Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης :«Δεν θα ρισκάρω την πορεία του τόπου για να είμαι αρεστός»

 



«Η Ελλάδα είναι με την ελευθερία και την ευημερία, που σήμερα δυστυχώς υπονομεύεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Όπως είπε το πρόβλημα της ακρίβειας έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, γι’ αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί.

Η Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός «εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, στο πλευρό της Ουκρανίας και των ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αναλυτές εκτιμούν πως το αποτύπωμα της σύρραξης ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και από την παρατεταμένη κρίση του 2008. Ανέφερε ακόμη πως η ενεργειακή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο που διαρκώς ανατροφοδοτείται. «Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς και οικογενειακούς προυπολογισμούς να πολιορκούνται» σημείωσε.

Αναφερθείς στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημείωσε πως δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδυάζονται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων εισφορών και φυσικά, μειώσεις που – όπως είπε – συνοδεύονται από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από την Ρωσία. «Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ξέρω ότι μια χώρα να διαφωνήσει δεν θα ισχύσουν οι προτάσεις για τις άλλες 26. Για να γίνει δεκτή η πρότασή μας χρειάστηκαν 4 μήνες».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδεύουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν φέτος 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και παραδείγματα :

Μιλάμε για 5 εκατ. ιδιοκτήτες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Μικρή επιβάρυνση σε μονοψήφιο αριθμό φυσικών προσώπων σε ακριβές περιοχές. Αυτό είναι και το δίκαιο.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα σημειωθεί στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών. Ας το δούμε με παραδείγματα για να αντικρούσουμε στην πράξη τα όσα λέει η αντιπολίτευση:

Διαμέρισμα 110 τμ. στο Περιστέρι θα πληρώσει 245 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε 431 ευρώ

Ιδιοκτησία 90 μέτρων στον Κορυδαλλό, ο ΕΝΦΙΑ μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο της τιμής ζώνης.

Σπίτι 110 τμ στη Ν. Σμύρνη πλήρωνε 362 ευρώ και φέτος θα πέσει 257 ευρώ.

Στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 352 ευρώ.

Αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ληστρική του τακτική

«Αυτό που δεν αμφισβητείται», είπε, «είναι ότι μιλάμε για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Αυτό, αποδεικνύει είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης».

O πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. «Μην χάνετε την ενέργειά σας κ. Τσίπρα γιατί πρώτον δεν θα γίνουν εκλογές σύντομα και όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε παράλληλα πως τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου