Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο

 


Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη.

«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα ανέλθει στο 90%. «Ερχομαι τώρα στα υπερκέρδη. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. Δεν ξέρω από που προήλθε. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα κέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ ερχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα τόνισε πως πλέον οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου