Τρίτη 3 Μαΐου 2016

«Ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα διαπίστωσε η Κομισιόν



«Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα

Ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ελληνικές αρχές, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα, συνδέοντας τη λήψη επιπλέον μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα σύνορα πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση των ελέγχων που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα. Ερωτηθείσα λοιπόν κατά πόσον η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα ανέφερε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις». Συμπλήρωσε δε πως «αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».

Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από τις οποίες πηγάζει η τελική της πρόταση. «Η Επιτροπή θα συζητήσει τις προτάσεις της αναθεώρησης και θα καταλήξει σε μια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να δημοσιεύσει η Επιτροπή και την έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με τη Μ. Αντρέεβα η Τουρκία καταβάλλει «προσπάθειες» για την εκπλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων, ενώ «περαιτέρω πρόοδος» σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου