Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Χυδαίος Κουρουμπλής αποκάλεσε δολοφόνους την κυβέρνηση - Τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος φαιδρός βουλευτής ξεφτιλίζεται και προκαλεί με τις αθλιότητες που λέει.

Πριν λίγο στην βουλή, υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση, με τον χυδαίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Παναγιώτη Κουρουμπλή να  ξεπερνά τα όρια και να ξεφεύγει με τις αθλιότητες που ξεστόμισε. 

Με λίγα λόγια ο χυδαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής «χρέωσε» τους θανάτους στη χώρα από τον κορωνοϊό στην κυβέρνηση.

Η απάντηση των βουλευτών της ΝΔ ήταν άμεση, γεγονός που προκάλεσε πανδαιμόνιο στην αίθουσα, με τον προεδρεύοντα κ. Αβδελά μάταια να προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση.

Ο χυδαίος και φαιδρός βουλευτής για να σηκώσει τους τόνους είπε πώς «Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτά» είπε ο κ. Κουρουμπλής, και υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα φώναξε: «Ντροπή, αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι».

Ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη, λέγοντας: «Σας παρακαλώ, ανακαλέστε». «Δεν ανακαλώ τίποτα! Δολοφονήθηκαν άνθρωποι, να απολογηθείτε για τον φίλο μου», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο προκλήθηκε χάος, με τους βουλευτές της ΝΔ να φωνάζουν και να ψέγουν τον συνάδελφό τους για τις απίστευτες αυτές αναφορές. Χαρακτηριστικότερη αντίδραση όλων ήταν αυτή του Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος είπε: «Να ανακαλέσεις, πουλάς πόνο! Είσαι λαϊκιστής του πόνου, ντροπή σου! Να μας πεις για το ναυάγιο στον Πειραιά».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την αθλιότητα του: «Ο,τι και να κάνετε, είστε υπόλογοι γι’ αυτό που συντελείται. Αναγνωρίστε ότι έγινε λάθος! Πέθαναν άνθρωποι άδικα, το κατανοείτε; Τίποτα λιγότερο-τίποτα περισσότερο».

Ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη και πάλι, λέγοντας αρχικά: «Μην προκαλείτε, κλείνετε, παρακαλώ».

Ο απαράδεκτος Κουρουμπλής απάντησε «έχω δικαίωμα να μιλήσω, δεν έχει δικαίωμα να με διακόψει κανείς», για να αναφέρει ο πρόεδρος: «Αυτό που σας λέω εγώ, γιατί ο κανονισμός της Βουλής το λέει! Θέλω να ανακαλέσετε τα περί δολοφόνων». Ο κ. Κουρουμπλής επέμεινε, λέγοντας: «Ξέρω τι λέω, μιλάω καλά ελληνικά», με τον πρόεδρο να καταλήγει: «Σβήνω την αναφορά εγώ».

«Γίναμε μάρτυρες μιας αθλιότητας, ενός ακραίου λαϊκιστή, ενός βουλευτή που τόλμησε να κατηγορήσει μια παράταξη ως δολοφόνους και του ζητάει η Βουλή να ανακαλέσει και προσποιείται ότι δεν κατάλαβε την πρόκληση και την ντροπή που προκάλεσε στο Κοινοβούλιο», επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του δεν υιοθετεί τη λογική της τυμβωρυχίας, ωστόσο χρέωσε στην πλειοψηφία ότι δεν δίνει κατάλληλες απαντήσεις.

«Όσοι νομίζουν ότι η μάχη κατά του κορωνοΐού προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση πλανώνται πλάνην οικτράν! Είναι καθοριστική η υπεύθυνη στάση όλων. Όχι στον λαϊκισμό και την παραφροσύνη. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με τους θανάτους», απάντησε η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ, η οποία έσπευσε να καταδικάσει την πρακτική του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Για την αθλιότητα του ο πρόεδρος της βουλής τιμώρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με στέρηση 1/4 του μισθού του για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021.



Συνελήφθη στο Περιστέρι ο Μένιος Φουρθιώτης - Ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

 


Συνελήφθη νωρίς σήμερα το απόγευμα ο Μένιος Φουρθιώτης στο Περιστέρι.

Ο Φουρθιώτης συνελήφθη ύστερα από μήνυση πρώην συνεργάτη του, που προσήλθε σήμερα στο Τμήμα Εκβιαστών και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη για διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Αυτή την ώρα οδηγείται στη ΓΑΔΑ.

Ο Μένιος Φουρθιώτης είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο με τους όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης των τηλεοπτικών εμφανίσεων, καθώς και με χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.

Ο Φουρθιώτης είχε προφυλακισθεί τον περασμένο Απρίλιο, το Μεγάλο Σάββατο, για τις «στημένες» επιθέσεις στο σπίτι του, στον Διόνυσο.

Το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Μ. Φουρθιώτης περιλαμβάνει δέσμη κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση με διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία. Ηθική αυτουργία σε έκρηξη και οπλοφορία.



Γερμανία: Απέλασαν δυο Ρώσους διπλωμάτες

 


Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μετά την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο σήμερα Τετάρτη ότι η Μόσχα έδωσε εντολή το 2019 για την δολοφονία στο Βερολίνο ενός Τσετσένου πολίτη.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η δολοφονία στο πάρκο Tiergarten συνιστά μια σοβαρή παραβίαση του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Γερμανίας και θα επιβαρύνει σοβαρά τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις. «Αυτή η δολοφονία κατά παραγγελία του κράτους συνιστά ωμή παραβίαση των κανόνων του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», δήλωσε η Μπέρμποκ, η οποία ανέφερε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στον οποίο και κοινοποίηση την απόφαση για την απέλαση. «Ως εκ τούτου, καλέσαμε τον Ρώσο πρέσβη» δήλωσε η Μπέρμποκ προσθέτοντας ότι «του είπαμε ότι δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας θα κηρυχθούν persona non grata».

Η απόφαση του Βερολίνου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία δήλωσε δια στόματος της εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Οι μη φιλικές ενέργειες του Βερολίνου δεν θα μείνουν χωρίς την ανάλογη απάντηση. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Το Εφετείο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον 56χρονο Βαντίμ Κράζικοφ για τη δολοφονία το 2019 του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού από την Τσετσενία, στο πάρκο Tiergarten, στο κέντρο του Βερολίνου. Το Δικαστήριο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η δολοφονία έγινε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB. «Έλαβε κυβερνητική εντολή να σκοτώσει», ανέφερε ο Γερμανός Εισαγγελέας και έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα και «κρατική εντολή δολοφονίας σε γερμανικό έδαφος».


protothema



Χωρίς μάσκα ο Πετράκος στην κηδεία Τράγκα προκάλεσε αντιδράσεις στους παρευρισκόμενους

 


Δεν του έχει γίνει τίποτα μάθημα, και συνεχίζει να είναι προκλητικός και επικίνδυνος, ακόμα και στην κηδεία του Γιώργου Τράγκα που πέθανε από κορονοιό επειδή ήταν ανεμβολίαστος.

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες στον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον κορωνοϊό.



Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο προκλητικός, επικίνδυνος Γρηγόρης Πετράκος, που δεν φόρεσε ούτε στιγμή μάσκα και σίγουρα δεν θα είχε και μαζί του μάσκα.

Ο τραγουδιστής και συνεργάτης του Γιώργου Τράγκα στο Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων, όμως, παρουσιάστηκε δίχως να τηρεί κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού, δημιουργώντας αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους.

Αυτός ο γραφικός και επικίνδυνος αρνητής Πετράκος, δεν σεβάστηκε ούτε την κηδεία του Γιώργου Τράγκα!!




Τσιόδρας απαντά στην αντιπολίτευση : "Θλίβομαι για την χρήση επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης"

 


Ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθυστερημένα αφήνοντας τον επικίνδυνο και ακατάλληλο Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ να πιαστούν από κάπου για να κάνουν αντιπολίτευση, έλυσε τη σιωπή του για να εκφράσει τη θλίψη του για το γεγονός ότι η έρευνά του χρησιμοποιείται "ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης" από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σ' αυτήν ο Ελληνας καθηγητής εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι παλαιότερη έρευνα χρησιμοποιείται με όρους αντιπαράθεσης αλλά δεν διαψεύδει τα ευρήματά της.


Αναλυτικά

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων



ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ : Πώς είναι δυνατόν εισαγγελείς να συσκέπτονται για υποθέσεις με υπουργούς;

 


Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις Πολάκη για συσκέψεις υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης με εισαγγελείς για δικαστικές υποθέσεις εξαπολύει η ΝΔ.

Ο Παύλος Πολάκης πρωτοστατούσε στην ακροαριστερή προσπάθεια εδραίωση καθεστώτος, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του Αλέξη Τσίπρα

«Ο κ. Πολάκης αποκάλυψε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, συμμετείχε σε συσκέψεις μαζί με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και εισαγγελείς για το πώς θα "δέσουν" την σύζυγο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και συνεχίζει:


«Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και alter ego του κ. Τσίπρα αποκαλύπτει μια παρακρατική λειτουργία σαν να πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό. Δείχνει για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβανόταν και πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς και τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσίπρας με τον "έλεγχο των αρμών της εξουσίας"».


«Πώς είναι δυνατόν εισαγγελείς να συσκέπτονται για υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη με υπουργούς;», διερωτάται η ΝΔ και σημειώνει: «Μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν αυτά στη χώρα, όπως η περίφημη επίσκεψη του κ. Δ. Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (Φεβρουάριος 2018), και χθες το alter ego του κ. Τσίπρα, ο κ. Πολάκης μας είπε ωμά ότι θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια»


Καταλήγοντας η Ν.Δ. τονίζει: «Όσα λέει ο κ. Πολάκης αποκαλύπτουν την ολοκληρωτική νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ και την διαρκή προσπάθεια να χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για τους πολιτικούς του στόχους. Ο κ. Κοντονής καλείται να απαντήσει για όσα αποκαλύπτει ο κ. Πολάκης. Ο κ. Τσίπρας καλείται επίσης να πάρει θέση για την παρακρατική λειτουργία επί των ημερών της διακυβέρνησής του».



Πρώην εργαζόμενη των «Ράδιο Αρβύλα» : Ήξεραν όλοι ότι ο Παναγιωτόπουλος παρενοχλούσε

 


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Στάθη Παναγιωτόπουλου απέναντι σε γυναίκες και εκθέτουν τον Αντώνη Κανάκη και όλους τους Ράδιο Αρβύλα. 

Η νέα καταγγελία που βλέπει το φως της δημοσιότητας έρχεται από πρώην εργαζόμενη των Ράδιο Αρβύλα, η οποία σε ανάρτηση υποστηρίζει ότι «ήξεραν ότι ο εν λόγω τύπος είναι ένας γλοιώδης παρενοχλητής», και αναφέρει επίσης και το μήνυμα που της είχε στείλει και της έλεγε «πόσο καλός είναι στο στοματικό έρωτα». 

Το κείμενό της ανέβηκε στον λογαριασμό άλλου χρήστη, αλλά λίγη ώρα μετά κατέβηκε άγνωστο γιατί!!

Διαβάστε την ανάρτηση:

«Σαν πρώην εργαζόμενη στο Ράδιο Αρβύλα θα τα πω, γιατί σαν γυναίκα τα έχω πει πολλάκις και τα είπαν κι άλλοι καλύτερα από ‘μένα.

Το θέμα της δημοσίευσης πορνογραφικού υλικού εν αγνοία των συμμετεχόντων έχει προφανώς πολλές διαστάσεις, κοινωνικές, ψυχολογικές, νομικές. Θέλω εδώ να αναφερθώ σε μία μόνο, αυτή που αφορά την ανοχή των άλλων.

Ας δεχτούμε ότι οι υπόλοιποι τρεις του πάνελ δεν ήξεραν ότι ο τέταρτος ανεβάζει στο ίντερνετ προσωπικές στιγμές άλλων ανθρώπων εν αγνοία τους. Μιας και είναι αδύνατο να ξέρουμε αν ισχύει στ’ αλήθεια ή όχι, ας δεχτούμε ότι δεν το ήξεραν. Θέλω όμως, σαν άνθρωπος που συνεργάστηκα μαζί τους, να πω τι ήξεραν.

Ήξεραν ότι ο εν λόγω τύπος είναι ένας γλοιώδης παρενοχλητής. Ήξεραν ότι την πέφτει σε ό,τι κινείται, προχωρώντας άμεσα και σε κινήσεις – χοντράδες αν τυχόν η εκάστοτε κοπέλα προσπαθούσε να αρνηθεί με ευγενικό τρόπο. Γιατί δεν έφτανε να δείξεις ευγενικά ότι δεν ενδιαφέρεσαι, καθώς κάθε ευγένεια την έπαιρνε ως αφορμή για περισσότερο μπάσιμο.

Ήξεραν όλοι ότι παρενοχλούσε τα κορίτσια στο γραφείο, στο στούντιο, όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν. Φαίνεται βέβαια και στην ίδια την εκπομπή όλα αυτά τα χρόνια πως είναι αποδεκτό από τους υπόλοιπους το γλοιώδες πέσιμό του σε συνεργάτιδες και καλεσμένες μουσικούς.

Έχω πολλά παραδείγματα να δώσω και από τη συμπεριφορά του προς εμένα. Όπως ότι με προσκάλεσε μέσα στο στούντιο την ώρα της ραδιοφωνικής του εκπομπής και ενώ βρισκόμουν στο χώρο για θέματα της τηλεοπτικής, για να μου δείξει πώς γίνεται η εκπομπή και να μου την πέσει εντός και εκτός αέρα. Όπως ότι μου έφερε λουλούδια “από τον κήπο της μητέρας του”, στα καλά καθούμενα και μπροστά στους συναδέλφους μου στη συντακτική ομάδα της Αρβύλας.

Για το πόσο ντράπηκα φυσικά, ούτε λόγος. Όταν παραιτήθηκα από την Αρβύλα με πλησίασε για να μου τάξει άλλη δουλειά και όταν δέχτηκα να συναντηθούμε να το συζητήσουμε μου είπε έξω από τα δόντια ότι θα χρειαστεί πρώτα “να περάσω από το σπίτι του για να μου δείξει τη συλλογή με τα CD του”.

Και όταν έφυγα αηδιασμένη από εκείνη τη συνάντηση φυσικά δεν πτοήθηκε, καθώς μου έστελνε μηνύματα, στα οποία ποτέ δεν ανταποκρινόμουν, για ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ. SMS και viber, πρωί ή βράδυ, χωρίς ποτέ να ανταποκρίνομαι, δεν είχε καμία σημασία για τον “Σκύλο”.

Το τελευταίο μήνυμα μου το έστειλε πριν 4 περίπου χρόνια (8 χρόνια από την τελευταία φορά που τον είδα!!), για να με ενημερώσει, έτσι στο άσχετο, για τις επιδόσεις του στο στοματικό έρωτα. Ναι, καλά διαβάσατε.

Δεν ξέρω λοιπόν να σας πω αν ήξεραν για τις παράνομες πράξεις του, μπορώ όμως σίγουρα να σας πω ότι ήξεραν για τις “νόμιμες” και τις φανερές. Αυτές που στην καθημερινότητα γίνονται ανεκτές, εν μέσω αστείων, με βλέμματα που κάνουν πως δε βλέπουν και με σκέψεις τύπου “Έλα μωρέ, έτσι είναι ο Στάθης”. Με ανοχή, λοξές ματιές και σιωπηλή συγκάλυψη, έτσι συνέπλεαν με το γυμνοσάλιαγκα οι υπόλοιποι.

Αναγνωρίζω τις καλές τους προθέσεις εν γένει, αλλά το σύννεφο από το οποίο δείχνουν να έπεσαν, όχι.

Στην τελική γιατί όχι, έτσι κι αλλιώς με αυτόν τον τρόπο δε συμπλέει και η πλειονότητα των Ελλήνων που έχει στο περιβάλλον της έναν φίλο, έναν γνωστό, έναν ξάδερφο, έναν θείο ή ένα συνεργάτη που είναι ένας γλοιώδης πέφτουλας που παρενοχλεί γυναίκες;».






Ο Τσίπρας απειλεί με κλείσιμο την «Αυγή»



Στο στόχαστρο ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου, απο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ότι δεν πάει τίποτα καλά και υπάρχει ανεπάρκεια αντιπολιτευτικής τακτικής που αντί να μαζεύει κόσμο τον εκνευρίζει.

Νέα εστία εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει δημιουργηθεί με την εθελουσία έξοδος που έχει ανακοινωθεί για την «Αυγή», την κομματική εφημερίδα η οποία στοιχίζει πολλά στο ταμείο του κόμματος χωρίς τον ανάλογο κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως είναι πρόθυμος ακόμα και να κλείσει την εφημερίδα και το επίσης κομματικό ραδιόφωνο Στο Κόκκινο αν δεν υπάρξει ο απαραίτητος οικονομικός εξορθολογισμός.




Κρούσματα μετά από σχολικές εκδρομές σε Γλυφάδα και Βύρωνα

 


Με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, κάνει λόγο για 40 καταγεγραμμένα κρούσματα σε σχολείο της Γλυφάδας μετά από εκδρομή, αλλά και 30 ακόμη νοσήσεις σε σύνολο 75 μαθητών σε σχολείο στον Βύρωνα το οποίο αναγκάστηκε και να διακόψει την εκδρομή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Έκρηξη κρουσμάτων στις σχολικές εκδρομές

Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση του για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Οι σχολικές εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται, την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους/τις 75 συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες.

Οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ είναι για μία ακόμα φορά τεράστιες. Καμία οδηγία δεν εξέδωσε για την ασφαλή πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών, κανένα μέτρο δεν έλαβε για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκειά τους.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες δεν είμαστε αναλώσιμοι/ες!



Νεκρός Αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας - Έπαθε ανακοπή μέσα στο περιπολικό



Τη ζωή του έχασε ένας 49χρονος Αστυνομικός περίπου στις 4 σήμερα τα ξημερώματα, την ώρα που εκτελούσε την υπηρεσία του εντός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ., σε κεντρικό δρόμο της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.

Μάλιστα δόθηκε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, τόσο από υπάλληλο εργοταξίου, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο και διέθετε απινιδωτή, όσο και από το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που κλήθηκε στις 3 τα ξημερώματα και επενέβη, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 49χρονος αστυνομικός βρισκόταν εντός του περιπολικού, όταν έχασε τις αισθήσεις του, από ανακοπή καρδιάς, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Αμέσως οι συνάδελφοί του ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ άμεσα προσέτρεξε για να βοηθήσει υπάλληλος παρακείμενου εργοταξίου, με ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο εφάρμοσαν το πρωτόκολλο και συνέχισαν τις προσπάθειες επαναφοράς για περίπου 15-20 λεπτά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο 49χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε υπό αναζωογόνηση μέσα στο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μαδύτου, όπου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διασωστών και γιατρών, κατέληξε στις 04:25.


Πηγή: grtimes.gr



Παράνομες συνταγογραφήσεις: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 συλληφθέντες

 


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση, από 5 έως 50 χιλιάδες ευρώ, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην 2η Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι 13 συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος το οποίο φέρεται να δωροδοκούσε γιατρούς για να συνταγογραφούν φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών.

Πρόκειται για στελέχη και ιατρικούς επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, με έδρα την Αθήνα, αλλά και μία ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, που είχαν συλληφθεί ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Η δικογραφία περιλαμβάνει αλλά 173 άτομα, μεταξύ αυτών δεκάδες γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιες δομές Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, φαρμακοποιούς, ιατρικούς επισκέπτες, έναν αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Όπως περιγράφεται, μεταξύ άλλων, στη δικογραφία, το κύκλωμα είχε αναπτύξει πανελλαδική δράση, διακινώντας σε πολλές περιπτώσεις μέσω ΚΤΕΛ, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δέματα για να παραδοθούν σε συνεργαζόμενους γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα σε ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών.

Στις απολογίες κάποιοι εκ των κατηγορούμενων ιατρικών επισκεπτών φέρονται να αποδέχθηκαν μέρος του κατηγορητηρίου, αναφέροντας όμως ότι εκτελούσαν εντολές. Από την άλλη, ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων στελεχών ήταν πως δεν επρόκειτο για χρηματισμό αλλά για έξοδα που εντάσσονταν στην προωθητική πολιτική της εταιρείας.

Η απόφαση για την ποινική τους μεταχείριση ελήφθη κατόπιν σύμφωνης γνώμης Ανακρίτριας και Εισαγγελέως.

Και πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στο μεταξύ, η ίδια έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε, επιπλέον, περιπτώσεις διενέργειας εικονικών εμβολιασμών, πώλησης πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid test, με επίκεντρο το Νομό Μεσσηνίας. Ως εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται ένας ιατρικός επισκέπτης, δύο γιατροί, μία νοσηλεύτρια, ένας φαρμακοποιός κι ένας ακόμα ιδιώτης. Η «ταρίφα», ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της διευκόλυνσης, κυμαινόταν από 50 έως 700 ευρώ.

Για το σκέλος αυτό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαχωρίσει τη δικογραφία και τη διαβίβασε στην Εισαγγελία της Καλαμάτας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Γεωργιάδης για Κανάκη : «Όλα αυτά για να αποφύγει να πει μία Γενναία και Δημόσια Συγγνώμη… Κρίμα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία».


 

Με μια μακροσκελή ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στην «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αντώνης Κανάκης για να ξεφύγει από τις ευθύνες του.

Αναλυτικά αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Χθες ο κ. Κανάκης στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» αποφάσισε, να επιτεθεί ονομαστικά σε μένα και στο σχετικό μου άρθρο, λες και εγώ είχα ανεβάσει τα βίντεο (https://youtu.be/0PwxpH32rIs).

Αντιπαρέρχομαι το ψεύδος ότι έχω ως στόχο την σάτιρα και την εκπομπή τους αυτή καθαυτή, είναι γνωστό ότι έχω επαινέσει το χιούμορ τους πολλές φορές και έχω ανεβάσει βίντεο που με σχολιάζουν στα δικά μου social media. Πολλές φορές επίσης σε συνεντεύξεις μου τους έχω διακρίνει από τον Λάκη Λαζόπουλο και την προπαγάνδα που ασκούσε εκείνος.

Άρα τίποτε προσωπικό δεν είχε η κριτική μου και απλώς σχολίασα ένα μείζον θέμα της επικαιρότητας.

Επίσης δηλώνω ότι προσωπικά τους πιστεύω στο ότι δεν το εγνώριζαν και γενικά είμαι πολύ αντίθετος στην εύκολη κατηγορία. Έχω υποστεί τέτοιου τύπου συμπεριφορές εναντίον μου και έχω ευαισθησία, είπαν δεν εγνώριζαν δεν εγνώριζαν, τέλος. Το έμαθαν τον έδιωξαν, ζήτησαν συγγνώμη, το θέμα θα τελείωνε κάπου εκεί. Εγώ απλώς επεσήμανα ότι αυτό θα μπορούσε να τους κάνει σοφώτερους από εδώ και μπρος ως προς την κριτική τους προς τους άλλους.

Αντί όμως αυτών ο κ. Κανάκης, εμφανώς ταραγμένος, πότε με αποκαλούσε αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως (είναι ο κ. Πικραμένος), πότε Πρόεδρο της Κυβερνήσεως (είναι ο Πρωθυπουργός) κλπ και περίπου φόρτωσε σε μένα και στην κυβέρνηση μας όλη αυτή την δυσώδη ιστορία. Και μετά μου απηύθυνε μία σειρά ερωτημάτων στα οποία θέλω να απαντήσω ψύχραιμα και ξεκάθαρα:

1. Στο ερώτημα πώς επιτρέπουμε να λειτουργούν τέτοιου τύπου sites πιστεύω ότι δείχνει Παντελή άγνοια του Διαδικτύου. Πλην αυταρχικών καθεστώτων, στον Δυτικό Κόσμο το διαδίκτυο είναι ελεύθερο, με όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η Ελευθερία. Το πρόβλημα ειδικά όμως τέτοιου τύπου απεχθών sites είναι και τεχνικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ο server μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη. Δεν θα πω την φτηνή δικαιολογία ότι η ανάρτηση έγινε επί Σύριζα, θα μπορούσε να γίνει και τώρα. Κακόβουλοι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αν πρέπει να νομοθετήσουμε αυστηρότερη ποινή για ένα τέτοιο αδίκημα θα ήμουν εξαιρετικά υπέρ (σχετικές σκέψεις νομίζω ήδη υπάρχουν). Το θεωρώ πολύ σοβαρό και απεχθές. Γενικά κάθε διαρροή προσωπικών συνομιλιών ή στιγμών χωρίς την συναίνεση του άλλου πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, διότι αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα.

2. Ως προς την ταχύτητα τώρα της Δικαιοσύνης, η κυρία αυτή πήγε στο δικαστήριο το 2019 και η Δίκη της ανεβλήθη προφανώς και λόγω πανδημίας, όπως όλες και διότι ο κατηγορούμενος πρώην συνεργάτης τους ζήτησε και πήρε αναβολή. Πρέπει να τρέχει γρηγορότερα η Δικαιοσύνη; Ναι και ήδη αρχίζει με τις Μεταρρυθμίσεις μας και τρέχει. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα έχουμε σχεδιάσει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης (Βέβαια ούτε ο κ. Κανάκης ούτε σχεδόν κανένας άλλος δεν έχει πει δημοσίως μία αντίστοιχη κουβέντα για μένα που 5ο χρόνο τώρα είμαι ακόμη εξεταζόμενος σε προκαταρκτικό επίπεδο για τη Novartis, αλλά επειδή εδώ παραβιάζονται τα δικά μου δικαιώματα όλα καλά και για τον κ. Κανάκη). Πάντως στην προκειμένη περίπτωση αν οι ίδιοι το είχαν μάθει και δεν είχαν επιτρέψει στον συνεργάτη τους να ζητήσει αναβολή τώρα η κοπέλα θα είχε δικαιωθεί. Για να τα λέμε όπως είναι.

Τέλος στο Βασικό τους επιχείρημα ότι άλλο ένας Θεσμός όπως η Υπουργός Πολιτισμού και άλλο αυτοί που είναι μία εκπομπή, νομίζω ότι μάλλον δεν έχουν δει τι έλεγαν τότε. Συγκεκριμένα έλεγε ο ίδιος ο κ. Κανάκης με τον κατηγορούμενο δίπλα του: «….εδώ εμείς μια απλή εκπομπή και πριν προσλάβουμε κάποιον τον ελέγχουμε από εκατό μεριές κλπ». Μα πως γίνεται να το υποστήριζε αυτό και να του διέφυγε ότι ο επί 15 χρόνια συνεργάτης του και μάλιστα στην διπλανή καρέκλα, ότι είχε 3 χρόνια δίκη για αυτό το θέμα;…για να μην υπεκφεύγω όμως πάντα ο θεσμός κρίνεται αυστηρότερα μεν αλλά στην προκειμένη περίπτωση δε πολύ περισσότερο ευθύνεται ο ίδιος που δεν ηξερε για τον διπλανό του παρά μία Υπουργός που διορίζει εκατοντάδες από το βιογραφικό και την φήμη τους. Ως προς την ταχύτητα της αντιδράσεως της τότε δε πολύ σωστά περίμενε τις επίσημες κατηγορίες, ακριβώς επειδή είναι θεσμός.

Τώρα αν όλα αυτά δεν τα καταλαβαίνει ο κ. Κανάκης ας μην ζητήσει Συγγνώμη από την κα Μενδώνη. Δικαίωμα του και κρίνεται για αυτό. Συμβουλευτικά του λέω ότι θα κέρδιζε στα μάτια της Κοινής Γνώμης αν το έκανε. Στο κάτω κάτω ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Όλοι κάνουμε λάθη και εγώ έχω κάνει πολλά. Ντροπή δεν είναι να μην κάνουμε αλλά να μην τα αναγνωρίζουμε και εδώ ο κ. Κανάκης χθες έκανε λάθος. Προσέβαλε χιλιάδες σχολιαστές των social media αποκαλώντας τους υποτιμητικά ότι είναι ο «στρατός» μου, δηλ δεν έγραψαν τα χιλιάδες αυτά σχόλια ελεύθεροι άνθρωποι αλλά υποκινούμενοι από εμένα και θεωρεί ότι με προσέβαλε λέγοντας ότι νομίζω πως είμαι σε μεσημεριανή εκπομπή….

Όλα αυτά για να αποφύγει να πει μία Γενναία και Δημόσια Συγγνώμη….κρίμα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Του εύχομαι να συνεχίσει τις εκπομπές του και το 2022 με μεγάλη επιτυχία, το χιούμορ και η σάτιρα μας χρειάζονται, δεν χρειαζόμαστε όμως λαϊκιστές και υποκριτές. Είμαι βέβαιος ότι αν τώρα στις εορτές όλα αυτά τα σκεφθεί με μεγαλύτερη ψυχραιμία, θα επιστρέψει, θα κάνει αυτό που πρέπει και πλέον και προς εμένα, που με προσέβαλε χωρίς λόγο λες και εγώ ανέβασα τα απεχθή αυτά βίντεο, και θα κερδίσει πάλι την εκτίμηση του τηλεοπτικού κοινού καθώς το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο.


Καλά Χριστούγεννα κύριε Αντώνη Κανάκη και Καλές Γιορτές με Υγεία σας Εύχομαι

Υγ. Όλη αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να μας απομακρύνει από το μείζον, ότι εδώ έχουμε μία αθώα κοπέλα που ένας ασυνείδητος την διέσυρε και αυτήν πρέπει να στηρίξουμε πρώτα και όλες όσες έχουν πέσει θύματα αντίστοιχων άθλιων συμπεριφορών να προστατεύσουμε».



Πιο κοντά στα F35 η Ελλάδα - Η Γερουσία ενέκρινε την αμυντική συνεργασία


 

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1  (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.

Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.


Αναλυτικά, τι προβλέπει η τροπολογία:


Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για το Σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)


-Συστήνεται μια ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.


-Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνει μια ομάδα όχι περισσότερων από 6 Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι γνωστή ως «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών», οι οποίοι θα διορίζονται ισάριθμα από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας θα υπηρετούν επίσης ως αυτεπάγγελτα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών.


-Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσει θέματα στην ημερήσια διάταξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, και των Ηνωμένων Πολιτειών το λιγότερο μια φορά τον χρόνο. Σε αυτά τα θέματα θα συμπεριλαμβάνονται η θαλάσσια ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κακοήθους επιρροής από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία.


-Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1.


Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα


Για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, επιτρέπεται να διατεθούν 1.800.000 δολάρια για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς:


-Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.


-Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.


-Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών.


-Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.


-Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το Κογκρέσο για Δανειακό Πρόγραμμα


Το Κογκρέσο πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παράσχει άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών, αμυντικών υπηρεσιών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής σύμφωνα με την ισχύ του άρθρου 23 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας.


Το Κογκρέσο για τη Μεταφορά των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα


Είναι η αίσθηση του Κογκρέσου ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα μόλις η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις πιστοποίησης που προβλέπονται στην ενότητα 36 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων.


Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό


Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ποσά που παρέχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες και να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής.


Επιπλέον, προβλέπεται ότι το αργότερο 180 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που θα παρέχει πλήρη αποτίμηση για όλα τα κεφάλαια που διανέμονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.


Στη συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται:


-η ταυτοποίηση κάθε χώρας που αποδέχθηκε τα κεφάλαια.


-η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια.


-μια αποτίμηση του υπολειπόμενου εξοπλισμού που παρείχε η τότε Σοβιετική Ένωση ή η Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες αποδέκτες.


H αίσθηση του Κογκρέσου:


-Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.


-Το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.


-Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειες να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού.


-Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).


-Οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.


-Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Ελλάδα.


-Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε προγράμματα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Ελλάδα.


-Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.


-Σύμφωνα με τις νομικές αρχές και τα κριτήρια επιλογής έργων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (USDFC) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην ευημερία της Ελλάδας.


-Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.


-Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ - Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.



Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και στους δημοσιογράφους Nicole Bastian και Gerd Höhler.


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη σε ανεπίσημη μετάφραση από τα γερμανικά:


Handelsblatt: Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίσατε τον Olaf Scholz όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών και τώρα θα τον συναντήσετε ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τι περιμένετε από τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον γνωρίζω και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή και ειλικρινή επικοινωνία. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα. Και γνωρίζω ότι ως Υπουργός Οικονομικών, εκείνη την εποχή, στήριξε ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.


Handelsblatt: Αναφέρεστε στο Ταμείο της ΕΕ που προβλέπει 720 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια για τα κράτη-μέλη, το οποίο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί ότι αξιοποιούμε ορθά τα κεφάλαια αυτά για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.


Handelsblatt: Πώς βλέπετε το ρόλο του νέου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα όσα είπε προσφάτως για την ελληνική οικονομία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι στη Γερμανία είναι πλέον σαφές ότι έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά μας και έχουμε υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να βιώσουμε ξανά μια κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή που ζήσαμε. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Lindner να το αναγνωρίζει αυτό. Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.


Handelsblatt: Είναι ένα σημαντικό θέμα για εσάς.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο -είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε.


Handelsblatt: Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένους αριθμούς. Αλλά μιλάμε για ένα σύνολο κανόνων που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους. Ίσως θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα είδη δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος.


Handelsblatt: Τι έχετε κατά νου;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν τεράστιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Αυτό θα γίνει εν μέρει μέσω κοινοτικών και εν μέρει μέσω εθνικών κονδυλίων. Οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έσοδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιτρέψουμε βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα. Επίσης, δείτε για παράδειγμα την άμυνα. Συζητείται πολύ η στρατηγική αυτονομία. Και σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις.


Handelsblatt: Η Γαλλία προτείνει διαφορετικούς στόχους χρέους ανά κράτος μέλος. Εσείς τάσσεστε υπέρ αυτής της ιδέας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό ήδη υφίσταται. Οι συστάσεις της Επιτροπής ανά χώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ακριβώς αυτό -και είναι η σωστή προσέγγιση.


Handelsblatt: Αλλά σε ό,τι αφορά τα κριτήρια σταθερότητας, έχουμε τους ίδιους κανόνες για όλα τα κράτη μέλη: 3% για το έλλειμμα και 60% για το χρέος -παρότι σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά αυτή τη στιγμή.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο λόγος που οι στόχοι αυτοί δεν είναι πια επίκαιροι.


Handelsblatt: Είναι ωστόσο οι κοινοί στόχοι. Ορισμένοι ειδικοί θέλουν να τους διατηρήσουν, αλλά η γαλλική κυβέρνηση προτείνει διαφορετικούς στόχους χρέους για κάθε χώρα. Εσείς;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γαλλική προσέγγιση είναι επί της αρχής ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια συζήτηση στην οποία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι παρότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να είναι υψηλός, το χρέος μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ένα μεγάλο μέρος είναι προς τον επίσημο τομέα με χαμηλό επιτόκιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν βάσει της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ.


Handelsblatt: Αν το κάθε κράτος-μέλος είχε τους δικούς του στόχους και ειδικούς κανόνες για τις επενδύσεις, την άμυνα, το περιβάλλον ή την ψηφιοποίηση, δεν θα οδηγούμασταν σε έναν κόσμο χωρίς σταθερούς στόχους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό ακριβώς πρέπει να συζητήσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες και πρέπει σταδιακά να συγκλίνουμε. Ασφαλώς δεν έχω την οριστική απάντηση για το θέμα αυτό. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε έχοντας ως βάση την παραδοχή ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια έξυπνη προσέγγιση, ώστε να μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα μας προσφέρει πολλές επιλογές.


Handelsblatt: Μπορεί αυτό να καταστεί εφικτό χωρίς τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ελπίζω, γιατί η τροποποίηση της συνθήκης είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με δεδομένη την παραδοχή ότι οι όποιοι ελιγμοί θα γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών.


Handelsblatt: Στη Γερμανία υπάρχει η υποψία ότι αυτή η συζήτηση αυτή θα οδηγήσει σε μια Συμμαχία του Νότου, μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα λόγω των υψηλών ποσοστών χρέους, ή τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση. Αληθεύει κάτι τέτοιο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια συμμαχία για την προστασία εδραιωμένων επιμέρους συμφερόντων ή παρωχημένων αρνητικών πρακτικών θα ήταν μια κακή συμμαχία. Αλλά μια συμμαχία στη βάση μεταρρυθμίσεων που ωθεί την Ευρώπη να αδράξει τις ευκαιρίες του μέλλοντος, θα ήταν μια καλή συμμαχία.


Handelsblatt: Εργάζεστε προς αυτή την κατεύθυνση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνομιλώ συχνά με τον Πρόεδρο Macron και τον Πρωθυπουργό Draghi. H δική μου οπτική είναι ότι είμαστε μια ομάδα χωρών που μοιράζονται κοινές αντιλήψεις. Χώρες -και τουλάχιστον για την Ελλάδα θα μπορούσα να το πω αυτό- που θεωρήθηκε ότι αδυνατούσαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις αλλά τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.


Handelsblatt: Ωστόσο η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακόμα με σκεπτικισμό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το γνωρίζω. Το διαπιστώσαμε αυτό και στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την πανδημία. Πολλοί εκπρόσωποι των χωρών του Βορρά μπορεί να σκέφτηκαν τότε: «Γιατί να δώσουμε χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους; Οι πολιτικοί θα τα ξοδέψουν σε επιδοτήσεις για να εκλεγούν». Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό κάνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σωστό τρόπο, τότε είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό.


Handelsblatt: Πιστεύετε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξελιχθεί σε μόνιμο εργαλείο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή θα ήταν η εκτίμηση μου. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να χρηματοδοτούμε κρίσιμης σημασίας επενδύσεις για το μέλλον της ΕΕ με ευνοϊκούς όρους.


Handelsblatt: Αυτό το βλέπουν διαφορετικά στη Γερμανία ή στις σκανδιναβικές χώρες. Το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται ένα εφάπαξ εργαλείο για τη διαχείριση κρίσης. Γιατί να αλλάξει αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε μπροστά μας τρία με τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν με τρόπο σοφό, ειδικά στις χώρες του Νότου στις οποίες αναλογούν σημαντικά ποσά. Αυτή είναι η λυδία λίθος. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε τη συζήτηση για ένα μόνιμο εργαλείο.


Handelsblatt: Τι επενδύσεις έχετε κατά νου όσον αφορά ένα (ενδεχόμενο) μόνιμο κοινό ταμείο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα από όλα, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Οι απαραίτητες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες των επιμέρους κρατών.


Handelsblatt: Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή συνεργασία, είναι επαρκής η συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κοινή προμήθεια του εμβολίου και η διανομή του αναλογικά με τον πληθυσμό ήταν μια θαρραλέα απόφαση και ένα σημαντικό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ελλάδα πρότεινε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο λειτουργεί. Οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι σημαντικές για εμάς. Αλλά ορισμένα πράγματα, όπως η στρατηγική εμβολιασμού, θα πρέπει να παραμείνουν ζητήματα που χειρίζεται το κάθε κράτος-μέλος.


Handelsblatt: Αυτό ισχύει και για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν εφικτός από νομική άποψη. Εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο στην Ελλάδα αρχικά για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας και πρόνοιας και στη συνέχεια για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Ήταν ένα δύσκολο βήμα, απολύτως συνταγματικό στην περίπτωση της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην ήταν δυνατό σε άλλες χώρες.


Handelsblatt:Την τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις της Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν και οι καλύτερες. Αναμένετε βελτίωση του κλίματος προχωρώντας προς τα εμπρός;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασφαλώς. Υπήρξε ήδη βελτίωση και επί των ημερών της Καγκελαρίου Merkel. Για εμάς είναι σημαντικό να αλλάξουμε το αφήγημα: δεν πρόκειται πια περί σχέσης οφειλέτη-πιστωτή. Είναι μια σχέση μεταξύ δύο κρατών-μελών της ΕΕ που μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο, για να τονωθεί η ανάπτυξη και των δύο οικονομιών, να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις.


Handelsblatt: Η κα Merkel ήταν μία κυρίαρχη φυσιογνωμία στην ΕΕ. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει αυτό με τον κ. Scholz και θα αυξηθεί ενδεχομένως η δύναμη των χωρών του Νότου στην ΕΕ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για ζήτημα Βορρά εναντίον Νότου, Ανατολής εναντίον Δύσης. Τουλάχιστον, δεν πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε αυτό το πλαίσιο. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη. Και η μεγαλύτερη χώρα έχει πάντα βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο είναι ανάλογο της συνεισφοράς της. Η Angela Merkel είχε τεράστια εμπειρία στην οικοδόμηση συναινέσεων, ακόμη και σε δύσκολες διαπραγματεύσεις.


Handelsblatt: Θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό το επίπεδο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν αναμένω κάτι τέτοιο. Εν τέλει, η γερμανική πολιτική χαρακτηρίζεται από προβλεψιμότητα και συνέχεια. Ενδεχομένως ο Καγκελάριος Scholz να εμπλακεί πιο ενεργά στα οικονομικά ζητήματα, με δεδομένη την εμπειρία του. Και σε επίπεδο εγχώριας πολιτικής, διαπιστώνω ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές, στις θέσεις εργασίας, στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη μετάβαση. Πρόκειται ακριβώς για τους τομείς όπου δίνουμε κι εμείς τη δική μας μάχη, για παράδειγμα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα.


Handelsblatt: Θα πρέπει η πυρηνική ενέργεια να αναγνωριστεί και να επιδοτηθεί ως πράσινη ενέργεια από την ΕΕ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε συνολικά ως ΕΕ να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους χωρίς φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια. Η Ελλάδα ωστόσο δεν έχει πυρηνικές μονάδες και δεν θα αποκτήσουμε ποτέ. Καμία. Εξετάζοντας συνολικά το ενεργειακό μείγμα στην ΕΕ, δεν βλέπω ωστόσο πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα χωρίς πυρηνική ενέργεια.


Handelsblatt: Συναντήσατε τον Vladimir Putin στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχει κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εκτίμησή μου είναι ότι όλες οι πλευρές ειλικρινώς επιθυμούν την αποκλιμάκωση. Αυτό είναι και το μήνυμα που μετέφερα στον Πρόεδρο Putin.


Handelsblatt: Και αν όντως η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο; Πώς πρέπει να αντιδράσουν τότε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι θα βγαίναμε χαμένοι από μία ενδεχόμενη εισβολή. Το αποτέλεσμα θα ήταν νέες, σκληρές κυρώσεις. Αυτό θα καθιστούσε μία λογική λύση ακόμα πιο δύσκολη. Έχω την ελπίδα, και αυτή είναι η αίσθησή μου, ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν τους μεγάλους κινδύνους της κλιμάκωσης και θα επιδιώξουν αποκλιμάκωση.


Handelsblatt: Πώς θα πρέπει σε γενικές γραμμές η ΕΕ να αντιμετωπίζει αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, η Κίνα, ή η Σαουδική Αραβία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δύναμή μας έγκειται στις κοινές αξίες και αρχές μας. Αυτές διαμορφώνουν το πλαίσιο για τις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Συνομιλούμε μαζί τους, διατηρούμε εμπορικές σχέσεις, ενώ ορισμένες είναι και στρατηγικοί μας εταίροι. Αλλά δεν κάνουμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία του οικοδομήματος της ΕΕ.


Handelsblatt: Και τι γίνεται με προβληματικές χώρες εντός της ΕΕ, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ίδια υψηλά κριτήρια ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη. Πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι αναμένουμε οι χώρες της ΕΕ να συμπεριφέρονται πιο δημοκρατικά από ό,τι αναμένουμε από χώρες που δεν αποτελούν μέλη. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε μόνο πρόβλημα αξιοπιστίας στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου αλλά και πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις δικές μας θεμελιώδεις αξίες. Στο ζήτημα της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι εθνικών νομοθεσιών δεν μπορούμε να δεχτούμε κανέναν συμβιβασμό.


Handelsblatt: Υπάρχουν πιθανότητες επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας; Μπορούν η ΕΕ και η Γερμανία να βοηθήσουν σε αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως άνθρωπος είμαι πάντα αισιόδοξος και είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο. Από το 1995 η Τουρκία έχει κηρύξει «casus belli», δηλαδή απειλή πολέμου, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Αυτή η απειλή είναι αδιανόητη.


Handelsblatt: Τι λέει η ΕΕ σχετικά με αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτό το ζήτημα έχουμε την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Δείτε για παράδειγμα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ή το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει, για παράδειγμα, σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.


Handelsblatt: Θα θέλατε να δείτε περισσότερη υποστήριξη από τη Γερμανία για αυτές τις διαφορές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η Καγκελάριος Merkel έκανε μία ειλικρινή προσπάθεια διαμεσολάβησης. Θέλουμε ωστόσο τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι ένα μη εμπλεκόμενο, ουδέτερο τρίτο μέρος. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια.


Handelsblatt: Τι μπορεί να κάνει η ίδια η Ελλάδα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν επιζητώ αντιπαράθεση με την Τουρκία. Είμαστε γείτονες. Συνομιλώ με τον Πρόεδρο Erdogan. Έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαστούμε. Εάν η Τουρκία βιώνει αυτή τη στιγμή οικονομική κρίση, αυτό δεν μας χαροποιεί. Γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια.


Handelsblatt: Ποιο είναι το μήνυμά σας στον Erdogan;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στηριζόμαστε στη λογική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας. Δεν είμαστε εμείς που τρέφουμε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον αντί για το παρελθόν.


Handelsblatt: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.



Προβάδισμα 10,3% για ΝΔ - 11,6% το ΚΙΝΑΛ - Παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ ο Τσίπρας


 

Συντριπτική είναι η παράσταση νίκης υπέρ ΝΔ καθώς το 61% πιστεύει ότι θα βγει πρώτη στις επόμενες εκλογές, έναντι 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του in.gr και την Κάπα Research, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,8% (από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγής 11,6% (6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%,το Λευκό/Ακυρο 1% και δεν απαντώ/ δεν θα ψηφίσω 2,8%.

Συντριπτική είναι η παράσταση νίκης υπέρ ΝΔ καθώς το 61% πιστεύει ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές, έναντι 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος με 42%, δεύτερος ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 30% και τρίτος με 26% ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος και ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συγκεντρώνοντας 39% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9%. Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ 15% απαντούν «κανένας».

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση καλύτερος εκφραστής και του ΚΕΝΤΡΟΥ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :














Μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή


 

Σημαντικές δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή προωθούνται και κατά την ερχόμενη χρονιά. Για το σκοπό οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας για το 2022 είναι αυξημένες κατά 526 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Ανέρχονται σε 21,612 δισ. ευρώ και αν αφαιρέσουμε το κόστος των μέτρων covid σε 20,763 δισ. Ανάμεσα στ’ άλλα για το 2022 προβλέπεται:

Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για το 2022, από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις.

Η εφαρμογή του προγράμματος «πρώτο ένσημο» με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, με το ποσό των 1.200 ευρώ για 6 μήνες (600 ευρώ στον εργοδότη και 600 ευρώ στον εργαζόμενο).

Η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%, ισόποσα για εργοδότες και εργαζόμενους.

Η αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΠΕΚΑ για τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμεΑ, τα σχολικά γεύματα.

Η διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος στέγασης από τον ΟΠΕΚΑ που θεσπίζει ο κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε δανειολήπτες.

Η διεύρυνση του κύκλου των ωφελούμενων οικογενειών  για την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η προώθηση μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης σύγχρονων εργαλείων κοινωνικής προστασίας, ανάμεσα στα οποία: Η Κάρτα Αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ, η δημιουργία 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης ευάλωτων εφήβων με τη δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Η υλοποίηση έργων όπως το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών  σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.