Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Το «ΟΧΙ» στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά

 



Τι έγραψε στις 28.10.1940 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας

Ήταν 03:00 ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, χτυπούσε το κουδούνι της οικίας του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, επιδίδοντάς του το ιταλικό τελεσίγραφο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Ωστόσο, ίσως είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός, πως ο Ιωάννης Μεταξάς διατηρούσε προσωπικό ημερολόγιο στ’ οποίο κατέγραφε τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, την αλληλογραφία καθώς και συμβάντα από την ζωή του. Ξεκίνησε να γράφει σ’ αυτό το 1896, και με ελάχιστες διακοπές, συνέχισε έως το 1941 και λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του (29.1.1941).


Η καταγραφή της 28/10/1940 στο ημερολόγιό του Μεταξά, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Έγραψε συγκεκριμένα :

«28 Οκτωβρίου, Δευτέρα. Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. - Πόλεμος! - Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. - Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. - Όλοι πλην Κύρου. - Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. - Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. - Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. - Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός !!!»




Ουσιαστικά ο Μεταξάς περιγράφει λακωνικά στο ημερολόγιό του, τα γεγονότα που ακολούθησαν της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της απάντησης «Alors c' est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο) στον Γκράτσι.

Ποια όμως είναι τα πρόσωπα που αναφέρει στο ημερολόγιό του, εκείνη την ιστορική μέρα ο Ιωάννης Μεταξάς ;

Ο Τραυλός που τον ξυπνάει, ήταν το επίθετο του αρχιφύλακα έξω από την οικία του.

Οι Θεολόγος Νικολούδης και Νικόλαος Μαυρουδής που ζήτησε να συναντήσει ακόμη και πριν την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον βασιλέα Γεώργιο, ήταν ο υπουργός Τύπου και Τουρισμού και ο υφυπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα.

Ο Πάλαιρετ με τον οποίον επικοινωνεί τηλεφωνικά ζητώντας την στρατιωτική βοήθεια της Αγγλίας, ήταν ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Mίκαελ Πάλαιρετ.

Ο Αλέξης Κύρου, ήταν τμηματάρχης του υπουργείου Εξωτερικών.


Παναγιώτης Σαββίδης
Πηγή : protothema.gr


28η Οκτωβρίου: Η σύγκριση ελληνικού και ιταλικού στρατού λίγο πριν τον πόλεμο

 


28η Οκτωβρίου: «Από έκτης πρωινής σήμερον περιερχόμεθα εις εμπόλεμον κατάστασιν προς Ιταλίαν. Άμυνα Εθνικού εδάφους διεξαχθή βάσει διαταγών ας έχετε. Εφαρμόσατε σχέδιον επιστρατεύσεως.»

Η λακωνική συντομία της πρώτης αυτής διαταγής με είκοσι μία λέξεις, από το Αρχιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο προς τους διοικητές των Μεγάλων Μονάδων, μαρτυρεί την άριστη, επιτελική προπαρασκευή των πολεμικών σχεδίων της χώρας μας.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Γκράτσι.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Μεταξάς απευθύνει διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Πλέον η Ελλάς βρισκόταν σε πόλεμο με την Ιταλία. Μία Ιταλία πολύ καλύτερα εξοπλισμένη, με μειονέκτημα ωστόσο το έμψυχο δυναμικό αφού οι Έλληνες υπερασπίζονταν τις οικογένειές τους, τα ιερά και τα όσιά τους!

Ποια ήταν η δυναμική των δύο χωρών;

Ο ελληνικός Στρατός πέτυχε να θέσει «επί ποδός πολέμου» στις 28 Ο­κτωβρίου 1940, δεκαπέντε (15) Μεραρχίες και πέντε (5) ταξιαρχίες Πεζικού, καθώς και μία (1) Μεραρχία και μία (1) Ταξιαρχία Ιππικού, ικανοποιητικά εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με τα εντελώς απαραίτητα υλικά εκστρατείας.

Τον Οκτώβριο του 1940, ο ελληνικός Στρατός διέθετε σε καλή κατάσταση τον εξής οπλισμό:

Τυφέκια (Μάνλιχερ, Μάουζερ, Λεμπέλ, Γκρα) 459.650.

Πολυβόλα (Χότσκις, Σαίντ Ετιέν, Σβαρτζ Λόζε, Μαξίμ) 4.832.

Οπλοπολυβόλα (Χότσκις) 12.200

Όλμους (Μπραντ 81 χιλ) 315

Πυροβόλα Μάχης (Σκόντα, Σνάιδερ, Κρουπ) 905

Πυροβόλα αντιαεροπορικά (Α/Α) (Κρούπ, Μποφόρς, Ραϊμένταλ) 190

Πυροβόλα αντιαρματικά (Α/Τ) (Ραϊμένταλ) 24.

Στη διάρκεια του πολέμου ενισχύθηκε, κυρίως από λάφυρα που αξιοποιήθηκαν με 16.500 τυφέκια, 494 πολυβόλα, 1794 οπλοπολυβόλα, 406 όλ­μους, 114 πυροβόλα μάχης και 34 πυροβόλα Α/Α.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 1940, ο Στρατός διέθετε τα οργανικά πυρομα­χικά των Μονάδων Εκστρατείας και αποθέματα πυρομαχικών για 3 μήνες αγώνα.

Όμως, κατόρθωσε να διεξαχθεί πολεμικός αγώνας 6 μηνών και σε 2 μέ­τωπα, κατά των Ιταλών και Γερμανών, με επιτυχία. Αυτό οφείλεται στην έγκαι­ρη τότε λήψη μέτρων αυξήσεως της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής σε πυρομαχικά, περιορισμού των καταναλώσεων στο πεδίο μάχης και στη μεθο­δική αξιοποίηση των προερχόμενων από λάφυρα.

Σε μεταφορικά μέσα, οι ανάγκες ήταν πολλές. Έναντι απαιτούμενων αυτοκινήτων, υπήρχαν 600 στρατιωτικά. Το πρόβλημα λύθηκε με την ε­πίταξη ιδιωτικών αυτοκινήτων διάφορων τύπων, με την έναρξη του πολέμου.

Ανάλογα, αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα των κτηνών, που ο αριθμός τους, με διαδοχικές επιτάξεις, έφτασε τις 150.000. Σημειώνεται στο σημείο αυτό, ότι χωρίς τις δεκάδες χιλιάδες ημιόνων, που πλαισίωναν ως οργανικά μεταφορικά τις μονάδες του πεδίου μάχης, θα ήταν αδύνατη η ζωή και η διε­ξαγωγή νικηφόρου αγώνα στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας.

Από πλευράς εφοδίων, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο Στρατός διέθετε τα ε­ξής αποθέματα:

Τρόφιμα για 50 ημέρες,

Καύσιμα για 45 ημέρες και

νομή για 30 ημέρες.

Τα Μέτρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού

Συνολικά την 28η Οκτωβρίου 1940 το Ελληνικό Πεζικό ήταν συγκροτημένο, βάσει του σχεδίου επιστράτευσης, σε 56 συντάγματα πεζικού, έκαστο των τριών ταγμάτων (168 τάγματα), εννέα τάγματα πολυβόλων – τα πέντε με δύο λόχους πολυβόλων και έναν λόχο πεζικού (24 πολυβόλα) και τα υπόλοιπα με τρεις λόχους πολυβόλων και έναν πεζικού (36 πολυβόλα).

Τα ελληνικά συντάγματα πεζικού διέθεταν το καθένα : 3 τάγματα πεζικού, ουλαμό εφίππων ανιχνευτών και λόχο βαρέων όπλων (λόχο μηχανημάτων σύμφωνα με την ορολογία της εποχής). Ο οπλισμός του, πέραν των ατομικών τυφεκίων, αποτελείτο από: 2 πυροβόλα των 65 χλστ. (μέγιστο βεληνεκές 6.500 μ.), 4 όλμους των 81 χλστ. (μέγιστο βεληνεκές 2.800 μ.), 36 πολυβόλα, 108 οπλοπολυβόλα, 108 βομβιδοβόλα τυφέκια Λεμπέλ, τα οποία εκτόξευαν βομβίδα βάρους 445 γραμμαρίων σε απόσταση μέχρι 200 μ. περίπου.

Κάθε τάγμα πεζικού, αντίστοιχα, παρέτασσε μια διμοιρία διοίκησης, τρεις λόχους πεζικού, έναν λόχο πολυβόλων (12 στοιχεία) και μεταγωγικά μάχης. Ο λόχος είχε τέσσερις διμοιρίες, των 44 ανδρών έκαστη και ομάδα διοίκησης.

Η διμοιρία είχε τρεις ομάδες, των 13 ανδρών έκαστη, τον διμοιρίτη, τον βοηθό διμοιρίτη, τον δεκανέα οπλοβομβιστή, έναν παρατηρητή και έναν διαβιβαστή. Η ομάδα, τέλος, αριθμούσε 12 άνδρες, και υπαξιωματικό ομαδάρχη, συνολικά δηλαδή 13 άνδρες. Χωριζόταν δε στην ημιομάδα του οπλοπολυβόλου (5 άνδρες, σκοπευτής, γεμιστής, δύο προμηθευτές και ο βοηθός ομαδάρχης) και στην ημιομάδα ακροβολιστών (έξι ακροβολιστές και οπλοβομβιστής).

Η ομάδα αποτελούσε – όπως και σήμερα άλλωστε – την στοιχειώδη δύναμη πεζικού, η οποία με την χρήση του πυρός και της κίνησης ενεργεί κατά του εχθρού. Οι στρατιώτες του ΄40 εκπαιδεύονταν ακριβώς στην τακτική του πυρός και της κίνησης. «Υπό την προστασία του πυρός του οπλοπολυβόλου οι ακροβολιστές προχωρούν προς τον εχθρό, με τρόπο ώστε με την σειρά τους να υποστηρίξουν την μετατόπιση του οπλοπολυβόλου με τα πυρά των τυφεκίων τους προς τα εμπρός. Σε μικρές όμως αποστάσεις, υπό την προστασία του πυρός του οπλοπολυβόλου, ο οπλοβομβιστής και οι χειροβομβιστές μπορούν να πλησιάσουν την εχθρική αντίσταση και να κάνουν χρήση της οπλοβομβίδας και των χειροβομβίδων, ή να επιτεθούν δια της λόγχης», αναφέρει ο αείμνηστος συνταγματάρχης Δαβάκης στο Εγκόλπιο Αξιωματικών Πεζικού.

Οι ομάδες πολυβόλων διέθεταν δύο πολυβόλα. Η διμοιρία πολυβόλων δύο ομάδες – τέσσερα πολυβόλα – και ο λόχος πολυβόλων τρεις διμοιρίες – 12 πολυβόλα. Αντίστοιχα η διμοιρία όλμων διέθετε δύο όλμους. Δύο διμοιρίες όλμων και διμοιρία πεζικού συγκροτούσαν έναν λόχο όλμων.

Σημαντική διαφοροποίηση έναντι των ιταλικών λόχων αποτελούσε η ικανότητα των αντίστοιχων ελληνικών να παρατάσσουν τέσσερις, αντί τριών, διμοιρίες πεζικού. Και ναι μεν οι ιταλικοί λόχοι υπερείχαν σε ισχύ πυρός, υστερούσαν όμως σε δυνάμεις ελιγμού. Η τετραδική οργάνωση του λόχου πεζικού επέτρεπε μεγάλη ευελιξία στον εκάστοτε λοχαγό. Συνήθως οι ελληνικοί λόχοι πολεμούσαν με δύο διμοιρίες να αποτελούν τη βάση πυρός και τις άλλες δύο την δύναμη ελιγμού. Ο σχηματισμός πάντως του λόχου εξαρτάτο από το έδαφος και την δύναμη του αντιπάλου.

Οι δυνάμεις των Ιταλών και το σχέδιο επίθεσης

Το ιταλικό σχέδιο πολέμου, το επονομαζόμενο Emergenza G («Επείγουσα Ελλάς»), προέβλεπε την κατάληψη της χώρας σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν η κατάληψη της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Στη δεύτερη φάση θα καταλαμβάνονταν η Δυτική Μακεδονία. Με την ενίσχυση νέων δυνάμεων που θα αποβιβάζονταν στην Ήπειρο και στα νησιά, θα ακολουθούσε η προέλαση προς την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με σκοπό την κατάκτηση της χώρας. Το σχέδιο είχε συνταχθεί με την ελπίδα της ουδετερότητας της Γιουγκοσλαβίας.

Το μέτωπο στην Νότια Αλβανία είχε μήκος περίπου 150 χιλιομέτρων και βρισκόταν σε μια εξ ολοκλήρου ορεινή περιοχή, η οποία επιπροσθέτως ήταν εξαιρετικά δύσβατη, λόγω του φτωχού οδικού δικτύου της. Η οροσειρά της Πίνδου χώριζε το θέατρο επιχειρήσεων στα δύο: αυτό της Ηπείρου και εκείνο της Δυτικής Μακεδονίας.

Την παραμονή της επίθεσης στην Ελλάδα στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αλβανίας, υπό τον στρατηγό Βισκόντι Πράσκα, υπάγονταν οι εξής ιταλικές δυνάμεις:

Στην Ήπειρο, το XXV Σώμα Στρατού «Τσαμουριά» (Ciamuria) υπό τον στρατηγό Κάρλο Ρόσσι (Carlo Rossi) που διέθετε,

– την 23η Μεραρχία Πεζικού «Φερράρα» (Ferrara) υπό τον στρατηγό Τζαννίνι (Zannini), ανεπτυγμένη στις περιοχές Μέρτζανη-Πρεμέτη και Γεωργουτσάδες- Αργυρόκαστρο και με δύναμη 21.000 ανδρών.

– την 51η Μεραρχία Πεζικού «Σιένα» (Siena) υπό τον στρατηγό Γκαμπούτι (Gabutti), ανεπτυγμένη στις περιοχές Κονίσπολη-Δέλβινο-Άγιοι Σαράντα και με δύναμη 12.500 ανδρών

– την 131 Τεθωρακισμένη Μεραρχία «Κένταυρος» (Centauro), μειωμένης δύναμης, υπό τον στρατηγό Μάλλι (Magli) ανεπτυγμένη στις περιοχές Τεπελένι- Αργυρόκαστρο με δύναμη 2.200 ανδρών και 40 αρμάτων.

– την Μεραρχία Ιππικού, ενισχυμένη με μονάδες πυροβολικού και πεζικού, υπό τον στρατηγό Ριβόλτα (Rivolta) ανεπτυγμένη στην περιοχή Κονισπόλεως.

Η συνολική δύναμη του XXV Σώματος έφτανε τους 42.000 άνδρες και περιλάμβανε 22 τάγματα πεζικού, 61 πυροβολαρχίες (18 βαριές), 90 άρματα, 3 συντάγματα και μία επιλαρχία ιππικού και 2 τάγματα όλμων.

Στην Βορειοδυτική Μακεδονία και τη γιουγκοσλαβική μεθόριο, το XXVI Σώμα Στρατού «Κορυτσά» (Corizza) υπό τον στρατηγό Γαβριήλ Νάσσι (Gabrielle Nasci) που διέθετε

– την 29η Μεραρχία Πεζικού «Πιεμόντε» (Piemonte) υπό τον στρατηγό Γκραττορόλα (Grattorola) ανεπτυγμένη ανατολικά της Κορυτσάς και δύναμης 12.500 ανδρών.

– την 49η Μεραρχία Πεζικού «Πάρμα» (Parma) υπό τον στρατηγό Νάλντι (Naldi) ανεπτυγμένη δυτικά της Κορυτσάς και με δύναμη 9.300 ανδρών

– την 19η Μεραρχία Πεζικού «Βενέτσια» (Venezia) υπό τον στρατηγό Μπονίνι (Bonini) ανεπτυγμένη από την λίμνη Πρέσπα εως το Ελβασάν και είχε δύναμη 10.000 ανδρών.

– την 53η Μεραρχία Πεζικού «Αρέτζο» (Arezzo) υπο τον στρατηγό Φερόνε (Ferone) ανεπτυγμένη στην περιοχή της Σκόδρας, με δύναμη 12.000 ανδρών.

– ως εφεδρεία του Σώματος υπήρχε ένα Τάγμα Βερσαλλιέρων της 131ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας με 50 άρματα στην περιοχή της Ερσέκας.

Συνολικά το XXVI Σώμα διέθετε 44.000 άνδρες και περιλάμβανε 32 τάγματα, 47 πυροβολαρχίες (οι 5 βαριές), 60 άρματα, ένα σύνταγμα ιππικού, μία ίλη και 4 τάγματα όλμων.

Ναυτικές δυνάμεις των εμπολέμων

Ελληνικά σκάφη

1 βαρύ καταδρομικό

6 αντιτορπιλλικά στόλου

8 αντιτορπιλλικά συνοδείας

8 τορπιλλοβόλα

6 υποβρύχια

4 ναρκαλιευτικά – ναρκοβόλα

Σύνολο: 33 (εκτόπισμα: 29.330 τόνοι)


Ιταλικά σκάφη

8 θωρηκτά μάχης

8 βαρέα καταδρομικά

26 ελαφρά καταδρομικά

24 αντιτορπιλλικά στόλου

40 αντιτορπιλλικά συνοδείας

66 τορπιλοβόλα

119 υποβρύχια

Σύνολο: 291 (εκτόπισμα: 658.395 τόνοι)

Οι ελληνικές επιτυχίες ήρθαν από τα υποβρύχια, τα οποία κατόρθωσαν να βυθίσουν μερικά ιταλικά μεταγωγικά. Από την ιταλική πλευρά, παρότι ο ιταλικός στόλος υπέστη σημαντικές ζημιές από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την Επιδρομή στον Τάραντα, τα ιταλικά αντιτορπιλικά και καταδρομικά συνέχισαν να επιχειρούν, καλύπτοντας τις νηοπομπές εφοδιασμού μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.

Στις 28 Νοεμβρίου, μια ναυτική μοίρα βομβάρδισε την Κέρκυρα, ενώ στις 18 Δεκεμβρίου και στις 4 Μαρτίου, έβαλαν κατά ελληνικών παράκτιων θέσεων στην Αλβανία. Στα τέλη του 1940 το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής» με κυβερνήτη τον τότε πλωτάρχη Μιλτιάδη Ιατρίδη βύθισε ανοιχτά του Αυλώνα δύο έμφορτα ιταλικά μεταγωγικά. Στην ίδια περιοχή στις 29 Δεκεμβρίου 1940 βυθίστηκε αύτανδρο το υποβρύχιο Πρωτεύς με κυβερνήτη τον Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή. Σημαντική δράση, επίσης, είχαν και τα άλλα υποβρύχια του στόλου (Κατσώνης, Νηρεύς, Τρίτων).


ΠΗΓΕΣ


Αρχείο Γενικού Επιτελείου Στρατού

Ελευθέριου Παπαγιαννάκη Ο ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940 -41 (Εκδόσεις Ιωλκός)

Αννίβα Βελλιάδη ΜΕΤΑΞΑΣ – ΧΙΤΛΕΡ – Ελληνογερμανικές Σχέσεις στην Μεταξική

Δικτατορία (Εκδόσεις Ενάλιος)

Ιωάννη Κολιόπουλου Η ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ’40 (Εκδόσεις Βάνιας)

Κωνσταντίνου Βλάσση ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1936 – 1940 (Εκδόσεις Δούρειος Ίππος)

Αρχεία Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ)

Αρχεία Μουσείου Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΙΣΠΑ)


Πηγή



Πετάνε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε όλη την Ελλάδα για την 28η Οκτωβρίου

 




Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε οι μαθητικές, ούτε η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, λόγω κορωνοϊού.

Μπορεί να μην γίνουν παρελάσεις, ωστόσο έχει προγραμματιστεί να πετάξουν 14 ελληνικά μαχητικά σε όλη την επικράτεια, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κρήτη.

Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα πετάξουν και ελικόπτερα της αεροπορίας, του στρατού και του ναυτικού.




Πλακιωτάκης : Η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημίωση για το «Καλλιστώ»

 



Για τη σύγκρουση εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η προανάκριση για τα αίτια του περιστατικού, για την οποία, όπως με νόημα ανέφερε, χρησιμοποιείται και «η βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων καταγραφής.

Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι «είναι ευτυχές ότι δεν θρηνήσαμε θύματα» και τόνισε ότι το περιστατικό έγινε στα ανοιχτά του λιμανιού και με καλό καιρό, αναφέροντας την διεθνή πρακτική της ναυσιπλοΐας, «το μεγάλο πλοίο, πάντοτε προσέχει το μικρό».

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε την ικανοποίηση του για την αντίδραση του Λιμενικού, λέγοντας ότι μέσα σε έξι λεπτά από την πρώτη ειδοποίηση, στελέχη του είχαν προσεγγίσει το σημείο της σύγκρουσης και είχαν αναλάβει δράση.

Σε ότι αφορά την καταστροφή του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Πλακιωτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι αναφορικά με την αποζημίωση, εφόσον προκύψει υπαιτιότητα του εμπορικού πλοίου, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, «θα ληφθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες και αξιώσεις προφανώς του Ελληνικού Δημοσίου».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Νίκη Κεραμέως νοσεί από τον κοροναϊό, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε «εγώ βιωματικά ήρθα σε επαφή με κρούσμα κοροναϊού και ειλικρινά προστατεύθηκα από την χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας».


Πηγή : in.gr



Στεναχώρια για Συριζαίους και αριστερά ΜΜΕ! Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων

 



Έχουν κινήσει γη και ουρανό για να περάσουν ότι δήθεν η Ελλάδα που προστατεύει τα σύνορα της και τα σύνορα της Ευρώπης επαναπροωθεί λαθρομετανάστες πίσω απο εκεί που ήρθαν.

Άμα χαλάει το μαγαζί και λιγοστεύουν τα κέρδη προσπαθείς να κάνεις κάτι, και αυτό κάνουν αριστερές οργανώσεις και στελέχη αριστερών κομμάτων, που οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από ΜΚΟ.

Εσωτερική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, που καταγγέλλουν αριστερά ΜΜΕ και αριστεροί βουλευτές που μέσα σε αυτούς είναι και Συριζαίοι, ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί δηλώνει ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα, στα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου». 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι νωρίτερα εφέτος ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «στο πλαίσιο του επιχειρησιακού διαλόγου» να διερευνήσουν δύο γεγονότα κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία «στο μεν ένα περιστατικό δεν βρήκαν καμία απόδειξη παράνομων πράξεων και εξακολουθούν να εξετάζουν το άλλο». Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει εντοπίσει άλλες ύποπτες περιπτώσεις από αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί από τον εκτελεστικό διευθυντή στις ελληνικές αρχές». 




Φωτογραφίες ντοκουμέντο με το «Καλλιστώ»: Πλοίαρχος πολεμικού : «Τι κάνεις; Μείνε μακριά. Μείνε μακριά»

 


Tο STAR αποκάλυψε ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο πλοιάρχων, ο Έλληνας πλοίαρχος κατάλαβε τι θα ακολουθήσει και φέρεται να φώναξε μέσω του ασυρμάτου στον Πολωνό καπετάνιο «Τι κάνεις; Μείνε μακριά. Μείνε μακριά», χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση από τον κυβερνήτη του εμπορικού πλοίου.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το φορτηγό πλοίο «Maersk Launceston» και δεξιά, στο βάθος σε κόκκινο κύκλο και πορεία παράλληλη το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ». Το πολεμικό βγήκε από το ναύσταθμο Σαλαμίνας και το εμπορικό από το Ικόνιο.


Στη δεύτερη φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση διακρίνεται το ένα τμήμα του σκάφους του πολεμικού ναυτικού αριστερά και το άλλο το πρυμναίο τμήμα του στα δεξιά να φλέγεται.



Το εμπορικό πλοίο ανέβηκε πάνω στο ναρκοθηρευτικό, κόβοντας το στα δυο.

Η κατασκευή του πολεμικού σκάφους είναι που το έσωσε από τη βύθιση, καθώς το πλοίο είναι φτιαγμένο από ξύλο, ενισχυμένο πλαστικό και άλλα ελαφρά υλικά και όχι από σίδερο ώστε να μπορεί να προσεγγίζει τις νάρκες που είναι και ο επιχειρησιακός ρόλος του και να μην τις τραβάει.

Από την πρόσκρουση των δύο πλοίων δύο αξιωματικοί του πολεμικού μας ναυτικού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα.



Μέτρα στήριξης καλλιτεχνών - Ολόκληρη η ΚΥΑ

 



Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με τα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών.

Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ πατώντας εδώ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα πρόσωπα του άρθρου 20 του ν. 4722/2020 (Α' 177) είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, επί του οποίου ποσού παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020, εφόσον:

α) δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη, κατά τη διάρκεια του ανωτέρω επιδοτούμενου χρονικού διαστήματος και

β) δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Διαδικασία λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο του Παραρτήματος, με τίτλο: «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, βάσει του άρθρου 20 του ν. 4722/2020», η οποία συνιστά ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) -ανά μήνα και απολογιστικά στις αρχές του επόμενου μήνα- στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

2. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) και την κατηγορία στην οποία υπάγονται.

3. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται, κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των ακόλουθων στοιχείων που τηρούνται:

α. στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr για την περίπτωση των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού,

β. στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την περίπτωση των ξεναγών,

γ. στα τηρούμενα μητρώα των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της αριθμ. οικ. 16073/287/22.4.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β' 1547 και Β' 1841), όπως ισχύει, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στον ΟΑΕΔ και στους συναρμόδιους φορείς.

4. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Α της με αριθ. πρωτ. οικ. 23102/477/12-6-2020 (Β' 2268) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr




Τούρκοι ισλαμιστές κατέβασαν τη Γαλλική σημαία από την πρεσβεία στην Λευκωσία

 


Ομάδα μουσουλμάνων συγκεντρώθηκε στη Λευκωσία το βράδυ της Τρίτης, διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας ομάδας μουσουλμάνων λόγω των δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν για τα σκίτσα του Μωάμεθ.



Οι συλλήψεις έγιναν κατά την απόπειρα ορισμένων από τους συνολικά 20 διαμαρτυρόμενους να κατεβάσουν τη σημαία της Γαλλίας από τον ιστό.

Η αστυνομία επέβλεπε την εκδήλωση και πήρε δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, αφού είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150 άτομα που είχαν μεταφερθεί από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και παρενέβη όταν κάποιοι άρπαξαν τη γαλλική σημαία από τον ιστό και την κατέστρεψαν.


philenews.com



Ημίγυμνος ο δικτάτορας Ερντογάν σε πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo

 


Το Charlie Hebdo, με όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες κατά του Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα, τα, θρησκευτικά ζητήματα τον τακτοποίησε για ακόμα μία φορά.

Στο νέο του τεύχος, το σατιρικό περιοδικό παρουσιάζει τον Τούρκο πρόεδρο, σε μια άσεμνη γελοιογραφία, όπως του αξίζει.

Ο Τούρκος δικτάτορας εμφανίζεται να σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας και όταν αντικρίζει τα γυμνά της οπίσθια, αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!». Στη λεζάντα του πρωτοσέλιδου, το Charlie Hebdo γράφει χαρακτηριστικά: «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».


Η αντίδραση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού του καθεστώτος, Σερντάρ Καμ.

Με ανάρτησή του στο Twitter επιτίθεται στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, γράφοντας χαρακτηριστικά στα γαλλικά: «Είστε μπάσταρδοι. Είστε γιοι σκύλας».

Η επόμενη αντίδραση ήρθε απο τον Διευθυντή επικοινωνίας του καθεστώτος Φ. Αλτούν ο οποίος έγραψε:  «η  αντι-μουσουλμανική ατζέντα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν αποφέρει καρπούς! Το Charlie Hebdo  μόλις δημοσίευσε μια σειρά από τα λεγόμενα κινούμενα σχέδια γεμάτα από περιφρονητικές εικόνες προς τον Πρόεδρό μας. Καταδικάζουμε αυτήν την πιο αηδιαστική προσπάθεια για τη διάδοση του πολιτιστικού ρατσισμού και του μίσους της.Και πάλι, οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές, ισλαμοφοβικές και αντισημιτικές υποκινήσεις δεν θα μπορέσουν να μας προκαλέσουν. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκφοβισμό και τις προκλήσεις σας βάσει της αντιληπτής σας θυματοποίησης».