Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

''Ένας Καινούργιος Φίλος'': Μια καμπάνια ενημέρωσης για τον διαβήτη ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Θεσσαλονίκη




Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδευτικός –σύμφωνα με την καταγγελία - έβγαλε έξω από την τάξη μαθήτρια που έκανε την ινσουλίνη της γιατί η εικόνα της ωθεί τους συμμαθητές της στα ναρκωτικά. Το σχολείο υποστηρίζει ότι το συμβάν δεν εκτυλίχτηκε έτσι, ωστόσο, τα περιστατικά μη αποδοχής ή ακόμα και στιγματισμού - περιθωριοποίησης των διαβητικών παιδιών που παρατηρούνται σε άλλα σχολεία είναι γεγονός. Έτσι, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), συνεχίζοντας το τεράστιο έργο της ενημέρωσης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σχετικό ενημερωτικό σποτ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ, κ. Νικόλαος Τεντολούρης επιβεβαιώνει στο thestival.gr ότι τέτοια φαινόμενα έχουν όντως καταγραφεί: «Ορισμένοι εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές δεν δέχονται παιδιά με διαβήτη σε σχολεία, επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις πιθανής υπογλυκαιμίας. Επίσης, κάποια σχολεία απαιτούν από γονείς παιδιών με διαβήτη να παραβρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο. Ακόμη, έχουν παρατηρηρθεί μεμονωμένα περιστατικά εκπαιδευτικών να θίγουν παιδιά που διορθώνουν την υπογλυκαιμία τους (τρώγοντας καραμέλες ή πίνοντας χυμό) κατά την ώρα του μαθήματος. Ελπίζουμε μέσω του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σποτ που προβάλει την απουσία της διαφορετικότητας μέσα στις σχολικές αίθουσες να εξοικειωθούν τα παιδιά με το διαβήτη».

Ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Σαββάκης ανταποκρινόμενος με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα της ΕΛΟΔΙ έγραψε το σενάριο και μίλησε στο thestival.gr για τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να περάσει το μήνυμα για τον διαβήτη: «Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε μία σχολική αίθουσα (όπου υπάρχει και το πρόβλημα της αποδοχής). Εκεί η δασκάλα καλωσορίζει τον διαβήτη στην τάξη και με χαμόγελο απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το... εξωπραγματικό στοιχείο που μπήκε στην τάξη τους. Οι ερωτήσεις είναι στοχευμένες, ώστε να περνούν σημαντικές πληροφορίες για τον Διαβήτη, όπως η ανάγκη της άσκησης, της ισορροπημένης, της κοινωνικοποίησης, της κανονικότητας, της κοινωνικής αποδοχής, καθώς και της πιθανότητας να εμφανιστεί ο Διαβήτης στον καθένα μας, αφού το παιδί που βγάζει τη μάσκα στο τέλος του διαφημιστικού είναι τελικά ΙΔΙΟ με το παιδί που έκανε την ερώτηση! Παράλληλα, μηνύματα εμφανίζονται γραφιστικά καθ' όλη τη διάρκεια του σποτ, επιτρέποντας την οπτική απορρόφηση σημαντικών πληροφοριών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Μαίρη Βαρβαρούση, Κλινική Ψυχολόγος ΑΠΘ, εξηγεί το πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στα σχολεία: «Αρχικά η αποδοχή και κατανόηση της κατάστασης θα πρέπει να έρθει από το εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο σε ψυχολογικό αλλά και συμπεριφορικό επίπεδο. Ο εκπαιδευτικός αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς για όλους τους μαθητές, κατέχει την ευθύνη για την πλήρη ενημέρωση των συμπτωμάτων και απαιτήσεων του διαβήτη όπως επίσης και για την ομαλή ενσωμάτωση του παιδιού στο σχολείο» αναφέρει στο thestival.gr και προσθέτει: «Προκειμένου να εξοικειώσουμε τους μαθητές στην διαφορετικότητα θα πρέπει πλήρως να αποφεύγουμε να βάζουμε ταμπέλες του τύπου ‘’ο διαβητικός μαθητής’’, διότι με αυτόν τον τρόπο επισκιάζουμε την προσωπικότητα του παιδιού και ορίζουμε ως το μόνο χαρακτηριστικό που το προσδιορίζει, την ασθένεια του».

Παράλληλα, η κ. Βαρβαρούση υπογραμμίζει πώς μόνο μέσω συχνής επαφής και ομαδικών δραστηριοτήτων μπορεί να μειωθεί ο παράλογος φόβος, ενώ η ουσιαστική ενημέρωση θα οδηγήσει στην εξάλειψη της άγνοιας που περιστοιχίζει τον διαβήτη. «Η αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΛΟΔΙ και όλων των συντελεστών τονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο διαβήτης σε καμία περίπτωση δεν καταργεί την προσωπικότητα του παιδιού και αποδεικνύει περίτρανα ότι η διαφορετικότητα δεν είναι απειλητική για εμάς», καταλήγει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12-11-2016 η ΕΛΟΔΙ διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς στα γραφεία της. Όλοι οι τοπικοί σύλλογοι-μέλη της είναι στη διάθεση των κατά τόπους εκπαιδευτικών για ενημέρωση, στήριξη και συνεργασία.

Η παραγωγή, που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, είναι ιδέα και σενάριο του Ευθύμιου Σαββάκη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Παναγιώτης Κουντουράς. Τον ρόλο της δασκάλας υποδύεται η ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ενώ τα παιδιά - πρωταγωνιστές προέρχονται από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων.






Πηγή : thestival.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου