Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Πετρόπουλος μία από τις αιτίες που η Αυγή πουλάει μόλις 900 φύλλα και δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους



Όταν έχεις τόσο πωρωμένους ακροαριστερούς δημοσιογράφους, που η εντολή που έχουν είναι να διασπείρουν προπαγάνδα και να αναφέρονται σε fake news ποιος περιμένεις να σε διαβάσει; Ποιος θα κάτσει να διαβάσει την Αυγή, με τέτοιους δημοσιογράφους εκτός από 900 πωρωμένους ακροαριστερούς και αν!!!

Ο Ανδρέας Πετρόπουλος είναι τόσο πωρωμένος, που αδιαφόρησε για την στάση που κράτησε ο αρχηγός Αλέξης Τσίπρας εχθές στο MEGA, και είπε τα δικά τους ακολουθώντας την ακροαριστερή προπαγάνδα των συντρόφων του, που βασίζονται σε fake news και κάνουν κακό στην Ελλάδα.

Ανδρέας Πετρόπουλος: «Έχουμε καμία ασύμμετρη απειλή; Έχουμε πόλεμο; Αφήστε την προπαγάνδα της εθνικής ομοψυχίας, η οποία οπλίζει τάγματα ακραίων (…) Χτύπησαν τον Γερμανό δημοσιογράφο, τα είδαμε αυτά (…) Παρακρατικός είναι όποιος αυτή τη στιγμή είναι κυνηγός και παίρνει το όπλο του και κυνηγάει δήθεν υποστηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι άλλο πράγμα το ένα, άλλο πράγμα το άλλο. Κανένας δεν είπε για τα σύνορα να μην φυλάγονται (…). Αυτό τώρα είναι σκηνοθεσία».




Μετανάστης: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν φύγετε»


Καταγγελία – φωτιά που γκρεμίζει το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι από τη Συρία έρχεται από πρόσφυγα, που κατευθύνεται προς τον Έβρο.

Η πληροφορία κυκλοφορούσε, ωστόσο πλέον φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τους ίδιους του ανθρώπους που γίνονται υποχείριο στα βρώμικα παιχνίδια του «Σουλτάνου».

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που μετέδωσε o τηλεοπτικός σταθμός Halk TV, μετανάστης που κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Ελλάδα δηλώνει: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν “φύγετε”»

Στη συνέχεια, ο μετανάστης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πάω στην Ευρώπη για να σωθώ».


Sınıra giden göçmen: Cezaevindeydim bizi bırakıp 'Gidin' dedilerhttps://halktv.com.tr/gundem/sinir-kapilari-acilinca-hapisten-serbest-birakilan-suriyeli-avrupaya-420133h 
View image on Twitter


«Περνάμε τους πρόσφυγες απέναντι με την άδεια του Ερντογάν»

Πρόκειται για ένα ακόμα «χτύπημα» στη ρητορική του Ερντογάν, η οποία δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα, όταν διακινητής σε μια κυνική ομολογία γνωστοποίησε ότι στέλνει πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη με την άδεια του τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα, τούρκος διακινητής, ο οποίος μίλησε επώνυμα και δεν δίστασε να δείξει και το πρόσωπό του, εξήγησε πώς περνάει τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά και πόσο, καθώς και πώς πληρώνεται.

Ο Οζτζάν Καρλί, όπως συστήνεται στο βίντεο, λέει πως περιμένει φουσκωτά με μηχανές από την Κωνσταντινούπολη και μόλις φτάσουν «θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι». Μάλιστα υπογραμμίζει πως… αυτό το επάγγελμα μόνο σίγουρο δεν είναι, αφού σε περίπτωση που οι βάρκες εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές, τότε εκείνοι έχουν ζημιά ύψους 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, αποκαλύπτει πως ο «αρχηγός» -αφήνοντας να εννοηθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- του έδωσε την άδεια, ενώ παραδέχεται πως «τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα».

Η αποκαλυπτική ομολογία
«Ήρθαμε να ψάξουμε ένα σημείο για να τους περάσουμε στην Ελλάδα. Θεού θέλοντος θα τους περάσουμε όλους στην Ελλάδα. Ο καιρός είναι λίγο κακός τώρα. Περιμένουμε από την Κωνσταντινούπολη φουσκωτά με μηχανές. Μόλις φτάσουν θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι» τονίζει αρχικά.

«Εμένα η δουλειά μου είναι αυτή. Είκοσι χρόνια την κάνω. Είμαι διακινητής μεταναστών. Έχω κάνει και φυλακή. Έξι χρόνια έκανα μέσα. Εμάς είναι, δηλαδή, το επάγγελμά μας αυτό. Από αυτό βγάζουμε το ψωμί μας. Έδωσε και την άδεια ο «αρχηγός» (σ.σ. «ρεΐς», το προσωνύμιο του Ερντογάν)» συμπληρώνει.

Μιλώντας για την κατάσταση στον Έβρο λέει πως «πηγαίνουν στα τελωνεία, στην Αδριανούπολη, στα Ύψαλα, για αν περάσουν τζάμπα. Εκεί βεβαία οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας δεν τους αφήνουν. Όλοι εδώ θα έρθουν σε κάνα-δυό μέρες. Σιγά-σιγά επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη όσοι πήγαν στα σύνορα».

Τέλος, σχετικά με την αμοιβή του λέει πως βγάζει «500 δολάρια, 600 δολάρια».

«Δεν είναι πολλά λεφτά. Δηλαδή, τα υλικά… 30-40 άτομα μπαίνουν σε μια βάρκα. Από 500 δολάρια κάνει 15.000 χιλιάδες δολάρια. Τα έξοδα είναι 12-13 χιλιάδες δολάρια. Μόνο η βάρκα κάνει 10 χιλιάδες δολάρια. Η μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη άλλα 2.000 δολάρια. Περισσεύουν 3.000 δολάρια για εμάς, για 5-6 άτομα. Δόξα τω Θεώ, βγάζουμε 1.000 λίρες κάποιες ημέρες. Έτσι είναι δηλαδή. Αν δεν μας πιάσουν κερδίζουμε χρήματα, αν μας πιάσουν όμως έχουμε ζημιά… Χάνουμε 10-15 εκατομμύρια».

Σύμφωνα, δε, με τα λεγόμενά του, εκείνοι πληρώνονται μόνο αν οι πρόσφυγες φτάσουν στον προορισμό τους, δηλαδή κάποιο ελληνικό νησί.

«Δεν υπάρχουν λεφτά αν οι μετανάστες δεν φτάσουν απέναντι. Ξοδεύουμε από την τσέπη μας. Κατάλαβες; Περνάει, παίρνει τηλέφωνο από απέναντι και εμείς παίρνουμε τα λεφτά μας σε συνάλλαγμα από εκεί. Εμείς δεν παίρνουμε απευθείας από αυτούς χρήματα. Τους στέλνουμε απέναντι και μόλις περάσουν τα ελληνικά σύνορα τότε πληρωνόμαστε εμείς. Αν τους πιάσουν, αν τους σταματήσει η Ακτοφυλακή εμείς έχουμε ζημιά 10.000 δολάρια».



Πηγή : in.gr



Εννέα τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα


Το πρωί ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πριν από λίγο επιβεβαιωθηκε και το ένατο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. 

Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.



Πέτσας: Τουρκικά fake news τα περί «νεκρού πρόσφυγα» – Έγιναν οι ίδιοι διακινητές



Η Τουρκία κατασκευάζει fake news, και αντί να περιορίσει τα κυκλώματα των διακινητών, έγινε η ίδια διακινητής επισήμανε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων : «Η Τουρκία κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμα μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασε σήμερα με δήθεν τραυματισμούς από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλάνε για νεκρό, τα fake news δεν έχουν τελειωμό, δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές», πρόσθεσε.

Η Τουρκιά, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα των μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει η ίδια διακινητής σε συντονισμένη επιχείρηση, παραθέτοντας τόσο δηλώσεις του τούρκου προέδρου και αξιωματούχων αλλά και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών στα ΜΜΕ από τον Έβρο.


Πάντειο: Η απίστευτη απάντηση καθηγήτριας σε τυφλή φοιτήτρια



Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε στο Πάντειο πανεπιστήμιο, όταν τυφλή φοιτήτρια δεν κατάφερε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που της παρέδωσε η καθηγήτρια, ζητώντας την βοήθειά της. Η απάντηση που πήρε δεν είχε προηγούμενο…

Καθηγήτρια του Παντείου πανεπιστημίου (και κοινωνική ψυχολόγος!) μοίρασε ερωτηματολόγια στους φοιτητές της στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται. Μια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης, δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις και ζήτησε ευγενικά τη βοήθεια της διδάσκουσας. Η απάντηση που πήρε ήταν απαξιωτική: «Όχι, εσύ δε θα το απαντήσεις, γιατί θέλω να ξεκουραστώ» και προχώρησε στους επόμενους φοιτητές. Η φοιτήτρια κατήγγειλε την συμπεριφορά της καθηγήτριας μέσω Facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση της φοιτήτριας:

Λίγες ώρες πριν, κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η καθηγήτρια μας ζήτησε να συμπληρώσουμε ένα ερωτηματολόγιο για μία έρευνα που πραγματοποιεί.

Όταν έφτασε στη σειρά που καθόμουν, συνεχίζοντας να μοιράζει τα ερωτηματολόγια, την ρώτησα αν θα μπορούσε να μου διαβάσει εκείνη τις ερωτήσεις, ώστε να το συμπληρώσω. Η απάντηση της; Κάτι που σίγουρα δεν περίμενα να ακούσω: «Όχι, εσύ δε θα το απαντήσεις, γιατί θέλω να ξεκουραστώ»! Άφησε ένα γελάκι από δήθεν ευγένεια και προχώρησε παρακάτω για να μοιράσει και τα υπόλοιπα ερωτηματολόγια, αφήνοντάς με εμβρόντητη! Αυτή ήταν η μόνη απάντηση που βρήκε να δώσει η καθηγήτρια, κοινωνική ψυχολόγος, σε μια τυφλή φοιτήτρια που ήθελε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο της έρευνάς της.

Αυτό σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο εν έτει 2020! Ντροπή μόνο…

ΥΓ 1: Το ενδεχόμενο να ήταν το ερωτηματολόγιο προσβάσιμο σε εντυποανάπηρους/ες φοιτητές/ριες, σε ανάγλυφη ή ηλεκτρονική μορφή, δεν πείθεται καν, ούτε κατά διάνοια, φυσικά!

ΥΓ 2: Εκ των υστέρων έμαθα πως η έρευνα αφορούσε στην άποψη των φοιτητών/ριών για τη Χρυσή Αυγή σε σχέση με την κοινωνική τους ταυτότητα. Παρόλα αυτά, η καθηγήτρια προτίμησε «να ξεκουραστεί» παρά να συλλέξει την άποψη μίας φοιτήτριας με αναπηρία, που ακριβώς γι’ αυτό της το χαρακτηριστικό στιγματίζεται από το συγκεκριμένο κόμμα!


Πηγή


Τούρκοι αστυνομικοί πετούν χημικά κατά των Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτών



Σε ρίψη χημικών και δακρυγόνων προς τις ελληνικές Αρχές προχωρά προκλητικά η Τουρκία στον Έβρο, όπως αποδεικνύει βίντεο – ντοκουμέντο.

Οι Τούρκοι έχουν σπρώξει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο το μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τους λένε να προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα να μαίνονται επεισόδια με τις ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού, οπτικοακουστικό υλικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας ενισχύει τα σενάρια περί οργανωμένου σχεδίου της Άγκυρας στον Έβρο.

Στο video φαίνεται καθαρά διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σύνορα.

Με αυτό το video φαίνεται καθαρά η αθλιότητα των Τούρκων που συμμετέχουν ενεργά στα επεισόδια.

Δείτε το σχετικό βίντεο:






Νέα ρατσιστική πρόκληση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά των Ελλήνων υπέρ των λαθρομεταναστών



Συνεχίζει να προκαλεί η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείτε καθαρά από ακροαριστερούς ρατσιστές κατά των Ελλήνων και υπέρ των λαθρομεταναστών.

Κανένας ακροαριστερός νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτεται, γιατί απλά δεν τον ενδιαφέρει, ότι ο Έλληνας πληρώνει από τον μισθό του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι ακροαριστεροί θέλουν να δοθεί δωρεάν περίθαλψη στους λαθρομετανάστες σε βάρος των Ελλήνων. 

Με μία προκλητική ακροαριστερή ανάρτηση στο Facebook, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύει τις θέσεις της και τις προτάσεις της για το μεταναστευτικό, ενόψει του 2ου συνεδρίου της που θα γίνει στις 5 - 8 Μαρτίου. 



Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμένα:

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή έχουν τελειώσει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.
Αποποινικοποίηση της παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας στη χώρα.
Ένταξη των προσφύγων στα μητρώα του ΟΑΕΔ με πλήρη δικαιώματα
Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς κανένα αποκλεισμό
Όλα τα προσφυγόπουλα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. 

Με αυτούς έχουμε να κάνουμε και ευτυχώς που γλίτωσε η χώρα.




Σασόλι: «Να προστατεύσουμε τους χιλιάδες ασυνόδευτους ανήλικους στα σύνορα»



Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli επισκέφτηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, και τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μετά την επίσκεψη, ο πρόεδρος Σασόλι δήλωσε:

«Είναι σημαντικό που και οι τρεις Πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ταξίδεψαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα σήμερα για να δουν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες στην περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες για την στήριξη και την αφοσίωσή τους αυτή τη στιγμή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνουν ανοικτές σε διάλογο.

Αν επιστρέφαμε στις Βρυξέλλες και δεν πιέζαμε για πραγματικές τομές, θα δείχναμε ότι δε θα είχαμε κατανοήσει όσα είδαμε σήμερα. Χρειάζεται να αναλάβουμε δεσμεύσεις προς τους χιλιάδες ασυνόδευτους ανήλικους ανθρώπους που έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε άμεσα μία στρατηγική για να προφυλάξουμε τόσο τους ίδιους όσο και το μέλλον τους. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να δείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία και αλληλεγγύη στα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Όσα είδαμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποδεικνύουν επίσης περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση. Είμαι ταραγμένος που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να αγνοούν το γεγονός αυτό. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όποιος φτάνει στην Ελλάδα ή στην Ιταλία ή στη Μάλτα ή στην Ισπανία, φτάνει στην Ευρώπη. Καλώ τους Ευρωπαίους ηγέτες να εργαστούν εποικοδομητικά μαζί μας για να βρούμε μία λύση για μία δίκαιη ανακατανομή των ατόμων που έχουν ανάγκη από άσυλο. Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στις αξίες μας και θα κάνουμε την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Ελένη Παπαδημητρίου
Πηγή: skai.gr


Πονηρός ο Τσίπρας περίμενε την διαχείριση Μητσοτάκη για να πει : Σωστά έκλεισαν τα σύνορα


Ο Αλέξης Τσίπρας πονηρός και σίγουρα όχι στην καλύτερη διάθεση μετά την επιτυχία της κυβέρνησης στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων καθώς όπως είπε υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ότι έπρεπε να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία : «Κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η σημερινή. Και εμείς το κάναμε, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να καλούμε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα». Φυσικά δεν φύλαξε ποτέ τα σύνορα η κυβέρνηση του Τσίπρα, ειδικά μετά το ανοίξαμε και σας περιμένουμε, αλλά επειδή είναι Τσίπρας έπρεπε να πει ψέματα αλλιώς θα πάθαινε κάτι. 

Αναφέρθηκε και στην εξαφάνιση του και έδειξε ότι δεν έχει καμία αίσθηση ευθύνης σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την χώρα: «Είναι αστείο η ΝΔ να βγάζει ανακοινώσεις και να ψάχνει να με βρει. Πρωθυπουργός δεν εν είμαι πια εγώ, αλλά δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαχειρίζεται με περίσσια αλαζονεία κρίσιμα εθνικά θέματα. Δεν θα υιοθετούσα τη λέξη «εισβολή». Όταν έχεις «εισβολή» έχεις πόλεμο και πρέπει να νικήσεις. Οι αντίπαλοι δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά η Τουρκία. Δεν θέλεις συμβούλιο; Πάρε ένα τηλέφωνο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλαζονεία. Έκανα τρία συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Όταν ήταν η οικονομική κρίση, το προσφυγικό αλλά και το ασφαλιστικό. Είναι ανεύθυνη στάση να κάνουν «πλακίτσα» και να λένε «που ήσουν την Καθαρά Δευτέρα».

Έκανε ότι ξέρει και από εξωτερική πολιτική, αλλά όπως κατάλαβαν όσοι έκαναν το λάθος να τον παρακολουθήσουν δεν είχε καταλάβει καμία ενέργεια που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την Ευρώπη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολίασε με μόλις 13 λέξεις αυτή την τηλεοπτική συνέντευξη: «Καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Τσίπρας είχε εξαφανιστεί. Γιατί δεν είχε τίποτε να πει», σχολίασε χαρακτηριστικά.


518 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο - Οι προκηρύξεις που τρέχουν για προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα

ΑΣΕΠ: 518 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο - Οι προκηρύξεις που τρέχουν για προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα


80 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ανακοινώνει την πρόσληψη 80 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης.
Δείτε εδώ την προκήρυξη
50 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών ανακοινώνει την πρόσληψη 50 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 2 μηνών.
Δείτε εδώ την προκήρυξη
ΑΣΕΠ: 220 προσλήψεις στο υπουργείο Μετανάστευσης στην υπηρεσία ασύλου 
Σε 220 νέες προσλήψεις για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Δείτε εδώ περισσότερα 
14 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Δήμο Βέροιας
Ο Δήμος Βέροιας ανακοινώνει την πρόσληψη 14 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 2 μηνών, ως ακολούθως:
2 ΔΕ Οδηγοί Γ' Κατηγορίας
12 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 02/03/2020-06/03/2020
Δείτε εδώ την προκήρυξη
15 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Δήμο Πύργου
Ο Δήμος Πύργου ανακοινώνει την πρόσληψη 15 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως 20/05/2020.
Δείτε εδώ την προκήρυξη
6 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χερόνου στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ανακοινώνει την πρόσληψη 6 ατόμων ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 μηνών.
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 26/02/2020-06/03/2020
Δείτε εδώ περισσότερα
97 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.
Το Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ. ανακοινώνει την πρόσληψη 97 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 μηνών.
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 26/02/2020-06/03/2020
8 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την πρόσληψη 8 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών, ως ακολούθως:
6 ΔΕ Υδραυλικοί
2 ΔΕ Ηλεκτρολόγοι

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 25/02/2020-05/03/2020
Δείτε εδώ την προκήρυξη
14 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης
Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης ανακοινώνει την πρόσληψη 14 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως 31/08/2020 με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης, ως ακολούθως:
1 ΠΕ Νηπιαγωγός Ειδικής Εκπαίδευσης
2 ΤΕ Βρεφονηπιοκόμοι
10 ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι
1 ΔΕ Μάγειρας

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 28/02/2020-09/03/2020
Δείτε εδώ την προκήρυξη
7 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Δήμο Καλαμαριάς
Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την πρόσληψη 7 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 2 μηνών.
Περίοδος υποβολής Αιτήσεων: 27/02/2020-09/03/2020
Δείτε εδώ την προκήρυξη
7 Mηχανοτεχνικοί με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (Κλάδος ΑΗΣ Λινοπεραμάτων)
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. για τον Κλάδο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, ανακοινώνει την πρόσληψη 7 ΔΕ Μηχανοτεχνικών ΜΕΚ (Βάρδιας) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών.
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 04/03/2020-13/03/2020
Δείτε εδώ την προκήρυξη

Πηγή : dikaiologitika.gr


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα στρατιωτικά φυλάκια των Κήπων του Έβρου



Το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού, φυλάσσοντας τα σύνορα. Νωρίτερα, επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στους Κήπους του Έβρου.

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς τόνισε: «Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με πάρα πολλή σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια».

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τα επιχειρησιακά σχέδια. Συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους στρατιώτες, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.


Μπλόκο σε 26.500 παράνομους μετανάστες στον Έβρο – 218 οι συλλήψεις

Άνοιξε την «κάνουλα» ο Ερντογάν - Βίντεο δείχνουν πρόσφυγες να περνούν ελεύθερα τα σύνορα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ελλάδα μετά την επίθεση που δέχεται από την Τουρκία η οποία σπρώχνει μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορά της.

Πάνω από 26.500 άτομα απετράπησαν από το να μπουν παράνομα στη χώρα μέσω των συνόρων του Έβρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 1.500 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 32 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα.

-Συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Καστανιές Έβρου

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Καστανιές Έβρου

Οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, μετά την επίσκεψή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρωτολογία Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αυτό που έχει συμβεί εδώ, τις τελευταίες μέρες, είναι επώδυνα προφανές σε όλους. Η Τουρκία, κατά παράβαση της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει ενθαρρύνει και έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει εάν ακολουθήσει αυτή την στρατηγική. Δεν πρόκειται πλέον για προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μία κατάφωρη απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική ατζέντα της και να στρέψει την προσοχή μακριά από την φρικτή κατάσταση στη Συρία.

Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζουν με ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Οι περισσότεροι μιλούν καλά τουρκικά. Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.

Καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την κυριαρχία της χώρας μου. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προσφέρει μία σπουδαία υπηρεσία στην Ευρώπη, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορώ να σας πω ότι η παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας εδώ -στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης- στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ελπίζω ότι αυτή η κρίση θα μας αφυπνίσει ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κυρίες και κύριοι, μαζί με τους συναδέλφους μου είδαμε από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια. Και αυτή είναι μία: Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Aν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας de facto πια την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς.

Παραβιάζει έτσι κατάφορα την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση την οποία αποδεικνύουν όλα τα τεκμήρια: Δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα.

Αγαπητοί φίλοι, το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών. Που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει. Αντιδρούμε, λοιπόν, με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω απ’ όλα ωστόσο, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με όπλα τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητα. Μόνο τις τελευταίες μέρες, οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομης εισόδου στον Έβρο και στο Αιγαίο. Προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα και πέτυχαν πολλές διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.

Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, για το έργο που επιτελούν, αλλά και τους πολίτες που συμπαρίστανται αυθόρμητα στο δύσκολο έργο τους.

Οι απειλές, λοιπόν, του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού. Στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους. Όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μια χώρα. Μάλιστα, όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση. Γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων ήδη απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη. Άλλωστε, βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος, δεν υπάρχει όμως κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα. Και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει.

Κλείνω, ευχαριστώντας και πάλι τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράστασή τους, η οποία σίγουρα θα γίνει και πιο έμπρακτη. Τονίζω ξανά, τη χαρά και την υπερηφάνεια την οποία ένιωσα δίπλα σε όσους υπηρετούν εδώ, στον ακριτικό Έβρο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά τους, εκφράζοντας το σύνολο των Ελλήνων.

Παραμένω όμως αισιόδοξος. Πρώτη η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αντιδρούν. Και δεν προκαλούν, συζητούν. Ελπίζω αυτό να συμβεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μία αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα. Οπλισμένοι με το δίκαιο και τη λογική θα πετύχουμε. Ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ».

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

«Ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο. Ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε να επισκεφτώ τα ελληνικά σύνορα, γιατί είναι σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις να μη μένουμε στις Βρυξέλλες, αλλά να βρισκόμαστε στο πεδίο και να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση του τι γίνεται και έχει γίνει τις τελευταίες εδώ στα σύνορα με την Τουρκία.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την υποστήριξή μας για ό,τι έχετε κάνει, με τις δυνάμεις ασφαλείας, με την ομάδα σας, με την Κυβέρνησή σας, τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα: Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσία μας εδώ, μαζί, στη χώρα σας σήμερα είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο: Ότι είμαστε μαζί, γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και φυσικά είναι κρίσιμο να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο.

Και εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, γιατί ξέρουμε ότι ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας και ταυτόχρονα όμως να επιδεικνύετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερθήκατε σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Πράγματι, έχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και όντως είναι πολύ σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία. Γι’ αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας αλλά περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Αναφορικά με την Συρία, είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για μία πολιτική λύση, για μια διπλωματική λύση. Γι’ αυτό, επίσης, υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για την επίτευξη περισσότερης προόδου. Είναι μία τραγωδία για πολλούς ανθρώπους. Οπότε είναι σημαντική η δέσμευσή μας για να δώσουμε περισσότερες ελπίδες και θετικές προοπτικές στο μέλλον.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να διατυπώσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα. Την Τετάρτη έχουμε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών και την Παρασκευή στην Κροατία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Αυτό σημαίνει ότι ενεργούμε, είμαστε ενωμένοι, είμαστε μαζί και τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με εσάς, με τη δική σας Κυβέρνηση, με όλους τους ευρωπαίους φορείς, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τα σύνορά μας, ότι είμαστε σε θέση να δείχνουμε την ενότητα όταν πρέπει να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Είμαστε σε θέση να δείχνουμε ότι αυτό είναι εφικτό».

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, Κυριάκο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Πράγματι, αυτές είναι εξαιρετικές περιστάσεις και μόλις επισκεφτήκαμε στην περιοχή των συνόρων και είδαμε πόσο έντονη και δύσκολη είναι η κατάσταση.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή στη συγκράτηση της κατάστασης και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους έλληνες συνοριοφύλακες και το Λιμενικό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους αστυνόμους, τους ένστολους άνδρες και γυναίκες, και την Frontex για τις άοκνες προσπάθειές τους.

Είναι σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, να σας πω ότι οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία, στο πλευρό σας. Θέλω, επίσης, να εκφράσω τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι παρασύρθηκαν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση μέσω ψεύτικων υποσχέσεων.

Ήρθαμε εδώ σήμερα για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Να δηλώσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ότι θα τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που είναι επίσης σύνορα της Ευρώπης. Έχω πλήρως δεσμευτεί ότι θα κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT). Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτης θαλασσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Δεύτερον, μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Αποτελείται από 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών.

Τρίτον, ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Μέσω αυτού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο Κυριάκος, ο Charles, ο David, ο Andre κι εγώ θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Θα παραμείνουμε συμπαγείς και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει.

Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες, ψυχραιμία και να δράσουμε βασιζόμενοι στις αξίες μας. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν ένα μέσο για την επίτευξη κάποιου στόχου. Θα είναι καλό όλοι να θυμόμαστε αμφότερα αυτά τα πράγματα τις επόμενες μέρες.

Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτούς τους καιρούς».

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τους συναδέλφους. Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί, πολιτική ηγεσία, Ευρωκοινοβούλιο, ελληνική κυβέρνηση. Αν θέλαμε να επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες και τα πράγματα συνέχισαν να εκτυλίσσονται όπως μέχρι σήμερα, πιθανότατα και αυτό θα καθίστατο μία ανώφελη ευκαιρία, διότι έχουμε ανάγκη ενός πράγματος και το βλέπουμε καθημερινά: Να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και πραγματικά είμαι πάρα πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις δεν συναισθάνονται, δεν συνειδητοποιούν.

Πριν από 1,5 χρόνο, αν είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες. Για το Ευρωκοινοβούλιο, αυτός που έρχεται στην Ελλάδα έρχεται στην Ευρώπη. Πηγαίνοντας στην Ιταλία, στη Μάλτα ή στην Ισπανία έρχεται στην Ευρώπη. Οφείλει να είναι η Ευρώπη η οποία θα πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να ανακατανείμει με ισότητα. Να εγγυηθεί το γεγονός ότι στην Ευρώπη είναι εγγυημένες οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ατόμων.

Αν όμως δεν έχουμε μία κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό, πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε όλα όσα ανέφερα και να είμαστε υπερήφανοι ηγέτες στα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μία καμπή και η σημερινή παρουσία των Προέδρων της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου θέλει να διατυπώσει ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό.

Συγχρόνως, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε “ευχαριστώ” στην Ελλάδα, στους έλληνες πολίτες, σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό – όχι απλά σήμερα- να προστατεύσουν ανθρώπους, να μην σωρεύονται δεινά και βάσανα.
Αλλά βρισκόμαστε σήμερα εδώ και για να έναν τρίτο λόγο: Να πούμε στην Τουρκία ότι εμείς θέλουμε να συζητήσουμε και ότι αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες.

Πιστεύω ότι αυτό είναι το σημάδι για το Ευρωκοινοβούλιο αυτής της επίσκεψης. Αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες και αυτή είναι η δέσμευση που οφείλουμε να αναλάβουμε, να χαράξουμε μία κοινή πολιτική. Αυτό είναι που μας ζητούν οι έλληνες πολίτες σήμερα, οι μεσογειακοί λαοί και όλοι οι λαοί της Ευρώπης σήμερα. Να αντιμετωπίσουμε μία πρόκληση που δεν θα αναλωθεί σε ένα χρονογράφημα αλλά να μετατραπεί σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Επιτρέψτε μου τώρα μία σκέψη, διότι στην Ελλάδα βρίσκονται πολλά, χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά. Και νομίζω ότι μία δέσμευση που οφείλω να αναλάβω και ομού μαζί με τους άλλους θεσμούς είναι να έχουμε μία στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε το μέλλον τους και πιστεύω ότι επ’ αυτού η δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οφείλει να είναι πολύ ισχυρότερη.

Διότι πολύ συχνά οι πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν βασίστηκαν στη γενναιοδωρία αλλά στο δικό τους συμφέρον. Πιστεύω ότι ο ευρωπαϊκός χώρος αξίζει κάτι περισσότερο και πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος να σεβαστούμε τη μεγάλη δέσμευση που οι αρχές, οι θεσμοί και οι Έλληνες υλοποιούν αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, Κυριάκο. Κυρίες και κύριοι, Ursula, Charles, David. Εκ μέρους Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ήρθαμε σήμερα εδώ πρώτον για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας στην Ελληνική Κυβέρνηση αλλά να επιδείξουμε και την κοινή ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να βρούμε μία ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση ή δυνητική κρίση

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της. Γιατί, όπως είπε η Ursula, η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το λέω αυτό και ως Πρωθυπουργός μιας χώρας που βρίσκεται στη αποκαλούμενη μεταναστευτική διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων. Συνεπώς είναι προς όφελος όλων μας τα ελληνικά σύνορα να παραμείνουν μη πορώδη και συνεπώς εκτιμούμε πάρα πολύ και για την ενημέρωση και για τις προσπάθειες της ελληνικής Αστυνομίας και των ανδρών και γυναικών, των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού και της Πυροσβεστικής που έχουν ήδη τις τελευταίες μέρες αναλάβει δράση.

Είναι μαζί μου ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος αύριο θα προεδρεύσει της έκτακτης συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών. Είναι ένα σήμα ότι ενεργούμε έγκαιρα και ότι θα στείλουμε τα σωστά μηνύματα, μηνύματα υποστήριξης, με τις ομάδες ταχείες παρέμβασης μπορούν να αναπτυχθούν, με τη συνεισφορά της Frontex και της EASO. Καθώς επίσης και την οικονομική βοήθεια όπως είπε η Ursula είναι ήδη διαθέσιμη.

Ταυτόχρονα, θα στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζονται και στις δύο πλευρές. Θα αναζητήσουμε μία πολιτική και διπλωματική λύση η οποία θα αποκλιμακώσει την κατάσταση που επικρατεί εδώ στις Καστανιές και είδαμε πριν λίγες ώρες.

Η υποστήριξή μας, σε ό,τι αφορά την Προεδρία της ΕΕ, θα είναι να είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα σε όλα τα επίπεδα και να αποτρέψουμε την επανάληψη του 2015 και 2016.

Έχω πει πολλές φορές ότι κανένα άλλο φαινόμενο δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη και στα κράτη-μέλη της όπως η μεταναστευτική κρίση την οποία αντιμετωπίσαμε τα τέσσερα ή πέντε τελευταία χρόνια. Συνεπώς, θα πρέπει να αντλήσουμε τα διδάγματα από αυτή την εμπειρία, να μείνουμε μαζί, να κρατήσουμε τη γραμμή μας και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης των οποίων μόλις γίναμε μάρτυρες».

Δευτερολογία Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θα ήθελα, κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω όλους που βρίσκεστε εδώ. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την έκφραση αλληλεγγύης από όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, προς τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική αστυνομία, για τη δουλειά που κάνουν στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης.

Όπως είπες Andrej, η Κυβέρνηση αυτή ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων. Και στέλνουμε ένα πάρα πολύ σαφές μήνυμα: Ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία, ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Είναι τα πραγματικά θύματα τέτοιων πολιτικών και αυτή είναι μια προσέγγιση η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή. Αν η Ευρώπη θέλει να προστατέψει τους πολίτες της πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορά της. Και αυτό κάνουμε εμείς, η Ιταλία, η Ισπανία, άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνάμα όμως, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Σκοπός της δημιουργίας της Frontex ήταν ακριβώς να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων. Άρα, κάθε βοήθεια που μπορεί να μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευπρόσδεκτη, γιατί όπως είδατε πρόκειται για δύσκολο έργο.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας και να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση στο μέγιστο βαθμό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε έναν οριστικό συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. Πρόκειται για θέμα το οποίο μας ενοχλεί επί πολλά χρόνια.

Αν θέλω να μιλήσω λίγο τολμηρά και χωρίς ενδοιασμούς: Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση. Ήρθε ο καιρός να το κάνουμε τώρα.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε αποτελεσματικά το βάρος αυτού του σύνθετου προβλήματος. Χρειαζόμαστε διάφορους τύπους πολιτικών. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να έχουμε τόσους “τζαμπατζήδες” μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μετακυλύουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση όπου βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος.

Ξέρω ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιδέες που προετοιμάζει η Επιτροπή και προσβλέπουμε στο να συνεισφέρουμε ώστε επιτέλους να επιτευχθεί λύση σε αυτό το πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους που βρίσκεστε εδώ. Είναι στιγμές που δοκιμάζουν τη χώρα μας. Πολλοί άνθρωποι είναι ξάγρυπνοι τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες για να κάνουν τη δουλειά τους. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά, μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορα και ειλικρινά ελπίζω ότι τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη έχει πραγματοποιηθεί αλλά ανεπιτυχώς, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μία νέα προσέγγιση.

Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στους ανθρώπους που πολλές φορές νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την προώθηση άλλων φιλοδοξιών.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ. Σημαίνει πάρα πολλά για την Κυβέρνηση, αλλά κυρίως σημαίνει πάρα πολλά στον λαό, στους ανθρώπους που ζουν εδώ σε αυτή την γωνιά της Ελλάδας, στον Έβρο. Σημαίνει πολλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεστε εδώ».