Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Χάος στις φυλακές : Λάθη εγκληματικά και ασυδοσία



Μόνο 4-5 φυλακές της χώρας, ανάμεσα σε αυτές τα Χανιά, η Νιγρίτα , τα Γρεβενά, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση από πλευράς ασφαλείας και ομαλής λειτουργίας. Ο Κορυδαλλός έχει χάσει τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την έννοια της φυλακής λόγω της ασυδοσίας που επικρατούσε. Στην εν λόγω φυλακή έμεναν παρανόμως εκατοντάδες κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους επικίνδυνοι, με επίκληση διάφορους λόγους, τις σπουδές σε ΙΕΚ των φυλακών κλπ. Το εγκληματικό λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν επίσης ότι προεκλογικά μετακίνησε δεκάδες φύλακες από σωφρονιστικά καταστήματα σε θέσεις δημοτικών αστυνομικών χωρίς καμιά προειδοποίηση. Κύριος στόχος είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να ανακτήσουν πολλές φυλακές της χώρας που είχαν …χαθεί, λόγω της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν -μιλώντας προς «Το Βήμα»- ορισμένα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, μετά τη σύσκεψη, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Υπουργείο Δημόσιας Ταξης παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με όλους τους διευθυντές των φυλακών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διευθυντές των φυλακών εξέθεσαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ανομία που υπάρχει σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα, τις συνέπειες από τη δράση επικίνδυνων ποινικών και οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι συγκρατούμενοί τους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πολλοί διευθυντές των φυλακών έθεσαν στη διάρκεια της σύσκεψης την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν φυλακές «υψίστης ασφαλείας». Ακόμη τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης υποδομών και κυρίως συσκευών για τους ελέγχους πρόσβασης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αναφέρεται, τέλος, ότι με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήδη άρχισαν μεταγωγές κρατουμένων από τον Κορυδαλλό σε άλλες φυλακές της χώρας.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου