Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Χρονικό ορόσημο για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε το 2033

 


Πραγματοποιήθηκε χθες 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, με προεδρεύοντα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη δήλωσή  του μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:


Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο έντεκα από τα δώδεκα μέλη της διαδικασίας, πέραν βέβαια του οικοδεσπότη. Έξι Πρόεδροι, τέσσερις Πρωθυπουργοί και ένας αναπληρωτής Πρωθυπουργός, κάτι που αποδεικνύει  τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά αναγνωρίζει και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ξεχωριστή είναι επίσης και η παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο φίλος Σαρλ Μισέλ στέλνει έτσι ένα σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί. Ενώ η συμμετοχή του Καγκελαρίου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στο δείπνο μεγεθύνει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας.

Η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, είναι μία δικαίωση για την Ελληνική Προεδρία. Αποτελεί ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης με βασική προτεραιότητα πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής μετά και το αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Κεντρική ιδέα της Προεδρίας μας ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των μελών της συνεργασίας. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνισής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνο έτσι άλλωστε η ένταξή τους θα είναι ουσιαστική. Χρειάζεται η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών-μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών μεταφοράς ενέργειας. Και φυσικά η ανακούφιση ιδίως των πιο ευάλωτων πολιτών όλης της περιοχής μας από τις ανατιμήσεις.

Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του.

Στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), εκτός από τη χώρα μας, συμμετέχουν οι: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Η SEECP, ατύπως και «Διαβαλκανική», ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία. Η πρώτη της Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 1997.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου