Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Απίστευτο! Για κάθε 10 ευρώ που βγάζει ένας οικονομολόγος, τα 7 πάνε σε φόρους - εισφορές



«Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος μετά από μελέτη περιπτώσεων από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως αναφέρεται, «αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου - το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30% ενώ ούτε στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει όφελος, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 30%».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει κάνει προτάσεις που, όπως υποστηρίζει, "δε θα εξοντώνουν τους οικονομολόγους και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά". Αυτές είναι:

• Ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

• Να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.

• Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι
 επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

• Την απαλλαγή, για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.







Πηγή : imerisia.gr


Τους πήραν χαμπάρι για τους ανεξέλεγκτους διορισμούς : Θα έχουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα



Σε κίνδυνο θέτει ακόμα και το μέλλον του προγράμματος η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην “Κ”. 

Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης την προηγούμενη εβδομάδα, που τόνισε ότι η “πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει”. Η τοποθέτηση του κ. Νταίσελμπλουμ εκφράζει  μία βαθιά ανησυχία μίας σειράς ανθρώπων. Καινούργιοι επενδυτές που έβαλαν φρέσκα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και  νιώθουν ότι γίνονται διορισμοί και απολύσεις μη αξιοκρατικά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και κράτη μέλη  παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης πολύ προσεκτικά. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε σαν παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι "60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν". Συγκεκριμένα δηλώνει στην “Κ” ότι “ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει μία αρνητική επιρροή στον τρόπο που βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση που υποτίθεται θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο.” 

Όπως εξηγούσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” οι θεσμοί μπορούν να παρέμβουν  περισσότερο στους διορισμούς στον τραπεζικό τομέα στον οποίο έχουν επενδυθεί ευρωπαϊκά χρήματα με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι το ίδιο εύκολα σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. ¨Ομως το θέμα της σωστής διοίκησης των δημόσιων οργανισμών παραμένει μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος και αναφέρεται ρητά και στην συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι. 

Το θέμα πήρε περισσότερη προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα όταν δημοσιεύματα μιλούσαν για την πιθανή παραίτηση του διευθύνοντα σύμβουλου της Πειραιώς κ. Θωμόπουλου  και τις πληροφορίες που ήθελαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει ζητήσει για την απομάκρυνση του. 

Κατά την διάρκεια του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό ο οποίος δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει καθώς έλειπε από το υπουργείο του μία εβδομάδα. Στην συνέχεια ακολούθησε σχόλιο περισσότερο χιουμορισιτκό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει την συμβουλή  του και να μην λείπει από το υπουργείο του περισσότερο από δύο συνεχόμενες μέρες. Εκτός όμως από τα σχόλια στο Euogroup είναι γεγονός ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λαμβάνουν μηνύματα για μια σειρά από πολιτικοποιημένους διορισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και ανησυχούν ιδιαίτερα.




NASA: Δεύτερο τρομακτικό ατύχημα με «καταραμένο» σκάφανδρο




Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα

Δυόμισι χρόνια μετά τον παρ' ολίγον πνιγμό ενός αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δύο συνάδελφοί του χρειάστηκε να τερματίσουν εσπευσμένα τις εργασίες στο εξωτερικό του συγκροτήματος όταν η κάσκα του ενός άρχισε να γεμίζει νερό.

Ο Τίμοθι Κόπρα της NASA εργαζόταν μαζί με τον Τιμ Πικ -τον πρώτο βρετανό πολίτη που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο- όταν ανέφερε ότι είδε μέσα στην κάσκα του μια μεγάλη σταγόνα νερού, διαστάσεων περίπου δέκα επί πέντε εκατοστών.

Ο Πικ κοίταξε τότε τον συνάδελφό του και ενημέρωσε το κέντρο ελέγχου ότι η κάσκα του είχε θολώσει από ένα στρώμα νερού.

Και οι δύο αστροναύτες πήραν εντολή να επιστρέψουν εσπευσμένα στο εσωτερικό του ISS, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη του διαστημικού περιπάτου και δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο Κόπτρα χρησιμοποίησε το ίδιο σκάφανδρο που φορούσε ο ιταλός Λούκα Παρμιτάνο σε έναν εφιαλτικό διαστημικό περίπατο το 2013: περίπου ενάμισι λίτρο νερού διέρρευσε από το σύστημα ψύξης της στολής, πλημμύρισε την κάσκα του και απείλησε να τον πνίξει.

Και αυτή τη φορά, το νερό φαίνεται ότι διέρρευσε από το σύστημα ψύξης, ευτυχώς όμως ήταν πολύ λιγότερο. Ο κυβερνήτης του ISS Σκοτ Κέλι εξέτασε το σκάφανδρο και ανέφερε ότι γέμισε μια σύριγγα με περίπου 15 ml νερό. Νερό όμως είχε μουσκέψει και τα εσωτερικά μαξιλαράκια του σκάφανδρου, το οποίο είχε αναβαθμιστεί και είχε ενισχυθεί με περισσότερα απορροφητικά υλικά μετά το ατύχημα του 2013. Όπως φαίνεται, τα μέτρα που έλαβε η NASA μετά την περιπέτεια του Παρμιτάνο μπορεί και να ήταν σωτήρια στην περίπτωση του Κόρπα.

Ο Κόρπα και ο Πικ πρόλαβαν τουλάχιστον να ολοκληρώσουν τον πρωτεύοντα στόχο του διαστημικού περιπάτου, την αντικατάσταση ενός ρυθμιστή τάσης που χάλασε πριν δύο μήνες και μείωσε την ηλεκτρική ισχύ του σταθμού κατά το ένα όγδοο.

Η NASA διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει και πάλι την «καταραμένη» στολή για να διευκρινιστεί τι πήγε στραβά.

Βαγγέλης Πρατικάκης
ΔΟΛ


Ερευνα: Ενα στα δύο νοικοκυριά συντηρείται από τις συντάξεις



Είναι η τραγική πραγματικότητα των τελευταίων ετών, που πλέον την επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Ενα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα συντηρείται από τη σύνταξη.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα νοικοκυριά που συντηρούνται κυρίως από συντάξεις είναι περίπου 15% περισσότερα από εκείνα που συντηρούνται από τους μισθούς.

Το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ διεξάγει από το 2012 έρευνες εισοδήματος σε ετήσια βάση, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 νοικοκυριών. Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το «Βήμα», είναι η τάση που άρχισε να διαμορφώνεται το 2012 και παγιώνεται σήμερα σε ποσοστά άνω του 50%, σχετικά με τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζουν οι συντάξεις ως μέσο ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Το γενικότερο συμπέρασμα, είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος σε για το 52% των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθοί ως κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών από το 2012 έως το 2015- αφού «βούτηξαν» το 2014 στο 32,1%- παρουσιάζουν μικρή μείωση, μόλις 0,3%, ενώ αντιθέτως το ποσοστό των συντάξεων ως κύριας πηγής εισοδήματος από 42,3% του 2012 έφτασε πέρυσι στο 51,8%. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, καθώς από το 12,6% των νοικοκυριών που τα είχε ως κύρια πηγή εισοδήματος το 2012, το ποσοστό μειώθηκε στο 6,1%.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Χυδαία πρόκληση στην ιστορία της Αριστεράς από τους διορισμένους νεολαίους : Για τους αγώνες των παππούδων μας στο ΕΑΜ διοριστήκαμε στο Δημόσιο



«Δεν θα απολογηθώ, το κόμμα ζήτησε να βάλουμε πλάτη και βάλαμε» λέει ο γρ. της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - Ρεκόρ φαυλότητας και χυδαιότητας όλων των εποχών και των κυβερνήσεων- Οποιος διαβάζει την ανακοίνωση, με την οποία δικαιλογεί τον διορισμό μητέρας, αδερφού και φίλης, φρίττει!

Κουτοπονηριά, αμοραλισμός, ένα περίεργο είδος ρεβανσισμού, επιτηδευμένη αγνόηση της πραγματικότητας, ακούσιο ξεμπρόστιασμα μίας ιδιοτελούς «επαναστατικότητας» ή απλώς ανοησίες για γέλια και για κλάματα; 

Όπως και να ερμηνεύσει κανείς την «απάντηση», που επιχείρησε να δώσει ο νεαρός γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, στις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για το διορισμό της οικογένειάς του (μητέρας, αδερφού και φίλης!) στον κυβερνητικό μηχανισμό, δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη, ίσως και οργή. Θλίψη και ίσως οργή για τη λογική ιδιοκτησίας του κράτους, ως αντάλλαγμα και «αμοιβή» των κομματικών αγώνων. Ακόμα χειρότερα ο νεοεκλεγείς γραμματέας «σκυλεύει» πάνω στους αγωνιστές της Αριστεράς, σαν να είναι διορισμένος από την ιστορία, εμφανιζόμενος να παίρνει εκ μέρους τους την ιστορική ρεβάνς, δια της κατάκτησης των προνομίων της εξουσίας.

Η λογική με την οποία προσπαθεί, διολισθαίνοντας μεν στη γελοιότητα, αλλά προδίδοντας έναν ολόκληρο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, να απαντήσει ο κ. Σχινάς Παπαδόπουλος στους διορισμούς των δικών του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάπως έτσι: «Επειδή οι πρόγονοί μου ήταν στην αριστερά, όπως η γιαγιά μου στην ΕΠΟΝ, ο προπάππος μου και ο παππούς μου αντάρτες και επειδή η μάνα μου και ο πατέρας μου δεν κατάφεραν να μπουν στο δημόσιο, τώρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και στο μεταξύ έχει δώσει η οικογένειά μου κομματικούς αγώνες, έχουμε το δικαίωμα να διορίζουμε όσους και όποιους συγγενείς μας θέλουμε σε κυβερνητικές θέσεις. Δικαιούμαστε να έχουμε ο καθένας κι από ένα μισθό από το κόμμα ή την κυβέρνηση». Δεν τα λέει ακριβώς με αυτά τα λόγια, αλλά αυτό είναι το νόημα των όσων λέει, σε ένα κείμενο που περισσότερο παραπέμπει σε παραλήρημα, παρά σε τοποθέτηση ενός δημόσιου προσώπου, το οποίο υποχρεούται να δίνει λόγο και να στοιχειοθετεί κάθε πράξη, αλλά και να απαντάει με σύνεση και υπευθυνότητα στην κριτική που του ασκείται. 

Ο κ. Σχινάς Παπαδόπουλος δεν νιώθει πουθενά την ανάγκη να μιλήσει για το πώς και γιατί βρέθηκαν σε θέσεις συμβούλων στην κυβέρνηση, η μητέρα του, ο αδελφός του, η φίλη του – ο δε πατέρας του είναι χρόνια έμμισθος υπάλληλος, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Μιλώντας με έπαρση και νομίζοντας ότι εκπροσωπεί τους ανιδιοτελείς ιστορικούς αγώνες της αριστεράς και μάλιστα ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος, που δικαιούνται κανονικό «μερίδιο», ο νεαρός ράπερ με την έφεση στην τυπική τιποτολογία μίας μερίδας της νέας γενιάς, που αρέσκεται στον επαναστατικό βαυκαλισμό και θεωρεί ως κανονικά ένσημα τις παρουσίες στις ασκήσεις της επαναστατικής γυμναστικής, του «μπάχαλου» και της καθολικής καταγγελίας, καταφέρνει να προσβάλει και τον ιστορικό χώρο, που υποτίθεται ότι υπερασπίζει και την κοινή λογική, αλλά και όλους όσοι δίνουν καθημερινή μάχη με την ανεργία για την επιβίωση.

Ο «επαναστάτης», αντιεξουσιαστής και δήθεν αντισυμβατικός του γλυκού νερού, που γοητεύτηκε από τα θέλγητρα της εξουσίας, θεωρεί «απάντηση» την επίθεση στον Τύπο, υιοθετώντας μία τακτική επιθέσεων και προσβλητικών (και ανορθόγραφων) αναφορών, εκπορευόμενη από την αντίληψη «πας μη δικός μας, βάρβαρος». 

Η «αναφυλαξία» με την οποία αντιμετωπίζει την κριτική από τον τύπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή και πλέον παροιμιώδης και ο νεαρός γραμματέας δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθεί τυφλά την «γραμμή», απλώς με τον άγαρμπο τρόπο μίας μπρουτάλ, τάχα μου παθιασμένης επαναστατικότητας, που μόνο νέα δεν είναι. Πρόκειται για την πιο παλιά και αποτυχημένη ιστορικά συνταγή στην οποία κατέφευγε ο χώρος που εκπροσωπεί, αυτή της συνωμοσιολογίας και του «για όλα φταίνε οι άλλοι»!

Διαβάστε την ανακοίνωση-ρεκόρ φαυλότητας και χυδαιότητας όλων των εποχών και των κυβερνήσεων 


Όταν ήμουν μικρός τα χρόνια της ευημερίας στην Ελλάδα θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε για την αριστερά, για το κίνημα, για τις ρίζες μας και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε από που προερχόμαστε. Τότε ήμουν 10 χρονών και ακούγαμε το άξιον εστί και μου έλεγαν ιστορίες.Για την γιαγιά μου, την περήφανη επονήτισσα, βασανισμένη από τους χίτες στο χωριό της, που φθάνει σήμερα τα 90 και με καλημερίζει κάθε πρωί. Για τον προπάππο μου, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω, δικαστή του ΕΑΜ και για τον παππού μου, αντάρτη στον Δημοκρατικό Στρατό που γλύτωσε την εκτέλεση στο τσακ αφού τον συλλάβανε τις μέρες της ήττας. Και μετά ώντας παππάς στην Αμαλιάδα οι φασίστες του λέγαν πως θα τον ξυρίσουν γιατί ήταν τραγόπαππας-κομμουνιστής και έπρεπε να φύγει να πάει αλλού, και δώστους δυσμενείς μεταθὲσεις από τους ιεροκήρυκες της αγάπης. Και θυμάμαι την μάνα μου να μου λέει πως της μάθαινε αντάρτικα στα κρυφά όταν ήταν ακόμη μωρό κι αυτός φορούσε ράσα και πως οι ανταρτες όταν χώρευαν στα βουνά γινότανε σεισμός.

Για τον δολοφονημένο θείο του πατέρα μου από φασίστες κάπου στα βουνά της ηλείας, το μάθαμε προφατα σε ένα βιβλίο και δεν ήξεραν καν που θάφτηκε και εαν θάφτηκε και το χειρότερο εαν έπρεπε να το πούμε στο αδερφό του. Για τον θείο-παππού Θοδωρή και τα μακρονήσια, την εξορία, τις κλειστές πόρτες μετά για δουλειά, γιατί αν ήσουν αριστερός σε κυνηγούσαν χωρίς αύριο και δεν είχες δικαίωμα να ταίσεις τα παιδά σου.

Για τις εκδρομές της ΕΔΑ μου μίλαγε ο πατέρας μου όταν ήταν αυτός μικρό παιδάκι, για το αντρίωμα του στο Πολυτεχνείο, στην ΟΜΛΕ, στη δικτατορία, για την δράση του στο δυναμικό φοιτητικό κίνημα, για την ΕΦΕΕ, για τον 815, τον Κουμή και την Καννελοπούλου, για την ΠΠΣΠ, για το ΚΚΕ-ΜΛ, για το χημείο, για τα όνειρα της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς... Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο της ζωής του, την Μητέρα μου που τον αντέχει κοντά 40 χρόνια...

Πάντα θυμάμαι πως και οι φίλοι των γονιών μου κάπου εκεί γύρναγαν στους αγώνες, στους δρόμους, άλλοι στην ΚΝΕ, άλλοι στον Ρήγα και άλλοι έξω από την βουλή και κάπου γύρναγε και η απογοήτευση, η ήττα, η ανασφάλεια. Γιατί κάποιοι πήγαν σπίτια τους, άλλοι όχι και το πράγμα προχωράει. Και δούλεψαν και έφτιαξαν οικογένεια και ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά ούτε από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε από τους δεξιούς. Γιατί είναι αυτοδημιούργητοι και δεν χρωστάνε σε κανέναν και γι αυτό είμαι περήφανος...

Και κάπου το 2006, 18 χρονών εγώ τότε, πρίν μία δεκαετία, ο αδερφός μου, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μου λέει για το Δίκτυο, το άρθρο 16, τον αγώνα που έπρεπε να δώσουμε, και δίπλα μας στο δρόμο και τοτε και η μάνα μου και ο πατέρας μου (παρόλο που μια ζωή χοντρός είχε αρχίσει να κουράζεται στο περπάτημα και δεν άντεχε πολλά, πολλά).

Μετά στην Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στον ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις πλατείες και δώσ του δακρυγόνο και ξύλο και η μάνα μου να τρέχει στα κρατητήρια να βγάζει κόσμο, και ο αδερφός μου δίπλα πάντα εκεί να με ζυμώνει να μου αγοράζει βιβλία για τον ΜΑΡΞ και να μου εξηγεί το κεφάλαιο και τεχνικά ώντας εκτός από αριστερός και τεχνοκράτης και πάντα τον ζήλευα γι αυτό...Γιατί ποτέ δεν έμενε στη θεωρία. Δεν θα ξεχάσω όταν έμεινε για 2 μήνες στο κρεβάτι επειδή αρρώστηκε από την κούραση επειδή κάθε μέρα ήταν στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ...

Και ο καιρός έτρεχε και έμαθα για το Φορουμ το 05, για την νέα αριστερά της νίκης, για το οτί εμείς πρέπει να δικαιώσουμε τα όνειρα και τους πόθους των ηττημένων, όχι μόνο αυτών από τους οποίους εγώ προέρχομαι αλλά για όλους όσους δίνανε την ζωή τους με αυταπάρνηση και με θυσία μία ζωή χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

Και έτσι περνάνε 10 χρόνια συναρπαστικά στα οποία δώσαμε το είναι μας, τη ζωή μας ολόκληρη, χωρίς να λογαριάζουμε λεφτά, εργατοώρες, την υγεία μας, χωρίς ποτέ να περιμέναμε πως το 12 θα έτριζε συθέμελα ο τόπος και μετά τον Γενάρη, μετά τον Ιούλη. Και μετά για εμάς η πρώτη ήττα και κουβέντα με τους συτρόφους, κουβέντα στην ΟΒΑ του σπιτιού μου και μαθαίνουμε και σήμερα να είμαστε εδώ στα δύσκολα, βάζοντας το κεφάλι μας σε έναν βαθύ κουβά με σκατά, δεν ζητάμε τίποτα απο κανέναν, δεν θα ζητήσουμε ποτέ...Ο καθένας με την δική του πορεία, με την δική του ιστορία με δικούς τους αγώνες, χωρίς φιλοδοξιες να γίνουμε κάποιοι. Πάντα για τό κόμμα, μόνο για το κόμμα, για κανέναν ρουφιάνο, για κανένα αφεντικό και σε αυτούς δεν θα απολογηθώ ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου. Γιατί ο καθένας έχει επιλέξει να βάλει πλατη για να μην χάσουμε συλλογικά, βάζει πλάτη για να αλλάξει αυτή η βρωμιά που υπάρχει γύρω μας και μας πνίγει. Και η μάνα μου 30 χρόνια μαχόμενη δικηγόρος δεν περίμενε τον ΣΥΡΙΖΑ για να ζήσει, γιατί ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά από τα 16 στην οικοδομή κόλλαγε ένσημα, μετά πούλαγε βιβλία για να ζήσει και μετά στα λεξικά, στην Καθημερινή, στο flash και θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο αλλά αυτό δεν έχει νόημα... Ποτέ όμως κρατικοδίαιτοι...

Κι ο αδερφός μου 10 χρόνια κοντά εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και τώρα εκεί που πρέπει να βοηθήσει κι αυτός βοηθάει... Ποτέ δεν ζητήσαμε, ποτέ δεν περιμέναμε ανταμοιβή, το κόμμα μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, γιατί αυτό είναι το σωστό, γιατί πάντα στην αριστερά χρωστάμε και δεν μας χρωστάει...Και δεν θα απολογηθώ σε κανέναν ούτε για τις ριζες μου, ούτε για την οικογένεια μου, γιατί αυτή είναι η ιστορία μου, γραμμένη σε λιγες γραμμές, γιατί αυτή δεν είναι μόνο η δικιά μου ιστορία, γιατι δεν είδαμε φως και μπήκαμε, γιατί υπάρχουν πολλοί σαν εμάς, πάρα πολλοί με τις δικές τους ιστορίες, τις δικές τους κοινές ιστορίες... Έχω γνωρίσει πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες με ιστορίες πολύ πιο βαριές από την δικιά μου... Και είμαι περήφανος και νιώθω ευγνωμοσύνη για κάθε σύντροφο και συντρόφισσα που στέκομαι στο πλάι του και αγωνίζομαι μαζί του απέναντι σε κάθε λογής πρώτο Φλέμα. Μπροστά στη ρουφιανιά και τον κιτρινισμό στέκομαι περήφανος και τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια,

Κατάλαβες ρουφιάνε;;

Ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος είναι γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ


«Ελα πάλεψε μαζί μας στο δρόμο της φωτιάς / για κάθε ένα ρουσφέτι που ζητάει τη σιωπή σου». Εν ριπή οφθαλμού ξεθώριασαν οι στίχοι που τραγουδούσε ο οργισμένος ράπερ... 
Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος πετύχαινε τον διορισμό του αδελφού του αλλά και της μητέρας του...

Το δημοσίευμα του «Θέματος»

Ανώτερη... επιστήμη τείνει να κάνει το ρουσφέτι με τους διορισμούς στενών φίλων και συγγενών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βυθιζόμενη στα πιο βαθιά νερά της φαυλοκρατίας, του νεποτισμού και της ευνοιοκρατίας. Οι συνεχείς αποκαλύψεις περιπτώσεων αποκατάστασης στο κράτος των «δικών μας παιδιών» ξεπερνούν και τις πιο… ένδοξες ανάλογες στιγμές του παρελθόντος, όπως με τους «κουμπάρους» της καραμανλικής περιόδου, τους «κηπουρούς» και τα «αδέλφια» επί Γιώργου Παπανδρέου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζουν τη διακυβέρνηση σαν να μην υπάρχει αύριο και πλέον δεν περιορίζονται σε ένα ρουσφέτι ανά οικογένεια, αλλά αρχίζουν οι διορισμοί ολόκληρων οικογενειών!

Μετά την αποκάλυψη ότι διορίστηκε και η γυναίκα του ξαδέλφου του κ. Αλέξη Τρίπρα, ήρθε η σειρά του νέου γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου να διορίσει ολόκληρη την οικογένειά του.

Ο άλλοτε αντισυμβατικός ράπερ, ο οποίος στα τραγούδια του με το συγκρότημα Salto Mortal κατήγγελλε τα ρουσφέτια και τους διορισμούς με στίχους όπως «Ελα πάλεψε μαζί μας στον δρόμο της φωτιάς / για κάθε ένα ρουσφέτι που ζητάει τη σιωπή σου», μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πετύχαινε τον διορισμό του αδελφού του αλλά και της μητέρας του. Την ίδια ώρα και ο πατέρας του απολαμβάνει την εργασιακή ασφάλεια στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, Στο Κόκκινο.

Ο αδελφός:  Ο 31χρονος Ορέστης Σχινάς-Παπαδόπουλος, αδελφός του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού την 1η Δεκεμβρίου του 2015. Μία εβδομάδα πριν, ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος κέρδιζε τις εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα, ενώ στις εργασίες του Κ.Σ. της Νεολαίας είχε απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση διορισμού του αδελφού του δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φ. 916), στις 15 Δεκεμβρίου 2015, και την υπογράφει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι μηνιαίες αποδοχές του ορίζονται σε ποσοστό 95% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α’ βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων, με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις. Ο νέος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί τη σωστή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έζησε μία περίοδο στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus.


Oρέστης Σχινάς-Παπαδόπουλος (31 ετών)
Αδελφός του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου 
■  Σπουδές: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εμπειρία στο εξωτερικό μέσω... Erasmus 
■ Eιδικός σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού (από 1ης Δεκεμβρίου 2015)


Πηγή : protothema.gr


Σήμερα είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου ή αλλιώς Blue Monday



Μαθηματική εξίσωση αποδεικνύει ότι σήμερα είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου, πράγμα που μας δικαιολογεί να είμαστε μελαγχολικοί

Η Δευτέρα, αδιαμφισβήτητα δεν αποτελεί την αγαπημένη μέρα της εβδομάδας. Η αρχή της εβδομάδας είναι δύσκολη και τους περισσότερους μας βρίσκει με κακή διάθεση.

Πλέον υπάρχει και μαθηματική εξίσωση που επιβεβαιώνει όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, κάθε χρόνο, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική μέρα ολόκληρου του έτους και αποκαλείται Blue Monday.

Ο ψυχολόγος Dr Cliff Arnall το 2005 δημιούργησε μία εξίσωση προκειμένου να βρει ποια μέρα είναι χειρότερη του κόσμου.

Συνδύασε, λοιπόν, τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την «Blue Monday».

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.
Ταυτόχρονα η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Πάντως η πλειονότητα των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από  τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.



Πηγή


Υποχρεωτικό πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για όλα τα ακίνητα




Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίσματα (κατοικίες κάθε είδους, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, κ.λπ.), προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν ή να τα ενοικιάσουν.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει να αναγράφεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο διαδίκτυο, για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτηρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας των ακινήτων.

Το μέτρο αφορά όλους του ιδιοκτήτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους, αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση από ειδικό επιθεωρητή του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και θα το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ ως Η), προτείνοντας επενδύσεις βελτίωσης του.

Το κόστος έκδοσης ΠΕΑ ξεκινά από τα 150 ευρώ για διαμερίσματα και φτάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, καθώς ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να ανέρθουν ακόμα και στα 10.000 ευρώ.  


Πηγή : enikonomia.gr


Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν όσα χρήματα έχει ο μισός πληθυσμός της Γης



Οι υπερ-πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σήμερα έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - καθώς οι υπερ-πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, σύμφωνα με μια διεθνή ΜΚΟ χθες.

Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%, είπε η Oxfam σε μια έκθεση που δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή", είπε η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα.

Περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, και αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δις δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Αναφερόμενη στην εργασία του καθηγητή, η Oxfam είπε ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, φέρνοντας απώλειες της τάξης των 14 δις δολαρίων το χρόνο σε χαμένες φοροεισπράξεις. Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, είπε στην έκθεσή της η οργάνωση.

"Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιοι ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη", είπε η Μπιάνιμα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλη φτώχεια έχει πέσει κατά 650 εκατομμύρια από το 1981, παρότι ο πληθυσμός του κόσμου παγκόσμια αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το μεγαλύτερο ποσοστό της αλλαγής οφείλεται στην άνοδο της Κίνας, όπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων βγήκαν από την ακραία φτώχεια.

Οι περισσότεροι φτωχοί δεν ζουν πια στις φτωχότερες χώρες, αλλά σε χώρες με μέσο εισόδημα όπως η Ινδια, είπε ο οργανισμός σε πρόσφατη έκθεσή του.

Οι ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, ιδιαίτερα μεταξύ μεγαλουπόλεων και αγροτικών περιοχών, αλλά επίσης και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Όουεν Μπάρντερ, που αναφέρεται στην έκθεση, "Οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αιτίες της φτώχειας είναι (...) η πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρες που κατα τα άλλα τα πάνε μια χαρά".

Παρότι οι φόροι και οι διαβιβάσεις βοηθούν να μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα στις ανεπτυγμένες χώρες, τα συστήματα αυτά είναι λιγότερο εύρωστα σε πολλές αναπτυσσόµενες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τη Βραζιλία, η οποία προσφέρει επιδόματα σε περισσότερες από 13,3 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες αρκεί να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία και να συμμετάσχουν σε προγράμματα υγείας. "Αυτό έχει βοηθήσει να μειωθούν τα ποσοστά και της παιδικής φτώχειας και της ανισότητας", τόνισε η έκθεση.





Αυξήθηκαν οι κρίσεις πανικού στην Ελλάδα



Σημαντική αύξηση των κρίσεων πανικού κατά 20-25% διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ο αν. καθ. Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πέτρος Σκαπινάκης.

«Η κρίση πανικού είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε μία φορά στη ζωή του, ακόμα και στο 5-6% του πληθυσμού», αναφέρει κ.Σκαπινάκης, στο Πρακτορείο FM εξηγώντας ότι «επειδή σχετίζεται πάρα πολύ με γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και με το γενικότερο στρες που υπάρχει, οι κρίσεις πανικού είναι κάτι που περιμένουμε να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ίσως να έχουμε μία αύξηση της τάξης του 20-25% των κρίσεων πανικού. Υπάρχει μία τάση , όσο αυξάνεται το γενικότερο στρεσογόνο περιβάλλον. Η πρώτη μελέτη την οποία κάναμε ξεκίνησε το 2010. Στη συνέχεια έχουμε διάφορα δεδομένα που έρχονται από άλλες μελέτες που έχουν γίνει και το 2012 και το 2013».

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία ο κ. Σκαπινάκης σημειώνει: «Η κρίση πανικού είναι μία πολύ μεγάλη εκφόρτιση του αυτόνομου νευρικού συστηματος, του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, όταν ο άνθρωπος εκτιμήσει ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο. Κάτι που μπορεί να απειλεί τη ζωή του, είτε πραγματικό, είτε φαντασιακό στο μυαλό του. Όταν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το σώμα μας να μας προετοιμάσει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, για αυτό το λόγο βλέπουμε μεγάλη αύξηση του καρδιακού ρυθμού, μεγάλη εφίδρωση, έντονο μυικό τρόμο, διότι προετοιμάζεται το σώμα μας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Αίσθημα δυσφορίας, γιατί θέλουμε να πάρουμε πιο γρήγορη αναπνοή και πολύ συχνά έχουμε μία αίσθηση. ότι κάτι κακό θα συμβεί. Για αυτό και πολύ συχνά οι άνθρωποι με κρίσεις πανικού, εμφανίζονται στα επείγοντα, θεωρώντας ότι έχουν μία καρδιοπάθεια ή ένα εγκεφαλικό».

 «Όταν ένας άνθρωπος μέσα σε ένα μήνα κάνει 8-10 κρίσεις και στο μεσοδιάστημα θα έχει έντονο φόβο μήπως του ξανάρθει, είναι ένας άνθρωπος, που θα πρέπει να απευθυνθεί, είτε σε ένα ψυχίατρο, είτε σε ένα εξειδικευμένο κλινικό ψυχολόγο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με ψυχοθεραπεία, τη γνωστική συμπεριφορική, με την οποία προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο εκτιμά ο άνθρωπος τον κίνδυνο, και να τον επαναδραστηριοποιήσουμε σε αυτά που αποφεύγει», λέει ο κ. Σκαπινάκης. Προσθέτει ακόμη,ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ή γίνεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.



Πηγή


Ρουμανία - Ελλάδα 9-15



Η εθνική «βύθισε» τη Ρουμανία με 9-15 και πήρε το «εισιτήριο» για τον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης του Βελιγραδίου, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία (αύριο, 18/01 19:45).

Η Ελλάδα έπαιξε υποδειγματικές άμυνες και ήταν και εξίσου αποτελεσματική στην επίθεση με αποτέλεσμα να καταφέρει να πάρει προβάδισμα 2-0, οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν με τον Γκεόργκε σε 2-2. Ο Γούνας έβαλε και πάλι μπροστά την εθνική, με τους Γενηδουνιά και Φουντούλη να διαμορφώνουν το 2-5, το οποίο ανετράπη 13'' πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου από τον Ράντου. 

Στη δεύτερη περίοδο οι Ρουμάνοι έπαιξαν πολύ σκληρό παιχνίδι. Ο Γκέοργκε μείωσε σε 4-5 και  ο Νεγκρεάν ισοφάρισε σε 5-5. Ο Γούνας έβαλε την ομάδα μπροστά με 5-7 σημειώνοντας δύο γκολ, ενώ ο καλός δαίμον Αντρέι Γκεόργκε σημείωσε το 4ο προσωπικό τέρμα (6-7). Σε αυτή τη φάση ξεκίνησε ένας επιθετικός μονόλογος για την ελληνική ομάδα με τον Μυλωνάκη να πετυχαίνει ένα υπέροχο γκολ ενώ τελείωνε ο χρόνος της επίθεσης και έβλεπε τον παίκτη της Ρουανίας που είχε αποβληθεί να επανέρχεται κατευθυνόμενος πάνω του. Ο Χανιώτης δεν έχασε τη ψυχραιμία του και με ένα δυνατό σουτ γκολ έκανε το 6-9.  Η περίοδος έληξε με το 4ο γκολ του Φουντούλη 1'' πριν τη λήξη της περιόδου.

Το εξαιρετικό παιχνίδι που έκανε ο Κώστας Μουρίκης άρχισε να αποδίδει στο τρίτο οκτάλεπτο, αφού οι παίκτες της Ρουμανίας είχαν γεμίσει με αποβολές και αναγκάστηκαν να παίξουν πιο ήρεμα. Αντίθετα, η εθνική συνέχισε στον ίδιο ρυθμό πετυχαίνοντας 4 τέρματα, έναντι μόλις ενός που πέτυχαν οι Ρουμάνοι με τον Νεγκρεάν. Έτσι, η εθνική ολοκλήρωσε την τρίτη περίοδο με 7-15. Ο Φουντούλης έβαλε πάλι την υπογραφή του στο κλείσιμο της περιόδου μόλις 7''  πριν τη λήξη σημειώνοντας το 6ο προσωπικό τέρμα. 

Ψύχραιμα πια η εθνική ολοκλήρωσε το σχέδιο εξόντωσης της Ρουμανίας. Ο Γούνας έκανε το 7-15, με τους Ρουμάνους να μιεώνουν με τον Γκεόργκε και Σζάμπο σε 9-15.

Ρουμανία – Ελλάδα
Οκτάλεπτα: 3-5, 3-5, 1-4, 2-1
Ρουμανία: Γκεόργκε 5, Ράντου 1, Νεγκρεάν 2, Σζάμπο 1, 
Eλλάδα: Φουντούλης 6, Γούνας 4, Γενηδουνιάς 1,  Κολόμβος 1, Μυλωνάκης 1, Αφρουδάκης 2.




Πηγή :  gazzetta.gr



Παρών στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου




«Η συναίνεση απαιτεί ειλικρίνεια. Να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη - σκάφη. Να μιλάμε "ήσυχα και απλά", όπως θα έλεγε ο ποιητής. Να μην κρύβουμε στοιχεία και καταστάσεις. Εγώ απλές αλήθειες είπα. Με παρρησία. Χωρίς αυτή τη βάση, χτίζουμε στην άμμο» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου διαπιστώνει καχυποψία από κάθε πλευρά για το ενδεχόμενο συνεργασίας της κυβέρνησης και των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Μακάρι να βρεθεί , αναφέρει, το πολιτικό θάρρος για μια συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα, με ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο γιατί αυτό θα αποτελούσε προϋπόθεση για ουσιαστική συνεργασία.

«Εδώ ακόμα και τώρα, πολλοί από τους κυβερνώντες πιστεύουν ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν το Μνημόνιο το 2010 και όχι το πελατειακό σύστημα που κορυφώθηκε το 2009, γονάτισε τη χώρα και οδήγησε στο Μνημόνιο. Αν δεν αναγνωρίζεις το πραγματικό πρόβλημα, πώς είναι δυνατόν να βρεις λύση; Ας μην κοροϊδευόμαστε ακόμη και τώρα» τονίζει σε συνέντευξή του στη Real News.

Δηλώνει ότι είναι παρών στις πολιτικές εξελίξεις ενώ για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς τονίζει: «Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας, είναι αυτό που λέω πάντα, αυτό που πρότεινα και στο ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο του 2014, αλλά δεν εισακούσθηκα: ο χώρος χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από τη βάση. Τώρα. Τα υπαρξιακά ζητήματα του χώρου μπορεί να τα λύσει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Χρειάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του χώρου η ανοικτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε Συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα - όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση. Και θέλω και τη νέα γενιά μπροστά. Αυτά έλεγα, αυτά λέω, αυτά χρειάζεται ο χώρος. Όλα από τη βάση. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν και προσωπικά μου προκαλούν αλλεργία».

Για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ηγεσία της ΝΔ σχολιάζει πώς «όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας. Από αυτά θα κριθεί και ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίο εύχομαι ειλικρινώς καλή επιτυχία επ' ωφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού. Αν ο κ. Μητσοτάκης πολιτευτεί με γνώμονα το γενικό καλό, τότε η προσφορά του θα είναι θετική. Εύχομαι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αποτελεί και αποδοχή της αρνητικής στάσης που τήρησε η ΝΔ την περίοδο της κρίσης και παραδοχή της αδήριτης για τη χώρα ανάγκης, να αλλάξει πολιτική».

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και επισημαίνει ότι «αρχή άνδρα - και κόμμα θα έλεγα, δείκνυσι. Εκτός από το σύμφωνο συμβίωσης και μερικές κοινωνικής ευαισθησίας κινήσεις, δεν εντοπίζω πολύ προοδευτισμό. Αντίθετα παρατηρώ αυξημένη έφεση σε πελατειακές λογικές και έναν ιδιότυπο κρατισμό στη λογική "να βολέψουμε τα δικά μας παιδιά και να δημιουργήσουμε δικούς μας πελάτες».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι αριστερή ή προοδευτική πολιτική στο Ασφαλιστικό είναι μια πολιτική που κατανέμει δίκαια τα βάρη στο εσωτερικό της ίδιας γενεάς αλλά και μεταξύ διαφορετικών γενεών.



Πηγή : zougla.gr


Al Arabiya: Τρεις Αμερικανοί αγνοούνται στο Ιράκ



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ενήμερη για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρεις πολίτες των ΗΠΑ αγνοούνται στο Ιράκ και εργάζεται από κοινού με τις ιρακινές αρχές για να τους εντοπίσουν, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες ότι Αμερικανοί πολίτες αγνοούνται στο Ιράκ», δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, όταν ρωτήθηκε για την πληροφορία που μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Arabiya ότι τρεις πολίτες των ΗΠΑ απήχθησαν στη Βαγδάτη. 

«Εργαζόμαστε με την πλήρη συνεργασία των ιρακινών αρχών προκειμένου να εντοπίσουμε και να πάρουμε πίσω τα πρόσωπα αυτά», είπε.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι τρεις Αμερικανοί έχουν απαχθεί από «πολιτοφυλακές» στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη, επικαλούμενο δικές του πηγές.



Πηγή : real.gr



Προς νέο εκλογικό νόμο με λιγότερους βουλευτές και μείωση του μπόνους των 50 εδρών



Νέο εκλογικό νόμο εντός του 2016 με μείωση του αριθμού των βουλευτών και του μπόνους των 50 εδρών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο θέμα των ποσοστών που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή σε μια περιφέρεια με στόχο τη δικαιότερη δυνατή αντιπροσώπευση. Ανέφερε ως παράδειγμα την Κομοτηνή, όπου παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα, δεν έχει εκλέξει βουλευτή. Σημείωσε πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν περισσότερα από 7 - 8 ζητήματα ώστε τελικά ο νέος νόμος να προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να τους στρέφει προς την αποχή.

Ο κ. Κουρουμπλής εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά του νέου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης “δεν άφησε καμία μεταρρύθμιση, όπως επί παραδείγματι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η οποία δρομολογείται σήμερα”, ενώ πρόσθεσε πως «η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη, έχει φέρει την καταστροφή όπου έχει εφαρμοστεί».

Για το ασφαλιστικό εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όταν το νομοσχέδιο θα πάρει την τελική του μορφή, θα περιοριστούν στο ελάχιστο και οι ενστάσεις. Τέλος διεμήνυσε ότι κατά την ψήφισή του θα αποδειχθεί και το πόσο ισχυρή είναι αυτή η κυβέρνηση.




Πηγή : imerisia.gr



Παυλόπουλος: Οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν βοήθεια από τις Αρχές - Έχουμε αποδείξεις γι' αυτό



Μιλώντας στην «Sueddeutsche Zeitung», ο Έλληνας Πρόεδρος χαρακτηρίζει «μεγάλη πολιτικό» την Άνγκελα Μέρκελ

Εν όψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Παυλόπουλος αύριο στην Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ και την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, έδωσε μία εκτεταμένη συνέντευξη στην γνωστή εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

«Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της 'Αγγελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων», αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της εκτενούς συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα, ενώ, σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, π.χ. στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Πώς βιώσατε το 2015 μεταξύ κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης;
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες. Και έχει πίσω του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Ευρώπη επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Αλλά κατέστη σαφές και το εξής: Η ΕΕ και η Ευρωζώνη χρειάζονται την Ελλάδα εξίσου.

- Με ποια αισθήματα ταξιδεύετε στην Γερμανία;
Αισθάνομαι μεγάλη αισιοδοξία. Πριν από την κρίση οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα το καταφέρουμε. Η σχέση μας έχει βελτιωθεί τους περασμένους μήνες. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά.

- Στο αποκορύφωμα της κρίσης είχατε διαμαρτυρηθεί ότι η Γερμανία επιβάλλει στην Ευρώπη την οικονομικοπολιτική της πορεία, αντί να εργάζεται για την συνοχή της ΕΕ. Πώς το βλέπετε αυτό σήμερα;
Όλοι έχουμε μάθει από την προσφυγική κρίση το εξής: Στον πυρήνα της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η νοοτροπία χαρακτηρίζει τους αληθινούς Ευρωπαίους.

- Η κυβέρνηση της Μέρκελ έπαψε να βλέπει τους ανθρώπους;
Πριν από την προσφυγική κρίση για την Γερμανία είχε προτεραιότητα η οικονομία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να υπερβούμε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Βλέπω να έρχονται δύσκολοι καιροί για την παγκόσμια οικονομία.

- Η Μέρκελ ακολουθεί στην προσφυγική κρίση μια πορεία κατανόησης. Έχει δίκιο;
Η πορεία της είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στην Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός και η Ιστορία θα το αποδείξει.

- Πώς αξιολογείτε τα συμβάντα στην Κολωνία, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρξαν μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από πρόσφυγες;
Πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη με εγκληματική πρόθεση και όχι για να βρουν προστασία. Πρέπει να τους βλέπουμε ως εχθρούς της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες.

- Υπάρχουν παρόμοια συμβάντα και συζητήσεις στην Ελλάδα;
Κι εμείς χρειάστηκε να αποκτήσουμε παρόμοιες εμπειρίες, αλλά όχι σε τέτοιες διαστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την προσφυγική πολιτική. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, αν σκεφτεί κανείς τι έχει περάσει αυτή η χώρα.

- Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη εκτός από το να βοηθήσει;
Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την προσφυγική ροή. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία. Αυτή είναι ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τουρκία ώστε να ανακόψει την ροή.

- Η Ελλάδα είναι, έπειτα από χρόνια κρίσης, μια χώρα σε ανοικοδόμηση. Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει με πολλές χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά;
Παρά τα τεράστια προβλήματα πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Οι Έλληνες στα νησιά έλαβαν διεθνώς μεγάλη αναγνώριση για την προσπάθειά τους για τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι και με τις υποδομές, τα "Hotspots" για την καταγραφή και τα καταλύματα. Βεβαίως χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε όμως και την προσπάθεια της ΕΕ να πείσει την Τουρκία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εάν ακολουθήσουμε και τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, δεν το κάνει.

- Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία;
Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων.

- Γιατί, πιστεύετε, δεν το κάνει αυτό η Τουρκία;
Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις γι' αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

- Συνεργάτες των αρχών οι οποίοι δωροδοκούνται; Αυτό είναι βαριά κατηγορία.
Δεν μιλάω εδώ για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές.

- Συζητήθηκε αυτό σε πολιτικό επίπεδο;
Το πρόβλημα συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

- Η ΕΕ προσφέρει στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες και ώθηση στις ενταξιακές συζητήσεις, εάν η χώρα διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορά της. Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την συμφωνία;
Είναι μια σωστή συμφωνία. Η ιδέα ανάγεται και σε μας. Το θέμα τώρα είναι η Τουρκία να σεβαστεί την συμφωνία και να την εφαρμόσει.

- Θα πληρώσει η Ελλάδα το οικονομικό μερίδιό της στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία;
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, όταν η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν το έχει κάνει.

- Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα διαθέσει χρήματα;
Αυτή η συμφωνία είναι μια ευρωπαϊκή συμφωνία. Ό,τι αποφασιστεί στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα το υλοποιήσει. Πέρα από αυτό, τα ευρωπαϊκά όργανα είναι εκείνα που ελέγχουν εάν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκεί λένε: όχι.

- Εν μέσω κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης - έχετε την εντύπωση ότι πραγματικά βιώνεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη;
Δεν βιώνεται όπως θα έπρεπε να βιώνεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται για αυτόν τον λόγο να εγκαταλείψουμε αυτή την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα πράγμα, το να είσαι σε βαθιά ανησυχία για την Ευρώπη είναι κάτι άλλο. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε γενικά ευρωσκεπτικιστές. Δεν αμφισβητούμε το αν αξίζει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί την βάση επί της οποίας ιδρύθηκε.

- Η κρίση χρέους ταλαιπώρησε πολύ την ΕΕ. Θα αποτύχει τώρα στην προσφυγική κρίση;
Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστέψαμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια βαριά κρίση. Για αυτό αφιερωθήκαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς να εμβαθύνουμε στην θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης. Σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, η εικόνα της Ευρώπης έχει θολώσει. Εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ ήθελαν μια Ένωση με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Η προσφυγική κρίση κατέστησε σαφές το τι χάσαμε στην πορεία.

- Η Ελλάδα αναγκάζεται να δέχεται ακόμη κριτική ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις αρκετά γρήγορα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η κατηγορία;
Εν μέρει ναι, εν μέρει όχι. Η κατηγορία ισχύει για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόσουμε από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Αναφέρω ως παράδειγμα την Δημόσια Διοίκηση. Είναι άδικο να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες από την αρχή δεν είχαν καμία προοπτική ανάπτυξης. Ακόμη και η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ παραδέχτηκαν ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν ως αφετηρία εσφαλμένες εκτιμήσεις. Εδώ εμποδίστηκαν μεταρρυθμίσεις που θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα.

- Θα αναφερθείτε στο Βερολίνο στο θέμα «αναδιάρθρωση χρέους» για να δημιουργήσετε προοπτική για την Ελλάδα;
Αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είμαι όμως της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ (ESM).

- Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των Ναζί. Είπατε τότε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό μήνυμα, αλλά δεν ήταν ακόμη αρκετό. Εξακολουθείτε να επιμένετε για καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία;
Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παραιτηθεί ούτε από το αναγκαστικό δάνειο ούτε από τις αποζημιώσεις. Θα παρουσιάσουμε την θέση μας σε ένα κατάλληλο για αυτό διεθνές forum. Αυτό θα μπορούσε να είναι π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη.

- Τι θέλετε να εκφράσετε με το ταξίδι σας στο Βερολίνο;
Θέλω να δείξω ότι υπάρχει η Ευρώπη και ότι αυτή η Ευρώπη έχει πολύ μέλλον.

- Με την Ελλάδα;
Χωρίς καμία αλαζονεία και εγωισμό επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα.




Πηγή : protothema.gr


Συνάντηση Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου - Συζήτηση για το μεταναστευτικό, την οικονομία και τη ΝΔ




Τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο δέχθηκε σήμερα το βράδυ στο γραφείο του, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο δέχθηκε σήμερα το βράδυ στο γραφείο του, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνομιλία που είχαν μπροστά την κάμερα ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Μητσοτάκη , έκανε αναφορά στις πολιτικές ρίζες του, ενώ αναφέρθηκε και στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον που έχει για το προσφυγικό, το οποίο, όπως είπε, απασχολεί όλη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με δεδομένη και την πολύ καλή προσωπική σχέση την οποία και επεσήμαναν και οι δύο άντρες με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εύχεται μπροστά στις κάμερες καλή επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


«Καταρχήν να σου ευχηθώ καλή επιτυχία. Αναλαμβάνεις την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το λαό, για τον τόπο, για την Ευρώπη. Αλλά είμαι βέβαιος - και στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά - η θητεία σου ως αρχηγού αυτής της μεγάλης παράταξης να στεφθεί από επιτυχία. Και δεν χρειάζεται να σου πω ότι, σε αυτήν την καινούρια περίοδο που εγκαινιάζεις», ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος on camera κατά τη συνάντηση τονίζοντας πως θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις. «Το κάνω εξάλλου, ως εκ της θέσεώς μου απέναντι στον τόπο, γιατί πάντα η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ είναι και οι πολιτικές μου ρίζες» ανέφερε ο επίτροπος.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σε συναντώ με την καινούρια μου ιδιότητα ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο σύντομα» , ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πολύ καλής σχέσης που έχουν, αλλά και του πολύ έντονου προσωπικού ενδιαφέροντος που έχει για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα. Είχαμε γίνει όλοι, τον περασμένο μήνα, κοινωνοί διαφόρων ανησυχητικών φημών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι στην Ευρώπη σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό. Και βέβαια θα ήθελα και μια συγκεκριμένη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, καθώς έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες φαίνεται μέχρι σήμερα να μην τηρεί στο βαθμό, τουλάχιστον, που θα επιθυμούσαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσο και να ακούγεται ενδεχομένως παράδοξο- κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή ατζέντα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, γιατί η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι υπό πίεση.

Τόνισε ακόμη πως η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες υπογραμμίζοντας όμως πως παρά την πίεση που δέχεται και αυτή η χώρα με 2.000.000 πρόσφυγες στο έδαφος της, χάριν στο action plan που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι θετικό.

«Ότι θα αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της αναλογούν και θα σταματήσουν οι ροές προς την Ευρώπη. Αλλά το ζήτημα δεν σταματά εκεί. Έχει να κάνει και με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία δυστυχώς όλο εντείνεται» επισήμανε ο κ.Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο με τις δυνατότητές της, βγαίνοντας από την εσωστρέφειά της, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τι σημαίνει αυτή η χώρα για την ευρύτερη περιοχή».




Πηγή: skai.gr