Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Facebook: Στο «στόχαστρο» τα fake news για τα εμβόλια - Θα αφαιρούνται τελείως


 

Το Facebook γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να αφαιρεί από την πλατφόρμα του τις αναρτήσεις χρηστών του που αφορούν ψεύδη σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και όχι μόνο, όπως ότι είναι τοξικά και επικίνδυνα, ότι προκαλούν αυτισμό ή ότι είναι ασφαλέστερο για τους ανθρώπους να κολλήσουν Covid-19 για να αποκτήσουν φυσική ανοσία, από ό,τι να εμβολιαστούν.

Από τον Οκτώβριο έχει απαγορευτεί να περιέχονται τέτοιοι ισχυρισμοί σε διαφημίσεις ιδιωτών ή εταιρειών στο Facebook, αλλά πλέον το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανακοίνωσε μέσω ιστολογίου του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προτίθεται να επεκτείνει αυτήν την πολιτική, αφαιρώντας ομάδες, σελίδες και λογαριασμούς που συστηματικά διασπείρουν παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες.

Το Facebook είχε ανακοινώσει, από τον Δεκέμβριο, ότι θα καταπολεμήσει τους ψευδείς και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επίσημους ιατρικούς φορείς. Όμως, μέχρι τώρα, διάφοροι χρήστες του συνέχιζαν να εξαπλώνουν την παραπληροφόρησή τους.

Η νέα αυστηρότερη πολιτική του Facebook -που θα περιλαμβάνει και το Instagram- στοχεύει πια σε μη πληρωμένες αναρτήσεις και σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών, ενώ αφορά όλα τα εμβόλια και όχι μόνο κατά του κορωνοϊού. «Το χτίσιμο εμπιστοσύνης απέναντι στα εμβόλια είναι κρίσιμο, γι' αυτό ξεκινάμε τη μεγαλύτερη διεθνή εκστρατεία για να βοηθήσουμε τους οργανισμούς δημόσιας υγείας να διαδώσουν ακριβείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας Facebook, Κανγκ-Σινγκ Τζιν.

Ακόμη, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει δωρεάν διαφημιστικό χώρο αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπουργεία Υγείας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μεταδώσουν πιο αποτελεσματικά ακριβείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκενμπεργκ, εδώ και καιρό έχει ταχθεί ένθερμα κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό και έχει αναπτύξει φιλανθρωπική δράση υπέρ της εξάλειψης όλων των ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, όμως, ανέκαθεν ήταν υπέρμαχος του ελεύθερου λόγου στο Facebook και είχε φανεί έως τώρα διστακτικός να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη διακίνηση των ψευδών αναρτήσεων, με συνέπεια να ανθεί η αντι-εμβολιαστική καμπάνια στην πλατφόρμα του. Φαίνεται πως, πλέον, πήρε τα πράγματα πιο σοβαρά, αν και αυτό μένει να φανεί στην πράξη...


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema.gr



Ψέμα Βαξεβάνη που αναφέρει ότι η Μαρέβα είναι στην Αίγυπτο ενώ είναι Αθήνα

 


Πόσο ακροαριστερό ψέμα να αντέξει ο Έλληνας ; Ο Κώστας Βαξεβάνης, και δεν είναι η πρώτη φορά είπε ψέματα για να πετάξει λάσπη στην οικογένεια του πρωθυπουργού.

Ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει την σύζυγο του πρωθυπουργού, ουκ ολίγες φορές και έχει ξεφτιλιστεί.

Ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε με ανάρτησή του στο twitter πως η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη επισκέφθηκε την Αίγυπτο εν μέσω καραντίνας.  

Ο Κώστας Βαξεβάνης ανάρτησε μία φωτογραφία από άρθρο ξένου μέσου του 2019 και υποστηρίζει πως η σύζυγος του πρωθυπουργού σήμερα επισκέφθηκε το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, σχολιάζοντας: "Η Μαρεβα Μητσοτάκη, χωρίς κάποια θεσμική ιδιότητα πήγε βόλτα στην Αίγυπτο. Εσύ κάτσε καραντίνα. Ούτε τα προσχήματα. Νοιώθουν Λουδοβίκοι και Αντουαννέτες και το δείχνουν". 



Όπως ήταν φυσικό η διάψευση από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, ήρθε αμέσως καθώς η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και συγκεκριμένα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο τον Οκτώβριο του 2019, στο πλαίσιο της 7ης Τριμερής Συνόδου Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Τότε υπογράφηκε τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου).

Με απάντησή της στην ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη, η σύζυγος του πρωθυπουργού αναφέρει: "Διαψεύδω το δημοσίευμα. Η επίσκεψη έγινε το 2019. Θα περίμενε κανείς κάποια διασταύρωση των πληροφοριών, ή έστω μια βασική έρευνα. Η εμμονή είναι κακός σύμβουλος. Η αξιοπρεπής στάση είναι η συγγνώμη και η ανάκληση από το δημοσιογράφο που έσπευσε να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις". 

 






Προκλητικός ο Σκουρλέτης απειλεί την κοινωνία με συγκρούσεις μόλις περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

 


Βρήκε ευκαιρία ο ακροαριστερός Σκουρλέτης και επικαλούμενος πιθανό lockdown στην Αττική ζητάει να κλήσει η βουλή ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο λύτρωση για φοιτητές και πανεπιστήμια και επικαλείται θέμα δημόσια υγείας.

Φυσικά και η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης που συνηθίζει να λειτουργεί αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά, και απευθύνθηκε προς τον Σκουρλέτη λέγοντας πως θα αποτελούσε «απειλή κατά της δημοκρατίας εάν κλειδώσουμε τη Βουλή λόγω πανδημίας».

Ο Σκουρλέτης πήγε και ένα βήμα παρακάτω, προκαλώντας περισσότερο την κοινωνία, εκτοξεύοντας απειλές και λέγοντας "ένα νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις, από συγκρούσεις, όπου την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η κυβέρνηση με τις εμμονές της". 

Τι είπε ο ακροαριστερός Σκουρλέτης για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ώστε να μείνουν ανεξέλεγκτοι οι ακροαριστεροί σύντροφοι αντιεξουσιαστές που θαυμάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, και κάθε λογής κακοποιοί να στήνουν γιάφκες και να απειλούν φοιτητές και καθηγητές :

«Από το πρωί κυκλοφορεί μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Υγείας ότι είναι πολύ πιθανό ο ίδιος να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους μας, αλλά δημιουργεί και για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή. Εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι δεν μπορεί κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία δημιουργούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, να το πω επιεικώς, να μην πω ότι λειτουργούν διχαστικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις συνθήκες που δημιουργούνται και κατά συνέπεια εισηγούμαι η Βουλή να πάρει απόφαση να παγώσει την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εισηγήσεις που είναι το πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές για λόγους υγειονομικούς και να έχουμε την απαίτηση να συζητήσουμε επί 2-3 ημέρες ένα νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις, από συγκρούσεις, όπου την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η κυβέρνηση με τις εμμονές της. Νομίζω, λοιπόν, έστω την ύστατη ώρα, πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει αυτή τη διαδικασία. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται μια στάση ευθύνης από όλους μας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Θέλω να πάρω τον λόγο για ένα θέμα που προηγείται της κατάθεσης των αιτήσεων αντισυνταγματικότητας. Από το πρωί κυκλοφορεί μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Υγείας ότι είναι πολύ πιθανό ο ίδιος να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους μας, αλλά δημιουργεί και για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή.

Εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι δεν μπορεί κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία δημιουργούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, να το πω επιεικώς, να μην πω ότι λειτουργούν διχαστικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις συνθήκες που δημιουργούνται και κατά συνέπεια εισηγούμαι η Βουλή να πάρει απόφαση να παγώσει την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εισηγήσεις που είναι το πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές για λόγους υγειονομικούς και να έχουμε την απαίτηση να συζητήσουμε επί 2-3 ημέρες ένα νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις, από συγκρούσεις, όπου την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η κυβέρνηση με τις εμμονές της.

Νομίζω, λοιπόν, έστω την ύστατη ώρα, πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει αυτή τη διαδικασία. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται μια στάση ευθύνης από όλους μας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας».




Όταν ο Τσίπρας παρευρέθηκε σε μαγαζί εστίασης στην Πάτρα με 30 άτομα εν μέσω lockdown


 

Ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας, και τα νούμερα που τον ακολουθούν ξεφτιλίζονται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Διαβάζουμε στο omadaalithias.gr ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει σε μείζον θέμα το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο νησί για να επιβλέψει την πορεία των εμβολιασμών.

Ο φαιδρός αντρόπιαστος Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μάλιστα και ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, στη Βουλή, με θέμα: «Παραβίαση των μέτρων περιορισμού για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ωστόσο, σε τραπέζι με 30 άτομα είχε βρεθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, προ ημερών, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πάτρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας και εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στο πλαίσιο της περιοδείας του βρέθηκε στο εστιατόριο «Ναύτοικο», στο Ρίο, όπου χαιρέτησε, συνομίλησε και συνέφαγε με άλλα τριάντα άτομα.

Ας σημειωθεί ότι το εστιατόριο άνοιξε, παρά το lockdown στην εστίαση, τοποθέτησε τραπέζια, ενώ απαγορεύονται ακόμη και οι όρθιοι πελάτες (με πολύ υψηλά, μάλιστα, πρόστιμα για τη συγκεκριμένη παράβαση), προκειμένου να υποδεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους παρακαθήμενους.

Στις εικόνες διακρίνονται, μάλιστα, και άτομα που έχουν βγάλει τη μάσκα για να χαιρετήσουν τον Αλέξη Τσίπρα.







Το συμβάν έφερε σήμερα στην επιφάνεια ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ξιφούλκησε κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο κ. Τσίπρας στην Πάτρα πού έφαγε, κ. Γιαννούλη; Πήρε ταπεράκι; Αλλά εμείς δεν κάνουμε το ίδιο επίπεδο δημόσιου διαλόγου με εσάς, δεν αναδείξαμε τότε το γεγονός», είπε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ρωμανός στον Χρήστο Γιαννούλη, απαντώντας στις αιτιάσεις για το τραπέζι του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Δείτε το βίντεο:





Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας


 

Μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έχουν το περιθώριο οι ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω παράταση για την πληρωμή.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής στα τέλη κυκλοφορίας, ισούται με το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως 26 Φεβρουαρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου).



Η θυελλώδης διαδρομή Κουφοντίνα στις φυλακές

 



Την εβδομάδα που πέρασε, η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα επιδεινώθηκε. «Είναι ικανός να το πάει μέχρι τέλους», είχαν προειδοποιήσει σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Δομοκού τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, πριν ακόμα εκείνος μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εκείνη τους επαναλάμβανε την επίσημη θέση της κυβέρνησης: πως δεν διαπραγματεύεται με κρατουμένους, πόσο μάλλον εν μέσω μιας απεργίας πείνας. Ανεπίσημα, όμως, και σε συζητήσεις ήταν σαφής η θέση της: Εάν κινδυνεύσει η ζωή του, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εισαγγελική διάταξη και οι γιατροί να του παράσχουν ιατρική υποστήριξη.

Ολα ξεκίνησαν όταν βγήκε η απόφαση να φύγει από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Θεωρητικά και βάσει κανονισμού θα έπρεπε να επιστρέψει στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, δηλαδή στον Κορυδαλλό, αλλά το υπουργείο αποφάσισε να τον μεταφέρει στον Δομοκό. Ο κύριος λόγος, έγραψαν, ήταν η διασπορά του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική. Εκείνος όμως δεν το δέχθηκε και στις 8 Ιανουαρίου ξεκίνησε απεργία πείνας.

Μέσα από συνεντεύξεις με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πρώην και νυν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, η «Κ» καταγράφει τη διαδρομή του Κουφοντίνα. Από τα «σομόν κελιά» της απομόνωσης όπου τοποθετήθηκε όταν συνελήφθη, στη VIP πτέρυγα του Αυλώνα και στις αγροτικές φυλακές στον Βόλο όπου μεταφέρθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πάλι πίσω στις φυλακές του Κορυδαλλού και του Δομοκού επί Ν.Δ. Μια διαδρομή άμεσα συνδεδεμένη με μια σειρά «φωτογραφικών» νόμων και διατάξεων και από τις δύο κυβερνήσεις με πρωταγωνιστή τον καταδικασμένο τρομοκράτη σε 11 φορές ισόβια συν 25 χρόνια κάθειρξη για 11 δολοφονίες.

Οταν συνελήφθη πριν από 18,5 χρόνια, ο στόχος ήταν να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση. Οι συνθήκες αυτές όμως κράτησαν λίγους μήνες και σύντομα βρέθηκε μαζί με τα άλλα μέλη της οργάνωσης στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού σε κανονικά κελιά. Με το πέρασμα του χρόνου, κάποια μέλη της οργάνωσης μεταφέρθηκαν σε ανοικτές φυλακές, κάποιοι με μικρότερες ποινές αποφυλακίστηκαν και πολλοί ξεκίνησαν να παίρνουν άδειες. Ενας από αυτούς ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος στο τέλος της 7ης άδειας δεν επέστρεψε. Η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιλήφθηκε πως μετά τη σύλληψη των μελών της 17Ν καμία κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για ένα νομοθετικό πλαίσιο για τους εγκληματίες της τρομοκρατίας. Ετσι, προχώρησε άμεσα στη νομοθέτηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και ο Κουφοντίνας –μαζί με τους υπολοίπους της 17Ν– μεταφέρθηκε εκεί.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Δομοκός δεν διέφερε σε τίποτα από τις άλλες φυλακές. Πέρα από αλεξίσφαιρα τζάμια, την εξωτερική φύλαξη από την αστυνομία και ένα… βάψιμο, τίποτε άλλο δεν είχε αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλα αυτά είχε εναντιωθεί στη δημιουργία φυλακών Γ΄ τύπου, κυρίως λόγω των περιορισμών που έφερναν στα προνόμια των βαρυποινιτών – βασικά στις άδειες κρατουμένων με πολλά ισόβια στην πλάτη τους. Ετσι, όταν εξελέγη κυβέρνηση, άμεσα τις κατήργησε και μαζί ό,τι προβλεπόταν για τις άδειες.

Τότε, ο Κουφοντίνας βάσει του κανονισμού που τώρα επικαλείται, θα έπρεπε από τον Δομοκό να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Από το υπουργείο όμως είχαν μια αντιπρόταση: να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Ηταν μια απόφαση που προφανώς είχε συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο στο υπουργείο Δικαιοσύνης – αν όχι υψηλότερα. Και αυτό γιατί η θέση την οποία θα κάλυπτε στο συνεργείο των φυλακών θεωρείται προνομιακή και είναι μία από τις ελάχιστες δυνατότητες που διαχρονικά είχε –και χρησιμοποιούσε– κάθε κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει κάποιον «επίλεκτο» κρατούμενο (οι σωφρονιστικοί τούς αποκαλούν VIP). Την τακτική αυτή τη γνώριζε σαφέστατα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αφού δύο μήνες μετά τις εκλογές είχαν στείλει εκεί τον πρώτο δικό τους «VIP» – υπόδικο τότε στην υπόθεση του «Noor 1».

Από τον Αυλώνα, όμως, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις προς το υπουργείο. Οι λόγοι, τους μετέφεραν, είχαν να κάνουν με την ασφάλεια και την καλή λειτουργία των φυλακών. Ενας από τους βασικούς προβληματισμούς τους ήταν πως ο Κουφοντίνας σίγουρα θα προσπαθούσε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάρει άδεια και δεν ήθελαν να είναι εκείνοι που θα έπαιρναν την απόφαση. Μη θέλοντας τότε να δημιουργηθεί επικοινωνιακό θέμα, το υπουργείο αποφάσισε άμεσα –μέσα σε πέντε ημέρες– να μετακινηθεί από εκεί.

Βάσει και πάλι του κανονισμού που σήμερα ο ίδιος επικαλείται, θα έπρεπε να επιστρέψει στον Δομοκό. Επέστρεψε, αντέδρασε όμως έντονα ζητώντας να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε και μεταφέρθηκε στις δικαστικές φυλακές. Ούτε εκεί όμως ήταν ικανοποιημένος και επέμενε να μεταφερθεί στο γυναικείο παράρτημα όπου βρισκόταν τα πρώτα χρόνια κράτησής του. Οταν το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, ξεκίνησε απεργία πείνας και μέσα σε λίγες ημέρες μεταφέρθηκε εκεί όπου επιθυμούσε.

Τα αιτήματα

Παράλληλα, συνέχισε να καταθέτει αιτήματα για άδεια. Μέχρι τότε όλα απορρίπτονταν με το σκεπτικό ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της αδείας» ή ότι «δεν εκδήλωσε μεταστροφή και μεταμέλεια, ούτε αποκήρυξε τη δράση του», μέχρι που τον Νοέμβριο του 2017 εγκρίθηκε η πρώτη του άδεια. Τα μόνα που είχαν αλλάξει από όλες τις προηγούμενες φορές ήταν ο εισαγγελέας αλλά και το σκεπτικό πως τελικά είναι παράνομο να ζητάει κανείς από τον κατηγορούμενο τη μετάνοια. Το σκεπτικό βασιζόταν σε παλαιότερη ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που είχε συντάξει ο τότε γ.γ. του υπουργείου κ. Φυτράκης.

Ο Κουφοντίνας συνέχισε να παίρνει άδειες και όταν κάποια στιγμή μια απόφαση καθυστέρησε, εκείνος ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Τον Αύγουστο του ’18 μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Μια φυλακή που μπορεί να μην ήταν κοντά στο σπίτι του, όπως επιθυμούσε, αλλά οι συνθήκες κράτησης ήταν ιδανικές. Το κελί του περισσότερο θύμιζε αγροτόσπιτο σε κατασκήνωση παρά φυλακή. Επιασε δουλειά στο περιβόλι και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση (σε σχέση με τα επισκεπτήρια και τη διάρκειά τους) αλλά και συμπάθεια από την τότε διοίκηση – χαρακτηριστική η επίσκεψη που δέχθηκε από υπάλληλο της φυλακής, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να νοσηλευτεί, με… ανθοδέσμη.

Στην έκτη του άδεια, τον Δεκέμβριο του ’18, έκανε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας παρέα με ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα», που ανάρτησε αργότερα φωτογραφίες τους με το σχόλιο πως «Αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να περπατάμε εμείς». Η κίνηση αυτή προκάλεσε και όταν δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, κάνει ξανά αίτηση για άδεια, οι δικαστές στον Βόλο την απορρίπτουν.

Οι πέντε απεργίες πείνας και το δίκτυο συμπαράστασης

Στις 8 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε ο ίδιος πως σκοπεύει να ξεκινήσει απεργία πείνας: «Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου (…) αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας», είχε γράψει σε επιστολή του. Μέσα σε ελάχιστη ώρα ενεργοποιήθηκε το δίκτυο συμπαράστασης: «Καλούμε ομάδες, στέκια, καταλήψεις, συλλογικότητες, ατομικότητες κ.λπ. να συμβάλλουν με όποιο τρόπο δράσης οι ίδιες προκρίνουν, ώστε να μετατρέψουμε τη συγκεκριμένη μέρα σε μέρα πανελλαδικής αλληλεγγύης», έγραφε ένα από τα πολλά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα. Ακολούθησαν πορείες αντιεξουσιαστών σε όλη την Ελλάδα αλλά και επιθέσεις που προκάλεσαν φθορές (και φόβο) σε σπίτια και γραφεία βουλευτών και δικαστικών (20 άτομα συγκεντρώθηκαν και πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου). Στα κείμενά τους αναφέρονταν στον Δημήτρη Κουφοντίνα ως «πολιτικό κρατούμενο» που αποτελεί «κομμάτι από τη σάρκα των επαναστατικών κινημάτων». Παράλληλα, ομάδα αναρχικών ξεδίπλωνε μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ένα πανό. «Κωστάκη, πού είναι ο μπαμπάς;» έγραφαν αναφερόμενοι στον δολοφονημένο από τη 17Ν –και δη τον Κουφοντίνα– Παύλο Μπακογιάννη. Το ίδιο διάστημα και σε ένδειξη αλληλεγγύης, δεκαπέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν κείμενο κατηγορώντας την κυβέρνηση για την «εκδικητική», όπως τη χαρακτηρίζουν, μεταγωγή Κουφοντίνα. Ακολούθησε επιστολή από πανεπιστημιακούς (100 στον αριθμό) και μία από ιατρικό προσωπικό (με 70 υπογράφοντες). 

Πρόκειται για την πέμπτη φορά –στα 18 χρόνια που βρίσκεται στη φυλακή– που ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσπαθεί μέσω απεργίας πείνας να ασκήσει πίεση για κάποιο αίτημά του. Η τελευταία φορά (πριν από την τωρινή) ήταν τον Μάιο του 2019, όταν του είχαν αρνηθεί την άδεια. Και τότε δήλωνε αποφασισμένος: «Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος», είχε πει όταν πληροφορήθηκε για τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός του. Σταμάτησε τελικά ύστερα από 21 ημέρες, όταν ο Αρειος Πάγος έκρινε πως τυπικά ακόμα και κρατούμενοι όπως εκείνος έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες από τη φυλακή. Παρότι ήξερε πως δεν ήταν βέβαιη η χορήγηση άδειας, δήλωσε πως σταματάει την απεργία και διαβίβασε τις ευχαριστίες του σε «όλους όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι. (…) Σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που αναγνώρισε το δίκαιο αυτού του αγώνα». Επέστρεψε στην αγροτική φυλακή και στις επόμενες απορρίψεις των αιτήσεών του για άδεια δεν αντέδρασε – τουλάχιστον όχι δημόσια. Αλλωστε είχαν ήδη ανακοινωθεί οι ευνοϊκές διατάξεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη αποφυλάκιση και ήξερε πως ακόμα και αν αυτές άλλαζαν με μια νέα κυβέρνηση, θα μπορούσε εφόσον ήθελε να τις χρησιμοποιήσει.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου

To καλοκαίρι του 2019, λίγες μόνο ημέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές και παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μεταξύ άλλων μια ρύθμιση του νέου Ποινικού Κώδικα, που έδινε τη δυνατότητα σε κρατουμένους να απολυθούν πρόωρα από τις φυλακές και να περάσουν το υπόλοιπο της ποινής, ύστερα από 17 χρόνια, στην οικία τους. Εμπειρο πρώην στέλεχος του υπουργείου ξεκαθαρίζει πως επρόκειτο με βεβαιότητα για «φωτογραφική» διάταξη, αφού οι έγκλειστοι της 17Ν ήταν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι μόνοι πολυϊσοβίτες που εκείνη τη χρονική στιγμή συμπλήρωναν τόσα χρόνια. Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ μόλις έξι ημέρες πριν από τις εκλογές. Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. με την πρώτη ευκαιρία (Νοέμβριος 2019) άλλαξε ξανά τη συγκεκριμένη ρύθμιση και έκτοτε οι κρατούμενοι με ανάλογες ποινές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή τους και όχι 17. Στις 11 Δεκεμβρίου του ’20 ψηφίστηκε μία ακόμη διάταξη – που ουσιαστικά απαγορεύει την παραμονή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή. Ο Κουφοντίνας άμεσα μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Ν.Δ. να αναστρέψει τις ευνοϊκές διατάξεις και αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αν και πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν ισχύουν για τον Κουφοντίνα, αφού δεν έχουν αναδρομικότητα και επίσης υπερισχύουν πάντα οι ευνοϊκότερες διατάξεις προς όφελός του. Ως εκ τούτου, ο ίδιος εάν θελήσει μπορεί φέτος τον Ιούλιο να αιτηθεί αποφυλάκιση με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και προέβλεπε την απόλυσή του μετά 19 χρόνια. Εάν γίνει δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο μπορεί θεωρητικά να είναι ελεύθερος.


Μαρία Κακαουνάκη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Οι διασώστες σώζουν ένα σκυλί κολλημένο σε ένα νησί που περιβάλλεται από αλιγάτορες

 


Η διάσωση πραγματοποιήθηκε από την Υπεύθυνη Ελέγχου Ζώων Amy Riccio και συνέβη στη Φλόριντα. Ήταν οι γείτονες που κάλεσαν το Γραφείο του Σερίφη της Λίμνης για να τον αναζητήσουν, καθώς φοβόταν ότι οι αλιγάτορες θα έτρωγαν το μικρό αγόρι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας σκύλος παγιδευμένος στη μέση ενός βάλτου γεμάτο αλιγάτορες που τον καταδίωξαν διασώθηκε από έναν αξιωματικό που δεν δίστασε ούτε για ένα δευτερόλεπτο να τον αναζητήσει και να τον απομακρύνει από το επικίνδυνο μέρος όπου ήταν , μια κατάσταση που ενημερώθηκε από τους κατοίκους της περιοχής.

Η διάσωση πραγματοποιήθηκε σε ένα έλος της λίμνης, στην πολιτεία της Φλόριντα. Ήταν ένα μεσαίου μεγέθους καφέ σκυλί που, με τα δυνατά του ουρλιαχτά για βοήθεια, τράβηξε την προσοχή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως την αστυνομία να έρθει. Φοβόταν ότι οι αλιγάτορες θα τερματίσουν τη ζωή του ζώου.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, στην περιοχή Bassville Park, ένας ντόπιος από την αποβάθρα ενός γείτονα είδε το σκυλί να προσκολλάται σε ένα σημείο για να επιβιώσει και κάλεσε την αστυνομία. Η Amy Riccio, υπάλληλος ελέγχου ζώων του γραφείου Sheriff Lake County, απάντησε, η οποία πήγε αμέσως στη σημείο και συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα. Διαφορετικά, το χειρότερο επρόκειτο να συμβεί.



Πήρε ένα κομμάτι ξύλου, το έβαλε αυτοσχεδιαστικά στο έδαφος και σχημάτισε ένα είδος γέφυρας για να διασχίσει και να σώσει τον σκύλο που φοβόταν από την άλλη πλευρά. Φυσικά, η γενναία διάσωση δεν έμεινε απαρατήρητη και δημοσιοποιήθηκε μέσω της σελίδας Facebook του Sheriff's Office στο Lake County

«Ο Riccio άρχισε αμέσως να διαμορφώνει ένα σχέδιο για τη σωτηρία του σκύλου και χωρίς δισταγμό μπήκε στον βάλτο και χρησιμοποίησε σανίδες για να χτίσει μια αυτοσχέδια γέφυρα και έτσι έφτασε στο νησί όπου βρισκόταν ο σκύλος. Ήταν σε θέση να κερδίσει γρήγορα την εμπιστοσύνη του προτού τον πάρει στους ώμους της και να περάσουν την ασταθή γέφυρα, όπου αυτή και ο σκύλος διασώθηκαν με ασφάλεια ».

Προς το παρόν, ο σκύλος βρίσκεται στο καταφύγιο ζώων του Lake County και αναζητούν τους ιδιοκτήτες του.


Πηγή



Λιβάνιος σε ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος να μιλάνε για την ΕΡΤ οι πρωταγωνιστές των διαγωνισμών με τα βοσκοτόπια

 


«Χρειάζεται πράγματι μεγάλο θράσος να μιλάνε για την ΕΡΤ οι πρωταγωνιστές των διαγωνισμών με τα βοσκοτόπια. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου» σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος απαντώντας στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ.

«Η δημόσια τηλεόραση από απαξιωμένο όργανο προπαγάνδας, που την είχε καταντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα με αξιοπιστία, πολυφωνία και σεβασμό στη δεοντολογία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτοί είναι ο κριτής, γι’ αυτό και τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν διπλασιαστεί σε λίγους μήνες» υπογραμμίζει ο κ. Λιβάνιος και καταλήγει λέγοντας «το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να σιωπά, ώστε να ξεχαστούν τα έργα και οι ημέρες του στη δημόσια τηλεόραση».



Πάνω από 100.000 φορείς δείχνουν τα λύματα στην Αττική

 


«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%», τόνισε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%

Συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την εικόνα της Αττικής, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται σημαντικά. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται και στα λύματά της.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς», τόνισε ο κ. Θωμαίδης.

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», συμπλήρωσε.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Αναφορικά  με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».


Πηγή : protothema.gr



Ξεφτιλίστηκε πάλι ο Τσίπρας για να βιαστεί να κάνει άθλια αντιπολίτευση

 


Ο Τσίπρας ποτέ δεν ρωτάει, κανένας δεν τον ενημερώνει με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται σε κάθε προσπάθεια του να λαικίσει κάνοντας αντιπολίτευση.

Η ζωή χτύπησε πολύ σκληρά μια 80χρονη γυναίκα χάνοντας μέσα σε λίγα χρόνια τους δυο της γιους και  αργότερα τον εγγονό της. Όλοι τους χάθηκαν σε τροχαία στην άσφαλτο και μάλιστα κάτω από τραγικές συνθήκες. 

Η γυναίκα δεν άντεξε όμως όλον αυτόν τον αβάσταχτο πόνο κι ήπιε πριν λίγο καιρό φυτοφάρμακο πάνω από τον τάφο του εγγονού της. Θέλησε έτσι με αυτό τον φριχτό τρόπο, να βάλει ένα τέλος στην τραγική ζωή της. 

Ευτυχώς κάποιοι που ήταν εκεί κοντά την πήραν είδηση και την μετέφεραν στο νοσοκομείο Λαμίας όπου οι γιατροί κατάφεραν να τη σώσουν...

Η ηλικιωμένη αποφάσισε τότε να παίρνει τα κηπευτικά της από τον κήπο του σπιτιού της και να τα πουλάει στη λαική, "όχι για τα χρήματα αλλά για να περνάει την ώρα της. Για να μην τρελαθεί", όπως έλεγε η ίδια.

Όμως οι αρχές της Λαμίας ανάλγητοι και χωρίς ίχνος ντροπής της έκοψαν πρόστιμο 300 ευρώ για "άσκοπη μετακίνηση"!

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έμαθε για την τραγική ιστορία της 80χρονης και την ανήθικη επιβολή του προστίμου και ευαισθητοποιημένος έδωσε εντολή το μεσημέρι να μην πληρώσει η γυναίκα τα 300 ευρώ. 

O Σταϊκούρας λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το LamiaReport, επικοινώνησε και με την ηλικιωμένη αφού νωρίτερα είχε κάνει παρέμβαση στις αστυνομικές αρχές για ακύρωση του προστίμου για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας.

Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας που το πήρε χαμπάρι, είπε να ξεφτιλιστεί για να κάνει αντιπολίτευση, χωρίς να ζητήσει να ενημερωθεί για το θέμα ανέβασε στο facebook το παρακάτω : 

Alexis Tsipras
13 ώρες πριν

Μια 80χρονη γυναίκα στη Λαμία, που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση. Την ίδια ώρα που ο περιοδεύων Πρωθυπουργός γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη δημόσια υγεία, τα έκτακτα μέτρα, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας ξεχωριστά, που στερεί στοιχειώδεις ελευθερίες του για να τα τηρήσει.

Η τήρηση των μέτρων όμως αντέχεται όσο σκληρά και αν είναι, αρκεί αυτά να είναι δίκαια και να ισχύουν για όλους.

Όταν είναι άδικα και δεν ισχύουν για όλους, τότε αυτό που δικαίως κυριαρχεί στους πολίτες είναι η οργή.

3,4 χιλ.
474
375

Ακολούθησε απάντηση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό, σημειώνοντας την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα:

«Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει ανάρτηση για πρόστιμο που επιβλήθηκε, ύστερα από καταγγελία, σε ηλικιωμένη κυρία στη Λαμία. Αν ρωτούσε λίγο, θα είχε πληροφορηθεί ότι το πρόστιμο είχε ακυρωθεί  για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, ύστερα από παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πολύ πριν βγάλει ο κ. Τσίπρας την ανακοίνωσή του. Υπήρχαν μάλιστα και σχετικά δημοσιεύματα. Η εύκολη αντιπολίτευση δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά φθηνός λαϊκισμός».



Κιμούλης : Εκτός Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μετά τις καταγγελίες

 



Εκτός Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τέθηκε ο ηθοποιός ο Γιώργος Κιμούλης μετά τις καταγγελίες για ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία από συναδέρφους του.

Η ανακοίνωση

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράσταση, για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα την διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της.



Ρωσικό δημοσίευμα : Η Τουρκία προσπαθεί να αντιγράψει τους S-400

 


Η Τουρκία έχει σκοπό να αντιγράψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 προκειμένου να παράγει τα ίδια συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας.

Αρνηση της Ρωσίας

Οι πληροφορίες αυτές εμφανίστηκαν στον τουρκικό Τύπο όταν έγινε γνωστή η άρνηση της Ρωσίας να παραχωρήσει στην Αγκυρα την τεχνολογία αυτού του συστήματος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να άρουν τις κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των S-400 και την επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα avia.pro που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα.

Τούρκοι παρατηρητές καλούν την ηγεσία της Τουρκίας να κατασκευάσει τα δικά της συστήματα αεροπορικής άμυνας, βασιζόμενη στα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 Triumph, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί η Αγκυρα. Υπάρχει το προηγούμενο με την προσπάθεια αντιγραφής της κινεζικής τεχνολογίας, που ανάγκασε το Πεκίνο να διακόψει κάθε συνεργασία με την Τουρκία στον βιομηχανικό και στρατιωτικό τομέα, προστίθεται.

Προκαλούν ανησυχία

Και τονίζεται πως είναι, άλλωστε, γνωστό στους εμπειρογνώμονες ότι τα ρωσικά συστήματα προστατεύονται αρκετά αποτελεσματικά καθώς τυχόν παρέμβαση στη λειτουργία τους θα οδηγούσε σε απώλεια των δυνατοτήτων τους και εκτέλεσης της αποστολής τους.

Ωστόσο, προσπάθεια του τουρκικού στρατού να αντιγράψει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία, καταλήγει η ρωσική ιστοσελίδα.


Πηγή: avia.pro, echedoros-a.gr

in.gr



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του με τον Benjamin Netanyahu, στην Ιερουσαλήμ

 


Σας ευχαριστώ Πρωθυπουργέ για τα καλά σας λόγια, είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι στο Ισραήλ. Θυμάμαι ότι η προηγούμενη συνάντησή μας έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε, κάποια πράγματα έχουν παραμείνει αμετάβλητα.

Αλλά θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την ταχύτητα με την οποία εμβολιάζετε τον πληθυσμό σας, που θα μας επιτρέψει, όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κι άρετε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σας, να προσφέρουμε στους ισραηλινούς τουρίστες την ευκαιρία να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα δίχως πρόσθετους περιορισμούς.

Είμαι ευτυχής που οι Υπουργοί Τουρισμού θα υπογράψουν μία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, πάνω στην οποία εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας του πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να διευκολύνουμε ταξιδιώτες που διαθέτουν αποδεικτικό εμβολιασμού. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε με το Ισραήλ, καθότι είναι η χώρα που έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση του εμβολιασμού της πλειονότητας του πληθυσμού.

Είναι μεγάλη μου χαρά που τα δύο Υπουργεία μας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Και πραγματικά ελπίζω πως θα είμαι σε θέση να καλωσορίσω τουρίστες από το Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα.

Θίξατε και άλλες παραμέτρους της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία ενισχύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες, όσο περνούν οι μέρες. Όπως είπατε, πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ.

Εκπροσωπούμε δύο αρχαίους πολιτισμούς. Δύο δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προς το κοινό συμφέρον η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ θεωρώ ότι μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής.

Γνωρίζετε πως η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Άμυνας εμβαθύνεται επίσης. Είναι μεγάλη μας χαρά το γεγονός πως μια εταιρεία από το Ισραήλ έχει αναλάβει και προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ως βάση την Καλαμάτα. Και θεωρώ πως είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας που μπορούμε να οικοδομήσουμε στον τομέα της Άμυνας. Ενώ πιστεύω πως υπάρχει και πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα.

Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη της Ελλάδας στην μετά-Covid εποχή θα είναι ισχυρότατη. Γνωρίζω πως έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του Ισραήλ για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, στον κλάδο του τουρισμού. Αλλά και στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, όπου η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαθέτουμε εξαιρετικούς μηχανικούς και πολλές διεθνείς εταιρείες αντιλαμβάνονται πως αξίζει να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως και ισραηλινές επιχειρήσεις θα αδράξουν την ευκαιρία.

Επομένως, πραγματικά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και σίγουρα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συζητήσαμε σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, που τράβηξε το ενδιαφέρον μας στον διεθνή Τύπο. Με το που θα ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι για τη θερμή υποδοχή. Ανυπομονώ για την επόμενη επίσκεψή σας στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό:

Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Μία ερώτηση και για τους δύο. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη και Πρωθυπουργέ Netanyahu, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις προσδοκίες των δύο χωρών σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω έχουμε ήδη σχολιάσει επί τούτου. Έχω ταχθεί υπέρ ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δεχόμαστε, με εύκολο τρόπο, ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες. Αυτό ακριβώς είναι το project πάνω στο οποίο εργαζόμαστε με το Ισραήλ. Και εκτιμώ ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα, καθότι -όπως σας είπα- έχετε καταφέρει να εμβολιάσετε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σας και κινείστε με γρήγορο ρυθμό.

Αναμένω ότι αυτό που θα κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι, ουσιαστικά, δοκιμαστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μόλις αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, θέλουν να ταξιδέψουν, δεν ταξίδεψαν πολύ πέρυσι.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, παραμένει πολύ ασφαλέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αναμένω ότι έως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία πολύ περισσότερο. Επίσης προχωρούμε γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός έχει ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας.

Άρα προσβλέπω σε αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, «γραμμές ταχείας κυκλοφορίας», όπως κι αν τα αποκαλέσετε, ουσιαστικά πρόκειται για ένα εύκολο αποδεικτικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

Ερώτηση δημοσιογράφου (από Ισραηλινό μέσο ενημέρωσης): Κύριε Μητσοτάκη. Ένα ερώτημα. Ζητήσατε από τον κύριο Netanyahu εγγυήσεις πως η συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα είναι εις βάρος της Ελλάδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή.





Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία

 


Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο, κυρίες και κύριοι, βρίσκομαι για ακόμα μία φορά στην Κύπρο και στη ζεστή φιλοξενία της Λευκωσίας και οι δια ζώσης συναντήσεις μας θα ήταν ακόμα περισσότερες εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τις υποκαθιστούν η συχνή -εβδομαδιαία πρακτικά- τηλεφωνική επικοινωνία μας. Και όπως όλοι γνωρίζετε και όπως ανέφερε και ο κύριος Πρόεδρος, η σημερινή μου επίσκεψη γίνεται σε μία ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον του Κυπριακού.

Διαβεβαίωσα λοιπόν, για ακόμα μια φορά, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αποτελεί ένα θέμα εθνικό. Αποτελεί αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα. Αποτελεί πράξη δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές άλλωστε, αγαπητέ μου Νίκο, συγκροτούν -όπως πολύ σωστά είπες- το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Και ταυτόχρονα το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Τις επιλογές αυτές αξίζει να σημειωθεί ότι υπογραμμίζει και η πρόσφατη απόφαση 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κρίνει ως μόνη βιώσιμη λύση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ίδιο πνεύμα απηχεί και το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποτυπώθηκε στο ανακοινωθέν του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο, μόλις πρόσφατα, πριν από λίγους μήνες, στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Πρόεδρος. Είναι το πολύτιμο αποτέλεσμα μιας πολυετούς, επίπονης διαπραγματευτικής προσπάθειας που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί.

Δυστυχώς, η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται, τουλάχιστον αν ακούσει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών. Κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το απορρίπτει φυσικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος», ήταν τα λόγια του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από λίγες ημέρες. Συνεπώς, η Άγκυρα και ο κύριος Tatar θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων, όπως τον περιέγραψα. Και προσυπογράφω απόλυτα τη δήλωσή σας, κύριε Πρόεδρε, ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Αμετακίνητη κοινή μας θέση παραμένει η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις. Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Οι θέσεις αυτές ορίζουν και τη στάση μας στις διαπραγματεύσεις που επιχειρεί να επανεκκινήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία του. Θα είμαστε παρόντες, σε απόλυτο συντονισμό, στην άτυπη πενταμερή που αναμένουμε και ελπίζουμε να συγκαλέσει πολύ γρήγορα ο κύριος Guterres. Και όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι επίσης παρούσα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι επαφές, όπως έχω πει πολλές φορές, στις οποίες προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με μηδενική αφέλεια. Πρόκειται άλλωστε για ένα ακόμη πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας. Η σύμπτωση λόγων και πράξεων και τελικά η πρόθεση να επανέλθει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.

Θέλω να επαναλάβω και εδώ, στην Κύπρο, ότι η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών που χρονίζουν. Το πετύχαμε υπογράφοντας συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία. Το πετύχαμε υπογράφοντας συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων. Όποτε λοιπόν υπάρχει βούληση, διάθεση, καλό και θετικό κλίμα -το οποίο εύχομαι ειλικρινά να διατηρηθεί- υπάρχει η δυνατότητα προβλήματα αυτής της φύσης να αντιμετωπιστούν. Προϋπόθεση πάντα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος, συζητήσαμε εκτενώς και τα ζητήματα τα οποία αφορούν συνολικά τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Γνωρίζετε ότι φεύγοντας από την Κύπρο θα βρεθώ στη συνέχεια σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Netanyahu, επανεπιβεβαιώνοντας και το πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Είναι σχήματα ειρήνης τα οποία δεν αποκλείουν επί της αρχής κανέναν.

Και βέβαια συζητήσαμε με τον κύριο Πρόεδρο τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προετοιμασία για τα επόμενα Συμβούλια κορυφής. Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένα έκτακτο εμβόλιμο Συμβούλιο στις 25 και 26 Φεβρουαρίου και βέβαια το τακτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει χώρα στα τέλη Μαρτίου. Στα οποία φυσικά θα συζητήσουμε και ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπου Ελλάδα και Κύπρος τα έχουμε καταφέρει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γνωρίζουμε ότι είναι μια συνεχής μάχη με το χρόνο, με ιούς οι οποίοι δυστυχώς μεταλλάσσονται. Και βέβαια έχουμε επιμείνει και οι δύο -και θέλω να το τονίσω αυτό- στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται τις δόσεις των εμβολίων τις οποίες έχει συμφωνήσει με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα ήμασταν έτοιμες σήμερα να κάναμε πολλά περισσότερα εμβόλια. Έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να το πετύχουμε. Ο λόγος που δεν το κάνουμε είναι πολύ απλά διότι δεν έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας ακόμα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί εντός των επόμενων μηνών, ώστε να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε να μας βρει το καλοκαίρι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Συζητήσαμε βέβαια -και θα κλείσω με αυτό- και το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Του πώς θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε ευρωπαίους -αλλά όχι μόνο- ταξιδιώτες από άλλα μέρη του κόσμου που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχοντας ως αποδεικτικό στοιχείο -και αυτό ζητάμε, αυτό ζητάω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η διαδικασία να είναι μια τυποποιημένη και εύκολη διαδικασία- να έχουμε ως αποδεικτικό στοιχείο την απόδειξη του εμβολιασμού. Ώστε να διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο την επαναφορά σε μία στοιχειώδη κανονικότητα ως προς τον τουρισμό το καλοκαίρι, από τον οποίο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είμαστε πολύ εξαρτημένοι.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μία αναφορά στον τίτλο ενός σημαντικού βιβλίου του διπλωμάτη και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη, πατέρα του αλησμόνητου Γιάννου. «Η Κύπρος δεν είναι, το επαναλαμβάνω, δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία». Έχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, έχει δίπλα της την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δίπλα της τη Διεθνή Κοινότητα. Και με αυτές τις δυνάμεις και με αυτές τις συμμαχίες θα πορευθεί στο δρόμο για τα δικά της δίκαια, μέχρι να ξαναγίνει η Μεγαλόνησος, αγαπητέ μου Νίκο, νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της.

Για ακόμα μία φορά σε ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία.