Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Αφού τα κατάφεραν μία θα συνεχίσουν οι αντιεξουσιαστές με νέες κινητοποιήσεις και για άλλους φυλακισμένους



Τραγική και ανεξέλεγκτη η κατάσταση της ανομίας στην χώρα

Πριν από λίγο καιρό με απειλές και ζημιές σε περιουσίες ιδιωτών που δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από το κράτος, και δεν έχουν συλληφθεί οι γνωστοί δράστες σε κυβέρνηση και αστυνομία αντιξουσιαστές, είχαν καταφέρει να μεταφερθεί ο κατηγορούμενος τρομοκράτης σε φυλακές της αρεσκείας τους.

Μιας και τα κατάφεραν την πρώτη φορά και οι σύντροφοι δεν τους χαλάνε χατήρι ειδικά μετά την καταστροφή περιουσιών ιδιωτών είπαν να επεκτείνουν τις απαιτήσεις τους. 

Πανό από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη κρέμασαν μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Ηριάννα και τον Περικλή.

Περίπου δέκα μέλη της Κίνησης ανέβηκαν στον τρίτο όροφο που βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κρέμασαν πανό από τα παράθυρα και συνομίλησαν με στελέχη του κόμματος για το ζήτημα της απελευθέρωσης κρατούμενων για τρομοκρατία.

Όταν κατέβηκαν από τα γραφεία, αστυνομικοί τους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά όπως λένε και οι εντολές αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.


ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017



Έφτασε το 21,2% ενάντι 20,2% το προηγούμενο τρίμηνο - Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι.

Αύξηση σημείωσε η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2017 καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή έφτασε στο 21,2% έναντι 20,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους.


Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού που ανακοινώθηκε την Πέμπτη:

- Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.736.333 άτομα και των ανέργων σε 1.006.844 άτομα.

-Το ποσοστό ανεργίας ήταν 21,2%, έναντι 20,2% του προηγούμενου τριμήνου (Γ' τρίμηνο του 2017) και 23,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ' τρίμηνο 2016).

-Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και αυξήθηκε κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

-Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και μειώθηκε κατά 10,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 - 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.



Πηγή : protothema.gr


Επεισόδια στη Μόρια από διαμαρτυρίες μεταναστών- Τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί


Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας (ΚΥΤ). Περίπου στις 7 το βράδυ ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ περίπου 150 προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται για τη συνέχιση του εγκλωβισμού τους στο νησί, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Σύντομα τα επεισόδια επεκτάθηκαν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι επιτέθηκαν και κατά δυνάμεων της Αστυνομίας που έσπευσαν προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου και λάμψης, ενώ παρενέβησαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές που οι διαμαρτυρόμενοι είχαν ανάψει σε κάδους απορριμμάτων και σε σκουπίδια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ δεν υπήρξαν ζημιές σε υποδομές.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένταση στο ΚΥΤ. Ήδη προχθές και χθες τρεις φιλοξενούμενοι απειλούσαν να αυτοκτονήσουν ανεβασμένοι σε πυλώνες της ΔΕΗ. Μάλιστα ο ένας από αυτούς κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.

Κατά τα χθεσινά επεισόδια δεν υπήρξαν προσαγωγές, ενώ σήμερα από το πρωί η αστυνομία κάνει έρευνες μέσα στον καταυλισμό προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια συγκρούσεων.



Πηγή


Χαμός στη βουλή των Σκοπίων: Έριξαν νερό στον πρόεδρο



Με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε, για δεύτερη φορά, από την Βουλή της ΠΓΔΜ, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εκτίναξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και του έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Αρχικά, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Ακολούθως, το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή. Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε σήμερα, με συνοποτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προκάλεσε και το επεισόδιο με τον Ταλάτ Τζαφέρι.

Μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία, για δεύτερη φορά, από την Βουλή, του νομοσχεδίου, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ υποχρεούται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, όταν αυτό είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επικριθεί έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


250 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2018



Στις 38.651 -όσο μια πόλη με πληθυσμό σαν το Ναύπλιο- οι εκκρεμείς αιτήσεις προσφύγων και μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα – Περίπου ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο είναι από τη Συρία, ένας στους έξι από το Αφγανιστάν και ένας στους εννέα από το Πακιστάν.

Συνολικά 250 Τούρκοι έχουν περάσει τα σύνορα το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ζητώντας άσυλο στην χώρα μας, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία(8/3/2018) της Υπηρεσίας Ασύλου του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 1.827 Τούρκους, που ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας το 2017.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα ανέρχονται σε 38.651. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν σε 10.343 αιτούντες από την Συρία, 6.573 από το Αφγανιστάν, 6.000 από το Ιράκ, 4.607 από το Πακιστάν ενώ ο αριθμός των ατόμων από άλλες χώρες που υπέβαλαν αίτημα είναι 11.128. Το 2017 υποβλήθηκαν συνολικά 58.661 αιτήσεις ασύλου στα κέντρα καταγραφής σε όλη την επικράτεια ενώ το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 τα σχετικά αιτήματα έφτασαν τα 8.815. Στην πρώτη πεντάδα των χωρών προέλευσης των ατόμων, που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, βρίσκονται η Συρία, το Πακιστάν και έπονται Αφγανιστάν, Ιράκ και Αλβανία ενώ ακολουθούν Αλβανία, Μπαγκλαντές, Ιράν, Γεωργία, Παλαιστίνη.

Οσον αφορά στις αποφάσεις σε Α΄ βαθμό επί των παραπάνω αιτημάτων, το 2017 εντάχθηκαν σε προσφυγικό καθεστώς 9.316 άτομα και χορηγήθηκε επικουρική προστασία σε 1.041. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους δύο πρώτους μήνες του 2018 είναι 1.874 άτομα σε προσφυγικό καθεστώς και 254 σε επικουρική προστασία. Στην πρώτη θέση των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης είναι η Συρία(99,6%) ενώ ακολουθεί η Παλαιστίνη(95,4%) με το ποσοστό αναγνώρισης σε ανιθαγενείς να είναι της τάξης του 87,5%. Λίγο πιο κάτω συναντάμε την Ερυθραία(85,9%), τη Σομαλία(78,5), το Ιράκ)73,4%), το Αφγανιστάν(68,3%) και το Σουδάν με 59,4%.





Πηγή : protothema.gr


Ξέφυγε ο Ερντογάν: Προειδοποιεί για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο!


Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Υγεία.

Ξέφυγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει  Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Υγεία, «παγώνοντας» το ακροατήριο. Βασικός αποδέκτης του μηνύματος... οι ΗΠΑ. 

«Οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη Συρία, γεγονός που στρέφεται κατά της Ρωσίας και μπορεί να γίνει η αιτία για να ξεσπάσει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάζονται οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, όπου υπάρχουν και δυνάμεις και της Ρωσίας και του Ιράν» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Παράλληλα κάλεσε τους Τούρκους να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αναβολή της επίσκεψης Τσαβούσολγλου στις ΗΠΑ

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η επ αόριστον αναβολή της επίσκεψης του  Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Μαρτίου. Η αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην αμερικανική πρωτεύουσα, ακολουθεί την αντικατάσταση του Ρεξ Τίλερσον στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν αιτιολόγησε την αναβολή της επίσκεψης. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει χθες, ότι ελπίζει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο ίδιος, σημείωσε ότι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, θα πρέπει να σεβαστεί την Τουρκία μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στην Συρία, αλλά κι άλλα ζητήματα.

Oι «κακοί» γείτονες

Προηγουμένως σε συγκέντρωση κοινοταρχών της Τουρκίας μιλώντας για τα εξοπλιστικά της χώρας του επιτέθηκε στους «κακούς γείτονες».

Οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να παράξουμε τα δικά μας όπλα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των κοινοταρχών Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «το 1974 κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου’ με την ‘επιχείρηση αποσιώπησης’ κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημά επικοινωνίας μας». 

«Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τί έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας). Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.



Πηγή : thetoc.gr


Η πόλη που αφέθηκε στην αγκαλιά του Ιβάν Σαββίδη



Όλοι αυτοί που φρίττουν με την εισβολή του στο γήπεδο, είναι προφανές ότι το μόνο που γνωρίζουν από Θεσσαλονίκη είναι τα περί ερωτικής πόλης. Δεν έχουν ιδέα για τη διασπορά και την ανταπόκριση που έχει η κουλτούρα ΠΑΟΚ και «Σαββίδη».

Η κυρία Πόπη ήταν η πιο καλή, η πιο γλυκιά δασκάλα που μπορούσε να έχει ένα παιδί στα μέσα των ‘70s. Στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Δεν μας έδερνε και ήταν οπλισμένη με υπομονή. Για χάρη της λέγαμε το «Μακεδονία ξακουστή» με τεντωμένο λαιμό. «Που έδιωξες τους Βούλγαρους και ελεύθερη είσαι τώρα». Και από τα σοφά της χείλη άκουσα πρώτη φορά για την αδικία που υφίσταται η πόλη μας από την Αθήνα. Στην Πατριδογνωσία δε, της Τρίτης Δημοτικού, μας μιλούσε συχνά για την ανισότητα ανάμεσα στη Βόρεια Ελλάδα και στην πρωτεύουσα. Πιθανότατα η κυρία Πόπη δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο.

Οι περισσότεροι από σας ίσως νομίζετε ότι το σύνδρομο του αδικημένου, που διατρέχει μεγάλα πληθυσμιακά στρώματα στη Βόρεια Ελλάδα, εκπορεύεται από το ποδόσφαιρο και τις «σφαγές» που υπέστη ο ΠΑΟΚ. Λάθος. Η γέννηση του εντοπίζεται στα πρώτα χρόνια ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, όταν η πόλη ήταν, ουσιαστικά, αποκομμένη από το κέντρο των αποφάσεων. Η άφιξη των προσφύγων, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, πρόσθεσε χιλιάδες ανθρώπους σε έναν πληθυσμό που δυσφορούσε λόγω των αργών αντανακλαστικών της πρωτεύουσας. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 δεν θα ήταν άδικο να υποστηρίξει κάποιος ότι η νότια ηπειρωτική χώρα απολάμβανε, έναντι της βόρειας, μία κάποια προτεραιότητα στη διάθεση κονδυλίων για έργα υποδομής. Μπορεί ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της περιόδου να ήταν από τη Μακεδονία, πλην όμως ο κρατικός μηχανισμός ήταν διαρθρωμένος πρωτίστως με στελέχη από τη Στερεά και την Πελοπόννησο.

Το σύνδρομο του αδικημένου μεταφέρθηκε και στα ποδοσφαιρικά πράγματα για καθαρά αντικειμενικούς λόγους. Βέβαια έχει χρησιμοποιηθεί συχνά και ως άλλοθι, είτε για την ανεπάρκεια και την τσιγκουνιά τοπικών ποδοσφαιρικών παραγόντων, είτε ακόμη και για ατυχή αποτελέσματα. Ετσι όμως χτίστηκαν καριέρες. Μεγάλωσα διαβάζοντας «Σπορ του Βορρά», μία εφημερίδα που αναφερόταν και με το όνομα του διευθυντή της, του Δημήτρη Μπούζα. «Δώσε μου έναν Μπούζα», έλεγες στον περιπτερά. Η καθημερινή αρθρογραφία των «Σπορ» φιλοξενούσε «σεντόνια» ολόκληρα που, σχεδόν, δαιμονοποιούσαν την Αθήνα ως ένα κέντρο που απεργάζεται δεινά για τη Βόρεια Ελλάδα και τις ομάδες της. Όχι πως δεν υπήρχε βάση στις «σφαγές» που υφίστατο ο ΠΑΟΚ, όμως υπήρχε απόσταση μέχρι το σημείο που φτάνεις να χαράσσεις νοητά σύνορα στα Τέμπη.

Αντίστοιχο λόγο άρθρωνε και το πολιτικό προσωπικό της πόλης. Από τον Σωτήρη Κούβελα και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ως τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Ακη, η μαχητική διάθεση έναντι της Αθήνας, αποτελούσε προϋπόθεση για την κάθοδο στον πολιτικό στίβο. Το παράπονο της αδικημένης, της ριγμένης Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούσε τους πάντες. Μην τολμήσει κάποιος να πει κάτι κακό για τις ομάδες και την Εκθεση -θυμάμαι τους τοπικούς παράγοντες να ξεσηκώνονται κατά της Τρίπολης επειδή τόλμησε να οργανώσει ένα εμπορικό πανηγύρι με ξένους εκθέτες.

Ολα αυτά άνθισαν και σε ένα περιβάλλον εξόχως συντηρητικό με ισχυρή επιρροή από την Εκκλησία και το Αγιον Ορος. Μέχρι και τη δεκαετία του ‘80 η Θεσσαλονίκη είχε εξαρτημένα αντανακλαστικά από το άγχος της ασφαλούς ενσωμάτωσης στο ελληνικό κράτος. Λογικό. Το 1912 ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ορθοδοξία και ο πατριωτισμός, στα όρια του εθνικισμού, αποτέλεσαν ηχηρή δήλωση ελληνικότητας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η πόλη έπρεπε να βροντοφωνάξει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ελληνική.

Σε ένα περιβάλλον που είναι εσωστρεφές, συχνά φοβικό ή απορριπτικό προς την καινοτομία, συντηρητικό και με ένα μόνιμο παράπονο, οι αθλητικές διακρίσεις ήταν πάντα έρεισμα υπερηφάνειας. Αναπόφευκτα, ο έντονος τοπικισμός της Θεσσαλονίκης θρέφεται από την πορεία και κυρίως τα επιτεύγματα των ομάδων. Οταν, λοιπόν, εμφανίστηκε ένας πλούσιος άνθρωπος πρόθυμος να αναλάβει τον ΠΑΟΚ, ο κόσμος της ομάδας έκανε τις ελπίδες του βάγια να πατήσει. Και ο Σαββίδης κατάλαβε το προφανές: όποιος έχει τον ΠΑΟΚ μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο στην κουλτούρα μίας πόλης που ακούει αθλητικά ραδιόφωνα και αισθάνεται ότι μέσα από το ποδόσφαιρο θα ικανοποιήσει το τοπικιστικό ένστικτο και την αυταρέσκεια της. Και όχι μόνο αυτό. Ο Σαββίδης συνομιλεί με το έντονο ποντιακό στοιχείο της Βόρειας Ελλάδας, φιλάει το χέρι του παπά και εκπροσωπεί τη μαμά Ρωσία, τη χώρα που οι Ελληνες συμπαθούν περισσότερο. Αν έβαζες, πριν δέκα χρόνια, παιδάκια στη δυτική Θεσσαλονίκη να περιγράψουν τον άνθρωπο που ονειρεύονται για πρόεδρο του ΠΑΟΚ, το πολύ να έκαναν λάθος στο μπόι, να τον ζητούσαν ψηλότερο.

Ο Σαββίδης «συνομιλεί» με το λαϊκό, το μαζικό, ενίοτε και το λούμπεν στοιχείο της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν έχει μόνο αυτό. Είναι μακράν ο ισχυρότερος επιχειρηματίας, ο πλουσιότερος άνθρωπος που ζει στη Θεσσαλονίκη, ο μοναδικός με ιδιωτικό αεροσκάφος. Εκ των πραγμάτων δείχνει όπως ο Όλυμπος από τον Θερμαϊκό, όταν έχει καλό καιρό. Ενέπλεξε σύμβολα της Θεσσαλονίκης στις δουλειές του. Το «Μακεδονία Παλλάς» πιθανότατα δεν του αποδίδει επιχειρηματικό όφελος. Εχει όμως τεράστια συναισθηματική αξία για τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο και η «Σουρωτή». Οταν, λοιπόν, πάει και επενδύει στο Λιμάνι, η εμπλοκή του δεν είναι, απλώς, αποδεκτή από την πόλη. Θεωρείται και επιβεβλημένη. «Το πήρε δικός μας άνθρωπος». Αν μη τι άλλο, ο Σαββίδης είναι ο τελευταίος επιχειρηματίας που έριξε πολλά λεφτά στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ασφαλώς το πολιτικό προσωπικό της πόλης, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, ανήκουν στη στενή σφαίρα επιρροής του Ιβάν Σαββίδη. Για αυτό και τώρα δεν θα βρείτε κανέναν τους, ούτε στο τηλέφωνο, πλην Θεοδωράκη και Σπυράκη που άσκησαν κριτική. Μπορεί να σας ενοχλεί, αλλά δεν είναι δα και περίεργο. Αν πιάσουμε μία προς μία τις περιπτώσεις γνωστών επιχειρηματιών, σε εθνικό επίπεδο, θα δούμε ότι και αυτοί έχουν έναν υψηλό δείκτη επηρεασμού πολιτικών προσώπων. Απλώς η Θεσσαλονίκη, ως πιο μικρή κλίμακα, είναι και πιο εύκολα διαχειρίσιμη.

Παρακολουθώντας τηλεοπτικές συζητήσεις, συχνά χαμογελάω με την αφέλεια των συναδέλφων μου ή των καλεσμένων τους που θεωρούν ότι η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη είναι συνηθισμένη ή έχουν να κάνουν με έναν επιχειρηματία που υπερέβη τα όρια της νομιμότητας. Σκέφτομαι δε, ότι αυτή η κουβέντα γίνεται επειδή ο Σαββίδης έβγαλε το μπουφάν του ή, καλύτερα, επειδή αισθάνθηκε ότι στην πόλη και στο γήπεδο του, μπορεί να κυκλοφορεί όπως γουστάρει. Μεταξύ μας, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι σε αυτή τη χώρα μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που φρίττουν και κάνουν κριτική στην Αστυνομία επειδή δεν βούτηξε τον Ιβάν μέσα στην Τούμπα, είναι προφανές ότι το μόνο που γνωρίζουν από Θεσσαλονίκη, είναι τα περί ερωτικής πόλης. Δεν έχουν ιδέα για τη διασπορά και την ανταπόκριση που έχει η κουλτούρα «Σαββίδη». Δεν ξέρουν ότι είναι στιγμές που λες ότι η μισή πόλη καταπιέζει την άλλη μισή. Δεν έχουν μπει στο μπλε ταξί να ακούσουν μία ραδιοφωνική φωνή να ουρλιάζει για τον ΠΑΟΚ, τον ταξιτζή να μουρμουρίζει για την Αθήνα, ενώ ο Παϊσιος, κρεμασμένος από τον καθρέφτη, πηγαίνει νευρικός πέρα-δώθε.



Κώστας Γιαννακίδης
Πηγή : protagon.gr





Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο τα «έχωσε» ξανά στον Τραμπ: Παραμένει ένας ηλίθιος



«Όσο η ηγεσία της χώρας μας είναι τόσο φρικτή και τόσο διεφθαρμένη, θα μιλάω ανοιχτά όπου βρίσκομαι», είπε ο διάσημος ηθοποιός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο βρίζει και τα χώνει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο διάσημος ηθοποιός τον βρίζει ανελέητα.

Οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο Λος Άντζελες. Ο πρόεδρος βρέθηκε εκεί για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Ο ηθοποιός βρέθηκε σε εκδήλωση της οργάνωσης Fulfillment Fundόπου μίλησε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ομιλία του ο Ντε Νίρο δεν έχασε την ευκαιρία και «στόλισε» κανονικά τον Τραμπ: «Η εκπαίδευση σε κολέγια είναι σημαντική, αλλά η εκπαίδευση χωρίς ανθρωπιά είναι αμάθεια. Κοιτάξτε τον Πρόεδρό μας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, έχει λάβει ποιοτική εκπαίδευση, αλλά παραμένει ένας ηλίθιος». 
Όταν ένας από τους ακροατές αντέδρασε ακούγοντας το όνομα τού Τραμπ ο ηθοποιός είπε: «Όχι, μη γιουχάρεις μωρό μου. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό, συγγνώμη. Δεν έχει καμία αίσθηση ανθρωπιάς ή συμπόνιας».

Και πρόσθεσε ότι δεν προσπαθεί να μετατρέψει ένα μη πολιτικό γεγονός σε πολιτικό. «Αλλά όσο η ηγεσία της χώρας μας είναι τόσο φρικτή και τόσο διεφθαρμένη, θα μιλάω ανοιχτά όπου βρίσκομαι. Η σιωπή ενάντια σε έναν τέτοιο κακοποιό σε κάνει συνένοχο και απόψε, είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί ο Τραμπ αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως παπαγαλία, έναν τρόπο να αποκτάς χρήματα σε βάρος των κορόιδων».

Πάντως αξίζει να σημιεωθεί ότι αυτή τη φορά ο Ντε Νίρο ήταν πιο ήπιος στους χαρακτηρισμούς του και δεν εκστόμισε «γαλλικά» όπως προηγούμενες φορές.




Πηγή : protothema.gr


Τα έσπασαν πάλι κουκουλοφόροι στο κέντρο της Αθήνας



Οι κουκουλοφόροι τα έσπασαν και εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κινήθηκαν τρέχοντας στην οδό Χαλκοκονδύλη ως την Κάνιγγος σπάζοντας υποκαταστήματα τραπεζών.

Έσπασαν δυο υποκαταστήματα, ένα της Τράπεζας Πειραιώς και ένα της Εθνικής Τράπεζας και όπως ήρθαν ανενόχλητοι έτσι και έφυγαν χωρίς να υπάρχει ίχνος αστυνομικών.


Επίθεση κουκουλοφόρων με μπογιές κατά καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η οποία δικαιολόγησε την πράξης τους



Εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε αίθουσα που εκείνη την ώρα έκανε μάθημα η καθηγήτρια διεθνών σπουδών Μαίρη Μπόση.

Οι κουκουλοφόροι ανεξέλεγκτοι και χωρίς να υπάρξει καμία αντίσταση, έριξαν μπογιές στην αίθουσα αλλά και στην ίδια την καθηγήτρια. 

Το απίστευτο είναι ότι η καθηγήτρια κυρία Μπόση έκανε λόγο για «κοινωνική παρέμβαση», ζητώντας να μην μεγαλοποιείται το γεγονός απο τους δημοσιογράφους, δικαιολογώντας έτσι την πράξη των κουκουλοφόρων.


Τρόμος η πρόωρη μείωση αφορολόγητου -Οι μεγάλοι χαμένοι, παραδείγματα



Στον έντονο απόηχο των πληροφοριών, που δεν διαψεύστηκαν από την Ουάσινγκτον και που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ζητήσει την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή την ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Όλοι αυτοί κινούνται στην εισοδηματική ζώνη των 5.600- 9.000 ευρώ και παραμένουν ως τώρα σχεδόν ή απολύτως αφορολόγητοι, καθώς καλύπτονται από το αφορολόγητο που κλιμακώνεται από τις 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, ως τις 9.545 ευρώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Αν στραβώσει το πράγμα, από του χρόνου κιόλας, δηλαδή 12 μήνες νωρίτερα από τη ψηφισμένη διάταξη, το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται από τις 5.681 ευρώ ως τις 6.591 ευρώ αντιστοίχως.

Τι πρόκειται να συμβεί σε όλους αυτούς, που έχουν μηνιαίο εισόδημα το οποίο μόλις και μετά βίας φτάνει στα 650 ευρώ; Θα χάσουν ως και ένα μισθό ή σύνταξη το χρόνο, καθώς η δεύτερη μείωση του αφορολογήτου μετά από το καλοκαίρι του 2016, οδηγεί σε αύξηση φόρου ως και 650 ευρώ. Όπως προκύπτει, δε, από την ανάλυση των επιβαρύνσεων ανά κλιμάκιο εισοδήματος, από τις 9.000 ευρώ και πάνω η αύξηση φόρου είναι ακριβώς ίδια για όλους: 650 ευρώ! Έτσι για παράδειγμα, μισθωτός των 9.000 ευρώ το χρόνο, θα δει την Πρωτοχρονιά του 2020 να ανεβαίνει ο πήχης της φορολογίας εισοδήματος του στα 730 ευρώ από τα 80 ευρώ σήμερα, ενώ την ίδια ακριβώς επιβάρυνση θα έχει άλλος μισθωτός με εισόδημα 20.000 εισόδημα ή 30.000 ευρώ και πάει λέγοντας.

Από τη γκιλοτίνα δεν γλιτώνουν ούτε όσοι έχουν παιδιά ή είναι πολύτεκνοι. Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ είναι οριζόντια και δεν εξαιρείται κανείς. Έτσι για μισθωτό με 4 παιδιά, το αφορολόγητο “προσγειώνεται” στις 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ, που είναι σήμερα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για κάποιον τέτοιο φορολογούμενο με μηνιαίο εισόδημα 1.428 ευρώ; Ότι ο φόρος εισοδήματος του θα εκτιναχθεί στις 2.950 ευρώ από 2.300 ευρώ σήμερα.

Στο ορατό ενδεχόμενο της πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πέρα από τις μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τη μείωση του αφορολογήτου τους. Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιούχος των 580 ευρώ, πέρα από τη μείωση της σύνταξης του, θα βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με φόρο εισοδήματος 290 ευρώ.


Πηγή : iefimerida.gr


Ο Παπαχριστόπουλος παραδέχτηκε τις σχέσεις Σαββίδη κυβέρνησης! Είπε ότι θα περάσει!! Συνάχι είναι;




Ο κ. Παπαχριστόπουλος σήμερα στον ΣΚΑΙ, παραδέχτηκε ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είχε «κάποιες φιλικές σχέσεις» με την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ερωτηθείς για τις σχέσεις κυβέρνησης - Ι. Σαββίδη: «Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Σαββίδης είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση, εγώ δεν το αρνούμαι, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που θα περάσει. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Είναι μια δύσκολη στιγμή». Λές και είναι συνάχι μας είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος ότι είναι κάτι που θα περάσει.

Στην ερώτηση αν ήταν ο κ. Καμμένος που έφερε σε επαφή την κυβέρνηση με τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε προσπαθώντας να καλύψει τον πρόεδρο του : «κάθε επιχειρηματίας θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση», λέγοντας επίσης ότι «είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που έφερε χρήματα στην Ελλάδα που παρακλήθηκε να πάρει τη ΣΕΚΑΠ και τότε κανείς δεν του είχε πει για το πρόστιμο».

Χαρακτήρισε λάθος την εισβολή με το όπλο στο γήπεδο ενώ στο γιατί δεν συνελήφθη είπε μόνο ότι : «δεν μου αρέσει να μπαίνω σε τέτοιες λεπτομέρειες».


Αγριο ξύλο σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους για τους πλειστηριασμούς



«Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης  έξω από συμβολαιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας, σχηματίζεται δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής», τονίζει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε ανακοίνωση της.

Η ΓΑΔΑ αναφέρει ακόμη ότι «για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων συμμετεχόντων. Αναφέρθηκαν τραυματισμοί τεσσάρων αστυνομικών και ενός ιδιώτη»

Οι τρεις προσαγωγές που έγιναν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο, στην οδό Θεμιστοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Τα τρία άτομα αρχικά προσήχθησαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν όταν πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο διαμαρτύρονταν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Νωρίτερα, με γκλομπ και χημικά αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί μέλη της ΛΑΕ και του ΕΠΑΜ που αντιτάσσονται στους πλειστηριασμούς. 

Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν σε συμβολαιογραφείο στην οδό Θεμιστοκλέους, αλλά απωθήθηκαν βίαια από την ΕΛ.ΑΣ. Ένα μέλος της ΛΑΕ, ένας φωτογράφος και πολλοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. 


Το μέλος της ΛΑΕ έχει τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι, ο φωτογράφος στον ώμο, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι -μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος του in.gr- δέχθηκαν επίθεση των αστυνομικών με γκλομπ. Οι σοβαρότερα τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς και είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν στο συμβολαιογραφικό γραφείο ώστε να εμποδίσουν τις εκποιήσεις των σπιτιών.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση και συλλογή υπογραφών κατά των πλειστηριασμών πραγματοποίησαν το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους, μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. 

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς υποκατάστημα τράπεζας επί της Τσιμισκή, κρατώντας πανό, κι αφού φώναξαν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της συγκέντρωσης.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι οι σημερινοί πλειστηριασμοί στη Θεσσαλονίκη είναι "εκτός του διεκδικητικού πλαισίου" καθώς οι διαμαρτυρίες γίνονται για την προστασία από πλειστηριασμούς της "λαϊκής κατοικίας και περιουσίας".

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια θα γίνει γνωστό εάν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα συλληφθούν.


ΤΑ ΝΕΑ


Ν.Δ.: Ο κ. Σκουρλέτης αρνείται τις ευθύνες του για τον εμπαιγμό δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων



Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Σκουρλέτης αρνείται τις ευθύνες του για τον εμπαιγμό δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων. Θα ήταν πιο έντιμο να τους πει ευθέως ότι επιδιώκει τη μονιμοποίηση των υφιστάμενων συμβασιούχων». 

Πλήρης δήλωση:

«Ξεπέρασε κάθε όριο θράσους η σημερινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την τελευταία αλλαγή στην Προκήρυξη για προσλήψεις στους Δήμους (3Κ/2018). Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για το σύστημα μοριοδότησης το οποίο νομοθέτησε στο άρθρο 24 του ν. 4479/2017, ο Υπουργός επέλεξε να κατηγορήσει το ΑΣΕΠ γιατί, δήθεν, δεν διόρθωσε εγκαίρως την Προκήρυξη.

Προφανώς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι λόγω των δικών του αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και νομικών ακροβατισμών φτάσαμε στη συγκεκριμένη φωτογραφική Προκήρυξη. Είναι δείγμα  μεγάλης υποκρισίας να ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι όλοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες να διεκδικήσουν τις θέσεις που προκηρύχθηκαν. Θα ήταν πιο έντιμο απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους να δηλώσει ευθέως ότι επιδιώκει τη μονιμοποίηση των υφιστάμενων συμβασιούχων. 

Ας σταματήσει, τουλάχιστον, να εμπλέκει το ΑΣΕΠ στις πολιτικές του σκοπιμότητες, όπως παλαιότερα ενέπλεξε το Ελεγκτικό Συνέδριο».


Ερευνώνται 17 μήνες για λαθρεμπορία με τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ και κάνουν τουρισμό στην Κρήτη!



Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση με το ουκρανικό πλοίο που μετέφερε το ύποπτο φορτίο με τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ και το επταμελές πλήρωμα του.

Δεκαεπτά μήνες μετά τον εντοπισμό του ουκρανικού αλιευτικού σκάφους «RS-300 097» με το ύποπτο φορτίο χιλιάδων κιβωτίων τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ, το επταμελές πλήρωμα του συνεχίζει να βρίσκεται στη Παλαιόχωρα Χανίων, ελεύθερο να περιηγείται στις ομορφιές της Κρήτης παρά το ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και τα μέλη του ερευνώνται από τις Αρχές ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων που αφορούν σε λαθρεμπορία, συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Το μέλος του πληρώματος του ουκρανικου τσιγαράδικου, Yuri Shestakov ποζάρει χαμογελαστός σε παραλία του νομού Χανίων το περσινο καλοκαίρι


Μάλιστα μόλις την περασμένη βδομάδα, συγκεκριμένα στις 6-3-2018,  χορηγήθηκε στα μέλη του πληρώματος από το κεντρικό λιμεναρχείο Χανίων «Άδεια εξόδου στην ξηρά» (Seaman’s Dock Pass) προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να κινούνται εκτός πλοίου, όπου διέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόμενοι υπό περιορισμό ωσότου διαλευκανθεί η περίεργη αυτή υπόθεση.

Με χαμόγελο φωτογραφίζεται με φόντο το όχημα των λιμενικών δυνάμεων Χανίων


Θυμίζουμε ότι το ουκρανικό τσιγαράδικο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Μαυροβούνιο προς Λίβανο στις αρχές Νοέμβρη 2016, είχε προκαλέσει την κινητοποίηση των ελληνικών, λιμενικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών, μέχρι και την εμπλοκή του ρωσικού πολεμικού ναυτικού καθώς έπλεε ακυβέρνητο σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης.

Στην επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος δεν συμμετείχε κάποιο ελληνικό πλοίο, αλλά το ρωσικό πολεμικό «Αντιναύαρχος Kulakov» που έπλεε στην περιοχή.

Ο Shestakov με τον ρωσοπόντιο διερμηνέα Ηρακλή Παπανίδη ο οποίος τους βοηθά στην επικοινωνία με τις Αρχές


Τελικά το ουκρανικό τσιγαράδικο έφτασε ρυμουλκούμενο από ελληνικό σκάφος στον λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων, «έχοντας στα αμπάρια του μεγάλη ποσότητα τσιγάρων αμφίβολης νομιμότητας», όπως ανέφερε σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επτά μήνες μετά, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας να μάθει γιατί το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο λιμάνι χωρίς να έχει δεσμευθεί ή κατασχεθεί το φορτίο του.     

Μήνες πριν λάβουν τις απαραίτητες άδειες για να κυκλοφορούν στη στεριά, τα μέλη του πληρώματος του ουκρανικού πλοίου ζούσαν όχι ως ύποπτοι για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο αλλά ως κανονικοί τουρίστες


Ένα από τα πολλά παράδοξα στη μυστηριώδη αυτή υπόθεση είναι, όπως σχολιάζουν ανώτερα στελέχη των τελωνειακών αρχών, ότι ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις η δέσμευση των ύποπτων φορτίων διαρκεί συνήθως από 10 έως 20 ημέρες ώσπου να κλείσει η δικογραφία, στην προκειμένη έχουν παρέλθει 17 μήνες χωρίς να ξέρει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη. 

Το πλήρωμα του «RS-300 097» φωτογραφίζεται στη πρύμνη του πλοίου


Όσο για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση, η τελευταία ενημέρωση είναι ότι η δικογραφία έχει διαβιβαστεί εδώ και μερικούς μήνες στο Λιμεναρχείο Πειραιά χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν έχει ολοκληρωθεί  η προκαταρκτική έρευνα ώστε να επιστραφεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πειραιά για να αποφανθεί η εισαγγελέας.  

Το παράδοξο είναι τα μέλη του πληρώματος συνεχίζουν να διαμένουν στο πλοίο, έχοντας όμως την δυνατότητα να περιφέρονται στη στεριά καθώς φαίνεται πως για κάποιο λόγο έχουν αρθεί οι περιορισμοί που τους είχαν επιβάλει αρχικά οι Λιμενικές Αρχές.

Βόλτες στις παραλίες και ξεναγήσεις στα ορεινά χωριά των Χανίων για τα μέλη του ουκρανικού πληρώματος


Βέβαια προκαλεί εντύπωση και εγείρει ερωτήματα, το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και βάσει φωτογραφικών ντοκουμέντων που είναι αναρτημένα στα ανοιχτά προφίλ τους στα σόσιαλ μίντια,  τα μέλη του ουκρανικού πληρώματος μπορούσαν να κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην ευρύτερη περιοχή με ιδιαίτερη ευκολία κάνοντας τουρισμό, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους τις υποτιθέμενες απαραίτητες άδειες εξόδου στη στεριά.

Που αποσκοπεί λοιπόν η έκδοση των συγκεκριμένων έγγραφων αδειών την συγκεκριμένη χρονική στιγμή όταν τα μέλη του πληρώματος φωτογραφίζονται να παίζουν ποδόσφαιρο, να απολαμβάνουν -το περασμένο καλοκαίρι- το μπάνιο τους σε κοσμικές παραλίες αλλά και να ξεναγούνται σα να είναι κανονικοί τουρίστες στα γραφικά χωριά του νομού Χανίων;

Μια απο τις άδειες εξόδου στη στεριά που χορηγήθηκε στα μέλη του πληρώματος μόλις την περασμένη βδομάδα


Θα μπορούσαν κάλλιστα να διαφύγουν καθώς εναντίον τους δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, έστω κι αν τα διαβατήρια τους κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Παλαιόχωρας.
Προς το παρόν φαίνεται να το διασκεδάζουν καθώς οι δικαστικές Αρχές καθυστερούν στο να αποφασίσουν  τι μέλλει γενέσθαι με το φορτίο του πλοίου και την τύχη του πληρώματος…

Φρίξος Δρακοντίδης
Πηγή : protothema.gr


Δίωξη σε 12 μέλη του Ρουβίκωνα: Παραπέμπονται σε δίκη για πλημμελήματα



Δώδεκα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» παραπέμπονται σε δίκη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα δώδεκα μέλη του Ρουβίκωνα που έχουν ταυτοποιηθεί παραπέμπονται σε δίκη λόγω της συμμετοχής τους σε διάφορα περιστατικά όπως: εισβολή σε γραφείο γιατρού στον Ευαγγελισμό, εισβολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και για φθορές στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, την κατοικία του Γερμανού πρέσβη, στα δικαστήρια της Λάρισας κ.α.

Τα αδικήματα για τα οποία πάνε σε δίκη τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας είναι σε βαθμό πλημμελήματος ενώ η παραπομπή τους σε δίκη έγινε με απευθείας κλήση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Η έρευνα που κατέληξε σε παραπομπή των δώδεκα έγινε μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Οι κατηγορίες που τους επιβαρύνουν είναι διακεκριμένες φθορές, διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, παράνομη βία και διατάραξη κοινής ειρήνης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αυτοί είναι οι δύο Αλβανοί που βίαζαν επί 12 ώρες την 46χρονη μπροστά στη μητέρα της



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο υπηκόων Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ληστείας και του βιασμού κατά συναυτουργία, πράξεις που σημειώθηκαν την 11-3-2017 σε περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα :

Την απόλυτη φρίκη έζησαν δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, στο Περιστέρι, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν δύο άνδρες -αλβανικής υπηκοότητας- εισέβαλαν αργά τη νύχτα στο σπίτι τους.

Οι δύο δράστες, είχαν σκοπό να ληστέψουν τις γυναίκες και γι' αυτό τις ακινητοποίησαν. Όμως δεν έμειναν στη ληστεία αλλά επί δώδεκα ώρες κρατούσαν ομήρους τις δύο γυναίκες και βίαζαν διαδοχικά την 46χρονη μπροστά στα μάτια της μητέρας της.

Ο ένας εκ των δραστών συνελήφθη από άντρες της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής ενώ ο συνεργός του είναι ήδη κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές.

Το πλέον σοκαριστικό στην υπόθεση είναι ότι οι δράστες ήταν γείτονες των θυμάτων και είχαν παρακολουθήσει τις συχνές επισκέψεις των δύο γυναικών στην τράπεζα όπου έκαναν συχνές αναλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μπει στο διαμέρισμα από ανασφάλιστο παράθυρο αλλά όταν δεν βρήκαν τα χρήματα που ήθελαν προχώρησαν στην αποτρόπαια πράξη τους.

Στο διαμέρισμα του συλληφθέντα, ο οποίος οδηγείται στον ανακριτή και τον εισαγγελέα, βρέθηκαν κοσμήματα από τη ληστεία στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

Α. (επ) MECO ή SINA (ον) DONALD του RAIMOND ή IDAYET και της NAYETA ή INAJETE ή MIRANDA , γεννηθέντα την 26-7-1993 ή 12-12-1993 στην Αλβανία



Β. (επ) KRASNIQI (ον) SOKOL ή LUAN του GJERGJI ή BRAHIM και της MIRELA ή HALIME , γεννηθέντα την 21-4-1994 ή 26-11-1990 στην Αλβανία



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην αποτροπή διάπραξης άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις και στην αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν επ’ αφορμής της παρούσης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319305, 210-5319306 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Δύο πιλότοι νεκροί μετά από συντριβή μαχητικού F-18 ανοικτά της Φλόριντα



Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι εχθές το F-18 συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στα ανοικτά των ακτών του Κι Γουέστ, στη Φλόριντα και οι δύο χειριστές του έχασαν την ζωή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ, ο κυβερνήτης και ο χειριστής των όπλων του αεροσκάφους ανασύρθηκαν από το νερό και διαπιστώθηκε ο θάνατός τους μετά τη συντριβή του μαχητικού ενώ έκανε την τελική προσέγγισή του στη βάση Naval Air Station Key West.




Κρατούμενοι όλο τον Μάρτιο θα παραμείνουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί!



Δυστυχώς με υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη, αλλά και οι οικογένειες τους στην Ελλάδα, καθώς ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης θα κλείσουν τουλάχιστον ένα μήνα στις τουρκικές φυλακές προτού υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στις προσπάθεια για την απελευθέρωση τους. 

Και αυτό γιατί, στις 30 Μαρτίου έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των συνηγόρων των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και του Τούρκου δικαστή που θα εκδικάσει την υπόθεσή τους. 

Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών θα τεθεί το θέμα της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών και θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.




"Γλύψιμο" Λυμπερόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ που θα ζήλευαν Συριζαίοι



"Γλύψιμο" στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά Ιβάν Σαββίδη, έκανε εχθές ο Θ. Λυμπερόπουλος για να πετύχει τους σκοπούς του βάζοντας τα και με την Νέα Δημοκρατία

Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών έφτασε στο σημείο να δώσει τα συγχαρητήριά του και στον Χρ. Σπίρτζη επειδή μετά «από τρία χρόνια πόλεμο με τους θεσμούς και τις πολυεθνικές  έρχεται ένα νομοσχέδιο που δικαιώνει τον αυτοαπασχολούμενο».

Επιτέθηκε ο συνδικαλιστής ταξιτζής στον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας «συντεχνία και διαπλοκή εκείνους που μέσα από την καινοτομία κλέβουν την κοινωνία, που με την καινοτομία παρερμηνεύουν τους νόμους του ευρωπαϊκού δικαστηρίου» και κοιτώντας προς τα έδρανα της ΝΔ είπε ότι κάποιοι αγωνίζονται να μείνει το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο για να κανονίζουν οι θεσμοί και όχι εμείς.

Και κορυφώνοντας το γλύψιμο άφησε όλη την κοινωνία άφωνη που τον άκουσε να λέει για την κυβέρνηση Τσίπρα ότι : «παλεύει και με λάθη» και απείλησε τους υπόλοιπους λέγοντας «όποιος πάει κόντρα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν έχει καταλάβει τι θα αντιμετωπίσει»!

Τα έβαλε και με την έννοια του φυσικά την Taxibeat, λέγοντας «Έχω ένα σωρό εμβάσματα που δεν ξέρει κανένας που βρίσκονται», είπε σχετικά με την πώληση της εταιρείας, προσθέτοντας όμως ότι δεν θέλει καμία καινοτομία να αποκλείεται.

Μην μας κάνει εντύπωση εάν τον δούμε υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Λυμερόπουλο, είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας μαζεύει την ποιότητα στο κόμμα του.


Eρντογάν: “Έχουμε κακούς γείτονες γι’ αυτό παράγουμε όπλα”



Προκαλεί για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν. Οι κακοί γείτονες τους έκαναν να αποκτήσουν γνώση και να παράξουν τα δικά τους όπλα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των κοινοταρχών Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «το 1974 κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου’, (όπως αποκάλεσε την εισβολή και την κατοχή του νησιού) με την ‘επιχείρηση αποσιώπησης’ κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημά επικοινωνίας μας». 

«Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τί έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας). Τώρα εμείς με την ASELSAN έχουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε»,
ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τα πυρά Ερντογάν προς ΕΕ και  Ελλάδα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα σε ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε με όλους. Τα έβαλε με την ΕΕ, τα έβαλε με τον Γκιουλέν, τα έβαλε με την Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ακόμα ένα ρεσιτάλ εθνικισμού και προκλητικότητας μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο. Με αφορμή την επιχείρηση στο Αφρίν ο Ερντογάν περιέγραψε την επίθεση ως ειρηνευτική αφού είπε ότι στόχος είναι να μην πάθουν τίποτα οι άμαχοι. Μίλησε υποτιμητικά για τους κούρδους λέγοντας ότι είναι άπιστοι

Θυμήθηκε φυσικά και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Επιτέθηκε στον Γκιουλέν λέγοντας ότι δεν πέτυχε τον στόχο του και ότι θέλει να καταστρέψει την χώρα. Μίλησε για εκατοντάδες προδότες που φόρεσαν την στολή και προσπάθησαν να τον ανατρέψουν.

Και ξαφνικά στο κάδρο μπήκε η Ελλάδα και η ΕΕ. «Η ΕΕ στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δις ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα τους βοηθάνε φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία και ό,τι κατάφερε, το κατάφερε με την δύναμη της καρδιάς του....Περισσότερα ΕΔΩ.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει: To Αφρίν μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχει πέσει στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων.




Πηγή: http://hellasjournal.com
            onalert.gr


Ανοιχτή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοιχτή συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον. Ακολουθούν τα βασικά σημεία.

Για τον κ. Σαββίδη και τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα

Σχετικά με τον κ. Σαββίδη, νομίζω ότι ρωτάτε το λάθος άτομο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. Επειδή ήταν -και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ακόμα-  πολύ στενά συνδεδεμένος μαζί του. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του, και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση.

Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως- χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν. Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”. Είναι ευθύνη μου να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος, ως προς τους θεσμούς της. Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Έχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες, την επέμβασή τους στη δικαιοσύνη, την απόπειρα να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι απλά για την Οικονομία, θα είναι για τη Δημοκρατία. Η συνταγή για μια αδύναμη Δημοκρατία είναι η τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου. Και ο πολιτικός διάλογος έχει γίνει πολύ τοξικός στην Ελλάδα σήμερα. Εγώ θέλω να μιλήσω για το μέλλον και να ενώσω τους Έλληνες, όχι να τους διχάσω.

Για την Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις

Είμαστε προορισμένοι, ελέω γεωγραφίας, να ζήσουμε μαζί με την Τουρκία και θα πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά και με έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο. Ωστόσο, οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στους άγραφους κανόνες που καθορίζουν την κρατούσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ένταση στο Αιγαίο θα αποκλιμακωθεί και να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα που μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να κόψει τους δεσμούς της με την Ε.Ε. Αλλά χρειάζεται να το θέλουν και οι δύο πλευρές αυτό. Και το πρόσφατο επεισόδιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πολύ ανησυχητικό. Ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και έχουν επιλυθεί μέσα από την απευθείας συνεννόηση των δύο πλευρών τοπικά, σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν συνέβη αυτό. Για άλλη μία φορά θα ήθελα να καλέσω την Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατόν.



Για την εξωτερική πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης

Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν με την παρούσα Κυβέρνηση είναι η διγλωσσία που τη χαρακτηρίζει. Είναι εξόχως προβληματικό ότι άλλη προσέγγιση έχει υιοθετήσει ο Πρωθυπουργός και διαφορετική ο κ. Καμμένος. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουν μία ενιαία στάση. Για την ακρίβεια η χώρα στο σύνολο της θα πρέπει να ακολουθήσει κοινή στάση.

Ήμουν πολύ προσεκτικός όσον αφορά τη κριτική μου προς την Κυβέρνηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το τελευταίο που θέλουμε, είναι να καταστήσουμε ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής σε ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.  Ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι τοξικός ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Από την άλλη πλευρά, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Για την Κύπρο

Η Κύπρος μπορεί να εξασκήσει όλα τα δικαιώματα της επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. Να αντλήσει και να αξιοποιήσει οποιονδήποτε πόρο διαθέτει. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική βάση στην προσπάθεια σύνδεσης των δικαιωμάτων της Κύπρου επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ήταν κοντά η συμφωνία στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Θα προέτρεπα όλες τις πλευρές να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν η Τουρκία προκαλεί τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Πρέπει να τεθεί το ζήτημα των εγγυήσεων, και η Τουρκία το αντιλαμβάνεται αυτό.

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ενωμένο μέτωπο για να εκφράσουμε μια κοινή θέση, η οποία θα ένωνε τα περισσότερα κόμματα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, δεν έκανε αυτό και φάνηκε ότι υποεκτίμησε τελείως την αντίδραση σημαντικής μερίδας του ελληνικού πληθυσμού, που αξιολογεί ως πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα. Χαρακτήρισε συλλήβδην όλους όσοι διαμαρτύρονταν κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ως ακροδεξιούς, προσέβαλε πολλούς πολίτες. Δεν προετοίμασε το έδαφος ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Θεωρώ ότι ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να διχάσει την αντιπολίτευση, αλλά απέτυχε.  

Ανέκαθεν μιλούσαμε για λύση-πακέτο, όχι τεμαχισμένη και σε στάδια. Πρέπει η λύση να περιλαμβάνει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ καθώς και να ρυθμίζει τα ζητήματα ταυτότητας.   

Δεν έχουμε τίποτε να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επειδή διάβασα τη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ ότι χρειάζεται να μοιραστούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα: δεν υπάρχει τίποτε να μοιραστούμε. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αυτό. Αφορά τον πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας και δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε αυτό το θέμα.

Για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Σε μία εποχή που τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, θέλω να στείλω το μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της σε μία επισφαλή περιοχή.


Η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Σύριζα, στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Τα ίδια ισχύουν και για τις σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ ή Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι σχέσεις αυτές είχαν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτό είναι θετικό. Προσθέτει συνέχεια και προβλεψιμότητα στην εξωτερική μας πολιτική. Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Εγώ θα εστίαζα περισσότερο σε επιχειρηματικούς δεσμούς, στο γιατί οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα, και όχι μόνο παραδοσιακές εταιρείες αλλά ακόμη και υψηλής τεχνολογίας.

Η Tesla έστησε ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, μικρό μεν αλλά είναι η αρχή. Στην Ελλάδα έχουμε εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, εξαίρετους μηχανικούς και θα πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να δούμε την Ελλάδα να γίνεται κόμβος για τις αμερικανικές εταιρείες.


Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ανωμαλία το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα το αλλάξω αυτό, όμως μέχρι τότε πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Χρειάζονται περισσότερα προγράμματα στα αγγλικά. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή στις κλασικές σπουδές. Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιος θα το κάνει;



Για την ελληνική οικονομία σήμερα και την «κληρονομιά» του κ. Τσίπρα

Το 2014 η Ελλάδα βρισκόταν καθ’ οδόν προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Το τρίτο πρόγραμμα ήταν λοιπόν εντελώς περιττό και πληρώσαμε τεράστιο τίμημα για τους πρώτους έξι μήνες αυτής της κυβέρνησης, εξαιτίας των τραγικών διαπραγματεύσεων του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη που μας ώθησαν σχεδόν στο Grexit. Δυστυχώς οι συνέπειες εκείνου του εξαμήνου παραμένουν ακόμα μαζί μας. Το τρίτο πρόγραμμα μπορεί μεν να λήγει τον Αύγουστο, αλλά ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ένα τέταρτο πρόγραμμα. Η επιτήρηση στη δημοσιονομική μας πολιτική θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, για το 2019 και το 2020. Θα έχουμε μέτρα, αλλά χωρίς  χρηματοδότηση, και για πρώτη φορά οι φτωχοί Έλληνες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Αυτή είναι η κληρονομιά του κ. Τσίπρα.

Για την πιθανότητα εκλογών

Οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι το Μάιο του 2019, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν θα δώσουν στον Τσίπρα μια τρίτη ευκαιρία. Εκλέχτηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, είναι αποτυχημένος ως ηγέτης και δεν είναι το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον.

Για την πολιτική ανανέωση της Ν.Δ.

Είμαι ικανοποιημένος, ως αρχηγός ενός παραδοσιακού κόμματος, από το γεγονός ότι κατορθώσαμε να φέρουμε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και να αλλάξουμε την αντίληψή μας. Τα πάμε καλύτερα από ό,τι μερικοί περίμεναν.


Για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τις ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από τη γεωγραφική θέση της χώρας αλλά και από τις ιδιότητες του λαού της. Έχουμε γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικοί λόγω της κρίσης και σήμερα η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, η ενέργεια, η αγροτική επιχείρηση, η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Οι ξένοι επενδυτές αναζητούν μια αξιόπιστη κυβέρνηση, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, και μια πολύ απλουστευμένη αδειοδότηση σε ένα κράτος δικαίου. Έχουμε πολύ συγκεκριμένα σχέδια για αυτά τα θέματα και νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια πολύ πειστική πρόταση προς τους διεθνείς επενδυτές ώστε να κοιτάξουν προς την Ελλάδα.

Το braindrain είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό. Πρόκειται για μια νέα διασπορά, που αποτελείται από ανθρώπους που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τους χρειαζόμαστε να επιστρέψουν, αλλά θα το κάνουν μόνο αν τους προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης, έφυγαν επειδή δεν υπήρχαν δουλειές. Αν δημιουργήσουμε αρκετές καλές θέσεις εργασίας, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς που έφυγαν, να επιστρέψουν. Η παρουσίαση ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τη χώρα είναι εξαιρετικά σημαντική.


Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πρέπει επίσης να εξετάσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μερικές φορές δημιουργεί μια αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά εργασίας και εκείνων που παράγουν τα πανεπιστήμια μας. Η αλήθεια είναι ότι παράγουμε περισσότερους γιατρούς και δικηγόρους από όσους χρειαζόμαστε. Κοιτάζοντας μπροστά, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ευθυγραμμίσουμε τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας με το πανεπιστημιακό σύστημα.

Δεν έχουμε υψηλής ποιότητας τουριστική εκπαίδευση, παρόλο που είμαστε μια τουριστική χώρα. Θα έπρεπε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής εκπαίδευσης! Αν δεν μπορεί το κράτος να το κάνει, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να γίνει ιδιωτικά. Είμαστε η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο, δεν νοείται να μην έχουμε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη σχολή εμπορικού ναυτικού. Αδυνατούμε να πείσουμε τα παιδιά μας να πάνε σε σχολές εμποροπλοιάρχων, παρόλο που ένας τριαντάχρονος πλοίαρχος σε VLCC βγάζει 10.000 ευρώ το μήνα!


Για τη διαφθορά

Με ανησυχεί η διαφθορά, τόσο σε χαμηλό επίπεδο όσο και σε υψηλό επίπεδο. Έχω την πρόθεση να προσλάβω τεχνοκράτες σε ορισμένα υπουργεία, αλλά γενικά αναζητώ το καλύτερο δυνατό ταλέντο για τη λειτουργία της κυβέρνησης και θα πρόκειται για μία διαδικασία βασισμένη στην αξιοκρατία, στο βαθμό που μπορώ να εγγυηθώ κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις πελατειακές σχέσεις. Θέλω να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει τις πελατειακές σχέσεις σε νέο επίπεδο, προσλαμβάνοντας φίλους και κολλητούς αριστερά και δεξιά, προσφέροντας βολικά ψέματα.

Για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς

Εγγυώμαι ότι θα τα καταφέρω, είναι δέσμευση από την πλευρά μου, είναι απόλυτα εφικτή, έχουμε παρουσιάσει πράγματι ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που δείχνει πώς μπορεί να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να το φέρει προς συζήτηση, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Μπορούμε να το κάνουμε, χρειαζόμαστε 6-12 μήνες για να προετοιμαστούμε, αλλά θα γίνει, χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο επόμενο κοινοβούλιο για να το περάσουμε, αλλά θέλω να δούμε μόλις το παρουσιάσουμε ποιος θα τολμήσει να πει όχι, θα είναι πολύ δύσκολο να πούμε όχι σε μια τέτοια πρόταση. Θα γίνει, θα λάβω τις ψήφους. Ελάτε να με ψηφίσετε αυτές τις εκλογές, διότι αν το κάνετε, την επόμενη φορά θα μπορείτε να ψηφίζετε από το σπίτι, ελπίζω ότι αυτή είναι μία αρκετά πειστική πρόταση!