Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Χειραψία του Ορμπάν με τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν

 


Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη η θερμή χειραψία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν πρέπει να «την πατήσουμε» με τις τακτικές του Πούτιν, προειδοποίησε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, προβάλλοντας τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο προκλητικός ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπαν, σε μία κίνηση σπάνια για επικεφαλής κράτους που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, συνάντησε τον Ρώσο καταζητούμενο στο παρασκήνιο ενός διεθνούς φόρουμ που διοργάνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», ενός εκτεταμένου έργου υποδομών που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 κράτη και του οποίου ηγείται η ασιατική χώρα.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε στο Reuters ότι οι εικόνες του Ούγγρου πρωθυπουργού να σφίγγει το χέρι με τον Πούτιν ήταν «πολύ, πολύ δυσάρεστες» και αψηφούσαν τη λογική.

«Ενώ η Ρωσία χτυπάει Ουκρανούς πολίτες, η Ουγγαρία (σ.σ. χώρα Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) παρακαλάει και συζητάει για επιχειρηματικές συμφωνίες», ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, επέκρινε επίσης έντονα τη συνάντηση. «Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί δίπλα δίπλα με έναν άνθρωπο του οποίου οι στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχει είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, και μάλιστα ενώ επισήμως συγκαταλέγεται στους συμμάχους μας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ενώ η Ρωσία χτυπάει Ουκρανούς πολίτες, η Ουγγαρία παρακαλεί και συζητά για επιχειρηματικές συμφωνίες», πρόσθεσε.

Η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Ουγγαρία, Τζούλια Γκρος, έθιξε επίσης το ζήτημα, κατακεραυνώνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αναφερόμενη με απογοήτευση στο περιεχόμενο του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών. «Αρα ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων, τις απαγωγές παιδιών;» έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Αυτό εννοείται και συζητήθηκε, σίγουρα;».

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, αντέδρασε στους επικριτές: «Η στάση της Ουγγαρίας όσον αφορά τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Πάντα υποστηρίζαμε τον ανοικτό και διαφανή διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», δήλωσε.

Η Ουγγαρία έχει αρνηθεί να καταδικάσει επίσημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Βρίσκω πως υπάρχει κάτι το κωμικό και διασκεδαστικό στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι πολιτικοί συρρέουν με σκοπό να επικρίνουν την ουγγρική κυβέρνηση και το ανοιχτά δηλωμένο ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η ηθική τους ανωτερότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια πρόσοψη», συμπλήρωσε.

Με την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Ορμπαν απουσίασε επίσης από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών που έλαβε χώρα την Τρίτη με σκοπό να αποφασιστεί μια κοινή στάση της Ενωσης απέναντι στον πόλεμο Παλαιστίνης – Ισραήλ. Μια απουσία που δεν πέρασε επ’ ουδενί απαρατήρητη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου