Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ατμόσφαιρα πανικού στο Αφγανιστάν

 


Σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Καμπούλ, η τεράστια αεροπορική βάση του Μπαγκράμ –στην ουσία, μια μικρή πόλη με στρατώνες και αεροδρόμιο– υπήρξε επί 20 χρόνια το κέντρο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Μιας παρουσίας που είχε εντελώς άδοξο τέλος. Γύρω στις 3 τα χαράματα την περασμένη Παρασκευή οι Αμερικανοί εκκένωσαν, με άκρα του τάφου σιωπή, τη βάση τους, ολοκληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την αποχώρηση από τη χώρα, χωρίς καν να ειδοποιήσουν τους Αφγανούς στρατιώτες που φυλούσαν σκοπιές ή τους διοικητές τους. Είκοσι λεπτά αργότερα έσβησαν τα φώτα, για να ακολουθήσει επιδρομή από ορδές Αφγανών που βάλθηκαν να κάνουν πλιάτσικο σε ό,τι είχαν αφήσει πίσω τους οι Αμερικανοί.

Τα παραπάνω κατήγγειλε, με έκδηλη πικρία, μιλώντας στο BBC ο νέος Αφγανός διοικητής της νευραλγικής βάσης, πτέραρχος Ασαντουλάχ Κοϊστάνι, ο οποίος επωμίζεται μια δύσκολη αποστολή: να υπερασπιστεί, μαζί με τους 3.000 στρατιώτες που έχει υπό τις διαταγές του, τη βάση του Μπαγκράμ απέναντι στους Ταλιμπάν, οι οποίοι κινούνται απειλητικά στις γύρω περιοχές. Το τελευταίο διάστημα το ισλαμικό φονταμενταλιστικό κίνημα, που προσέφερε άσυλο στον Οσάμα μπιν Λάντεν και πολέμησε τους Αμερικανούς, κερδίζει ταχύτατα έδαφος, εκμεταλλευόμενο την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων. Ηδη ελέγχει το ένα τρίτο της αφγανικής υπαίθρου και περικυκλώνει μεγάλες πόλεις, αν και η ηγεσία του δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να καταλάβει την Καμπούλ – μια κόκκινη γραμμή για τους Αμερικανούς.

Η κατάσταση διαγράφεται τραγική για την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γάνι, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το προηγούμενο διήμερο, 1.037 άνδρες του κυβερνητικού στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους χωρίς μάχη και πέρασαν τα σύνορα αναζητώντας ασφάλεια στο γειτονικό Τατζικιστάν, ο πρόεδρος του οποίου, Εμομαλί Ραχμόν, ανήγγειλε χθες την επιστράτευση 20.000 ανδρών για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Ο Ραχμόν είχε χθες επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει τους γείτονές του για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης. Η Ρωσία διατηρεί στο Τατζικιστάν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της εκτός συνόρων.

Ανησυχία για αεροδρόμιο

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους γείτονες και συμμάχους του Αφγανιστάν ο κίνδυνος να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, κάτι που θα απέκλειε την κεντρική κυβέρνηση από τον έξω κόσμο. Επί του παρόντος, την ασφάλεια του στρατοπέδου περιφρουρούν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει, σε συνεργασία με στρατεύματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προσφερθεί να αναλάβει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την ασφάλεια του στρατοπέδου, υπό τον όρο ότι θα της παρασχεθεί οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ και του Αμερικανού ομολόγου του, Λόιντ Οστιν. 

Οι δυσμενείς εξελίξεις υποχρεώνουν αρκετές χώρες να κλείσουν προξενεία και να συρρικνώσουν τις διπλωματικές αποστολές τους στο Αφγανιστάν. Ηδη έκλεισαν τα προξενεία της Τουρκίας και της Ρωσίας στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ενώ με μειωμένο προσωπικό λειτουργούν οι αποστολές του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, της Ινδίας και του Πακιστάν. Σημαντική μείωση υπέστη και το προσωπικό της τεράστιας αμερικανικής πρεσβείας στη θωρακισμένη πράσινη ζώνη της πρωτεύουσας Καμπούλ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Δουλεύουμε 179 ημέρες αποκλειστικά για να συντηρούμε το κράτος

 


Δουλεύουμε για το κράτος σχεδόν τις μισές ημέρες του χρόνου. 

Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης, το 2021, από τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 179 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές. Με βάση την ανάλυση "Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας" για την Ελλάδα ήταν η 29η Ιουνίου του 2021, αφού έως τότε κάθε μισθός και ημερομίσθιο προοριζόταν για τα κρατικά ταμεία. Την τελευταία πενταετία, σταθερά σχεδόν το μισό εισόδημα που παράγεται στην Ελλάδα πηγαίνει στο κράτος. Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 θα έρθει σε 42 ημέρες και συγκεκριμένα την 10η Αυγούστου.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά το πόσους φόρους πληρώνουμε, δεν θα ήταν ίσως αρνητικό αν η ανταποδοτικότητα των φόρων, με τη μορφή των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών, ήταν υψηλού επιπέδου. Ο πίνακας κατάταξης των χωρών δείχνει πως πολλές ανεπτυγμένες χώρες πληρώνουν υψηλούς φόρους: Ιταλία, Φινλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Γαλλία κ.λ.π. δουλεύουν περισσότερες μέρες από την Ελλάδα για το κράτος. Προφανώς, όμως, οι περισσότερες από αυτές, έχουν πολύ υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες και κοινωνικά επιδόματα.

Μία ακόμη σύγκριση που προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΦίΜ είναι εντυπωσιακή: Το ποσό που πληρώνουν κάθε χρόνο οι Ελληνες για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και το οποίο είναι διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που πληρώνουν για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Συγκεκριμένα, για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες πλήρωσαν το 2019 περί τα 44,4 δισ. ευρώ, ενώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλήρωσαν το 71,9 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των ημερών που δουλεύουμε για το κράτος ήταν αλματώδης την περίοδο της κρίσης. Ως το 2010, δουλεύαμε 137-147 ημέρες τον χρόνο, ενώ στη συνέχεια, προφανώς λόγω δραματικής πτώσης του ΑΕΠ, αλλά και φοροεισπρακτικών μέτρων, φτάσαμε έως και τις 186 ημέρες το 2018.

Από την ανάλυση της έκθεσης προκύπτουν τα εξής:

1. Το 2021 δουλέψαμε 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου

2. Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δισ. και είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (ενδεικτικά: 44,4 δισ. το 2019 για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, σύμφωνα με την προ πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

3. Η Ελλάδα, καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2020 (11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο) ανάμεσα στις 23 Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και για τους δύο δείκτες.

4. Η Ελλάδα, καταγράφει χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2019, όντας 24η ανάμεσα στις 26 Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ παράλληλα σημειώνει την 8η υψηλότερη επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) στις 26 χώρες του δείγματος, για το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρο Σκούρα, "Τα διαχρονικά δεδομένα της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας αναδεικνύουν δύο σημαντικά συμπεράσματα: αφενός, την εκτίναξη του φορολογικού βάρους που επωμίστηκαν πολίτες και επιχειρήσεις κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών εκείνης της περιόδου, και αφετέρου την συγκράτηση αυτής της επικίνδυνης τάσης τα τελευταία δύο χρόνια. Βεβαίως, όπως καταδεικνύει ο συνυπολογισμός των ελλειμμάτων, που φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται στη μεθοδολογία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Άλλωστε, όπως επανειλημμένα και οδυνηρά έχει αποδειχθεί στην πράξη, όταν τα ελλείμματα δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή, το κόστος που εντέλει θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες θα είναι δυσβάσταχτο".


Πηγή



Αγωγή και μήνυση καταθέτει ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά ΕΦΣΥΝ για άθλιο συκοφαντικό δημοσίευμα

 



Δέν είναι η πρώτη φορά που η ΕΦΣΥΝ γράφει fake news λέει ψέματα και προκαλεί πετώντας λάσπη.

Αγωγές και μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο ανέφερε ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είχε δώσει προσωπικά εντολή στις 22 Οκτωβρίου του 2020 να περάσει η ομάδα της Φενερμπαχτσέ από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στην ομάδα υπόπτα κρούσματα κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει επισημαίνει τα εξής:

«Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Με εντολή Χαρδαλιά μπήκαν ασθενείς στη χώρα» και προς αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνω τα εξής:

Πρόκειται για συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος μου προσωπικά και με εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα ή έχω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην Πολιτική Προστασία. Ως εκ τούτου, άμεσα καταθέτω αφενός μεν αγωγή για τα όσα ψευδώς αναφέρονται για εμένα σε αυτό, αφετέρου δε μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ώστε η υπογράφουσα δημοσιογράφος και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν και να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκόμενων προσώπων.

Ως προς την ουσία του ζητήματος, επισημαίνω ότι ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων – συνοδών της ομάδας μπάσκετ Fenerbahce με πυρετό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.  

Η ομάδα Fenerbahce αφίχθη στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 2020 με ειδική πτήση charter και όλα τα μέλη της οδηγήθηκαν στον καθορισμένο χώρο υποδοχής του αεροδρομίου, όπου πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος των απαιτούμενων για την είσοδό τους στη χώρα εγγράφων κατά την προβλεπόμενη διαδικασία (PCR test 72 ωρών και PLF) και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Euroleague και της FIBA. Σημειωτέον ότι για όλες τις αφίξεις στη χώρα δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει διαδικασία θερμομέτρησης. 

Η μόνη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας αφορά στην έγκριση του αιτήματος της ομάδας του Παναθηναϊκού και της αεροπορικής εταιρείας FreeBird για κατ’ εξαίρεση έγκριση της εισόδου της Fenerbahce στη χώρα που υπεβλήθη στις 8 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων από Τουρκία προς Ελλάδα την περίοδο εκείνη και η οποία δόθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις υποχρεώσεις προς Euroleague και της FIBA.

Τέλος, την αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική και στα όρια της εμμονικής ιδεοληψίας δημοσιογραφική συμπεριφορά της συντάκτου του εν λόγω δημοσιεύματος που δεν ζήτησε καν την άποψή μου και τη θέση μου για την κατάπτυστη και συκοφαντική προς το πρόσωπό μου εκ μέρους της έωλη και ανυπόστατη καταγγελία, την αφήνω στην κρίση των συναδέλφων της δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, αλλά και όλων εκείνων που επικαλούνται κατά το δοκούν και ψευδεπίγραφα τη δημοκρατία, αλλά κλείνουν τα μάτια τους σε φασιστικής λογικής επιλογές στοχοποίησης προσώπων για λόγους μικροπολιτικού οφέλους».  



Καραγκιοζιλίκι αρνητή καταστηματάρχη απαγορεύει την είσοδο σε όσους… έχουν κάνει εμβόλιο!


 

Ένα ακόμα γελοίο περιστατικό με αρνητή εμβολιασμού που διαθέτει μαγαζί επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, αφού απαγόρευσε την είσοδο σε όσους… έχουν κάνει το εμβόλιο!

Αυτός ο επικίνδυνος αρνητής δημιούργησε δικιά του κατηγορία και για να προκαλέσει απαγορεύει, την είσοδο στους εσωτερικούς του χώρους σε όσους έχουν εμβολιστεί!

Μάλιστα σε ανάρτηση του περηφανεύεται για το καραγκιοζιλίκι και ανεβάζει φωτογραφίες με το απαγορευτικό : «Το πρώτο μαγαζί εστίασης πανελλαδικά, που επιτρέπεται μόνο σε μη εμβολιασμένους πολίτες, η χρήση του εσωτερικού χώρου. Επειδή πρέπει να υπάρχει ισότητα και ισομερία στην κοινωνία μας».



Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Περιστερίου και αποτελεί όπως όλα δείχνουν το πρώτο κατάστημα εστίασης σε όλη τη χώρα που προχωράει στη συγκεκριμένη ενέργεια και θα είναι και το πρώτο που θα σφραγιστεί σύντομα στους ελέγχους γιατί απλά ο ιδιοκτήτης νομίζει ότι είναι πονηρός ενώ είναι εγκληματικά και ανεύθυνα επικίνδυνος.




Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αΐτής

 



Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ο πρόεδρος της Αΐτής Ζοβενέλ Μοΐζ.

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ, ο πρόεδρος της Αΐτης δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, η σύζυγος του 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα.

Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια».

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Με την Αϊτή να είναι πολιτικά διχασμένη και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες αναταραχές.

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα βίας, καθώς συμμορίες μάχονται μεταξύ τους και ενάντια στην αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων.

Αυτή η βία τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας.

Ο Μοΐζ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, καθώς και ότι γίνεται πιο αυταρχικός, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ενημερωθεί για την «τραγική επίθεση» κατά του Μοΐζ και της συζύγου και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως αναφέρθηκε στο δίκτυο MSNBC.

«Συγκεντρώνουμε ακόμη πληροφορίες», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι στο MSNBC. «Αυτή τη στιγμή, ακόμη τις αξιολογούμε».


Με πληροφορίες από Reuters, AFP, DW

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Τρόφιμος του ψυχιατρείου επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε 4 άτομα


 

Άνδρας 54 ετών, τοξικομανής, κρατώντας ματσέτα επιτέθηκε σε περαστικούς και τραυμάτισε τέσσερα άτομα. 

Ο δράστης, που σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, στη συνέχεια ταμπουρώθηκε στο σπίτι του στην οδό Μακρυγιάννη και συνελήφθη λίγο αργότερα από την ΕΛ.ΑΣ.

«Βγήκε ξαφνικά ένας με ένα μεγάλο μαχαίρι και άρχισε να χτυπά κόσμο», λέει αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι την ώρα της επίθεσης ο δράστης ήταν σε κατάσταση αμόκ, και μάλιστα φέρεται να αυτοτραυματίστηκε.




Ολλανδός αστυνομικός ρεπόρτερ πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε δρόμο του Άμστερνταμ

 


Ολλανδός αστυνομικός ρεπόρτερ πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε δρόμο, στο κεντρικό Άμστερνταμ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο άνδρας που τραυματίστηκε σοβαρά είναι ο Πέτερ Ντε Βρις, ανέφερε η εφημερίδα Parool, προσθέτοντας ότι ο δημοσιογράφος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Ένας άντρας πυροβολήθηκε στη Λάνγκε Λαϊντεσβαρστράτ», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, αναφερόμενη σε έναν δρόμο κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες πλατείες της πόλης. «Πολλές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν και η αστυνομία αναζητά τον ύποπτο ή τους υπόπτους».

Η Parool, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες τόνισε ο Ντε Βρις πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη σκηνή του περιστατικού που εμφανίζει πολλούς ανθρώπους συγκεντρωμένους γύρω από ένα άτομο ξαπλωμένο στο έδαφος.

Ο Ντε Βρις είναι διάσημος στην Ολλανδία, γνωστός για την ερευνητική του δουλειά, έπειτα από την απαγωγή το 1983 του μεγιστάνα της μπύρας, Φρέντι Χάινεκεν. Ο Ολλανδός ρεπόρτερ έγινε γνωστός στις ΗΠΑ για τις έρευνές του για την εξαφάνιση της έφηβης Νάταλι Χολογούεϊ το 2006 και 

Ο Ντε Βρις κέρδισε το 2008 ένα διεθνές βραβείο Emmy στην κατηγορία επικαιρότητας για τις έρευνες του στην υπόθεση εξαφάνισης της εφήβου Νάταλι Χολογούεϊ στην Αρούμπα το 2005.

Ένας φερόμενος ένοπλος συνελήφθη λίγο αργότερα από το περιστατικό, ανέφερε η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Η αστυνομία είπε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτό το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι θα προβεί σε ενημέρωση αργότερα σήμερα το βράδυ.

Ο Ντε Βρις είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν από εγκληματίες του υποκόσμου, που συνδέονταν με αρκετές υποθέσεις τις οποίες είχε ερευνήσει ο ίδιος.



Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ της Καισαριανής - οι κακοποιοί τραυμάτισαν πολίτη

 


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε σούπερ μάρκετ της Καισαριανής, κατά την οποία μάλιστα ένας νεαρός πολίτης τραυματίστηκε έπειτα από πυροβολισμό των κακοποιών.

Οι δύο κακοποιοί εισέβαλαν σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλων πραγματοποίησαν τη ληστεία. Κατά την αποχώρηση τους, ωστόσο, ένας 20χρονος πολίτης επιχείρησε να τους σταματήσει, με τους δράστες να πυροβολούν και να τον τραυματίζουν.

Ο πολίτης τραυματίστηκε στο κάτω άκρο από το τζάμι στο οποίο έριξαν την σφαίρα οι κακοποιοί, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς.

Το κατάστημα, την ώρα της ληστείας ήταν γεμάτο, και οι κακοποιοί κατάφεραν να αφαιρέσουν τα μετρητά από τρία ταμεία του καταστήματος.

Το super market βρίσκεται στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών, οι οποίοι διέφυγαν μετά το συμβάν. 



Χάλασε το προξενιό σε καταυλισμό Ρομά μίλησαν τα όπλα κινδύνεψαν κάτοικοι χωριού

 


Οι Ρομά είναι πληγή για την χώρα και κάθε καταυλισμός είναι φωλιά πάρα πολύ επικίνδυνων κακοποιών κάθε είδους.

Στο πόδι σηκώθηκε ολόκληρο το χωριό Ανθήλη έξω από τη Λαμία, το βράδυ της Τρίτης (6/7) από την άγρια συμπλοκή μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport για σχεδόν 30 λεπτά ακουγόντουσαν πυροβολισμοί από τον καταυλισμό των Ρομά. Είχαν προηγηθεί προφορικές αντεγκλήσεις, αλλά και άγριο ξύλο μεταξύ των δύο οικογενειών, που φέρεται να τα χάλασαν στο… προξενιό και είπαν να ξεκαθαρίσουν σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο και βάζοντας σε κίνδυνο αθώους πολίτες.

Αποτέλεσμα ήταν ένα άτομο να μεταφερθεί - από τους ίδιους τους Ρομά - τραυματισμένο από σκάγια στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ άλλα δύο άτομα ζήτησαν ασθενοφόρο καθώς έφεραν θλαστικά τραύματα από τη συμπλοκή.

Οι κάτοικοι του χωριού που έχουν δίπλα τους ένα επικίνδυνο καταυλισμό Ρομά, κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους, υπήρχαν όμως και άνθρωποι που δεν είχαν τελειώσει τις δουλειές τους στα χωράφια και έπαιρναν με αγωνία την αστυνομία, καθώς φοβόντουσαν μη φάνε καμία αδέσποτη απο τους Ρομά.

Στο σημείο έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον Διευθυντή της ΔΑ Φθιώτιδας Αστυνομικό Διευθυντή Δημήτρη Φούρλα και προχώρησαν σε εφτά προσαγωγές από άτομα των δύο οικογενειών.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεφεύγει η κατάσταση μεταξύ των Ρομά στον καταυλισμό της Ανθήλης. Συχνά - πυκνά ξεκινούν φραστικά επεισόδια και το ίδιο συχνά, οι καυγάδες καταλήγουν σε βίαια επεισόδια. 

Αυτή τη φορά μίλησαν και τα όπλα, ενώ στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ακόμη και εμπρηστικές επιθέσεις στα σπίτια μεταξύ αυτών που έχουν διαφορές!



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα Τετάρτη στην Αττική Οδό λόγω κινηματογραφικών γυρισμάτων

 


Λόγω πραγματοποίησης κινηματογραφικών γυρισμάτων, την Τετάρτη 7-7-2021 κατά τις ώρες 05.00΄ έως 18.00΄, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά Λωρίδα Κυκλοφορίας, που οδηγεί στο Σταθμό Διοδίων Παλλήνης, καθώς και στις Λωρίδες Κυκλοφορίες 1 έως και 5 του σταθμού Διοδίων Παλλήνης, Νότια προς Κατεχάκη (δεξιότερες λωρίδες διοδίων) της Αττικής Οδού, περιοχής Δήμου Παλλήνης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τα εξής εναλλακτικά δρομολόγια:

Από Ραφήνα προς Κατεχάκη: δύο αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας (Χ-11,8 έως Χ/θ- 11,55) - εν συνέχεια διέλευση από Διόδια Παλλήνης Νότια από τις Λωρίδες 6 έως 11 (η αρίθμηση ξεκινάει από το δεξί τμήμα της οδού).

Από οικισμό «ΠΕΤΣΑ» προς Κατεχάκη: είσοδος από παράδρομο Χ-8-2 (Χ-11,6) στην ήδη αποκλεισμένη δεξιά λωρίδα - χ/θ Χ-11,55 είσοδος στις αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας προς διόδια.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των γυρισμάτων και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.



Μόνο με καθήμενους θα λειτουργούν τα μπαρ αλλιώς λουκέτο

 


Μόνο με καθήμενους πελάτες θα λειτουργούν από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, οι χώροι διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ κ.λπ), ενώ αυστηρές θα είναι οι ποινές για τους ιδιοκτήτες που δεν θα τηρούν τα μέτρα. 

Όπως ανακοίνωσε εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση. 

Τα 1.797, δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση απο το να κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους πολίτες απο την μετάλλαξη Δέλτα, ιδιαίτερα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η διασπορά είναι πλέον μεγάλη, λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε:

Από την Πέμπτη όλοι οιχώροι εστίασης, μπαρ, κέντρα δοιασκέδασης, θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί.

Όσοι ελέγχονται και παραβιάζουν τα μέτρα, θα έχουν άμεσα προσωρινή αναστολή δραστηριότητας, από την πρώτη παράβαση και από την επόμενη ημέρα.

-Καταστήματα κάτω των 200 τμ, πρόστιμο 2.000 ευρώ και και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες,

-Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

-Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για  15 ημέρες.

-Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες)».






Πιο εύκολη η εγγραφή ετεροδημοτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

 


Στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε απόφαση με την οποία ψηφιοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των ετεροδημοτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και φιλοξενείται στην διεύθυνση https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς αποκτούν τη δυνατότητα να εγγράφονται ηλεκτρονικά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής  τους περιφέρειας.

Η διαδικασία εγγραφής απαιτεί τρία απλά βήματα: Είσοδος στην εφαρμογή μέσω Taxis Net, συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης και οριστικοποίηση της αίτησης. Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης αποδίδεται αυτόματα αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκλογέα.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών μπορούν να υποβάλλονται και στους οικείους Δήμους, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Για πρώτη φορά ο εκλογέας θα μπορεί να δηλώσει πού θα ψηφίσει έως και τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη εκλογών, ενώ έως τώρα απαιτείτο τουλάχιστον ένα δίμηνο πριν την προκήρυξή τους.



Δύο χρόνια με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Την Τετάρτη, 7 Ιουλίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές που οδήγησαν στη συγκρότηση Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο διάστημα αυτό:

Ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.  

Η Κυβέρνηση -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- θα ακολουθήσουν και άλλες.

Έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες,  ο ΕΝΦΙΑ, ο Φ.Π.Α. στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές.

Έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων:  Αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Η Κυβέρνηση στήριξε το Ε.Σ.Υ. με τριπλασιασμό των Μ.Ε.Θ., προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έγκαιρη προμήθεια υλικού, ενώ  οργάνωσε και εφαρμόζει υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού. 

Παράλληλα, στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά τους πληττόμενους πολίτες, καθώς άπλωσε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Διέθεσε 41  δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων εργαζόμενων και ανέργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.

Δρομολογήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπήκαν, ταυτόχρονα, σε εφαρμογή  δύο οριζόντιες τολμηρές πολιτικές  πρωτοβουλίες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Η πρώτη αφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Κράτους, όπου ήδη καταγράφεται εντυπωσιακό άλμα: Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα gov.gr για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.  Τέθηκαν σε λειτουργία οι πλατφόρμες για την ψηφιακή θυρίδα των πολιτών, την τηλεκπαίδευση, το σύστημα άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112» και την οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Ο πολίτης άρχισε ξανά να εμπιστεύεται το Κράτος.

Η δεύτερη αφορά στην πράσινη μετάβαση  με τη δρομολόγηση σχεδίων απολιγνιτοποίησης, ηλεκτροκίνησης, δυναμικής στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αναδασώσεων και διαχείρισης αποβλήτων.

Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις στο αξιόχρεό της. Η χώρα πέτυχε  κατά το πρώτο τρίμηνο, μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όρους Α.Ε.Π.. Κερδίσαμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, κύρος και αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας.

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή:

Αντιμετώπισε  με αποφασιστικότητα την καθοδηγούμενη  απόπειρα  εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και πέτυχε σημαντικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Απέκρουσε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αλλά και ενεργοποίηση συμμαχιών την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνοποίησε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ενίσχυσε και διεύρυνε τις στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή.

Κατέδειξε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

 Προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την  Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.  

Η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια ανέκτησε  την αξιοπιστία της και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από παρατηρητής έγινε  συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ε.Ε.. Και αναγνωρίζεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.



Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε

 



Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών:

Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού.

Όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου. Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν.

Να επαναλάβω ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων. Ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.