Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για νέα απάτη



Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά κρούσματα απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

λογαριασμούς e-banking,
λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
φωτογραφίες και βίντεο,
ιστορικό περιήγησης,
κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,
Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:

άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup),
εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,
αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων  χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς) και
άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και καταγγείλτε το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR




Αυτό είναι το νέο ελληνικό μαχητικό - Η απάντηση της Ελλάδας στους S-400



Την στιγμή που η Τουρκία -όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο μέχρι τον Μάρτιο του 2020- αποβάλλεται από το πρόγραμμα των F-35 μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, η Αθήνα προχωρά το πρόγραμμα των F-16 στο επίπεδο VIPER.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυο είναι τα αεροσκάφη F-16 Block 52 Adv, από την 116 Πτέρυγα Μάχης, που έχουν ήδη επιθεωρηθεί και επιλεγεί από τους υπευθύνους της μητρικής εταιρίας και τους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αρχικό αεροσκάφος ανήκει στην 335 Μοίρα «Τίγρης» και το δεύτερο είναι της 336 Μοίρας «Όλυμπος» στην περίπτωση που υπάρξουν άλλες απαιτήσεις.

Ανώτατες πηγές τόσο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του προγράμματος, αλλά και Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν πως όλα εξελίσσονται απόλυτα στις μέρες που πρέπει και η απογείωση του F-16 της χώρας μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει κανονικά στα τέλη του χρόνου- όπως εξ αρχής είχε προγραμματιστεί αφού τοποθετηθούν στην ΕΑΒ να νέα απάρτια του Viper- ενώ στη συνέχεια η υλοποίηση του υπολοίπου θα γίνει στην ΕΑΒ υπό το αυστηρό βλέμμα των ανθρώπων της εταιρίας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την γειτονική μας χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες- το είχαμε γράψει πριν λίγες ημέρες- το αεροπορικό ισοζύγιο μελλοντικά θα γύρει υπέρ της Ελλάδας δραματικά για την Τουρκία και πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και το εμπάργκο στα ανταλλακτικά για τα ήδη υπάρχοντα F-16 για τα οποία η Άγκυρα φρόντισε να μαζέψει αρκετό stock.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πάντως λένε με νόημα ότι το μέλλον είναι η 5η γενιά αεροσκαφών και προθάλαμο αποτελούν τα F-16 Viper. Μέχρι στιγμής το μόνο γνήσιο αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι το F-35 για το οποίο η χώρα μας, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην αντέχει την ένταξη σ’ ένα τέτοιο project, ούτε τώρα που η Τουρκία έχει φύγει και μένουν «ορφανά» αεροσκάφη προς αναζήτηση αγοραστή.

Η Lockheed Martin βλέπει την Ελλάδα ως μια εκ των σοβαρών χωρών που θα μπορούσε να γίνει μέρος του F-35, όμως ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε πως είναι νωρίς ακόμα, κάτι που σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο προθάλαμος του Ελληνικού F-35 ήδη υπάρχει. Εδώ και λίγα χρόνια (επί υπουργίας Πάνου Καμμένου) είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την εταιρία κατασκευής των F-35 σύμφωνο που είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος μιας χώρας, όταν θέλει να μπει στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Από την Lockheed Martin είχε ζητηθεί το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί για την ένταξη του F-35 στην υπάρχουσα υποδομή (της κάθε χώρας) ένα πρόγραμμα προ-ένταξης των αεροσκαφών 5ης γενιάς. Με αυτή την έρευνα- μελέτη γίνεται ο έλεγχος που είναι απαραίτητος για το πώς «κουμπώνει» το F-35 διότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει ειδικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες για το πώς παραδείγματος διασυνδέεται το αεροσκάφος σαν αισθητήρας στην δομή αεράμυνας (ΣΑΕ).

Η Πολεμική Αεροπορία ειδικά τώρα μετά την έλευση στην Τουρκία των S-400 μπορεί να πει κανείς ότι ανεβαίνει το επίπεδο ενδιαφέροντος για το αεροσκάφος 5ης γενιάς (όποιο κι αν είναι αυτό κι όταν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες) διότι το ρωσικό σύστημα σαφέστατα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Άρα το μαχητικό 5ης γενιάς είναι αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί απόλυτα την εξουδετέρωση ενός τέτοιου προηγμένου συστήματος λόγω των ικανοτήτων που διαθέτει. Όμως η προμήθεια ενός αεροσκάφους 5ης γενιάς, ειδικά του F-35- σε σχέση με άλλους τύπους αεροσκαφών που παρελθόντος- απαιτεί εκτός από την αγορά των μαχητικών και των όπλων και τη δημιουργία υποδομών που θα δεχτούν το F-35. Αυτό αφορά κτηριακή υποδομή, τηλεπικοινωνιακή υποδομή, θέματα ασφάλειας εγκαταστάσεων.

Για το τελευταίο μάλιστα η Ελλάδα έγινε μάρτυρας κατά τη διεξαγωγή του τελευταίου «Ηνιόχου» με την συμμετοχή των Ιταλικών F-35 που απαιτούσαν ειδικές συνθήκες ασφάλειας. Άρα δεν είναι μόνο η αγορά του μαχητικού, αλλά ένα πλέγμα υποδομών που απαιτούνται ώστε να αποδεσμεύσει η Αμερική το μαχητικό.

Φυσικά όλα τα προηγούμενα σημαίνουν κόστος και πολλά από αυτά περιλαμβάνονται στην τιμή του αεροσκάφους που σαφώς επιβαρύνει το τελικό αριθμητικό της τιμής. Ένα παράδειγμα που μπορεί να προσομοιάσει έναν πιθανό αριθμό αεροσκαφών για την χώρα μας είναι η Δανία η οποία με 3,5 δισ. αγόρασε 24 μαχητικά 5ης γενιάς.

Αυτά τα χρήματα είναι το διπλάσιο ακριβώς του κόστους που έφτασαν τα F-16 Block 52 Adv του Αράξου, άρα η υπόθεση προμήθειας μαχητικού 5ης γενιάς είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Η δέσμευση της Πολεμικής Αεροπορίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 πηγαίνει ως το 2026 κι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση κι αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε υπάρχει τώρα ως σκέψη, σαν υλοποίηση θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού προγράμματος.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com
newsbomb.gr


Στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης ο Τσιτσιπάς!



Ο Έλληνας τενίστας κέρδισε με 2-0 σετ τον Μπενουά Περ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του τουρνουά Citi Open της Ουάσινγκτον.

Έτσι βρέθηκε, για πρώτη φορά, στο Νο5 του κόσμου, πίσω μόνο από Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ και Τιμ!

Στα ημιτελικά ο Τσιτσιπάς θα παίξει με τον νικητή του αγώνα του Νικ Κύργιου με τον Νόμπερτ Γκόμπος. 


Νέο βίντεο φουντώνει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Area 51!



Στο «κόκκινο» ανεβάζει ένα νέο βίντεο τη φρενίτιδα για την περίφημη Area 51, την αμερικανική στρατιωτική βάση στη Νεβάδα που οι συνωμοσιολόγοι συνδέουν με την εμφάνιση εξωγήινων και με κρατικά μυστικά για UFO.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο Facebook event το οποίο καλεί στις 20 Σεπτεμβρίου σε μια «εισβολή» στη στρατιωτική βάση, για να δει ο κόσμος με τα μάτια του «τι μας κρύβουν».

Ενώ οι επίδοξοι «εισβολείς» προετοιμάζονται, παρά τις νουθεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube πριν από μερικές μέρες, φουντώνει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Μια κάμερα με αισθητήρες κίνησης, η οποία είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Rachel, τον πιο κοντινό στη μυστηριώδη στρατιωτική βάση, κατέγραψε ένα περίεργο αντικείμενο να «σκίζει» τον ουρανό έξω από την Area 51.

«Μετά από βιντεοσκόπηση 6 ωρών, ανακάλυψα αυτό» είναι το εισαγωγικό μήνυμα στο επίμαχο βίντεο.

Σχολιάζοντας το βίντεο, ο επιφανής -όπως χαρακτηρίζεται- συνωμοσιολόγος Scott C. Waring τονίζει ότι, αν δει κανείς το απόσπασμα σε αργή κίνηση, το μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο φαίνεται σαν ένας «τέλειος μεταλλικός δίσκος». Ο ήχος βέβαια που το συνοδεύει μοιάζει σαν να προέρχεται από μαχητικό αεροσκάφος.

«Ξεκάθαρα, πρόκειται για άλλο ένα άκρως απόρρητο Area 51 project» αποφαίνεται ο συνωμοσιολόγος. Η αυθεντικότητα του βίντεο, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Δείτε το βίντεο:



(Πηγή: sputniknews.com)
tromaktiko.gr


Fitch: Παραμένει στο «BB-» η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας



Ο οίκος Fitch Ratings διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα «BB-», διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook, εκτιμώντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την υψηλότερη αξιολόγηση.

Ο Fitch σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. Το προφίλ του κρατικού χρέους είναι ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ.

Ο οίκος εκτιμά ότι ενώ αποτελούν μια θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης και την προτεραιότητα που θέτει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει ότι αναμένει να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Fitch τονίζει αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους, πως η Ελλάδα, υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% το ίδιο χρονικά διάστημα και πληθωρισμό κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χάος στις φυλακές : Λάθη εγκληματικά και ασυδοσία



Μόνο 4-5 φυλακές της χώρας, ανάμεσα σε αυτές τα Χανιά, η Νιγρίτα , τα Γρεβενά, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση από πλευράς ασφαλείας και ομαλής λειτουργίας. Ο Κορυδαλλός έχει χάσει τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την έννοια της φυλακής λόγω της ασυδοσίας που επικρατούσε. Στην εν λόγω φυλακή έμεναν παρανόμως εκατοντάδες κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους επικίνδυνοι, με επίκληση διάφορους λόγους, τις σπουδές σε ΙΕΚ των φυλακών κλπ. Το εγκληματικό λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν επίσης ότι προεκλογικά μετακίνησε δεκάδες φύλακες από σωφρονιστικά καταστήματα σε θέσεις δημοτικών αστυνομικών χωρίς καμιά προειδοποίηση. Κύριος στόχος είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να ανακτήσουν πολλές φυλακές της χώρας που είχαν …χαθεί, λόγω της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν -μιλώντας προς «Το Βήμα»- ορισμένα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, μετά τη σύσκεψη, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Υπουργείο Δημόσιας Ταξης παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με όλους τους διευθυντές των φυλακών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διευθυντές των φυλακών εξέθεσαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ανομία που υπάρχει σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα, τις συνέπειες από τη δράση επικίνδυνων ποινικών και οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι συγκρατούμενοί τους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πολλοί διευθυντές των φυλακών έθεσαν στη διάρκεια της σύσκεψης την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν φυλακές «υψίστης ασφαλείας». Ακόμη τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης υποδομών και κυρίως συσκευών για τους ελέγχους πρόσβασης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αναφέρεται, τέλος, ότι με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήδη άρχισαν μεταγωγές κρατουμένων από τον Κορυδαλλό σε άλλες φυλακές της χώρας.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ


Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί για κλοπές σε βάρος επιβατών στο ΜΕΤΡΟ



Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από προσωπικό του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για κλοπές σε βάρος επιβατών του ΜΕΤΡΟ.

Ειδικότερα:

Οι δυο συνελήφθησαν την 29η Ιουλίου 2019, στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ "Σύνταγμα", από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Πρόκειται για αλλοδαπούς, 45 και 33 ετών, οι οποίοι εντός συρμού στη διαδρομή από Ομόνοια προς Σύνταγμα, δημιουργώντας τεχνητό συνωστισμό είχαν αποπειραθεί να ανοίξουν σακίδιο μέσης αλλοδαπού επιβάτη. Όπως προέκυψε σε βάρος του 33χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για κλοπές.

Ο τρίτος συνελήφθη, χθες (31η Ιουλίου 2019), στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ "Ομόνοια", από αστυνομικούς που συμμετέχουν στην ειδική επιχειρησιακή δράση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για την πρόληψη και αποτροπή αξιόποινων πράξεων σε βάρος επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Πρόκειται για 21χρονο αλλοδαπό, ο οποίος εντός συρμού στη διαδρομή από Μεταξουργείο προς Ομόνοια αφαίρεσε πορτοφόλι από αλλοδαπή επιβάτιδα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.


Κλητήρας «μαϊμού» απέσπασε 5.000 ευρώ από αγοραστή οχήματος!



Να αγοράσει ένα αυτοκίνητο από τα κατασχεθέντα θέλησε ένας κάτοικος της Πάτρας, αλλά δεν φαντάστηκε πως θα το πλήρωνε... διπλό! Κι αυτό, γιατί δεν υποψιάστηκε ότι ο άνδρας που του χτύπησε την πόρτα και συστήθηκε ως κλητήρας της τράπεζας στην οποία θα κατέβαλε το αντίτιμο ήταν απατεώνας.

Ο «μαϊμού» κλητήρας είχε καταφέρει να πείσει τον επίδοξο αγοραστή ότι τον είχε στείλει η τράπεζα για να του δώσει τα χρήματα με τα οποία επρόκειτο να αγοράσει το κατασχεμένο όχημα. Έτσι, ο ανυποψίαστος άνδρας του παρέδωσε το ποσό των 5.000 ευρώ. Ωστόσο, σύντομα πληροφορήθηκε ότι η αγοραπωλησία του επίμαχου αυτοκινήτου ήταν στον «αέρα»!

Έτσι, κατέφυγε στους αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών και υπέβαλε καταγγελία σε βάρος αγνώστου. Μετά από τέσσερις μήνες, η υπόθεση εξιχνιάστηκε και διαπιστώθηκε ότι ο υποτιθέμενος κλητήρας ήταν ένας 48χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.


Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Επέζησε από το Ολοκαύτωμα εξαιτίας ενός… Μολοσσού



Η Νίνα Ντινάρ γλύτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αισίως έκλεισε τα 94 της χρόνια. Για δώρο ζήτησε να… χαϊδέψει έναν Μολοσσό «σαν αυτόν που με έσωσε στο Ολοκαύτωμα». Για δύο συνεχόμενες ώρες βρισκόταν με δύο σκύλους, τους χάιδευε, τους αγκάλιαζε και τους έδειξε το σπίτι της.

Ο άνθρωπος που της πήγε τους σκύλους ήταν ο  Tammy Bar-Yosef, που τελευταία κάνει μία πρωτότυπη έρευνα: Οι σκύλοι στο Ολοκαύτωμα. Έχει διαπιστώσει πως οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τους σκύλους ως μέσο προσβολής για τους Εβραίους ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που εξαιτίας σκύλων, κηδεμόνες των οποίων ήταν Ναζί, σώθηκαν Εβραίοι από το θάνατο. Στη δεύτερη κατηγορία είναι η Νίνα Ντινάρ.

Γεννημένη το 1926 στη Βαρσοβία, η Ντινάρ μεγάλωσε με σκύλους από μωρό παιδί. «Οι Εβραίοι δεν έχουν σκύλοι, αλλά εγώ μεγάλωσα μαζί τους. Ακόμα και η γιαγιά μου είχε σκύλο» δηλώνει η Νίνα.

Οι πρώτες της αναμνήσεις με σκύλο είναι από την ηλικία των τριών ετών, όταν καθόταν πλάι με έναν γερμανικό ποιμενικό. Επτά χρόνια αργότερα, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Βαρσοβία βομβαρδίστηκε. Τότε η Νίνα διαπίστωσε πως «ο σκύλος μου ήταν πολύ ανήσυχος». Η μητέρα της Νίνα ζήτησε από στρατιώτες να πυροβολήσουν τον γερμανικό ποιμενικό γιατί, υποστήριζε, ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στους κατοίκους της γειτονιάς. «Τον έθαψα σε έναν κρατήρα που είχε δημιουργήσει βόμβα στη λεωφόρο Jerosolimskie», θυμάται.

Αργότερα, στο εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας, η Νίνα συνέχιζε να να φροντίζει σκύλους στη γειτονιά. «Πήρα έναν από τους δρόμους που υπήρχαν συνολικά δύο. Ήταν πολύ δύσκολο να τους φροντίζω», λέει η Νίνα που αγνοεί την τύχη των δύο αδεσπότων της γειτονιάς της.

Ο πατέρας της δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1942. Δώδεκα μήνες αργότερα, όταν ξεκίνησε η επανάσταση του εβραϊκού γκέτο, η Νίνα και η μητέρα της μετακινούνταν από κελάρι σε κελάρι «επειδή ήμασταν Εβραίες».

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην ανθρακαποθήκη όπου μάνα και κόρη είχαν βρει καταφύγιο και τις πήγαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μαζί τους είχαν βαλίτσες γεμάτες φωτογραφίες και κοσμήματα, τα οποία εν τέλει τους τ πήραν οι στρατιώτες. Πέρασαν τέσσερις μήνες στο στρατόπεδο κουβαλώντας καθημερινά πολύ βαριές πέτρες. Η Νίνα τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ «εργαζόταν» και έκτοτε μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Skarżysko-Kamienna όπου Εβραίοι ήταν σκλάβοι για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο σκύλος του Ναζί
Μόλις η Νίνα και η μητέρα της έφτασαν στο στρατόπεδο, βρέθηκαν μπροστά από τον Ναζί αξιωματικός Dr. Artur Rost. «Στεκόταν εκεί με τον σκύλο του, έναν λευκό Μολοσσό με μαύρες βούλες. Αξιαγάπητος σκύλος. Έβαλα το χέρι μου μπροστά από το στόμα μου. Τι φανταστικός σκύλος», θυμάται.

Ενώ οι σκύλοι ήταν εκπαιδευμένοι να επιτίθενται, ο Μολοσσός του στρατιωτικού τον άφησε και πλησίασε την Νίνα, «την πληγωμένη, ξυπόλητη Εβραία», λέει. Η Νίνα τον χάιδεψε και ο σκύλος την έγλειφε για μερικά λεπτά. Οι γυναίκες που βρίσκονταν δίπλα της, την αποκάλεσαν τρελή και της είπαν πως ήταν εκπαιδευμένος για να αγριεύει. Ο αξιωματικός κοίταζε σοκαρισμένος τον σκύλο του και την 10χρονη Νίνα.

Τους επόμενους μήνες η Νίνα αναγκαζόταν να κάνει εργασίες που καταπονούσαν το σώμα της αλλά πάντα «με ανακάλυπτε όπου και να ήμουν ο σκύλος». Η ιδιαίτερη σχέση που είχε το 10χρονο κοριτσάκι με τον Μολοσσό υπέπεσε στην αντίληψη του αξιωματικού ο οποίος έδινε στην 10χρονη το φαγητό του σκύλου του… Η Νίνα θεωρεί πως αυτό το φαγητό στάθηκε σωτήριο για την ίδια, τη στιγμή που η μητέρα της πέθανε από ασιτία.

Τον Αύγουστο του 1944 οι Ρώσοι πλησίασαν και οι Γερμανοί αποφάσισαν να εκκενώσουν το στρατόπεδο, σκοτώνοντας όποιον θεωρούνταν «αδύναμος». Η Νίνα επιλέχτηκε σε μία από τις ομάδες που πήγαιναν για εκτέλεση. Ζυγίζοντας μόλις 30 κιλά, πεινασμένη, με αραιωμένα μαλλιά και αναρίθμητες μολύνσεις, η 11χρονη τότε Νίνα δεν θα τα κατάφερνε.

Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τη στιγμή όπου εμφανίστηκε μπροστά της ο Ναζί αξιωματικός με τον Μολοσσό. Ενώ κοίταζε τους ανθρώπους που θα εκτελούνταν, ο Μολοσσός πήγε κατευθείαν στη Νίνα και ο αξιωματικός την έβγαλε από την ομάδα και την έβαλε σε μία όπου είχε προγραμματιστεί να παραμείνει στο στρατόπεδο. «Έλα από εδώ, θα πας με αυτούς» διέταξε.

Και εξαιτίας του Μολοσσού η Νίνα θεωρεί πως σώθηκε από βέβαιο θάνατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αργότερα μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Buchenwald στη Γερμανία, διέφυγε και βρήκε καταφύγιο το 1948 στο Ισραήλ. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Πλέον θυμάται: «δεν φοβόμουν τους σκύλους, απλά αισθάνονταν πως τους αγαπούσα».

Υπολογίζεται πως οι Ναζί χρησιμοποίησαν 200.000 σκύλους ως φύλακες με πολλούς να εκπαιδεύονται για να σκοτώνουν. 


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


5 και 6 μήνες φυλάκιση στα μέλη του Ρουβίκωνα



Στην ενοχή δυο μελών του Ρουβίκωνα για το πλημμέλημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, κατέληξε με απόφασή του το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθήνας. 

Το δικαστήριο με απόφασή του επέβαλλε στα δυο μέλη του Ρουβίκωνα ποινές φυλάκισης 5 και 6 μηνών, αντιστοίχως, για ρίψη μπογιάς στα γραφεία του ΣΕΒ, τον περασμένο Ιούλιο.





Προκαλούν τα Σκόπια! Η Εθνική βόλεϊ ανδρών φόρεσε μπλουζάκια Μακεδονία



Η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών των Σκοπίων ετοιμάζεται να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ως Βόρεια Μακεδονία και προκαλεί την Ελλάδα.

Στο promo video της ομοσπονδίας οι στολές γράφουν σκέτο Μακεδονία, αντί για το όνομα δώρο του ΣΥΡΙΖΑ North Macedonia, ενώ η επίσημα ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας βόλεϊ αναφέρει τους παίκτες της γειτονικής χώρας ως «Μακεδόνες».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μέσω και του εκπροσώπου της σε αυτήν Αχιλλέα Μαυρομάτη για το βίντεο το οποίο παρουσιάζει την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών (12-29/09) και εμφανίζει τους αθλητές με φόρμες που αναγράφουν Volleyball Team Macedonia.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Καραμπέτσος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ως προς την σωστή ονομασία των γειτόνων μας και σε συνεννόηση με τον Αχιλλέα Μαυρομάτη θα αποσταλεί επίσημη επιστολή για την σωστή ονομασία ενόψει της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Οι αθλητές της ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίζονται στο video με τα προπονητικά τους μπλουζάκια τα οποία γράφουν: «Volleyball Team Macedonia». Δεν υπάρχει πουθενά δηλαδή ο γεωγραφικός προσδιορισμός North.


Κάπνισμα: Πρόστιμα από 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος


Με ένα μήνα χωρίς δίπλωμα μαζί με τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο θα τιμωρούνται όσοι οδηγοί Ταξί, λεωφορείων και ΙΧ δημοσίας Χρήσης καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών!

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ΚΟΚ δίνει αυστηρά πρόστιμα σε όλους τους οδηγούς ΙΧ που καπνίζουν ενώ τα πρόστιμα γίνονται υπέρογκα αν στο ΙΧ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

Ειδικότερα εκτός των άλλων απαγορεύεται το κάπνισμα, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Από την απαγόρευση χρήσης καπνικών προϊόντων σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν στους δρόμους της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκινά και η εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάτες και να τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις.


Αγγλία : Φράγμα κινδυνεύει να καταρρεύσει πάνω από πόλη 6.000 κατοίκων



Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που έπληξαν την Αγγλία αυτήν την εβδομάδα, οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες στη βόρεια Αγγλία με αποτέλεσμα να καταστραφούν γέφυρες και να αποκλειστούν δρόμοι.

Η αστυνομία απομάκρυνε περισσότερους από 6000 κατοίκους του Ουέλεϊ Μπριτζ, στην κεντρική Αγγλία, ζητώντας τους να πάρουν μαζί τους τα ζωάκια τους και φάρμακα που χρειάζονται, αφότου το φράγμα υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Αξιωματούχοι λένε ότι το φράγμα συγκρατεί 1135 εκατομμύρια λίτρα νερού στη δεξαμενή του, που βρίσκεται πάνω από την πόλη, και κινδυνεύει να καταρρεύσει, απειλώντας ζωές.

Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας έριξε εχθές Παρασκευή σακιά με αμμοχάλικο στην εξωτερική πλευρά φράγματος, προσπαθώντας να αποτρέψει την κατάρρευσή του, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει.

Μηχανικοί αδειάζουν νερό από τη δεξαμενή για να μειώσουν το ύψος του κι επομένως να ελαττώσουν την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών.






Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με τον Γ. Αλαφούζο



Η ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρει: 

«Με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο και τον αντιπρόεδρό της, Λεωνίδα Μπουτσικάρη συναντήθηκε, κατόπιν αιτήματός τους, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λεύτερης Αυγενάκης. Στην 90λεπτη συζήτηση θίχτηκαν τα περισσότερα θεσμικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με βασικό εκείνο της βίας και των τρόπων σταδιακής και αποτελεσματικής αντιμετώπισή της. 

Ο κ. Αλαφούζος κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του, για να ληφθούν υπόψιν στον διάλογο που εξελίσσεται, προτού υλοποιηθούν τα πρώτα σχετικά μέτρα της κυβέρνησης. "Τα κρούσματα γηπεδικής βίας, άλλωστε, έχουν πολλαπλώς απασχολήσει τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια κι έχει πέσει θύμα της αναποτελεσματικής αντιμετώπισής τους με σοβαρές, αγωνιστικές και οικονομικές συνέπειες", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ειδικότερα, μάλιστα, οι "πράσινοι" επικεντρώθηκαν στο επείγον της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και των συστημάτων ασφαλείας του, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων τους εκεί. Επιπλέον, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από το τηλεοπτικό θέμα με την εκκρεμότητα της ΕΡΤ και αρκετών ΠΑΕ, με τους εκπροσώπους του "τριφυλλιού" να καταθέτουν την αγωνία τους για την ομαλή και ανταγωνιστική διεξαγωγή του πρωταθλήματος, παρότι οι ίδιοι έχουν εξασφαλισμένο τηλεοπτικό πάροχο. 

Ο κ. Αυγενάκης άκουσε με προσοχή τις προτάσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και -ως γνωστόν- θα συνεχίσει τον εν λόγω κρίσιμο κύκλο επαφών. Την προσεχή Δευτέρα θα υποδεχθεί τους κ. Φούσεκ (FIFA), Γραμμένο (πρόεδρο ΕΠΟ) και Λυσάνδρου (αντιπρόεδρο ΕΠΟ και πρόεδρο της Super League), για το κανονιστικό πλαίσιο των ποινών στα πρωταθλήματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με το συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Άμεσος στόχος είναι, έως την έναρξη των πρωταθλημάτων, σε μερικές εβδομάδες, να γίνουν αισθητά τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες, που θα καταδεικνύουν στο κοινωνικό σύνολο τη διαφορετική ρότα αντιμετώπισης και την προσπάθεια για να επιστρέψουν σιγά σιγά οι οικογένειες, όλοι οι πολίτες, στα γήπεδα. Να ξαναγίνουν οι κερκίδες τόπος ψυχαγωγίας».