρχισε να φωνάζει από κάτω ότι στόχος του είναι να ρίξει την κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση κ. Δρίτσα τότε να ξέρετε ότι δεν θα ενημέρωνα το υπουργικό συμβούλιο για την υπόθεση αυτή και τον πρωθυπουργό, θα έβγαινα να παραιτηθώ ως ήρωας, θα πήγαινα στον εισαγγελέα και θα έφευγα».

Νέα «έκρηξη» για τα έγγραφα -Θα πάτε σούμπιτοι αφήστε τα αυτά
Ο κ. Καμμένος κατέθεσε έγγραφο το οποίο είπε ότι μπορεί να δει μόνο ο υπουργός Εξωτερικών κύριος Κατρούγκαλος που ήταν στο έδρανο.

Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του και ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ζήτησε να γίνει έλεγχος για το απόρρητο των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Καμμένος πριν μοιραστούν στους βουλευτές ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «εξερράγη» για δεύτερη φορά.

«Θα τα μοιράσετε τώρα όλα τα έγγραφα στους βουλευτές αλλιώς θα τα κάνω φεϊγβολάν εγώ ο ίδιος. Παραιτούμαι κάθε ασυλίας, αναλαμβάνω την ευθύνη, είμαι έτοιμος να παραιτηθώ και από βουλευτής. Θα πάτε σούμπιτοι αφήστε τα αυτά. Μου τα έδωσαν έντιμοι υπάλληλοι του υπουργείο εξωτερικών οι οποίοι είδαν το έγκλημα που διαπράττεται».

Αιφνιδιάστηκε ο Κατρούγκαλος
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την κατάθεση των νέων εγγράφων ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο πριν τα μελετήσει. «Εκλεγήκαμε με την εντολή να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα διαπλοκής και σε κάθε σκάνδαλο η θέση μας είναι πάντα ίδια όπου βρίσκουμε περιπτώσεις σκανδάλων τις στέλνουμε στην δικαιοσύνη.

Επί των νέων στοιχείων τα οποία καταθέσατε σήμερα προφανώς επιφυλάσσομαι γιατί δεν μπορώ να ελέγξω ούτε την εγκυρότητα τους ούτε αν προέρχονται πράγματι από το υπουργείο εξωτερικών. Θα μελετήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και έχετε και εσείς καθήκον να τα καταθέσετε στην δικαιοσύνη».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία : «Αρμαγεδδώνας για την Παιδεία το νομοσχέδιο Γαβρόγλου»



Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκη Κεραμέως, με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο - έκτρωμα του Υπουργείου Παιδείας που προωθείται προς ψήφιση με διαδικασίες εξπρές.
 
Η κ. Κεραμέως ανέπτυξε στην εισήγησή της τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο Γαβρόγλου πρέπει να αποσυρθεί, προαναγγέλλοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη που είναι η ημέρα της ψηφοφορίας.
 
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της κ. Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου:
 
Εισαγωγή:
 
Αυτή η Κυβέρνηση έχει διοχετεύσει και στον τομέα της παιδείας την ιδεοληψία της. Τι πρεσβεύει; Ποινικοποίηση της αριστείας, εξίσωση όλων προς τα κάτω. Από το πρώτο της νομοθέτημα έως σήμερα μεθοδικά εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με το παρόν νομοσχέδιο, δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι είχε αφήσει όρθιο.
 
Α. Για τη διαδικασία
 
  • Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μεσάνυχτα Τρίτης για να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το επόμενο μεσημέρι. 226 άρθρα και 1.120 σελίδες για επεξεργασία σε περίπου 5 ώρες.
  • Δεν κλήθηκε ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων απλούστατα επειδή διαφωνεί ριζικά με τον Υπουργό και το έχει εκφράσει δημοσίως.
  • Ο Υπουργός είχε απαξιωτική συμπεριφορά προς τους φορείς με τους οποίους διαφωνούσε. Έφτασε να πει στον Πρύτανη του ΕΜΠ ότι «δεν ξέρει αριθμητική». Ο Υπουργός που ευαγγελίζεται τις συναινέσεις, όταν κάποιος διαφωνεί μαζί του δεν διστάζει να τον απαξιώνει προκλητικά και να του ασκεί πιέσεις στα όρια του bullying.
 
Β. Για το Περιεχόμενο
 
  1. Πλήρης κατάργηση των ΤΕΙ της χώρας και συγχώνευσή τους με ΑΕΙ.
  2. Η εν λόγω διαδικασία καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, δεν ακολουθεί προκαθορισμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν ακολουθεί εκθέσεις σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν εκθέσεις αξιολόγησης, δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Μοναδικό κριτήριο της Κυβέρνησης: η ψηφοθηρία. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η διαδικασία αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αποτελεί προϊόν ευκαιριακών συνεννοήσεων, «παζαρέματος» και συναλλαγής που φτάνει στα όρια του πολιτικού εκβιασμού.   
  3. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Υπουργός άσκησε πιέσεις σε Πρυτανικές Αρχές προκειμένου να δεχθούν το νομοσχέδιο ως έχει. Για παράδειγμα, φέρεται να είπε στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ότι ή θα δεχτεί την απορρόφηση και του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ή δεν θα πάρει κανένα. Τις καταγγελίες αυτές επιβεβαίωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  4. Η 4η Νομική Σχολή στην Πάτρα φέρεται να αποτέλεσε μέρος αυτού το «παζαρέματος», κατά την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την πόλη, αν θα είναι δηλαδή στην Πάτρα, στο Ηράκλειο ή στην Κέρκυρα. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε πειστεί για την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας 4ης Νομικής Σχολής, τη στιγμή που χιλιάδες δικηγόροι αντιμετωπίζουν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας. Και δεν είναι μόνο η Νομική, αλλά και η Γεωπονική. Βάσει ποιων στοιχείων καταλήξαμε ότι χρειάζεται η χώρα μας ακόμα μία Γεωπονική Σχολή;
  5. Εμείς θεωρούμε ότι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη πρέπει να προχωρά σε κοινό βηματισμό με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.

  1. Ρυθμίσεις για την “πολυτεχνειοποίηση” των τμημάτων σχολών Μηχανικών.Το ΥΠΕΘ προχωρά στην «πολυτεχνειοποίηση» των τμημάτων σχολών Μηχανικών, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες εξπρές, εν ολίγοις με μια Υπουργική Απόφαση. Με αυτό τον τρόπο, πολλαπλασιάζει υπέρμετρα τον αριθμό των πανεπιστημιακών τμημάτων Μηχανικών και συνακόλουθα τον αριθμό των αποφοίτων. Η εν λόγω διαδικασία επιχειρείται χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, χωρίς καμία πρόβλεψη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Έτσι οδηγούνται σε μια πρωτοφανή εξίσωση προς τα κάτω οι πολυτεχνικές σπουδές εν γένει.
 
  1. Ρυθμίσεις για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη Γ’ Λυκείου:
Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 2 χρόνια αντικρουόμενων δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό και λοιπά κυβερνητικά στελέχη περί κατάργησης ή μη των Πανελλαδικών εξετάσεων, βαρύγδουπες εξαγγελίες περί αναβάθμισης του ρόλου του Λυκείου, για να φτάσουμε στο παρόν σχέδιο με το οποίο, επί της ουσίας, επιστρέφουμε στο παλιό σύστημα εισαγωγής με τις 4 δέσμες -πλέον “ομάδες προσανατολισμού”- στολισμένο βεβαίως με την ιδεοληψία της Κυβέρνησης. Ως προς την αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, με το παρόν επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο, και τούτο το επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των Καθηγητών που παρέστησαν χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ως ιδιαιτέρως προβληματικά:
  • τον διαχωρισμό σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης και σε σχολές “κατόπιν εξετάσεων”, με τον οποίο στην ουσία θεσμοθετείται η “κατηγοριοποίηση” των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που απαξιώνονται πλήρως. 
  • το ότι το νέο σύστημα θα οδηγεί σε απολυτήριο δύο ταχυτήτων, καθώς, χωρίς τράπεζα θεμάτων, στην οποία αντιτίθεται ιδεολογικά η Κυβέρνηση, δεν θα διασφαλίζεται η ομοιογένεια και ο κοινός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων. Σημειώνεται ότι από την επόμενη χρονιά ο βαθμός του απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται στα μόρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  
  • το ότι τα κλασικά γράμματα βάλλονται σφοδρά εκ νέου, με την κατάργηση της Λατινικής Γλώσσας και Γραμματείας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

  1. Ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, σύμφωνα με τις οποίες, επί της ουσίας, επέρχεται η πλήρης ισοπέδωση των σχολείων αυτών, που αποτελούν νησίδες αριστείας και καινοτομίας. Εν ολίγοις, τους αφαιρεί την ελευθερία και αυτονομία που αποτελούσαν το κεντρικό χαρακτηριστικό αυτών των σχολείων και μεταφέρει αρμοδιότητες στο Υπουργείο, σε μια τάση υπερσυγκεντρωτισμού.
 
  1. Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση. Το ΥΠΕΘ προχωρά στην κατάργηση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων Κολλεγίων στην Ελλάδα, και μάλιστα εν μέσω χρονιάς, σε παραβίαση του ενωσιακού δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας κατά τρόπο σύννομο προς το ενωσιακό δίκαιο.
 
Γ. Συμπερασματικά:
  • Η Νέα Δημοκρατία ζητά την απόσυρσή του και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην προχωρήσει το  νομοσχέδιο αυτό.
  • Για τον Υπουργό η συναίνεση είναι καλή όταν συμφωνούν μαζί του, αλλά ασκεί πιέσεις στα όρια του bullying σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί του,
  • Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αποτελεί προϊόν πολιτικού εκβιασμού.
  • Καταγγέλλουμε το νομοσχέδιο και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας.
  • Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας –χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν– για να αποκαταστήσουμε την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η Κυβέρνηση συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ερωτήσεις Δημοσιογράφων 
 
Για τη διάταξη που καταργεί την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολλεγίων
 
  • Αυτή η διάταξη προβλέπει την κατάργηση της αναγνώρισης της επαγγελματικής  ισοδυναμίας των αποφοίτων των κολεγίων κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου. Με συνέπεια να δημιουργείται τεράστια ανασφάλεια δικαίου. Εμείς διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι θα αναγνωρίσουμε αυτή την επαγγελματική ισοδυναμία κατά τρόπο σύννομο με το ενωσιακό δίκαιο. Θα αγωνιστούμε όμως προκειμένου και αυτή η ρύθμιση να αποσυρθεί, όπως και το λοιπό νομοσχέδιο.
 
  • Υπάρχει μια διάκριση μεταξύ των νομοθετικώς ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων και των μη νομοθετικώς ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων. Η διαδικασία αυτή η οποία ανέφερα αφορά τα μη νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα τα οποία είναι πάρα πάρα πολλά. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι γι’ αυτά. Δεν είναι για τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Επί της ουσίας η διαδικασία μπορεί μεν να επιταχύνεται για τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα πλην όμως τα κολέγια αυτά έχουν πάρα πολλές κατευθύνσεις σε μη νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Εξ ου και πρέπει η πολιτεία να διασφαλίσει την επαγγελματική ισοδυναμία για όλα αυτά τα επαγγέλματα.
 
Για τις αλλαγές στη Γ’ Λυκείου
 
  • Πρέπει επιτέλους οι αλλαγές στην Παιδεία να ξεκινήσουν από κάτω προς τα πάνω, από τα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι από τα κεραμίδια. Γι’ αυτό ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αιφνιδιάσουμε τους μαθητές.
  • Το Λύκειο ως ένα βαθμό έχει χάσει τον αυτόνομο παιδαγωγικό του χαρακτήρα. Πρέπει ως πολιτεία να ενισχύσουμε τον αυτόνομο παιδαγωγικό του χαρακτήρα. Αυτό που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση.  Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το είπαν χθες οι εκπαιδευτικοί κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ότι είναι η τελειωτική βολή εναντίον της αυτονομίας του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου.
 
Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στη βουλή
 
  • Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οδηγήσουμε στην απόσυρσή του αυτό το νομοσχέδιο. Βασική αρχή της παράταξης μας είναι ότι θέλουμε να ακούγονται οι απόψεις μας. Γι’ αυτό και εμείς θα δώσουμε μια μάχη μέσα στη Βουλή, προκειμένου να οδηγήσουμε αυτό το νομοσχέδιο στην απόσυρσή του.
 
Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση; 
 
  • Η κυβέρνηση έχει επιφέρει τεράστια ζημιά στην Παιδεία. Εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει. Δεν θα αιφνιδιάσουμε όμως κανέναν. Και το λέω αυτό διότι δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση σε παιδιά τα οποία ήδη προετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, θα αποκαταστήσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της Παιδείας χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν.



Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν (video)



Τη στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Ταϊβάν, που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, κατέγραψαν κάμερες. Τα 6,1 Ρίχτερ που έπληξαν τη νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας και συγκεκριμένα την παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν  προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, αλλά και σε εκατοντάδες τουρίστες. 

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13:01 τοπική ώρα (08:01 ώρα Ελλάδας). Όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης από όλο  τον κόσμο, από τον ισχυρότατο σεισμό δεν προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις τουρίστες.





Νίκος Παππάς: Είναι ο «μοιραίος άνθρωπος» του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ;



Οι αποκαλύψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον Νίκο Παππά και η επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού του ως «υπουργού – καναλάρχη, βάζει σε νέα βάση την υπόθεση ενός υπουργού που πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο.

Ο Νίκος Παππάς, την εποχή που έκανε δήθεν κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου, την εποχή που έφερνε το… Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για να γνωμοδοτήσει για το πόσες συχνότητες χωράνε στο φάσμα… είχε κι άλλες δουλειές. Οπως αποκάλυψε ο κ. Μαρινάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να χρηματοδοτήσουν τον Χρήστο Καλογρίτσα για να αποκτήσει κανάλι.

Οπως και το 2016 που βοούσε ο τόπος, έτσι και τώρα, όλοι γνώριζαν ότι διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποκτήσει κανάλι που θα ελεγχόταν απευθείας από το Μαξίμου. Γι’ αυτό έγινε προσπάθεια να γίνει καναλάρχης ο κ. Καλογρίτσας, όπως θυμούνται όλοι με τα «βοσκοτόπια» και τις «πέτσινες» εγγυητικές από την ΣΥΡΙΖΑ bank, την Attica Bank δηλαδή.

Ο κ. Παππάς έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της «μοιρασιάς» κατά το δοκούν των Μέσων Ενημέρωσης. Και από χθες ο κατά τα άλλα λαλίστατος Παππάς δεν λέει κουβέντα για τα παιχνίδια με το κανάλι του Καλογρίτσα. Φαίνεται γνωρίζει καλά ότι η σιωπή είναι χρυσός.

Ομως, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που φέρνει τα πάνω – κάτω.

Παρότι ξεχασμένη υπόθεση σήμερα, το 2014 στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει μια έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση, παρά το νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την «ψυχή» της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα […]Το ίδιο ισχύει, εξάλλου, και για τους «τεχνικούς» της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος, από την αποκοπή του γραφείου του προέδρου  ως τους απίθανους συμβούλους και την εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς».

Με αυτό τον τρόπο είχε εντοπίσει μερικά από τα προβλήματα, η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «κίνηση των 53», στο πρώτο της κείμενο (που υπογραφόταν από 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας).

Ωστόσο, εάν υπήρχε ένα όνομα στο οποίο τότε στρέφονταν τα πυρά για τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί αυτό ήταν του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, στον οποίο κατεξοχήν χρεώνονταν οι χειρισμοί που αφορούσαν την επικοινωνιακή πολιτική και τη λειτουργία του γραφείου προέδρου. Ωστόσο, η ισχυρή φιλία του με τον πρωθυπουργό εξασφάλισε ότι ο τότε κραδασμός δεν είχε παραπέρα επιπτώσεις.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τον Νίκο Παππά
Όμως, τα πράγματα τώρα είναι πιο δύσκολα για τον Νίκο Παππά.

Ο λόγος είναι ότι αρχίζει να φαίνεται όλο και περισσότερο ως η προσωποποίηση του κινδύνου να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα του «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς» πάνω στην οποία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική και προεκλογική απεύθυνσή του το κυβερνών κόμμα.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο: ο Νίκος Παππάς διεκδίκησε να παίζει ένα κεντρικό ρόλο σε τομείς που συνδέονται με τις πιθανές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με οικονομικά συμφέροντα.

Καταρχάς, αυτό αποτυπώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θέλησε να κυριαρχήσει στην πολιτική για τα ΜΜΕ. Αυτός πήρε την πρωτοβουλία (και την ευθύνη) για τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που εξελίχτηκε σε φιάσκο, όχι μόνο ως προς το θεσμικό πλαίσιο που κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και ως προς την εμπλοκή του Χρ. Καλογρίτσα με τα περίφημα βοσκοτόπια. Θυμόμαστε τον επιχειρηματία να είναι στην πρώτη σειρά των θέσεων σε εκδήλωση με ομιλητή τον Παππά ο οποίος ανέλυε θέματα… διαφάνειας και διαφθοράς.

Αυτός επίσης χρεώθηκε την πολιτική και τους χειρισμούς σε σχέση με την ΕΡΤ, με όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν και τις κριτικές που δέχτηκε και από δημοσιογράφους που ήταν φιλικά προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τι δεν έχουν πει για το «Συριζομάγαζο» ή το «μαγαζάκι» του Παππά που περνά τη σκληρή κυβερνητική γραμμή και κάνει μεταδόσεις από το… Διάστημα ή την προσελήνωση του ελληνικού διαστημοπλοίου.

Και σε αυτόν καταλογίζουν μια προσπάθεια ελέγχου της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διαφόρων sites αμφιβόλου κύρους και ποιότητας.

Οι «κολλητοί» του υπουργού ή τα «παππαδοπαίδια» που βρίσκουν πόρους για να επιβιώνουν και να λιβανίζουν τον Παππά και τους συμβούλους του.

Και βεβαίως, ακόμη και μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται κατά καιρούς γκρίνιες γιατί ο Νίκος Παππάς παίζει το ρόλο του «γκαουλάιτερ», ακόμη κι όταν βρίσκεται εκτός πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Του χρεώνουν αλλαζονική συμπεριφορά, εξουσιομανία και ταυτόχρονα έλλειψη έργου μιας και άλλοι κάνουν τη δουλειά του στο υπουργείο κι αυτός πάει σε εγκαίνια με αποτέλεσμα να έχει ονομαστεί και «κοψοκορδελάκιας».

Η σημασία της υπόθεσης Πετσίτη

Κυρίως, όμως, στον Νίκο Παππά χρεώνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Πετσίτη, γιατί είναι το κοντινότερο πράγμα σε διαδρομές «μαύρου πολιτικού χρήματος» που βρέθηκε η κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια ο Πετσίτης, ο φίλος και συνεργάτης του Νίκου Παππά, είναι ένας κόμβος σε ένα κουβάρι σχέσεων που περιλαμβάνουν επιχειρηματίες, κύπριους δικηγόρους με προέλευση το ΑΚΕΛ αλλά ειδίκευση στις off–shore, ένα ταξίδι στη Βενεζουέλα, μια επίσκεψη του Νίκου Παππά σε ένα στέλεχος του ΑΚΕΛ στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή για ένα οικονομικό σκάνδαλο.

Και αυτή η εμπλοκή έχει κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το κυβερνών κόμμα όχι μόνο υποστηρίζει ότι συμβάλλει στη διαλεύκανση σκανδάλων όπως αυτό της Novartis, αλλά και στήριξε την πολιτική του στην ηθική ανωτερότητα έναντι των συστημικών κομμάτων.

Διάφορες δηλώσεις αποστασιοποίησης

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταγραφεί διάφορες κινήσεις αποστασιοποίησης από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Έτσι, δεν πέρασε απαρατήρητη η σχετική δήλωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου  Δ. Τζανακόπουλου που ουσιαστικά άφησε ακάλυπτο τον Νίκο Παππά για την υπόθεση Πετσίτη. Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί είχαν διαφορετική προσέγγιση και σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. σε σχέση με τα προβλήματα στην ΕΡΤ.

Ούτε πέρασε απαρατήρητη η επιλογή υπουργών όπως ο Παναγιώτης Ρήγας ή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να υποστηρίξουν την ανάγκη να εξετάσει το ζήτημα η δικαιοσύνη και να αποφανθεί αυτή για την υπόθεση, ή τα όσα έχουν πει βουλευτές όπως ο Σάκης Παπαδόπουλος ή ο Γιώργος Βαρεμένος για την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διερεύνηση τα υπόθεσης. Ακόμη και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «ο κόσμος θέλει απαντήσεις και αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι».

Οι δηλώσεις αυτές, προσεκτικά διατυπωμένες αλλά παρ’ όλα αυτά σαφείς, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί πλέον ότι ο Νίκος Παππάς αποτελεί μια ιδιότυπη πολιτική επισφάλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επιμένει στην πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά
Σε αντίθεση με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι χρειάζεται αποστασιοποίηση από την υπόθεση Πετσίτη, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, που αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στο εάν υπάρχει «σκάνδαλο Πετσίτη» και αντίθετα το παρουσίασε ως αντιπερισπασμό της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Και ότι από τη μια υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά, σκάνδαλα τα οποία δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη, σκάνδαλα τα οποία τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια και από την άλλη υπάρχει η πετσιτολογία. Δια πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης».

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τέτοιες δηλώσεις θα καταφέρουν να ανακόψουν το κύμα εντεινόμενων αντιδράσεων για τις επιλογές και τις πρακτικές του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Να «αδειάσει» το δεξί του χέρι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές; Και κυρίως αυτόν που ξέρει τα μυστικά του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνο το μακρινό ταξίδι στην Καραϊβική μέχρι τις κρυφές επαφές με αυτό που ο πρωθυπουργός λέει ειρωνικά «εκπρόσωποι της ελίτ»;


Πηγή : in.gr


Νύχτα αίματος και βίας στη Βόρεια Ιρλανδία



Μια 29χρονη γυναίκα σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Λοντοντέρι, στη Βόρεια Ιρλανδία, κι ο θάνατός της αντιμετωπίζεται από τη βορειοϊρλανδική αστυνομία «ως τρομοκρατική ενέργεια».

«Μπορώ δυστυχώς να επιβεβαιώσω ότι έπειτα από ανταλλαγές πυρών τη νύχτα στο Κρέγκαν, μια 29χρονη γυναίκα σκοτώθηκε», ανέφερε μέσω Twitter ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI), ο Μαρκ Χάμιλτον. Αντιμετωπίζουμε αυτό το γεγονός ως τρομοκρατική ενέργεια» και «διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία», πρόσθεσε.

Αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες ερρίφθησαν στην περιοχή Κρέγκαν και στο Λόντοντερι αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association. Το πρακτορείο μετέδωσε εξάλλου φωτογραφίες που εικονίζουν καμένα αυτοκίνητα και βαριά οπλισμένους αστυνομικούς κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Τα βίαια επεισόδια στο Ντέρι σημειώθηκαν ενώ πλησιάζει το Σαββατοκύριακο του Πάσχα για τους Καθολικούς, κατά το οποίο οι ρεπουμπλικάνοι εορτάζουν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916.

Η Μισέλ Ο'Νιλ, υπαρχηγός του κόμματος Sinn Féin, καταδίκασε τους υπεύθυνους για το φόνο της νέας, κρίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι διέπραξαν επίθεση εναντίον όλης της κοινότητας.

«Οι πρώτες σκέψεις μου και αυτές του κόμματός μου είναι στην οικογένεια της γυναίκας που έχασε τη ζωή της», τόνισε η Ο'Νιλ.

O φόνος αποτελεί «τραγωδία για την οικογένειά της» και «επίθεση εναντίον όλων των μελών της κοινότητας, επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας μας και εναντίον της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», πρόσθεσε το κορυφαίο στέλεχος του Σιν Φέιν, αναφερόμενο στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στις βορειοϊρλανδικές παρατάξεις και τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και του ΗΒ το 1998.


Πηγή : newsbeast.gr


Ν.Δ.: Όσο και να φωνάζει υποκριτικά ο κ. Τσίπρας, θα του θέτουμε τα ερωτήματα μέχρι να απαντηθούν



Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Γιάννης Μαστρογεωργίου, για την κυβερνητική σιωπή σε σχέση με το κανάλι Καλογρίτσα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσο λιγοστεύουν οι μέρες για τις εκλογές, τόσο αυξάνονται οι χυδαίες επιθέσεις του κ. Τσίπρα που παριστάνει ότι δεν ακούει τις κατηγορίες που τον αφορούν. Αντί να παραληρεί, τον καλούμε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις: Ισχύει ή όχι ότι o κ. Παππάς ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ για το κανάλι του κ. Καλογρίτσα; Κι αν όχι, για ποιο λόγο ο κ. Παππάς δεν έχει ήδη υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση;

Όσο και να φωνάζει υποκριτικά ο κ. Τσίπρας, θα του θέτουμε τα ερωτήματα μέχρι να απαντηθούν».


Εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών



Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε πρώτες πρωινές ώρες χθες 18-04-2019, με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, Δίωξης Εκβιαστών, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Μαρτύρων και των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη δεκαεπτά 17 ατόμων.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας από 17 έως 45 ετών, μεταξύ αυτών και 18χρονος ως ηγετικό στέλεχος, σε βάρος των οποίων, καθώς και επιπλέον οκτώ συνεργών τους που αναζητούνται, σχηματίζεται δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση ληστειών και κλοπών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, για παραβάσεις των Νόμων περί ναρκωτικών και όπλων και για αντίσταση.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και ληστειών σε βάρος πεζών πολιτών σε διάφορα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών , κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε, οι δράστες, είτε κατά μόνας είτε με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν (2) ληστείες και (47) κλοπές αφαιρώντας κυρίως χρηματικά ποσά και πλήθος κινητών τηλεφώνων.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

η κίνησή τους σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης όπως πλατείες, κεντρικές οδοί, στάσεις αστικών λεωφορείων αλλά και εντός λεωφορείων,
η κίνηση άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε σε ευέλικτες ολιγομελής ομάδες,
η δημιουργία τεχνητού συνωστισμού και
η λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης ώστε να εντοπίζουν τυχόν αστυνομική παρουσία και να αποφύγουν πιθανή σύλληψη.
Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε έρευνες που ακολούθησαν σε χώρους που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κοσμημάτων
Γυναικείες τσάντες και ζεύγη γυαλιών
(1) μαχαίρι
(1) πτυσσόμενο γκλοπ
Ναρκωτικές ουσίες
Ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών και
Το χρηματικό ποσό των (4.780) ευρώ.




Σημειώνεται ότι, όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Με τη σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι ύστερα από μεθοδική και επισταμένη έρευνα, προχώρησαν στην εξάρθρωση της πολυμελούς αυτής ομάδας, συμβάλλοντας στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.


Τραγικές καταστάσεις: Εγκαταλείπουν τα παιδιά, γέμισαν τα νοσοκομεία


Σε αποθήκες παιδιών και εφήβων έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία παίδων της Αττικής, με την οικονομική και προσφυγική κρίση να αφήνει το αποτύπωμά της στις εύθραυστες ψυχές τους. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία - με το Αγία Σοφία να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο - λειτουργούν αναγκαστικά και ως προνοιακά ιδρύματα, καθώς οι ανάλογες δομές δεν επαρκούν.

Και παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι συναρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το δράμα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Αύξηση κρουσμάτων

Εως και προχθες στους νοσηλευτικούς θαλάμους του Αγία Σοφία φιλοξενούνταν 40 εγκαταλελειμμένα παιδιά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων παραμέλησης - ακόμη και εγκατάλειψης - παιδιών, γεγονός που πηγάζει από την οικονομική ανέχεια που βιώνουν οι οικογένειες των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

«Την ίδια περίπου περίοδο αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που εγκαταλείπονται στη χώρα μας για μια καλύτερη τύχη. Ο ρόλος των γονέων σε συνθήκες οικονομικής στέρησης και ανέχειας ή/ και πίεσης π.χ. λόγω πολέμου γίνεται πιο στρεσογόνος και δύσκολος, αφού μπορεί να γίνουν λιγότερο υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους, να μην τα εποπτεύουν αρκετά ή να γίνουν σκληροί, τιμωρητικοί απέναντί τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αρχίζουν να εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς και ενδεχομένως αντικοινωνικότητα σε μεγαλύτερη ηλικία» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Γεράσιμος Κολαΐτης, καθηγητής Παιδοψυχιατρικής - Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Αγία Σοφία.

Η ανάλυση του ειδικού αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία: το 2011 φιλοξενήθηκαν στο ίδιο παιδιατρικό νοσοκομείο 80 παιδιά, το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφάλωσε στα 183, το 2016 βρήκαν προσωρινή στέγη εκεί 125 ανήλικα. Πέρυσι, τουλάχιστον 221 παιδιά εγκαταλείφθηκαν έως και έξι μήνες στο Αγία Σοφία - εκεί όπου υποτίθεται ότι θα αξιολογούνταν ιατρικά (θα υποβάλλονταν δηλαδή στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις) ώστε να μεταφερθούν άμεσα σε προνοιακή δομή φιλοξενίας.

Σε δομές

Παρ' όλο που τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη να ενταχθούν σε δομές όπου οι ειδικοί θα εστιάσουν στην «επούλωση» των ψυχολογικών τραυμάτων τους - δεδομένου ότι η εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον τους οφείλεται στην παραμέληση, τη συναισθηματική και σωματική κακοποίηση και την κακή διαβίωσή τους - στην πράξη εγκαταλείπονται στα νοσοκομεία παρότι είναι υγιή σωματικά.

Ομως, η παραμονή τους στο ΕΣΥ έχει για τα ίδια βλαπτικές συνέπειες. Οπως προκύπτει από έρευνα του 2017, τέσσερα στα δέκα εκδηλώνουν λοιμώξεις (με το ρίσκο να αυξάνεται ανάλογα με την παραμονή τους στο νοσοκομείο), τραυματίζονται εξαιτίας ατυχημάτων και παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Παράλληλα, καταγράφονται αρρυθμίες και στη λειτουργία των κλινικών, με τους εργαζομένους να διαμαρτύρονται καθώς καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν επιθετική συμπεριφορά από παιδιά και εφήβους που βρίσκονται υπό συνθήκες νοσοκομειακού περιορισμού, παρ' ότι δεν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Δυσφορία εκφράζουν συχνά και οι γονείς των μικρών ασθενών που νοσηλεύονται στο παιδιατρικό νοσοκομείο, παρακολουθώντας τα ασυνόδευτα να περιφέρονται στους διαδρόμους «λειτουργώντας ως συμμορίες». Οι ασφυκτικές αυτές συνθήκες που στραγγαλίζουν αφενός τα στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών και αφετέρου την καθημερινότητα του νοσοκομείου που οφείλει να παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη υψηλού επιπέδου στους ανήλικους ασθενείς, οδηγούν τους εργαζομένους του Αγία Σοφία σε νέες κινητοποιήσεις, με το προσωπικό να έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στήριξη η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε τη στήριξη της στην κινητοποίηση, εγκαλώντας τα συναρμόδια υπουργεία για αδράνεια παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις για άμεση λύση. «Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά πρέπει να φιλοξενούνται σε προνοιακές μονάδες και οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται προς τις εν λόγω μονάδες και όχι για τα παιδιατρικά νοσοκομεία», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα δε με τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, οι αιτίες που δεν επιλύεται το μείζον αυτό ζήτημα είναι «η έλλειψη χώρων φιλοξενίας εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, η κατάρρευση της αποϊδρυματοποίησης, η αδυναμία εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών αλλά και  το μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στη χώρα μας».

Καϊτανίδη Μάρθα
ΤΑ ΝΕΑ


Νέα Δημοκρατία για την εγκατάσταση μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος



Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την εγκατάσταση μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η περιβόητη επέμβαση στα Εξάρχεια, σε κτίρια που ήταν υπό κατάληψη, είχε ως μόνο αποτέλεσμα να κατασκηνώσουν μετανάστες στην πλατεία Συντάγματος. 

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, έστησε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου αφήνοντας την Μονμάρτη της κ. Παπακώστα παραδομένη σε εγκληματικές συμμορίες. 

Επιτέλους, το δίδυμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ας συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του».




Η Ν.Δ. για τον λαϊκισμό της παρουσίας Μπαζιάνα στην δίκη της Χ.Α.: Έχει και η υποκρισία τα όρια της



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αύριο, 20 Απριλίου, κλείνουν ακριβώς τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, την οποία προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία με στοιχεία που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ήδη από το 2013.

Προφανώς την “επέτειο” της πρωτοφανούς αυτής καθυστέρησης που οφείλεται αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε να τιμήσει σήμερα στο δικαστήριο η σύζυγος του πρωθυπουργού. 

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να εξηγήσει για ποιον λόγο όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύτηκε με τη ΧΑ. Στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, στις πλατείες της αγανάκτησης, στο δημοψήφισμα παρωδία, στις κοινές επισκέψεις βουλευτών τους στα νησιά, στην προσπάθεια να επιβάλλουν την απλή αναλογική, στον διορισμό της κ. Θάνου στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έχει και η υποκρισία τα όρια της».


Ο μέγας Αλέξανδρος στο κέντρο της Αθήνας



Αποκαλυπτήρια είχαμε σήμερα για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε το 1993 ο γλύπτης Γιάννης Παππάς και μέχρι τώρα φυλασσόταν στο προαύλιο του εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη όπου και βρισκόταν το εργαστήριο του γλύπτη. Το άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων απεικονίζει τον Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία και τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος, το οποίο αποτελείται από το ίδιο κράμα μετάλλου με το άγαλμα.

Το μεταλλικό άγαλμα απεικονίζει τον νεαρό Αλέξανδρο να ιππεύει το άλογο του και με το βλέμμα στραμμένο προς τη θάλασσα τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.




Μετά τις κότες Καμμένο - Πολάκη οι άντρες, άρση ασυλίας Λοβέρδου - Σαλμά κατά απαίτηση τους



Νωρίτερα, μιλώντας στην Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ώστε όπως υποστήριξε, να μην μείνει καμία αμφιβολία για την αθωότητά του.

Ο Σαλμάς επίσης είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του από τους βουλευτές, καταγγέλοντας στημένα πορίσματα που προέρχονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με 213 «ναι» και ένα «όχι», ήρθη τελικά από την Βουλή η ασυλία Ανδρέα Λοβέρδου, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας για την υπόθεση Novartis.

Παράλληλα, με 209 «ναι», τέσσερα «όχι» και ένα «παρών», ήρθη και η ασυλία του Μάριου Σαλμά, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. 

Εχθές με αίτηση τους οι Καμμένος - Πολάκης κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο για την ευθύνη υπουργών και ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλίας τους ώστε να δικαστούν.


Συνελήφθη και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος



Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος συνελήφθη σήμερα το πρωί, στο σπίτι του στη Βούλα. 

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος εχθές Πέμπτη, όταν και συνελήφθη ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, βρισκόταν εκτός Αθηνών και εξέφρασε την πρόθεσή του να παρουσιαστεί σήμερα στον ανακριτή.

Το ένταλμα σύλληψης κατά του γνωστού δικηγόρου εκδόθηκε την Πέμπτη από τον ειδικό εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευ. Νικόπουλο, που χειρίζεται την υπόθεση «μαφίας των φυλακών».



«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ: Κίνδυνος να επιστρέψει σε ύφεση η οικονομία



Ανάπτυξη στην περιοχή του 2% ίσως και χαμηλότερα εκτιμά το ΙΟΒΕ για το 2019, σύμφωνα με την τριμηνιαία του έκθεση για την ελληνική οικονομία που σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας μεταξύ άλλων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι «αν η ελληνική οικονομία δεν απελευθερώσει και κινητοποιήσει ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις μέσα από κατάλληλες διαθρωτικές τομές θα υπάρξει γρήγορα επιστροφή στην ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα υπονομεύσει και την εξυπηρέτηση του χρέους στα επόμενα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη να μην χαθεί σχετικός χρόνος και ευκαιρίες προεκλογικά και να δρομολογηθεί η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου τομών, με αναπτυξιακό πρόσημο, μετεκλογικά, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ»

O IOBE εκτιμά περαιτέρω κάμψη της ανεργίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, σε 18,7%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο σε αυτό το χρονικό διάστημα του έτους από το 2011. Κατά μέσο όρο πέρυσι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 19,3%, 2,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ότι πρόπερσι.

Η εξασθένιση της ανεργίας πέρυσι κατά 112 χιλ. άτομα, προήλθε κυρίως από την αύξηση της απασχόλησης κατά 2% ή 75,4 χιλ. (67,3% της μείωσης του αριθμού των ανέργων) και δευτερευόντως από τον περιορισμό του εργατικού δυναμικού (-36,7 χιλ.). Οι περισσότερες από το 2017 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κυρίως σε κλάδους οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν εμφανίσει έντονα ανοδική τάση στην απασχόλησή τους: στον Πρωτογενή τομέα, στην Υγεία και τον Τουρισμό. Το 2019 αναμένεται αύξηση της απασχόλησης στον Κατασκευαστικό τομέα, από επενδύσεις σε ιδιωτικοποιήσεις - παραχωρήσεις, αλλά και ανακαίνιση ή κατασκευή κατοικιών, περισσότερες θέσεις εργασίας στο Χονδρικό - λιανικό εμπόριο, λόγω της μεγαλύτερης ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και στο δημόσιο τομέα, μέσω προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης. Υποχώρηση τόνωσης απασχόλησης από τον Τουρισμό. Ακολούθως, η πτώση της ανεργίας θα είναι ηπιότερη και θα διαμορφωθεί κοντά στο 18%, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η έξοδος της χώρας μας από το μνημόνιο δεν σηματοδότησε τον τερματισμό της κρίσης ούτε βέβαια την επιστροφή μας στην κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε στην περίοδο πριν την κρίση. Ο χρονισμός της εξόδου βρήκε τη χώρα μας βαθύτατα τραυματισμένη και αποπροσανατολισμένη από τη μεγάλη καταστροφή αξίας, με τη μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 25%, με την φυγή μισού εκατομμυρίου από τους πλέον ενεργούς Έλληνες πολίτες, επιφέροντας σοβαρότατο πλήγμα και στο δημογραφικό της ισοζύγιο. Επιπλέον, η έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου θα επιφέρει σοβαρά εμπόδια ανάκαμψης της οικονομίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη συνοχή της κοινωνίας και εντείνοντας την αδυναμία μας να κάνουμε διάλογο που οδηγεί σε συναίνεση, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η επιλογή από όλα τα πολιτικά κόμματα να εντάξουν ως κεντρικό θέμα στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τις 17 προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν για την υλοποίησή τους τη δεκαετία 2021-2030, θα συνέβαλε στην συλλογική και συνεκτική συμμετοχή μας ως χώρα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας και θα αποτελούσε για την κοινωνία και την πολιτισμική μας ταυτότητα μεγάλη ευκαιρία ουσιαστικού διαλόγου, επαναπροσδιορισμού και ανασύνταξης. Η κατανόηση των στόχων της παγκόσμιας κοινότητας και η συμμετοχή όλων των Ελλήνων στην προσπάθεια υλοποίησής τους, θα συμβάλλει στην ενεργή συμμετοχή μας στη νέα παγκόσμια κανονικότητα που διαμορφώνεται, εκτίμησε ο κ. Αθανασόπουλος.

Όπως ανέφερε επίσης κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας ο ρυθμός πραγματικής μεγέθυνσης για το τρέχον έτος αναμένεται στην περιοχή του 2%, παρόμοιος με του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές καταγράφουν ισχυρή δυναμική και επίσης αν και με καθυστέρηση και αργούς ρυθμούς, γίνονται βήματα για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και τη σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοδότησής της, εξέλιξη που θα διευκολύνει και τη μεσοπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για προβληματισμό και εγρήγορση, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου επενδύσεων. Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι σύμφυτη με την περαιτέρω στροφή της παραγωγικού υποδείγματος της χώρας προς εξαγωγές και καινοτομία.
Προβληματισμό προκαλεί και το επίπεδο και η δυναμική της ανεργίας για την οποία υπάρχει κίνδυνος σταθεροποίησης σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

Η ελληνική οικονομία εξέρχεται από τη σχεδόν δεκαετή ύφεση, μέσα από την ολοκλήρωση τριών προγραμμάτων και έχοντας διορθώσει σε μεγάλο βαθμό τις ανισορροπίες στα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου πληρωμών. Όμως βρίσκεται σε μια ευάλωτη ισορροπία και με ασθενή αναπτυξιακή δυναμική, γιατί η προσαρμογή έγινε κυρίως μέσω της ύφεσης, ανέφερε ο κ.Βέττας.

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει ένα ευρύ σύνολο επιπλοκών που σχετίζονται με την άρνηση ή την αδυναμία να προχωρήσει ο δομικός μετασχηματισμός της οικονομίας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα επόμενα χρόνια, που προφανώς σχετίζεται και με τη διαδικασία διαμόρφωσης και εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής. Αν η ελληνική οικονομία δεν απελευθερώσει και κινητοποιήσει ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις μέσα από κατάλληλες διαθρωτικές τομές θα υπάρξει γρήγορα επιστροφή στην ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα υπονομεύσει και την εξυπηρέτηση του χρέους στα επόμενα χρόνια. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να μην χαθεί σχετικός χρόνος και ευκαιρίες προεκλογικά και να δρομολογηθεί η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου τομών, με αναπτυξιακό πρόσημο, μετεκλογικά, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Στο σύστημα συντάξεων, υπάρχουν συνολικά στρεβλά και ασθενή κίνητρα για την εργασία επιβαρύνοντας την υπέρμετρα με εισφορές που δεν έχουν ανταποδοτικότητα και δεν δημιουργεί αποθεματικά προς επένδυση. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν τομές άμεσα με ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων του. Στο φορολογικό, μια μεταρρυθμιστική τομή πρέπει να συνδυάζει ένα απλούστερο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, με ευρύτερη βάση και χαμηλότερους συντελεστές, σε συνδυασμό με εξορθολογισμό των υπερβολικών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία. Η δυνατότητα μεγάλης αύξησης τον εσόδων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος μέσω στοχευμένων κινήτρων για ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών πρέπει να αποτελέσει κρίσιμο συστατικό του μείγματος της φορολογικής πολιτικής. Στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα, όπως και οι τεχνολογικές εξελίξεις διεθνώς, καθιστούν τη μεταρρύθμιση του συστήματος απόλυτη προτεραιότητα και την καλύτερη διασύνδεσή του με την οικονομία, ανέφερε ο Νίκος Βέττας.

Είναι κρίσιμης σημασίας οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας να κινηθούν κατά την επόμενη πενταετία σε υψηλό επίπεδο που να υπερβαίνει συστηματικά το 2%, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαχείριση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών και να δρομολογείται σύγκλιση με άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ.Βέττας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Ξέφραγο αμπέλι» οι φυλακές: Όπλα, ναρκωτικά και κινητά βρέθηκαν σε Κορυδαλλό και Αυλώνα



Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης έρευνα που έγινε σε χώρους των φυλακών Αυλώνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια όπλα, κινητά τηλέφωνα και μικροποσότητα ναρκωτικών. Η έρευνα, διεξήχθη από αστυνομικούς με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Οι κρατούμενοι στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τα επίμαχα αντικείμενα θα διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, σε έρευνα που έγινε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές Κορυδαλλού, βρέθηκε σε κρατούμενο ποσότητα ναρκωτικών βάρους περίπου 450 γραμμαρίων και κατασχέθηκε.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια για ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία των φυλακών συνεχίζεται».

Ετοιμάζονταν για… πόλεμο στις φυλακές του Αυλώνα
Δέκα λοστοί, 21 αυτοσχέδια μαχαίρια, 6 λάμες, 3 ξύλινα ρόπαλα, 3 κινητά τηλέφωνα, 2 ψαλίδια, καλέμι και μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε χώρους κράτησης των φυλακών νέων στον Αυλώνα.

Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, παρουσία της εισαγγελέως Ανηλίκων της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών.

Σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων σε βάρος 28 εγκλείστων, ενώ 3 από αυτούς βαρύνονται επιπλέον και για τη νομοθεσία περί ναρκωτικών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Την πυροβόλησαν για να της πάρουν το αυτοκίνητο


Στο βίντεο φαίνονται τρεις ληστές να έχουν εγκλωβίσει με ένα αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν η 19χρονη.

Οι ληστές κρατώντας όπλα στα χέρια αρχίζουν και χτυπάνε τα τζάμια του αυτοκινήτου φωνάζοντας στην κοπέλα να τους ανοίξει.

Όταν δεν καταφέρνουν να σπάσουν τα τζάμια, ο ένας από τους δύο ληστές δεν διστάζει να πυροβολήσει και ο δεύτερος ληστής αρπάζει την κοπέλα από τα μαλλιά και την τραβάει έξω από το αυτοκίνητο το οποίο στη συνέχεια κλέβει.




Απίστευτο! Μετέφεραν τα μηχανήματα ασφαλείας από το αεροδρόμιο για την ομιλία Τσίπρα!



Απίστευτη καταγγελία από δημοσιογράφο του τοπικού Τύπου, για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χρειάστηκε να μεταφερθούν τα μηχανήματα ασφαλείας του αεροδρομίου, στον χώρο της εκδήλωσης στην Καλαμάτα. 

Με λίγα λόγια όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Τσίπρα, πέρασαν από τα μηχανήματα ελέγχου του αεροδρομίου, για να εισέλθουν στον χώρο.

Η δημοσιογράφος ανέφερε πως επιστρατεύθηκαν ακόμα και drone της αστυνομίας, ενώ έγιναν και προληπτικές προσαγωγές πριν την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Η ανάρτηση της δημοσιογράφου του ΘΑΡΡΟΣ news, στο Facebook:

«Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία από το 1990 και σταθερά με την έντυπη δημοσιογραφία από το το 1994. 
Έχω καλύψει δημοσιογραφικά πολλά πολιτικά πρόσωπα, Πρωθυπουργούς, Προέδρους Δημοκρατίας... Ομιλίες τους σε κλειστούς, αλλά και σε ανοικτούς χώρους. Πάντοτε υπήρχαν μέτρα ασφαλείας. Αλλά αυτό το πράγμα ΠΟΤΕ! Μα ΠΟΤΕ! 

Να μεταφέρουν τα μηχανήματα του αεροδρομίου, σε χώρο που θα γίνει πολιτική ομιλία για να ελεγχθεί όποιος εισέλθει στο χώρο δεν το έχω ξαναδεί. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, το λιγότερο που μπορώ να πω...
- Και τα νεότερα εξαιρετικά: 

Έχει επιστρατευθεί και το drone της Αστυνομίας, ξεκίνησαν και οι... προληπτικές προσαγωγές».



με πληροφορίες από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Μητσοτάκης : Να αποσύρει άμεσα ο κ. Γαβρόγλου το νομοσχέδιο-σκούπα που έφερε στη Βουλή



Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft. O κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντιπαραβάλλοντας την περίπτωση της χώρας μας με το πολύ επιτυχημένο υπόδειγμα ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:

Από τις συναντήσεις που έχω κάνει από το πρωί, αλλά και γενικότερα από τις επαφές που έχω στην Κύπρο, βλέπω το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα μιας χώρας η οποία έχει καταφέρει να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, στηριζόμενη σε έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να γίνει κέντρο καινοτομίας, να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια, να προσελκύσει πολλούς Έλληνες φοιτητές, Ελλαδίτες φοιτητές οι οποίοι έρχονται και σπουδάζουν στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, να μπει για τα καλά στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα κάντε την αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια μετέτρεψε ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες. Τώρα έρχεται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, καταθέτοντας έναν νόμο σκούπα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος διαλύει ό,τι έχει ουσιαστικά μείνει όρθιο στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας. Έναν νόμο που καταργεί κάθε έννοια αξιολόγησης. Έναν νόμο ο οποίος ισοπεδώνει ουσιαστικά την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κόβει αυτόν τον ομφάλιο λώρο, τον οποίον πρέπει να έχει κάθε πανεπιστήμιο το οποίο παράγει εφαρμοσμένη γνώση με την αγορά.

Νομίζω ότι πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και αυτή η κυβέρνηση κουρελού, της οποίας προΐσταται, ότι τους τελευταίους μήνες παραμονής του στην εξουσία δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα, το ακαδημαϊκό σύστημα, τους φοιτητές με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Εγώ τον καλώ από την Κύπρο να αποσύρει άμεσα αυτό το νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στη Βουλή σε αυτό το τερατούργημα, το οποίο πάει να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό το οποίο θέλω σήμερα είναι να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα. Θέλω να μιλήσω λιγότερο εγώ και να ακούσω περισσότερο εσάς για τις εμπειρίες σας. Τι είναι αυτό το οποίο περιμένατε; Τι είναι αυτό το οποίο βρήκατε εδώ στην Κύπρο; Ποια είναι η σύγκριση την οποία εσείς κάνετε μεταξύ της ποιότητας των σπουδών σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου με αυτό το οποίο γνωρίζετε από τους φίλους σας για τη χώρα μας; Και ποιες, τελικά, είναι οι συμβουλές τις οποίες θα μπορούσατε να δώσετε σε εμένα, στο κόμμα μας για το τι πρέπει να κάνουμε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας;

Ξεκινώ με τη βασική παραδοχή, ότι, δυστυχώς, οι συνταγματικοί περιορισμοί που υπάρχουν και σήμερα ακόμη στη χώρα μας, δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε άμεσα να αναπτύξουμε μια δυναμική αγορά ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι, δυστυχώς, μια τραγωδία το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη -και μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο- που κρατάει το μονοπώλιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το κράτος. Μέχρι και η Βόρεια Κορέα, για όσους δεν το γνωρίζετε, έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα, όμως, δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια πανεπιστήμια, δυστυχώς, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και αυτό οδηγεί, τελικά, νέους ανθρώπους στο να φύγουν από την Ελλάδα. Θα οραματιζόμουν μια χώρα στην οποία, αντί να έρχεστε σε ένα δυναμικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο, να μπορείτε να έχετε την επιλογή, εφόσον το θέλετε, να κάνετε τις σπουδές σας στη χώρα μας. Αυτό, δυστυχώς, θα αργήσει ακόμη, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα, την επόμενη μέρα, θα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Πιστεύω σε αυτήν την όσμωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και πιστεύω, επίσης, στην όσμωση μεταξύ του πανεπιστημίου και της αγοράς. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα κέντρο καινοτομίας μιας μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης. Επί της αρχής αυτό θα φάνταζε πάρα πολύ ξένο σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αποτελεί, όμως, τον κανόνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτική παντού στον κόσμο. Άρα, γι’ αυτές τις αγκυλώσεις θέλω να μιλήσουμε, να μου μεταφέρετε τη δική σας εμπειρία. Αν υπάρχουν πρακτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινή σας ζωή και με την επαφή σας με την Ελλάδα. Οπότε σταματώ εδώ γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αν δώσετε σε έναν πολιτικό χρόνο και χώρο να μιλάει χωρίς να μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτά που λέει. Οπότε εγώ βάζω τελεία. Ο λόγος σε εσάς για να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο.  




ΕΛ.ΑΣ.: Μεγάλη προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό JNEC Ransomware



Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση - σε διεθνές επίπεδο - μιας νέας έκδοσης κακόβουλου λυτρισμικού λογισμικού «Ransomware–Cryptoware» υπό την ονομασία «JNEC», που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, αφενός ως προς τη μέθοδο παραπλάνησης των υποψήφιων θυμάτων και αφετέρου ως προς τον τρόπο λήψης του κλειδιού αποκρυπτογράφησης.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό JNEC εκμεταλλεύεται κενό ασφάλειας παλαιότερων εκδόσεων ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού συμπίεσης/αποσυμπίεσης αρχείων μολύνοντας πληροφοριακά συστήματα με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, κυρίως δε «παραποιημένες – αλλοιωμένες» φωτογραφίες γυναικών.

Μετά την εγκατάστασή του λυτρισμικού λογισμικού στο πληροφοριακό σύστημα:

κρυπτογραφείται  το σύνολο των αρχείων που εντοπίζει,
απαιτείται η πληρωμή «λύτρων» για την παροχή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης σε μορφή κρυπτονομισμάτων,
υποδεικνύεται στο χρήστη η δημιουργία συγκεκριμένης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής τους από κακόβουλο λογισμικό, καθώς επίσης να μην προβαίνουν στην πληρωμή των ζητούμενων «λύτρων», προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου ή/και οι διαχειριστές δικτύων:

Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο πρέπει να διατηρούν εκτός του δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση προσβολής να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
Στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
Να ελέγχουν και να εγκαθιστούν πάντα την ενημερωμένη (UptoDate) έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση και να διατηρούν πάντα ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό.
Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (Tablet&Smartphones),Οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware
Σημειώνεται ότι, για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες από τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr 
Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): FEELSAFE,E-COMMERCE
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr