Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Στην Αίγυπτο σήμερα Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη για το παλαιστινιακό

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

  • «Δυστυχώς έχουμε και την σημαντική απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, γι’ αυτό και σε όλες τις διεθνείς επαφές μου έχω τονίσει αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.
  • Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ το Σάββατο στο Κάιρο σε μια μεγάλη, πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα, για να μεταφέρω και εκεί τις απόψεις της Ελλάδος.
    • Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
    • Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζουμε ότι τη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι  και έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής, και πιο συγκεκριμένα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας. Έχουν προσκληθεί επίσης, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου