Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η χώρα μας θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία

 


Η χώρα μας στέκεται πάντα στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορίας της, δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με την παροχή προσωρινής προστασίας και τις συνθήκες φιλοξενίας.

Υπάρχουν σήμερα άμεσα διαθέσιμες 15 χιλιάδες κλίνες και μπορούν προοδευτικά να αυξηθούν έως και τις 30 χιλιάδες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου  συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι μόνο για  τη φιλοξενία, αλλά και για τη διευκόλυνση Ουκρανών προσφύγων στην αναζήτηση δουλειάς. Μεταξύ άλλων:

Τίθεται σε λειτουργία ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες. 

Τίθεται σε λειτουργία, από τις 28 Μαρτίου, ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ξεκινά, στις 4 Απριλίου, στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης, η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας. Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και Α.Φ.Μ., που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποστολή στην Ουκρανία  ανθρωπιστικού υλικού και φαρμάκων, ενώ υπάρχει συνεννόηση για τη φιλοξενία ασθενών από νοσοκομεία της Ουκρανίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, γίνεται συζήτηση για 30 παιδιά με καρκίνο, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο Παίδων, στην Ογκολογική Μονάδα «Ελπίδα». Σημειώνεται ακόμα ότι -όπως ανακοίνωσε  ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση θα αναλάβει, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης των καταστροφών, να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε τις τελευταίες μέρες, ως ελάχιστη έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου