Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Πρόταση εισαγγελέα : Παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη

 



Να παραπεμφθεί στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για παρεμβάσεις στη δικαστική έρευνα της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ζητεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου- Φουρλή.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί παράλληλα να παραπεμφθούν στο ειδικό δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση εξουσίας πλην της κατηγορίας για σύσταση συμμορίας. Οι κατηγορίες σε βάρος τους σχετίζονται με τον τρόπο που διενεργήθηκε η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ και τη στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

Αντιθέτως, απαλλακτική είναι η πρόταση της εισαγγελέως σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η εισαγγελέας ζητεί να μην γίνει καμία κατηγορία για κανένα από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δημοσιογράφους Ιω. Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρο Τάρκα, όπως και για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη που είχε απολογηθεί για σειρά δημοσιευμάτων του.

Την τελική απόφαση για το ποιοι και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν ή θα απαλλαγούν θα την λάβει το προσεχές διάστημα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.



Έλληνες βουλευτές έτρεψαν σε φυγή τον προκλητικό Χουλουσί Ακάρ

 


Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης,  υπήρξε μια έντονή αντιπαράθεση μεταξύ του Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών(Λιβανός, Λοβέρδος, Τζάκρη και Βολουδάκης).

Κατά την ομιλία του ο Τούρκος υπουργός εκτός ατζέντας άρχισε να μιλάει για τα παραμύθια και την προπαγάνδα της Τουρκίας, παραμύθια όπως  για τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών και κατηγόρησε και την Ελλάδα για την υποστήριξη της τρομοκρατίας. 

Αμέσως τότε οι Έλληνες βουλευτές του απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης οι  Έλληνες βουλευτές του είπαν πως «δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς, ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών πολλών χωρών από την  στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητείται την κυριαρχία πολλών νησιών».

Ο Ακάρ ήταν στριμωγμένος και φανερά εκνευρισμένος στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών οι οποίοι του ανέφεραν ακόμα «πώς είστε υπέρ μια νατοικής συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Οι διάλογοι αυτοί έγιναν για περίπου 12-13 λεπτά και συνεχίστηκαν και μετά την αποχώρηση του Τούρκου Υπουργού που αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή γιατί είδε ότι τα πράγματα σφίγγουν.

Στο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο Σπήλιος Λιβανός.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι καταπατά το διεθνές δίκαιο και πως εκπαιδεύει τρομοκράτες. Επίσης ότι η Ελλάδα διέκοψε τον διάλογο ενώ η Τουρκία θέλει δήθεν να τον συνεχίσει.

Οι Έλληνες Βουλευτές του απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πατεί σε δυο βάρκες , διατηρεί το casus belli , για γαλάζια πατρίδα ενώ διατηρεί τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Ο κ .Λιβανός επιβεβαίωσε ότι ο Ακάρ αφού ανταπάντησε στα Τουρκικά χάνοντας τα λόγια και την ψυχραιμία του στη συνεχεία αποχώρησε επικαλούμενους φόρτο εργασίας.

Ένταση υπήρξε και με τον Υπουργό Ενέργειας Ντονμέζ στον οποίο απάντησαν ο κύριος Λοβέρδος και η κυρία Τζάκρη.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών» ανέφερε κατά την παρέμβασή της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη.






Ο Μελανσόν χαρακτήριζει τον Τσίπρα ελεεινή μορφή της πολιτικής και ο ΣΥΡΙΖΑ τον συγχαίρει για την νίκη του


 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ξεφτιλίζεται εύκολα!!

Ο επικεφαλής της Γαλλικής Αριστεράς είχε πει ξεκάθαρα για τον Αλέξη Τσίπρα, και δεν έχει αλλάξει άποψη μέχρι σήμερα : «Ο Τσίπρας εξελέγη, υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε το λόγο του. Γιατί ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του; Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως αν εγώ αναλάβω την εξουσία θα γίνω ένας ακόμη… Τσίπρας».

Ξεχνώντας την άποψη που έχει ο Μελανσόν για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο θίασος έσπευσε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ανακοίνωσή του : «Το εκλογικό αποτέλεσμα της συμμαχίας των αριστερών, σοσιαλιστικών, πράσινων δυνάμεων στον Α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζοντας.

Συνέχισε μάλιστα σημειώνοντας ότι «η δυναμική του NUPES δίνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για την ανάγκη σύμπραξης των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».




Παραιτήθηκε με αιχμές από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Σπύρος Καρανικόλας

 


Επιστολή παραίτησης απέστειλε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Καρανικόλας με αιχμές εναντίον του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κ. Καρανικόλας στη μακροσκελή του επιστολή εξηγεί τους λόγους της απόφασης του λέγοντας ότι η ηγεσία του κόμματος «περιορίζεται στον άχαρο πολιτικό ρόλο του "επιτήδειου ουδέτερου".Χωρίς στίγμα και χωρίς σαφές σχέδιο για την πορεία της χώρας».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Σπύρου Καρανικόλα:

Εδώ και αρκετά χρόνια, η χώρα βιώνει μια διαρκή και πολυεπίπεδη κρίση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί. Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αυξανόμενη ελληνοτουρκική ένταση, είναι μερικές από τις προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα και

αποτελεσματικά.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές είναι αναγκαίο όσο ποτέ, το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. 

Απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, ειλικρινείς συνεργασίες και συνένωση δυνάμεων.

Απαιτούνται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υπερβάσεις. Κυρίως όμως, απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις και όχι απλά και μόνο συνθήματα και εικόνες.

Για να υπηρετηθεί αποτελεσματικά το εθνικό και συλλογικό συμφέρον, χρειάζεται οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και σκοπιμότητες, να μπουν στην άκρη.

Προσωπικά, μπήκα στην πολιτική πιστεύοντας πως η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και η τόλμη για ευρύτερες συνεργασίες με σεβασμό στη δημοκρατική λογική, αλλά και στις επιμέρους πολιτικές διαφορές, αποτελούσαν απαράβατες αρχές. Απέναντι κάθε φορά στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που οπισθοδρόμησαν τη χώρα.

Η σημερινή όμως ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως έχει επιλέξει άλλους δρόμους. Χωρίς σαφή κατεύθυνση και χωρίς ορατή διέξοδο, με μόνο στόχο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και όχι την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, στις οποίες τα εκάστοτε ποσοστά πρέπει να μεταφράζονται. Και, κυρίως, παραβιάζοντας την αρχή που θέλει τη χώρα να μπαίνει πάντα πάνω από τους κομματικούς σχηματισμούς.

Πορεύεται, έτσι, εγκλωβισμένη σε προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές, κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων και αναντίστοιχες των ιστορικών προκλήσεων. Αντί να καινοτομεί στο επίπεδο των ιδεών και των λύσεων, περιορίζεται στον άχαρο πολιτικό ρόλο του "επιτήδειου ουδέτερου". Χωρίς στίγμα και χωρίς σαφές σχέδιο για την πορεία της χώρας. Χωρίς διάθεση να αναλάβει ευθύνες και να διατυπώσει σαφείς θέσεις, πέραν του προλόγου και του συνθήματος.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην πολιτική αστάθεια και στην πολιτική αβεβαιότητα, που θα λειτουργήσουν εκ των πραγμάτων εις βάρος της χώρας. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Όλα όσα πιστεύω δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να υπηρετώ αυτές τις πολιτικές

επιλογές.

Για τους λόγους αυτούς, υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παραμένω όμως ενεργός πολίτης και επαγγελματίας και θα συνεχίσω καθημερινά να αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.

Σπύρος Καρανικόλας

Δικηγόρος – Υπότροφος Διδάκτωρ Νομικής



Περίεργος και προκλητικός ο ρόλος του Στόλτενμπεργκ δεν βρήκε μία λέξη να καταδικάσει τους Τούρκους

 


Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παίζει ένα προκλητικό και περίεργο ρόλο χωρίς να παίρνει θέση.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν βρήκε ούτε μία θέση να καταδικάσει την προκλητικότητα των Τούρκων, και λειτούργησε σαν πρέσβης της Τουρκίας στον ΝΑΤΟ.

Για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, δεν καταδικάζει τις ξεκάθαρες προκλήσεις των Τούρκων, συνιστά απλά διάλογο, όμως ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες. Όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Όμως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία είναι αφοσιωμένοι Σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και κάθε μέρα, η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ, μαζί με άλλους 28 Συμμάχους, για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας».

Είπε πως η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί Σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση. Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων. Το 2020, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της απεμπλοκής στη θάλασσα ή στον αέρα».

Στην συνέχεια προέτρεψε Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο «με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης». «Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι».

Η πλήρης συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Μαρία Αρώνη για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:


Ερ.: Τα τελευταία δύο χρόνια, με ραγδαία κορύφωση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και οι στρατιωτικές της υποδομές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της Συμμαχίας όσο και των ΗΠΑ. Πώς αντιλαμβάνεστε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, τον σημερινό σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας;


Απ.: Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη Βαλκανική Χερσόνησο, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα ελληνικά στρατεύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και του Ιράκ. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πολύτιμη συνεισφορά στις θαλάσσιες αποστολές μας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξής μας στο Αιγαίο Πέλαγος, συμβάλλοντας στον περιορισμό της παράνομης εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη. Στον αέρα, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη βοηθούν να διατηρηθεί ασφαλής ο ουρανός πάνω από το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Ελλάδα αποτελεί επίσης παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας το στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντας σε σημαντικές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.


Τα ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικοί κόμβοι για τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, όπως φαίνεται για παράδειγμα από την ανάπτυξη αμερικανικών και γαλλικών αεροπλανοφόρων στα ελληνικά ύδατα στις αρχές του έτους. Χαιρετίζω επίσης τον αναπτυσσόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, που συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες. Όλα αυτά δείχνουν τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας ώστε να ανταποκρίνεται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.


Ερ.: Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε έναν όλο και πιο αποσταθεροποιητικό ρόλο ενός Συμμάχου, της Τουρκίας, η οποία αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή με επανειλημμένες απειλητικές δηλώσεις κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με πολυάριθμες προκλητικές υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών όχι μόνο βαθιά στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, αλλά πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και με αυξημένη ροή παράνομων μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδας για άλλη μια φορά. Δεν θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ καταβάλλει αυτήν τη στιγμή κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την Τουρκία από τη συνέχιση αυτών των ακατανόητων και επικίνδυνων πρακτικών;


Απ.: Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία 30 χωρών, με διαφορετική γεωγραφία, ιστορία και πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Όμως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία είναι αφοσιωμένοι Σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και κάθε μέρα, η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ, μαζί με άλλους 28 Συμμάχους, για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας.


Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί Σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση. Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων. Το 2020, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της απεμπλοκής στη θάλασσα ή στον αέρα.


Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι.


Φινλανδία και Σουηδία


Ερ.: Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να παραμείνουν εκκρεμές ζήτημα για αόριστο χρονικό διάστημα, με κίνδυνο οι χώρες αυτές να εκτεθούν σε αυξημένη ρωσική εχθρότητα, εάν η Τουρκία δεν άρει τις πολύ σοβαρές αντιρρήσεις της για τη γρήγορη ένταξή τους. Πώς σκέφτεται το ΝΑΤΟ αφενός να πείσει την Τουρκία να άρει τα εμπόδια που θέτει και αφετέρου να βοηθήσει αυτούς τους δύο υποψηφίους εταίρους του να διατηρήσουν αποδεκτό επίπεδο διαβεβαιώσεων στο νέο, απροσδόκητα ευαίσθητο αυτό «κενό» ασφαλείας;


Απ.: Οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ιστορικές και η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία μας. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ανησυχιών της Τουρκίας για την τρομοκρατική οργάνωση PKK, και να βρούμε ενιαίο δρόμο προς τα εμπρός. Η Τουρκία έχει υποφέρει από το PKK και έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία από οποιονδήποτε άλλο Σύμμαχο. Έτσι, η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.


Οι συνεργάτες μου και εγώ παραμένουμε σε στενό διάλογο με εκπροσώπους της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ανησυχίες, αλλά και να προχωρήσουμε στην ένταξη των δύο χωρών.


Η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για το ΝΑΤΟ και πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις γι' αυτό. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην περιοχή, μεταξύ άλλων με περισσότερες ασκήσεις.


Η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετείχαν σε πολλές συμμαχικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της BALTOPS, στην οποία συμμετείχαν 7.500 άτομα από 14 συμμάχους (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Αυτή είναι μια ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή.


Νέο στρατηγικό δόγμα


Ερ.: Πώς μπορεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα παρουσιαστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και στην αποκατάσταση της βασισμένης στις αξίες διεθνούς παγκόσμιας τάξης και το κράτος δικαίου; Μπορεί μια πιο ουσιαστική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ να προωθήσει τη συνολική κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη;


Απ.: Θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος. Μαζί με τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, το Στρατηγικό Δόγμα είναι το πιο σημαντικό έγγραφο του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνει τις αξίες, τον σκοπό και τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Θα παρέχει συλλογική αξιολόγηση του περιβάλλοντος ασφαλείας και θα χρησιμεύσει ως σχέδιο για τη μελλοντική προσαρμογή της Συμμαχίας.


Το Στρατηγικό Δόγμα του 2010 βασιζόταν στο ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη. Αλλά ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας έχει γκρεμίσει αυτή την ειρήνη. Επίσης, το Δόγμα του 2010 δεν ανέφερε ούτε μια φορά την Κίνα. Σήμερα, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας αναδιαμορφώνει τον κόσμο, με άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια και τις δημοκρατίες μας. Εξάλλου, άλλες προκλήσεις όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η κλιματική αλλαγή δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο Δόγμα του 2010, ενώ τώρα είναι αδύνατο να αγνοηθούν.


Το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, η διατήρηση αυτής της τάξης θα απαιτήσει ακόμη πιο στενή συνεργασία με χώρες εταίρους με ομοϊδεάτες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ βρίσκεται ήδη σε άνευ προηγουμένου επίπεδα σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την Ουκρανία, της διατήρησης της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια και της θαλάσσιας ασφάλειας. Χαιρετίζω επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αμυντικές επενδύσεις και δυνατότητες. Ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, χρειαζόμαστε ακόμη ισχυρότερους πολυμερείς θεσμούς και ακόμη βαθύτερη συνεργασία στην Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό.


Πολλαπλές προκλήσεις


Ερ.: Η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση ως άμεση συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες που οδηγούν σε τρομοκρατικά κινήματα και αποτρόπαιες βίαιες ενέργειες και η παράτυπη μαζική μετανάστευση, είναι μερικά από τα ζητήματα που αναπόφευκτα σύντομα θα μεταφραστούν σε σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας για όλους τους Συμμάχους. Είναι το ΝΑΤΟ σε θέση να αντιμετωπίσει τις διαφαινόμενες στον ορίζοντα σοβαρές προκλήσεις όπως αυτές που ενδεχομένως προέρχονται από την Κίνα και το Ιράν, ή άλλα αυταρχικά κράτη; Το νέο Στρατηγικό Δόγμα θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με πειστικό τρόπο;


Απ.: Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας, με πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε με ποιο από αυτά θα ασχοληθούμε πρώτα. Ο βάναυσος και παράνομος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει την πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις πολιτικές καταναγκασμού της Κίνας, τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.


Μαζί, αυτές οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Όμως στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Μαζί στη Συμμαχία, τα έθνη μας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προσαρμόζονται με συνοχή ως ένα, σε έναν διαρκώς πιο επικίνδυνο κόσμο. Ο διατλαντικός δεσμός έχει διατηρήσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, και με το να είμαστε μαζί, θα συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε την ειρήνη, να αποτρέπουμε τις συγκρούσεις και να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τις αξίες μας.



Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς

 


Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 θα καθίσει ο πρώην Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Παππάς μετά από την έκδοση του σχετικού αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου ακολουθώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, έκριναν πως ο πρώην υπουργός θα πρέπει να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Μαζί με τον Νίκο Παπά παραπέμπεται να δικαστεί και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2020 μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τον Χρ.Καλογρίτσα, ο οποίος επίσης κατηγορείται για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, ο Νίκος Παππάς είχε οργανώσει το σχέδιο χρηματοδότησης του επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει και να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.

Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα δικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.



Μάτι: Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο


 

Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ’ 398./10.06.2022) το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της μαρτυρικής περιοχής στο Μάτι: «Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας - Πικερμίου των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, και αντίστοιχα, τον καθορισμό ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, και την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων». Με αυτό τον τρόπο γίνεται πλέον το μεγάλο καθοριστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Ειδικότερα, η περιοχή επέμβασης του ΕΠΣ για το Μάτι αφορά σε έκταση 7.935 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, την Αγία Μαρίνα, τα Σκουφέικα και τον Πευκώνα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας - Πικερμίου.

Με θεσμοθετημένο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρώνεται ο απαραίτητος σχεδιασμός πρώτου επιπέδου για τη συνολική αστική ανάπλαση της μαρτυρικής περιοχής.

Με το ΕΠΣ για το Μάτι: 

Θεσμοθετούνται τα όρια, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και οι γενικοί όροι δόμησης των διαφοροποιημένων ζωνών που αφορούν στις περιοχές βιώσιμης πολεοδόμησης. 

Καθορίζεται το πλέγμα ισχυρών μέτρων για την προστασία των κατοίκων και της περιοχής, για την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των πολιτών -από και προς τη θάλασσα- καθώς και για την ανθεκτικότητα κατοικιών και κτισμάτων.  

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται η δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου και χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΔ, η περιοχή θωρακίζεται επίσης από φυσικές καταστροφές και από φαινόμενα της κλιματικής κρίσης με την ανάπτυξη ανοιχτών χώρων και διαδρόμων, με την ανάσχεση οικιστικής ανάπτυξης σε περιοχές απότομης κλίσης >70%, με την ενθάρρυνση ανάπτυξης περιαστικής γεωργίας για την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς καθώς και με την ανάπτυξη περιβαλλοντικού δικτύου με πλέγμα ζωνών φύτευσης εύρους 100 μέτρων κατά μήκος των ρεμάτων.

Παράλληλα, θεσμοθετούνται ρυθμίσεις για είδη φύτευσης και διαχείριση βλάστησης στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, για κατασκευαστικά υλικά ανθεκτικά στην ανάφλεξη για νέες κατασκευές και ανακατασκευές καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης δασών που μειώνουν την καύσιμη ύλη στα σημεία διασύνδεσης δάσους- αστικής περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό, η επικύρωση του πρώτου επιπέδου σχεδιασμού (ΕΠΣ) αποτελεί την απαραίτητη βάση για το δεύτερο επίπεδο σχεδιασμού, του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ), που ήδη εκπονείται και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.   




Αυξάνονται οι επιδοτήσεις στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο»

 


Αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» -που θεσπίστηκε με τον ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους- επέρχονται με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.

Η σημαντικότερη βελτίωση που επέρχεται είναι η μεγάλη προσαύξηση του χρηματικού ποσού της επιδότησης που χορηγείται τόσο προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας που δημιουργείται σύμφωνα με το «Πρώτο Ένσημο» και επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, όσο και προς τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη) με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (6 μήνες).

Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.



Σε επίπεδα ρεκόρ οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

 



Έτος δυναμικής ανάκαμψης για τις ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν το 2021, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο επέστρεψα σε προ πανδημίας επίπεδα. Στην Ελλάδα μάλιστα κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, όταν και άρχισε η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCΤΑD).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της UNCTAD το 2021 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στα 5,732 δισ. δολάρια από μόλις 3,213 δισ. δολάρια το 2020, όταν η πανδημία της Covid-19, τα lockdown, η ύφεση και η οξυμένη αβεβαιότητα είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον άκρως αποθαρρυντικό για επενδύσεις.  

Η επίδοση της περσινής χρονιάς ξεπέρασε εκείνη του 2019 (5,019 δις. δολάρια) αλλά και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε καταγραφεί το…2006 με την Ελλάδα να προσελκύει τότε άμεσες επενδύσεις ύψους 5,355 δισ. δολάρια.

Αξίζει να θυμίσουμε πως:

Το 2010,  με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπία, οι ΞΑΕ είχαν βυθιστεί στο ναδίρ των 330 εκατ. δολαρίων.

Το 2012 οι ΞΑΕ ανήλθαν στα 1,74 δις. δολάρια και το 2014 είχαν σκαρφαλώσει στα 2,687 δις. δολάρια.

Το 2015 με τα σενάρια για Grexit να έρχονται στο προσκήνιο έκαναν και πάλι βουτιά στα 1,268 δις. δολάρια. Ωστόσο έκτοτε έχουμε σταθερά ανοδική πορεία. Το 2016 ανήλθαν στα 2,765 δις. δολάρια, το 2017 έφτασαν στα 3,485 δις. δολάρια και το 2018 στα 3,973 δις. δολάρια.




Χρονικό ορόσημο για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε το 2033

 


Πραγματοποιήθηκε χθες 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, με προεδρεύοντα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη δήλωσή  του μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:


Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο έντεκα από τα δώδεκα μέλη της διαδικασίας, πέραν βέβαια του οικοδεσπότη. Έξι Πρόεδροι, τέσσερις Πρωθυπουργοί και ένας αναπληρωτής Πρωθυπουργός, κάτι που αποδεικνύει  τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά αναγνωρίζει και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ξεχωριστή είναι επίσης και η παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο φίλος Σαρλ Μισέλ στέλνει έτσι ένα σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί. Ενώ η συμμετοχή του Καγκελαρίου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στο δείπνο μεγεθύνει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας.

Η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, είναι μία δικαίωση για την Ελληνική Προεδρία. Αποτελεί ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης με βασική προτεραιότητα πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής μετά και το αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Κεντρική ιδέα της Προεδρίας μας ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των μελών της συνεργασίας. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνισής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνο έτσι άλλωστε η ένταξή τους θα είναι ουσιαστική. Χρειάζεται η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών-μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών μεταφοράς ενέργειας. Και φυσικά η ανακούφιση ιδίως των πιο ευάλωτων πολιτών όλης της περιοχής μας από τις ανατιμήσεις.

Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του.

Στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), εκτός από τη χώρα μας, συμμετέχουν οι: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Η SEECP, ατύπως και «Διαβαλκανική», ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία. Η πρώτη της Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 1997.




Φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τι έκανε στην ΛΑΡΚΟ και τώρα κοροιδεύει του εργαζόμενους

 



Στον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζουν ότι επειδή είναι κατά επάγγελμα και κατά συνείδηση φαιδροί, θα μπορούν να κοροιδεύουν άνετα τον κόσμο και τους εργαζόμενους.

Επειδή οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου η αλλιώς Συριζαίου, το 2016 κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΛΑΡΚΟ βιομηχανία παραγωγής σιδερονικελίου, οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, ενώ οι εκατοντάδες εργαζόμενοί της που για χρόνια με τον ιδρώτα και κυριολεκτικά το αίμα τους έκαναν την επιχείρηση κερδοφόρα βρίσκονταν τώρα αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών κατά τουλάχιστον 20% και κατάργηση του επιδόματος παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωνε την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ ισχυριζόμενη ότι αποτελούν «παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο που συνυπέγραψε με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ για την επίτευξη «βιωσιμότητας» οδηγώντας τους εργαζόμενους στην απόγνωση.

Οι εργαζόμενοι της Λάρκο το 2016,  ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη βιομηχανία. Τα τρία καυτά προβλήματα που συνθέτουν το εκρηκτικό κοκτέιλ για την εταιρεία είναι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, η παρέμβαση του εισαγγελέα για τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας.

"Οι κακοί χειρισμοί των διοικούντων και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της εταιρείας και τώρα που φτάσαμε στην ώρα μηδέν δεν κάνουν τίποτα. Τα έχουν όλα εναποθέσει στη θεά τύχη" αναφέρει ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων, οι οποίοι πριν από λίγες εβδομάδες είχαν υποδεχθεί "μετά Βαΐων" τους βουλευτές του Σύριζα που είχαν υποσχεθεί ότι δε θα ιδιωτικοποιηθεί η Λάρκο.

Για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ο πρόεδρος της Λάρκο ενημέρωσε και επίσημα τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι κρίθηκαν παράνομες από την ΕΕ Ανταγωνισμού οπότε συνεχίζει να ισχύει το σχέδιο της τριχοτόμησης της εταιρίας ή θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει τα 160 εκατομμύρια – ή να κλείσει η εταιρεία.

"Καθαρά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση αλλά και η Διοίκηση  γιατί όχι μόνο  δεν κατάφεραν τίποτα, αλλά απέκρυψαν εδώ και τρεις μήνες το θέμα των κρατικών ενισχύσεων από τους εργαζόμενους. Ο κ. Σκουρλέτης που όταν τον επισκεφθήκαμε (01/2016) τα Σωματεία και του αναφέραμε  για τις κρατικές ενισχύσεις είπε ότι δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση κρατικές ενισχύσεις . Τώρα πού βρέθηκαν; Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια", υπογράμμιζε τότε το σωματείο των εργαζομένων στη Λάρκο.

Οι ίδιοι απευθύνθηκαν τότε και στον πρωθυπουργό Τσίπρα, που τους είχε εξαπατήσει όπως και όλους τους Έλληνες, τους είχε υποσχεθεί τη δημιουργία φορέα ορυκτού πλούτου με προμετωπίδα τη Λάρκο. "Ξέρει ότι η ΛΑΡΚΟ κλείνει; Θα υπάρξει πολιτική βούληση να σωθεί η εταιρία ή θα πάει και η ΛΑΡΚΟ όπως το σκίσιμο του μνημονίου; Η ανυπαρξία των Διοικούντων και των κυβερνώντων δεν έχει τελειωμό και αυτό το συνδέουμε με το γεγονός ότι εδώ και 9 μήνες προσπαθούν να πάρουν τον ΦΠΑ και τον Ε.Φ.Κ δεν το καταφέρνουν" τονίζουν οι εργαζόμενοι της Λάρκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που δεν είναι κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση για τη ΛΑΡΚΟ, εκτιμώντας ότι το σύστημα αλλά και η κοινή γνώμη έχουν κοντή μνήμη και δεν θυμούνται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα λέγοντας : «Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους».


Σε αυτήν την κοινή δήλωση προέβησαν χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής, με αφορμή τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση, η βουλευτής Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών, Εφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, και ο βουλευτής Φθιώτιδας, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχετικό νομοσχέδιο, Γιάννης Σαρακιώτης.

Απλά φαιδροί χωρίς ίχνος ντροπής!!!!



Τοξικότητα ΣΥΡΙΖΑ δίχως όριο

 


Η πλήρης στήριξη της Κουμουνδούρου στον βουλευτή Γιάννη Μπουρνούς, που εν γνώσει του αποκάλυψε μυστικά εθνικής ασφάλειας στη Βουλή, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γνωρίσει κανένα όριο στην προσπάθειά του να υλοποιήσει τη στρατηγική του με στόχο την επικράτηση χάους και τοξικότητας και ορίζοντα το φθινόπωρο.

Στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία, σε όλα τα μείζονα ζητήματα που βρίσκεται πολύ πίσω από τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει να προκαλεί μικρές ή μεγάλες κρίσεις και αυτό είναι το επίκεντρο της προεκλογικής του στρατηγικής.

Μέρος του σχεδίου είναι και η βεβαιότητα Τσίπρα για πρόωρες κάλπες, ώστε να φανεί ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάβει μία τέτοια απόφαση, δεν θα το κάνει ως επιλογή, αλλά ως ανάγκη στην ατζέντα που δήθεν επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο μήνες μετά το Συνέδριό του και την εκλογή Τσίπρα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, το μότο στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι «έχουμε τρεις μήνες για τη γενική αντεπίθεση».

Πολιτική εκμετάλλευση

Αυτό περιλαμβάνει απόσταση και καταγγελία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, ακρίβεια στο επίκεντρο και πολιτική εκμετάλλευση κάθε μεγάλου ή μικρού θέματος μπορεί να μπει στην ατζέντα της καθημερινότητας. Φουλ επίθεση παντού, με μία μεγαλύτερη προσοχή στα εθνικά θέματα, όπου -όπως και συνέβη με την τελευταία δήλωση Τσίπρα- ο πρόεδρος θα εμφανίζεται θεσμικός και ενωτικός και από κάτω τα στελέχη (π.χ. Μπουρνούς) θα «οργιάζουν».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με αυτή τη στρατηγική θα πετύχουν το σκοπό τους, δηλαδή την ταχεία φθορά της κυβέρνησης που βρίσκεται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο κύμα της ακρίβειας κ.λπ.

Προτάσεις; Οι συνεχείς επικλήσεις είναι παραπλανητικές για την κοινή γνώμη. Αν πετύχει η πολιτική της «δολιοφθοράς» της κυβέρνησης, προτάσεις δεν χρειάζονται, είναι η κυρίαρχη άποψη στο επιτελείο Τσίπρα.

Συμμαχίες; Είναι κοινή η πεποίθηση ότι με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κοινή πορεία, άρα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεχής μάχη με τη Χαριλάου Τρικούπη στη λογική «ή εσύ ή εγώ» στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος»

Σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση για τη ΛΑΡΚΟ, εκτιμώντας ότι το σύστημα αλλά και η κοινή γνώμη έχουν κοντή μνήμη και δεν θυμούνται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους»,

Σε αυτήν την κοινή δήλωση προέβησαν, με αφορμή τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση, η βουλευτής Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών, Εφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, και ο βουλευτής Φθιώτιδας, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχετικό νομοσχέδιο, Γιάννης Σαρακιώτης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ισραήλ προς τους πολίτες του: Να φύγετε άμεσα από την Τουρκία

 


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ κάλεσε εχθές Δευτέρα τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να εγκαταλείψουν "το συντομότερο δυνατό" τη χώρα, καθώς υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις από το Ιράν.

"Έπειτα από μια σειρά απόπειρας ιρανικών τρομοκρατικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον Ισραηλινών που βρίσκονταν σε διακοπές στην Κωνσταντινούπολη, καλούμε τους Ισραηλινούς να μην πάρουν το αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη και... εάν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Λαπίντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, μια οντότητα αρμόδια μεταξύ άλλων για τον συντονισμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αύξησε στο επίπεδο 4, το υψηλότερο στην ισραηλινή κλίμακα, την απειλή αυτή την περίοδο για τους Ισραηλινούς πολίτες στην Κωνσταντινούπολη και στο επίπεδο 3 στην υπόλοιπη Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε για απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, επικαλούμενος πηγές που ζητούσαν να μην κατονομαστούν.

Οι επιθέσεις αυτές φέρεται να αποτράπηκαν χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες.

Επικαλούμενος "πραγματικό και άμεσο κίνδυνο δολοφονίας και απαγωγής", ο Λαπίντ δήλωσε ότι "η ζωή αρκετών Ισραηλινών σώθηκε". "Αν σχεδιάζετε διακοπές στην Κωνσταντινούπολη: ακυρώστε τα πάντα! Κανένα ταξίδι αναψυχής δεν αξίζει τη ζωή σας", πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ οι αρχές διευκρίνισαν ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν ωστόσο να πραγματοποιήσουν μια διέλευση μέσω της τουρκικής μεγαλούπολης.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να προστατεύσει της ζωή των Ισραηλινών πολιτών", είπε. Και πρoειδοποίησε, απευθυνόμενος στο Ιράν: "Όποιος κάνει κακό στους Ισραηλινούς θα πληρώσει το τίμημα, θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκονται".



Λιοντάρια και Τίγρη σε μικρά κλουβιά σε κλειστό φορτηγό για να δώσουν σώου στην Μύκονο

 



Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ελεγκτές στο τελωνείο του Προμαχώνα, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κλειστό φορτηγό, βρέθηκαν δύο λιοντάρια και μια τίγρης στο φορτίο του.

Τα αιλουροειδή, κλεισμένα σε μικρά κλουβιά που μόλις μπορούσαν να κουνηθούν, έρχονταν από την Τσεχία με προορισμό τη Μύκονο. Τα άτυχα ζώα ήταν κλεισμένα μέσα σε κλειστό φορτηγό χωρίς το απαιτούμενο οξυγόνο και αυτό είναι ξεκάθαρα κακοποίηση.

Μετά από έλεγχο των εγγράφων, διαπιστώθηκε η νομιμότητα της κατοχής των άγριων ζώων και συνέχισαν το ταξίδι τους για την Μύκονο και για ότι σχεδιάζεται για αυτά τα άτυχα ζώα.

Δείτε τη φωτογραφία της ert news :





Επίθεση με πυροβολισμούς στα 'Ανω Λιόσια

 



Περιστατικό με πυροβολισμούς κατά σπιτιού σημειώθηκε νωρίτερα στην περιοχή των Λιοσίων στη συμβολή των οδών Σχολαρίου και Φραντζή.

Άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο οχήματα πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση ενός σπιτιού. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε εξαιτίας διαφορών που είχαν μεταξύ τους δύο οικογενειών Ρομά.

Ήδη έχουν γίνει προσαγωγές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες αλληλλοκατηγορούνται.



Τρομοκρατική επίθεση από συντρόφους δέχτηκε στο σπίτι του ο Πορτοσάλτε

 



Τρομοκρατική επίθεση με γκαζάκια πραγματοποίησαν άγνωστοι σύντροφοι, περίπου στις 3 παρά τέταρτο τα ξημερώματα, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Αρη Πορτοσάλτε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι σύντροφοι τοποθέτησαν τέσσερα γκαζάκια, εκ των οποίων εξερράγησαν τα τρία. Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου.



«Το δυστύχημα είναι ότι έχουμε τρομοκρατία. Δυστυχώς έχουμε τρομοκρατία στην Ελλάδα», τόνισε ο Άρης Πορτοσάλτε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Πάνω από 10 χρόνια είμαι στοχοποιημένος επειδή λέω τη γνώμη μου», «δεν αγοράζεται αυτή η γνώμη» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Εξήγησε ότι στην ίδια πολυκατοικία ζουν ακόμη επτά οικογένειες που συμβιώνουν κι εκείνες με αυτή την ιστορία.




Fake news Τούρκων και αριστερών "διασωστών" για νεκρό μετανάστη στον Έβρο

 



"Έλληνες" Συριζαίοι "διασώστες" με θράσος κατηγορούν την Ελλάδα στο εξωτερικό για δήθεν κακοποιήσει μεταναστών, παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας, επειδή στέγνωσε η τσέπη τους και δεν βγάζουν λεφτά από τις προωθήσεις.

Δημοσίευμα υποκινούμενο στον Τούρκικο τύπο αναφέρει ότι οι Έλληνες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας Αφγανών που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα.

Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές το τουρκικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο δήθεν χθες Έλληνες συνοριοφυλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν μετανάστη από το Αφγανιστάν, που ήθελε να περάσει παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε χθες ούτε το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει το παραμικρό, ενώ και από το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζουν ότι κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει ανοίξει πυρ.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ξένο και εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικό πυροβολισμού σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης σε έκθεση Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ

«Δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας» απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε έκθεση του ειδικού εισηγητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών των Ηνωμένων Εθνών, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες με τίτλο: «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα διεθνή σύνορα», στην οποία κάνει λόγο για «παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απαντούν ότι η συγκεκριμένη έκθεση «δεν στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και υποδείξεις λοιπών ΜΚΟ, που ήδη εξετάζονται ενδελεχώς ως προς την εγκυρότητά τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «σε έλεγχο αντίστοιχων καταγγελιών, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της χώρας κατά τη φύλαξη των συνόρων της».

Επίσης, σημειώνουν ότι «η χώρα μας έχει πλήρη επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος. Παρέχει, σήμερα ασφαλές καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, αλλά και εθελοντικά σε Αφγανούς ευάλωτους. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία διασώζουν καθημερινά ανθρώπους, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα». Όπως καταλήγουν, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Στην έκθεσή του ο Ειδικός Εισηγητής, την οποία θα παρουσιάσει στις 23 Ιουνίου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρει για την Ελλάδα ότι «οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει μια de facto γενική πολιτική» και ότι αυτή την πολιτική τη διαπιστώνει «σε πολλά κράτη» σε όλο τον κόσμο. Επίσης, εκφράζει ανησυχία για «αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αποτρέπονται από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, ως μέρος της δηλωμένης στρατηγικής των αρχών».