Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ξεφτίλα αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας ΝΑΙ στον ΕΝΦΙΑ - Αχτσιόγλου ΟΧΙ στον ΕΝΦΙΑ

 


Γελάει όλη η Ελλάδα με το νέο καραγκιοζιλίκι Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στη Βουλή, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και δηλώνει «παρών» στα άρθρα που αφορούν στη μείωση των συντελεστών του φόρου.

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δηλώνουμε ''παρών'' στα δύο άρθρα που προβλέπουν μείωση συντελεστών φόρου ανά τιμή ζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά, και εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την «αρχιτεκτονική» της κυβερνητικής πολιτικής.



Λίγες ώρες όμως νωρίτερα, ο Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε: «Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ, κ. Μητσοτάκη, και ρωτάτε αν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτό. Και το τελευταίο ευρώ που επιστρέφει στον πολίτη θα το ψηφίσω».



Σχολιάζοντας το νέο καραγκιοζιλίκι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για αμηχανία. «Είναι κορυφαία ανακολουθία αυτό που είδαμε σήμερα» είπε ο κ. Σταϊκούρας, και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ και μετά δηλώνετε ''παρών''. Εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και στη μεσαία τάξη». 



Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο

 


Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη.

«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα ανέλθει στο 90%. «Ερχομαι τώρα στα υπερκέρδη. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. Δεν ξέρω από που προήλθε. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα κέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ ερχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα τόνισε πως πλέον οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.



Συνελήφθη στον Πειραιά ο προστατευόμενος του ΣΥΡΙΖΑ, δραπέτης Βασίλης Δημάκης


 

Συνελήφθη ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος είχε την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όταν απέδρασε.

 Ο κακοποιός προστατευόμενος του ΣΥΡΙΖΑ, απέδρασε την περασμένη εβδομάδα, καθώς είχε παραβιάσει το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης κατά την εκπαιδευτική άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Για να πετύχει τις εκπαιδευτικές άδειες είχε στήσει κόλπο με απεργίες πείνας, και είχε συνεργούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν ακόμα και πορείες για να μπορεί τελικά να αποδράσει.

Μάλιστα λίγο πριν συλληφθεί είχε κυκλοφορήσει και μια επιστολή του για να δικαιολογήσει την απόδραση του, αφού είχε καταλάβει ότι η ημέρες ελευθερίας του τελειώνουν.

Οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε περιοχές του Πειραιά και της Νίκαιας, όπου είχε εντοπιστεί το τελευταίο στίγμα από το «βραχιολάκι».

Η σύλληψη έγινε μέσα σε σπίτι φίλης του από την Αλβανία που είναι γνωστή και αυτή στις αρχές.




Μητσοτάκης :«Δεν θα ρισκάρω την πορεία του τόπου για να είμαι αρεστός»

 



«Η Ελλάδα είναι με την ελευθερία και την ευημερία, που σήμερα δυστυχώς υπονομεύεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Όπως είπε το πρόβλημα της ακρίβειας έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, γι’ αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί.

Η Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός «εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, στο πλευρό της Ουκρανίας και των ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αναλυτές εκτιμούν πως το αποτύπωμα της σύρραξης ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και από την παρατεταμένη κρίση του 2008. Ανέφερε ακόμη πως η ενεργειακή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο που διαρκώς ανατροφοδοτείται. «Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς και οικογενειακούς προυπολογισμούς να πολιορκούνται» σημείωσε.

Αναφερθείς στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημείωσε πως δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδυάζονται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων εισφορών και φυσικά, μειώσεις που – όπως είπε – συνοδεύονται από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από την Ρωσία. «Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ξέρω ότι μια χώρα να διαφωνήσει δεν θα ισχύσουν οι προτάσεις για τις άλλες 26. Για να γίνει δεκτή η πρότασή μας χρειάστηκαν 4 μήνες».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδεύουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν φέτος 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και παραδείγματα :

Μιλάμε για 5 εκατ. ιδιοκτήτες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Μικρή επιβάρυνση σε μονοψήφιο αριθμό φυσικών προσώπων σε ακριβές περιοχές. Αυτό είναι και το δίκαιο.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα σημειωθεί στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών. Ας το δούμε με παραδείγματα για να αντικρούσουμε στην πράξη τα όσα λέει η αντιπολίτευση:

Διαμέρισμα 110 τμ. στο Περιστέρι θα πληρώσει 245 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε 431 ευρώ

Ιδιοκτησία 90 μέτρων στον Κορυδαλλό, ο ΕΝΦΙΑ μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο της τιμής ζώνης.

Σπίτι 110 τμ στη Ν. Σμύρνη πλήρωνε 362 ευρώ και φέτος θα πέσει 257 ευρώ.

Στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 352 ευρώ.

Αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ληστρική του τακτική

«Αυτό που δεν αμφισβητείται», είπε, «είναι ότι μιλάμε για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Αυτό, αποδεικνύει είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης».

O πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. «Μην χάνετε την ενέργειά σας κ. Τσίπρα γιατί πρώτον δεν θα γίνουν εκλογές σύντομα και όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε παράλληλα πως τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης.



Ν.Δ. : Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλοθι στον δραπέτη Δημάκη


 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του είχε αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή τού καταδικασμένου για βαρύτατα εγκλήματα Βασίλη Δημάκη, ο οποίος, κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων για εκπαιδευτική άδεια, παραβίασε τους όρους και με επιστολή του ομολογεί ότι δραπέτευσε», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, που κατηγορεί δικαίως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δίνει άλλοθι στον δραπέτη».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «με την τοποθέτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ποιος δίνει άλλοθι στον δραπέτη, ο οποίος επιχειρεί σήμερα να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας και -φυσικά- δεν κρύβει τις πολιτικές προτιμήσεις του».

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για ένα σωφρονιστικό σύστημα που θα επιτελεί τη σωφρονιστική αποστολή του, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων και καταλήγει: "Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που προ μηνών είχε αναλάβει την υπεράσπιση των εκβιαστικών αιτημάτων του Κουφοντίνα, να υπερασπίζεται έναν δραπέτη που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, πλαστογραφία και παράνομη οπλοφορία".



«Συναυλία ειρήνης» χωρίς ούτε μία αναφορά στο έγκλημα της Ουκρανίας και τον δικτάτορα Πούτιν

 


Αρνητικά είναι τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση της «συναυλίας ειρήνης» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, χωρίς να γίνεται αναφορά στο έγκλημα που υφίσταται η Ουκρανία και στον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αφίσα έχει τα ονόματα γνωστών τραγουδιστών από κάθε μουσικό είδος, κωμικών και ηθοποιών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται  ο Γιώργος Νταλάρας, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαρτίου στα Προπύλαια και το γενικόλογο «#συναυλία_ειρήνης»  έχει πάρει αρνητικές διαστάσεις.


Η προκλητική αφίσα την εκδήλωσης πέραν από κάποιες μικρές κίτρινες και μπλε λεπτομέρειες δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε στην Ουκρανία που πολιορκείται, ούτε στη Ρωσία που έχει εισβάλει στην γειτονική της χώρα και έχει κάνει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων και παιδιών.

Αυτό που ενοχλεί την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και αντιδρούν είναι ότι οι καλλιτέχνες και οι διοργανωτές που τους χρησιμοποιούν, κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην χώρα που αμύνεται για τα εδάφη της και εκείνη που θέλει να τα κατακτήσει διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου.

Τα tweets:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Σταματά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60


 

Την αναστολή του μέτρου του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης και αναφερόμενη στον εμβολιασμό,  σημείωσε πως το καλοκαίρι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί το εν λόγω μέτρο είπε «θα δούμε, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα».



Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο


 

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί της Τετάρτης σε υποκατάστημα τράπεζας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Αλεξάνδρου και Θέτιδος, στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της  ΕΛ.ΑΣ. ο δράστης μπήκε στο εσωτερικό του καταστήματος προσποιούμενος τον πελάτη. Όταν έφτασε στο ταμείο έβγαλε ένα πιστόλι, ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες και απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό. 

Στη συνέχεια, εξήλθε το καταστήματος, ανέβηκε σε μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού, όπου τον ανέμενε συνεργός του και τράπηκαν σε φυγή.

Είναι σε εξέλιξη είναι ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.



Η γιάφκα στο Χαλάνδρι που έκρυβαν τον Κυπαρίσση

 


Στο φως της δημοσιότητας έρχονται φωτογραφίες από το ισόγειο διαμέρισμα που έκρυβαν για 60 ημέρες τον γνωστό επιχειρηματία, Γιώργο Κυπαρίσση. 

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του 45χρονου που εμπλέκεται στην απαγωγή του Κυπαρίσση, χθες το απόγευμα στο Χαλάνδρι, οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα από τα δυο κρησφύγετα της συμμορίας.




Το σπίτι βρίσκεται στην οδό  Πελοποννήσου δίπλα στην Αττική οδό.

Το διαμέρισμα ενοικίαζε ο 45χρονος συλληφθείς από το Καζακστάν. Το σπίτι αυτό είναι το δεύτερο κρησφύγετο των απαγωγέων του Κυπαρίσση στο οποίο τον κρατούσαν επί 64 ημέρες.  Στο σπίτι δεν βρέθηκαν ούτε όπλα, ούτε χρήματα, αλλά εντοπίστηκαν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς του Κυπαρίσση. 



Έντονη αντίδραση της Τουρκίας για την Στρατηγική Πυξίδα - Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο

 


Απάντηση στον εκνευρισμό και την αντίδραση της Τουρκίας από τη «Στρατηγική Πυξίδα» έδωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι' αυτό είναι στη Στρατηγική Πυξίδα», ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς για την αντίδραση της Αγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών. Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς, και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι' αυτό είναι στην Πυξίδα».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη χαρακτήρισε «παράνομο» το σχέδιο της Ε.Ε. «Στρατηγική Πυξίδα», που διαμορφώθηκε τη Δευτέρα 22/3 στις Βρυξέλλες, και επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας :

«Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται φυσικά -χωρίς να τις κατονομάσει- στην Ελλάδα και την Κύπρο.



9,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, καμπανάκι στην κυβέρνηση η ακρίβεια

 



Ίδια εικόνα σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τους πολίτες να εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καμπανάκι η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ANT1 

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το ΚΙΝΑΛ 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ 25 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 2,2% και άλλο κόμμα 4,9%.

Για το τι κυβέρνηση προτιμούν οι ψηφοφόροι:

Αυτοδύναμη ΝΔ 26,8%

Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ 13,2%

Συνεργασία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ 9,6%

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ 14,4%

Τεχνοκρατών με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ 7%

Αυτοδύναμο ΚΙΝΑΛ 2,5%

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :











Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί σκοτώνονται οι Ρώσοι στρατηγοί;

 


Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 26 Φεβρουαρίου, έχουν αναφερθεί πέντε θάνατοι Ρώσων στρατηγών, αριθμός ο οποίος εφόσον επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο δεν είναι μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ρόλος τους είναι να διοικούν και να επιβλέπουν τη στρατηγική αντί να διεξάγουν τακτικές ενέργειες στο έδαφος. Συγκριτικά, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατηγών που σκοτώθηκαν το διάστημα μεταξύ 1965 και 1975 στο Βιετνάμ ήταν μόλις 12. Γιατί επομένως η Ρωσία έχει χάσει πέντε σε ένα μήνα;

Το Conversation επιχειρεί να απαντήσει:

1. Οι Ουκρανοί έχουν μελετήσει τις ρωσικές δυνάμεις και στοχεύουν ως τακτική τους ανώτερους διοικητές με σκοπό να διαταραχθεί το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου των εχθρών τους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις γνωρίζουν την προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2001, μεγάλο μέρος της οποίας βασίζεται στη διεθνή ανάλυση που διενεργείται από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Το άκαμπτο ιεραρχικό της σύστημα, το οποίο εποπτεύεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδικάζει τους κατώτερους βαθμούς σε μια κατάσταση διαρκούς φόβου, με μικρό περιθώριο για ανεξάρτητη σκέψη ή λήψη αποφάσεων. Ο Πούτιν διαχειρίζεται τον στρατό με τον ίδιο σχεδόν τρόπο όπως και το ευρύτερο ρωσικό κράτος, επιλέγοντας άτομα που του είναι πιστά και όχι άτομα που διαθέτουν τα προσόντα για τη θέση. 


2. Η διαφθορά φέρνει πολλούς ακατάλληλους στο στρατό. 

Μια πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε με αφορμή τον δείκτη Διεθνούς Κυβερνητικής Αμυντικής Ακεραιότητας, εντόπισε ότι ο ρωσικός στρατός είχε υψηλό κίνδυνο διαφθοράς «λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης εξωτερικής εποπτείας των πολιτικών, των προϋπολογισμών, των δραστηριοτήτων και των εξαγορών αμυντικών ιδρυμάτων». Η έκθεση τόνισε επίσης την έλλειψη διαφάνειας στις προμήθειες και την έκδοση αμυντικών συμβάσεων, με βαθμολογία μόνο 36 στα 100 σε αυτήν την κατηγορία. Η πίστη στον Πούτιν μπορεί να προσέφερε στους ανώτερους ηγέτες μια θέση στον στενό κύκλο, αλλά αυτό έγινε σε βάρος του προσωπικού που υπηρετούν. Αντίστοιχος βαθμός διαφθοράς παρατηρείται στον τομέα των δημόσιων προμηθειών. 

Οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις την περασμένη δεκαετία απέτυχαν να επιβάλουν μια σαφή ατζέντα ανάπτυξης και αντίθετα επέτρεψαν σε πολλές από τις στρατιωτικές μονάδες να καταστούν χαμηλού επιπέδου και ελάχιστα εκπαιδευμένες. Μια πρόσφατη αξιολόγηση αμυντικών πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πουλήσει μεγάλο μέρος από τον καλύτερο εξοπλισμό τους κατά τους πρώτους μήνες της ανάπτυξής τους στα ουκρανικά σύνορα το 2021, λόγω κακών αμοιβών και συνθηκών.

Κατά μέσο όρο, οι Ρώσοι επαγγελματίες στρατιώτες κατώτερων βαθμών κερδίζουν 480 δολάρια το μήνα, ενώ οι αντίστοιχοι στον ουκρανικό στρατό λαμβάνουν τριπλάσιο ποσό. Η κατανομή μεταξύ αμοιβής, συνθηκών εργασίας και ηθικού θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό της έκβασης αυτής της σύγκρουσης. 


3.Η εγγύτητα στην πρώτη γραμμή στην οποία φαίνεται να επιχειρούν οι Ρώσοι στρατηγοί.

Οι ανώτεροι διοικητές ιστορικά ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένοι στο να γίνουν στόχοι στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, αυτό που διαφέρει μεταξύ αυτής της σύγκρουσης και όσων έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν είναι η εγγύτητα στην πρώτη γραμμή στην οποία φαίνεται να επιχειρούν Ρώσοι στρατηγοί. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στις γραμμές επικοινωνίας τους και στα πρότυπα των διοικητών στο πεδίο – αποτέλεσμα χρόνιων επιπέδων διαφθοράς – παρέχει σαφείς ευκαιρίες στον ουκρανικό στρατό να χτυπήσει τους λίγους ικανούς στρατιωτικούς ηγέτες.

Η Ουκρανία από την άλλη έχει αρκετές καλά εξοπλισμένες μονάδες μάχης που θα μπορούσαν να εκτελούν εξειδικευμένες αποστολές, επομένως φαίνεται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ευκαιρία για να στοχοποιηθεί η ηγεσία, με στόχο να διαταραχθούν οι γραμμές επικοινωνίας, να προκληθεί σύγχυση και να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση.

Η απώλεια διοικητών είναι επίσης εξαιρετικά συμβολικό επίτευγμα για τον ουκρανικό στρατό, καθιστώντας σαφές Ρώσους ότι οι εχθροί τους μπορούν να στοχεύσουν με ευκολία την ανώτερη ηγεσία. Είναι ένα ξεκάθαρο σύμβολο ενός αδύναμου και ανίκανου συστήματος επικοινωνίας που αναγκάζει τους στρατηγούς να περάσουν από τη στρατηγική λήψη αποφάσεων στην τακτική λήψη αποφάσεων.  Στο μεταξύ, όσο πιο αργή γίνεται η προέλαση, τόσο περισσότερο χρόνο έχει η ουκρανική διοίκηση για να προετοιμάσει τα αστικά κέντρα της για τις ρωσικές δυνάμεις που κινούνται προς αυτά.


naftemporiki.gr



Νεκρός στις φυλακές Κέρκυρας ο Πολωνός που σκότωσε τον 7χρονο Ανδρέα

 


Αυτοκτόνησε ο 33χρονος Πολωνός που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 7χρονο γιο της συντρόφο του στην Κυψέλη και στη συνέχεια, πρώτα τσιμέντωσε και μετά μετέφερε τη σορό του μέσα σε μία εργαλειοθήκη. 

Ο άνδρας εντοπίστηκε κρεμασμένος μέσα στο κελί του στις φυλακές Κέρκυρας ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα σεντόνι.

Στις 15 Φεβρουαρίου τόσο ο ίδιος όσο και η 29χρονη σύντροφός του που κατηγορούνται για την άγρια δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα στη Κυψέλη, είχαν προφυλακιστεί μετά τις απολογίες τους.




Η χώρα μας θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία

 


Η χώρα μας στέκεται πάντα στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορίας της, δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με την παροχή προσωρινής προστασίας και τις συνθήκες φιλοξενίας.

Υπάρχουν σήμερα άμεσα διαθέσιμες 15 χιλιάδες κλίνες και μπορούν προοδευτικά να αυξηθούν έως και τις 30 χιλιάδες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου  συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι μόνο για  τη φιλοξενία, αλλά και για τη διευκόλυνση Ουκρανών προσφύγων στην αναζήτηση δουλειάς. Μεταξύ άλλων:

Τίθεται σε λειτουργία ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες. 

Τίθεται σε λειτουργία, από τις 28 Μαρτίου, ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ξεκινά, στις 4 Απριλίου, στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης, η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας. Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και Α.Φ.Μ., που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποστολή στην Ουκρανία  ανθρωπιστικού υλικού και φαρμάκων, ενώ υπάρχει συνεννόηση για τη φιλοξενία ασθενών από νοσοκομεία της Ουκρανίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, γίνεται συζήτηση για 30 παιδιά με καρκίνο, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο Παίδων, στην Ογκολογική Μονάδα «Ελπίδα». Σημειώνεται ακόμα ότι -όπως ανακοίνωσε  ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση θα αναλάβει, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης των καταστροφών, να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε τις τελευταίες μέρες, ως ελάχιστη έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία.



Καταργούνται από τα συστήματα των ΚΕΠ 71 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ που κρίθηκαν παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά

 


Προς την κατεύθυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η διεκπεραίωση 63 διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται από τα ΚΕΠ η διεκπεραίωση 5 διαδικασιών του ΟΠΕΚΑ, που είναι πλέον παρωχημένες ή έχουν καταργηθεί και 3 διαδικασιών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά επαναξιολογήθηκαν 272 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί η ουσιαστική διοικητική ενοποίηση του Φορέα και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήδη, με Εγκύκλιο 68 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, καταργήθηκαν από τα συστήματα των ΚΕΠ. Με την κατάργηση των επιπλέον 71 διαδικασιών ολοκληρώνεται το έργο της επαναξιολόγησης.



Ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας

 


Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB) ενισχύει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής και η υλοποίησή του αποτελεί σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωση με αφορμή την επιθεώρηση του έργου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή από τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ, τον οποίο υποδέχθηκε, εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του έτους. Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.



Ενημερωτική εκστρατεία για το σύνδρομο Long Covid

 


Ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας νέα εκστρατεία με αντικείμενο την ενημέρωση για το σύνδρομο Long Covid, τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας. Και η καλύτερη προστασία είναι ο εμβολιασμός καθώς μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά.

Σημειώνεται ότι το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία τους.

Υπογραμμίζεται ότι στην χώρα μας μόνο το 2021, μολύνθηκαν με κορονοϊό 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Οι 226 από αυτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη COVID-19, έναντι μόλις 5 όσων είχαν εμβολιαστεί, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 5 απεβίωσαν, έναντι καμίας από την ομάδα των εμβολιασμένων.

Η εκστρατεία ενημέρωσης  με κεντρικό μήνυμα «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός»:

Απευθύνεται, κατ’ αρχάς, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτή την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμα τη τρίτη δόση.



«Στρατηγική Πυξίδα» ΕΕ: Ρητή αναφορά στις προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας



Η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από το τελικό κείμενο της "Στρατηγικής πυξίδας", που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και περιλαμβάνει  σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες Τουρκίας.

Το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» αποτελεί προϊόν συμφωνίας μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά, σε στενό συντονισμό και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά πέτυχε την εισαγωγή λεκτικού που αναφέρεται τόσο σε βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, όσο και σε μακροπρόθεσμες, όπου μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά στην Τουρκία.

Το κείμενο περιέχει σαφή αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική και που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών γενικότερα όπως η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, καθώς και η προώθηση αποτελεσματικής πολυμέρειας και διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, το κείμενο υπογραμμίζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των κρατών-μελών για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος (άρθρο 42.7 Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Το κείμενο περιέχει αρκετές σημαντικές αναφορές για την Τουρκία. Ειδικότερα, καθίσταται απολύτως σαφές ότι εξακολουθούν οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών-μελών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζεται, επίσης, ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Το ίδιο αναφέρεται και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Προκειμένου να προωθηθεί η επιθυμητέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργασία, υφίστανται κρίσιμες προϋποθέσεις που πρέπει να σεβαστεί από πλευράς της η Τουρκία.

Ειδικότερα, η Άγκυρα οφείλει να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει την οδό της συνεργασίας, της συνεπούς αποκλιμάκωσης και της ανταπόκρισης στις ανησυχίες της Ένωσης, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στη Δήλωση των 27 Ηγετών το Μάρτιο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω Δήλωση, η ΕΕ καλούσε ευθέως την Τουρκία να απόσχει από προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες, παράνομες γεωτρήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Δήλωση υπενθύμιζε ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία και τα μέσα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Κρατών Μελών και να θωρακίσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεσή της στην υιοθέτηση της "Στρατηγικής Πυξίδας" και παράλληλα κατέθεσε μονομερή εθνική δήλωση, στην οποία τονίζει ότι λόγω των προκλήσεων και απειλών που δέχεται εδώ και καιρό, οι ετήσιες αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ το 2% το ΑΕΠ, στόχο που συμβαδίζει με την αναφορά στο κείμενο της "Στρατηγικής Πυξίδας" για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει επί μακρόν τονίσει την ανάγκη εξαίρεσης μέρους των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες αναφορικά με το δημόσιο χρέος και εκφράζει την ευχή όπως επιτευχθεί συμφωνία επί του σημείου αυτού το συντομότερο δυνατόν. Παρόμοια μονομερή δήλωση κατέθεσαν και άλλα κράτη-μέλη.



Ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης για όλους τους πολίτες


 

Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα:

Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης.

Θέλω να διασφαλίσω ότι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού μένει κανείς, ανεξάρτητα από το αν έχει πρόσβαση σε περιφερειακό νοσοκομείο ή σε κορυφαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε μια από τις μεγάλες πόλεις μας, θα έχουμε ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι προσεγγίζουμε την υγειονομική περίθαλψη ως κάτι συνεχές, ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ξεκινάμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων μας και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε πρακτικές όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση, κατεστημένα συμφέροντα και όλους εκείνους που δεν βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Και ο τελικός χρήστης είναι ο πολίτης, ο οποίος αξίζει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο μετά την πανδημία.

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη του νέου προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, το οποίο θα καλύπτει και τις 53 χώρες που υπάγονται στον τομέα ευθύνης της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΟΥ στην Ευρώπη και καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού στον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.