Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Τα μεγάλα "μυαλά" αυτών που πήγαν να διαλύσουν την χώρα συνασπίζονται, τρομάζοντας τον κόσμο και μόνο στην ιδέα

 


Τρέμει ο κόσμος στην ιδέα ότι δύο αποτυχημένοι και καταστροφικοί πρώην πρωθυπουργοί θα συνασπιστούν για το καλό της αριστεράς.

Ανησυχία έπιασε όσους άκουσαν ότι είχαν δείπνο στο Στρασβούργο ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τη συνάντηση αναπόφευκτα να σχετίζεται με το μήνυμα για συσπείρωση των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, κάτι που προσπαθούν να κάνουν δύο πλέον ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για την χώρα.

Λίγες μέρες πριν, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στο Στρασβούργο για το Συμβούλιο της Ευρώπης μαζί με άλλους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και την Κύπρο και μαζί, στην παρθενική του εμφάνιση, με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυο αποτυχημένοι πρώην πρωθυπουργοί δεν συναντήθηκαν μόνο στις κοινές συναθροίσεις των Ελλήνων συμμετεχόντων στο Συμβούλιο, με επίσημες προσκλήσεις σε επίσημα δείπνα, αλλά εθεάθησαν στο ίδιο τραπέζι, σε μια συζήτηση για δύο, και εμφανέστατα για να συζητηθεί αυτή η συνάντηση που ανατρίχιασε τους Έλληνες πολίτες.

Τώρα τι συζήτησαν, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ενδιαφέρει του πολίτες και ειδικά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση σοβαρός που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ακόμα χειρότερα να στηριχθεί μια πολιτική κίνηση που θα ηγούνται δύο αποδεδειγμένα πρώην αποτυχημένοι πολιτικοί, και επικίνδυνοι για την Ελλάδα.





«Έφοδος» της ΕΛ.ΑΣ. στις φυλακές Κορυδαλλού - Κατασχέθηκαν 43,8 γραμμάρια κάνναβης


 

Ειδική επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα η Δίωξη Ναρκωτικών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικού σκύλου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατά την επιχείρηση συνελήφθη ένας αλλοδαπός, έγκλειστος στο κατάστημα κράτησης, και κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, απόρροια των στοχευμένων ερευνών που διενεργήθηκαν σε 6 κελιά παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, και των ελέγχων σε 11 έγκλειστους, κατόπιν διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφοριών.

Ειδικότερα, 36χρονος αλλοδαπός κατελήφθη να έχει πάνω του και στο κελί του 43,8 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), κινητό τηλέφωνο και φορτιστή.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.



Χαπακομένοι με ναρκωτικά οι τρομοκράτες της Χαμάς για να γίνονται ΚΤΗΝΗ

 


Το ναρκωτικό Captagon πήραν οι τρομοκράτες της Χαμάς πριν εξαπολύσουν τη δολοφονική επίθεση στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, ναρκωτικά γνωστό και στους τρομοκράτες του ISIS.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς που πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου βρέθηκαν υπό την επήρεια του Captagon, ενός συνθετικού διεγερτικού, τύπου αμφεταμίνης, που παράγεται κρυφά στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω της Τουρκίας στις αγορές της Αραβικής Χερσονήσου, σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

Τα χάπια βρέθηκαν στις τσέπες πολλών τρομοκρατών που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό έδαφος, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Αυτό το διεγερτικό ναρκωτικό, γνωστό και ως «κοκαΐνη για τους φτωχούς», επέτρεπε στους τρομοκράτες να διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις με μια αίσθηση ηρεμίας και αδιαφορίας. Ταυτόχρονα, τους κρατούσε σε υψηλή εγρήγορση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και κατέστειλε την όρεξή τους.

Το Captagon έγινε ευρέως γνωστό το 2015, όταν ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιείται από μαχητές του ISIS για να καταστείλει τον φόβο πριν από τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Ο Λίβανος και η Συρία άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγάλη κλίμακα. Η Γάζα, ειδικότερα, έγινε μια δημοφιλής αγορά για το ναρκωτικό, ιδίως μεταξύ εθισμένων νέων ατόμων.

Το Captagon ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών και αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών της προσοχής, της ναρκοληψίας και της κατάθλιψης.

Παρά την έντονα εθιστική του φύση και τη δυνατότητα πρόκλησης ψυχωσικών αντιδράσεων, συνεχίζει να έχει ευρεία κατανάλωση στη Μέση Ανατολή λόγω της προσιτής τιμής και της ευκολίας παρασκευής του. Σε φτωχότερες χώρες, το φάρμακο μπορεί να αγοραστεί για ένα ή δύο δολάρια, ενώ σε πλουσιότερες χώρες μπορεί να κοστίζει έως και 20 δολάρια ανά χάπι.

Οι κύριες επιδράσεις του περιλαμβάνουν την πρόκληση συναισθημάτων ευφορίας, τη μείωση της ανάγκης για ύπνο, την καταστολή της όρεξης και την παροχή διαρκούς ενέργειας.

Σύμφωνα με επαγγελματίες υγείας στον Λίβανο και τη Συρία, το Captagon δεν είναι διαδεδομένο μόνο μεταξύ των μαχητών, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συχνά από απελπισμένους πολίτες που διαμένουν σε ζώνες συγκρούσεων.

Το Captagon, που κάποτε αποτελούσε πηγή εσόδων για τα μέλη του ISIS μέσω του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, έχει γίνει πλέον σημαντική πηγή εσόδων για τη Συρία και υποστηρίζεται ενεργά από τους τρομοκράτες και της Χεζμπολάχ.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, μια έρευνα που διεξήγαγαν οι «New York Times» αποκάλυψε ότι άτομα που συνδέονται με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειάς του, είχαν δημιουργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία παραγωγής Captagon.

Η βιομηχανία αυτή, στην οποία συμμετέχει και η Χεζμπολάχ, εποπτεύεται από τον αδελφό του Άσαντ, γράφει το ρεπορτάζ.

Τα κέρδη που προκύπτουν από το εμπόριο ναρκωτικών στη Συρία υπερβαίνουν εκείνα που αποκτώνται από τις νόμιμες εξαγωγές, προσθέτει η «Jerusalem Post» και γράφει ότι οι εξαγωγές του Captagon μόνο από τη Συρία έφτασαν τουλάχιστον τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ένα ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των νόμιμων εξαγωγικών βιομηχανιών της Συρίας, η οποία εκτιμάται σε μόλις πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια.



Χειραψία του Ορμπάν με τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν

 


Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη η θερμή χειραψία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν πρέπει να «την πατήσουμε» με τις τακτικές του Πούτιν, προειδοποίησε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, προβάλλοντας τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο προκλητικός ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπαν, σε μία κίνηση σπάνια για επικεφαλής κράτους που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, συνάντησε τον Ρώσο καταζητούμενο στο παρασκήνιο ενός διεθνούς φόρουμ που διοργάνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», ενός εκτεταμένου έργου υποδομών που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 κράτη και του οποίου ηγείται η ασιατική χώρα.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε στο Reuters ότι οι εικόνες του Ούγγρου πρωθυπουργού να σφίγγει το χέρι με τον Πούτιν ήταν «πολύ, πολύ δυσάρεστες» και αψηφούσαν τη λογική.

«Ενώ η Ρωσία χτυπάει Ουκρανούς πολίτες, η Ουγγαρία (σ.σ. χώρα Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) παρακαλάει και συζητάει για επιχειρηματικές συμφωνίες», ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, επέκρινε επίσης έντονα τη συνάντηση. «Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί δίπλα δίπλα με έναν άνθρωπο του οποίου οι στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχει είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, και μάλιστα ενώ επισήμως συγκαταλέγεται στους συμμάχους μας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ενώ η Ρωσία χτυπάει Ουκρανούς πολίτες, η Ουγγαρία παρακαλεί και συζητά για επιχειρηματικές συμφωνίες», πρόσθεσε.

Η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Ουγγαρία, Τζούλια Γκρος, έθιξε επίσης το ζήτημα, κατακεραυνώνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αναφερόμενη με απογοήτευση στο περιεχόμενο του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών. «Αρα ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων, τις απαγωγές παιδιών;» έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Αυτό εννοείται και συζητήθηκε, σίγουρα;».

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, αντέδρασε στους επικριτές: «Η στάση της Ουγγαρίας όσον αφορά τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Πάντα υποστηρίζαμε τον ανοικτό και διαφανή διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», δήλωσε.

Η Ουγγαρία έχει αρνηθεί να καταδικάσει επίσημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Βρίσκω πως υπάρχει κάτι το κωμικό και διασκεδαστικό στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι πολιτικοί συρρέουν με σκοπό να επικρίνουν την ουγγρική κυβέρνηση και το ανοιχτά δηλωμένο ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η ηθική τους ανωτερότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια πρόσοψη», συμπλήρωσε.

Με την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Ορμπαν απουσίασε επίσης από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών που έλαβε χώρα την Τρίτη με σκοπό να αποφασιστεί μια κοινή στάση της Ενωσης απέναντι στον πόλεμο Παλαιστίνης – Ισραήλ. Μια απουσία που δεν πέρασε επ’ ουδενί απαρατήρητη.



Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

 



Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν ως σταθερό στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και συνεχίζουν: i) τις μεταρρυθμιστικές δράσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, και ii) τον εξορθολογισμό και ενιαιοποίηση των κανόνων της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο επίπεδο παροχών που λαμβάνουν οι πολίτες.

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της προηγούμενης τετραετίας για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την αναβάθμιση του επιπέδου των ασφαλιστικών παροχών που λαμβάνουν οι  πολίτες και την άμβλυνση των επιπτώσεων του δημογραφικού το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες αφορούν: 

  • Την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά. Συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10€ που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600€, θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200€, αναλόγως του ύψους της σύνταξης τους. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων: α) έως 700€, θα λάβουν ενίσχυση 200€, β) από 700,01€ έως 1.100€, θα λάβουν ενίσχυση 150€ και γ) με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01€ έως 1.600€, θα λάβουν ενίσχυση 100€. 
  • Την ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων, με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου και τη θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, υπολογιζόμενου επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία, που ευνοεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων συνταξιούχων.
    • Κατά την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση μείωσε την περικοπή της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου, από 60% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, σε 30%. Αποτέλεσμα της παραπάνω ρύθμισης ήταν ο πενταπλασιασμός των εργαζόμενων συνταξιούχων στην επίσημη αγορά εργασίας, παρότι σε απόλυτους όρους ο αριθμός των εργαζομένων συνταξιούχων παραμένει χαμηλός.  Παρά τη βελτίωση, η περικοπή αυτή ισχύει, είτε ένας συνταξιούχος εργαστεί για μία ημέρα, είτε έχει πλήρη απασχόληση.
    • Με την παρούσα διάταξη, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.
    • Ειδικότερα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Παραδείγματα για τους συνταξιούχους που εργάζονται:
      • Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους €1.200, αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους €360 βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό €780, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78€. Όφελος: €282 μηνιαίως.
      • Παράδειγμα 2: Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο €169,95×50%=84,98€.  Όφελος: €275,02 μηνιαίως. 
  • Τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, (έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα), με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης πραγματικής αδυναμίας πληρωμής. Παράδειγμα: Ασφαλισμένος με οφειλές €29.000 δικαιούται μηνιαία σύνταξη €750. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση αρχικά θα ανέρχεται σε €750 x 60% = €450, και αυτός θα λαμβάνει €300. Εντός 20 μηνών η οφειλή του θα έχει μειωθεί κατά €450 x 20 = €9.000, με το υπόλοιπό του να ανέρχεται σε €20.000. Από αυτό το σημείο και έπειτα θα ενταχθεί στο καθεστώς των 60 δόσεων. Η νέα του παρακράτηση θα είναι €20.000/60 = €333,33 ως την αποπληρωμή της οφειλής και θα λαμβάνει σύνταξη € 416,67 το μήνα για 60 μήνες. 
  • Την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και η επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. 
  • Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση κανόνων, που είχε ξεκινήσει με την εξίσωση μισθωτών μητέρων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 
  • Την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με στόχο την απλοποίηση και την ενιαιοποίηση της διαδικασίας πληρωμής και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος των δημοσίων εσόδων. 
  • Την προϋπόθεση ύπαρξης ενεργού ΑΜΚΑ για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος.

Αναμόρφωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε συνέχεια της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη τετραετία και της εμβληματικής μεταρρύθμισης του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου προαιρετικού πυλώνα ασφάλισης –δηλαδή, των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στόχος είναι η προώθηση του θεσμού της προαιρετικής συμπληρωματικής σύνταξης ή/και εφάπαξ και η δημιουργία κεφαλαίων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Στην Ευρώπη, ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης είναι πολύ αναπτυγμένος, με την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα Ταμεία να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τα Ταμεία αυτά παρέχουν συμπληρωματικό εισόδημα στους συνταξιούχους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι συμμετέχουν μαζικά στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής.
  • Αντιθέτως, η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 50.000 ασφαλισμένους και €300 εκ. κεφάλαια διαχείρισης, ενώ σήμερα, 20 χρόνια μετά την εισαγωγή του θεσμού, λειτουργούν 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που έχουν συσταθεί κατά κύριο λόγο από εργοδότες-μεγάλες επιχειρήσεις.


Στην Αίγυπτο σήμερα Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη για το παλαιστινιακό

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

  • «Δυστυχώς έχουμε και την σημαντική απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, γι’ αυτό και σε όλες τις διεθνείς επαφές μου έχω τονίσει αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.
  • Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ το Σάββατο στο Κάιρο σε μια μεγάλη, πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα, για να μεταφέρω και εκεί τις απόψεις της Ελλάδος.
    • Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
    • Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζουμε ότι τη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι  και έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής, και πιο συγκεκριμένα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας. Έχουν προσκληθεί επίσης, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.




Στο Gov.gr Wallet το σήμα για την είσοδο στο δακτύλιο της Αθήνας

 



Διαθέσιμο μέσω του Gov.gr Wallet είναι από σήμερα το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στο δακτύλιο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν γρήγορα και απλά το νέο ψηφιακό σήμα στο κινητό τους και να το επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους στο δακτύλιο.

  • Το σήμα εκδίδεται εφόσον το όχημα ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
    • Ηλεκτρικό
    • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
    • υβριδικό
    • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), για οχήματα ταξινομημένα πριν το 2021 ή να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), για οχήματα ταξινομημένα από το 2021 και μετά. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.
  • Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.grWallet μέσω του wallet.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι το σήμα εκδίδεται επίσης μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα του daktylios.gov.gr, συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα.

Το Σήμα Δακτυλίου αποτελεί το πέμπτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη είναι διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ). Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 962.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 832.000 διπλώματα οδήγησης και 23.000 κάρτες αναπηρίας και 63.000 κάρτες ανεργίας (ΔΥΠΑ).



Συνολική επιχορήγηση 145.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης -Ελλάδα 2.0 για επενδυτικά σχέδια Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 



Τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνουν την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από τα 100.000.000€  σε 145.000.000 €. Σκοπός είναι να καλυφθεί το σύνολο των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης ανέρχονται πλέον στα 368.

  • Το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»  αποτελεί μέρος της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η οποία υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
  • Μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία  εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, με στόχο:
    • Την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ,
    • Την ενδυνάμωση του κλάδου της πληροφορικής, με  όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας
    • Τη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε:

  • «… Ευρύτερα, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τα 536 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 320 -προϋπολογισμού 4,76 δισ. ευρώ- και τα 113 από τα 240 συμβασιοποιημένα δάνεια -προϋπολογισμού 1,33 δις. ευρώ- αφορούν ΜμΕ.
  • Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση της χρηματοδότησης και η ευρύτερη ανάπτυξη των ΜμΕ, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Το πιστοποιούν, μεταξύ άλλων, τα πάνω από 44 χιλιάδες νέα δάνεια σε ΜμΕ που έδωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι προσκλήσεις για ίδρυση και ενίσχυση νέων ΜμΕ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης- προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ- και για ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ -προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ- στις ίδιες περιοχές, οι νέες δράσεις για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ σε όλη τη χώρα- προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ- και την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ- στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Και φυσικά, η διάθεση 300 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ μέσω του ίδιου Προγράμματος.
  • Στόχος της Κυβέρνησης είναι το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων, που εξασφαλίσαμε, να διατεθούν υπέρ της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την αύξηση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας».


Πυξίδα μας ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός

 



Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

  • Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Αλλά αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
  • Και αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, αρκεί να διατρέξουν τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πολλά παράλληλα μέτρα: την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών. Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας.
  • Από το πλούσιο αντικείμενο της σημερινής μας ατζέντας, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τρεις πρωτοβουλίες που θα έλεγα έχουν και ένα κατεξοχήν κοινωνικό αποτύπωμα:
    • Τις σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Και βέβαια, να επαναλάβω την ενίσχυση, και φέτος, όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά.
    • Να κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο για να ενισχύσουμε τη δεξαμενή των παθολόγων και των γενικών μας γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας.
    • Να κάνω, επίσης, μια ξεχωριστή αναφορά στο πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια για τη διαφάνεια και την ποιότητα της ενημέρωσης που πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες για τις οφειλές τους αλλά και για τα νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των δανείων, από την εξωδικαστική επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι την αλλαγή επιτοκίου.
  • Επιτρέψτε μου μία ξεχωριστή αναφορά στο στρατηγικό μας σχέδιο για την προστασία των δασών. Θυμάστε, είχαμε μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα μας παρουσιάσει αυτό το σχέδιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και τον δρόμο με τον οποίο θα εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών. Σημαντικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών στη συλλογή βιομάζας. Ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και με τον τρόπο αυτό να τα προστατεύσουμε, αλλά να συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
  • Τέλος, κάτι που αφορά την λειτουργία μας και τη συμπεριφορά μας. Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη.


Μητσοτάκης : Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη

 


Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

  • Να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και την οδύνη μου για το τραγικό χτύπημα χθες σε νοσοκομείο της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή -καθώς φαίνεται- σε εκατοντάδες αμάχους. Να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε αυτούς που ζητούν την άμεση διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είναι οι υπαίτιοι, … Εννοώ ότι δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν απόψεις και επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές και δεν θα σπεύσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, καταδικάζοντας ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά. Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. …
  • Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη”.
  • Είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, και το λέει μια χώρα η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη.
  • Η Ελλάδα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για την οριστική  επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

 



Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη στις πολυεθνικές για τις τιμές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

 


Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

  • Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ.
  • Έχουμε όμως κάνει πολλά πράγματα. Θα σταθώ σε δύο μόνο και θα επιμείνω σε αυτά.
    • Οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων ήρθαν για να μείνουν, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, συσσωρευμένες μειώσεις φόρων οι οποίες βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Στήριξη των πιο αδυνάμων, αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και ένα συσσωρευμένο όφελος από μέτρα όπως το «Market Pass», που ξεπερνάει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στήριξαν το εισόδημα σε δύσκολες στιγμές.
    • Δεύτερη παρέμβαση, πολύ σημαντική: λειτουργία της αγοράς. Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα εξακολουθώ να το κάνω… Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και από τη συχνότητά σας και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ.


Πρός την έξοδο και ο Τσακαλώτος : Και θέτει εαυτόν εκτός κόμματος και παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας, δεν γίνεται

 


Η επικείμενη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μετά τον Νίκο Φίλη ήταν η σειρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, και όπως φαίνεται να κινδυνεύει και αυτός να δει την πόρτα της εξόδους απο τον διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Χρησιμοποιώντας αιχμηρό τρόπο ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ««Υπάρχει το "θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος". Υπάρχει επίσης η "παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας". Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».

Ευκλείδης Τσακαλώτος
12 ώρες πριν

Υπάρχει το "θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος". Υπάρχει επίσης η "παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας". Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή.

Σημείο των καιρών και αυτό.



Διώχνουν και τον Φίλη απο τον ΣΥΡΙΖΑ : Αν συμμερίζεται τις απόψεις Τζουμάκα, γιατί παραμένει στο κόμμα;


 

Την πόρτα της εξόδου «δείχνουν» πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση προς τον Νίκο Φίλη, μετά τη δήλωση του για τον Στέφανο Τζουμάκα. «Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι ''έχει εγκατασταθεί η ολιγαρχία και η διαπλοκή'' μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του», αναφέρουν κομματικές πηγές, απαντώντας στον πρώην υπουργό.

«Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική».

«Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, ανεβάζοντας το εσωκομματικό θερμόμετρο.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επιτέθηκε στον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο κατηγορεί ευθέως ότι επιδιώκει εκκκαθαρίσεις διαφωνούντων και εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Φίλη έχει ως εξής:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη "αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση" των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».



Από BB+ με θετικό outlook, σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook η Ελληνική οικονομία

 



Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook (από BB+ με θετικό outlook προηγουμένως) ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η αξιολόγηση αυτή κατατάσσει (και τυπικά) το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας» (investment grade). Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πλέον «επιλέξιμα» για μεγάλους ξένους επενδυτές χωρίς να χρειάζονται τις προστατευτικές εξαιρέσεις της ΕΚΤ και μάλιστα σε εποχή έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Σημειώνεται, ότι σε επίπεδο αγοράς τα ελληνικά ομόλογα εν μέρει απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας καθώς εδώ και καιρό έχουν μειωμένες αποδόσεις και spread.

Ωστόσο, σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων η «τυπική» κατάκτηση του «τίτλου» είναι καθοριστική καθώς με αυτόν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε βασικούς δείκτες ομολόγων και θα γίνουν επιλέξιμα σε θεσμικά επενδυτικά funds των οποίων οι κανόνες λειτουργίας τους τούς απαγορεύουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα και εντάσσονται σε κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

Επιπλέον, παρότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από εκείνη του DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η σημερινή είναι σαφώς σημαντικότερη καθώς το μέγεθος και η εμβέλεια του αμερικανικού οίκου είναι πολύ μεγαλύτερη και όπως έγραφε το newmoney «στην πραγματική οικονομία, την πόρτα για τα διεθνή κεφάλαια και τους μεγάλους ξένους επενδυτές δεν την ανοίγει άλλος κανείς ίσως, εκτός από την Standard and Poor’s. Αν την DBRS τη λαμβάνει υπόψιν το 10%-15% της παγκόσμιας αγοράς, την S&P’s την παρακολουθεί το 60-70% των αγορών».

Όπως αναφέρει στο report του ο οίκος «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».

«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές».



Standard & Poor’s - Μητσοτάκης: Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας

 



«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

«Σημαντικό ορόσημο σήμερα, καθώς η S&P Global Ratings αναβαθμίζει την Ελλάδα. Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) στα αγγλικά ο Πρωθυπουργός.



Η στιγμή της απελευθέρωσης της Νάταλι και της μητέρας της από τη Χαμάς

 



Τη στιγμή της απελευθέρωσης της 18χρονης Νάταλι Ραανάν και της μητέρας της Τζούντιθ, η οποία έχει προβλήματα υγείας, μετά από ημέρες ομηρείας στα χέρια της Χαμάς κατέγραψε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τρομοκρατική παλαιστινιακή οργάνωση.

Στο βίντεο φαίνονται μητέρα και κόρη να κατεβαίνουν από αυτοκίνήτο της Χαμάς ενώ γύρω τους είναι ένοπλοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι καλά, είναι πολύ καλά» δήλωσε από το Σικάγο ο πατέρας της 18χρονης, Ούρι Ράαναν, ο οποίος είπε ότι δεν συζήτησαν τις συνθήκες ομηρίας.

«Δεν μου είπε κάτι. Αλλά μου είπε ότι της συμπεριφέρθηκαν καλά και ότι είναι πολύ καλά. Περιμένω να την αγκαλιάσω και να την φιλήσω και αυτή θα είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου» πρόσθεσε ο 71χρονος πατέρας της Νάταλι.

Όπως εξήγησε έμαθε για το ενδεχόμενο απελευθέρωσής των δύο γυναικών από την ισραηλινή τηλεόραση και στη συνέχεια δέχθηκε τηλεφώνημα από εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την Νάταλι και τη μητέρα της επικοινώνησε ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος μόλις ολοκλήρωσε μια συνομιλία με τις δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες σήμερα και βρίσκονταν υπό την ομηρεία της Χαμάς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Ανέφερε ότι θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς ανακάμπτουν από αυτή τη φοβερή δοκιμασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος και σημείωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε επίσης και με τις οικογένειές τους.


Στη φωτογραφία μετά την απελευθέρωση, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς, «για ανθρωπιστικούς λόγους» φαίνονται να περπατούν συνοδεία στρατιωτών ξανά σε ισραηλινό έδαφος, έπειτα από δύο εβδομάδες ομηρίας. Και οι δύο φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας.

Από τη Χαμάς παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό που τις μετέφερε στην Αίγυπτο και από εκεί παραλήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές.

Οι δύο τους  είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ για τις γιορτές του εβραϊκού νέου έτους τον Σεπτέμβριο και είχαν απαχθεί από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την εισβολή τους στο νότιο Ισραήλ.


Η κοπέλα είχε αποφοιτήσει την άνοιξη από το λύκειο.

Τα ίχνη τους έχουν χαθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο γυναίκες βρίσκονταν στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ, που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η οικογένειά τους σε εφημερίδα του Σικάγου.

Η Τζούντιτ ήταν μέλος της εβραϊκής κοινότητας στο Έβανστον εδώ και περίπου μια δεκαετία.




Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν δημοκρατίες


 


Ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε με δραματικό τόνο ότι «βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής, που είναι μεγαλύτερο από το κόμμα ή την πολιτική».

Σε διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο προχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Χαμάς και του Πούτιν και μιλώντας για κοινά κίνητρα μεταξύ της επίθεσης στο Ισραήλ και της εισβολής στην Ουκρανία.

Στο διάγγελμα, ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενους στους Αμερικανούς πολίτες, θέλησε να τονίσει το ηθικό και την εθνική υπερηφάνεια, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η απόλυτη υπερδύναμη, στηρίζοντας παράλληλα Ισραήλ και Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζουμε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία», είπε ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του. «Αυτό που κάνουμε σήμερα θα καθορίσει τα αποτελέσματα για τις επόμενες δεκαετίες. Επιδιώκουμε κάθε δρόμο για να φέρουμε τους ομήρους πίσω στο σπίτι», καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει «μεγαλύτερη προτεραιότητα».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση. Οι πράξεις της Χαμάς δεν το αφαιρούν αυτό», είπε ο Μπάιντεν.

«Η Χαμάς θέλει να εξολοθρεύσει μια γειτονική δημοκρατία και χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για οικονομική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ σε Ισραήλ και Ουκρανία που αναμένεται να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στην Ουκρανία.

Τόνισε πως θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή, ώστε «να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους μας, το Ισραήλ και την Ουκρανία».

«Η αμερικανική ηγεσία κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο -φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ- απλά δεν αξίζει τον κόπο. Γι' αυτό αύριο (Παρασκευή) θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής -ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές. Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε το αίτημα «μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ, που θα οξύνει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί».

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως το Ισραήλ «δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο», που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς.

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε από το Οβάλ Γραφείο ο Τζο Μπάιντεν. «Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία», πρόσθεσε.

Στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ, λίγο πριν το διάγγελμα Μπάιντεν, αναρτήθηκε το εξής μήνυμα: «Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία. Επιτρέψτε μου να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».