Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ληστές Ρομά πυροβόλησαν σπίτι όταν κατάλαβαν ότι ο ένοικος ήταν μέσα



Αδίστακτοι Ρομά κακοποιοί στα Άνω Λιόσια δεν δίστασαν να γαζώσουν με σφαίρες σπίτι με τον ιδιοκτήτη μέσα που σοκαρισμένος προσπάθησε να κρυφτεί.

Οι κακοποιοί με όπλα, όταν κατάλαβαν πως το σπίτι δεν είναι άδειο αλλά πως βρισκόταν κάποιος μέσα, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προσπαθώντας να τον σκοτώσουν.

Από τα τζάμια των παραθύρων που έσπασαν από τις σφαίρες, τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που όταν κατάλαβε πως κάποιοι είχαν εισβάλει, άρχισε τις φωνές για να τους τρομάξει και να φύγουν. 

Οι Ρομά κακοποιοί κατάφεραν να μπουν στο σπίτι και να αρπάξουν όπως είπε το θύμα 10.000 ευρώ που κρατούσε στο σπίτι του.




Τρομακτικό ατύχημα στο MotoGP




Πρωταγωνιστές ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο με Ducati και ο Φάμπιο Κουαντράρο με Yamaha οι οποίοι έπεσαν στην πρώτη στροφή με αποτέλεσμα και οι δύο να σταματήσουν μετά από πολλές τούμπες.

Δευτερόλεπτα αργότερα, μάλιστα, η μηχανή του Ντοβιτσιόζο πήρε φωτιά.





Παπαστάμος χρυσό μετάλλιο και παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση



Ο Απόστολος Παπαστάμος ανέβηκε  στην κορυφή του κόσμου στα 400μ μικτή ατομική «έσπασε τα χρονόμετρα» στη Βουδαπέστη και με ένα ασύλληπτο παγκόσμιο (εφήβων) και πανελλήνιο (ανδρών) ρεκόρ "έγραψε" ιστορία.

Ο αθλητής του ΝΟ Χανίων πέτυχε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων, με επίδοση 4:11.93 και πήρε χρυσό μετάλλιο  

Η κούρσα :




Πιστεύουμε ότι και ο Ερντογάν γελάει και ο ίδιος με αυτά που λέει!!


Εμφανίστηκε σίγουρος για το ότι θα βρει φυσικό αέριο και είπε να κάνει τον κόσμο να γελάσει.

Σε ομιλία του στην Ρίζε (Ριζουντα), ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε «Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι «ενέργεια σημαίνει δύναμη».

Είπε και άλλα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε είναι για εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας.


Η NASA εξετάζει την πρώτη καταγγελία για αξιόποινη πράξη στο διάστημα



Η Nasa ερευνά τη πρώτη καταγγελία για αξιόποινη πράξη που διαπράχτηκε…στο διάστημα.

Σύμφωνα με αυτή, η αστροναύτης Αν Μακέιν απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της εν διαστάσει συζύγου της, ενώ βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εν διαστάσει σύζυγός της, Σάμερ Γουόρντεν φέρεται ότι υπέβαλε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και έκτοτε η Μακέιν επέστρεψε στη Γη.

Από την πλευρά της, η Αν Μακέιν παραδέχτηκε ότι είχε πρόσβαση στον λογαριασμό από τον ΔΔΣ αλλά αρνείται ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Η αστροναύτης δήλωσε στην εφημερίδα, μέσω ενός δικηγόρου, ότι απλώς ήθελε να διασφαλίσει ότι είναι εντάξει τα οικονομικά της οικογένειας και ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και για την ανατροφή του γιου της Γουόρντεν, τον οποίον μεγάλωναν μαζί προτού χωρίσουν.

Η Μακέιν και η Γουόρντεν, η οποία είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, παντρεύτηκαν το 2014 και η Γουόρντεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2018.

Η Μακέιν αποφοίτησε από την διάσημη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και έκανε περισσότερες από 800 ώρες πτήσεις με μαχητικό πάνω από το Ιράκ ως πιλότος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια έλαβε την απαραίτητη εκπαίδευση και επιλέχτηκε να πετάξει με την Nasa το 2013.

Πέρασε έξι μήνες στον ΔΔΣ και επρόκειτο να λάβει μέρος στον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο αλλά η συμμετοχή της ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός προβλήματος διαθεσιμότητας στολών του κατάλληλου μεγέθους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nasa.

Το νομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις πέντε ιδιοκτήτριες του διαστημικού σταθμού–ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς–ορίζει ότι ο εθνικός νόμος αφορά τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους στο διάστημα.

Επομένως αν ένας υπήκοος του Καναδά διέπραττε μια αξιόποινη πράξη στο διάστημα, θα υπόκειτο στην καναδική νομοθεσία και αντίστοιχα ένας ρώσος πολίτης στην ρωσική.

Η Ευρώπη ορίζεται ως ένα κράτος, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να επεκτείνουν την εθνική τους νομοθεσία και τους κανονισμούς αναφορικά με τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό στο διάστημα.

Η διαστημική νομοθεσία προβλέπει επίσης την…έκδοση στη γη, αν ένα κράτος αποφασίσει ότι επιθυμεί την δίωξη ενός πολίτη ή ενός άλλου κράτους για κάποιο παράπτωμα που τελέστηκε στο διάστημα.

Δεδομένου ότι ο διαστημικός τουρισμός είναι πλέον μια πραγματικότητα, είναι επιτακτική η ανάγκη να διώκεται το…διαστημικό έγκλημα, αλλά επί του παρόντος το νομικό πλαίσιο δεν είναι δοκιμασμένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Το twitter γλεντάει τον Τσίπρα με την γκάφα του για τον Αμαζόνιο



Είναι γνωστό στον πλανήτη γη ότι ο Τσίπρας δεν γνωρίζει καλά ελληνικά τον δυσκόλευαν τα γράμματα. «Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη γη»., έγραψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει αντιπολίτευση, ξεφτιλίστηκε  και το γλέντι άρχισε στο Twitter.


Αυτος ο Τσιπρας που για τον Αμαζόνιο ειναι οικολογικα ευαίσθητος, εχει καμια σχεση με εκεινον που αντί να καθαρισει το οικόπεδο στο Ματι 1 χρονο εκανε τον Γκιώνη, εχει καμία σχέση ή ειναι απλή συνωνυμία;
98 people are talking about this

Αλέξης Τσίπρας: Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη γη.

Αφού δεν το έχει με τα ελληνικά......
See Pigika's other Tweets
Το παλικάρι εσωσε εμας και θέλει να σώσει και τον Αμαζόνιο!!!!!Ρε τι σου είναι αυτοί οι αριστεροί θα σωσουν όλη τη ΓΗ!!!!!! https://twitter.com/silaserafim/status/1165232520960577536 
See ΣΧΙΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ's other Tweets

Δεν ξέρω πως να το γράψω για να μην λιποθυμήσετε από τα γέλια. Παρέμβαση Τσίπρα για τον Αμαζόνιο.
127 people are talking about this



Εντοπίστηκαν νεκροί οι δύο δύτες στην Κάρπαθο



Τρεις άνδρες συμμετείχαν σε κατάδυση σε περιοχή στην Κάρπαθο, εντός σπηλιάς σε βάθος περίπου 45 μ. 

Λόγω έλλειψης αέρα, ένας εξ αυτών αναδύθηκε μέχρι την έξοδο της σπηλιάς χωρίς ωστόσο να εντοπίσει τους άλλους δύο. 

Σύμφωνα με όσα είπε, οι άλλοι δύο ήταν ένας Τσέχος 60 ετών και ένας Ιρανός 30 ετών.

Στο σημείο μετέβη και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος, με ελικόπτερο του στρατού, που επιχείρησε για τον εντοπισμό των δυτών από το πρωί της Κυριακής. Πρόκειται για μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων δυτών που επιχειρεί σε μεγάλα βάθη.


Ο κύκλος της βίας στις ελληνικές φύλακες – Δολοφονίες, ομηρίες και συμπλοκές



Τρεις ανθρωποκτονίες, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, 23 αυτοκτονίες, 32 απόπειρες αυτοκτονιών, 303 επιθέσεις-ξυλοδαρμοί σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων, 35 αιματηρές συμπλοκές, 5 αποδράσεις και ένας βιασμός!

Θάνατοι άρρωστων κρατουμένων λόγω αδυναμίας μεταγωγής τους σε εξωτερικά νοσοκομεία, ομηρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αρχιφύλακα φυλακών, «εισαγωγή» κινητών τηλεφώνων με drone! Πρόκειται για μερικά αιματηρά αριθμητικά δεδομένα, που περιλαμβάνονται στους φακέλους συμβάντων 7 φυλακών της χώρας, την τελευταία τετραετία.

Τους είχαν καταθέσει οι διευθυντές τους κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διαβάζοντας μερικούς από αυτούς, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριος Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου διαπίστωσαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και άμεσης παρέμβασης στα εγκληματικά δρώμενα των σωφρονιστικών καταστημάτων. Δείγμα της αυστηρής αστυνομικής εποπτείας των φυλακών είναι η τοποθέτηση του υποστράτηγου Σπύρου Σκλάβου στη διοίκηση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.

Στους 7 μήνες βίαιων πεπραγμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, που είχε παρουσιάσει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η «ανάγνωση» συνεχίστηκε σε ακόμη επτά φυλακές, και συγκεκριμένα σε αυτές των Γρεβενών, Χαλκίδας, Δομοκού, Πάτρας, Τρικάλων, Κέρκυρας και στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού.

Ομηρία, συμπλοκές

Οι φυλακές Τρικάλων φαίνεται να κατέχουν τα «πρωτεία» σε αιματηρά περιστατικά μετά από αυτές του Κορυδαλλού.

› Τη χρονική περίοδο 2015-2019 καταγράφηκαν δύο πολύ σοβαρές συμπλοκές με τον τραυματισμό 12 κρατουμένων και δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων.

› Στις 23 Μαρτίου 2018 σημειώθηκε η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αρχιφύλακα των φυλακών. Ενας Ελληνας ποινικός κρατούμενος επιτέθηκε με ξυράφι στον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος και τον τραυμάτισε στο λαιμό, ευτυχώς όχι σοβαρά. Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένας κρατούμενος ζήτησε ακρόαση -για προσωπικό του ζήτημα- από τον αρχιφύλακα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όμως τα πνεύματα, για άγνωστο λόγο, οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να αποπειραθεί να μαχαιρώσει τον σωφρονιστικό με ξυράφι που είχε πάνω του.

› Στις 25 Μαρτίου 2018 ένας υπαρχιφύλακας στην προσπάθειά του να ελέγξει ένα κελί της Ε’ πτέρυγας των φυλακών πιάστηκε όμηρος από Ελληνα κρατούμενο. Ο κρατούμενος κράτησε όμηρο τον υπαρχιφύλακα, απειλώντας τον με μαχαίρι στο ύψος του λαιμού του, ωστόσο επενέβησαν άλλοι κρατούμενοι και τον αφόπλισαν. Ο υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά στο λαιμό. Οι Αρχές σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τεσσάρων κρατουμένων. Ο ένας κρατούμενος ήταν ο πρωταίτιος της επίθεσης σε βάρος του υπαρχιφύλακα, ο δεύτερος ενθάρρυνε τον πρώτο, ενώ οι άλλοι δύο παρέμειναν στον προθάλαμο των φυλακών, έξω από τα κελιά τους για ηθική συμπαράσταση στον πρώτο κρατούμενο και δράστη του περιστατικού.

› Στις ίδιες φυλακές τη συγκεκριμένη τετραετία σημειώθηκαν δύο ανθρωποκτονίες, οκτώ απόπειρες αυτοκτονίας, 23 ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, 43 ξυλοδαρμοί κρατουμένων, 40 εισαγωγές ναρκωτικών, ενώ στις 15 Ιουνίου 2019 καταγράφηκε η εισαγωγή κινητών τηλεφώνων και φορτιστών με τη χρήση drone. Κατά τη διάρκεια ελέγχων σε κελιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 51 αυτοσχέδια μαχαίρια και 69 κινητά τηλέφωνα.

Η αδυναμία μεταγωγών κοστίζει σε… ζωές

Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με τον φάκελο συμβάντων, από τις 25 Ιουλίου 2018 έως και 25 Ιουλίου 2019 μεταφέρθηκαν 153 κρατούμενοι από ξυλοδαρμούς. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπήρξαν σχεδόν 100 περιπτώσεις κρατουμένων που χρειάζονταν έκτακτες μεταγωγές σε εξωτερικά νοσοκομεία, οι οποίες όμως δεν έγιναν λόγω αδυναμίας μεταγωγής τους, με αρκετούς από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

› Στις φυλακές Γρεβενών από τις αρχές 2015 έως 1 Αυγούστου 2019 καταγράφηκαν 18 ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, 83 σε βάρος κρατουμένων, δύο αποδράσεις, 22 απόπειρες αυτοκτονίας, ένας βιασμός. Σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή όπλων σε 19 κρατούμενους, για παρασκευή αλκοόλ σε 77, για ναρκωτικά σε 9, για καταστροφή δημόσιας περιουσίας σε 17, ενώ κατασχέθηκαν 24 κινητά τηλέφωνα.

› Στις φυλακές Χαλκίδας από 1 Ιανουαρίου 2019 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν 10 συμπλοκές κρατουμένων και μία επίθεση σε βάρος σωφρονιστικού υπαλλήλου.

› Στις φυλακές Δομοκού από την 1 Ιανουαρίου 2015 έως και 1 Ιανουαρίου 2018 καταγράφηκαν 23 επιθέσεις με ξυλοδαρμούς και «μαχαιρώματα» κρατουμένων και τέσσερις αυτοκτονίες.

› Στις φυλακές Πάτρας από την 1 Ιανουαρίου 2016 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν δύο θάνατοι κρατουμένων από άγνωστη αιτία, μία απόπειρα απόδρασης και δύο ξυλοδαρμοί, κρατούμενου και σωφρονιστικού υπαλλήλου αντίστοιχα.

› Στις φυλακές Κέρκυρας από την 1 Ιανουαρίου 2016 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν δύο συμπλοκές κρατουμένων με τραυματισμούς, μία επικίνδυνη φωτιά σε κελί, 10 αυτοκτονίες και 10 απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων.

Από την έντυπη έκδοση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Τα δέκα σημάδια που δείχνουν ότι πάμε σε παγκόσμια οικονομική ύφεση



Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν, πλέον. Πριν καλά καλά ο κόσμος ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2008, έρχεται, όπως όλα δείχνουν, αντιμέτωπος με νέα ύφεση. Οι οιωνοί βρίσκονται παντού γύρω μας και τους εντοπίζουν πια ακόμα και οι μη ειδικοί. Οι επαΐοντες δεν μπορούν να προβλέψουν ακόμα το πότε ακριβώς θα αρχίσει, αλλά με τον απρόβλεπτο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την κόντρα του με την Κίνα, μάλλον δεν θα αργήσει. Δεν ξέρουμε εάν θα είναι ήπια ή έντονη, σύντομη ή μακρά. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρίσκεται ante portas. Η πλειονότητα των οικονομολόγων προβλέπει πως θα έχει εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Οιωνός πρώτος. Ενας σημαντικός δείκτης της αγοράς μόλις αντιστράφηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία – όταν συμβαίνει αυτό θεωρείται πάντα σημάδι ότι η ύφεση έρχεται. Τεχνικά περιγράφεται ως αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, ένας δείκτης που προηγήθηκε των τελευταίων επτά υφέσεων στις ΗΠΑ. Σημαίνει ότι το ετήσιο επιτόκιο για τους κατόχους κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερο για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα παρά για τα μακροπρόθεσμα, όπως συμβαίνει συνήθως. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη Βρετανία.

Οιωνός δεύτερος. Ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε τα τηλεφωνήματα. Ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος βασίζει τη μεγαλύτερη ελπίδα του για επανεκλογή στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Δημόσια πανηγυρίζει, όμως ιδιωτικά, αποκαλύπτουν στην «Washington Post» άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ήταν «νευρικός και αγχωμένος» όταν πριν από λίγες ημέρες πήρε τηλέφωνο διάφορα στελέχη πολυεθνικών και χρηματιστές, από το γκολφ κλαμπ του Νιου Τζέρσεϊ όπου βρισκόταν. Οι ειδικοί λένε πως ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει επιτυχημένα το 2015 το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα – εκείνοι προειδοποιούσαν ότι εάν έρθει το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία, η οικονομία θα καταστραφεί και το ίδιο κάνει ο Τραμπ. Προειδοποιεί διαρκώς για τους κινδύνους στην οικονομία εάν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, ασχέτως εάν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα ο δείκτης Dow Jones διπλασιάστηκε. Ο 73 ετών μεγιστάνας γνωρίζει πολύ καλά πως εάν η ύφεση αρχίσει πριν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου θα χάσει.

Οιωνός τρίτος. Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ατμομηχανή της ευρωζώνης, συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Βασική αιτία, η μείωση στις εξαγωγές. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται. «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης» λέει ο αναλυτής Αντριου Κένιγχαμ, παρατηρώντας πως η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους γερμανούς εξαγωγείς εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία. Πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν κατά το προσεχές τρίμηνο να περιορίσουν την παραγωγή τους, καθώς οι απαισιόδοξες φωνές υπερτερούν των αισιόδοξων. «Η Γερμανία βρίσκεται το καλοκαίρι του 2019 στο όριο μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης», διαπιστώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας KfW Κλάους Μπόργκερ. Η ανησυχία αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των εντύπων. «Handelsblatt»: «Φόβος για ύφεση». «Bild»: «Αριθμοί-σοκ». «Der Spiegel»: «Οι καλές μέρες της οικονομίας πλησιάζουν στο τέλος τους». «Die Welt»: «Η Γερμανία τρεκλίζει χωρίς σχέδιο προς την ύφεση».

Οιωνός τέταρτος. Η τεράστια οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς ο ασιατικός γίγαντας έχει εισέλθει σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ που επέβαλε νέα φορολογία στις κινεζικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οιωνός πέμπτος. Η οικονομία στη Βρετανία βρίσκεται στον βάλτο της αβεβαιότητας με τον νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να απειλεί την ΕΕ και να εμμένει σε έξοδο στις 31 Οκτωβρίου ακόμα και χωρίς συμφωνία. Η μελέτη που έκανε η κυβέρνηση μιλά για χάος την επόμενη ημέρα και τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Μια τέτοια αναταραχή δεν θα πλήξει μόνο τη Βρετανία, αλλά και όλους τους εμπορικούς της εταίρους, κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οιωνός έκτος. Το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης από το 2009. Σε έρευνα της Bank of America, άνω του 1/3 των διαχειριστών κεφαλαίων αναμένουν παγκόσμια ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οιωνός έβδομος. Στην Ιταλία η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή, η ανεργία των νέων υψηλή και το τεράστιο χρέος σταθερό. Σε όλα αυτά προστίθεται η εκλογική αναταραχή με τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι να επιζητεί εκλογές που ελπίζει ότι θα του δώσουν την εξουσία για να φτιάξει την πρώτη αποκλειστικά ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν να τον εμποδίσουν, όμως η ατμόσφαιρα είναι βαριά, γεγονός που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ήδη ευάλωτη οικονομία.

Οιωνός όγδοος. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά στο Μεξικό και ο τομέας υπηρεσιών στη χώρα δέχεται μεγάλες πιέσεις. Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, πάσχει από αδύναμη βιομηχανική παραγωγή και υψηλή ανεργία. Στις επόμενες εβδομάδες, υποστηρίζουν οι αναλυτές, η χώρα θα έχει πέσει σε ύφεση.

Οιωνός ένατος. Εάν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συνεχίσουν να εμπλέκονται στον εμπορικό πόλεμο και αυξηθεί η ένταση, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα καταρρεύσει. Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας για το 2020 θα περιοριστεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί περαιτέρω.

Οιωνός δέκατος. Η Κίνα, όπως και η Γερμανία, έχουν ανάγκη από περισσότερες εξαγωγές, την ώρα που οι ΗΠΑ επιζητούν μείωση των εισαγωγών. Η λύση στο πρόβλημα κάθε χώρας μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης για την οικονομική δυσχέρεια της άλλης. «Οι μικρές αυτές υφέσεις ίσως να μην έχουν μια κομψή λύση» σχολιάζει ο αναλυτής Τζορτζ Φρίντμαν.
«Και γι’ αυτό ίσως οδηγήσουν σε μια μεγάλη».

Υπάρχει ο κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες να μη δράσουν όπως χρειάζεται, προειδοποιούν οι ειδικοί, δημιουργώντας μια αρνητική αντίδραση στις χρηματαγορές και από εκεί στην πραγματική οικονομία. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια, και η ΕΚΤ υπόσχεται ότι θα δώσει νέα κίνητρα τον Σεπτέμβριο. Η πίεση ασκείται και στην Κίνα να μειώσει τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια.

Την προηγούμενη κρίση υποτίθεται ότι δεν την είχαμε δει να έρχεται. Αυτή που την προβλέπουν όλοι, μπορεί άραγε να αποφευχθεί;

Νατάσα Μπαστέα
Πηγή : in.gr