Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί δεν διαμαρτύρονται και για τις 5 σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες της πρεσβείας της Βενεζουέλα;

 Απορίας άξιο είναι γιατί δεν έγιναν οι ανάλογες διαμαρτυρίες από την κοινωνία και τους καλλιτέχνες, στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης των 5 υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας;; Γιατί δεν γίνονται σήμερα διαμαρτυρίες για το γενικό καλό και για την παραδειγματική τιμωρία όσων έδρασαν και συγκάλυψαν τα σεξουαλικά εγκλήματα;;;

Είναι επίσης προκλητικό ότι δεν έχει απολογηθεί ακόμα αν και δεν υπάρχει παραγραφεί, αυτός που συγκάλυψε τα σεξουαλικά εγκλήματα του πρέσβη Αλέξης Τσίπρας τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατάπιαν τα σοβαρά κακουργήματα.

Διαβάζοντας τις τότε καταθέσεις των σεξουαλικά κακοποιημένων γυναικών μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν για όλους τους εμπλεκόμενους θύτες και συνεργούς συγκάλυψης.

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που συγκάλυψε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Καταγγελία 1: Κόρης πρώην υπουργού του Συριζα 

«Μου χάιδευε τα οπίσθια και το μπούτι»

Σε μια άλλη επιστολή, που φέρεται έχει συντάξει Ελληνίδα υπάλληλος και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση του Βενεζουελάνου πρέσβη. «Πάντα όταν μπαίνω στο γραφείο του με θέλει δίπλα του, πάντα με φιλάει στα μάγουλα και μου χαϊδεύει τα οπίσθια και την πλάτη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο δημαρχείο της Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ο πρέσβης μού χάιδευε το μπούτι. Μετά στο αυτοκίνητο μου είπε ότι πρέπει να φοράω μίνι φούστα για να φαίνομαι περισσότερο γυναίκα. Μια μέρα, τον ίδιο μήνα, εκείνος είχε μια συνάντηση με μαθητές που είχαν πάει για να μάθουν πληροφορίες για τη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν σταμάτησε να με χαϊδεύει. Δεν μπορούσα να αντιδράσω μπροστά στους μαθητές. Οταν αντιδρούσα μου έλεγε ότι αν ήθελε μπορούσε να έχει πέντε Κινέζους να δουλεύουν στη θέση μας στην πρεσβεία».

Καταγγελία 2 

«Μου ζήτησε γυμνός να του κάνω μασάζ»

Μία από τις υπαλλήλους περιγράφει την απόπειρα βιασμού της και πώς πάλεψε μαζί του και κατάφερε να γλιτώσει. «Ηρθε και έπιασε τα οπίσθιά μου. Αιφνιδιάζομαι, είναι η αλήθεια. Πέρασαν λίγες μέρες χωρίς να συμβεί κάτι παράξενο. Εκανα λάθος, σκέφτομαι, και ησύχασα. Μέγα λάθος! Επιστρέφοντας από τη δουλειά το μεσημέρι, με καλεί στην κρεβατοκάμαρα. Ηταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική ρώμη του. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και επειδή αυτό υπερβαίνει τα καθήκοντά μου, φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω τραβώντας με με βία από τα χέρια. Αρχισα να αρνούμαι μεγαλόφωνα και προσπάθησα να ξεφύγω. Μετά από αυτό το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να μείνω μόνη στο σπίτι με τον πρέσβη, ο οποίος δεν λογάριασε κανένα ηθικό ή λογικό παράγοντα, ούτε την επαγγελματική του ιδιότητα για να με παρενοχλήσει σεξουαλικά. Του ζήτησα να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας στην επαγγελματική μας σχέση. Εκείνος μου είπε στα αγγλικά: «I want you for sex!» («Σε θέλω για σεξ!») 

Καταγγελία 3 

«Εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;»

Μια άλλη υπάλληλος αναφέρει: «Στις 7 Νοεμβρίου έλαβα ένα μήνυμα από τον πρέσβη που έλεγε: “Κάτσε φρόνιμα με τον πρέσβη”. Μια μέρα έβαλε το χέρι του μέσα από τη ζακέτα μου και μου χάιδευε την πλάτη και μια άλλη φορά μού χάιδευε τα μπούτια. Μια μέρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος Ελληνικών που έκανε, με ρώτησε: “Εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;”, κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα και με προσέβαλε. Τόσο σε εμένα όσο και στις άλλες συναδέλφους μου πάντα αναφέρει ότι ο μισθός μας είναι πολύ υψηλός και ότι πρέπει να λάβει μέτρα».

Καταγγελία 4

«Ασκούσε φυσική σεξουαλική βία»

Σε άλλη επιστολή εργαζόμενης αναφέρεται: «Ο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες μάς έχει βλάψει προσωπικά, έχει φθάσει στο σημείο να ασκήσει φυσική σεξουαλική βία. Η σιωπή μας δεν σβήνει τις συνέπειες που προβλέπουν οι νόμοι για εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις αλλά και για εκείνους που τους καλύπτουν. Ο Φρανκλίν Γκονσάλες ανέφερε ότι έχει τη στήριξη του υφυπουργού Πόρας, ο οποίος του είπε να γυρίσει στην πρεσβεία σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». Επιπλέον, διευκρινίζει ότι μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία και συνεχίζει: «Το μοναδικό που απαιτούμε είναι σεβασμός, δικαιοσύνη, τα δικαιώματά μας, ισότητα και προστασία από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες. Δεν θέλουμε να το πάμε πιο πέρα το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, πολλές από εμάς δουλεύουμε πολλά χρόνια στην πρεσβεία και ποτέ κανένας δεν μας είχε βλάψει με τέτοιο τρόπο». 

Καταγγελία 5 

«Μου έλεγε κάτσε φρόνιμα και μου χάιδευε την κοιλιά»

Μία άλλη υπάλληλος της πρεσβείας αναφέρει στο περιεχόμενο της καταγγελίας της απευθυνόμενη στο Νικολάς Μαδούρο: «Ο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες με φίλησε δυο φορές στα μάτια και μια φορά στα χείλη (με τα χέρια του έπιασε τα μάγουλά μου και με φίλησε στα χείλη) και στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 προσπάθησε να με ξαναφιλήσει αλλά αντιστάθηκα. Του υπενθύμισα ότι είμαι μια παντρεμένη γυναίκα και ότι επίσης και εκείνος ήταν παντρεμένος και ότι δεν έπρεπε να το κάνει αυτό και μου απάντησε: «Μη ξεχνάς ότι είμαι 100% Βενεζολάνος». Μου έστελνε μηνύματα στο κινητό μου με περιεχόμενο που δεν αρμόζει σε έναν μορφωμένο άνθρωπο και μου χάιδευε την κοιλιά. Στο τέλος μού έλεγε συνεχώς «κάτσε φρόνιμα», γεγονός που μου προκάλεσε μεγάλο άγχος. Αυτό το πρόβλημα σεξουαλικής και εργασιακής παρενόχλησης υφίστανται ακόμη τρεις γυναίκες συνάδελφοί μου, ελληνικής υπηκοότητας, που αποφάσισαν να μιλήσουν για τους φόβους τους και την ανασφάλεια που νιώθουν. Φοβόμαστε και απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσει αυτή η σεξουαλική παρενόχληση. Η κατάσταση αυτή μας έχει προκαλέσει πανικό, συμπτώματα πίεσης, απόγνωση, ανασφάλεια, έλλειψη συγκέντρωσης, εργασιακό στρες κ.λπ.».

Μόλις το 2019 η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η απόλυση της μίας απο τις κοπέλες που κακοποιήθηκαν απο την πρεσβεία ήταν εκδικητική και κανένας Συριζαίος δεν είχε επέμβει.

«Η δικαστική απόφαση που δικαιώνει πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις που δεχόταν από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της απύθμενης υποκρισίας του κ. Τσίπρα που τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί πια να κρυφτεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή της τότε η ΝΔ.

«Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιδιώξει με επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο το 2013 να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας κατά τεσσάρων υπαλλήλων της πρεσβείας, προκειμένου να μην πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε τότε την εξουσία. Μάλιστα, ενώ οι τέσσερις γυναίκες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχονταν ισχυρές πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταγγείλουν στις ελληνικές αρχές το σκάνδαλο μέχρι να απομακρυνθεί "αθόρυβα" ο πρέσβης, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος στην επιστολή του να χαρακτηρίσει "πολιτική ωριμότητα" τη στάση τους», συνέχισε η Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ είχε προσθέσει επίσης : «Το 2016, όταν είχε βγει στη δημοσιότητα η κατάπτυστη επιστολή του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουρουμπλής κατηγορούσε τα ΜΜΕ που την αποκάλυψαν, ενώ η λαλίστατη κατά τα άλλα Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων τήρησε σιγή ιχθύος, παραβιάζοντας τον θεσμικό της ρόλο, προφανώς για να μην εκθέσει τον πρωθυπουργό. Σήμερα, όμως, υπάρχει απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που αναγνωρίζει τόσο τις σεξουαλικές επιθέσεις του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας -που σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνουν και απόπειρα βιασμού- όσο και το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα. Το ερώτημα συνεπώς είναι προφανές: Έστειλε ο κ. Τσίπρας την επαίσχυντη αυτή επιστολή προς τον κ. Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την αισχρή αυτή υπόθεση, ναι ή όχι;».

Η αρμόδια γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, απέστειλε προς τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, επιστολή για το θέμα.

Η επιστολή είχε ως εξής:

«Κυρία Φωτεινή Κούβελα

Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων

Αξιότιμη κ. Γενική Γραμματέα,

Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία δικαιώθηκε για την ηθική βλάβη που υπέστη εξαιτίας της απόλυσής της, μια από τα θύματα του πρώην Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρανκλίν Γκονζάλες. Θυμάστε, φυσικά, τις καταγγελίες των τεσσάρων εργαζόμενων κυριών στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι δέχονταν συστηματικά σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Θυμάστε, φυσικά, την επιμονή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τις πιέσεις στις εργαζόμενες κυρίες να μην καταγγείλουν το σκάνδαλο και να αποφύγουν τη δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιότητα. Θυμάστε, φυσικά, την εμπιστευτική επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Νικολάς Μαδούρο με την οποία του ζητούσε την αθόρυβη απομάκρυνση του θρασύτατου πρέσβη για να μην πληγεί το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε, φυσικά, που ο νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής κατηγορούσε τα ΜΜΕ για την αποκάλυψη της περιβόητης επιστολής Τσίπρα, αποσιωπώντας την ουσία του προβλήματος.

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Σε αντίθεση με το μήνυμα της Γραμματείας σας για κάθε γυναίκα που υφίσταται βία «Μίλα, Σπάσε τη σιωπή», μήνυμα που υποστηρίζεται από το σύνολο των γυναικών και των γυναικείων οργανώσεων, εσείς σιωπήσατε. Και εξακολουθείτε να σιωπάτε το ίδιο προκλητικά τώρα, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει μια εργαζόμενη γυναίκα θύμα του π. Πρέσβη της Βενεζουέλας. Όσο εξακολουθείτε να σιωπάτε, προστατεύοντας τους πολιτικούς και ιδεολογικούς προϊσταμένους και φίλους σας, άλλη μια γυναίκα κινδυνεύει να πέσει θύμα ενός ισχυρού.

Φιλικά,


Μαρία Συρεγγέλα

Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Νέας Δημοκρατίας

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». 

Η συγκάλυψη Αλέξη Τσίπρα


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ

«Σύντροφε Νικολάς, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα» 

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Μαρτίου του 2013 προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει ως εξής: 


«ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αξιότιμε Πρόεδρε της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Αξιότιμε σύντροφε Νικολάς, 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σας εύχομαι να καταγάγετε μια λαμπρή νίκη υπέρ του ηρωικού λαού της Βενεζουέλας στις εκλογές της 14ης Απριλίου. 

Η νίκη αυτή θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για να συνεχίσουν, στην προοπτική του 21ου αιώνα, στον δρόμο της αντίστασής τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παράλληλα, και στην Ευρώπη ο αγώνας των ευρωπαϊκών λαών για τη διεθνή αλληλεγγύη, για τη δημοκρατία και το για σοσιαλισμό θα συνεχιστεί αμείωτος και πιο δυνατός.

Σύντροφε Νικολάς, 

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η σφραγίδα σας θα μείνει ανεξίτηλη και θα σημαδέψει την ιστορία της χώρας προς προοδευτική κατεύθυνση, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μετά την άδικη και πρόωρη απώλεια του αξέχαστου ιστορικού ηγέτη Ούγο Τσάβες Φρίας. 

Επιτρέψτε μου να τονίσω τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ και το PSUV. Οι λαοί μας, αν και βρίσκονται πολύ μακριά από χιλιομετρικής άποψης, εντούτοις είναι πολύ κοντά από άποψη ιδιοσυγκρασίας, κουλτούρας και θεώρησης των πραγμάτων. Μοιραζόμαστε παρόμοιες εμπειρίες δημοκρατικής παράδοσης και μια ηρωική ιστορία αγώνων για την ελευθερία, που συνιστούν τη στέρεη βάση για να αναπτυχθεί ένας νέος, σύγχρονος διεθνισμός. 

Οπως γνωρίζεις, η Αριστερά στη χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι επιλογών και αποφάσεων. Η Ευρώπη ακολουθεί τις επικίνδυνες ατραπούς του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και οι λαοί της, κυρίως αυτοί της Νότιας Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τη μαζική ανεργία, την ακραία φτώχεια, τη λεηλασία της δημόσιας και της εθνικής περιουσίας των χωρών τους, μέσα από τα μνημόνια που επιβάλλει η τραπεζική ολιγαρχία της Γερμανίας και μέσα από την υπεροψία που χαρακτηρίζει το άκαμπτο τραπεζικό σύστημα, μέσα από το οποίο υπαγορεύονται οι απαιτήσεις των ισχυρών. 

Μια επίσκεψή σου στην Ευρώπη και την Ελλάδα, το 2013, ενταγμένη στο πλαίσιο του κυβερνητικού σου προγράμματος, θα αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη κυρίως για την Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ διαθέτει πλέον σημαντική δυναμική για να επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με σκοπό να συγκροτήσει μια κυβέρνηση προοδευτικής Αριστεράς στη Νότια Ευρώπη, που θα αποτελέσει καθοριστική πολιτική εξέλιξη. Μια πιο στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές μετωπικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα από τους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου, και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντισταθεί αποτελεσματικά στους εκβιασμούς και στις πολιτικές υποταγής που θέλουν να επιβάλουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει χαράξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι να παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχουν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην Ευρασία και την Ανατολή. 

Εχοντας συζητήσει διεξοδικά με τον σύντροφο Τεμίρ Πόρας, όταν μας επισκέφθηκε στην Αθήνα, για το πώς θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, και έχοντας την πλήρη στήριξη του πρεσβευτή σας στο Βερολίνο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, περιμένουμε τη δική σου σημαντική στήριξη, που θα εκφραζόταν με έμπρακτα, έτσι ώστε η προετοιμασία μας για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης να έχει προοπτικές επιτυχίας. Αυτή η προοπτική θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του Νότου, καθώς θα ανέτρεπε το στάτους κβο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. 


Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα. 

Σύντροφε Νικολάς,

Είμαστε στη διάθεσή σου και από την πλευρά μας θα πάρουμε κάθε θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία ώστε να πραγματοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψή σου εδώ, η οποία, για να αποδώσει σημαντικά οφέλη στους λαούς μας, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το προεδρικό πρωτόκολλο της χώρας μας. 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης, δηλώνουμε και πάλι την απόλυτη στήριξή μας στον ελπιδοφόρο αγώνα σου.


Αλέξης Τσίπρας 

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου