Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία EastMed με μέτρα προστασίας του αγωγού στη συμφωνία


Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίμαχη ρήτρα στη συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών. 

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό - αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Τη διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 6.30 το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης οι οποίοι νωρίτερα, στις 15:45, θα έχουν τριμερή συνάντηση στο χώρο του Ζαππείου.

«Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed μπορεί να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, σήμερα όμως τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του» επισήμανε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης κατά την τελετή υπογραφής του προσυμφώνου συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του EastMed. Η υπογραφή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης του μνημειώδους ενεργειακού έργου.

«Συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε ο κ. Νετανιάχου την ενεργειακή σύμπραξη Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ενόψει της υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου