Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 η ξεφτίλα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Αλέξη Τσίπρα

 


Το δημοψήφισμα της γελοίας κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα για το νέο μνημόνιο το 2015, που το «ΟΧΙ» μετατράπηκε σε «ΝΑΙ» επειδή η κυβέρνηση ήταν ένα ανίκανο τσίρκο που ξεφτίλισε την χώρα διεθνώς.

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου το 2015 με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και του κλόουν του τσίρκου Αλέξη Τσίπρα, οι πολίτες ψηφίζουν «ΟΧΙ».

Λίγα 24ωρα μετά ο φαιδρός τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετατρέπει μέσα σε λίγες ώρες το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το νέο πακέτο διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου 2020. 

Το «ΟΧΙ» συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων, έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». 

Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%. 

Ο τότε γελοίος και φαιδρός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες και μετατρέπει σε λίγες ώρες το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ», υπογράφοντας τελικά το τρίτο μνημόνιο, το οποίο συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για τους πολίτες.




Τροπολογία του ΕΛΚ για άμεση απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη - Απομακρύνεται η Ε.Ε. απο την Αλβανία

 


Τροπολογία για την «άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη» και για την «προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», καταθέτει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (11/7/2023).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΕΛΚ αναφέρει, «με την απόλυτη στήριξη των ευρωβουλευτών της ΝΔ και τη συνδρομή του προέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και του συντονιστή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Μάικλ Γκάλερ, υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση του (ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ) Μανώλη Κεφαλογιάννη για την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και την προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας».

Με την τροπολογία, εκφράζεται «η βαθιά ανησυχία» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος». Επίσης, στην τροπολογία τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα «συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια «τόσο της επίσκεψης του Μανώλη Κεφαλογιάννη στον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στις φυλακές των Τιράνων όσο και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη συνάντησή του (του κ. Κεφαλογιάννη) με την πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, για την άμεση αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και την ανάληψη των δημαρχιακών του καθηκόντων», όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 177 ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη.



Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ - Αποχώρηση που μόνο καλό δεν κάνει στον Ανδρουλάκη

 


Μια αποχώρηση που θα στοιχίσει πολύ στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε την παραίτηση του από όλα τα όργανα του Κινήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του

«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη».



Επίθεση από μαχητή της Χαμάς στο Τέλ Αβίβ αντίποινα από Ισραηλινούς

 


Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με όχημα και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ήταν μια ένδειξη ότι “οι κατοχικές δυνάμεις θα πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα στη Τζενίν”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης.



Η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε ότι ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, μέλος της Χαμάς, ήταν ο δράστης της επίθεσης, τονίζοντας ότι αυτή έγινε ως μια «πρώτη απάντηση» στη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Ήταν μια ένδειξη ότι «οι κατοχικές δυνάμεις θα πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα στη Τζενίν», δήλωσε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση», αναφέροντας ότι ο ύποπτος «εξουδετερώθηκε» από πολίτη που έσπευσε να βοηθήσει. Γιατρός που τον εξέτασε, δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοσταθμό Kan πως σκοτώθηκε από σφαίρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρεις εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας ασθενοφόρων δήλωσε πως μερικοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από μαχαίρι.

Ο οδηγός έριξε το όχημά του πάνω σε πλήθος, αφού είχε προηγουμένως εξαπολύσει επίθεση με μαχαίρι. 

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ εξήρε την επίθεση, λέγοντας ότι «η ηρωική επίθεση στο Τελ Αβίβ είναι η πρώτη απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής εναντίον του λαού μας στην Τζενίν.

Η κατοχή θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά της κατά της Τζενίν. Επαινούμε τους ήρωες του λαού μας και τους μαχητές στην Τζενίν».





ΚΤΗΝΟΣ/Η στην Κρήτη είχε δέσει γεννητικά όργανα σκύλου με tie wrap


 

Οι κτηνωδίες σε ζώα, από άθλια αποβράσματα της κοινωνίας και επικίνδυνους κακοποιούς, συνεχίζονται παρά την αυστηρότητα του νόμου, που εκτός από βαριά πρόστιμα οδηγεί πλέον και στην φυλακή.

Η δημοσίευση ενός κτηνιάτρου στην Κρήτη με ένα κακοποιημένο αδέσποτο σκυλί εξοργίζει για το κάθαρμα η τα καθάρματα που το έκαναν,  και κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ο γιατρός ανάρτησε σκληρές εικόνες και βίντεο από το σκυλί το οποίο είχε κακοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη του πριν το αφήσει ελεύθερο, με τον κ. Μπαντουβά να αναφέρει ότι έβγαλε ένα τάι ραπ από τα γεννητικά όργανα του ζώου.

Η ανάρτηση του κτηνιάτρου στο Facebook για το σκυλί

«Πάνω που λες τα 'χω δει όλα σε αυτή τη δουλειά έρχονται και καλύτερα ακόμα. Το πρωί μου προσκόμισαν σκυλάκι το οποίο βρήκαν αδέσποτο με υποψία δηλητηρίασης. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης συνειδητοποίησα ότι το σκυλί έφερε ένα tie wrap ξεχασμένο από παλιά το πιθανότερο και διαπυημένο φυσικά. Διότι κάποιος σκέφτηκε "εγώ μπρε θα τον εμουνουχίσω τον κούλουκα απού κατέχω". Δυστυχώς, δεν έχει αριθμό μικροτσίπ, έχω όμως φωτογραφίες τις οποίες και δημοσιεύω. Επαφίεμαι στο φιλότιμο του καθενός για να σταματήσει αυτή η ακραία κακοποίηση. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τον πόνο που τράβηξε το δύστυχο».

Andreas Bandouvas
τη Δευτέρα

Πάνω που λες τα χω δει όλα σε αυτή τη δουλειά έρχονται και καλύτερα ακόμα. Το πρωί μου προσκόμισαν σκυλάκι το οποίο βρήκαν αδέσποτο με υποψία δηλητηριάσης.
Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης συνειδητοποίησα ότι το σκυλί έφερε ένα tire up ξεχασμένο από παλιά το πιθανότερο και διαπυημένο φυσικά.
Διότι κάποιος σκέφτηκε"εγώ μπρε θα τον εμουνουχισω τον κούλουκα απού κατέχω"
Δυστυχώς δεν έχει αριθμό μικροτσίπ έχω όμως φωτογραφίες τις οποίες και δημοσιεύω. Επαφίεμαι στο φιλότιμο του καθενός για να



Μαύρος (MRB): Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πιο μορφωμένος από τον Τσίπρα

 


Δύο είναι οι παρατηρήσεις μας

1. Ποιος Τσίπρας μορφωμένος; Πέρασε και δεν ακούμπησε από την μόρφωση!!

2. Που να τον βρεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον μορφωμένο που ψάχνεις; Στην Αχτσιόγλου που δεν γνωρίζει οικονομικά; Που δεν ξέρει την διαφορά των φορολογικών εσόδων με τους φόρους. Στον Τσακαλώτο που δεν ξέρει τι του γίνεται και μπερδεύει το κόστος δανεισμού, με τα spreads;

Και στη τελική δεν φτάνει μόνο η μόρφωση για να στηρίξεις ένα κόμμα, αλλά να ξέρεις και τι κάνεις.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Οpen, και για το πώς οδηγήθηκε στο ναυάγιο των εκλογών, ο κ. Μαύρος είπε μέσα σε άλλα για το πώς πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος :  «Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο...».

«Μόνο ο Παύλος Πολάκης» παρενέβη, αστειευόμενος, ο Δημήτρης Καμπουράκης.

«Μήπως... φωτογραφίζει τον κ. Σπίρτζη;» είπε ο παρευρισκόμενος στο πάνελ δικηγόρος Θ. Μαντάς, με τον κ. Σπίρτζη καθισμένο δίπλα του.

«Όχι, όχι, δεν εννοώ τον κ. Σπίρτζη», είπε ο κ. Μαύρος και τόνισε ξανά με νόημα: «Θα πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο κι ο κ. Τσίπρας».

Με λίγα λόγια τσίρκο ήταν, τσίρκο θα μείνει, απλά θα αλλάξουν οι κλόουν.



Χιλιάδες πετούν στον ίδιο ουρανό. Με τα φτερά σου κανείς.

 


Η Πολεμική Αεροπορία ανήρτησε ένα εντυπωσιακό βίντεο, μέσω του οποίου καλεί τους νέους να γίνουν «Ίκαροι».

«O μελλοντικός εαυτός σου περιμένει. Τόλμησε να κάνεις το βήμα. Χιλιάδες πετούν στον ίδιο ουρανό. Με τα φτερά σου κανείς. Γιατί είναι αλλιώς να είσαι ΙΚΑΡΟΣ», είναι το χαρακτηριστικό σλόγκαν του βίντεο.

Στο συγκινητικό μα και εντυπωσιακό βίντεο εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, μαχητικά αεροσκάφη F-16, Rafale, καθώς και υπερσύγχρονοι προσομοιωτές της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δείτε το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας:





Οδεύει σε διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιώργος Τσίπρας: Yπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης


 

Σε μία δήλωση που πρόκειται να συζητηθεί προχώρησε ο Γιώργος Τσίπρας αναφορικά με την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο εξάδελφος Τσίπρας ρωτήθηκε εάν φοβάται τη διάσπαση του κόμματος και απάντησε: «Είναι δευτερεύων κίνδυνος σε σχέση με τον κίνδυνο να μην αποκτήσουμε άμεσα πολιτική γραμμή, κατεύθυνση κα ηγεσία, τέτοια που να οδηγήσει σε ανάταξη του κόμματος». «Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ. της διάσπασης) αντικειμενικά υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διατηρηθούμε ενιαίοι». 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας κάτι νέο, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Νομίζω ότι είχε δεκαπλάσιες δυνατότητες και όπλα να κάνει αυτό το πράγμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή να γίνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι άλλο και αυτό δεν έγινε. Εννοώ ότι δεν έγινε σε πολύ καλύτερους όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχει τέτοιο μέγεθος ο Αλέξης Τσίπρας, που νομίζω θα αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει», κατέληξε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.






Ο Βελόπουλος κοντράρει στα ίσια την ακροδεξιά ζητάει εξεταστικές μέχρι και για τα εμβόλια

 


Γελάει ο κόσμος, και παράλληλα θλίβεται, που πληρώνει τους ότι να΄ναι μέσα στην βουλή, που δεν προσφέρουν τίποτα στην χώρα και στους Έλληνες, παρά μόνο γέλιο και οργή για την ύπαρξη τους στην πολιτική.

Τα τέσσερα χρόνια που έχουμε μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα παρατράγουδα της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, των Σπαρτιατών, της Πλεύσης Ελευθερίας και το διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανησυχεί για τα νέα κόμματα που εκπροσωπούν την ακροδεξιά και τους ψεκασμένους, και τα δίνει όλα για να ξεχωρίσει και να φανεί περισσότερο.

Το ζητούμενο για τον γραφικό ταχυδρόμο του Ιησού που δήθεν με μία αλοιφή του θα νικούσε τον κορονοιό, είναι να ξεπεράσει σε φαιδρότητα και γραφικότητα τον Βασίλη Στίγκα και τον Δημήτρη Νατσιό, διεκδικώντας τον πατριωτικό χώρο. 

Για να δείξει ότι είναι γραφικότερος όλων, άρα και εκφραστής των ψεκασμένων και των ακροδεξιών, αμέσως κατέθεσε προτάσεις για πέντε εξεταστικές επιτροπές, για το πρώτο εξάμηνο του ‘15, τις τραγωδίες στο Μάτι και τα Τέμπη, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα εμβόλια που από την αρχή ήταν εναντίον και προσπαθούσε να εξαπατήσει τον κόσμο για να "γιατρευτεί" δήθεν με τις αλοιφές του.

Ο Βελόπουλος ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι ο πατριωτικός χώρος και προσέθεσε: “Η κίνηση από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νίκης και των Σπαρτιατών. Τώρα να δούμε οι πατριώτες αν θα συνυπογράψουν ή δεν θα τους αφήσει το Μέγαρο Μαξίμου... Το μόνο πατριωτικό λαϊκό κόμμα της Βουλής απέδειξε ποιο είναι".




Έχουμε να ακούσουμε! Νατσιός: Πρότεινε να διδάσκεται «αγωγή της αγνότητας» στα σχολεία

 


Πληρώνουμε αχρείαστα για την κοινωνία και την χώρα πολιτικά στελέχη παρακμιακών κομμάτων.

Τι είπε, όμως, ο κ. Νατσιός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη; Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα της έκτρωσης δεν εδράζεται σε καμία ιατρική και νομική λογική. Ως δημοκρατικό, πατριωτικό κίνημα Νίκη πιστεύουμε πως κανένας απολύτως δεν έχει δικαίωμα προκλήσεως βλάβης στο έμβρυο. Εξ άκρας συλλήψεως υπάρχει άνθρωπος, υπάρχει το δικαίωμα του ανθρώπου, του αγέννητου παιδιού, αυτή είναι η άποψή μας».

Παράλληλα, πρότεινε να εισαχθεί στη διδασκαλία των παιδιών, από το Δημοτικό κιόλας, η «αγωγή της αγνότητας», μέσα από την οποία θα εκθειάζεται, όπως υπογράμμισε, ο θεσμός της οικογένειας. 

«Η αγνότητα τι σχέση έχει με την οικογένεια; Μπορεί οικογενειάρχες άνθρωποι να είναι ταυτόχρονα υπερδραστήριοι σεξουαλικά» παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι, ωστόσο ο κ. Νατσιός επέμεινε: «Για το Δημοτικό μιλάω... Να διδάσκουμε την αρετή της αγνότητας, πειράζει; Είναι κακό;».

Μάλιστα, συνέχισε την σκέψη του, ζητώντας, μεταξύ άλλων, «να διδάσκουμε κείμενα από τους μεγάλους της λογοτεχνίας μας... Είναι κείμενα αγνότητας, γλυκαίνουν την ψυχή των παιδιών... Να δείξουμε στα παιδιά και κάτι άλλο, μια αγωγή της προσοχής, να προβάλλουμε τον ιερό θεσμό της οικογένειας».




Τραγικός θάνατος για 14χρονο - Τον καταπλάκωσαν παλέτες που μετέφερε ο πατέρας του

 


Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 14χρονο αγόρι στην Τουρκία όταν καταπλακώθηκε από παλέτες που μετέφερε με κλαρκ ο πατέρας του.

Το δυστύχημα με θύμα τον νεαρό Αχμέτ Ατάς που σημειώθηκε σε επαρχία του Ερζερούμ καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ο 51χρονος πατέρας του Αχμέτ, Αλεαντίν Ατάς, μεταφέρει με το κλαρκ τις παλέτες με το νεαρό αγόρι να είναι μπροστά του και να δίνει οδηγίες. Κάποια στιγμή όμως και ενώ το κλάρκ κάνει μια δεξία στροφή, το βαρύ φορτίο αρχίζει να πέφτει με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τον 14χρονο που τραυματίστηκε θανάσιμα.

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και διασώστες οι οποίοι, όμως, δεν κατάφεραν να σώσουν τον 14χρονο.



Ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας

 



Τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι η νέα Γραμμή Μεταφοράς αυξάνει σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, αναβαθμίζοντας αντίστοιχα τις δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο.

  • Η διακίνηση ενέργειας μέσω της νέας Γραμμής υπερυψηλής τάσης 400 kV ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, κατόπιν συνεργασίας των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.
  • Στο επόμενο διάστημα, μόνιμη ομάδα εργασίας που στελεχώνεται από όλους τους Διαχειριστές της περιφέρειας, θα προσδιορίζει τις νέες, σταδιακά αυξανόμενες, διαθέσιμες ποσότητες μεταφορικής ικανότητας στο σύνορο Ελλάδας-Βουλγαρίας και από το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου η νέα Γραμμή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στο διασυνοριακό εμπόριο.
  • Το συνολικό μήκος της διεθνούς διασύνδεσης που ξεκινά από το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Ροδόπη και καταλήγει στον Υποσταθμό Maritsa East στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 151 χλμ., εκ των οποίων τα 29 χλμ. εκτείνονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το εγχώριο τμήμα της οποίας κόστισε 11,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ευρωπαίων Διαχειριστών ENTSO-E καθώς και στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Επεκτείνεται η ρύθμιση για πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα

 


Επέκταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, του μέτρου για το μέγιστο ποσοστό περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών, ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το μέτρο προβλέπει ότι το ποσοστό κέρδους στους παραπάνω τομείς, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις τιμών, προκύπτουν από τις αυξήσεις σε όλη την αλυσίδα (κόστος παραγωγής, κόστος μεταφορών, λειτουργικά κόστη κλπ) κι όχι από αύξηση στο ποσοστό κέρδους.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η σπέκουλα της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση ευνοεί την κερδοσκοπία», όταν έχει θεσπιστεί πλαφόν στο ποσοστό κέρδους κι όταν η κυβέρνηση έχει παρέμβει ώστε τα υπερέσοδα στον τομέα της ενέργειας, να επιστρέψουν με τη μορφή επιδοτήσεων στους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς.




Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο

 



Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σημειώθηκε τον Ιούνιο, για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στη χώρα μας υποχώρησε στο 2.7% από 4.1% τον προηγούμενο μήνα, σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που κυμαίνεται στο 5.5%, από 6.1% τον Μάιο. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τη Γερμανία στο 6.8%, τη Γαλλία στο 5.3%, την Ιταλία στο 6.7% και την Ολλανδία στο 6.4%.

  • Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, ωστόσο, ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις και αποτελούν τον κυριότερο πληθωριστικό παράγοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωσηστην ευρωζώνη, καθώς από 15.5% τον Μάρτιο, ο δείκτης των τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 13.5% τον Απρίλιο, στο 12.5% τον Μάιο και στο 11.7% τον Ιούνιο.
  • Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα τον Μάιο (11.6%) ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για τον ίδιο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, συνεχίζεται η καθοδική τάση των τελευταίων μηνών. Στα στοιχεία της Eurostat καταγράφεται περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στην ενέργεια, σε αρνητικό πλέον επίπεδο, στο -5.6% τον Ιούνιο από -1.8% τον Μάιο.

Όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, η απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα-τα οποία είναι χρήσιμα και προφανώς δίνουν μία ανάσα στα νοικοκυριά-, αλλά η αυτή καθ’ αυτή συμπίεση των τιμών και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και από μόνιμες μειώσεις στη φορολογία που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα.




Προγραμματισμός για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος

 



Από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημά της, είναι η υλοποίηση του προγράμματος που εγκρίθηκε από τους πολίτες. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, “θα ήθελα να ονομάσουμε τη δεύτερη θητεία μας, «θητεία της αποτελεσματικότητας», αλλά και «των μεγάλων αλμάτων» που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της”. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός:

  • Ξεκίνησε από την Παρασκευή στο Υπουργείο Οικονομικών, συσκέψεις για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των στόχων.
  • Συνεχίζοντας, την Κυριακή είχε διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το πρώτο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο, θα αποτυπώνει τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μία από αυτές είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, στο οποίο οι δύο εταιρείες αυτές είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.