Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Άρα η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική; ρωτά Τούρκος δημοσιογράφος τον Ταγίπ Ερντογάν



Με ένα άρθρο καταπέλτη απαντά σε σημερινό του άρθρο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Μπουράκ Μπεκντίλ, στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Ερντογάν αναφορικά με τα σύνορα τις χώρας και τη συνθήκη της Λωζάνης. 

Στο άρθρο του με τίλτο «Άρα, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική;» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Ορισμένοι παρατηρητές έχουν τον τελευταίο καιρό συμβουλεύσει τις ξένες κυβερνήσεις να μην ανησυχούν και πάρα πολύ για τις επιθετικές αλυτρωτικές δηλώσεις της Τουρκίας (μέσω του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), διότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και όχι για το ξένο κοινό. Λοιπόν, και ναι και όχι. Είναι αλήθεια πως η αναθεωρητική / εθνικιστική ρητορική πουλάει πολύ καλά στην ιδεολογική αγορά της Τουρκίας (και όλο και περισσότερο και σε άλλες χώρες). Είναι, επίσης, αλήθεια, πως τα σχόλια του Ερντογάν στοχεύουν στον μέσο ψηφοφόρο – τον Τούρκο ψηφοφόρο που μπορεί να πείσει πιο εύκολα με την αλυτρωτική ρητορική του που περιλαμβάνει δηλώσεις όπως «το ένδοξο παρελθόν μας», «η μεγάλη αδικία που υπέστη το μεγάλο έθνος μας πριν από έναν αιώνα», «τι χρειάζεται για να διορθώσουμε τη λάθος ροή της ιστορίας» ή «μια μέρα θα αναβιώσουμε την αυτοκρατορία μας». 

Προσθέστε σε αυτά την ρητορική «είμαστε οι πιο ευσεβείς Μουσουλμάνοι» και δε θα κερδίσετε απλά έναν ψηφοφόρο αλλά έναν αφοσιωμένο οπαδό που θα είναι προετοιμασμένος να πεθάνει ή να σκοτώσει για σας. Όμως, το γεγονός πως η κύρια ομάδα – στόχος του Ερντογάν είναι ο μέσος Τούρκος ψηφοφόρος, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο ίδιος ολόψυχα πιστεύει σε ό,τι λέει, ή ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τη ρητορική του σε μια παράλογη δράση κάποια μέρα εάν νομίζει, σε μία στιγμή εσφαλμένου υπολογισμού, πως η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να «διορθώσει τη λάθος ροή της ιστορίας», σύμφωνα και με τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. Επιπλέον ,τροφοδοτώντας με τέτοια συνθήματα μια κοινωνία γνωστή για την ξενοφοβία της, την νοοτροπία του αυτό-απομονωτισμού και την συλλογική επιθυμία να επιστρέψει στις ημέρες της δόξας, είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι πολιτικά επικίνδυνο δεδομένου ότι οι 18άρηδες σημερινοί «στρατιώτες» του Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να γίνουν, σε μερικές δεκαετίες, ο Τούρκος ηγέτης – ένας άλλος και πολύ πιο άγριος Ερντογάν. 

Το πιο σημαντικό, η ρητορική του κου Ερντογάν δεν στερείται μόνο του απλούστερου κανόνα της λογικής, αλλά είναι επίσης ασυνεπής. Ξεχάστε την τελευταία αλυτρωτική του ομιλία, που υποτίθεται πως η Τουρκία θα μπορούσε να είχε σήμερα 3,5-4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης αντί για τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της. Θα μπορούσε να έχει. Αλλά δεν έχει. Γιατί, στον μυαλό των ισλαμιστών, μετράει το μέγεθος; Είναι η Τουρκία, με οποιοδήποτε αξιόπιστο διεθνές κριτήριο, μια χώρα καλύτερη ας πούμε, από την Ελβετία – η οποία εκτίνεται σε 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή στο 5% της τουρκικής γης; 

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. «Αυτά τα νησιά κάτω από την μύτη μας ήταν δικά μας» είπε. «(Σε αυτά τα νησιά) υπάρχουν μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας…» Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εφαρμόζοντας την ίδια λογική σε αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία, μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε αξιώσεις που σίγουρα δεν θα αρέσουν στον κ. Ερντογάν. Εάν το «έχουν χώρους λατρείας, την ιστορία και τα μνημεία (από το παρελθόν)» σε χώρες του εξωτερικού θα μπορεί να δώσει σε ξένες χώρες το δικαίωμα να διεκδικούν εδάφη, τότε εμείς οι Τούρκοι θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να υπομείνουμε τις δυσκολίες ενός μακρινού ταξιδιού σε κάποια μακρινή στέπα. Ξεχάστε τα αμέτρητα μνημειακά και ιστορικά σημάδια στα εδάφη της Ανατολίας που ανήκουν στην προ-τουρκική εποχή, σημειώστε μόνο το γεγονός πως, πρώτον η πατριαρχική μητρόπολη των Ελληνορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη, που οι οπαδοί του Ερντογάν με τόσο πάθος θέλουν να μετατρέψουν σε τζαμί, χτίστηκε το 537 μ.Χ. ή 816 χρόνια προτού χτιστεί το πρώτο τζαμί στην πόλη και δεύτερον, επειδή ο κος Ερντογάν μιλά συχνά για τον «στόχο 2071», συνδυάζοντάς το με το έτος 1071, που σηματοδοτεί την έλευση των Τούρκων στις περιοχές της Ανατολίας, παραδέχεται ότι υπήρχαν μη τουρκικοί πολιτισμοί, τόποι λατρείας και ιστορίας στα εδάφη που είναι σήμερα η Τουρκία. 

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως αυτοί οι μη τουρκικοί πολιτισμοί έχουν σήμερα κάποια νόμιμη διεκδίκηση επί του τουρκικού εδάφους σήμερα. Όπως η οθωμανική ιστορία ή τα τζαμιά σε γειτονικές χώρες δε θα έπρεπε να δώσουν νόμιμη αξίωση στην Τουρκία να διεκδικεί αυτό που σήμερα είναι μια ξένη χώρα. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι παραδίδει μαθήματα ιστορίας σε όλους. Θα πρέπει όμως πρώτα να μάθει πως η ιστορία δεν ξεκίνησε το 1071 ή το 1453». 

Burak Bekdil is a Turkish columnist writing currently for the daily Hürriyet. James Cuno, art historian and President of the J. Paul Getty Trust, describes Bekdil as “a frequent critic of Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan. Ιn 2002, he received an eighteen month suspended sentence for “insulting the judiciary”. 




Πηγή: mignatiou.com


Αγνοείται η τύχη του ηγέτη της Αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας





Σημάδια ζωής από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει να δώσει ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Leopoldo Lopez.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, η σύζυγός του Lilian Tintori, υποστηρίζει ότι ο Lopez αγνοείται από το περασμένο Σάββατο οπότε και θέλησε να τον επισκεφτεί στη φυλακή με τα παιδιά τους, αλλά οι Αρχές δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

"Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον Leopoldo", δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Tintori κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Καράκας, ενώ πρόσθεσε : "Είναι πάνω από 120 ώρες που έχουν περάσει χωρίς κάποια πληροφόρηση. Δεν μου επέτρεψαν  να τον δω, δεν επέτρεψαν την είσοδο στα παιδιά μας, στους δικηγόρους, είμαστε απομονωμένοι".

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η Lilian Tintori μαζί με δεκάδες υποστηρικτές του συζύγου της, πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης αγρυπνία  έξω από την φυλακή του ακρωτηρίου Ramo, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές και τον πρόεδρο Μαδούρο – στον οποίο καταλογίζει ευθύνες - να δώσουν στοιχεία για τη ζωή του Lopez (μέχρι τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος).  



Πηγή : capital.gr


''Ένας Καινούργιος Φίλος'': Μια καμπάνια ενημέρωσης για τον διαβήτη ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Θεσσαλονίκη




Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδευτικός –σύμφωνα με την καταγγελία - έβγαλε έξω από την τάξη μαθήτρια που έκανε την ινσουλίνη της γιατί η εικόνα της ωθεί τους συμμαθητές της στα ναρκωτικά. Το σχολείο υποστηρίζει ότι το συμβάν δεν εκτυλίχτηκε έτσι, ωστόσο, τα περιστατικά μη αποδοχής ή ακόμα και στιγματισμού - περιθωριοποίησης των διαβητικών παιδιών που παρατηρούνται σε άλλα σχολεία είναι γεγονός. Έτσι, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), συνεχίζοντας το τεράστιο έργο της ενημέρωσης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σχετικό ενημερωτικό σποτ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ, κ. Νικόλαος Τεντολούρης επιβεβαιώνει στο thestival.gr ότι τέτοια φαινόμενα έχουν όντως καταγραφεί: «Ορισμένοι εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές δεν δέχονται παιδιά με διαβήτη σε σχολεία, επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις πιθανής υπογλυκαιμίας. Επίσης, κάποια σχολεία απαιτούν από γονείς παιδιών με διαβήτη να παραβρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο. Ακόμη, έχουν παρατηρηρθεί μεμονωμένα περιστατικά εκπαιδευτικών να θίγουν παιδιά που διορθώνουν την υπογλυκαιμία τους (τρώγοντας καραμέλες ή πίνοντας χυμό) κατά την ώρα του μαθήματος. Ελπίζουμε μέσω του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σποτ που προβάλει την απουσία της διαφορετικότητας μέσα στις σχολικές αίθουσες να εξοικειωθούν τα παιδιά με το διαβήτη».

Ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Σαββάκης ανταποκρινόμενος με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα της ΕΛΟΔΙ έγραψε το σενάριο και μίλησε στο thestival.gr για τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να περάσει το μήνυμα για τον διαβήτη: «Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε μία σχολική αίθουσα (όπου υπάρχει και το πρόβλημα της αποδοχής). Εκεί η δασκάλα καλωσορίζει τον διαβήτη στην τάξη και με χαμόγελο απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το... εξωπραγματικό στοιχείο που μπήκε στην τάξη τους. Οι ερωτήσεις είναι στοχευμένες, ώστε να περνούν σημαντικές πληροφορίες για τον Διαβήτη, όπως η ανάγκη της άσκησης, της ισορροπημένης, της κοινωνικοποίησης, της κανονικότητας, της κοινωνικής αποδοχής, καθώς και της πιθανότητας να εμφανιστεί ο Διαβήτης στον καθένα μας, αφού το παιδί που βγάζει τη μάσκα στο τέλος του διαφημιστικού είναι τελικά ΙΔΙΟ με το παιδί που έκανε την ερώτηση! Παράλληλα, μηνύματα εμφανίζονται γραφιστικά καθ' όλη τη διάρκεια του σποτ, επιτρέποντας την οπτική απορρόφηση σημαντικών πληροφοριών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Μαίρη Βαρβαρούση, Κλινική Ψυχολόγος ΑΠΘ, εξηγεί το πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στα σχολεία: «Αρχικά η αποδοχή και κατανόηση της κατάστασης θα πρέπει να έρθει από το εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο σε ψυχολογικό αλλά και συμπεριφορικό επίπεδο. Ο εκπαιδευτικός αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς για όλους τους μαθητές, κατέχει την ευθύνη για την πλήρη ενημέρωση των συμπτωμάτων και απαιτήσεων του διαβήτη όπως επίσης και για την ομαλή ενσωμάτωση του παιδιού στο σχολείο» αναφέρει στο thestival.gr και προσθέτει: «Προκειμένου να εξοικειώσουμε τους μαθητές στην διαφορετικότητα θα πρέπει πλήρως να αποφεύγουμε να βάζουμε ταμπέλες του τύπου ‘’ο διαβητικός μαθητής’’, διότι με αυτόν τον τρόπο επισκιάζουμε την προσωπικότητα του παιδιού και ορίζουμε ως το μόνο χαρακτηριστικό που το προσδιορίζει, την ασθένεια του».

Παράλληλα, η κ. Βαρβαρούση υπογραμμίζει πώς μόνο μέσω συχνής επαφής και ομαδικών δραστηριοτήτων μπορεί να μειωθεί ο παράλογος φόβος, ενώ η ουσιαστική ενημέρωση θα οδηγήσει στην εξάλειψη της άγνοιας που περιστοιχίζει τον διαβήτη. «Η αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΛΟΔΙ και όλων των συντελεστών τονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο διαβήτης σε καμία περίπτωση δεν καταργεί την προσωπικότητα του παιδιού και αποδεικνύει περίτρανα ότι η διαφορετικότητα δεν είναι απειλητική για εμάς», καταλήγει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12-11-2016 η ΕΛΟΔΙ διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς στα γραφεία της. Όλοι οι τοπικοί σύλλογοι-μέλη της είναι στη διάθεση των κατά τόπους εκπαιδευτικών για ενημέρωση, στήριξη και συνεργασία.

Η παραγωγή, που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, είναι ιδέα και σενάριο του Ευθύμιου Σαββάκη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Παναγιώτης Κουντουράς. Τον ρόλο της δασκάλας υποδύεται η ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ενώ τα παιδιά - πρωταγωνιστές προέρχονται από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων.






Πηγή : thestival.gr


Στα δίχτυα της κατάθλιψης πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες



Τουλάχιστον τρεις μεγάλες ελληνικές πόλεις, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τον Βόλο, θα γέμιζαν οι Ελληνες που πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ειδικοί μιλούν, όπως γράφουν Τα Νέα, για ανησυχητική αύξηση των περιστατικών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και τις πληγές που ανοίγει.

«Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας (2nd Mental Health Conference).

Ο ίδιος ωστόσο διαπιστώνει ότι οι ψυχικές διαταραχές χρονίζουν, με τους ασθενείς να μην απευθύνονται σε ειδικούς. «Κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι άρρωστοι. Επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε ψυχιάτρους ενώ αρκετοί σκέφτονται και το κόστος θεραπείας. Oσο όμως καθυστερεί η θεραπεία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναπηρίας» καταλήγει.

Η ψυχική υγεία των Ελλήνων - όπως αυτή περιγράφεται από πρόσφατα δεδομένα - είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των προβλημάτων που μαυρίζουν την καθημερινότητά τους. Οι επισημάνσεις της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνας Οικονόμου προβληματίζουν. «Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην αυτοκτονία είναι τα χρέη και η κατάσχεση της οικίας», αναφέρει.

Στην Ελλάδα του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περίπου το 36% του πληθυσμού αγγίζει τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. «Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%. Ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας» τονίζει η Μαρίνα Οικονόμου.

Μάλιστα στη χώρα μας ανατράπηκε η κλασική επιδημιολογία που αναγνωρίζει τις γυναίκες ως τα βασικά θύματα της κατάθλιψης. «Τα τελευταία χρόνια της κρίσης επήλθε η μεγάλη ανατροπή. Πλέον η πλειονότητα των ασθενών με κατάθλιψη είναι οι άνδρες, οι οποίοι είναι πιο αποφασιστικοί στην αυτοκτονία».

Στο μεταξύ, στο ίδιο συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για τους πλέον «αποκλεισμένους του κοινωνικού αποκλεισμού».

Η μελέτη «ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα» - ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016), το οποίο υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο - καταλήγει σε μελανά συμπεράσματα καθώς περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την προσβολή της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Οπως υπογραμμίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης ανησυχία προκαλεί το εύρημα πως από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνεται ραγδαία: από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.

Οσον αφορά δε τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά (δηλαδή, περιορίστηκαν δεμένοι με ιμάντες στο κρεβάτι) κατά τη νοσηλεία τους.

«Στόχος είναι να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε θέμα ύψιστης σημασίας στην ατζέντα της πολιτικής για την ψυχική υγεία» καταλήγει ο Στέλιος Στυλιανίδης, με τους επιστήμονες να δείχνουν τα κενά στην περίθαλψη και στην έλλειψη δομών υποστήριξης στην κοινότητα ως βασικές αιτίες.




Newsroom ΔΟΛ


Νέα Δημοκρατία : Νέες διαστάσεις στην έννοια του γκεμπελισμού





Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κατήφορος της Κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά – Καμμένου δεν έχει τελειωμό.

Έφτασαν σήμερα στο σημείο να κυκλοφορήσουν non paper για τη δήθεν παράνομη σύνθεση του προηγούμενου Ε.Σ.Ρ., του οποίου τη θητεία έληξαν με ειδικό νόμο. Επικαλούνται, μάλιστα, συγκεκριμένες αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (234/2015). Με τη διαφορά ότι το απόσπασμα που επικαλούνται είναι η άποψη της μειοψηφίας! Η άποψη της πλειοψηφίας, όπως καταγράφεται στις σελ. 7 και 8 της συγκεκριμένης απόφασης, αναφέρει ρητά ότι είναι επιτρεπτή η παράταση της θητείας του Ε.Σ.Ρ. και δεν αντιβαίνει το άρθρο 101 του Συντάγματος. ( http://bit.ly/2f5hxUi )

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι συνεργάτες τους είναι ζαλισμένοι από τα απανωτά πολιτικά στραπάτσα και ότι δεν προσπαθούν να δώσουν νέες διαστάσεις στην έννοια του γκεμπελισμού».


ΕΣΥΠ προς Φίλη: Διακοσμητικός ο ρόλος μας, μπορείτε να ζητήσετε ανά πάσα στιγμή τις παραιτήσεις μας



«Σύννεφα» στον διάλογο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση φέρνει η επιστολή του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Νίκου Θεοτοκά και των προέδρων των τριών συμβουλίων που απαρτίζουν το ΕΣΥΠ, Δημήτρη Χασάπη (ΣΠΔΕ, Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Βασίλη Καρδάση (ΣΑΠΕ, Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Δημοσθένη Σταμάτη (ΣΑΤΕ, Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη.

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και τον πρόεδρο και τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι υπογράφοντες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια για τον «διακοσμητικό ρόλο», στον οποίον έχουν περιοριστεί και τονίζουν ότι «ανά πάσα στιγμή» μπορεί ο υπουργός να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

«Παρά τις επίμονες και συνεχείς εκκλήσεις μας να ορίσετε εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο ΕΣΥΠ, παρά τις εισηγήσεις μας για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των Ολομελειών και τη σύσταση επιτροπών εργασίας που θα επεξεργαστούν με συστηματικό τρόπο τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, παρά τη σιωπή που ακολούθησε την επιστολή απολογισμού (Αρ. Πρωτ. 3522/12.9.2016) που σας έστειλε ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ, παρά την από μέρους σας απόρριψη του σχεδίου πρόσκλησης της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ (Αρ. Πρωτ. 3523/3.10.2016) και την εισήγηση για την ανάγκη κοινής συνεδρίασης ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ για το θέμα των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών (e-mail, 13.10.2016), επιμένετε στην απόφασή σας να είμαστε και να παραμείνουμε Πρόεδροι διακοσμητικοί. Το γεγονός μάς προσβάλλει και μας εκθέτει. Το ότι δεν έχετε απαντήσει σε καμία από τις ιδιωτικές και επίσημες επιστολές μας, το εκλαμβάνουμε πλέον ως απόλυτη διαφωνία με τις εισηγήσεις μας ή ως έμμεση υπόδειξη να οδηγηθούμε σε παραίτηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον κ. Φίλη.

Επίσης, οι υπογράφοντες την επιστολή επισημαίνουν ότι με τις ενέργειες του υπουργού, οι αρμοδιότητες του προέδρου του ΕΣΥΠ και των Προέδρων των τριών Συμβουλίων που το συναπαρτίζουν θα περάσουν στον Κώστα Γαβρόγλου, πρόεδρο της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και προσθέτουν, απευθυνόμενοι στον υπουργό: «Αρνηθήκατε τη σύγκληση της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ για να κατατεθούν προς συζήτηση και επεξεργασία τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων καθώς και οι αναλυτικές προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Αρνηθήκατε την κοινή συνεδρίαση του ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις για τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές. Δεν θα επιμείνουμε άλλο. Εκλαμβάνουμε τη σιωπή και τις ρητές αρνήσεις σας ως δηλώσεις της επιλογής σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε, ώστε να αποδεχτούμε την τιμητική τοποθέτησή μας στο ΕΣΥΠ».

«Εφ' όσον οι επιλογές που προκρίνετε δεν περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με τον ορισμό εκπροσώπων του Υπουργείου σε αυτό, με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσετε τις παραιτήσεις μας από τις θέσεις των Προέδρων του ΕΣΥΠ, του ΣΠΔΕ, του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ» καταλήγει η επιστολή.

   Η επιστολή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η επιστολή του κ. Θεοτοκά προς τον υπουργό για την άρνηση της συγκρότησης και σύγκλησης του ΕΣΥΠ «επιβεβαιώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, το θεσμικό κατήφορο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας». Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί το ΕΣΥΠ καθ' ύλην αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή διαλόγου για την Παιδεία και πρόσθεσε: «Κατόπιν των σοβαρών αυτών καταγγελιών, καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τον κ. Φίλη να συνέλθει, να πάψει να αντιμετωπίζει με αλαζονεία τους θεσμούς και να συγκροτήσει άμεσα, ως οφείλει, το ΕΣΥΠ».

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις πρώτες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, πέρυσι, ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία, θα γινόταν σε τρία επίπεδα, την Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, με πρόεδρο τον Αντώνη Λιάκο, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρόεδρο τον Κ. Γαβρόγλου, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον Ν. Θεοτοκά και με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να κρατά επικουρικό ρόλο. Έως σήμερα, ο διάλογος έχει κινηθεί στο πλαίσιο της «Επιτροπής Λιάκου» και της «Επιτροπής Γαβρόγλου», ενώ από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού εκκρεμεί η ενεργοποίηση του ΕΣΥΠ.




Πηγή : huffingtonpost.gr
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Μίκαελ Σουμάχερ: "Υπάρχουν εξελίξεις με την υγεία του"

ΦΩΤΟ ΑΠΕ



Ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η πορεία αποκατάστασης της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 υπέστη ατύχημα στο σκι, το Δεκέμβριο του 2013 και ήταν σε τεχνητό κώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κατοικία του στην Ελβετία για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

Ο 47χρονος, πλέον, «Σούμι», παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, όπως αποκάλυψε ο Ρος Μπράουν, πρώην τεχνικός διευθυντής της Φεράρι, με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο θρυλικός Γερμανός για την κατάκτηση των τίτλων σε Μπένετον, Φεράρι και Μερτσέντες:

«Η οικογένεια έχει επιλέξει να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το σέβομαι απόλυτα», δήλωσε ο Μπράουν και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης στην υγεία του και προσεύχομαι καθημερινά για να πάει ακόμη καλύτερα. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί σέβομαι την απόφαση της οικογένειας του να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα. Υπάρχουν πολλές φήμες για τον Μίκαελ και οι περισσότερες από αυτές είναι μακριά από την πραγματικότητα. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε την προσωπική ζωή της οικογένειας και να μην της δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα.»



Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr


Στη ΓΑΔΑ οι 15 καταληψίες του χώρου του τεμένους στον Βοτανικό



Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του χώρου κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό που τελούσε υπό κατάληψη από «τάγμα-μίσους».

Στην εκκένωση του χώρου κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία ενώ έχουν ήδη προσαχθεί στη ΓΑΔΑ 15 καταληψίες. Ο χώρος ανέγερσης του τεμένους τους τελευταίους μήνες βρισκόταν κάτω από το καθεστώς μιας ιδιότυπης και επικίνδυνης κατάληψης από «τάγμα μίσους» πρώην… εφέδρων αξιωματικών, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή του.  

 Ο φάκελος της υπόθεσης είχε ανατεθεί σε αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας για να εξετάσουν τα αδικήματα που συντελούνται στον χώρο και αν δικαιολογείται η επέμβαση και η αυτόφωρη διαδικασία, κάτι που έγινε.

Η κατάληψη… εφέδρων αξιωματικών, στην έκταση που προορίζεται για να κατασκευαστεί το μουσουλμανικό τέμενος, προκαλούσε πονοκέφαλο στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο συγκεκριμένος χώρος στην Ιερά Οδό 114 στο Βοτανικό, έκτασης 16 στρεμμάτων, που ανήκε στο Πολεμικό Μουσείο και πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο, από τις 11 Ιουλίου 2016, βρίσκεται υπό κατάληψη. Τουλάχιστον πέντε έφεδροι αξιωματικοί των καταδρομών, φορώντας στολές παραλλαγής, τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελούν… σκοπιές μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο κοιμούνται ανά βάρδιες σε σκηνές και άλλα καταλύματα που έχουν εγκαταστήσει. Στην είσοδο μάλιστα έχουν τοποθετήσει λάστιχα αυτοκινήτων για να εμποδίζουν τη διέλευση ή να τα πυρπολήσουν σε περίπτωση… εφόδου

Οι αντιδράσεις δημιουργίας του θρησκευτικού χώρου προέρχονται κυρίως από δύο πολιτιστικούς συλλόγους και έναν σύλλογο εφέδρων πολιτών, που αριθμούν τουλάχιστον 1.500 μέλη. Μάλιστα προέβησαν και σε «θυρανοίξια» χριστιανικής εκκλησίας ως μία προσπάθεια νομιμοποίησης της καταπάτησης. Πρόσφατα, στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας είχαν υποβάλλει μία αναφορά εκτίμησης της κατάστασης. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του τεμένους έχει ενημερώσει τη Διεύθυνση Κρατικών Υποδομών και τις αστυνομικές αρχές ότι στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν έρθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση, κάτι που έγινε χθες και αναμένεται πλέον η «ανακατάληψη» του χώρου.

Οι καταληψίες φέρονται να ανήκουν σε σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο. Η κατάληψη έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».



του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Πηγή : thetoc.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Με κυβέρνηση Ν.Δ. η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι θεαματική»




Με μια νέα αποφασισμένη και αποτελεσματική Κυβέρνηση, η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να είναι θεαματική. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στην Ευρω – Αραβική Σύνοδο «Εταίροι για την Ανάπτυξη».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν πράγματι σήμερα στην Ελλάδα πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα σήμερα έχει, παρά ποτέ, τεράστια ανάγκη να απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι ανάγκες της χώρας σε επενδύσεις εκτιμάται ότι πρέπει να ξεπεράσουν τα 100 δις ευρώ την επόμενη πενταετία για να φτάσει η Ελλάδα - προσέξτε - στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των επενδύσεων ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Και εκεί ακριβώς, ως Νέα Δημοκρατία, στρέφουμε όλη μας τη προσοχή. Πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δουλειές. Πιστεύουμε ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η ελληνική οικονομία μπορεί, από το 2018, να αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα πλησιάζουν το 4%. Και πρέπει να θέσουμε έναν φιλόδοξο στόχο τη δημιουργία 120,000 νέων καθαρών θέσεων εργασίας, σε ετήσια βάση. Η δυναμική της πραγματικής  οικονομίας είναι πραγματική». 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, για την ανάπτυξη της χώρας, «η λέξη κλειδί είναι “αξιοπιστία”» και εξήγησε: «Η Ελλάδα επί των ημερών μας θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής με την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Θα  είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας η διασφάλιση ενός φιλικού και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, με δεσμευτικά σταθερή φορολογία και δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας. Χρειαζόμαστε, όμως, και κάτι παραπάνω από στοχευμένες δράσεις για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων … Θα πρέπει  να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των δυο “μεγάλων ασθενών”. 

Ο πρώτος  “μεγάλος ασθενής” είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ήταν κατά βάση υγιές πριν την κρίση, τουλάχιστον συγκρινόμενο με αντίστοιχα τραπεζικά συστήματα, όπως αυτά της Ισπανίας ή της Ιρλανδίας. Στην Ελλάδα, το Κράτος δημιούργησε το πρόβλημα στις τράπεζες και όχι το ανάποδο …

Ο δεύτερος “μεγάλος ασθενής” είναι το ίδιο το ελληνικό Κράτος. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει τους χειρότερους δείκτες πολυνομίας, τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία και μια  Δικαιοσύνη, που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το Κράτος μας, νοσεί. Είμαστε αποφασισμένοι και είμαι προσωπικά αποφασισμένος  αυτό να το αλλάξω».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ελλάδα παρέχει σήμερα σημαντικές ευκαιρίες και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ο χρόνος τρέχει και οι ευκαιρίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες.  Διότι αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα δεν είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτές υπάρχουν. Είναι μια Κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν επιτέλους την Ελλάδα ελκυστικό παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό. Μια Κυβέρνηση που θα μιλάει τη γλώσσα των επενδυτών και όχι τη γλώσσα των συνιστωσών. Μια Κυβέρνηση που θα σκύψει με προσοχή πάνω σε όλα τα εμπόδια που περιορίζουν το επιχειρείν στη χώρα σήμερα, με σκοπό να τα αντιμετωπίσει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Που θα βάλει ως κεντρικό στόχο και θα αξιολογηθεί με βάση αυτό  τη σημαντική βελτίωση της χώρας στο Doing Business Index της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντί να ανέχεται, ως παρατηρητής, τη σταδιακή διολίσθησή της σε αυτές τις πολύ σημαντικές κατατάξεις.

Φοβάμαι πως η σημερινή Κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα κάνει αυτά … Η Κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τους φόρους, αντί να περιορίσει δαπάνες. Και το αποτέλεσμα είναι ο στραγγαλισμός της πραγματικής οικονομίας. Έτσι, η Ελλάδα  βυθίστηκε αναίτια – το επαναλαμβάνω, αναίτια – σε ένα νέο κύκλο ύφεσης. Η ανάκαμψη που είχε ήδη ξεκινήσει στο τέλος του 2014, διεκόπη βίαια. Το Α.Ε.Π. της χώρας, στο τέλος του 2016, θα είναι 175 δις ευρώ.  Αν είχε συνεχιστεί η πορεία που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, το Α.Ε.Π. της χώρας θα ήταν σήμερα 196 δις ευρώ. 21 δις χαμένο Α.Ε.Π. δυστυχώς μας στοίχισαν οι τραγικοί χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 … Ως Αντιπολίτευση, η σημερινή Κυβέρνηση υπονόμευσε κάθε αλλαγή. Ως Κυβέρνηση σήμερα αδυνατεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις».
           
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:  «Ο λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη διεξαγωγή  εκλογών δεν είναι κάποια υπέρμετρη προσωπική μου φιλοδοξία ή των συνεργατών μου. Γνωρίζουμε – και γνωρίζω – πολύ καλά πως η διακυβέρνηση του τόπου, σε τόσο δύσκολες ώρες, συνεπάγεται πολύ μεγάλες ευθύνες και όχι εφήμερα προνόμια. Ακριβώς  όμως, αυτό μας κινητοποιεί.

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια νέα αποφασισμένη και αποτελεσματική Κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα. Με σθένος,  με αίσθηση του καθήκοντος, και μέσα από ένα πρόγραμμα του οποίου θα έχει την απόλυτη ιδιοκτησία. Ένα πρόγραμμα που θα έχει εγκρίνει με την ψήφο του, ο ελληνικός λαός. Υπό τις προϋποθέσεις που σας περιέγραψα, η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να είναι θεαματική.  

Για αυτό, σας καλώ να συμμετάσχετε και να επενδύσετε. Και να επενδύσετε από τώρα.   Διότι, όπως συμβαίνει συνήθως, έτσι και σε αυτή τη νέα αναπτυξιακή πορεία, το μεγαλύτερο μέρισμα θα το έχουν αυτοί οι οποίοι θα πιστέψουν έγκαιρα, πριν από τους άλλους, στην Ελλάδα και τις δυνατότητές της».


Βενιζέλος: Λάθος η ψήφος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της τροπολογίας Παππά




Βολές κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη στάση της στην ψηφοφορία των τροπολογιών Παππά εξαπέλυσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος θα ψήφιζε «όχι» αν διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία ενώ τόνισε ότι κανείς δεν τον ρώτησε για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για να αποφασίσει.

«Είχα ζητήσει επίτηδες να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να αποφασίσει και όχι μόνος του ο εκπρόσωπος της παράταξης αλλά αυτό δεν έγινε. Εγώ θα ψήφιζα «όχι» αν διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία. Ελπίζω να συνέλθουν τα όργανα για να συζητήσουμε όπως γινόταν και επί των ημερών της δικής μου ηγεσίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και για κενά στη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπέμπει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη συλλογικότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως είναι θεματοφύλακας των διαδικασιών.

«Όταν κατηγορούμε τους άλλους για τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση θα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα» είπε επίσης και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα και δεν έκανε μια διαδρομή κομματικά προστατευμένη.

Ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα βέλη του και κατά του νόμου Παππά. «Δεν έχω ασκήσει απλώς κριτική.  Είμαι στην πρώτη γραμμή κατά ενός εγχειρήματος βαθιά αντιδημοκρατικού και επικίνδυνου. Ζητήσαμε η κυβέρνηση να προσαρμοστεί στην απόφαση του ΣτΕ.  Η σύμφωνη γνώμη δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα που αναφέρει το Σύνταγμα» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας πως «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». «Δεν υπάρχει λύση από την παρούσα Βουλή» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ενόψει της συνεδρίασης των προέδρων για συγκρότηση ΕΣΡ τη Δευτέρα είπε ότι «μένει στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση».

Ο κύριος Βενιζέλος επέκρινε συνολικότερα τη στάση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να δείχνουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τη ΝΔ αυτό είναι δεύτερη πλάνη χειρότερη από την πρώτη.

Είπε ακόμη ότι στις εκλογές προτιμά να κερδίσει ο δικός μας χώρος η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, αλλά αν είναι να κερδίσει μια παράταξη που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη δικαιοσύνη, προτιμά να κερδίσει μια άλλη παράταξη που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Τόνισε όμως ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν αποτελεί λύση για τον τόπο και χρειάζεται ο καθοριστικός εθνικός ρόλος του μεσαίου δημοκρατικού χώρου.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, αν προχωρήσουν οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πολιτική υπολογίζοντας τα πράγματα ψυχρά, ή πολιτικά συγκυριακά. Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα με τον κ. Παπανδρέου και τις απόψεις των συνεργατών του δεν είναι αμιγώς πολιτικό αλλά ηθικό και ιστορικό.

Υπάρχουν κάποιοι από το χώρο του κ Παπανδρέου που δείχνουν κάποιους ότι δήθεν έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν βλέπουν είπε, ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν το 2007 τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.

Αναφερόμενος τέλος στην κατηγορία πως ο ίδιος συμπλέει με τη ΝΔ την χαρακτήρισε «αφελή» και υποστήριξε πως «η ΝΔ προσχώρησε στις θέσεις μας».




Πηγή : kathimerini.gr


Ο Στινγκ ανοίγει με συναυλία το Bataclan στην επέτειο των επιθέσεων




Με συναυλία του Στινγκ θα ανοίξει τις πόρτες του το Bataclan στις 12 Νοεμβρίου, έναν ακριβώς χρόνο μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι. Τη συναυλία ανακοίνωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η Lagardère Unlimited Live Entertainment, ιδιοκτήτρια του συναυλιακού χώρου.

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, η ομάδα των τζιχαντιστών άνοιξε πυρ στο εσωτερικό του Bataclan, στους εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων της γαλλικής πρωτεύουσας και έξω από το Stade de France. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

To θέατρο και  συναυλιακός χώρος είχε γίνει το σκηνικό της αιματηρότερης από τις επιθέσεις το Νοέμβριο του 2015, οι οποίες έριξαν στο πένθος και την οργή τη Γαλλία με συνολικά 130 νεκρούς.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Νέα Δημοκρατία : Το ελληνικό ποδόσφαιρό δεν χρειάζεται ”γιαλαντζί” εξυγιαντές



Η Υπεύθυνη του Τομέα Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κυρία Άννα Καραμανλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            «Ο κ. Κοντονής, με μία κατεπείγουσα τροπολογία, κατά την προσφιλή τακτική του - σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας -  επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη διορισμένη από τη ΦΙΦΑ Επιτροπή Εξομάλυνσης. Μία τροπολογία, η συμβατότητα της οποίας με το Σύνταγμα αμφισβητείται έντονα.


Ο κ. Κοντονής έχει βαρύτατες ευθύνες για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το success story που περιγράφει δεν συμβαδίζει με το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο μπήκε σε επιτροπεία.

Οι προτεραιότητές του, όμως, προφανώς ήταν άλλες. Έπρεπε να παζαρέψει τη σύνθεση της Επιτροπής Εξομάλυνσης, η οποία έχει έντονη τη σφραγίδα του.
 Με τον ορισμό ως επικεφαλής του κ. Γιάννη Δρόσου, ενός προσώπου με μηδενική παρουσία στο χώρο του αθλητισμού, στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εντελώς συμπτωματικά είχε γνωμοδοτήσει και υπέρ του νόμου Παππά.
 Αλλά και με τον ορισμό του μέχρι χθες διευθυντή του σε θέση εξωτερικού συμβούλου της επιτροπής. 

Ο κ. Φιλιππούσης, μετά την Ομοσπονδία Ποδηλασίας, αναλαμβάνει τοποτηρητής του Υφυπουργού Αθλητισμού και στο ποδόσφαιρο.
 Κι όμως: Ο κ. Κοντονής, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, έχει το θράσος να μιλά για πολιτικούς προστάτες.


Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ελληνικό ποδόσφαιρό δεν χρειάζεται ούτε παλιούς ούτε  νέους προστάτες. Και κυρίως δεν χρειάζεται ”γιαλαντζί” εξυγιαντές».


Μοσκοβισί για Βαρουφάκη: Ενας αχαλίνωτος νάρκισσος που κανιβάλιζε

Φωτογραφία: SOOC


Αίσθηση προκαλεί η αιχμηρή αναφορά που κάνει στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Πιερ Μοσκοβισί στο τελευταίο βιβλίο του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο βιβλίο του με τίτλο «Αν είναι μεσάνυχτα στην Ευρώπη», ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υοθέσεων αποκαλεί αχαλίνωτο νάρκισσο που κανιβάλιζε τις συζητήσεις τον Ελληνα πρώην υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, τονίζει πως για εκείνον η Ελλάδα έχασε έξι μήνες προκειμένου να επιτευχθούν οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως κατάφερε να κάνει «όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν ανταγωνιστική στάση απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του». 

Ο Πιερ Μοσκοβισί δεν διστάζει παράλληλα να αναφερθεί και στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για να χώσει το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή, ο κ. Τσίπρας διορίζει τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών. Με τον ακαδημαϊκό και ταυτόχρονα ετερόδοξο λόγο του, με την εξεζητημένη εμφάνισή του, με τη φρενήρη ενασχόλησή του με τα ΜΜΕ και τον αχαλίνωτο ναρκισσισμό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τράβηξε πάνω του τους προβολείς και κανιβάλισε για κάποιους μήνες τις συζητήσεις. Έφερε έτσι επί σκηνής την πολιτική του αντιπαράθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη -σχεδόν σωματική, όπως μπορώ να την επιβεβαιώσω- αντιπάθειά του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Συνέβαλε στην ένταση των συνομιλιών, αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση, βγάζοντας νοκ άουτ κάθε του ακροατήριο με ατελείωτες και γεμάτες περιφρόνηση επαναληπτικές ομιλίες, προκαλώντας την απελπισία αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης των εταίρων του. Σήμερα μπορώ να πω πως η δράση και το ύφος του όχι μόνο έκαναν την Ελλάδα να χάσει έξι πολύτιμους μήνες αλλά οδήγησαν όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν ανταγωνιστική στάση απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του», καταλήγει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών.


Πηγη : iefimerida.gr


22.000 σεισμικές δονήσεις στην κεντρική Ιταλία από τις 24 Αυγούστου



Περισσότερες από 22.000 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί στην κεντρική Ιταλία από την 24η Αυγούστου μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό ινστιτούτο γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας. 

Μετά την 30ή Οκτωβρίου, δε, οι δονήσεις ξεπέρασαν τις 2.200.

Μόνο σήμερα, από τις 9 το πρωί, τοπική ώρα, οι δονήσεις με ισχύ μεγαλύτερη των 4 βαθμών ανήλθαν σε 20.

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα ότι «η καρδιά της Ευρώπης αυτή την στιγμή χτυπά στη Νόρτσια» και προσέθεσε ότι «η Ιταλία δεν είναι η Ωραία Κοιμωμένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «έστω και αν χρειαστεί να ξοδευτούν σημαντικά χρηματικά ποσά, αυτό πρέπει να γίνει, διότι στις πανέμορφες αυτές περιοχές, πρέπει να επιστρέψουν και πάλι οι κάτοικοι και η ζωή».

Αναφερόμενος στις δημόσιες δαπάνες, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να καταρρέουν σχολεία στην Ιταλία εξαιτίας των κανόνων (του ευρωπαϊκού συμφώνου) σταθερότητας».

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η έκταση της επιφάνειας της γης που παραμορφώθηκε από τις σεισμικές δονήσεις, στην κεντρική Ιταλία, αγγίζει πλέον τα 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Πηγή


Ο Σκουρλέτης σαμποτάρει ότι έχει να κάνει με ανάπτυξη και ιδιωτική πρωτοβουλία




Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ανάπτυξη δεν θέλουν και δεν ονειρεύονται γιατί είναι ακραία αντίθετα σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία που θα πάει την χώρα μπροστά.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

«Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ» δήλωσε στην Κοζάνη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Αυτό ήταν το δεύτερο «χτύπημα» του υπουργού, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, για τις Σκουριές. 

«Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ» δήλωσε στην Κοζάνη. Οταν ρωτήθηκε εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, ο Π. Σκουρλέτης έστειλε μήνυμα:«Οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».

Υπενθύμισε μάλιστα όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στα πλαίσια ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα σέβεται την ανάγκη για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα και το μερίδιο εκείνο που αναλογεί στον λιγνίτη και στα άλλα εθνικά καύσιμα. «Θέλουμε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που θα εξασφαλίζει ασφαλείς και φθηνές υπηρεσίες στον πολίτη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας» τόνισε. Έκανε αναφορά σε κάποιους που «κινδυνολογούν ασύστολα και ανεύθυνα εις βάρος της ΔΕΗ» τους οποίους χαρακτήρισε «πολιτικάντηδες» και τόνισε πως «όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπούν εις βάρος της θα διαψευστούν».

Και κατέληξε: «Η ΔΕΗ έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον, και η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, ώστε οι επόμενες γενιές να αισθανθούν την ασφάλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ένιωσαν οι προηγούμενες».


Η «Καμόρα» των Ρομά: Ο «Μαραντόνα», ο Αγγλούπας και το Facebook




Εκτός από σπίτια είχαν χτυπήσει και εκκλησία - Τα ακριβά ρολόγια που «έκαψαν» τον bon viveur της νυχτερινής Αθήνας - Τουλάχιστον 3 οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί - Η υπόθεση διαβιβάστηκε και στην Interpol

Απίστευτες λεπτομέρειες και σκηνικά για τη δράση της σιτσιλιάνικης φαμίλιας των Ρομά, την εμπλοκή του Αλέξανδρου Αγγλούπα ως κλεπταποδόχου και πολλών αστυνομικών που από υπερασπιστές του νόμου έγιναν παραβάτες ξεδιπλώνονται μέσα από την δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr. 

Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ, των καταθέσεων αλλά και του οπτικού  υλικού αποδεικνύεται ότι οι δύο «φαμίλιες» με τις δεκάδες υποομάδες δρούσαν με επιστημονικό τρόπο, μιλώντας με πακιστανικά κινητά και κωδικοποιημένες εκφράσεις  σε «ντοπιολαλιές» των Ρομά ενώ τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις διαρρήξεις και τις ληστείες ήταν «πειραγμένα» με τους οδηγούς να περνούν από ειδικά test drive προκειμένου να τσεκαριστούν οι οδηγικές τους ικανότητες. «Τα αρχηγικά στελέχη προέβαιναν στην επιλογή των οδηγών με αυστηρά κριτήρια που αφορούσαν τόσο την εξαιρετική τους ικανότητα στην οδήγηση όσο και στο ανυπότακτο πνεύμα του χαρακτήρα τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν η μεγάλη δυσκολία στην παρακολούθηση καθώς εκτός από ιλιγγιώδεις ταχύτητες οι οδηγοί έπαιρναν και εξαιρετικά προσεκτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης  (άσκοπη αλλαγή κατεύθυνσης, αυξομείωση ταχύτητας, απότομες στάσεις, παραβίαση σηματοδότη). Σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από αστυνομικούς περιπολιών ακολουθούσε πάντοτε καταδίωξη κατά την οποία και προκειμένου να διαφύγουν δεν δίσταζαν και να εμβολίσουν τα περιπολικά ενώ έχει καταγραφεί και περιστατικό κατά το οποίο καταδιωκόμενοι έκαναν εκτεταμένη χρήση πυροσβεστήρων προκειμένου να εμποδίσουν την ορατότητα των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ» αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους κλεπταποδόχους και διακινητές των κλοπιμαίων όπου ξεχωρίζει η περίπτωση του Αλέξανδρου Αγγλούπα που συνελήφθη έξω από το σπίτι του στη Βουλιαγμένη με 80.000ευρώ, μια καραμπίνα Μπερέτα ενώ κατασχέθηκε ως προϊόν εγκλήματος και το αυτοκίνητο του μάρκας Smart. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί ότι βάσει των τηλεφωνικών συνομιλιών που έπιασε ο «κοριός» και σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία ερευνάται και η συμμετοχή ενός κολλητού φίλου του Αλέξανδρου Αγγλούπα, ηχηρού ονόματος στο χώρο της  νυχτερινής Αθήνας και της παραλιακής, λάτρη των γρήγορων αυτοκινήτων και επώνυμων κυριών της  εγχώριας show biz. 

Το Patek Philippe και το Piaget  που «έκαψαν» τον Αγγλούπα 


Στα 41 άτομα που το βράδυ της Πέμπτης οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων και στους συνολικά 89 που κατηγορούνται για την υπόθεση του ελληνικού «Κορλεόνε», ξεχωρίζει η περίπτωση του 39χρονου Αλέξανδρου Αγγλούπα που στη δικογραφία παρουσιάζεται στο νούμερο 63 της λίστας των  συλληφθέντων ως κάτοικος Βουλιαγμένης και άεργος. Στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της Αστυνομίας υπάρχουν πολλές επαφές του Αγγλούπα με υψηλόβαθμα στελέχη της μαφιόζικης οργάνωσης στην οποία προσπαθεί να αγοράσει πανάκριβα κλεμμένα ρολόγια. Όπως στην περίπτωση ενός Patek Philippe  αξίας 7000 ευρώ που οι Ρομά έκλεψαν από βίλα του Πανοράματος Θεσσαλονίκης στις 22 Σεπτεμβρίου και ενός πανάκριβου Piaget το οποίο εκλάπη από μεζονέτα της Νέας Ερυθραίας στις 29 Αυγούστου το οποίο και τελικά αγόρασε. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη σελίδα 117 του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ όπου οι αστυνομικοί έχουν κάνει λίστα με τους κλεπταποδόχους των μαφιόζικων ομάδων ο Αλέξανδρος Αγγλούπας «όπως προέκυψε από τα δεδομένα της επισύνδεσης αλλά και τη διακριτική επιτήρηση μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης παρέδιδαν κλοπιμαία κυρίως ρολόγια μεγάλης αξίας στον 39χρονο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διάπραξη των κλοπών, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον Αγγλούπα Αλέξανδρο και του απέστειλαν φωτογραφίες των κλοπιμαίων μέσω viber προκειμένου ο τελευταίος να διακριβώσει την αξία τους. Κατόπιν ο Αγγλούπας τους υποδείκνυε σημεία συνάντησης για την αγοραπωλησία και πλήρωνε πάντοτε με μετρητά. Επισημαίνεται ότι ένας από τα αρχηγικά στελέχη με τον Αγγλούπα είχαν αναπτύξει τόσο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ώστε να μεταφέρει κλοπιμαία από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να τα πουλήσει στον τελευταίο. Από τη διακριτική επιτήρηση του Αγγλούπα καθώς και από στοιχεία της επισύνδεσης προέκυψε ότι είχε ύποπτες συναλλαγές με επτά ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών, εκτίμησης πολύτιμων λίθων και χρυσοχοείων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας». 



Τα ψευδώνυμα και οι διάλογοι 

Οι συλληφθέντες τόσο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων όσο και μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν πάντοτε συνθηματικά ονόματα και κωδικοποιημένες εκφράσεις ενώ για τις επαφές τους είχαν προμηθευτεί τα λεγόμενα «πακιστανικά» κινητά. Έτσι, μεταξύ τους αποκαλούνταν με ψευδώνυμα όπως «Σέφκης», «Εισαγγελέας», «Άραπος», «Μαραντόνα», «Σατανάς», «Άλκης», «Χειλας – Ψηλός», «Νενές», «Χαζούλης», «Μπάμπης Φλου», «Ράμπος», «Πιν πιν», «Μαρτέλης», «Πόντικας», «Τζόλο» κ.λ.π. Όσο για τις εκφράσεις όταν ήθελαν να πάνε για κλοπές έλεγαν συνθηματικά «Πάμε για μπάλα ή πέντε επι πέντε», «Πάμε για δουλειά», «Πάμε βόλτα», «Μπουκί», «Πιριμάσκι» ενώ για τον ασύρματο χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «Ράδιο», «Κασετόφωνο», «Μπασαλντο». Τέλος με την έκφραση «Έχω Έλληνα» εννοούσαν «έχω πληροφοριοδότη». 




Επίδειξη χλιδής και εικονικές δίκες  μέσω Facebook 


Ιδιαίτερα δραστήριοι στα social media φέρονται να ήταν πολλοί από τους συλληφθέντες  του ελληνικού «Κορλεόνε». Διατηρούσαν προφίλ στο Facebook ανέβαζαν φωτογραφίες με τα πολυτελή οχήματα ενώ έφθασαν σε σημείο να χλευάζουν τα δικαστήρια και τις αρχές στήνοντας εικονικές δίκες σε άδειες αίθουσες δικαστηρίων.  Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε προφίλ που διατηρούσαν μέλη της οργάνωσης στο Facebook, είχαν  αναρτήσει φωτογραφίες και βίντεο στα οποία απεικονίζονταν οι ίδιοι εντός κενών δικαστικών αιθουσών να πραγματοποιούν εικονικές δίκες παριστάνοντας είτε τους κατηγορούμενους είτε τους δικαστές. Όπως καταγράφηκε σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μέλη της οργάνωσης όταν πληροφορήθηκαν ότι από την υπηρεσία μας διεξαγόταν έρευνα σε βάρος τους  αναζητούσαν διακαώς τρόπο να έρθουν σε επαφή με αξιωματικούς προκειμένου να επηρεάσουν προς όφελος τους την προανάκριση».
 
Από εκκλησίες μέχρι και το Politeia Tennis Club


Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν κρυμμένα σε απίθανους χώρους 1.000.000 ευρώ, κατασχέθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα ανάμεσα τους και εντυπωσιακά super cars Ferrari, Porsche Cayenne, Audi  και BMW.  Αξίζει να τονισθεί πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτός από εκατοντάδες σπίτια διέρρηξαν και έναν ιερό ναό στο Κερατσίνι, σούπερ μαρκετ στο Μαρούσι, το νοσοκομειο Ιασώ στο Χολαργο, σουπερ μαρκετ στο Πόρτο Ράφτη, στη Ραφήνα, βενζινάδικα, διάφορες εταιρείες, φαρμακεία, το Politeia Tennis Club, εταιρεία φυσικού αερίου, εργοστάσια, φαρμακοβιομηχανίες κ.λ.π.

Το απόσπασμα της δικογραφίας για τη διάρρηξη στο σπίτι της Βίσση


Επίορκοι αστυνομικοί


Μέχρι στιγμής στη δικογραφία κατηγορούνται τρεις αστυνομικοί  που φέρονται να έδιναν πληροφορίες για τις αστυνομικές επιχειρήσεις προκειμένου οι κακοποιοί να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους. Αν και μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν «τυλίξει» σε μια κόλλα χαρτί τρεις επίορκους συναδέλφους τους,  εκτιμάται ωστόσο  ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι ο φάκελος τη υπόθεσης έχει διαβιβαστεί σε Interpol και  Europol  προκειμένου να εξεταστούν σχέσεις του κυκλώματος με ξένες εγκληματικές οργανώσεις. 

Η νομική άποψη 


Ο συνήγορος  δύο εκ των συλληφθέντων κ. Σακης Κεχαγιόγλου μιλώντας  στο protothema.gr για την υπόθεση επισημαίνει πως «Οι πρόωρες εκτιμήσεις του υλικού μιας ογκώδους δικογραφίας που σχηματίσθηκε κατά τις έως τώρα πληροφορίες , μετά από πολύμηνες έρευνες, ενέχουν τον κίνδυνο του σφάλματος και της επιπολαιότητος. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι δικογραφίες βασισμένες κατά κύριο λόγο σε άρση απορρήτου και απομαγνητοφωνήσεις καθώς και σε εκτιμήσεις φράσεων και κωδικοποιημένων λέξεων, εμπεριέχουν το σπέρμα της αυθαιρεσίας και πολλάκις καταρρέουν στο ακροατήριο. Η πορεία της ανακρίσεως και οι εξηγήσεις των κατηγορουμένων θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα». 


Πηγή : protothema.gr


Καθεστώς τρομοκρατίας στην Τουρκία: Συνέλαβαν ηγέτες και βουλευτές του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος



Οι δυο πρόεδροι και τουλάχιστον 13 βουλευτές του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση «για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των προέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, δήλωσαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντεμιρτάς έστειλε από το σπίτι του μήνυμα μέσω Twitter: «Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόρτα του σπιτιού μου για να με συλλάβουν».

Εισβολή και στα γραφεία 

Η αστυνομία εισέβαλε και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Αγκυρας και διεξήγαγε έρευνα. 

Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να διαπληκτίζονται με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιδρομής. 

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στον δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με άλλη μαρτυρία.

Τουλάχιστον 13 βουλευτές του HDP, εκτός των προέδρων, βρίσκονται υπό κράτηση, ανέφεραν οι δικηγόροι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. 

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία»

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP», σημείωσε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία. 

«Το HDP καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν», αναφέρεται σε μήνυμα του φιλοκουρδικού κόμματος στο Twitter. 

Μετά την έναρξη της επιχείρησης των συλλήψεων, παρατηρήθηκε γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, όπως του Twitter και του Facebook, καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp. 

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. 

Οι βουλευτές συνήθως διατελούν υπό ασυλία, η οποία άρθηκε για το συγκεκριμένο κόμμα στις αρχές του χρόνου. 

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία.



Πηγή : tanea.gr