Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι 509.000.000 ευρώ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ




Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με το ενδεχόμενο ανάκλησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 509.000.000 ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, έγκυρες κοινοτικές πηγές  χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα παγιωμένα, πλέον, αναποτελεσματική στη διαχείριση  του προσφυγικού αλλά και της οικονομίας.  

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο ανάκλησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 509.000.000 ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, εκ μέρους των θεσμών, μας χτυπάει όλο και πιο επικίνδυνα την πόρτα!

Η Κυβέρνηση έχει επισήμως ενημερωθεί για τον επικείμενο κίνδυνο απώλειας αυτής της σημαντικής χρηματοδότησης, ενώ η αδυναμία της να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια, καθώς και η αδυναμία συνεννόησης των αρμοδίων φορέων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Και όλα αυτά παράλληλα με το αίτημα άλλων ευρωπαϊκών χώρων που πλήττονται επίσης από το ζήτημα της μετανάστευσης και ζητούν αντίστοιχα στήριξη και οικονομική ενίσχυση, παρότι δεν αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση όσο η χώρα μας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της, σχετικά με τους αργούς - αν όχι μηδενικούς - ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσπαθώντας να ελέγξει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την αξιοποίησή τους, καθώς και από ποιους φορείς και δράσεις είχαν αξιοποιηθεί πιθανά ποσά. 

Το Εθνικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη και σοβαρή λύση. 

Ας το μελετήσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση».


Απίστευτό ο Φίλης αλλάζει το μάθημα της Ιστορίας -Κόβει περσικούς πολέμους και Μ. Αλέξανδρο



Αυτός ο ανεκδιήγητος και ανιστόρητος θα αφανίσει την ελληνική ιστορία είναι επικίνδυνος και πρέπει να απομακρυνθεί γρήγορα! Ο Φίλης ήταν ο πλέον ακατάλληλος για την θέση που τον έβαλε ο Τσίπρας και αυτός που κάνει τον πρωθυπουργό φέρει ακόμα μία προσωπική ευθύνη για την κατρακύλα της παιδείας

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να περιορίσει ολόκληρα κεφάλαια στο μάθημα της Ιστορίας.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας, το υπ. Παιδείας μελετά να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α' Λυκείου ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός,

Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, όπως λέει η εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για κεφάλαια όπως: Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Η σημασία των Περσικών Πολέμων, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων κάνει λόγο για «νέα, ολέθρια και αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την ύλη της Ιστορίας κάποια κεφάλαια».

Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων:

Α. Με τις αποφάσεις αυτές του υπουργείου, το σχολείο παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και στην διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου.

Β. Η κατάργηση μάλιστα της εξέτασης των συνοπτικώς διδασκομένων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και την μόρφωση των νέων μας.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά στην συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ’ τάξη Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Με νέα, ολέθρια απόφασή του συνεχίζει την εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην Ελληνική Εκπαίδευση. Η Ε.Ε.Φ. καλεί το υπουργείο Παιδείας «να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστική φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας».


Κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει ένα στα 5 νοικοκυριά



Στα 1.419 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση δαπάνη των νοικοκυριών το 2015, ελαφρά μειωμένη έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Πού ξοδεύεται το εισόδημα. Η ανισότητα και ο κίνδυνος φτώχειας.

Πτωτικά κινήθηκε η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών την περσινή χρονιά ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 2,8% ή 40,95 ευρώ, σε σύγκριση με το 2014. Σε πραγματικούς όρους ωστόσο η μείωση ήταν μικρότερη (1,2% ή 16,82 ευρώ), λόγω του αποπληθωρισμού.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).

Μεταξύ του 2014 και του 2015 το καταναλωτικό πρότυπο δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, παρατήρηση που ισχύει τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις σταθερές τιμές.


Σε τρέχουσες τιμές η ποσοστιαία κατανομή των δώδεκα κατηγοριών έχει ως εξής: είδη διατροφής 20,7%, στέγαση 13,3%, μεταφορές 12,8%, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια 9,9%, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες 9,0%, υγεία 7,5%, είδη ένδυσης και υπόδησης 5,8%, διαρκή αγαθά 5,0%, αναψυχή και πολιτισμός 4,7%, επικοινωνίες 4,1%, οινοπνευματώδη ποτά και καπνός 4,0% και εκπαίδευση 3,3%. 

Η μόνη μεταβολή στη φθίνουσα σειρά συμμετοχής των κατηγοριών στην κατανομή του 2015 σε σχέση με το 2014 είναι η μετατόπιση της θέσης της αναψυχής και του πολιτισμού και των διαρκών αγαθών -από τη τέταρτη στην πέμπτη θέση - και αντίστροφα.

Συνθήκες διαβίωσης

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν:

* Τηλεόραση έγχρωμη (99,6%)
* Κινητό τηλέφωνο (90,1%)
* Σταθερό τηλέφωνο (87,4%)
* Επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ (66,0%)
* Προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (65,5%)
* Πλυντήριο πιάτων (36,5%)
* Καταψύκτη (29,1%)
* Δεύτερη κατοικία (16,6%) και
* Κλειστό χώρο στάθμευσης (13,2%)

και χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης σε ποσοστό 39,8%.

Ανισότητα και κίνδυνος φτώχειας

Όπως διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ, το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (ίδια τιμή και για το 2014). Ο δείκτης μειώνεται στο 4,4, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη).

O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά (20,6% το 2014), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 13,2% του πληθυσμού (14,0% το 2014), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.)



Πηγή : euro2day.gr


Ηχηρές παραιτήσεις από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ





Δύο ηχηρές παραιτήσεις από δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας, με αφορμή τις δικαιολογίες που προέβαλλε ο πρόεδρος του κ. Σακελαρίου για να ματαιώσει τη διάσκεψη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως μεταδίδει το «Βήμα», οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας ήταν μέλη για πάνω από 30 χρόνια, εξαιτίας της ανακοίνωσης που αυτή εξέδωσε για την αναβολή της διάσκεψης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου στην επιστολή παραίτησης της «με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο», με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

«Με την ανακοίνωσή του αυτή», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, το ΔΣ, κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του».

Από την πλευρά του ο κ.Ράμμος επισημαίνει  ότι «η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής  στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτείται και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως  επ' αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιόν του αγόμενες διαφορές, έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας, όταν έχει αναπτυχθεί -και μάλιστα εκτός Δικαστηρίου- κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής. Η άποψη, με άλλα λόγια, που δέχεται ότι  το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ' αόριστον την διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά την γνώμη μου αρνησιδικία».



Πηγή : liberal.gr


Πατέρας ασελγούσε στην 11χρονη κόρη του – Της έταζε κινητό για να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του


ΦΩΤΟ EUROKINISSI



Ο 41χρονος πατέρας, έπεσε σήμερα στα χέρια των αστυνομικών, καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχει ήδη ομολογήσει τις ανατριχιαστικές πράξεις του.

Πληροφορίες λένε ότι ο 41χρονος από την Πτολεμαΐδα, δε δίσταζε να τάζει πράγματα, στην μόλις 11 ετών κόρη του, ζητώντας της ως αντάλλαγμα να τον αφήνει να ασελγεί στο παιδικό κορμάκι της! Συγκεκριμένα, ο άνδρας φέρεται να έταζε στη μικρούλα ότι θα την αφήσει να παίξει με το κινητό του τηλέφωνο ή ότι θα της αγοράσει ένα δικό της, ακριβό κινητό...

Το κοριτσάκι, δυστυχώς, στη συνέχεια αναγκαζόταν να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του ίδιου του του πατέρα. Αυτό συνέβαινε τους τελευταίους δύο μήνες.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του και πώς αποκαλύφθηκε η φρικτή αυτή υπόθεση. Πάντως ο 41χρονος είναι πλέον στα χέρια της Αστυνομίας και την Πέμπτη αναμένεται να περάσει την πόρτα του ανακριτή.




Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
Πηγή : newsit.gr


Σταματά η έρευνα κατά γερμανού κωμικού για σάτιρα στον Ερντογάν

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Γερμανοί εισαγγελείς αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην έρευνα κατά κωμικού για τη σάτιρα που ενόχλησε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εισαγγελείς στην πόλη Μάιντς είπαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συνεχιστεί η έρευνα εις βάρος Γιαν Μπόμερμαν.

Από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Μπόμερμαν διάβασε ένα «υβριστικής κριτικής», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ποίημα κατά του Ερντογάν, το οποίο πυροδότησε την οργή του Τούρκου πρόεδρου ο οποίος και ζήτησε από τη Γερμανία να διώξει ποινικά τον κωμικό καταθέτοντας επίσης ξεχωριστά μήνυση εναντίον του.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η απόφαση της Μέρκελ να ανάψει «πράσινο φως» για τη δίωξη του κωμικού, παραπέμποντας την απόφαση στην γερμανική δικαιοσύνη.



Newsroom ΔΟΛ


Κόντρα Ν. Παρασκευόπουλου - Ποταμιού για τον Ισ. Ντογιάκο

Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου και του Ποταμιού, με φόντο την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας ο Ισίδωρος Ντογιάκος υποχρεούται να αποχωρήσει από τη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

Ποτάμι: Μια προαναγγελθείσα έκπτωση

Επίθεση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν, την έκπτωση του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, εξαπέλυσε το Ποτάμι το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή του, τους κατηγόρησε ότι αγνόησαν πλήρως την γνώμη των συναδέλφων του εισαγγελέων που προ ημερών τον ανέδειξαν σε αυτό το αξίωμα μετά από άδεια που είχε δώσει στον κ. Ντογιάκο ο Άρειος Πάγος για να κατέλθει στις εκλογές.

Προειδοποίησε επιπλέον ότι δημιουργείται μία άκρως προβληματική κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης με ευθύνη της ηγεσίας της και της κυβέρνησης. «Οι καθεστωτικές αντιλήψεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, υπονομεύουν ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας» σχολίασε χαρακτηριστικά το Ποτάμι.

Ν. Παρασκεύοπουλος: Δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης η ανακοίνωση του Ποταμιού

Σε δική του δήλωση, το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε ως «δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» την ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ο κ. Παρασκευόπουλος καταλόγισε στο Ποτάμι ότι επιμένει να «χρεώνει» σε εκείνον και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου μια πειθαρχική απόφαση, η οποία λήφθηκε από το αρμόδιο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο που απαρτίζεται από δικαστές οριζόμενους με κλήρωση.

Κατά τον κ. Παρασκευόπουλο, πρόκειται για ανακοίνωση - δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι τα δικαστικά όργανα δεν λειτουργούν με επιδιώξεις αλλά εφαρμόζοντας κανόνες.

Ποτάμι: Οι μισές αλήθειες είναι κάποτε χειρότερες και από τα ολόκληρα ψέματα

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, το Ποτάμι κατηγόρησε τον κ. Παρασκευόπουλο ότι ξεχνά πως «ο ίδιος προσωπικά άσκησε την πειθαρχική δίωξη, παρά την αντίθετη άποψη των θεσμικών οργάνων της δικαιοσύνης (προϊσταμένου επιθεωρήσεως και αρμοδίου επιθεωρητή)». Το Ποτάμι έκανε λόγο για «μισές αλήθειες, χειρότερες και από ολόκληρα ψέματα». 

Η Σεβαστουπόλεως σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν εκείνος ο οποίος «άσκησε προσωπικά έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, που με συντριπτική πλειοψηφία είχε επιβάλει ποινή επίπληξης, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για την απομάκρυνση του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών».

Το Ποτάμι συμπλήρωσε ότι παρά τις ανακοινώσεις του κ. Παρασκευόπουλου, «ο ρόλος του σε αυτή την υπόθεση είναι συγκεκριμένος και γνωστός στο Πανελλήνιο».




Πηγή : naftemporiki.gr


ΗΠΑ: Ψήφισαν ήδη 130.000 ψηφοφόροι - 35 ημέρες πριν τις εκλογές



Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ ή κάποιον από τους άλλους υποψήφιους προέδρους, καθώς στις περισσότερες Πολιτείες επιτρέπεται η ψήφος εκ των προτέρων.

Καθώς απομένουν 35 ημέρες μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ακόμη δεν παρατηρείται ιδιαίτερη σπουδή των ψηφοφόρων. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντας Μάικλ Μαντόναλντ, που ειδικεύεται στην ψήφο εκ των προτέρων, περίπου 130.00 άνθρωποι έχουν ψηφίσει, σε σύνολο 130 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Οι ψήφοι αυτές θα καταμετρηθούν μαζί με όλες τις υπόλοιπες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων με δύο τρόπους: είτε με επιστολική ψήφο, είτε αυτοπροσώπως, σε εκλογικά τμήματα που ανοίγουν πρόωρα σε 37 Πολιτείες. 

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει τρία εκλογικά στην Αϊόβα ενώ στο Οχάιο θα ξεκινήσει η ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. 

Η ψήφος μέσω ταχυδρομείου επιτρέπεται σε όλες τις Πολιτείες, αλλά σε 20 από αυτές οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την περιοχή ανήμερα των εκλογών. 

Τρεις Πολιτείες (Ουάσινγκτον, Όρεγκον και Κολοράντο) αποστέλλουν ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2012 σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων είχαν σταλεί πριν από την ημέρα των εκλογών.

Η εκ των προτέρων ψήφος δεν είναι μια καινούρια ιδέα, όμως όσο περνούν τα χρόνια αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. 

Το 1996 μόνο το 10,5% των ψηφοφόρων είχε επιλέξει να ψηφίσει πριν από την επίσημη ημερομηνία των εκλογών.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Η ΕΛ.ΑΣ. ζητάει πληροφορίες. Αυτό το κοριτσάκι βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά


Πληροφορίες για ανήλικη που βρέθηκε στα χέρια Ρομά αναζητά η Ελληνική Αστυνομία. 

Η ανήλικη διέμενε στον Τύρναβο μαζί με συλληφθέντες για υπόθεση ναρκωτικών . 

Οι συλληφθέντες ήταν τρεις Έλληνες ηλικίας 41, 42 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της αρπαγής ανηλίκων, της υπόθαλψης εγκληματία, της παράβασης το νόμου περί ναρκωτικών και της κλοπής.

Η ανήλικη προσφωνείται με το όνομα «Νικολέτα» ή «ΤΑΤΟ», αγνώστων λοιπών στοιχείων και διέμενε στον Τύρναβο με δυο από τους παραπάνω συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είναι οι βιολογικοί γονείς της.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας (2) μηνών, αποσκοπεί στη διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας της ανήλικης και των βιολογικών γονέων της καθώς και στον εντοπισμό αυτών ή άλλων πλησιέστερων συγγενών της.

Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683157, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.




Νέα Δημοκρατία : Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο.

Πλήρωσαν το φόρο που υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Και πολλοί τον πλήρωσαν εφάπαξ εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις των πιστωτικών καρτών

Οι φορολογούμενοι, που τους τελευταίους δύο μήνες ταλαιπωρήθηκαν στις ουρές της εφορίας, έχουν ήδη υποστεί τον “κόφτη” των μισθών και των συντάξεών τους εξαιτίας και της υπερφορολόγησης που επέβαλλε αυτή η Κυβέρνηση.

Και όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών 3,4 δις ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».  


Προβόπουλος: Μεγάλο λάθος τα capital controls - Η χώρα θα πληρώνει τις συνέπειές τους για μια 10ετία



Η κρίση θα μπορούσε να έχει κρατήσει τρία χρόνια - Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία - Έχουμε χάσει 26% του ΑΕΠ είπε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μιλώντας στην εξεταστική

«Μεγάλο λάθος» το οποίο «θα το πληρώνει η χώρα για μια δεκαετία» χαρακτήρισε την επιβολή των capital controls ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την ακρόασή του σήμερα από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.  

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η ΤτΕ έχει εποπτικό ρόλο αναφορικά με την λειτουργία της τραπεζικής αγοράς και πως η έγκριση ή μη των δανείων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μεταξύ άλλων ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια. Δεν θα μπορούσε η χώρα να γλιτώσει το ταρακούνημα. Όμως θα μπορούσε - αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές - να σταματήσει εκεί τον κατήφορο, να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 26% και να είχε μπει σήμερα σε αναπτυξιακή πορεία. Χάσαμε σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Αναφορικά δε με τα κομματικά δάνεια υπογράμμισε ότι «Στο πόρισμα του 2010 για την Αγροτική Τράπεζα ο επιθεωρητής διαπίστωσε για πρώτη φορά αδυναμίες ως προς την δανειοδότηση των κομμάτων. Ο επιθεωρητής θεώρησε ότι οι εκχωρήσεις μελλοντικών επιχορηγήσεων δεν είναι ασφαλής εγγύηση όπως θεωρούσαν οι τράπεζες. Αρα θεωρήθηκαν υψηλού και όχι χαμηλού κινδύνου. Η ΤτΕ έκανε έγκαιρα την δουλειά της και συνέστησε στην ΑτΕ να θεωρεί τις χορηγήσεις ως υψηλού κινδύνου».

Η χώρα θα πληρώνει τις συνέπειες των capital controls για μια δεκαετία

O κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε την επιβολή capital controls «μεγάλο λάθος» που θα το πληρώνει η χώρα για μια δεκαετία. «Θεωρώ ότι τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος. Θεωρώ ότι θα το πληρώνουμε αυτό για μια δεκαετία αλλά δεν νομοθετεί η ΤτΕ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Προβόπουλος παρουσίασε και τους τρεις λόγους που κατά την γνώμη του λειτούργησαν καταλυτικά για την αδυναμία της χώρας να ξεπεράσει την κρίση. Αναλυτικά το  επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

Ιωαν. Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ) : Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε 3 χρόνια; Τι πήγε στραβά;

Προβόπουλος: Στις άλλες χώρες τέλειωσαν με τα μνημόνια Σε εμάς ακόμα οι μύτες τρέχουν. Αιμορραγούμε και το χειρότερο δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Δεν έχουμε ορατότητα που οδηγούμαστε και το λέω με λύπη μου μετά από 8 χρόνια. Εχω πει στο παρελθόν για ποιο λόγο το ελληνικό μνημόνιο δεν είχε την επιτυχία των άλλων. Υπάρχουν 3 παράγοντες που θα μπορούσε κανείς να ονοματίσει ως εξής:   

-         Η κρίση στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Χρέος και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

-         Εμείς – ως χώρα και πολίτες -  δεν πήραμε πάνω μας την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ξέρουμε ότι έχουμε βαριά προβλήματα χρέους, παραδοξότητες της αγοράς κλπ αλλά δεν δείξαμε ενδιαφέρον για το τι κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.  Το λέω με λύπη! Όταν ξεκίνησαν οι τροϊκανοί να αντιμετωπίζουν τις ελληνικές  κυβερνήσεις, από την πλευρά της χώρας δεν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα  - ένα business plan - ολοκληρωμένο πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ετσι ήρθαν οι τροϊκανοί και μας είπαν τί να κάνουμε με φόρους και περικοπές κλπ

-         Εξ αρχής όχι μόνο το πολιτικό σύστημα φάνηκε ανέτοιμο αλλά και η κοινωνία. Υπήρξε κάθετη διαίρεση και το κόμμα σας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) πήρε την μια πλευρά χωρίς να γίνει μια παραγωγική συζήτηση για το πώς θα βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Ούτε σήμερα γίνεται αυτό. Σε άλλες χώρες κόμματα και κοινωνία έδειξαν μεγαλύτερη συμφιλίωση.

Αν υπήρχε business plan  η χώρα θα είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέσα σε 3 χρόνια. Το ΑΕΠ θα περιορίζονταν κατά 15% και  σήμερα θα ειχε καλύψει ένα μέρος της απώλειας. Θα είχε φύγει μπροστά»

Αναφορικά δε για το αν ο ίδιος ως διοικητής της ΤτΕ είχε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, επέλεξε να «καρφώσει» την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι είχε ενημερώσει πριν και μετά τις εκλογές του 2010. Τόνισε δε, πως όταν μίλησε για προοπτική χρεοκοπίας «ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε να με φάει».

«Τα  έλεγα με προσεκτικά λόγια και χρησιμοποίησα κάποια στιγμή τον όρο ότι πάμε σε χρεοκοπία και του δικού σας κόμματος βουλευτές πέσανε να με φάνε» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης σημείωσε ότι η πρώτη συνάντηση που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός ήταν με τον ίδιο: «ήταν ο κ. Παπανδρέου, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τους παρουσίασα την πορεία της χώρας με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα. Τους είπα ότι με τα στοιχεία και του Σεπτέμβριου φθάσαμε σε έλλειμμα 10%. Αυτό έπρεπε να κάνει θόρυβο».

Ο κ. Προβόπουλος όμως είπε ότι ενημέρωσε και λίγο πριν τις εκλογές: «Με φώναξε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία του κ. Φ. Σαχινίδη. Συναντηθήκαμε και βγαίνοντας είπα ον κάμερα ότι το το έλλειμμα πάει στο 9% και αν λάβει κανείς υποψη την δυναμική του θα ξεπεράσει το 12% . Αυτά τα είπα ον κάμερα αλλά ποιος συγκινήθηκε;»


Το 2014 θα κλείναμε με μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ αν δεν ήταν οι Προεδρικές εκλογές

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η προοπτική των πολιτικών αλλαγών που προμήνυαν οι προεδρικές εκλογές  ανέτρεψαν την ευνοϊκή πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους πρώτους μήνες του 2014, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2η ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είπε «εκείνη την περίοδο είχαμε κλίμα ευφορίας ότι θα κλείναμε το έτος με αύξηση του ΑΕΠ. Το καταφέραμε και θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχαν τα προεδρικά (σ.σ. προεδρικές εκλογές)».

Απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Σωκράτη Φάμελλου για την απόσβεση του  κόστους από το PSI εξήγησε «Εκείνη την στιγμή τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ κάλυπταν το κόστος. Τον Μάιου ή Ιούνιο του 2014 αν υπολογίζαμε τις  χρηματιστηριακές τιμές θα παίρναμε τα χρήματά μας και ίσως παραπάνω πίσω». Εκτίμησε δε δεν προχώρησε τότε η πώληση των μετοχών γιατί «Αυτός που κρατούσε τις μετοχές προσδοκούσε να ανέβουν κι άλλο οι τιμές» για να επαναλάβει πως «Υπήρχε αισιοδοξία μέχρι που έπεσε λόγω προεδρικών εκλογών».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει business plan

Επίσης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης απαρίθμησε μια σειρά από λόγους που οδήγησαν την χώρα στην ένταξη των μνημονίων.

«Φθάσαμε στο σημείο το 2008 να έχουμε έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Και σήμερα έχουμε παρόμοιο πρόβλημα γιατί η ζήτηση είναι χαμηλή. Ο κατάλληλος τρόπος λύσης είναι επενδύσεις και αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού. Και σε αυτό τον τομέα περνά  ο χρόνος και έχετε ευθύνες ως κυβερνητικό κόμμα γιατί ούτε εσείς έχετε business plan».

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο «δεν ήταν αναγκαία».

Αναλυτικά:

Κασιδιάρης: Θα χρειαστεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Προβόπουλος:  Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση

Κασιδιάρης: Ποιος φταίει τότε;

Προβόπουλος: Δεν μπορώ να ξέρω.



Πηγή : protothema.gr