Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

«Να ντρέπεσαι»: Οργή Αυστραλών πυροπαθών κατά του πρωθυπουργού


Ξεχείλιζε η οργή των κατοίκων της πόλης Κομπάργκο στην νότια Νέα Ουαλία που κατακαίγεται από τις πυρκαγιές, κατά του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Η πόλη έχει πληγεί σφοδρά καταστροφική πυρκαγιά που έχει σαρώσει πολλές περιοχές στην Νέα Νότια Ουαλία προκαλώντας μέχρι στιγμή τον θάνατο 9 ατόμων. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής για την έλλειψη ουσιαστικών ενεργειών που θα βοηθήσουν τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες πυρκαγιές που έχουν πλήξει την χώρα, τους τελευταίους μήνες.

Εξοργισμένοι οι πυροπαθείς

Η προσπάθειά του να επισκεφθεί μία από τις πληγείσες περιοχές, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους ενώ 2 έχουν πεθάνει ήταν ανεπιτυχής, με τους θυμωμένους κατοίκους να του λένε πως θα «έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό του» και πως «άφησε την χώρα να καεί». Σύμφωνα με το βίντεο, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ρωτήθηκε από έναν κάτοικο γιατί «έχουμε μόνο 4 φορτηγά για να υπερασπιστούμε την πόλη μας» και πως «αυτό δεν είναι δίκαιο, είμαστε τελείως ξεχασμένοι εδώ».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Δεν εκπλήσσομαι που οι άνθρωποι νιώθουν έτσι αυτή την στιγμή. Και γι’ αυτό ήρθα σήμερα εδώ, για να δω πώς είναι τα πράγματα, να προσφέρω όποια παρηγοριά μπορώ. Αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτός πάντα. Νομίζω πως όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Εκτιμώ το καλωσόρισμα που δέχτηκα, αλλά την ίδια στιγμή, καταλαβαίνω και τα δυνατά συναισθήματα των κατοίκων. Έχασαν τα πάντα και έρχονται κι άλλες επικίνδυνες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως θα έχουν την κάθε υποστήριξη που χρειάζονται».

Εκτός εαυτού κάτοικοι της πόλης Κομπάργκο του φώναζαν: «Δεν θα πάρεις καμία ψήφο από εδώ, φίλε» με έναν άλλον να προσθέτει «Πήγαινε σπίτι σου στο Κιριμπίλι. Γιατί αυτό δεν κάηκε;». 



Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα για τον χειρισμό του θέματος των πυρκαγιών, Πρόσφατα, αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του στην Χαβάη, ζητώντας συγνώμη τελικά, ενώ και χθες έκανε έξαλλους τους Αυστραλούς επιλέγοντας να φιλοξενήσει τις ομάδες κρίκετ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονταν στην Νέα Νότια Ουαλία και την Βικτόρια. 

'You're not welcome!': Australian prime minister heckled by furious residents during visit

Πηγή : thetoc.gr


Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τέσσερις πιλότους για τη διαφυγή του Κάρλος Γκοσν



Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση επτά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία τέσσερις πιλότοι, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει σχετικά με τη διέλευση από αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης του Κάρλος Γκοσν, πρώην επικεφαλής της συμμαχίας Renault-Nissan, ο οποίος κατέφυγε στον Λίβανο αφού διέφυγε από την Ιαπωνία όπου επρόκειτο να δικαστεί.

Ο Γκοσν, ένας από τους διασημότερους επικεφαλής επιχειρήσεων στον κόσμο, έχει γίνει ο πιο διάσημος φυγάς της Ιαπωνίας αφού αποκάλυψε την Τρίτη πως διέφυγε στον Λίβανο επειδή, όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε «να παραμείνει άλλο όμηρος του μεροληπτικού συστήματος δικαιοσύνης της Ιαπωνίας».

Στο μεταξύ στο Παρίσι, η γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε σήμερα πως ο Γκοσν δεν πρόκειται να εκδοθεί, αν έρθει στη Γαλλία.

«Αν ο κ. Γκοσν έρθει στη Γαλλία, δεν θα εκδώσουμε τον κ. Γκοσν, επειδή η Γαλλία δεν εκδίδει ποτέ τους πολίτες της· εφαρμόζουμε λοιπόν για τον κ. Γκοσν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να σκεπτόμαστε πως ο κ. Γκοσν δεν χρειαζόταν να διαφύγει από την ιαπωνική δικαιοσύνη», δήλωσε σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της Renault-Nissan, ο οποίος στην Ιαπωνία τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Εξάλλου πηγή στην υπόθεση δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του δημόσιου ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου NHK, πως ο Γκοσν είχε δύο γαλλικά διαβατήρια, το ένα από τα οποία κρατούσε πάνω του μέσα σε θήκη που έκλεινε με κωδικό.

Σύμφωνα με την πηγή, τρία διαβατήρια του Γκοσν (ένα γαλλικό, ένα λιβανέζικο και ένα βραζιλιάνικο) βρίσκονταν στην κατοχή των δικηγόρων του, όμως ο Γκοσν είχε δύο γαλλικά διαβατήρια.

Το δικαστήριο του είχε επιτρέψει να έχει ένα διαβατήριο επάνω του, κλεισμένο σε ένα είδος θήκης (δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς ήταν) η οποία παρέμενε στην κατοχή του, αλλά το κλειδί της (ένας μυστικός κωδικός) κρατούσαν οι δικηγόροι του, εξήγησε η πηγή.

Το έγγραφο αυτό χρησίμευε ως βίζα βραχείας παραμονής στην Ιαπωνία και έπρεπε συνεπώς να το έχει διαθέσιμο για τις εσωτερικές μετακινήσεις του, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Σε περίπτωση ελέγχου, όφειλε να έρθει σε επαφή με τον δικηγόρο του που είχε τον κωδικό ώστε αυτός να μεταβεί επιτόπου (δεν μπορούσε να δώσει απλώς τον κωδικό τηλεφωνικά σε κάποιον αστυνομικό), διευκρίνισε η πηγή, προσθέτοντας πως οι διατάξεις αυτές δεν αφορούσαν μόνο τον Γκοσν, αλλά και άλλους αποφυλακισμένους με εγγύηση.

Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν ηλεκτρονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο Κάρλος Γκοσν, ο οποίος ήταν πολύ αναγνωρίσιμος, εμφανίσθηκε σε κάποιο από τα αεροδρόμια της χώρας με την πραγματική του ταυτότητα, πριν αναχωρήσει.

Είναι συνεπώς ύποπτος ότι χρησιμοποίησε κάποιο «παράνομο μέσο» για να βγει από την Ιαπωνία (με άλλη ταυτότητα και διαφεύγοντας των συνοριακών ελέγχων), υπογραμμίζει το NHK επικαλούμενο πηγές στην έρευνα.

Αυτό το δεύτερο γαλλικό διαβατήριο μπορεί όμως να χρησιμοποιήθηκε μετά την άφιξή του στην Τουρκία για τις συνήθεις τυπικές διαδικασίες, πριν ο Γκοσν ταξιδέψει στη συνέχεια προς τον Λίβανο όπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εισήλθε απολύτως νόμιμα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία EastMed με μέτρα προστασίας του αγωγού στη συμφωνία


Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίμαχη ρήτρα στη συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών. 

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό - αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Τη διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 6.30 το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης οι οποίοι νωρίτερα, στις 15:45, θα έχουν τριμερή συνάντηση στο χώρο του Ζαππείου.

«Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed μπορεί να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, σήμερα όμως τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του» επισήμανε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης κατά την τελετή υπογραφής του προσυμφώνου συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του EastMed. Η υπογραφή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης του μνημειώδους ενεργειακού έργου.

«Συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε ο κ. Νετανιάχου την ενεργειακή σύμπραξη Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ενόψει της υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας.


Πηγή


Γαμπρός εκδικήθηκε την άπιστη νύφη μεταδίδοντας βίντεό της να κάνει σεξ με συγγενή της



Η νύφη στο διάρκειας πέντε λεπτών βίντεο φαίνεται να κάνει σεξ με τον σύζυγό της εγκύου αδερφής της.

Viral έχει γίνει στην Κίνα η εκδίκηση που πήρε ένας γαμπρός από την μέλλουσα σύζυγό του επειδή ανακάλυψε ότι τον απατούσε με τον γαμπρό της.

Ο λόγος που η εκδίκηση του εν λόγω γαμπρού έγινε viral κρύβεται στο γεγονός ότι φρόντισε να την πάρει κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής προβάλλοντας σε γιγαντοοθόνη τα «κατορθώματα» της νύφης.

Όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης το «πιπεράτο» βίντεο που μεταδόθηκε ήταν διάρκειας πέντε λεπτών.

Στο βίντεο ακούγεται κάποιος να ανακοινώνει ότι «τώρα θα σας δείξουμε πώς μεγάλωσαν οι νεόνυμφοι» μόνο που αντί για αυτές τις εικόνες, συγγενείς και φίλοι της νύφης και του γαμπρού είδαν την γυναίκα να κάνει σεξ με τον σύζυγο της αδερφής της που ήταν έγκυος.

Στη συνέχεια του βίντεο ο γαμπρός ακούγεται να λέει προς την νύψη «πίστευες ότι δεν το γνώριζα;» με αυτή να του πετά την γαμήλια ανθοδέσμη.

Σύμφωνα με την Apple Daily το ζευγάρι είχε γνωριστεί δύο χρόνια νωρίτερα και είχε αρραβωνιαστεί πριν από έξι μήνες με τον γαμπρό να μαθαίνει για τις απιστίες της συντρόφου του από κάμερα ασφαλείας που είχε βάλει στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.



Πηγή : protothema.gr


Politico: Μέχρι που θα το τραβήξει η Τουρκία του Ερντογάν; Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο



Η συγκρουσιακή πορεία του Ταγίπ Ερντογάν έχει αφήσει αξιωματούχους στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να διερωτώνται μέχρι ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση και να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.

Τον τελευταίο χρόνο ο Ερντογάν διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών, απείλησε να ανοίξει τις πύλες στους Σύρους πρόσφυγες για να πλημμυρίσουν την ΕΕ, αν η τελευταία δεν αποδεχθεί το σχέδιό του για μετεγκατάστασή τους σε ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, άρχισε την εγκατάσταση των S-400 αψηφώντας τις ενστάσεις ΝΑΤο και ΗΠΑ, που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, έστειλε όπλα στη Λιβύη κατά παράβαση σχετικού εμπάργκο του ΟΗΕ, ετοιμάζεται να στείλει τώρα και στρατιωτικές δυνάμεις, υπέγραψε το σύμφωνο με τη Λιβύη, απείλησε με βέτο τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα αν οι νατοϊκοί εταίροι δεν χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Κούρδους της Συρίας, ξεκίνησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έδιωξε Ισραηλινό ερευνητικό σκάφος από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Ο Ερντογάν σταθερά απομακρύνει την Τουρκία από τον φιλοδυτικό της προσανατολισμό, που ξεκίνησε επί Κεμάλ Ατατούρκ και ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να αποσύρει την Άγκυρα από το ΝΑΤΟ, όπως έκανε η Γαλλία του Ντε Γκωλ το 1966 κι ίσως φθάσει στο σημείο ακόμη και να απελάσει δυτικές δυνάμεις από τα τουρκικά εδάφη. Και με το Κογκρέσο να πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα. Άλλοι διπλωμάτες πιστεύουν, όπως σημειώνει το Politico, ότι ο Ερντογάν ίσως αποφασίσει να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αλλά να λειτουργεί ολοένα και περισσότερο ως Δούρειος Ίππος παρακωλύοντας τη λήψη αποφάσεων που απαιτεί ομοφωνία, όπως κάνει συχνά αναφορικά με το σχεδιασμό ασκήσεων της Συμμαχίας λόγω των διαφορών της με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρεσβευτή της ΕΕ στην Τουρκία και νυν αναλυτή στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe, «το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ανοικτά την Τουρκία ως μοχλό για να διαιρεί εκ των έσω το ΝΑΤO».

Φόβοι μήπως ο Ερντογάν προκαλέσει θερμό επεισόδιο με Ελλάδα ή Γαλλία
«Κάποιοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι ο Ερντογάν ίσως προκαλέσει ένοπλο επεισόδιο με την Ελλάδα ή την Γαλλία σε διαφιλονικούμενο εναέριο ή θαλάσσιο χώρο για να συσπειρώσει στο εσωτερικό την υποστήριξη των εθνικιστών γύρω του», σημειώνει το άρθρο θυμίζοντας ότι οι περιπολίες γαλλικών πολεμικών πλοίων τακτικά στην ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας και του Λιβάνου και η παρουσία και Ιταλικών πολεμικών πλοίων πρόσφατα σε κυπριακά ύδατα, όπου η ΕΝΙ και η Total έχουν άδειες γεώτρησης, έχουν αυξήσει το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ του Ερντογάν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που έχει επικρίνει δριμύτατα την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Μάλιστα ναύαρχος δυτικής χώρας που υπηρετεί στη Μεσόγειο, είπε στο Politico ότι μετά το φόβο μιας επίθεσης τζιχαντιστών σε κρουαζιερόπλοιο εκείνο που τον κρατά ξάγρυπνο τη νύχτα είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ανοικτά της Κύπρου.


Ο Ερντογάν έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό με τις αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών από το κόμμα του και την δεινή κατάσταση της οικονομίας και καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και συγκρουσιακή ρητορική. Το τελευταίο διάστημα ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης σε δύο μέτωπα, έτοιμος να στείλει από τη μια στρατεύματα στη Λιβύη για να πολεμήσου τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζουν Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία και στέλνοντας drones στα Κατεχόμενα για να στηρίξουν τις γεωτρήσεις που η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει παράνομες.

Αποδυναμωμένος στο εσωτερικό ο Ερντογάν καταφεύγει σε εθνικιστική ρητορική
Κατά την άποψη του Ερντογάν πρόκειται για μια νόμιμη απάντηση στην απροθυμία των δυτικών εταίρων να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο που συνιστούν κατά την άποψη της Άγκυρας – για την ασφάλεια της Τουρκίας οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Η Τουρκία, σημειώνει το Politico, είναι οργισμένη και με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, που αφήνει εκτός παιχνιδιού την Άγκυρα. Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, υποστηρίζει ότι η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία δεν είναι παρά «μια σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστική συνεργασία, όπου συνεργαζόμαστε εκεί που μπορούμε κι αφήνουμε στην άκρη περιοχές όπου διαφωνούμε». Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή της Τουρκίας η αγορά των S-400 προχώρησε επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πουλήσουν συστήματα Patriot και ευρωπαϊκές χώρες επείσης αρνήθηκαν να της παραχωρήσουν τεχνολογία προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων.

«Μηχανισμός για αποπομπή λοξοδρομούντος μέλους δεν υπάρχει στο ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν η Συμμαχία έκανε τα στραβά μάτια σε στρατιωτικές δικτατορίες στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλά διπλωμάτες λένε ότι θα πρέπει να βρεθούν ρεαλιστικοί τρόποι χειρισμού της Άγκυρας, αν δεν πειστεί να εγκαταλείψει τους S-400. Στο πολιτικό μέτωπο η ΕΕ θ α μπορούσε θεωρητικά να τραβήξει την πρίζα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που δεν οδηγούν πουθενά δεδομένης της επίθεσης του Ερντογάν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Αλλά μια τέτοια κίνηση θα διακινδύνευε ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη και θα έβλαπτε σοβαρά μια σημαντική και για τις δύο πλευρές οικονομική συνεργασία», υπογραμμίζει το άρθρο. Και καταλήγει:

«Ο Ερντογάν χρειάζεται να διατηρήσει μια σταθερή ροή ξένων επενδύσεων στη χώρα του για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να καθησυχάσει την μεσαία αστική τάξη, που βοήθησε να αναπτυχθεί η πρώτη δεκαετία ευημερίας, που ήταν ο ίδιος στην εξουσία. Το πολιτικό του όνειρο είναι να επιστεγάσει την επί δύο δεκαετίες διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα του επανιδρύοντας ως νέος Ατατούρκ την Τουρκική Δημοκρατία στην εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της το 2023. Κι αυτό δίνει σε δυτικούς αξιωματούχους την ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει να κλιμακώνει τη συγκρουσιακή του πορεία προτού οδηγηθεί σε κρίση. Τουλάχιστον προς το παρόν»….


Πηγή: iefimerida.gr


Σοκάρουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – 4.702 περιστατικά σε έναν χρόνο


Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένας 54χρονος άνδρας στην Κρήτη άρχισε να παρακολουθεί την 33χρονη σύζυγό του.

Η Αδαμαντία αισθανόταν πως οι δυο τους δεν μπορούν να συνεχίσουν τον έγγαμο κοινό βίο τους και ήταν έτοιμη να του ζητήσει διαζύγιο. Ο άνδρας της άρχισε να την παρακολουθεί τοποθετώντας ακόμη και… μαγνητοφωνάκι στο αυτοκίνητό της. Τελικά τη σκότωσε γιατί, όπως είπε, «θόλωσε». Οι δυο τους βγήκαν για φαγητό μαζί με άλλους συγγενείς. Επέστρεψαν στο σπίτι γύρω στη 1.30. Μετά από λίγο ο 54χρονος πήρε το κυνηγετικό όπλο από την αποθήκη και χωρίς περιστροφές πυροβόλησε δύο φορές τη σύζυγό του, η οποία ήταν ξαπλωμένη στον ξενώνα. Η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Στη συνέχεια έντυσε το παιδί και πήγαν μία βόλτα. Κάλεσε την Αμεση Δράση και τους είπε ότι σκότωσε τη γυναίκα του και ζήτησε να προσέξουν το παιδί του αφότου παραδοθεί.

Συγγενείς της ανέφεραν σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη στυγερή δολοφονία πως «την είχε χτυπήσει στο παρελθόν». «Δεν έχει κανένας δικαίωμα να αφαιρεί αλλουνού ζωή, εκείνο που με πλήγωσε πολύ είναι ο τρόμος που αντίκρισε το παιδί μου την ώρα που το σκότωσε αυτός ο άνθρωπος», είχε πει τότε ο πατέρας της 33χρονης, ενώ κατήγγειλε πως την ξυλοκοπούσε όταν ήταν έγκυος: «Τόσο εγωιστής… Τι ήταν, κτήμα του; H κόρη μου τον είχε συγχωρήσει αρκετές φορές και δεν τον είχε πάει στην Αστυνομία και της χάρισε κι ένα ανάπηρο παιδί από ξυλοδαρμό, ενώ ήταν 3 μηνών έγκυος και η κόρη μου δε μας το είχε πει». Το συγκεκριμένο συμβάν αποκάλυψε τότε μία μόνο από τις πτυχές της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, με το φαινόμενο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.», να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Από τον περασμένο Νοέμβριο συστάθηκε, με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Το 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί λόγω της βίας που ασκήθηκε μέσα στις οικογένειες. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.702 για το ίδιο έτος -όσον αφορά τα τετελεσμένα αδικήματα- ενώ είχαμε και 20 απόπειρες. Αναφορικά με τους δράστες καταγράφηκαν 4230 άνδρες και 826 γυναίκες. Τα περισσότερα θύματα (4.263) ήταν ελληνικής καταγωγής και 827 αλλοδαποί. Αντίστοιχα το 2017 είχαμε πάνω από 4.216 δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν 1.611. Από αυτούς οι 3.497 είναι άνδρες και οι 671 γυναίκες. Παράλληλα, όπως έχει προκύψει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο έτος οι περισσότεροι δράστες ήταν Ελληνες (3.523), ενώ οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί. Οσον αφορά τα θύματα, τα περισσότερα ήταν γυναίκες (3.196) και 1.025 ήταν άνδρες. Αναφορικά με το 2016 είχαμε 3.829 περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, με τους περισσότερους δράστες (2.858) να είναι άνδρες. Επιπρόσθετα, 2.696 γυναίκες ήταν τα περισσότερα θύματα για τον ίδιο χρόνο.

«Δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων. Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση για την ενδοοικογενειακή βία, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων». Συνολικά, η νέα επιχειρησιακή δομή περιλαμβάνει 73 υπηρεσίες πανελλαδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για γραφεία, στελεχωμένα από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών.

Η υπηρεσία έχει βασικούς στόχους την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα έχει αναλάβει το ρόλο του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση όλων των υποθέσεων. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα αναλάβουν επίσης την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ έχουν ήδη θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το συγκεκριμένο θέμα.


ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Οι 30 σημαντικότερες αλλαγές στη φορολογία το 2020


Διόγκωση… στα πορτοφόλια σημαντικού μέρους μισθωτών και συνταξιούχων θα φέρουν οι φορολογικές αλλαγές που ισχύουν από σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2020.

Ειδικότερα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος μειώνονται από φέτος για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της εφαρμογής νέας κλίμακας υπολογισμού του φόρου στην οποία οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι μειωμένοι.

Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ για τους άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και περιορίζονται στα 11 ευρώ για μισθωτό με ένα προστατευόμενο τέκνο. Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ. Τα παραπάνω αφορούν τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 20.000 και έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.

Ελαφρύνσεις και μάλιστα σημαντικές προβλέπονται και τις επιχειρήσεις, θέμα μάλιστα που δέχθηκε έντονη κριτική από την Αντιπολίτευση. Τα κέρδη που θα δηλώσουν το 2020 για τη χρήση του 2019 χιλιάδες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν με συντελεστή μειωμένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, από το νέο έτος, χιλιάδες πολύτεκνοι θα πάψουν να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα άνω των 1928 κ.εκ. αυτοκίνητα που κατέχουν, ενώ χιλιάδες ανάπηροι δεν θα επιβαρύνονται πλέον με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνονται εξάλλου με πολύ λιγότερο φόρο εισοδήματος για τις παροχές σε είδος που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες τους.

Επίσης, χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών και άλλων κτισμάτων θα μπορούν να προβούν σε εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους και να πάρουν πίσω από την εφορία το 40% των ποσών που θα δαπανήσουν.

Οι 30 σημαντικές αλλαγές

Αναλυτικά οι 30 σημαντικές αλλαγές, όπως τις σταχυολογεί η Ναυτεμπορική, που εφαρμόζονται στη φορολογική νομοθεσία από την 1η-1-2020 είναι οι εξής:

1. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%. Η μείωση θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.

2. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, από τη χρήση του 2019.

3. Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

α) Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.

β) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

γ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

δ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Αφορολόγητο

ε) Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα κέρδη από αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

* από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
* από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
* από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
* από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
* από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
* από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
* από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
* από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα

στ) Περιορισμός της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1.340 ευρώ κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

4. Υποχρέωση εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και μισθώματα ακινήτων να καλύπτουν ποσοστά έως και 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ.).

Ειδικότερα:

α) Κάθε φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία δεν υπερβαίνουν ετησίως τα 66.667 ευρώ υποχρεούται να καλύπτει ποσοστό 30% με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα.

β) Κάθε φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία υπερβαίνουν αθροιστικά τα 66.667 ευρώ θα έχει την υποχρέωση κάλυψης ποσού 20.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%.

γ) Κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών, του οποίου οι ετήσιες δαπάνες για ενοίκια ακινήτων, τραπεζικά δάνεια, φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματός του, υποχρεούται να καλύπτει ποσοστό 20% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για να ισχύσει το μειωμένο στο 20% ποσοστό θα πρέπει οι δαπάνες για ενοίκια, δάνεια και φόρους να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

δ) Κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί, υποχρεούται να καλύπτει ποσό μέχρι 5.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

ε) Στο ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό του ποσού δαπανών που πρέπει να καλυφθεί από τον φορολογούμενο δεν θα συνυπολογίζεται το ποσό της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και το ποσό της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για διατροφή προς τη διαζευγμένη σύζυγο ή τον διαζευγμένο σύζυγο ή προς το εξαρτώμενο τέκνο του.

στ) Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού ή ποσού, το μη καλυπτόμενο ποσό θα φορολογείται με 22%.

5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.

6. Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων, από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές.

Η αναστολή θα μπορεί να ισχύσει για την τριετία 2020-2022 και για τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικών εταιρειών που τα κατασκευάζουν ή τα έχουν αποπερατώσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών αυτών θα επιλέξουν οικειοθελώς να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη τριετία.

Τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα για τα οποία θα ισχύσει η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%, αντί για ΦΠΑ 24%, επί των αντικειμενικών τιμών τους. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, για τις οποίες ισχύει ολική ή μερική απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης.

7. Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για την τριετία 2020-2022.

8. Έκπτωση φόρου ίση με το 40% των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων και μέχρι ποσού 16.000 ευρώ. Η έκπτωση θα παρέχεται για τα εισοδήματα των ετών 2020-2022 και υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση των δαπανών θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της έκπτωσης θα κατανέμεται στα επόμενα τέσσερα έτη.

9. Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις.

10. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.

11. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

12. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις παροχές σε είδος που λαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα:

α) Αυξάνεται από 14.000 ευρώ σε 17.000 ευρώ το όριο της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΠΤΦ) μέχρι το οποίο δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως φορολογητέα παροχή σε είδος, δηλαδή ως πρόσθετο φορολογητέο εισόδημα, η αξία οχήματος που παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς.

β) Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του φορολογικού έτους, θα υπολογίζεται πλέον με βάση κλίμακα συντελεστών επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος, εφόσον η τιμή αυτή υπερβαίνει τα 17.000 ευρώ.

Οι συντελεστές θα ανέρχονται σε:

* 4% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από 0 έως 14.000 ευρώ,
* 20% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από τα 14.001 έως τα 17.000 ευρώ,
* 33% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από τα 17.001 έως τα 20.000 ευρώ,
* 35% για το τμήμα της ΛΤΠΦ από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ,
* 37% για το τμήμα της ΛΤΠΦ από τα 25.001 έως τα 30.000 ευρώ,
* 20% για το τμήμα της ΛΤΠΦ πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, ο υπολογισμός της αξίας παραχώρησης του οχήματος θα γίνεται με την εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή σε κάθε τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος, εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σήμερα σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.

γ) Αν η συνολική αξία των παροχών σε είδος προς έναν εργαζόμενο υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα θεωρείται φορολογητέο εισόδημα μόνο το άνω των 300 ευρώ τμήμα της αξίας αυτής και όχι ολόκληρο το ποσό της, όπως ισχύει σήμερα.

δ) Παύει να θεωρείται παροχή σε είδος η προκαταβολή τριών μισθών.

ε) Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι ακόλουθες παροχές σε είδος από επιχειρήσεις προς εργαζόμενους:

* η αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς

* η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km προς έναν εργαζόμενο, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους.

13. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για αγορές αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον.

14. Μείωση των προθεσμιών παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 20 σε 10 ή 5 έτη, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή.

15. Επιβολή τέλους υπέρ του Δημοσίου στα σκάφη της παράκτιας αλιείας. Επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου σε όλα τα υπό ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια, καθώς και στα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους.

Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούνται τα αμιγώς ναυαγοσωστικά πλοία που εκτελούν αποκλειστικά εργασίες διάσωσης και θαλάσσιας αρωγής.

Το τέλος για τα ρυμουλκά υπολογίζεται, με βάση τη συνολική ιπποδύναμη αυτών, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

α) Για συνολική ισχύ μέχρι 500 ίππους: 6.000 ευρώ
β) Για συνολική ισχύ από 501 μέχρι 1.000 ίππους: 6.500 ευρώ
γ) Για συνολική ισχύ από 1.001 μέχρι 1.500 ίππους: 7.000 ευρώ
δ) Για συνολική ισχύ από 1.501 μέχρι 2.000 ίππους: 8.000 ευρώ
ε) Για συνολική ισχύ από 2.001 μέχρι 2.500 ίππους: 9.000 ευρώ
στ) Για συνολική ισχύ από 2.501 μέχρι 3.000 ίππους: 10.000 ευρώ
ζ) Για συνολική ισχύ από 3.001 μέχρι 3.500 ίππους: 11.000 ευρώ
η) Για συνολική ισχύ από 3.501 μέχρι 4.000 ίππους: 12.000 ευρώ
θ) Για συνολική ισχύ από 4.001 μέχρι 4.500 ίππους: 13.000 ευρώ
ι) Για συνολική ισχύ από 4.501 μέχρι 5.000 ίππους: 14.000 ευρώ
ια) Για συνολική ισχύ από 5.001 ίππους και άνω: 15.000 ευρώ

Το τέλος για τα αλιευτικά πλοία και πλοιάρια υπολογίζεται, με βάση το ολικό μήκος αυτών, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

α) Για ολικό μήκος μέχρι 6 μέτρα: 100 ευρώ
β) Για ολικό μήκος από 6,01 μέχρι 8 μέτρα: 150 ευρώ
γ) Για ολικό μήκος από 8,01 μέχρι 10 μέτρα: 225 ευρώ
δ) Για ολικό μήκος από 10,01 μέχρι 12 μέτρα: 338 ευρώ
ε) Για ολικό μήκος από 12,01 μέχρι 15 μέτρα: 506 ευρώ
στ) Για ολικό μήκος από 15,01 μέχρι 18 μέτρα: 759 ευρώ
ζ) Για ολικό μήκος από 18,01 μέχρι 24 μέτρα: 1.139 ευρώ
η) Για ολικό μήκος από 24,01 μέχρι 30 μέτρα: 1.709 ευρώ
θ) Για ολικό μήκος από 30,01 μέχρι 36 μέτρα: 2.563 ευρώ
ι) Για ολικό μήκος από 36,01 μέχρι 45 μέτρα: 3.844 ευρώ
ια) Για ολικό μήκος από 45,01 μέτρα και άνω: 5.767 ευρώ.

Η επιβολή του τέλους έχει εφαρμογή από τη νηολόγηση των πλοίων σε ελληνικό λιμένα και μέχρι τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα το γεγονός που επιβάλλει τη διαγραφή τους από το νηολόγιο. Για τα έτη έναρξης ή διακοπής της εκμετάλλευσης των πλοίων, το τέλος υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εκμετάλλευσης αυτών μέσα στο έτος.

Για την απόδοση του τέλους, οι υπόχρεοι που είναι εγγεγραμμένοι στο νηολόγιο ή λεμβολόγιο την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υποβάλλουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου του επόμενου έτους δήλωση στην αρμόδια για το πλοίο φορολογική αρχή με την οποία γίνεται άμεσος προσδιορισμός αυτού.

Η καταβολή του τέλους γίνεται σε δύο (2) δόσεις στο έτος υποβολής της δήλωσης και ειδικότερα, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Ιουνίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα.

16. Αλλαγές στην «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, με κυριότερη την αύξηση των ανωτάτων ορίων μηνιαίων δόσεων από 12 σε 24 για τις οφειλές που προέρχονται από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους και από 24 σε 48 για τις οφειλές που προέρχονται από έκτακτους φόρους και πρόστιμα.

17. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω.

18. Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πολύτεκνοι με ανήλικα άγαμα τέκνα.

19. Κίνητρα για την εγκατάσταση πλουσίων αλλοδαπών επενδυτών στη χώρα μας μέσω τροποποιήσεων στις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία.

20. Απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

21. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

22. Ρύθμιση της αγοράς για τις ναυλώτριες εταιρείες γυμνών πλοίων (bareboat chartering) και πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση.

23. Εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο.

24. Περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως 1 ευρώ ανά φορολογούμενο, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να αποφορτιστεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.

25. Αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος για δωρεές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς επίσης και προς κοινωφελή ιδρύματα και φορείς που υπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. Το ποσό του φόρου εισοδήματος θα μειώνεται κατά το 20%, αντί κατά το 10%, του συνολικού ποσού των δωρεών.

26. Παροχή στις επιχειρήσεις της δυνατότητας να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους.

27. Καθιέρωση διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, μέσω συμβολαιογράφων.

28. «Ξεμπλοκάρισμα» μεταβιβάσεων ακινήτων. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα είναι δυνατό να χορηγείται, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου, με παρακράτηση από το εισπραττόμενο τίμημα του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριου και πρόσθετου φόρου και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία ο πωλητής είναι υπόχρεος.

29. Αύξηση από 6 σε 9 μήνες της προθεσμίας υποβολής αρχικών ή νέων δηλώσεων φόρου κληρονομιών, υπό την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος απεβίωσε στην ημεδαπή.

30. Τροποποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εντός 5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης, η αρμόδια φορολογική αρχή θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισμό της αγοραίας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία, βιβλία τιμών ή άλλα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία.

Αν η δηλωθείσα αξία συμπίπτει με την προσωρινή, αυτή θα κρίνεται ειλικρινής. Αν δεν συμπίπτει, ο φορολογούμενος, μέσα σε 2 μήνες από τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας, θα έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.

Οι δεσμεύσεις για νέες φορολογικές ανάσες
Νέα ανάσα θα πάρουν δε οι φορολογούμενοι, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός από τον Ιούνιο φέτος, οπότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, τον Ιούνιο ενεργοποιείται το δεύτερο σκέλος του κυβερνητικού σχεδίου για ενίσχυση των μεσσαίων εισοδημάτων, με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει (θα διαπιστωθεί τον Μάιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης) θα αποφασισθεί πόσο και πότε θα πραγματοποιηθεί η μείωση. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι μειώσεις να αφορούν και τα εισοδήματα του 2019, αλλά και του 2020.

Ανακούφιση όμως και αύξηση του εισοδήματος θα φέρει και η μείωση των εισφορών κατά 5% σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένα τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και υπέρ των εργαζομένων κατά 2,62.

Η μείωση εισφορών στη μισθωτή εργασία θα εφαρμοστεί σταδιακά, με έναρξη εφαρμογής το β’ εξάμηνο του 2020 και προβλεπόμενη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους.

Με βάση τις αλλαγές, εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, ήτοι 842,5 ευρώ προ φόρων, θα κερδίσει από την 1η Ιουλίου 2020 4,2 ευρώ τον μήνα, ενώ ο εργοδότης 4,8 ευρώ. Οι μειώσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, το 2021 η σωρευτική μείωση των εισφορών θα είναι της τάξεων της 1,99 ποσοστιαίας μονάδας και αφορά κατά 1,01 π.μ. τους εργοδότες και κατά 0,98 τους εργαζομένους.

Το 2022 η μείωση θα είναι 3,60% σωρευτικά (1,57 για τους εργοδότες κατ 2,03 για τους εργαζομένους), ενώ το 2023 η σωρευτική μείωση θα φθάσει στις 5 μονάδες, 2,38 για τους εργοδότες και 2,62 για τους εργαζομένους, με σωρευτικό κόστος 1,352 δισ. ευρώ.


Πηγή : in.gr


Μακελειό στο Μεξικό: Αιματηρή συμπλοκή μέσα σε φυλακή - 16 νεκροί



Ένας κρατούμενος συνελήφθη με όπλο στην κατοχή του, ενώ τρία ακόμη όπλα καθώς και διαφόρων ειδών μαχαίρια βρέθηκαν μέσα στη φυλακή.

Δεκαέξι κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε συμπλοκή που ξέσπασε μέσα σε μια φυλακή της πολιτείας Ζακατέκας στο βόρειο Μεξικό, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Η ασφάλεια θα ενισχυθεί σε φυλακές της πολιτείας αυτής έπειτα από το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην φυλακή Βαρόνιλ και το οποίο ξέσπασε περίπου στις 2:30 μμ τοπική ώρα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ένας κρατούμενος συνελήφθη με όπλο στην κατοχή του, ενώ τρία ακόμη όπλα καθώς και διαφόρων ειδών μαχαίρια βρέθηκαν μέσα στη φυλακή.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για να εντοπίσει τους υπεύθυνους της συμπλοκής και να διακριβώσει πώς εισήλθαν τα όπλα στη φυλακή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά ανάλογων επεισοδίων που πλήττουν την καλή φήμη που έχει στο θέμα της ασφάλειας ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στον αγώνα του κατά της αυξανόμενης βίας στη χώρα.


Πηγή : protothema.gr


«Πέφτουν» οι υπογραφές για τον EastMed



Συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη, πριν την τελετή υπογραφής από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Σύμφωνα με πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 10:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 2:00 μ.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 6 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 6:10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Θα ακολουθήσει, στις 6:30 μ.μ., η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 8 μ.μ. θα παρακαθήσουν σε δείπνο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Διαρρήκτης σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να διαφύγει



Το περιστατικό έγινε στους Αμπελόκηπους το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όταν περίπου στις 11 το βράδυ, δύο Γεωργιανοί επιχείρησαν να διαρρήξουν διαμέρισμα 2ου ορόφου. 

Η γειτόνισσα τους αντιλήφθηκε και ειδοποίησε την Αστυνομία, που έφτασε άμεσα στο σημείο.Οι διαρρήκτες πανικοβλήθηκαν και ο ένας στην προσπάθεια του να διαφύγει πέρασε μέσα από την τζαμαρία της πολυκατοικίας και τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς του κόπηκε αρτηρία, και λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

Ο δεύτερος Γεωργιανός συνελήφθη από τους αστυνομικούς.