Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η Boeing καθηλώνει 128 αεροσκάφη τύπου 777 μετά το ατύχημα στο Ντένβερ

 


Τα 128 Boeing 777 που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο εξοπλισμένα με τον κινητήρα Pratt&Whitney PW4000, ο οποίος ανεφλέγη επάνω από το Κολοράντο σε αεροσκάφος της United Airlines, καθηλώθηκαν στο έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας.

Η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής «είχε συστήσει» την διακοπή των πτήσεων από χθες το βράδυ. Εκτοτε, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο αεροσκαφών που φέρουν τον κινητήρα Pratt&Whitney – η αμερικανική United Airlines, οι ιαπωνικές ANA και JAL, καθώς και η κορεατική Asiana Airlines – έχουν ήδη καθηλώσει στο έδαφος τα Boeing 777 που ανήκουν στον στόλο τους, ενώ η αμερικανική ρυθμιστική αρχή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ζήτησε την διεξαγωγή επιπλέον επιθεωρήσεων σε αυτού του τύπου τα αεροσκάφη.


Η Εθνική Υπηρεσία Μεταφορών και Ασφάλειας των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

«Οσο θα διαρκεί η έρευνα, συνιστούμε την διακοπή των πτήσεων των 69 αεροσκαφών 777 που βρίσκονται σε υπηρεσία και των 59 αεροσκαφών σε στοκ τα οποία είναι εξοπλισμένα με τους κινητήρες Pratt & Whitney 4000-112», αναφερόταν στην χθεσινή ανακοίνωση της Boeing.

Το Boeing 777-220 της United Airlines που είχε μόλις απογειωθεί από το Ντένβερ του Κολοράντο με προορισμό την Χονολουλού στην Χαβάη, μεταφέροντας 231 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, αναγκάσθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο αναφέροντας ανάφλεξη του δεξιού κινητήρα.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ντένβερ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Κατά την πορεία του προς το αεροδρόμιο, βροχή συντριμμιών, ορισμένα μεγάλου μεγέθους, έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή του προαστίου Μπρούμφιλντ του Ντένβερ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η εταιρεία Boeing αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα με ένα άλλο από τα μοντέλα της, το 737 MAX. Το αεροσκάφος καθηλώθηκε στο έδαφος από τον Μάρτιο 2019 έπειτα από δύο δυστυχήματα με 346 νεκρούς, της Lion Air στην Ινδονησία τον Οκτώβριο 2018 (189 νεκροί) και της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο 2019 (157 νεκροί).

Επειτα από 20 μήνες απαγόρευσης των πτήσεων, μία τροποποίηση του λογισμικού του συστήματος ελέγχου πτήσης και την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων στην εκπαίδευση των πιλότων, το 737 MAX ετέθη και πάλι σε κυκλοφορία.

Η πανδημία Covid-19 και οι καταστροφικές της συνέπειες στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές έχουν προκαλέσει την ακύρωση εκατοντάδων παραγγελιών νέων αεροσκαφών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Τσιφλίκι ακροαριστερών το ΑΠΘ έκαναν κατάληψη και δεν θέλουν να φύγουν - Προσαγωγές


 

Το κτίριο διοίκησης του ΑΠθ, κατέλαβαν το πρωί ακροαριστερές και αριστερές φοιτητικές παρατάξεις που αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν γιάφκες και μαγαζάκια τα πανεπιστήμια. Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έφοδο, καθώς υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς μέσα στην Πρυτανεία.

Οι ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί έξω και φωνάζουν συνθήματα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας που βρίσκονται στον χώρο για να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη. 

Μέσα στο κτίριο βρίσκονται ακροαριστεροί και αριστεροί που αρνούνται να αποχωρήσουν και ήδη έχουν γίνει προσαγωγές.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Και τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».




Έρευνα από 2016 έως 2019 για ΜΚΟ και ασυνόδευτα από την Εισαγγελία

 


Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα πήγαιναν για διδασκαλία στον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής κατοικίας του Δημήτρη Λιγνάδη, όταν είχε ερωτηθεί ο σκηνοθέτης για τις επισκέψεις των ανήλικων παιδιών είχε δηλώσει ότι συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς. Έπειτα από έρευνα για τον ισχυρισμό των γειτόνων, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3 – 4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017- 2018.

Έπειτα από επικοινωνία με τους φορείς, διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά, αρνούνταν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική η άρνησή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον πολλά από εκείνα τα παιδιά σήμερα ζουν στη Γαλλία.

Η έρευνα ξεκινά από το 2016 έως και το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.



"Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται..." λένε ηθοποιοί χωρίς να ντρέπονται

 


"Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται" δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, και αυτό έμενε πάντα στο επίπεδο των συζητήσεων ή του καλλιτεχνικού κουτσομπολιού.

"Φταίξαμε όλοι... Αν ήμουν μπροστά θα έπρεπε να μιλήσω. Υπήρξαν συνάδελφοι που ήταν μπροστά και δεν μίλησαν. Έπρεπε να το έχουν κάνει. Βέβαια, θα μπορούσαν να πουν ότι φοβήθηκαν την απόλυση, αλλά γιατί να αφήσεις ένα νέο παιδί να περάσει αυτά τα πάνδεινα;

Ήταν μία συζήτηση που γινόταν στους δικούς μας κύκλους... Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται…".

Αυτή είναι η αλήθεια και οι ευθύνες, θα πρέπει να αναζητηθούν σε όσους ήξεραν και συγκάλυπταν και γιαυτό δεν έχουν ακούσει τίποτα όλες αυτές τις ημέρες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, που ενώ ήξερε, για το συμφέρον του συγκάλυψε 5 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης του πρέσβη της Βενεζουέλας.

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης ανέφερε: "Αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι πράγματα που ακούγονται εδώ και 15 χρόνια, έχουν ειπωθεί εδώ και εκεί και παραπέρα. Έχω αρνηθεί πράγματα, δουλειές και ιστορίες γιατί ήξερα ότι είναι μπερδεμένοι σε αυτές τις δουλειές αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες".

Αυτό είναι ένα δείγμα για το ποιός και ποιοί έχουν πραγματικά ευθύνη και η κοινωνία προβληματίζεται για όσους ηθοποιούς ισχυρίζονται ότι όλα τα ήξερε μόνο η κ. Μενδώνη επειδή ήταν για χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι οι ίδιοι που είναι χρόνια στην δουλειά, και άρα αυτή έχει την ευθύνη κι αυτή θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ οι υπόλοιποι τίποτα θα ξεπλυθούν οι αμαρτίες τους. Μάλιστα χρησιμοποιούν το hashtag #nomoremendoni που όλως τυχαίως τις τελευταίες ώρες χρησιμοποιεί και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.




Οι ηθοποιοί ήξεραν για χρόνια, κανένας δεν μίλαγε δούλευαν με κατηγορούμενους και φταίνε οι πολιτικοί

 


Με μια τραγική ανακοίνωση κατώτερη των περιστάσεων, οι ηθοποιοί ήθελαν να περάσουν στον κοινωνία τύπου ΣΥΡΙΖΑ πόρισμα ότι δεν φταίει κανένας απο εμάς, φταίνε οι πολιτικοί, νομίζοντας έτσι ότι δεν τους ζητήσει κανένας ευθύνες.

Με ακροαριστερό και αριστερό θράσος όπως φαίνεται, σκληρά κομματικοποιημένοι ηθοποιοί, ζητάνε τα ρέστα από την υπουργού Πολιτισμού, όταν οι ίδιοι έχουν σχέση και συναναστρέφονται για χρόνια και με τον Δημήτρη Λιγνάδη και με άλλους που καταγγέλονται και μάλιστα δουλεύουν και μαζί τους χωρίς να τρέχει τίποτα και ας πήγαν να βιάσουν την γυναίκα τους. 

Το Σωματείο των Ηθοποιών δεν ήξερε τίποτα; Δεν έχει καμία ευθύνη; Να κοιταχτούν όλοι στον καθρέπτη και θα πρέπει να ντρέπονται που ήξεραν και συγκάλυπταν και δούλευαν με κατηγορούμενους.

Κανείς από όσους σήμερα ζητούν την παραίτησή της Μενδώνη η την καταδίκη πολιτικών, δεν είχε βγει την ημέρα του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο εθνικό θέατρο να επικρίνει την απόφαση, να μιλήσει για προβληματικό διορισμό, να αφήσει αιχμές για το βίο και την πολιτεία του ηθοποιού και σκηνοθέτη δημοσίως. 

Τέτοιες ανακοινώσεις απογοητεύουν την κοινωνία που τους ακούει και θα σκεφτεί να τους βλέπει κιόλας!! 

Περισσότερο θα πρέπει να απογοητεύει τα θύματα και τα μέλη τους γιατί δεν τους βοηθάνε τέτοιες κομματικές γελοιότητες!! 

Πρέπει να μάθουν ότι στην πραγματική ζωή δεν χρειάζεται υποκριτική και υποκρισία, χρειάζεται ουσία και αποτελεσματικότητα.




Γιατί δεν διαμαρτύρονται και για τις 5 σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες της πρεσβείας της Βενεζουέλα;

 



Απορίας άξιο είναι γιατί δεν έγιναν οι ανάλογες διαμαρτυρίες από την κοινωνία και τους καλλιτέχνες, στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης των 5 υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας;; Γιατί δεν γίνονται σήμερα διαμαρτυρίες για το γενικό καλό και για την παραδειγματική τιμωρία όσων έδρασαν και συγκάλυψαν τα σεξουαλικά εγκλήματα;;;

Είναι επίσης προκλητικό ότι δεν έχει απολογηθεί ακόμα αν και δεν υπάρχει παραγραφεί, αυτός που συγκάλυψε τα σεξουαλικά εγκλήματα του πρέσβη Αλέξης Τσίπρας τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατάπιαν τα σοβαρά κακουργήματα.

Διαβάζοντας τις τότε καταθέσεις των σεξουαλικά κακοποιημένων γυναικών μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν για όλους τους εμπλεκόμενους θύτες και συνεργούς συγκάλυψης.

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που συγκάλυψε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Καταγγελία 1: Κόρης πρώην υπουργού του Συριζα 

«Μου χάιδευε τα οπίσθια και το μπούτι»

Σε μια άλλη επιστολή, που φέρεται έχει συντάξει Ελληνίδα υπάλληλος και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση του Βενεζουελάνου πρέσβη. «Πάντα όταν μπαίνω στο γραφείο του με θέλει δίπλα του, πάντα με φιλάει στα μάγουλα και μου χαϊδεύει τα οπίσθια και την πλάτη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο δημαρχείο της Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ο πρέσβης μού χάιδευε το μπούτι. Μετά στο αυτοκίνητο μου είπε ότι πρέπει να φοράω μίνι φούστα για να φαίνομαι περισσότερο γυναίκα. Μια μέρα, τον ίδιο μήνα, εκείνος είχε μια συνάντηση με μαθητές που είχαν πάει για να μάθουν πληροφορίες για τη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν σταμάτησε να με χαϊδεύει. Δεν μπορούσα να αντιδράσω μπροστά στους μαθητές. Οταν αντιδρούσα μου έλεγε ότι αν ήθελε μπορούσε να έχει πέντε Κινέζους να δουλεύουν στη θέση μας στην πρεσβεία».

Καταγγελία 2 

«Μου ζήτησε γυμνός να του κάνω μασάζ»

Μία από τις υπαλλήλους περιγράφει την απόπειρα βιασμού της και πώς πάλεψε μαζί του και κατάφερε να γλιτώσει. «Ηρθε και έπιασε τα οπίσθιά μου. Αιφνιδιάζομαι, είναι η αλήθεια. Πέρασαν λίγες μέρες χωρίς να συμβεί κάτι παράξενο. Εκανα λάθος, σκέφτομαι, και ησύχασα. Μέγα λάθος! Επιστρέφοντας από τη δουλειά το μεσημέρι, με καλεί στην κρεβατοκάμαρα. Ηταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική ρώμη του. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και επειδή αυτό υπερβαίνει τα καθήκοντά μου, φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω τραβώντας με με βία από τα χέρια. Αρχισα να αρνούμαι μεγαλόφωνα και προσπάθησα να ξεφύγω. Μετά από αυτό το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να μείνω μόνη στο σπίτι με τον πρέσβη, ο οποίος δεν λογάριασε κανένα ηθικό ή λογικό παράγοντα, ούτε την επαγγελματική του ιδιότητα για να με παρενοχλήσει σεξουαλικά. Του ζήτησα να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας στην επαγγελματική μας σχέση. Εκείνος μου είπε στα αγγλικά: «I want you for sex!» («Σε θέλω για σεξ!») 

Καταγγελία 3 

«Εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;»

Μια άλλη υπάλληλος αναφέρει: «Στις 7 Νοεμβρίου έλαβα ένα μήνυμα από τον πρέσβη που έλεγε: “Κάτσε φρόνιμα με τον πρέσβη”. Μια μέρα έβαλε το χέρι του μέσα από τη ζακέτα μου και μου χάιδευε την πλάτη και μια άλλη φορά μού χάιδευε τα μπούτια. Μια μέρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος Ελληνικών που έκανε, με ρώτησε: “Εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;”, κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα και με προσέβαλε. Τόσο σε εμένα όσο και στις άλλες συναδέλφους μου πάντα αναφέρει ότι ο μισθός μας είναι πολύ υψηλός και ότι πρέπει να λάβει μέτρα».

Καταγγελία 4

«Ασκούσε φυσική σεξουαλική βία»

Σε άλλη επιστολή εργαζόμενης αναφέρεται: «Ο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες μάς έχει βλάψει προσωπικά, έχει φθάσει στο σημείο να ασκήσει φυσική σεξουαλική βία. Η σιωπή μας δεν σβήνει τις συνέπειες που προβλέπουν οι νόμοι για εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις αλλά και για εκείνους που τους καλύπτουν. Ο Φρανκλίν Γκονσάλες ανέφερε ότι έχει τη στήριξη του υφυπουργού Πόρας, ο οποίος του είπε να γυρίσει στην πρεσβεία σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». Επιπλέον, διευκρινίζει ότι μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία και συνεχίζει: «Το μοναδικό που απαιτούμε είναι σεβασμός, δικαιοσύνη, τα δικαιώματά μας, ισότητα και προστασία από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες. Δεν θέλουμε να το πάμε πιο πέρα το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, πολλές από εμάς δουλεύουμε πολλά χρόνια στην πρεσβεία και ποτέ κανένας δεν μας είχε βλάψει με τέτοιο τρόπο». 

Καταγγελία 5 

«Μου έλεγε κάτσε φρόνιμα και μου χάιδευε την κοιλιά»

Μία άλλη υπάλληλος της πρεσβείας αναφέρει στο περιεχόμενο της καταγγελίας της απευθυνόμενη στο Νικολάς Μαδούρο: «Ο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες με φίλησε δυο φορές στα μάτια και μια φορά στα χείλη (με τα χέρια του έπιασε τα μάγουλά μου και με φίλησε στα χείλη) και στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 προσπάθησε να με ξαναφιλήσει αλλά αντιστάθηκα. Του υπενθύμισα ότι είμαι μια παντρεμένη γυναίκα και ότι επίσης και εκείνος ήταν παντρεμένος και ότι δεν έπρεπε να το κάνει αυτό και μου απάντησε: «Μη ξεχνάς ότι είμαι 100% Βενεζολάνος». Μου έστελνε μηνύματα στο κινητό μου με περιεχόμενο που δεν αρμόζει σε έναν μορφωμένο άνθρωπο και μου χάιδευε την κοιλιά. Στο τέλος μού έλεγε συνεχώς «κάτσε φρόνιμα», γεγονός που μου προκάλεσε μεγάλο άγχος. Αυτό το πρόβλημα σεξουαλικής και εργασιακής παρενόχλησης υφίστανται ακόμη τρεις γυναίκες συνάδελφοί μου, ελληνικής υπηκοότητας, που αποφάσισαν να μιλήσουν για τους φόβους τους και την ανασφάλεια που νιώθουν. Φοβόμαστε και απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσει αυτή η σεξουαλική παρενόχληση. Η κατάσταση αυτή μας έχει προκαλέσει πανικό, συμπτώματα πίεσης, απόγνωση, ανασφάλεια, έλλειψη συγκέντρωσης, εργασιακό στρες κ.λπ.».

Μόλις το 2019 η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η απόλυση της μίας απο τις κοπέλες που κακοποιήθηκαν απο την πρεσβεία ήταν εκδικητική και κανένας Συριζαίος δεν είχε επέμβει.

«Η δικαστική απόφαση που δικαιώνει πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις που δεχόταν από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της απύθμενης υποκρισίας του κ. Τσίπρα που τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί πια να κρυφτεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή της τότε η ΝΔ.

«Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιδιώξει με επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο το 2013 να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας κατά τεσσάρων υπαλλήλων της πρεσβείας, προκειμένου να μην πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε τότε την εξουσία. Μάλιστα, ενώ οι τέσσερις γυναίκες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχονταν ισχυρές πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταγγείλουν στις ελληνικές αρχές το σκάνδαλο μέχρι να απομακρυνθεί "αθόρυβα" ο πρέσβης, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος στην επιστολή του να χαρακτηρίσει "πολιτική ωριμότητα" τη στάση τους», συνέχισε η Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ είχε προσθέσει επίσης : «Το 2016, όταν είχε βγει στη δημοσιότητα η κατάπτυστη επιστολή του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουρουμπλής κατηγορούσε τα ΜΜΕ που την αποκάλυψαν, ενώ η λαλίστατη κατά τα άλλα Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων τήρησε σιγή ιχθύος, παραβιάζοντας τον θεσμικό της ρόλο, προφανώς για να μην εκθέσει τον πρωθυπουργό. Σήμερα, όμως, υπάρχει απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που αναγνωρίζει τόσο τις σεξουαλικές επιθέσεις του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας -που σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνουν και απόπειρα βιασμού- όσο και το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα. Το ερώτημα συνεπώς είναι προφανές: Έστειλε ο κ. Τσίπρας την επαίσχυντη αυτή επιστολή προς τον κ. Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την αισχρή αυτή υπόθεση, ναι ή όχι;».

Η αρμόδια γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, απέστειλε προς τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, επιστολή για το θέμα.

Η επιστολή είχε ως εξής:

«Κυρία Φωτεινή Κούβελα

Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων

Αξιότιμη κ. Γενική Γραμματέα,

Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία δικαιώθηκε για την ηθική βλάβη που υπέστη εξαιτίας της απόλυσής της, μια από τα θύματα του πρώην Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρανκλίν Γκονζάλες. Θυμάστε, φυσικά, τις καταγγελίες των τεσσάρων εργαζόμενων κυριών στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι δέχονταν συστηματικά σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Θυμάστε, φυσικά, την επιμονή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τις πιέσεις στις εργαζόμενες κυρίες να μην καταγγείλουν το σκάνδαλο και να αποφύγουν τη δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιότητα. Θυμάστε, φυσικά, την εμπιστευτική επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Νικολάς Μαδούρο με την οποία του ζητούσε την αθόρυβη απομάκρυνση του θρασύτατου πρέσβη για να μην πληγεί το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε, φυσικά, που ο νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής κατηγορούσε τα ΜΜΕ για την αποκάλυψη της περιβόητης επιστολής Τσίπρα, αποσιωπώντας την ουσία του προβλήματος.

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Σε αντίθεση με το μήνυμα της Γραμματείας σας για κάθε γυναίκα που υφίσταται βία «Μίλα, Σπάσε τη σιωπή», μήνυμα που υποστηρίζεται από το σύνολο των γυναικών και των γυναικείων οργανώσεων, εσείς σιωπήσατε. Και εξακολουθείτε να σιωπάτε το ίδιο προκλητικά τώρα, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει μια εργαζόμενη γυναίκα θύμα του π. Πρέσβη της Βενεζουέλας. Όσο εξακολουθείτε να σιωπάτε, προστατεύοντας τους πολιτικούς και ιδεολογικούς προϊσταμένους και φίλους σας, άλλη μια γυναίκα κινδυνεύει να πέσει θύμα ενός ισχυρού.

Φιλικά,


Μαρία Συρεγγέλα

Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Νέας Δημοκρατίας

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». 

Η συγκάλυψη Αλέξη Τσίπρα


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ

«Σύντροφε Νικολάς, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα» 

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Μαρτίου του 2013 προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει ως εξής: 


«ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αξιότιμε Πρόεδρε της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Αξιότιμε σύντροφε Νικολάς, 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σας εύχομαι να καταγάγετε μια λαμπρή νίκη υπέρ του ηρωικού λαού της Βενεζουέλας στις εκλογές της 14ης Απριλίου. 

Η νίκη αυτή θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για να συνεχίσουν, στην προοπτική του 21ου αιώνα, στον δρόμο της αντίστασής τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παράλληλα, και στην Ευρώπη ο αγώνας των ευρωπαϊκών λαών για τη διεθνή αλληλεγγύη, για τη δημοκρατία και το για σοσιαλισμό θα συνεχιστεί αμείωτος και πιο δυνατός.

Σύντροφε Νικολάς, 

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η σφραγίδα σας θα μείνει ανεξίτηλη και θα σημαδέψει την ιστορία της χώρας προς προοδευτική κατεύθυνση, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μετά την άδικη και πρόωρη απώλεια του αξέχαστου ιστορικού ηγέτη Ούγο Τσάβες Φρίας. 

Επιτρέψτε μου να τονίσω τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ και το PSUV. Οι λαοί μας, αν και βρίσκονται πολύ μακριά από χιλιομετρικής άποψης, εντούτοις είναι πολύ κοντά από άποψη ιδιοσυγκρασίας, κουλτούρας και θεώρησης των πραγμάτων. Μοιραζόμαστε παρόμοιες εμπειρίες δημοκρατικής παράδοσης και μια ηρωική ιστορία αγώνων για την ελευθερία, που συνιστούν τη στέρεη βάση για να αναπτυχθεί ένας νέος, σύγχρονος διεθνισμός. 

Οπως γνωρίζεις, η Αριστερά στη χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι επιλογών και αποφάσεων. Η Ευρώπη ακολουθεί τις επικίνδυνες ατραπούς του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και οι λαοί της, κυρίως αυτοί της Νότιας Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τη μαζική ανεργία, την ακραία φτώχεια, τη λεηλασία της δημόσιας και της εθνικής περιουσίας των χωρών τους, μέσα από τα μνημόνια που επιβάλλει η τραπεζική ολιγαρχία της Γερμανίας και μέσα από την υπεροψία που χαρακτηρίζει το άκαμπτο τραπεζικό σύστημα, μέσα από το οποίο υπαγορεύονται οι απαιτήσεις των ισχυρών. 

Μια επίσκεψή σου στην Ευρώπη και την Ελλάδα, το 2013, ενταγμένη στο πλαίσιο του κυβερνητικού σου προγράμματος, θα αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη κυρίως για την Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ διαθέτει πλέον σημαντική δυναμική για να επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με σκοπό να συγκροτήσει μια κυβέρνηση προοδευτικής Αριστεράς στη Νότια Ευρώπη, που θα αποτελέσει καθοριστική πολιτική εξέλιξη. Μια πιο στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές μετωπικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα από τους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου, και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντισταθεί αποτελεσματικά στους εκβιασμούς και στις πολιτικές υποταγής που θέλουν να επιβάλουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει χαράξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι να παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχουν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην Ευρασία και την Ανατολή. 

Εχοντας συζητήσει διεξοδικά με τον σύντροφο Τεμίρ Πόρας, όταν μας επισκέφθηκε στην Αθήνα, για το πώς θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, και έχοντας την πλήρη στήριξη του πρεσβευτή σας στο Βερολίνο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, περιμένουμε τη δική σου σημαντική στήριξη, που θα εκφραζόταν με έμπρακτα, έτσι ώστε η προετοιμασία μας για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης να έχει προοπτικές επιτυχίας. Αυτή η προοπτική θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του Νότου, καθώς θα ανέτρεπε το στάτους κβο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. 


Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα. 

Σύντροφε Νικολάς,

Είμαστε στη διάθεσή σου και από την πλευρά μας θα πάρουμε κάθε θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία ώστε να πραγματοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψή σου εδώ, η οποία, για να αποδώσει σημαντικά οφέλη στους λαούς μας, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το προεδρικό πρωτόκολλο της χώρας μας. 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης, δηλώνουμε και πάλι την απόλυτη στήριξή μας στον ελπιδοφόρο αγώνα σου.


Αλέξης Τσίπρας 

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»



Ο διάλογος Λιγνάδη - Ανακρίτριας

 



Σύμφωνα με την εκπομπή του Open, ο Δημήτρης Λιγνάδης και η ανακρίτρια είχαν το εξής διάλογο:


Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;


Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις…


Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύρια Λιγνάδη…


Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…



Προσπαθούν να σπιλώσουν και τον Μπαμπινιώτη για την υπόθεση Λιγνάδη

 



Έντονη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Μπαμπινιώτη σε αυτή την φάμπρικα σπίλωσης τιμής και υπόληψης ανθρώπων επειδή ήξεραν τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν σε ανθρώπους και υπολήψεις, από τον γνωστό σε όλη την Ελλάδα ανήθικο ΣΥΡΙΖΑ, με τα φαιδρά στελέχη του που καλύπτουν ακροαριστερά - αριστερά σεξουαλικά εγκλήματα και κάνουν άθλια αντιπολίτευση.   

Τώρα κάποιοι προσπαθούν να κατηγορήσουν , τόσο τον ίδιο τον Μπαμπινιώτη, όσο και την κόρη του, κατηγορίες που σχετίζονται με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρατείται στη ΓΑΔΑ και θα απολογηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε στο Facebook ο κ. Μπαμπανιώτης:

«Απέναντι σε μια οργανωμένη απόπειρα διασυρμού

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή παλαιότερη δήλωσή μου υπέρ τής τότε επιλογής τού Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού Θεάτρου, εξελίσσεται εις βάρος μου αλλά και εις βάρος τής κόρης μου Φλωρίτας Μπαμπινιώτη μια, εν πολλοίς κατευθυνόμενη, επιχείρηση δημόσιου διασυρμού μας, μέχρις εξοντώσεως. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το γενικό πρόσταγμα των κατάφωρα συκοφαντικών επιθέσεων εις βάρος μου δίδεται από ομάδες και άτομα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπως ενδεικτικά ο κ. Πολάκης ή επαγγελματίες συνδικαλιστές, όπως ο Μιχ. Κουρουτός (που αδυνατώ, ειλικρινώς, να θυμηθώ, πόσες φορές συνολικά έχει ζητήσει την παραίτησή μου).

Έχοντας επίγνωση ότι ο αληθής στόχος είμαι εγώ, έκρινα αρχικώς —εσφαλμένα όπως αποδεικνύεται— ότι, μη τοποθετούμενος δημοσίως, θα κατόρθωνα να διαφυλάξω σε μεγαλύτερο βαθμό την ψυχική ηρεμία των βαλλόμενων μελών τής οικογένειάς μου. Αντελήφθην όμως ότι η σιωπή μου εκλαμβάνεται από κάποιους ως, δήθεν, ενοχή. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνω τα ακόλουθα:

Αισθάνομαι, κατ΄ αρχάς, την ανάγκη να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στα θύματα παντός είδους βίας. Τα θύματα χρειάζονται την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή μας. Η κάθαρση, όσο επίπονη κι αν είναι ως διαδικασία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον επιθυμητό στόχο κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Μια κάθαρση, ωστόσο, η οποία στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν μπορεί παρά να ανατίθεται και να διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από τα θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά της όργανα. Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζω και την ικανοποίησή μου, που η Δικαιοσύνη ήδη επελήφθη των καταγγελιών και αναμένω, με σεβασμό στο έργο της και τις αποφάσεις της, την τελική της κρίση.

Δηλώνω απερίφραστα τον αποτροπιασμό μου για το περιεχόμενο των καταγγελιών των θυμάτων, που προσφάτως είδαν το φως τής δημοσιότητας, η ανάγνωση των οποίων μού προκαλεί βαθιά απέχθεια και άφατη οργή.

Η δήλωσή μου υπέρ τής επιλογής τού Δ. Λιγνάδη στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού Θεάτρου έγινε στο πλαίσιο δεκάδων αντίστοιχων αναρτήσεων που έχω πραγματοποιήσει κατά καιρούς για θέματα και ανθρώπους τού Πολιτισμού, τον οποίο προσωπικά υπηρετώ άοκνα και αδιάκοπα επί 40 και πλέον έτη.

Έχω ήδη αποδεχθεί μέσα μου ότι είναι μάταιη κάθε προσπάθειά μου να μεταπείσω όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι, αν είχα την παραμικρή υποψία τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους τού συγκεκριμένου προσώπου, ουδέποτε θα προέβαινα στην δήλωση αυτή. Επίσης, στερείται νοήματος η κατάδειξη του φαρισαϊσμού όσων, ενώ διατηρούσαν οι ίδιοι με τον Δ. Λιγνάδη τόσο επαγγελματικές όσο και διαπροσωπικές σχέσεις, σήμερα επικαλούνται πλήρη άγνοια και, ταυτοχρόνως, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι εγώ “αποκλείεται να μη γνώριζα”.

Αντιθέτως, για όσους καλόπιστους επιθυμούν να πληροφορηθούν την αλήθεια δηλώνω ότι ο Δ. Λιγνάδης εργάστηκε στο Αρσάκειο, ως εξωτερικός συνεργάτης, στους προαιρετικούς απογευματινούς ομίλους των Αρσακείων (και όχι στο διδακτικό προσωπικό του σχολικού προγράμματος) πριν από 19 ολόκληρα χρόνια. Τα όσα μεμονωμένα διακινούνται περί παύσης-απόλυσής του από το Αρσάκειο το έτος 2002 είναι απολύτως ψευδή. Αποχώρησε, προτιμώντας να μετακινηθεί στον θεατρικό όμιλο τού Κολλεγίου. Δηλώνω δε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι καθ΄ ον χρόνο συνεργάστηκε με το Αρσάκειο, ουδεμία καταγγελία περιήλθε σε γνώση μου έστω και προφορική.

Περαιτέρω, σε κάποιους φαίνεται ότι δεν αρκούσε η ευθεία επίθεση εναντίον μου, αλλά θέλησαν να με πλήξουν και εμμέσως, διαμέσου τής κόρης μου. Η δικαστική περιπέτεια τής κόρης μου, την οποία ανέσυραν ως υποτιθέμενη είδηση ορισμένοι επώνυμοι ή ανώνυμοι δημοσιογραφούντες, έχει ήδη περατωθεί από το έτος 2015 με την αμετάκλητη και επί τής ουσίας (και όχι για τυπικούς λόγους) αθώωσή της, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη τελέστηκε. Αυτήν την αλήθεια, ορισμένοι επιχείρησαν σκοπίμως να την αποκρύψουν, εμφανίζοντας την δίκη ως δήθεν, ακόμη, εκκρεμή. Άλλοι, θιασώτες προφανώς τού νόμου τού Lynch, παρότι γνωρίζουν την υφιστάμενη —ήδη από το 2015— αμετάκλητη αθώωση, υποβάλλουν την κόρη μου σε δεύτερη δίκη, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κριτές τους ίδιους.

Αποδεικνύεται έτσι ότι ορισμένοι συμπολίτες μας όχι απλώς θεωρούν εκ προοιμίου ότι όποιος κατηγορείται είναι δεδομένα ένοχος, αλλά επιπλέον δεν αποδέχονται ούτε καν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, θεωρώντας εαυτούς δικαστές και τιμητές των πάντων. Λυπάμαι, αλλά απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές, που είναι προδήλως παράνομες στο πλαίσιο οποιασδήποτε ευνομούμενης πολιτείας, είμαστε αναγκασμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να αμυνθούμε με κάθε νόμιμο μέσο».



Νέο οικογενειακό δίκαιο: Διαµεσολαβητής θα αποφασίζει για το συμφέρον του παιδιού στον χωρισμό

 



Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπ. ∆ικαιοσύνης - Ποιες συνέπειες θα έχουν όσοι δεν ασκούν σωστά τη γονική μέριμνα - Πώς θα γίνεται η επικοινωνία των διαζευγμένων με τα παιδιά τους και πώς θα καθορίζονται όνομα και θρήσκευμα - Το δικαστήριο μπορεί πλέον να ζητήσει τη γνώμη του παιδιού

Σειρά σημαντικών αλλαγών που αναμορφώνουν το Οικογενειακό Δίκαιο και θέτουν σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο εισάγονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις γονέων και τέκνων. Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που αφορά στην από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων παιδιών, το οποίο έχει λάβει την τελική του μορφή και αναμένεται παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις νέες οριστικές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, οι οποίες αποτελούν τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς με αυτές εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των γονιών να προσφεύγουν αρχικά σε διαμεσολαβητή σε περίπτωση που διαφωνούν για το συμφέρον του παιδιού τους. Αν δεν καταφέρουν και με τον τρόπο αυτό να βρουν λύση, τότε θα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

Επίσης, με το νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι συνέπειες που θα έχουν οι δύο γονείς αν δεν ασκούν σωστά τη γονική μέριμνα, ενώ ρυθμίζονται λεπτομερώς τα ζητήματα που ανακύπτουν όταν αυτή δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί από κοινού. Επιπρόσθετα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι πριν από κάθε απόφαση που θα αφορά τη γονική μέριμνα το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη του παιδιού ενώ, οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται πλέον από δικαστές που θα έχουν περάσει πρώτα από τα θρανία και θα έχουν παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης. Ετσι, μια προς μια οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

Συναινετικό διαζύγιο

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου μεταξύ των δύο συζύγων συνάπτεται συμφωνία λύσης του γάμου τους παρουσία των δικηγόρων τους. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, με την ίδια συμφωνία, που θα ισχύει για δυο έτη, «ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους». Ακολούθως ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου. Ωστόσο, όταν η βεβαίωση αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της συμφωνίας μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία.

Το συμφέρον του παιδιού

Αναφέρεται (άρθρο 5) ότι κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδοθεί και η οποία θα πρέπει να λαμβάνει «ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο». Επίσης, το δικαστήριο θα πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, του γονέα. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ότι «ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής».

Διαμεσολάβηση

Στα άρθρα 6 και 15 ορίζεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας «οι γονείς υποχρεούνται να καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, προσφεύγοντας, αν είναι απαραίτητο, σε διαμεσολάβηση». Αν όμως διαφωνούν και «το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο», ενώ ο ορισμός του διαμεσολαβητή από το δικαστήριο θα γίνεται από ειδικό μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών.

Παρέκκλιση από την κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι γονείς μπορούν με έγγραφο να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας εξαιτίας, π.χ., διαφωνίας των συζύγων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτή ή δεν τηρεί την υπάρχουσα συμφωνία, τότε το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση να α) κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον έναν γονέα ή σε τρίτο, β) διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο και γ) διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψή της ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.

Τέκνα εκτός γάμου

Στο άρθρο 9 ορίζεται ότι η «γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του». Σε περίπτωση που το παιδί αναγνωρίστηκε από τον πατέρα αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας. Ωστόσο, σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, «αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων».

Επιμέλεια, θρησκεία και υγεία

Στο άρθρο 10 αναφέρεται ότι όταν «η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του παιδιού, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού». Ακόμη, για «τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο». Πάντως, «ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου».

Δικαίωμα επικοινωνίας

Στο άρθρο 13 ορίζονται τα ζητήματα επικοινωνίας των γονέων με το παιδί. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1520 του Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής: «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατόν, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνεται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλον γονέα σε καθημερινή βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο 1/3 του συνολικού, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας ή για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου επιβάλλεται να καθοριστεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». Την ίδια στιγμή, «οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου».

Κακή άσκηση γονικής μέριμνας

Το νομοσχέδιο προσδιορίζει τι συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, αλλά και τις συνέπειες. Χαρακτηριστικά στο άρθρο 14 αναφέρεται: «Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το δικαίωμα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας. 2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς. 3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας. 4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα. 5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Διευκρινίζεται ότι το δικαστήριο στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αφαιρέσει από τον «υπαίτιο γονέα» την άσκηση γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλον γονέα, καθώς και να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού. Μάλιστα, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του παιδιού μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Επιμόρφωση δικαστών

Στο άρθρο 16 ορίζεται ότι στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα επιμορφώνονται δικαστές και εισαγγελείς και αυτοί και μόνο θα επιλαμβάνονται οικογενειακών υποθέσεων.


Πηγή : protothema.gr



ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας προσυπογράφει τις αθλιότητες Βαξεβάνη;»

 


Αντιδράσεις για τον Βαξεβάνη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποδοκιμασία των αναρτήσεων του Κώστα Βαξεβάνη, που χυδαία χωρίς ίχνος ηθικής συνέδεε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κυκλώματα παιδεραστίας, από τον διευθυντή της Αυγής, Αγγελο Τσέκερη, δείχνει ότι τον αντέχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σοβαρό ρήγμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν τα χυδαία εμετικά post του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ θέλησε να συνδέσει τον πρωθυπουργό με κυκλώματα παιδεραστίας και με τον πρωταγωνιστή των ημερών, Δημήτρη Λιγνάδη.

«Eρωτάται ευθέως ο κ. Τσίπρας: προσυπογράφει αυτές τις αθλιότητες, του πραγματικού εκπροσώπου του, κ. Βαξεβάνη; Αναμένουμε την τοποθέτησή του. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή της χυδαιότητας» ανέφερε η Νέα Δημοκρατία

Ο φαιδρός Κώστας Βαξεβάνης επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφοντας ότι είχε την απορία «γιατί μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε προσωπικά ο Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε την εξουσία, ήταν να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος, δηλαδή, την ευθύνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Καλά την ΕΥΠ, αλλά τα ασυνόδευτα ανήλικα γιατί;», έγραψε.

Προχωρώντας την χυδαιότητα του ακόμη περισσότερο, λίγο αργότερα απαντώντας σε φαιδρό σχόλιο χυδαίας και γελοίας αναγνώστριας έγραφε «να λένε και ευχαριστώ στο Μαξίμου που ο Λιγνάδης μόνο τους εξαπάτησε και δεν του πήδηξε κιόλας», απαντά: «Είναι σίγουρο αυτό;».

Η χυδαία ανάρτηση Κώστα Βαξεβάνη:







Νέα καταγγελία στο ΣΕΗ για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και ηθοποιό Χαϊκάλη


 

Την εν λόγω καταγγελία δημοσίευσε η εφημερίδα Real.

Η Χριστίνα Ζ. κατέθεσε την καταγγελία της στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και περιγράφει πως γλίτωσε στο παρά πέντε το βιασμό από τον ηθοποιό και πρώην υπουργό του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνώρισα τον Παύλο Χαϊκάλη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν εκείνος είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο του θεάτρου, ενώ εγώ είχα μόλις τελειώσει τη Δραματική Σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά και προσπαθούσα δειλά – δειλά να ξεκινήσω την καριέρα μου. Γνωριστήκαμε μέσα από παρέα κοινών φίλων του θεατρικού χώρου και είχαμε μια φιλική σχέση επί δύο χρόνια, χωρίς ποτέ να υπάρξει μεταξύ μας κανένας ερωτικός υπαινιγμός. Η εικόνα που είχα σχηματίσει για τον ως άνω αναφερόμενο ήταν ενός σεμνού ανθρώπου, χαμηλών τόνων, συνεσταλμένου και ταλαντούχου. Στο τέλος του δεύτερου καλοκαιριού της γνωριμίας μας, λίγο πριν αρχίσει η καινούργια θεατρική σεζόν, και αφού είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα δύο – τριών μηνών χωρίς επικοινωνία μεταξύ μας, μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι είχε μετακομίσει σε ένα καλύτερο διαμέρισμα και με προσκάλεσε να πάω να το δω και να πούμε τα νέα μας. Έτσι κι έγινε. Πήγα στο σπίτι του, μου προσέφερε καφέ στο μπαλκόνι, μου μίλησ εγια τις καλές κριτικές που είχε λάβει για τον τελευταίο του ρόλο στο θέατρο και τις καινούργιες προτάσεις που είχε. Έπειτα θέλησε να μου δείξει και το υπόλοιπο σπίτι, λέγοντας μου παράλληλα ότι θα μπορούσε να με προτείνει για κάποιον ρόλο, αν του δινόταν η ευκαιρία».


«Με οδήγησε προς την κρεβατοκάμαρα, υποτίθεται για να μου τη δείξει, με έπιασε από τους ώμους και με έριξε επάνω στο κρεβάτι. Εγώ σοκαρίστηκα, τον ρώτησα τι κάνει και προσπάθησα να ξεφύγω και να σηκωθώ, όμως με είχε ήδη ακινητοποιήσει πέφτοντας επάνω μου και μου επιτέθηκε με άγριες ερωτικές διαθέσεις, λέγοντας μου ότι δεν μπορούσα να φύγω έτσι όπως τον είχα κάνει, δείχνοντας μου τη στύση του και προσπαθώντας να μου σηκώσει τη φούστα και να μου κατεβάσει το εσώρουχο. Ήμουν σε απόγνωση, τον παρακαλούσα να σταματήσει, επικαλέστηκα τη φιλία δύο χρόνων που είχαμε και του έλεγα ότι αισθάνομαι πολύ άσχημα και με πονάει, όμως εκείνος δεν πτοήθηκε, απαξίωσε τα συναισθήματα μου λέγοντας ότι όλες οι γυναίκες τα ίδια λένε, όμως άλλα θέλουν, και συνέχιζε απτόητος να προσπαθεί να με βιάσει» προσθέτει η Χριστίνα Ζ.

«Παρόλο το σοκ της απρόσμενης αλλαγής στη συμπεριφορά του, αντιστάθηκα όσο μπορούσα και απέφυγα τον βιασμό, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει επάνω στα ρούχα μου. Τότε απελευθερώθηκα από τα χέρια του και έφυγα τρέχοντας. Κάποια φίλη, στην οποία εκμυστηρεύτηκα το γεγονός, με συμβούλεψε τότε να κάνω καταγγελία στο Σωματείο, αλλά ήμουν πολύ σοκαρισμένη. Αισθανόμουν πολύ άσχημα και φοβόμουν ότι θα κατηγορηθώ πως το προκάλεσα εγώ, επειδή πήγα στο σπίτι του, οπότε δεν προχώρησα σε καταγγελία και το αποσιώπησα. Έκτοτε συναντηθήκαμε τυχαία μια φορά και εκείνος συμπεριφέρθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, ενώ εγώ απλώς τον αγνόησα και τον απέφυγα».



Ένα βίντεο που μας έκανε να λυγίσουμε: Μαμά σήκω φωνάζουν δυο παιδιά μετά απο βομβιστική επίθεση

 


Γύρω στις 4.22 μ.μ., εχθές Κυριακή, τρομοκράτες πυροδότησαν νάρκη στην Καμπούλ. 

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.



«Τα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα. Η μητέρα δυστυχώς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά».

Η βία στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, παρά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στο Κατάρ.

Στην πρωτεύουσα, οι εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινές και στις αγροτικές περιοχές μαίνονται οι μάχες με τους Ταλιμπάν.

Οι στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, υπερασπιστών δικαιωμάτων, δικαστών και πολιτικών έχουν γίνει επίσης όλο και πιο συχνές.




«Μαμά σήκω… Μαμά», ακούγονται τα δύο κοριτσάκια να φωνάζουν μέσα στα αίματα.