Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Το πιό κακόγουστο "Χριστουγεννιάτικο" δέντρο αριστερής προέλευσης στήθηκε στα Ιωάννινα



Είναι τραγικό και μόνο που το βλέπεις, και μόνο κάποιος που μισεί τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να το στήσει.

Ο Δήμος προσπάθησε να δικαιολογήσει το έκτρωμα λέγοντας ότι επέλεξαν να ξεφύγουν από τον κλασσικό στολισμό επιλέγοντας ένα δέντρο εμπνευσμένο από τον πύργο του Τάτλιν που είναι ένα αριστερό έκτρωμα που προσβάλει τελικά τα Χριστούγεννα.


Πρόκειται για έναν πύργο που σχεδιάστηκε από τον Ρώσο αρχιτέκτονα και ζωγράφο Vladimir Tatlin, για να αναγερθεί  τα πρώτα χρόνια της ρωσικής επανάστασης στην Πετρούπολη ως μνημείο και επιτελικό κτίριο της Γ΄Διεθνούς. 




Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών Σ.Α. καταδίκασε την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ



Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν απομονωμένες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή ύστερα από αίτημα οκτώ χωρών-μελών, για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Πριν ένα ακριβώς χρόνο, με την αποχή των ΗΠΑ, το Σ.Α. είχε υιοθετήσει ψήφισμα στο οποίο υπογράμμισε ότι «δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στις γραμμές τις 4ης Ιουνίου 1967, συμπεριλαμβανομένων και σε σχέση με την Ιερουσαλήμ, εκτός αυτών που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων». 

Πέραν της καταδίκης της απόφασης του προέδρου Τραμπ, από όλους τους ομιλητές, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στο Συμβούλιο Ασφαλείας τεσσάρων χωρών μελών της Ε.Ε. (Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία) μαζί με τη Γερμανία, με κοινή δήλωση που διαβάστηκε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και να μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί από το Τελ Αβίβ. 

«Δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Σ.Α. και είναι μη υποβοηθητική για τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή». 
Τονίζουν ότι το καθεστώς της πόλης πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που θα οδηγήσουν σε ένα τελικό καθεστώς. 

«Αποτελεί σταθερή θέση των μελών της Ε.Ε. ότι εντός αυτού του πλαισίου, η Ιερουσαλήμ θα πρέπει τελικά να είναι η πρωτεύουσα και του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού κράτους. Μέχρι τότε δεν αναγνωρίζουμε κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ». 

Παραθέτουν σειρά ψηφισμάτων του Σ.Α., αλλά και το διεθνές δίκαιο, βάσει των οποίων η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί τμήμα των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών και ότι μία συμφωνία για τα σύνορα των δύο κρατών θα πρέπει να βασίζεται στις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967 με όποιες ισοδύναμες ανταλλαγές εδαφών συμφωνηθούν μεταξύ των πλευρών 
«Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές των συνόρων προ του 1967, συμπεριλαμβανομένων και σε σχέση με την Ιερουσαλήμ, πλην όσων συμφωνηθούν από τα μέρη», αναφέρει η κοινή δήλωση. 

Αφού καλούν όλους να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση ηρεμίας και σημειώνουν τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ να υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών αν συμφωνηθεί από τα δύο μέρη, προτρέπουν την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει τώρα λεπτομερείς προτάσεις για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή διευθέτηση. 

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε όλες τις αξιόπιστες προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, βάσει διεθνώς συμφωνημένων παραμέτρων, οδηγώντας σε μια λύση δύο κρατών», καταλήγει η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων. 

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη, γιατί με τις άδικες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μάλλον προκαλούν ζημιά παρά προωθούν τις προοπτικές για ειρήνη, 

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ ούτε πρέπει ποτέ να εκφοβισθεί σε συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε συλλογή χωρών που έχουν αποδείξει την αδιαφορία τους για την ασφάλεια του Ισραήλ", είπε η κ. Χέιλι. 

Επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ στην ειρηνευτική διαδικασία και διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για τα σύνορα ή τα όρια της Ιερουσαλήμ, ούτε υποστηρίζουν οποιεσδήποτε αλλαγές στις διευθετήσεις των ιερών τόπων». 

«Οι ενέργειές μας έχουν πρόθεση να βοηθήσουν στην προώθηση της υπόθεσης της ειρήνης. Πιστεύουμε ότι ίσως είμαστε πιο κοντά στο στόχο από ποτέ», πρόσθεσε. 

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Μεσανατολικό, Νικολάι Μλαντένοφ προειδοποίησε για τον φοβερό κίνδυνο να δούμε αλυσιδωτές μονομερείς αντιδράσεις μετά από αυτό, οι οποίες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την επίτευξη του κοινού στόχου για ειρήνευση. 

Ο Ισραηλινός μόνιμος αντιπρόσωπος κάλεσε όλα τα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ ο αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής αρχής τόνισε πως δεν μπορεί ένα από τα μέρη να συνεχίσει να μονοπωλεί την ειρηνευτική διαδικασία, ειδικά δε όταν ενεργεί μεροληπτικά υπέρ της αρχής της κατοχής, εις βάρος του νόμου και των δικαιωμάτων των κατοίκων που βρίσκονται κάτω από κατοχή. 


Πηγή


Ντόρα Μπακογιάννη : Η οικονομία αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την χαμηλή ανάπτυξη




Τα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το γ’ τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία (+0,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και +1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016) υπολείπονται των επιδόσεων άλλων χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στην ουσία η οικονομία αδυνατεί να επωφεληθεί από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Ακόμη και η προβλεπόμενη, αν και σημαντικά αναθεωρημένη προς τα κάτω, εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη του Α.Ε.Π. κατά 1,6% το 2017 δείχνει πλέον φιλόδοξη. 

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό της επίτευξης ενός αχρείαστου θηριώδους υπερ-πλεονάσματος που αντιστρατεύεται κάθε οικονομική λογική. Οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα και περιορίζουν τη ζήτηση. Οι δημόσιες - εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες - επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες. Η οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από την αποεπένδυση. Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, με βασικούς της άξονες τον περιορισμό των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή.


Πρώην αστυνομικός συνελήφθη και κατηγορείται για παιδική πορνογραφία στη Λάρισα



Για παιδική πορνογραφία συνελήφθη χθες το πρωί ένας συνταξιούχος αστυνομικός, από πρώην συναδέλφους του της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Ένας πρώην σήμερα αστυνομικός, που σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν σε βάρος του, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κατάσταση ανήλικης και δίνοντάς της χρήματα πέτυχε να έχει μαζί της ερωτικές επαφές. Το ίδιο πέτυχε και με την αδελφή της ανήλικης, μόνο που εκείνης δεν της έδινε χρήματα αλλά… χώρο για να ικανοποιεί με εχεμύθεια, κάνοντας τα «στραβά μάτια» δηλαδή, άλλες επιθυμίες του μικρού κοριτσιού.

Όλα αυτά – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες – συνέβαιναν πριν χρόνια ενόσω δηλαδή ο αστυνομικός υπηρετούσε στην Ασφάλεια Λάρισας κα μάλλον δεν είχε φαντασθεί πως θα ερχόταν η ώρα που θα συλλαμβανόταν από συναδέλφους του.

Αστυνομικοί λοιπόν της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, τον τελευταίο καιρό, ερευνούσαν καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο 60χρονος σήμερα συνταξιούχος αστυνομικός, πριν χρόνια, είχε ερωτικές επαφές με ανήλικα κορίτσια που δύο εξ αυτών ήταν αδελφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικες αδελφές ήταν 15 και 17 ετών ενώ ο πρώην αστυνομικός φρόντιζε να φωτογραφίζει τις ερωτικές του πράξεις με τις ανήλικες.

Νωρίς χθες το πρωί, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, στο πλαίσιο της έρευνας έκαναν έφοδο στο σπίτι του 60χρονου στη Λάρισα, συλλαμβάνοντας τον ίδιο και κατάσχοντας φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κάρτες μνήμες.

Στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο συλληφθείς διατηρούσε φωτογραφίες από τις ερωτικές του πράξεις με τις ανήλικες με αποτέλεσμα να συλληφθεί, μεταξύ άλλων, για κατοχή πορνογραφικού υλικού.

Στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να εξετασθεί επίσης και η ηλικία άλλου, τρίτου κοριτσιού, φωτογραφίες του οποίου βρέθηκαν στο ίδιο υλικό. Να σημειωθεί πως από την ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκε και ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή, προκειμένου να ερευνηθεί το περιεχόμενό του.

Ο 60χρονος οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον Ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί.




Βαγγέλης Κακάρας
Εφημερίδα Ελευθερία 



Λέσβος: Ζητούν από τους σεισμοπαθείς να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ακόμα και για τα γκρεμισμένα!


Να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για τα «κόκκινα» και τα «κίτρινα» σπίτια τους καλούνται οι σεισμοπαθείς της Λέσβου. Θα γίνει συμψηφισμός με επόμενες οφειλές, υπόσχονται οι αρμόδιοι.

Λήγει την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου η περίοδος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε υπαχθεί η Λέσβος αμέσως μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Δεδομένου τούτου οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό σε όλους όσοι έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι σεισμοπαθείς είναι ότι πρέπει και εκείνοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2017.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, λίγες μέρες μετά το σεισμό στην Κω, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει τους σεισμόπληκτους της Λέσβου και της Κω για τα έτη 2017 και 2018 από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό βέβαια αφορούσε όσους είχαν υποστεί ζημιά από το σεισμούς.

Στις 5 Σεπτεμβρίου είχε γίνει γνωστό από τον συντονιστή για τα θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα ότι «από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γίνεται η σχετική προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να δέχεται τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ βάσει των δικαιολογητικών (που και αυτά θα καθοριστούν με σχετική εγκύκλιο) που θα προσκομίζουν στη ΔΟΥ Λέσβου οι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτιρίων».

Δόσεις ΕΝΦΙΑ από τους σεισμοπαθείς για τα κόκκινα και τα κίτρινα σπίτια τους!

Ο χρόνος όμως πέρασε, οι ρυθμίσεις αυτές δεν πέρασαν μέσα στο σύστημα taxis και μόλις χθες όπως μετέδωσε ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, οι σεισμόπληκτοι συνειδητοποίησαν ότι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και για τα «κόκκινα» και τα «κίτρινα» σπίτια τους. Δηλαδή και για αυτά που έχουν πέσει ή είναι ακατοίκητα λόγω ζημιών.

Απαντώντας στους κατοίκους της Βρίσας σε τοπική ιστοσελίδα, ο κύριος Βασίλης Τεντόμας επανήλθε επισημαίνοντας ότι «η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ «κόκκινων» και «κίτρινων» κτισμάτων για το 2017 και το 2018 θεωρείται δεδομένη. Απλά θα πληρωθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ όπως υπάρχει στο σύστημα προ σεισμού και θα γίνει μετά συμψηφισμός με επόμενες οφειλές. Επίσης, εξυπακούεται ότι τα «κόκκινα» θα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ ως προς το κτίριο και για τα επόμενα χρόνια, όσο αυτό δεν θα έχει ανεγερθεί. Τώρα οι φορολογούμενοι, εφόσον δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου θα πρέπει να τις πληρώσουν μαζεμένες μέχρι τέλος Νοεμβρίου και μετά τη 4η δόση τέλος Δεκεμβρίου και τη 5η τέλος Ιανουαρίου. Εκτός αν μέχρι τότε έχει ανοίξει το σύστημα του taxis και έχει γίνει ο συμψηφισμός».

Ανάστατοι οι σεισμοπαθείς

Ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουγκούλιος, μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, επισήμανε ότι «οι Βρισαγώτες είναι ανάστατοι με αυτή την εξέλιξη. Μας είχαν καθησυχάσει ότι το σύστημα θα ενημερωθεί και οι πληγέντες θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος σήμερα έχει περισσευούμενα χρήματα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και να περιμένει το δημόσιο να του τα επιστρέψει; Ο σύλλογος τη Δευτέρα θα απευθυνθεί στο συνήγορο του πολίτη γιατί πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε όσα δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι».

Σημειώνεται εδώ ότι από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε υποβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Λέσβου και πέραν του εξαμήνου, κάτι που ως αναμενόταν απερρίφθη από το αρμόδιο υπουργείο, αφού δε συνηθίζεται παράταση σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
newsit.gr


Ο ταχυδρόμος δεν έφερε ποτέ τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ



Ραβασάκια μας έταξαν, αλλά ραβασάκια δεν είδαμε. Εξαγγελίες ήθελαν τα πρόστιμα να φθάνουν με «ντελίβερι» στο σπίτι των παραβατών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια και οι παραβάτες ακόμα περιμένουν τον... ταχυδρόμο. Το ιδιοφυές επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δύο χρόνια νωρίτερα εκατοντάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. είχαν οδηγηθεί στα ΚΤΕΟ προκειμένου να αποφύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα. Στη συνέχεια δόθηκαν πρόσθετα κίνητρα στους ασυνεπείς, με τη μορφή εκπτώσεων των προστίμων. Οι ουρές έξω από τα ΚΤΕΟ κυρίως της πρωτεύουσας αποτέλεσαν μια πραγματικότητα στα τέλη του 2015. Ωστόσο, ο φόβος της επιβολής του προστίμου, από ό,τι φαίνεται, οδήγησε, τελικώς, μόλις 200.000 πρόσθετα οχήματα στα ΚΤΕΟ. Δύο χρόνια αργότερα, εκείνοι που δεν πέρασαν τότε από ΚΤΕΟ φαίνεται ότι δικαιώνονται.

Προϋπόθεση για τον εντοπισμό των παραβατών ήταν η διασύνδεση της βάσης δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών με την αντίστοιχη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει στην κατοχή του τα ακριβή στοιχεία ιδιοκτησίας και καταβολής ή μη τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι πληροφορίες ήθελαν τη διασταύρωση των δύο καταλόγων των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών (διαθέτει τα ελεγμένα από ΚΤΕΟ) να ολοκληρώνεται από μέρα σε μέρα, εκείνη η μέρα δεν ήρθε ποτέ.

Μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην υποστελέχωση, πλέον, των υπηρεσιών Μεταφορών της περιφέρειας. Μέχρι πρότινος η βάση δεδομένων του υπουργείου Υποδομών περιελάμβανε μόνο τα οχήματα που είχαν περάσει από ιδιωτικά ΚΤΕΟ και όχι εκείνα που είχαν ελεγχθεί από τα δημόσια. Το πρόβλημα, διαμήνυαν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, θα αντιμετωπιζόταν, αν και με καθυστέρηση, και οι κατάλογοι των παραβατών έπρεπε να είναι έτοιμοι εδώ και ένα χρόνο.

Δύο χρόνια αργότερα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών για τις μεταφορές, το οποίο έχει παρουσιαστεί αλλά δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο προς τη Βουλή, διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη διεξαγωγή της διασταύρωσης των στοιχείων των βάσεων δεδομένων των δύο υπουργείων. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το χρονοδιάγραμμα θέλει τη διασταύρωση να ολοκληρώνεται έξι μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα απολύτως καμία διασταύρωση. Οι δηλώσεις προ διετίας περί ολοκλήρωσης της διασταύρωσης των στοιχείων των δύο βάσεων δεδομένων μάλλον είχαν σκοπό απλώς να συντηρήσουν τον φόβο των προστίμων, παρά ότι ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σημειώνεται καθυστέρηση και στην κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, μεταθέτοντας εκ νέου το χρονοδιάγραμμα.

Αποτέλεσμα είναι τα ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ Ι.Χ. να εξακολουθούν να είναι υπερβολικά πολλά. Εκείνοι μάλιστα που έτρεξαν προ διετίας να ελεγχθούν για να ευεργετηθούν από τις εκπτώσεις των προστίμων, δύο χρόνια αργότερα είναι ξανά υπόχρεοι σε έλεγχο ΚΤΕΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προσέρχεται το σύνολο όσων είχαν ελεγχθεί μέχρι τα τέλη του 2015, αλλά μερίδα αυτών, η οποία δεν ξεπερνά το 65%. «Ακόμη και το 2015 έπρεπε να έχουν διενεργηθεί περίπου 1 εκατ. έλεγχοι ΚΤΕΟ αλλά πραγματοποιήθηκαν μόλις 200.000», εξηγεί στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Βήκας, πρόεδρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Εκτιμάται ότι σήμερα τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ξεπερνούν το 1,5 εκατ., φέρνοντας πάλι την κατάσταση των Ι.Χ. στο ίδιο αρχικό επίπεδο που βρισκόταν όταν έγιναν πρώτη φορά οι εξαγγελίες αποστολής των προστίμων.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντοκουμέντα πλειστηριασμών «λαϊκών» κατοικιών φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος



Το… χαλί κάτω από τα πόδια σε οικονομικά αδύναμους οφειλέτες τραβάει η κυβέρνηση, βγάζοντας στο… σφυρί την περιουσία τους. Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής φέρνει στο φως της δημοσιότητας δύο περιπτώσεις προγραμματισμένων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσα στο 2018, καθώς και μία κατάσχεση ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο ύψους μόλις 9.323 ευρώ.

Από τους δύο πλειστηριασμούς, ο πιο άμεσα προγραμματισμένος (14.2.2018) αφορά σε ακίνητο, 82,62 τ.μ., στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και θα διεξαχθεί για οφειλές προς την τράπεζα ύψους 124.570,55 ευρώ. Ετερος πολίτης στη Θεσσαλονίκη χάνει το σπίτι του (68,46 τ.μ.), στις 2.5.2018, οπότε και έχει οριστεί η ημερομηνία ρευστοποίησης, καθώς προ ετών έλαβε δάνειο σε ελβετικό φράγκο και λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία (ευρώ-ελβετικό φράγκο) δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δόσεις του, με αποτέλεσμα να χρωστάει σήμερα στο συνεργαζόμενο πιστωτικό ίδρυμα 134.039,2754 ευρώ.


Δημότης Θεσσαλονίκης χάνει το σπίτι για χρέη στην τράπεζα ύψους 134.039,2754 ευρώ.

Πρόσθετα, η κατάσχεση αφορά σε σπίτι, 52 τ.μ., αξίας, 70.000 ευρώ, στην περιοχή του Αλίμου και πραγματοποιήθηκε (22/11) για χρέος ύψους 9.322,90 ευρώ στη ΔΟΥ της περιοχής λόγω αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Το συγκεκριμένο ποσό προέκυψε από συσσωρεμένες δόσεις περασμένων ετών στις οποίες δεν μπόρεσε, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, να ανταποκριθεί η κοπέλα που διέμενε στο σπίτι. Ακριβώς επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να το συντηρήσει μετακόμισε στη μητέρα της, γι’ αυτόν το λόγο και το ακίνητο δεν είναι δηλωμένο ως πρώτη κατοικία.


Δήμευση περιουσίας… Το κατασχετήριο ακινήτου λόγω απλήρωτων δόσεων ΕΝΦΙΑ, ύψους 9.322,90 ευρώ.

Τα γεγονότα

Η κοινωνική… μολότοφ που άναψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στις 29 Νοεμβρίου επιτρέποντας τη διεξαγωγή φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τις συλλογικότητες που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας.


Στο… σφυρί ακίνητο, 82,62 τ.μ., στην Πτολεμαΐδα για οφειλές προς την τράπεζα, ύψους 124.570,55 ευρώ.

Παρά την ανακωχή της περασμένης Τετάρτης, όταν δεν πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν επί ποδός λόγω της επετείου του Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο πόλεμος που ξέσπασε θα μαίνεται για πολύ καιρό ακόμα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως βάσει νόμου προβλέπεται η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Προς το παρόν, οι πλειστηριασμοί (φυσικοί και ηλεκτρονικοί) θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητά τους να γίνεται με την καινούργια, αυτοματοποιημένη, διαδικασία.

Νόμος Κατσέλη

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως ασπίδα στις βολές περί πλειστηριασμών το νόμο Κατσέλη (3869/2010). Ωστόσο, ακόμη και το τελευταίο οχυρό για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως αποκαλείται, αναμένεται να πέσει στις 31.12.2018, οπότε και λήγει ο νόμος, με τους θεσμούς να δείχνουν τα… δόντια τους στις προθέσεις της κυβέρνησης για παράτασή του.

Αλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να πιέζουν για τη διεξαγωγή όλο και περισσότερων ρευστοποιήσεων, ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες επιλογές για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων προς αποφυγήν της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στην εβδομάδα, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στοχεύουν σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά 37% τη χρονική περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Στο μεταξύ, ο ν. 3869/2010 αναμένεται να υποστεί ακόμη ένα «λίφτινγκ» κατά τους πρώτους μήνες του 2018, αφού οι θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις του. Για να υπάρξουν αποτελέσματα για όσο διάστημα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ ενδεικτικά αναφέρεται πως στις τομές που συμφωνήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών συμπεριλαμβάνεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να αποδεικνύεται εξαρχής και όχι στα δικαστήρια αν ο αιτών πληροί τα κριτήρια ένταξης στο νόμο, δηλαδή αν όντως βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος από πλευράς οφειλέτη (π.χ. πώληση ακινήτου σε συγγενή), η αίτηση υπαγωγής στο ν. 3869/2010 θα απορρίπτεται. Επίσης, έπειτα από δύο αναβολές δικασίμου της αίτησης του οφειλέτη θα πραγματοποιείται έλεγχος, αφού βασική επιδίωξη αποτελεί η παραπομπή από το νόμο όσων τον χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τα funds σε θέση ετοιμότητας

Από 1.1.2018 που αναμένεται να απελευθερωθούν πλήρως οι πωλήσεις δανείων στο… χορό των πλειστηριασμών θα μπουν δυναμικά και οι εξειδικευμένες εταιρίες στην αναζήτηση και την αγορά περιουσιακών στοιχείων και δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, πρόκειται πολύ απλά για τα λεγόμενα funds. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αποτελεί αποδέκτη επικριτικών σχολίων επειδή άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και τα funds θα κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά… Θα αγοράζουν δάνεια πολύ φτηνά (ακόμη στο 5% της αξίας τους) και θα μπορούν -στο πλαίσιο της διαχείρισής τους- όπως και οι τράπεζες να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού.

Σημειώνεται πως τα funds υποχρεούνται να τηρούν την ελληνική νομοθεσία (π.χ. νόμο Κατσέλη), όχι όμως και τις όποιες συμφωνίες κυρίων (εξαιρούνται των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προς το παρόν, ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ). Κυρίως, μάλιστα, όταν αυτές δεν επιβεβαιώνονται, επισήμως τουλάχιστον, και από τις δύο πλευρές (κυβέρνηση-τράπεζες).

Με άλλα λόγια, μέχρι το τέλος του 2017 προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, η προστασία από πώληση σε fund δεν σημαίνει και προστασία από τον πλειστηριασμό. Με στόχο να γλιτώσει το… σφυρί ο δανειολήπτης στο… κόκκινο θα πρέπει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες (π.χ. δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη) για τη ρύθμιση του δανείου του.



ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Ιδιοκτήτης καφετέριας εξουδετέρωσε με... «καρατιές» Σύρο πρόσφυγα που έκλεβε κινητά




Ο άντρας κυνήγησε τον κλέφτη και του πήρε το κινητό, όμως εκείνος γύρισε να του επιτεθεί με μαχαίρι - Εκείνος όμως γνωρίζει πολεμικές τέχνες, τον ακινητοποίησε και κάλεσε την αστυνομία

Σκηνικό από ταινία θύμισε η καταδίωξη και η σύλληψη ενός κλέφτη χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, με πρωταγωνιστή όμως έναν πολίτη και όχι την αστυνομία.

Το περιστατικό ξεκίνησε από την οδό Πανεπιστημίου όπου ένας 22χρονος Σύρος πρόσφυγας που ζει στο καμπ του Σκαραμαγκά, άρπαξε ένα πανάκριβο κινητό από νεαρή κοπέλα. 

Οι... ορέξεις του όμως δεν ικανοποιήθηκαν εκεί, κι έτσι συνέχισε προς τα Εξάρχεια προς αναζήτηση άλλου θύματος. Θεώρησε μάλιστα πως το καλύτερο «σκηνικό» για την επόμενη κλοπή ήταν μια καφετέρια της περιοχής, από όπου επίσης άρπαξε ένα κινητό από μία κοπέλα. 

Για κακή του τύχη όμως, έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν δίστασε να τον καταδιώξει και να του αρπάξει το κινητό από τα χέρια, ώστε να το ξαναδώσει στην κάτοχό του. 

Ο θρασύς κλέφτης έψαξε εκδίκηση και επέστρεψε μετά από λίγη ώρα στην καφετέρια, οπλισμένος με μαχαίρι και απειλώντας τον ιδιοκτήτη ότι θα του το καρφώσει στην κοιλιά. Εκεί όμως ήταν που προκάλεσε την τύχη του και τα βρήκε μπαστούνια, καθώς ο άντρας γνωρίζει πολεμικές τέχνες και σε ελάχιστο χρόνο τον... έβγαλε νοκ άουτ! Αφού τον ακινητοποίησε, κάλεσε την αστυνομία που έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε τον δράστη. 

Ο 22χρονος Σύρος είχε φτάσει στην Αθήνα πριν από περίπου τρεις μήνες.






Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Μια πολική αρκούδα αργοπεθαίνει λόγο της κλιματικής αλλαγής




Μια πολική αρκούδα αργοπεθαίνει σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το  National Geographic και συγκλονίζει.

Στο βίντεο καταγράφεται μια σκελετωμένη πολική αρκούδα, η οποία ψάχνει για τροφή σε έναν τόπο που δεν υπάρχει ίχνος πάγου.

Το βίντεο τράβηξε ο φωτογράφος Paul Nicklen και κινηματογραφιστές της οργάνωσης «Sea Legacy» στο τέλος του καλοκαιριού στα νησιά Baffins του Καναδά.

«Καθόμασταν εκεί, κινηματογραφούσαμε και από τα μάγουλά μας έτρεχαν δάκρυα», ανέφερε ο 49χρονος βιολόγος και φωτογράφος που ανέβασε το βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.

Ερωτηθείς γιατί δεν έκανε κάτι, εκείνος παραδέχτηκε: «Φυσικά, μου πέρασε από το μυαλό αλλά δεν ταξιδεύω κουβαλώντας μαζί μου κάποιο ηρεμιστικό πιστόλι ή 190 κιλά κρέας φώκιας».

Παράλληλα, στον Καναδά απαγορεύεται δια νόμου η σίτιση των πολικών αρκούδων.

Ο φωτογράφος ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε την ετοιμοθάνατη αρκούδα για να περάσει στον κόσμο το μήνυμα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.




Ο Ερντογάν επέβαλε τη δημόσια ομιλία του στην Κομοτηνή



Ο Τ. Ερντογάν επέβαλε να απευθύνει μια δημόσια ομιλία στην αυλή του μειονοτικού σχολείου και όχι να μιλήσει στα παιδιά μέσα στο σχολείο όπως προφανώς ήταν το πρόγραμμα.

Στο βίντεο αποτυπώνεται η προφανής αμηχανία του υφυπουργού εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη που τον συνόδευε.

Η κυβέρνηση είχε διαψεύσει τα περί μίνι διπλωματικού επεισοδίου ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης έδωσε την ήπια εκδοχή των «επιτόπιων συνεννοήσεων».

Στο βίντεο ακούγεται ο κ. Αμανατίδης να υπενθυμίζει με τη δέουσα προσοχή στον τούρκο πρόεδρο « Κύριε πρόεδρε, είναι αυτό που είχαμε συμφωνήσει και για λόγους ασφαλείας…Αν θέλετε να κάνετε χαιρετισμό μπορείτε από τα μικρόφωνα του σχολείου που υπάρχουν μέσα».