Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Καταπολέμηση της οπαδικής βίας: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

 



Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί ο ελληνικός αθλητισμός και ιδίως το ελληνικό ποδόσφαιρο από την τοξικότητα που το απαξιώνει και προκαλεί ένα σκηνικό επαναλαμβανόμενης βίας. Ταυτόχρονα απόλυτη προτεραιότητά μας είναι  να αποδοθούν οι αθλητικοί χώροι με ασφάλεια στους αθλητές και σε όλους τους υγιείς φιλάθλους.

Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου ενισχύουν και συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την ουσιαστική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις. Πιο αναλυτικά:

  • Προβλέπονται αυτόματες διοικητικές ποινές, σε περιπτώσεις ρίψης αντικειμένων όπως επίσης παράνομης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο, εφόσον διαπιστώνονται αυτά τα πραγματικά περιστατικά.
  • Εγκαθίσταται ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, κάμερες δηλαδή υψηλής ευκρίνειας σε κάθε περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης και προβλέπεται η μη διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων αν διαπιστωθεί η μη προσήκουσα εγκατάσταση και μη λειτουργία του συστήματος.
  • Τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες για τον αποτελεσματικό έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  • Θεσπίζεται ρήτρα παραβατικότητας που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά μέτρα από τους πόρους του Στοιχήματος.
  • Προβλέπεται μία Λέσχη Οργανωμένων Οπαδών ανά έμβλημα ομάδας, η οποία συνδέεται υποχρεωτικά με την ΠΑΕ. Η ΠΑΕ αναλαμβάνει την εποπτεία και την ευθύνη για τη Λέσχη.
  • Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για δημόσιες δηλώσεις ή δημοσιεύσεις που υποκινούν ή διεγείρουν σε πράξεις βίας σε βάρος των οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι  κυρώσεις είναι αυστηρότερες στην περίπτωση που αυτές προέρχονται από μέλος διοίκησης, αξιωματούχο ή πραγματικό ιδιοκτήτη επαγγελματικής ομάδας.
  • Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της βίας.


Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο


 

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Για τον σχεδιασμό της μεθοδολογίας της επιστολικής ψήφου, μελετήθηκαν εκτενώς περιπτώσεις εφαρμογής της ανά την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Σημαντικό βάρος δόθηκε στην πλήρη και αυστηρή ικανοποίηση των οδηγιών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και ιδίως της γνησιότητας της έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της μυστικότητας της ψήφου:

  1. Οι αιτήσεις των εκλογέων γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια που έχει ο εκλογέας, ενώ χρησιμοποιείται κωδικός μιας χρήσης με χρήση κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (άρθρο 8).
  2. Δίνεται δυνατότητα υποβολής της αίτησης σε προξενεία και στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, με χρήση και της υπηρεσίας «my kep live». (παρ. 3 άρθρου 8).
  3. Δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία ο εκλογέας ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο, παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην περίπτωση που δεν απέστειλε τον φάκελο επιστροφής ή ο φάκελος δεν παρελήφθη εμπροθέσμως, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα διπλοψηφίας (παρ. 6 άρθρου 21).
  4. Οι Επιτροπές Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και οι Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου προεδρεύονται από δικαστικό και τα μέλη τους είναι νομικοί. Αντιστοίχως, στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου δεν μπορούν να διοριστούν εκλογείς ως μέλη εφορευτικών επιτροπών (άρθρα 15, 16).
  5. Οι ειδικές κάλπες φύλαξης φακέλων επιστροφής επιστολικών ψήφων σφραγίζονται καθημερινά με ειδική διαδικασία και υπάρχει συνεχής καταγραφή σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης των χώρων όπου βρίσκονται. Το εκλογικό υλικό διατηρείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών επί τριετία. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει τη φύλαξη του χώρου (παρ. 4 και 5 άρθρου 10).
  6. Ορίζεται Γενικός Έφορος, Αντιπρόεδρος ή μέλος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία (άρθρο 18).
  7. Ο εκλογέας παρακολουθεί με σύστημα ιχνηλάτησης (tracking) την πορεία του φακέλου, μόλις αυτός αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών. (παρ. 4 άρθρου 11).
  8. Οι εταιρίες ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών λειτουργούν και την παραμονή της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών, ώστε να φτάσουν εγκαίρως οι επιστολικές ψήφοι (παρ. 2 άρθρου 14).
  9. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για περιπτώσεις αντικατάστασης της αίτησης του εκλογέα και του ψηφοδελτίου δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η μυστικότητα της ψήφου (άρθρο 12).
  10. Οι φάκελοι ψηφοφορίας όπου βρίσκεται το ψηφοδέλτιο είναι ανώνυμοι και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με τον εκλογέα (άρθρο 12).

Με το νομοσχέδιο αρχίζει εξάλλου διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, με χρήση των διαθέσιμων μητρώων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία.



38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr τον Δεκέμβριο

 



Με ρυθμό που ξεπέρασε την προσθήκη μίας υπηρεσίας την ημέρα, τον Δεκέμβριο του 2023 προστέθηκαν 38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr. Έτσι, στο τέλος του 2023 οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου που προσφέρονται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.grέφτασαν τις 1638.

  • Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, στο gov.gr προστέθηκαν 189 υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται είτε για νέες υπηρεσίες είτε για υπηρεσίες που προϋπήρχαν και εντάχθηκαν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη. Ακόμη, επτά επιπλέον φορείς ενέταξαν για πρώτη φορά υπηρεσίες τους στο gov.gr, ανάμεσα στους οποίους ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Διαγράφηκαν 62 υπηρεσίες οι οποίες είτε αντικαταστάθηκαν είτε καταργήθηκαν.
  • Συνολικά, οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr παρέχονται από 20 Υπουργεία, την Προεδρία της Κυβέρνησης, 85 φορείς και οργανισμούς, 13 Ανεξάρτητες Αρχές και 13 Περιφέρειες.
  • To 2023 υπήρξε σημείο αναφοράς για το gov.gr καθώς αποτέλεσε το πρώτο πεδίο εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ελληνικό Δημόσιο, με τη χρήση του mAigov. Από την έναρξη της λειτουργίας του Ψηφιακού Βοηθού, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200 χιλιάδες διάλογοι μέσω των οποίων οι πολίτες λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες γύρω από θέματα της Δημόσιας Διοίκησης.


Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τη βεβαίωση χρηματικών οφειλών

 


Την έναρξη νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο 43, παρ.1 ν. 5024/2023 (Α’ 41), η οποία πιστοποιεί τις υφιστάμενες χρηματικές οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

  • Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται μέσω του σχετικού συνδέσμου και ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet.
  • Η νέα υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά τη θεσμοθετημένη από τον Ν. 5072/2023 υποχρέωση των servicers να εγκαταστήσουν εφαρμογές και συστήματα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών μέχρι την 30ή Μαρτίου 2024.
  • Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων οφειλετών στη χρήση της πλατφόρμας βεβαίωσης οφειλών, λειτουργεί υποστηρικτική υπηρεσία από τους εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας κατόπιν ραντεβού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myEGDIXlive.gov.gr ή καλώντας στο 213 212 5730.


Σε λειτουργία η εφαρμογή e-Peitharxika

 


Μέσω της εφαρμογής, παρέχεται η δυνατότητα εποπτείας και παρακολούθησης της πορείας της πειθαρχικής διαδικασίας καθώς και της έκβασης των πειθαρχικών υποθέσεων, στο Δημόσιο, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Γίνεται επίσης δυνατή η συστηματική παρακολούθηση από ένα μοναδικό σημείο της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκβασης των υποθέσεων, ενώπιον μονομελών πειθαρχικών οργάνων και πειθαρχικών συμβουλίων, σε όλα τα στάδια. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η πλήρης και ομοιόμορφη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων και διασταύρωσης στοιχείων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Η βασική στόχευση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης συνοψίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

  • Αφενός, να συνδράμει τους αρμόδιους υπαλλήλους στην παρακολούθηση του συνόλου της πορείας της πειθαρχικής διαδικασίας, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν στρεβλώσεις και παθογένειες και να βελτιώνουν τη συνολική της λειτουργία.
  • Αφετέρου, να ενισχύσει το έργο του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΑΔ στην κατεύθυνση θωράκισης της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Η πιλοτική χρήση της εφαρμογής συμπεριέλαβε τους εξής φορείς: Υπουργείο Οικονομικών, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Δήμος Αθηναίων, e-ΕΦΚΑ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, και ήδη έχουν καταχωριστεί 1.104 χρήστες και πλήθος πειθαρχικών υποθέσεων.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, βασιζόμενη αποκλειστικά σε ίδιες δυνάμεις.




Στρατηγικός στόχος να γίνει η πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία

 



Από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί:

  • Η Boehringer, η οποία μετράει σχεδόν 70 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας. Πρέπει να το πούμε: είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ήδη από το 1975.
  • Εμείς ως πολιτεία, γιατί έχουμε ως κεντρικό σκοπό, στρατηγικό στόχο, να καταστήσουμε την πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία.
  • Τα νούμερα τα οποία ακούσαμε είναι εντυπωσιακά: μία μονάδα μόνο εξάγει προϊόντα τα οποία ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού υπάρχει τόσο μεγάλη συμπυκνωμένη, συγκεντρωμένη εξαγωγική αξία που να παράγεται σε ένα σημείο.
  • Από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου το 2019, είχαμε θέσει ως κεντρική στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του συμψηφισμού, του clawback, με τις δαπάνες που γίνονται για ανάπτυξη, για κλινικές μελέτες. Μια μνημονιακή επιταγή η οποία γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο. … σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
  • Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.
  • Συνεργαζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι, το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, για μια φαρμακευτική πολιτική η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο.

 



Το δημόσιο «ευχαριστώ» της οικογένειας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που δολοφονήθηκε στου Ρέντη

 



Η οικογένεια του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά από χτύπημα φωτοβολίδας στα επεισόδια στου Ρέντη, ευχαριστεί όλους εκείνους που συμπαραστάθηκαν στο παιδί της.

Μέσω επιστολής της, απευθύνει δημόσιο «ευχαριστώ» σε όσους τους στήριξαν ηθικά, σε εκείνους που έσπευσαν να δώσουν αίμα για τον Γιώργο Λυγγερίδη, αλλά και προς τους ανθρώπους του νοσοκομείου, την ΕΛ.ΑΣ., την κυβέρνηση και την Υ.Α.Τ. Αττικής.

Η επιστολή της οικογένειας του Γιώργου Λυγγερίδη

«Η οικογένεια του ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ Γεωργίου, με την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς όλο τον κόσμο για την ηθική στήριξη και για την πρωτοφανή συμμετοχή του κατά τη διαδικασία της αιμοδοσίας στον τραυματισμό του παιδιού μας.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας ''Άγιος Παντελεήμων'', γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και προσωπικό του κυλικείου που μας έδειξαν να καταλάβουμε τι σημαίνει ''ανθρωπιά''.

Ακόμη, ευχαριστούμε όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την ψυχολογική και λοιπή υποστήριξη από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, όπως επίσης και σύσσωμη την Ελληνική κυβέρνηση που στέκεται στο πλευρό μας στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τη δεύτερη οικογένεια του Γιώργου που είναι η Υπηρεσία του, η Υ.Α.Τ. Αττικής.

Με τιμή, Οικογένεια Λυγγερίδη».



Εξιτήριο για την 23χρονη που υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη


 

Εξιτήριο έλαβε την Παρασκευή η 23χρονη ασθενής Ελένη Χαϊλαμάκη, η οποία προ ημερών υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, τον πατέρα της, 50 ετών.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

Στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο βρέθηκαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Παρόντες ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Θεοφάνης Ροΐδης, ο Διευθυντής Χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου καθηγητής Νικόλαος Νικητέας, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση ήπατος, καθώς και οι γονείς της 23χρονης ασθενούς.

Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διενεργεί τόσο εξειδικευμένες και δύσκολες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Λαϊκό νοσοκομείο μας, μία εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το Λαϊκό Νοσοκομείο, και ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, που έδωσε ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς ότι μπορούν να γλιτώσουν από μία τόσο σοβαρή ασθένεια.

Στο πρόσωπο της Ελένης βλέπουμε την ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους και είμαστε εδώ, όπως βοηθήσαμε να λυθούν προβλήματα για να γίνει αυτή η επέμβαση, να λύσουμε προβλήματα για να γίνουν πολλές τέτοιες επεμβάσεις και να σωθούν και πολύ περισσότεροι άνθρωποι».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης και στην οικογένεια της Ελένης, λέγοντας «τους καμαρώσαμε, όχι μόνο την Ελένη, στην οποία ευχόμαστε όλοι περαστικά και να είναι σιδερένια και δυνατή, αλλά και τους γονείς της, που είναι ένα πρότυπο οικογένειας και αγάπης μεταξύ τους».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος δήλωσε:

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία. Να ευχαριστήσω κατ' αρχάς την Ελένη και τους γονείς της, που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου, που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί γι' αυτό. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team, γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του καθηγητή Dieter Broering, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: «Καλέσαμε και γιατρό από το εξωτερικό, γιατί πάντοτε όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι, οφείλεις να προσφέρεις τις καλύτερες συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην ασθενή. Το εύκολο θα ήταν να στέλναμε την ασθενή στο εξωτερικό. Αλλά με αυτό θα βλέπαμε μόνο τον θάμνο, δεν θα βλέπαμε το δάσος. Οπότε εμείς θέλαμε αυτό ακριβώς να το μετουσιώσουμε σε πράξη στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, «η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, που ήμουν πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα, μόνο τα τέσσερα πραγματοποιούν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη, και σε ενήλικα, όπως είναι η Ελένη, μόνο δύο. «Δηλαδή, ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο, υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις στη μέση, να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό. Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη, αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό».



Προκλητικοί μουσουλμάνοι μαθητές στην Γερμανία ζήτησαν επιβολή μαντίλας στο σχολείο τους

 


Τέσσερις ακραίοι και επικίνδυνοι μουσουλμάνοι μαθητές ζήτησαν την εφαρμογή ισλαμικών κανόνων στο σχολείο τους, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης μαντίλας και του διαχωρισμού των φύλων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημόσιας τηλεόρασης δυτικής Γερμανίας WDR, οι μαθητές εισηγήθηκαν στη διεύθυνση του σχολείου τους στην πόλη Νόις να επιβληθεί η Σαρία ως σχολικός κανονισμός. Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα από το μάθημά τους για την προσευχή της Παρασκευής, οι μαθήτριες να φορούν μαντίλα και να βρίσκονται σε διαφορετικές τάξεις από τους συμμαθητές τους, ενώ ο διαχωρισμός των φύλων θα πρέπει να ισχύει και στο μάθημα της κολύμβησης, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους δασκάλους, φέρονται να είπαν τα τέσσερα αγόρια, τα οποία δήλωσαν ρητά ότι απορρίπτουν τη δημοκρατία.

Κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονταν ακόμη και ως «αστυνομικοί» της Σαρία και έκαναν παρατηρήσεις σε «κακούς μουσουλμάνους», ενώ, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί και πέρυσι και είναι σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα, σε συνεννόηση με την κρατιδιακή κυβέρνηση, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ δήλωσε σχετικά ότι το εν λόγω σχολείο έχει υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα πρόληψης για ακραίους ισλαμιστές και έχει για αυτόν τον λόγο προσκαλέσει ειδικό επιστήμονα. Σύμφωνα ωστόσο με την έκθεση της αστυνομίας, το πρόγραμμα δεν είχε αποτέλεσμα.



ΝΔ για «κωλοτούμπες» Κασσελάκη: Ζαλίστηκε και ο ίδιος από τις αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών

 


Το «εμπρός-πίσω» στον ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε σχετικά με την κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης άλλαξε τρεις φορές γνώμη, σχολίασε καυστικά η Νέα Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μέσα σε 24 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει για ακόμα μία φορά να ζαλιστεί ο ίδιος από τις αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών, τις οποίες άλλωστε συνηθίζει».

Όπως τονίζει, «χθες, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του κόμματός του, κατηγορώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν το θέτει και στους βουλευτές της ΝΔ.

Σήμερα, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μίλησε για κομματική πειθαρχία».

Η ΝΔ, εν συνεχεία, σχολιάζει: «Πριν λίγη ώρα, ο κ. Κασσελάκης έθεσε μια νέα εκδοχή: αυτή της κομματικής πειθαρχίας με αστερίσκους.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση το κάρο ήταν η κομματική πειθαρχία του κ. Κασσελάκη και το άλογο η άποψη των πολακιστών».

«Όπως και να έχει, κρατάμε τη μεγάλη εικόνα, μιας ευρείας πλειοψηφίας που φαίνεται να δημιουργείται υπέρ της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να νομοθετήσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών», καταλήγει η ανακοίνωση.



«Έκλεψαν το παιδί μου, είναι όλοι συνένοχοι» - Ο πατέρας του 6 μηνών βρέφους μηνύει την 37χρονη δολοφόνο και τους γονείς της

 



Κλοπή του βρέφους από τους γονείς της 37χρονης και παραπλάνηση για το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Μακρυχώρι Ημαθίας, καταγγέλει ο πατέρας του.

Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, ο καταγγέλλων κατηγορεί την 37χρονη και τους συγγενείς της για παράνομη άδεια ταφής και άδειας κηδείας, όπως και για παράνομη τέλεση τελετής και κλοπή του βρέφους.

«Έκλεψαν το παιδί μου, είναι όλοι συνένοχοι, ο παππούς... Αυτό, δεν έχω λόγια... Σαν παιδιά μου είχα και τα δυο κοριτσάκια της... Ρωτήστε όλους στο χωριό» ήταν τα λόγια του πατέρα του 6 μηνών βρέφους που πέθανε από τη βίαιη συμπεριφορά της μητέρας του.

Νωρίτερα, μήνυση κατά πολλών προσώπων κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Σούρλα, ο πατέρας του βρέφους.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα η μήνυση στρέφεται εναντίον της 37χρονης μητέρας, των γονιών της και άλλων συγγενών, με τις κατηγορίες της εξύβρισης και της απειλής, αναφορικά με την επίθεση που δέχτηκε στην κηδεία του βρέφους.

Ακόμη, ο συνήγορος του πατέρα κατέθεσε μήνυση προς την οικογένεια της δράστιδος καθώς, όπως υποστηρίζει, οι γονείς της 37χρονης γνώριζαν για την διαταραγμένη ψυχική κατάστασή της, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Ο πατέρας του βρέφους μάλιστα τόνισε πως έφυγε από το σπίτι καθώς φοβόταν ότι η σύντροφος του θα τον σκοτώσει στον ύπνο.



Κορίτσια 13 και 15 ετών θύματα μαστροπών

 




Δύο κορίτσια 13 και 15 χρόνων, χρησιμοποιούσε κύκλωμα και αναρτούσε φωτογραφίες τους σε ιστοσελίδα ερωτικών ραντεβού εξωθώντας τα ανήλικα στην πορνεία και σε «πλούσιους» πελάτες αντί 100 ευρώ.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων εντόπισαν τα δύο κορίτσια, τα οποία κατέχουν ελληνική ταυτότητα αλλά είναι πολωνικής και αλβανικής καταγωγής, όπως και δύο ακόμη ενήλικα πλέον κορίτσια, που δεν επιθυμούσαν να καταθέσουν.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται η 31χρονη «Λόρα» από την Αλβανία, ένας 34χρονος είχε το ρόλο του «φωτογράφου» και «διαφημιστή», ενώ συνελήφθη και ένας 55χρονος που συνευρέθηκε με τις ανήλικες. 

Στην ίδια δικογραφία εμπεριέχονται έξι ακόμη άτομα, που φέρεται να συνευρέθηκαν επίσης με τις ανήλικες.

Οι επιχειρήσεις σύλληψης των εμπλεκομένων εξελίχθηκαν σε Κολωνό, Εκάλη και Κορυδαλλό αντίστοιχα. Οπως προέκυψε στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η 31χρονη από τις αρχές του 2022 εξωθούσε στην πορνεία μια 13χρονη τότε κοπέλα, διευκολύνοντάς τη να εντοπίζει πελατεία. Μάλιστα, για κάθε ραντεβού, αποκόμιζε και η ίδια μέρος από τα χρήματα που λάμβανε η ανήλικη. Η 31χρονη στη συνέχεια έκανε «πάσα» σε έναν 34χρονο την ανήλικη, που της υποσχέθηκε πως θα της βρει «πλούσιους πελάτες». Επειτα, η 13χρονη γνώρισε στο συγκεκριμένο άτομο και μια 15χρονη φίλη της, την οποία επίσης φωτογράφιζε με εσώρουχα και αναρτούσε τις φωτογραφίες σε διαδικτυακό ιστότοπο. Οπως προέκυψε, μέσω της συγκεκριμένης σελίδας πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δέκα ερωτικά ραντεβού σε διάφορα ξενοδοχεία του κέντρου των Αθηνών.

Μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου του 2023 οι ανήλικες συνευρέθηκαν ερωτικά με τον 55χρονο που διαμένει στο Κορυδαλλό είτε από κοινού είτε ξεχωριστά. Κάθε μία από τις ανήλικες έπαιρνε ως αμοιβή το ποσό των 100 ευρώ. Στο σπίτι του 34χρονου και του 55χρονου εντοπίστηκαν πλήθος ψηφιακών πειστηρίων καθώς και ένα αεροβόλο όπλο.