Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πυξίδα μας ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός

 



Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

  • Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Αλλά αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
  • Και αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, αρκεί να διατρέξουν τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πολλά παράλληλα μέτρα: την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών. Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας.
  • Από το πλούσιο αντικείμενο της σημερινής μας ατζέντας, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τρεις πρωτοβουλίες που θα έλεγα έχουν και ένα κατεξοχήν κοινωνικό αποτύπωμα:
    • Τις σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Και βέβαια, να επαναλάβω την ενίσχυση, και φέτος, όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά.
    • Να κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο για να ενισχύσουμε τη δεξαμενή των παθολόγων και των γενικών μας γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας.
    • Να κάνω, επίσης, μια ξεχωριστή αναφορά στο πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια για τη διαφάνεια και την ποιότητα της ενημέρωσης που πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες για τις οφειλές τους αλλά και για τα νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των δανείων, από την εξωδικαστική επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι την αλλαγή επιτοκίου.
  • Επιτρέψτε μου μία ξεχωριστή αναφορά στο στρατηγικό μας σχέδιο για την προστασία των δασών. Θυμάστε, είχαμε μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα μας παρουσιάσει αυτό το σχέδιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και τον δρόμο με τον οποίο θα εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών. Σημαντικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών στη συλλογή βιομάζας. Ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και με τον τρόπο αυτό να τα προστατεύσουμε, αλλά να συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
  • Τέλος, κάτι που αφορά την λειτουργία μας και τη συμπεριφορά μας. Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου