Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ανησυχεί η αστυνομία στη Μυτιλήνη για μικροκλοπές από μετανάστες που δεν κρατούνται πλέον στο hot spot



Ανησυχία προκαλεί στις αστυνομικές αρχές το φαινόμενο των επανειλημμένων κρουσμάτων κλοπών που φέρονται να έχουν διαπράξει Bορειοαφρικανοί μετανάστες στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης. Στο σύνολό τους έχουν βγει από hot spot της Μόριας, αφού έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και έχει παρέλθει το 25ήμερο που ορίζει ο νόμος χωρίς το αίτημά τους να εξετασθεί, οπότε και αφήνονται ελεύθεροι.

Τη Μεγάλη Πέμπτη συνελήφθησαν επτά Αλγερινοί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς. Όπως προέκυψε από τη δικογραφία, μπήκαν σε περίφρακτο χώρο της δημοτικής πλαζ Τσαμάκια, προκαλώντας φθορές, συνολικής αξίας 300 ευρώ. Ένας απ' αυτούς κατηγορήθηκε και για το αδίκημα της κλοπής, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κλέψει από μαγαζί, τσαντάκι ενός 32χρονου θαμώνα, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και διάφορα άλλα προσωπικά του έγγραφα.

Λίγο μετά την Ανάσταση, συνελήφθη άλλος ένας 29χρονος Αλγερινός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε κλέψει ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, από μία 46χρονη υπάλληλο ενός καταστήματος.

Χθες το πρωί συνελήφθη Ιρανός κατηγορούμενος για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν Αλγερινοί κατηγορούμενοι για δυο κλοπές τσαντών με κινητά και μικρά χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το γεγονός προκαλεί ανησυχία αφού σχεδόν 15 μήνες τώρα δεν υπήρξαν περιστατικά κλοπών από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο. Το σημερινό φαινόμενο, όπως ανέφερε σήμερα στέλεχος της Αστυνομίας, είναι καινούργιο και έχει να κάνει με το ότι χιλιάδες μετανάστες κυρίως, έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς δεν διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν κυρίως προσφυγικές οικογένειες οπότε και καταβαίνουν στην πόλη αναζητώντας κατάλυμα αλλά και τρόπο επιβίωσης αφού δεν διαθέτουν χρήματα ούτε καν ρούχα.



(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή : huffingtonpost.gr


Άγαμοι και παντρεμένοι χωρίς παιδιά οι χαμένοι του φορολογικού



Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να συνδέσει το αφορολόγητο με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων είναι προφανές ότι οι άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με κάποιον που έχει ένα παιδί ή περισσότερα.

Για παράδειγμα, άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά για τα εισοδήματα του 2015 είχε αφορολόγητο 9.500 ευρώ που αντιστοιχούσε σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά του δεν ξεπερνούσε τις 22.000 ευρώ. Με τη νέα κυβερνητική πρόταση το αφορολόγητο για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο μειώνεται στις 8.182 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.800 ευρώ, δηλαδή προκύπτει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 300 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 10.000-12.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που φορολογούμενος έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, τότε, με βάση την κυβερνητική πρόταση, το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 8.640 ευρώ με αποτέλεσμα η έκπτωση φόρου να ανέρχεται σε 1.900 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα. Κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη φορολογία 200 ευρώ.

Οσοι έχουν δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα θα «απολαύσουν» το αφορολόγητο που περιελήφθη αρχικά στο ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή τα 9.090 ευρώ (από 9.500 ευρώ σήμερα), με την έκπτωση φόρου να ανέρχεται πλέον σε 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015. Σε αυτή την περίπτωση ο πρόσθετος φόρος θα είναι για χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 100 ευρώ.




Πηγή: cnn.gr


Τεράστια η υπέρβαση στην φαρμακευτική δαπάνη- Δεν βγαίνουν οι προϋπολογισμοί!




Η υπέρβαση στον προϋπολογισμό για το Φάρμακο ήταν αναμενόμενος αλλά η υπέρβαση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορούσαμε να φανταστούμε…

Η φαρμακευτική δαπάνη καλπάζει... Με κάθε μήνα να "βάζει μέσα" τον κλειστό προϋπολογισμό για το φάρμακο κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, η φαρμακοβιομηχανία έχει τεθεί σε συναγερμό καθώς αυτή θα πληρώσει το ...μάρμαρο μέσω του clawback.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προειδοποιούσαν από πέρσι ότι ο πενιχρός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων αλλά ούτε και τις ανάγκες των χρόνια και σοβαρά πασχόντων...

Τα 1,94 δισ. ευρώ τον χρόνο (για φέτος και όμοια μέχρι και το 2018) αναμένεται να αναγκάσει τις επιχειρήσεις στην πληρωμή δυσβάσταχτου clawback που επί της ουσίας αναγκάζει τις φαρμακευτικές να δίνουν δωρεάν το 1 στα 3 φάρμακα.

Στον αέρα είναι εξάλλου το κονδύλι που θα λάμβανε ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ανασφάλιστων αλλά και ο τρόπος κάλυψης ως προς την φαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών...



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Σε αυτό τον δρόμο είναι μόνοι τους!

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά δράκους, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα της Αριστερά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πολεμιέται από ισχυρά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Ψάχνουν τρόπο να φορτώσουν σε τρίτους την παταγώδη αποτυχία τους. Φοβούνται την οργή του λαού, αλλά ελπίζουν ότι θα τον χειραγωγήσουν μέσω της πόλωσης.

Η αντιπολίτευση καλείται κάθε φορά να απαντήσει σε διαφορετικά ερωτήματα. Αρχικά κατηγορείται ότι συμφωνεί με τα μέτρα των δανειστών και στην συνέχεια εγκαλείται γιατί δεν τα ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση! Είναι προφανές ότι βρίσκονται σε σύγχυση.

Τους είναι δύσκολο πλέον να εξηγήσουν στον κόσμο τους γιατί δεν είχαν στα χέρια τους μία εναλλακτική πρόταση και για ποιον ακριβώς λόγο υπονόμευσαν στο παρελθόν οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Αριστερά ξεγυμνώνεται! Δεν είχε κάποια συνταγή εξόδου από την κρίση. Δεν είχε το παραμικρό σχέδιο. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κατακτήσει την εξουσία και θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει.

Το κοινό της σημείο με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος είναι τα μνημόνια. Η μεγάλη τους διαφορά είναι το μείγμα πολιτικής. Οι κυβερνήσεις των τρισκατάρατων μας οδήγησαν μία ανάσα από την έξοδο από τα μνημόνια. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας οδηγεί στην δραχμή! Αν η Αριστερά είχε συναινέσει το 2010 και δεν είχε δημιουργήσει βαθιά ρήγματα στην κοινωνία με τους αγανακτισμένους στις πλατείες και τους «δεν πληρώνω», σήμερα η Ελλάδα θα ήταν έξω από τα μνημόνια και σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Αντί γι αυτό είμαστε η μόνη χώρα που εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στα μνημόνια.

Το σχέδιο Σόιμπλε είναι υπαρκτό. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση εκείνη που εμείς αποφασίσουμε να αυτοκτονήσουμε. Κι απ’ ότι φαίνεται βαδίζουμε ολοταχώς προς εκείνη την κατεύθυνση. Όχι γιατί η Αριστερά του Τσίπρα δεν θα ψηφίσει  τα μέτρα, αλλά διότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική τους είναι εκείνη που μας οδηγεί στην δραχμή. Δυστυχώς για εμάς το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος το έχει ομολογήσει σε συνεντεύξεις του, να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Βενεζουέλας, είναι κοντά στην υλοποίησή του…

Οι άνθρωποι που έφτιαξαν τους λαϊκούς ψεκασμένους μύθους, ότι μας χρεοκόπησαν επίτηδες για να μας αγοράσουν φθηνά τα σπίτια μας και τα πετρέλαιά μας, σήμερα κυβερνούν. Η Ελλάδα, κατ' αυτούς, δεν χρεοκόπησε από τους διορισμούς του Πάκη, αλλά από... ένα σκοτεινό σχέδιο συνωμοτών! Σήμερα είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν τον επόμενο μύθο: Οι δανειστές με τους εγχώριους συνεργάτες τους θα ρίξουν την λαοπρόβλητη κυβέρνηση του Αλέξη για να μην την  αφήσουν να δείξει σε όλη την Ευρώπη την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Όχι Αλέξη! Δεν θα σε ρίξει κάποιος. Θα μείνεις εδώ και θα πιούμε όλοι μαζί το πικρό ποτήρι. Μέχρι την τελευταία σταγόνα!  

Μπορεί να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν, αλλά είναι ικανότατοι στο να μπερδεύουν την πραγματικότητα με το φαντασιακό πεδίο. Δεν τους ενδιαφέρει πόσα ψέματα έχουν πει στο παρελθόν και πόσα ακόμη θα πουν στο μέλλον. Δεν τους νοιάζει ποια μέσα θα χρησιμοποιήσουν. Αν θα θάψουν τους αντιπάλους τους τρία μέτρα κάτω από την γη ή αν θα διορίζουν απευθείας με υπουργικές αποφάσεις τους ψηφοφόρους τους στο δημόσιο. Τους ενδιαφέρει μόνο να παραμείνουν στην εξουσία. Κι αυτό ακριβώς είναι το επικίνδυνο! Προκειμένου να το καταφέρουν δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα…

Αυτό το μνημόνιο είναι το δικό τους μνημόνιο. Είναι η δική τους πρόταση για την κοινωνία. Φέρνουν φόρους και μόνο φόρους και κυρίως ένα τρομακτικό αδιέξοδο για το μέλλον. Αυτή την πρόταση δεν μπορεί να την ψηφίσει κάποιος άλλος. Διότι δεν την πιστεύει κάποιος άλλος. Σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει είναι μόνοι τους.


Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή : liberal.gr


Βενεζουέλα: 2 εκατομμύρια υπογραφές για να φύγει ο Μαδούρο!




Υπογραφές για να... διώξουν τον Νικολά Μαδούρο από την εξουσία μαζεύει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Ήδη, η αντιπολίτευση κατέθεσε στις εκλογικές αρχές σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του σοσιαλιστή προέδρου.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) κατέθεσε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) «1,85 εκατομμύρια υπογραφές!!!» έγραψε στο Twitter ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για 2,5 εκατομμύρια υπογραφές. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» επισήμανε με ικανοποίηση ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευση, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που επίσης ανέβηκε στο Twitter. «Πρόκειται επιπλέον για μία επίδειξη ισχύος ότι εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, επιλέγουμε τη συνταγματική, δημοκρατική, ειρηνική οδό. Θέλουμε να αποφασίζουμε με την φωνή μας, την ψήφο μας, για το μέλλον αυτής της χώρας» πρόσθεσε.

Το CNE, που φημολογείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται (195.721, 1% του εκλογικού σώματος) επετεύχθη και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση.

Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ή και περισσότερο εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει, κατόπιν η αντιπολίτευση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα συγκεντρώνοντας 4 εκατομμύρια ψήφους σε διάστημα 3 ημερών προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999- 2013) το 2004: τότε είχε καταλήξει σε αποτυχία.

Αυτήν την φορά θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρας στο Μαρακαϊμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Η χώρα θέλει την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Τροεάλμπα.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Τελευταία παράσταση για τους ελέφαντες σε ένα από τα μεγαλύτερα τσίρκα των ΗΠΑ




Την τελευταία τους παράσταση έδωσαν οι ελέφαντες αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά τσίρκα, το Ringling Bros. and Barnum & Bailey, ρίχνοντας αυλαία σε μία παράδοση δύο και πλέον αιώνων υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των προασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων. 

Οι 11 θηλυκοί ελέφαντες του Ρίνγκλινγκ Μπρος θα αποσυρθούν και θα μεταφερθούν σε ένα καταφύγιο που δημιούργησε το τσίρκο στην Φλόριντα, το Κέντρο για την Προστασία των Ελεφάντων. 

Στην τελευταία παράσταση στο Πρόβιντενς στο Ρόουντ Άιλαντ (βορειοανατολικά) χθες το βράδυ, συμμετείχαν έξι ελέφαντες με τη συνοδεία του επικεφαλής της ομάδας του τσίρκου Τζόναθαν Λι Ίβερσον, που ανακοίνωσε «την ιστορική στιγμή» για αυτό το θρυλικό τσίρκο. 

Παραδοσιακά, οι ελέφαντες αυτού του τσίρκου έδιναν ομαδικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων, για παράδειγμα, έκαναν ότι κοιμούνται ή έπαιζαν με ένα μπαλόνι. 

Οι ελέφαντες χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά τσίρκα εδώ και 200 χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο πρωτοπόρος αυτού του θεάματος Ασάλιαχ Μπέιλι αγόρασε έναν αφρικανικό ελέφαντα το 1808, ο πρώτος που παρουσίασε ένα νούμερο με τη συμμετοχή ενός ελέφαντα σε αμερικανικό έδαφος. 

Η κινητοποίηση ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών από τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίες έχουν επανειλημμένα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κοινού υποχρεώνοντας τη βιομηχανία του θεάματος που χρησιμοποιεί ελέφαντες και άλλα ζώα να σταματήσει αυτήν την πρακτική. 

Επιπλέον οι αρχές σε πολλές αμερικανικές πόλεις έλαβαν μέτρα που καθιστούν ακόμα δυσκολότερο για τα τσίρκα να χρησιμοποιούν ελέφαντες στις παραστάσεις τους, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση να χρησιμοποιείται το "bullhook", ένα είδος γάντζου που χρησιμοποιούν για να αναγκάσουν το ζώο να υπακούσει. 

Η εταιρεία Feld Entertainment Inc. στην οποία ανήκει το τσίρκο Ringling Bros. and Barnum & Bailey είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2015 την απόφασή της να τερματίσει τις παραστάσεις με ελέφαντες έως το 2018 προτού γνωστοποιήσει πριν από λίγους μήνες ότι η τελευταία παράσταση θα γινόταν τον Μάιο του 2016. 

Ακτιβιστές πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κέντρο προστασία των ελεφάντων του τσίρκου στην Φλόριντα επισημαίνοντας ότι είναι ο χώρος είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να προσφέρει άνεση στα ζώα. 


Πηγή : tanea.gr


Ασυνόδευτοι ανήλικοι το 1/3 των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε.



Περίπου 88.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2015 και το 13% από αυτούς ήταν παιδιά μικρότερα των 14 ετών που διέσχισαν ηπείρους μόνα, χωρίς τους γονείς τους, αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν με ασφάλεια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφτασαν πέρσι στην Ευρώπη. Μολονότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 ήταν διπλάσιος εκείνου της προηγούμενης χρονιάς, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Από το 1,26 εκατομμύριο ανθρώπους που αιτήθηκαν άσυλο στην ΕΕ πέρσι, το ένα τρίτο ήταν ανήλικοι.

Τέσσερις στους 10 ασυνόδευτους ανήλικους ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία. Στη χώρα αυτή κάποιοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενήλικα άτομα υποδύονται τους ανήλικους για να εξασφαλίσουν την προστασία που σε διαφορετική περίπτωση θα τους αρνούνταν οι αρχές.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν συγκεκριμένα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε πρόσωπα που "θεωρούνται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι". Αυτό σημαίνει είτε ότι οι αρχές των χωρών δέχτηκαν την ηλικία που δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες είτε ότι η ηλικία τους εξακριβώθηκε με άλλους τρόπους.

Πάνω από το 90% όσων ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς έναν γονιό ή κηδεμόνα, ήταν αγόρια. Από αυτά, τα μισά ήταν ηλικίας 16-17 ετών. Το 50% κατάγονταν από το Αφγανιστάν και το 16% από τη Συρία.

Μετά τη Σουηδία, οι βασικοί προορισμοί των ασυνόδευτων ανηλικών ήταν η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.



Πηγή : kathimerini.gr


Al Jazeera: Είναι ο κόσμος πιο ασφαλής 5 χρόνια μετά τον θάνατο του Οσάμα;



Ποιο ήταν πραγματικά το πλήγμα που επέφερε η δολοφονία του Μπιν Λάντεν στην τζιχαντιστική τρομοκρατία, διερωτάται το Al Jazeera.

Σε μια ομιλία του, που φέρεται να ηχογραφήθηκε λίγο πριν το θάνατό του, πριν από πέντε χρόνια, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χαιρέτιζε τις αραβικές επαναστάσεις -αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «αραβική άνοιξη»- που ακόμα δημιουργούσαν αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και είχαν καταφέρει να ανατρέψουν τέσσερις παγιωμένες αραβικές δικτατορίες. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Al Jazeera -με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από το θάνατό του Μπιν Λάντεν- ο πρώην επικεφαλής της Αλ-Κάιντα δεν έζησε αρκετά για να επιχειρήσει να δείξει στον κόσμο πως σκεφτόταν να κεφαλαιοποιήσει τις αραβικές επαναστάσεις και να τις μετατρέψει σε μορφές εξάπλωσης του τζιχαντισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις, η άνοδος των ριζοσπαστικών ομάδων ήταν κατά ένα περίεργο τρόπο μία από τις ακούσιες συνέπειες της αποτυχίας των αραβικών εξεγέρσεων και της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράκ την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ.

Το χάος του θρησκευτικού φανατισμού

Σήμερα, με τις δημοκρατικές αποτυχίες της μετα-Αραβικής Άνοιξης, το Ισλαμικό Κράτος, που γεννήθηκε μέσα από την Αλ-Κάιντα και τα παρακλάδια της Αλ-Κάιντα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές εργάζονται ακούραστα για να προωθήσουν την ατζέντα του Μπιν Λάντεν. Το ερώτημα που ακόμη βρίσκεται στα χείλη πολλών είναι το κατά πόσο η κάθοδος στο χάος του θρησκευτικού φανατισμού ήταν η προφητεία και η φιλοδοξία του Μπιν Λάντεν ή μέρος της κληρονομιάς του.

Λίγο μετά την δολοφονία του Μπιν Λάντεν, την 1η Μαΐου 2011, και μετά από μια επιδρομή αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, η Αλ-Κάιντα εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «οι στρατιώτες του Ισλάμ θα συνεχίσουν την πορεία του ακούραστα [...] Ο Σεΐχης Οσάμα δεν έχτισε μια οργάνωση που θα πεθάνει με το θάνατό του και να εξαφανιστεί με την αναχώρησή του»

Ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που έβαλε τέλος στη ζωή του Μπιν Λάντεν δεν θα βάλει τέλος στον πόλεμο εναντίον της Αλ-Κάιντα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Αλ-Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει επιθέσεις εναντίον μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είχε δηλώσει ο Ομπάμα στην περίφημη εκείνη ομιλία του.

Τα «παιδιά» του Οσάμα Μπιν Λάντεν 

Σε κάθε περίπτωση η δολοφονία του Μπιν Λάντεν οδήγησε σε μια σειρά από εικασίες σχετικά με το μέλλον των ριζοσπαστικών ομάδων και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει ο θάνατός του στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική στον κόσμο γενικότερα.

Παρά τις διακηρύξεις της αμερικανικής ηγεσίας ότι επρόκειτο για μια νίκη και μια κρίσιμη καμπή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας », πολλοί ειδικοί είχαν θεωρήσει ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας συμβολικός μόνο θρίαμβος.

Όπως είχαν ισχυριστεί τότε, πριν ακόμη το θάνατο του Μπιν Λάντεν, βρισκόταν σε εξέλιξη μια δραστική στροφή μακριά από τον πυρήνα της ηγεσίας της Αλ Κάιντα προς τα αποκεντρωμένα παρακλάδια της και άλλες ομάδες. 

Η Αλ-Κάιντα -σημείωναν- είχε μεταλλαχθεί σε μια οργάνωση βασισμένη στην τοπική τζιχάντ και όχι σε μια κεντρική διοίκηση. Από το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη μέχρι τη Γαλλία, τη Σομαλία, την υποσαχάρια Αφρική, το Βέλγιο και την Τουρκία, τα ίχνη της κληρονομιάς του Μπιν Λάντεν ήταν πολλά, σημειώνει το Al Jazeera. 

Ενάντια στις προβλέψεις των δυτικών αξιωματούχων, η επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Μπιν Λάντεν δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για τις υπάρχουσες ριζοσπαστικές ομάδες ή τους επίδοξους τζιχαντιστές που επικαλούνται την ιστορική πραγματικότητα του χάσματος μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου, ενός χάσματος που έσπευσε να εκμεταλλετεί ο Μπιν Λάντερν και να το θέσει στη διεθνή ημερήσια διάταξη.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν ήταν ίσως μια εξαιρετική διαφήμιση για την ικανότητα της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης πάνω στη γη, σημειώνει το Al Jazeera και καταλήγει: Ωστόσο, παρότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, ο κόσμος εξακολουθεί να ζει κάτω από τη σκιά του και υπό το φόβο του ριζοσπαστικού τζιχαντιστικού κινήματος του οποίου ηγήθηκε. Και τούτο, διότι όπως αποδείχθηκε, ο ρόλος του ως πηγή έμπνευσης για τους τζιχαντιστές είναι πολύ πιο σημαντικός από την όποια επιτελική ή επιχειρησιακή διοίκηση προσέφερε.


Πηγή : thetoc.gr


Ιμαλάια: Εντόπισαν πτώματα ορειβατών μετά από 16 χρόνια



Τα πτώματα του Αμερικανού ορειβάτη Άλεξ Λόου και του εικονολήπτη που τον συνόδευε βρέθηκαν σε έναν παγετώνα των Ιμαλαΐων, 16 χρόνια αφότου παρασύρθηκαν από μια χιονοστιβάδα στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν μια από τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Δύο ορειβάτες, ο Ντέιβιντ Γκέτλερ και ο Ούλι Στεκ, εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα τα δύο πτώματα, καλυμμένα από πάγο, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που συστάθηκε στη μνήμη του Λόου.

Ο 40χρονος ορειβάτης και ο Αμερικανός εικονολήπτης Ντέιβιντ Μπρίτζες, 29 ετών, παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα κατά την ανάβασή τους στο Σίσα Πάνγκμα (8.027 μέτρα) της Κίνας, τον Οκτώβριο του 1999. Αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα αμερικανικής ομάδας να κατέβει με σκι από τη συγκεκριμένη κορυφή.

Ο Κόνραντ Άνκερ, ο ορειβάτης που σώθηκε από την τραγωδία και στη συνέχεια παντρεύτηκε τη χήρα του Λόου και υιοθέτησε τα τρία παιδιά του, δήλωσε ότι ο εντοπισμός της σορού του "θα μας προσφέρει γαλήνη και θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε σελίδα".

Η οικογένεια σκοπεύει να πάει στο Σίσα Πάνγκμα για να παραλάβει τις σορούς. "Τα αγόρια κι εγώ θα πάμε για προσκύνημα" στην κορυφή, ανέφερε η Τζένιφερ Λόου-Άνκερ.

Το ζεύγος βρισκόταν στο Νεπάλ όταν πληροφορήθηκε την είδηση και επέβλεπε την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στο Κέντρο Ορειβασίας Χούμπου, μια σχολή εκπαίδευσης Νεπαλέζων που εργάζονται στα βουνά.

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2003 στη μνήμη του Λόου ο οποίος είχε ανέβει δύο φορές στο Έβερεστ και διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Νεπάλ. Λίγο πριν από τον θάνατό του είχε αναγνωριστεί ως ένας από τους καλύτερους ορειβάτες παγκοσμίως.


Πηγή : newsbomb.gr


«Ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα διαπίστωσε η Κομισιόν



«Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα

Ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ελληνικές αρχές, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα, συνδέοντας τη λήψη επιπλέον μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα σύνορα πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση των ελέγχων που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα. Ερωτηθείσα λοιπόν κατά πόσον η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα ανέφερε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις». Συμπλήρωσε δε πως «αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».

Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από τις οποίες πηγάζει η τελική της πρόταση. «Η Επιτροπή θα συζητήσει τις προτάσεις της αναθεώρησης και θα καταλήξει σε μια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να δημοσιεύσει η Επιτροπή και την έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με τη Μ. Αντρέεβα η Τουρκία καταβάλλει «προσπάθειες» για την εκπλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων, ενώ «περαιτέρω πρόοδος» σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό.


Πηγή : protothema.gr


«Πλούσιος» στην Ελλάδα όποιος δηλώνει πάνω από 40.000 ευρώ




Η Ελλάδα θα ανακηρυχθεί το 2016 η χώρα με τον μεγαλύτερο ανώτατο συντελεστή φορολόγησης μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, έναν συντελεστή τον οποίο μάλιστα θα ενεργοποιεί από πολύ «χαμηλά»: μόλις δύο φορές το μέσο εισόδημα.

«Πλούσιος» για το 2016 θα βαφτιστεί αυτός ο οποίος θα δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Από αυτό το επίπεδο και πάνω, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 60% έως το 63% του εισοδήματος που υπερβαίνει το όριο των 40.000 ευρώ. Για να κρατήσει το αφορολόγητο ψηλά –ακόμη και η Γαλλία και η Γερμανία όπου οι αποδοχές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις ελληνικές έχουν χαμηλότερο αφορολόγητο από την Ελλάδα– η ελληνική κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα την πιο αφιλόξενη μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ για στελέχη επιχειρήσεων και υψηλά αμειβόμενους.

Από την άλλη, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τη λιγότερο διευρυμένη φορολογική βάση. Παρά τη μείωση του αφορολογήτου στις 9.091 ευρώ –με ορατό πάντως το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς– περίπου 3,3 έως 3,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, ή οι τέσσερις στους 10, δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος.

Από τις δύο οικονομικές «σχολές» για τον τρόπο κατανομής των φορολογικών βαρών, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει ξεκάθαρα τη δεύτερη: αυτή που ορίζει ότι τα περισσότερα φορολογικά βάρη θα πρέπει να φορτωθούν σε έναν πολύ μικρό αριθμό φορολογουμένων με το επιχείρημα ότι αυτοί εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Το «πλεονέκτημα» αυτής της σχολής είναι ότι αφήνει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων (και ψηφοφόρων) εκτός της διαδικασίας κατανομής των φορολογικών βαρών.

Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων, αποδοχές κάτω από 9.000 ευρώ αναμένεται να δηλώσουν το 2016 περίπου 2,9 έως 3,1 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι. Σε αυτό τον αριθμό, θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 400.000 αγρότες οι οποίοι επίσης δεν θα πληρώσουν λόγω του ότι θα ενταχθούν στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Πρόσθετα φορολογικά –αλλά και ασφαλιστικά– βάρη θα μετατοπιστούν σε όσους δηλώνουν αποδοχές άνω των 45.000 ευρώ (ειδικά από τις 69.000 ευρώ και πάνω οι νέες επιβαρύνσεις είναι τετραψήφιες, εξαιτίας:

1. Της νέας φορολογικής κλίμακας που προβλέπει φορολογικό συντελεστή 45% για το εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

2. Της νέας εισφοράς αλληλεγγύης η οποία προβλέπει συντελεστή 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 40.000 έως τις 65.000 ευρώ, και 9% από τις 65.0000 ευρώ και πάνω (υπάρχει και συντελεστής 10% αλλά αφορά τα ετήσια εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ).

3. Της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λόγω επικουρικών.

4. Της αύξησης του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στις 5.860 ευρώ μηνιαίως ή στις 82.040 ευρώ ετησίως για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με 14 μισθούς.
To αποτέλεσμα

Πώς λειτουργούν αυτά τα τέσσερα μέτρα αθροιστικά; Για τα 1.000 ευρώ εισοδήματος επιπλέον των 40.000 ευρώ, ο μισθωτός θα πρέπει να πληρώσει 16% εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο. Θα του απομείνουν 840 ευρώ. Από αυτά ο φόρος θα είναι 378 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης 63 ευρώ. Δηλαδή στο 1.000άρικο επιπλέον των 40.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση θα φτάνει στα 601 ευρώ ή στο 60,1%. Αν το εισόδημα ξεπερνά τις 65.000 ευρώ, ο οριακός συντελεστής θα είναι ακόμη υψηλότερος. Στο πρόσθετο εισόδημα των 1.000 ευρώ θα επιβάλλονται και πάλι 160 ευρώ εισφορές, 378 ευρώ φόρος εισοδήματος ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα ανεβεί στα 75,6 ευρώ. Το σύνολο των κρατήσεων ανέρχεται στα 613,6 ευρώ και ο συντελεστής στο 61,3%.

Πού κατατάσσεται η Ελλάδα με τέτοια ποσοστά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ; Στην 1η θέση. Τα αναλυτικά στοιχεία, που δημοσίευσε ο οργανισμός πριν από λίγες ημέρες, δείχνουν ότι το «φράγμα» του 60% σπάνε μόνο η Πορτογαλία με συντελεστή 61,28% και η Σλοβενία με 61,05%. Η Ελλάδα θα περάσει μπροστά με το 61,3%.

Κάθε χρόνο έχουμε ένα νέο φορολογικό

Αγνωστη έννοια παραμένει για την Ελλάδα ο «οικονομικός προγραμματισμός». Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή για να υπολογιστεί ο φόρος επί των εισοδημάτων του 2016, θα είναι η 11η που έχει εφαρμοστεί από το 2000 μέχρι σήμερα. Δηλαδή αντιστοιχεί μία καινούργια φορολογική κλίμακα ανά ενάμιση χρόνο. Στο βάθος αυτών των 17 ετών, εκτός από οριακές αλλαγές στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουν γίνει και ριζικές αλλαγές φορολογικής φιλοσοφίας, χωρίς όμως οι αλλαγές αυτές να συνοδεύονται και από παρεμβάσεις για να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογητέας ύλης. Από το 2013 έως το 2015 υιοθετήθηκε ένα σύστημα κατάτμησης των εισοδημάτων, ανάλογα με την προέλευση (σ.σ. υιοθετήθηκαν ξεχωριστές κλίμακες για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες), στο όνομα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Από το 2016, αυτή η λογική θα εγκαταλειφθεί και πάλι. Πέραν της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και της μείωσης του αφορολογήτου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στη νέα κλίμακα θα αθροίζονται και πάλι τα εισοδήματα από μισθούς και ελεύθερα επαγγέλματα, εκτοξεύοντας και πάλι το κίνητρο της φοροδιαφυγής για όσους έχουν εισοδήματα από δύο πηγές. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις επιχειρήσεις, με τους συντελεστές των νομικών προσώπων να έχουν διαφοροποιηθεί πάνω από 10 φορές τα τελευταία 16 χρόνια, πολλές φορές μάλιστα και αναδρομικά.

Το ελληνικό παράδοξο του αφορολόγητου ορίου

Αυτήν τη στιγμή ο υψηλός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 50% και πριν και μετά τις εισφορές, και επιβάλλεται στους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ (σ.σ. 42% φόρος εισοδήματος και 8% εισφορά, ενώ δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για εισφορές, λόγω του σημερινού πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών).

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μάς ξεπερνούσαν η Πορτογαλία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Αυστρία. Κατεβάζοντας όμως το όριο επιβολής του ανώτατου συντελεστή από τα 100.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ (με επιβάρυνση 60,01%) ή στα 65.000 ευρώ (με συντελεστή 61,3%), η Ελλάδα θα βρεθεί στην 1η θέση παγκοσμίως, αποθαρρύνοντας την προσέλκυση στελεχών και ενθαρρύνοντας την αποχώρηση αυτών που υπάρχουν σήμερα.

Παρέμβαση ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, την αναλογία του αφορολόγητου ορίου ως ποσοστό του μέσου εισοδήματος επικαλείται το ΔΝΤ, για να αξιώσει ακόμα μεγαλύτερη μείωσή του, στα επίπεδα των 8.000 ευρώ. Οταν στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδό του ο Πολ Τόμσεν έλεγε ότι η Ελλάδα έχει αναλογικά υψηλότερο αφορολόγητο απ’ ό,τι η Γερμανία, η Αυστρία ή η Γαλλία, είχε κατά νου ότι με όριο απαλλαγής στα 9.550 ευρώ και μέσο εισόδημα στα 20.296 ευρώ, το αφορολόγητο στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 47% του μέσου εισοδήματος. Τόσο υψηλό ποσοστό έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται αισθητά η φορολογική βάση, δηλαδή ο αριθμός των φορολογουμένων που συμβάλλουν έστω και λίγο στα συνολικά βάρη.

Το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ που ίσχυσε για όλη την περίοδο από το 2013 έως το 2015 –θεσπίστηκε με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2013– κάλυψε μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε μέχρι τότε. Το 2010, για παράδειγμα, υπήρχε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, το οποίο όμως ίσχυε για όλους: μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες και αγρότες. Η πρώτη ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης έγινε το 2013, όταν αποφασίστηκε οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ. Τότε επικράτησε η λογική τα φορολογικά βάρη να μοιραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους, έτσι ώστε να μειωθούν οι ανώτατοι συντελεστές και να περιοριστεί το κίνητρο για φοροδιαφυγή. Πράγματι, ο ανώτατος συντελεστής των επαγγελματιών μειώθηκε από το 45% που ήταν το 2012 στο 33%.

Τι θα γίνει το 2016; Πρακτικά δεν θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παρά την αλλαγή του αφορολογήτου. Διότι ναι μεν θα μειωθεί το αφορολόγητο κατά περίπου 450 ευρώ (με βάση τα δεδομένα του νομοσχεδίου), από την άλλη όμως θα πάψει να πληρώνει φόρο σχεδόν το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Φορολογικό καθεστώς που να απαλλάσσει από κάθε φόρο εισοδήματος περίπου το 40% του πληθυσμού αποτελεί άλλη μια ελληνική… πρωτοτυπία, η οποία γίνεται επί σειράν ετών στην Ελλάδα, κυρίως για πολιτικούς λόγους (σ.σ. το σύνθημα «τέσσερα ή πέντε εκατομμύρια Ελληνες δεν θα πληρώσουν τίποτα» έχει ακουστεί πολλές φορές από τους πολιτικούς τα τελευταία 20 χρόνια). Τι κάνουν άλλες χώρες;

• Στην Αυστρία, το αφορολόγητο έχει διαμορφωθεί στα 11.000 ευρώ. Το μέσο εισόδημα της Αυστρίας, όμως, είναι στα 43.483 ευρώ, δηλαδή στο 25% του μέσου εισοδήματος, αντί για το 47% που είναι στην Ελλάδα.

• Στην Φινλανδία, το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 16.100 ευρώ. Φαντάζει πολύ υψηλό, αλλά το μέσο εισόδημα είναι στα 43.536 ευρώ. Και πάλι η αναλογία διαμορφώνεται στο 37%.

• Στη Γαλλία το αφορολόγητο διαμορφώνεται μόλις στα 9.700 ευρώ. Δεδομένου ότι το μέσο εισόδημα του Γάλλου ανέρχεται, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στα 37.792 ευρώ, η αναλογία διαμορφώνεται στο 25,66%.

• Στη Γερμανία, το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.472 ευρώ. Εχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι το μέσο εισόδημα φτάνει στα 47.041 ευρώ, η αναλογία περιορίζεται περίπου στο 18%.

Το αφορολόγητο δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Πολλές επιλέγουν να φορολογήσουν και το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενισχύοντας όμως τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μέσω της κοινωνικής πολιτικής (επιδόματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.λπ.). Σε αυτή την ομάδα χωρών ανήκουν η Πορτογαλία, η Ουγγαρία (εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως και η Βουλγαρία και η Ρουμανία), η Τουρκία, κ.ά.

Μια άλλη ομάδα χωρών υιοθετεί την πολιτική της έκπτωσης φόρου (σ.σ. ουσιαστικά, σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ελλάδα, με τη φορολογική έκπτωση των 2.000 ευρώ, άσχετα αν στην εσωτερική επικαιρότητα έχει κυριαρχήσει η μετάφραση της έκπτωσης φόρου σε αφορολόγητο). Το λεγόμενο «tax credit» υπάρχει σε Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Δανία, Τσεχία, Καναδά κ.α.


Έντυπη Καθημερινή


Η ώρα των αποφάσεων για το 500ευρω


Κρίσιμη συνεδρίαση στις 4 Μαίου από την ΕΚΤ, που θα κρίνει το μέλλον του χαρτονομίσματος. Τα κόστη που θα προκύψουν από μια πιθανή κατάργηση. Το επικρατέστερο σενάριο. Οι αντιδράσεις από το Βερολίνο.

Tην μοίρα του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ αναμένεται να καθορίσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 4ης Μαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Hδη από το Φεβρουάριο το μέλος της ΕΚΤ Μ. Κερέ είχε δηλώσει πώς η ΕΚΤ εξετάζει την σταδιακή κατάργηση του 500ευρου, καθώς η χρήση του συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρέχουσα αντίληψη στην ΕΚΤ είναι πως ο ευκολότερος τρόπος για να καταργηθεί είναι απλώς να σταματήσει να παράγεται και η φθορά λόγω χρόνου να... αναλάβει τα υπόλοιπα.

Μια τέτοια κίνηση θα εξαιρούσε το 500ευρώ από τις νέες εκδόσεις χαρτονομισμάτων, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ωστόσο η ΕΚΤ ζυγίζει και τα κόστη μιας τέτοιας ενέργειας. Η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να επιταχύνει την παραγωγή χαρτονομισμάτων 50, 100 και 200 ευρώ, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό, αφού η παραγωγή χαρτονομισμάτων προσχεδιάζεται αρκετά χρόνια πριν. Παράλληλα υπάρχει υψηλή επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς και τα logistics.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, η κατάργηση του 500ευρού θα κόστιζε 500-600 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τις ισχυρότερες αντιδράσεις προβάλει η Γερμανία και μια σειρά βόρειων χωρών.

Από αυτά τα κράτη εκφράζονται φόβοι πως η κατάργηση του 500ευρου μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ, οδηγώντας τα χαμηλότερα και από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκονται αυτή την περίοδο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι σε μια περίοδο που μόλις 3 στους δέκα Γερμανούς δείχνουν να εμπιστεύονται την πολιτική της ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι πρέπει να επικοινώσει πολύ καλά την πρόθεση κατάργησης, ώστε να μην ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με το Βερολίνο.

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται ελάχιστα στις καθημερινές συναλλαγές. Στην Ισπανία έχει το προσωνύμιο Bin Laden, ενώ ο επικεφαλής της Europol ανέφερε πως εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα το προτιμούν.

Στην Ιταλία ανακυκλώνεται ελάχιστα στην «πραγματική» οικονομία μέσω συναλλαγών.


Πηγή : euro2day.gr


Reuters: "Απίθανη" μια συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου



Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της  αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα επιτρέψει την εκταμίευση νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα και θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους προχωρούν πολύ αργά και ως εκ τούτου η επίτευξη μιας συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου είναι απίθανη, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις. 

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά και για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβει για την περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των στόχων.

"Σημειώνουμε αργή πρόοδο", δήλωσε χαρακτηριστικά μια εκ των πηγών στο πρακτορείο για να προσθέσει αμέσως μετά πως "δεν θα περίμενα τελική συμφωνία στην συνεδρίασης της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα ακολουθήσουν και άλλες εβδομάδες μετά από αυτό”.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το περιεχόμενο και η μορφή των προληπτικών μέτρων που καλείται να λάβει η Αθήνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ήταν προτιμότερη μια συμφωνία πριν το δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου ώστε να αποφευχθεί η διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος εκείνη την περίοδο. 

Ωστόσο, όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση του ευρωπαϊκού προγράμματος έως τα μέσα Ιουλίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Άλλη πηγή ανέφερε πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε ΔΒΝΤ και Ευρώπη ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την Γερμανία να διατυπώνει δημοσίως την θέση της πως η Αθήνα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. 



Πηγή : capital.gr