Τρίτη 12 Απριλίου 2016

27 αποκρατικοποιήσεις στο νέο μνημόνιο



Την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την άμεση λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων που απαιτούνται για τις ήδη ολοκληρωμένες διαγωνιστικές διαδικασίες, ζητούν οι δανειστές. Και μάλιστα όχι μόνον των 23 αναγραφομένων στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης (Αsset Development Plan ή ADP), αλλά 27. Αυτό προκύπτει από το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε στην κυβέρνηση η τρόικα. Το «μνημόνιο», όπως τιτλοφορείται το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», προβλέπει έσοδα από αυτήν τη διαδικασία 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, βάζοντας ίσως έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τέλος στις προσδοκίες πολλών μελών της κυβέρνησης πως το ΤΑΙΠΕΔ θα σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις μόλις ολοκληρώσει τις εννέα και μόνον, όπως αναφέρουν συχνά, ιδιωτικοποιήσεις. Και αυτό ανεξάρτητα από τη δημιουργία του νέου ταμείου των λεγόμενων 50 δισ., για το οποίο το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι θα περιλάβει και άλλες κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις...

Δεσμεύσεις


Αυτό το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει πως «η Ελληνική Δημοκρατία, με στόχο να διαφυλάξει την υπό εξέλιξη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε διαγωνισμούς-κλειδιά, δεσμεύεται να προχωρήσει με το τρέχον πρόγραμμα», όπως και ότι δεσμεύεται «να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για να μειώσει την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια, μέσω υψηλότερων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις». Επίσης αναφέρει ρητά πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιτυχή εκτέλεση των διαγωνισμών». Σε άλλο σημείο προβλέπει πως «το ADP θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο από το ΤΑΙΠΕΔ, και η κυβέρνηση ή το ΚΥΣΟΙΠ θα υιοθετούν το σχέδιο». Κύκλοι της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ που ρωτήθηκαν από την «Κ» για το κατά πόσον η επικαιροποίηση έχει ήδη γίνει, σημειώνουν πως η αυτή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας και προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Οσο για τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εμφανίζεται στο προσχέδιο να δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα ιδιωτικοποιήσει το Ταμείο, ανεβάζοντας στις 27 τις αποκρατικοποιήσεις, η «Κ» αντιλαμβάνεται από τις σχετικές πληροφορίες πως πιθανότατα να αφορούν στα περιφερειακά λιμάνια, στις μαρίνες και στα ακίνητα που ελέγχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στο ADP της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες συχνά αναφέρονται κάποιοι υπουργοί, όπως οι κ. Χρ. Σπίρτζης, Θ. Δρίτσας, Π. Σκουρλέτης, αλλά και βουλευτές της συγκυβέρνησης, υπονοώντας πως σε αυτές εξαντλούνται οι υποχρεώσεις της Αθήνας, είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, μαζί και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Χρονοδιαγράμματα

Οι ιδιωτικοποιήσεις, που ήδη προβλέπει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ και επαναφέρει τώρα στο προσκήνιο το προσχέδιο συμφωνίας ή μνημόνιο, περιλαμβάνουν και το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, το εναπομείναν 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (και 10% των δικαιωμάτων ψήφου) που δεν έχει ακόμα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, την Εγνατία Οδό, το 17% της ΔΕΗ (ή και το υπόλοιπο 35%, σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο, εάν δεν προχωρήσει το πλάνο για μείωση του μεριδίου αγοράς της κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2017 και κάτω του 50% έως το 2020), το 100% της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (για τις οποίες το προσχέδιο, πάντως, προβλέπει πρώτα τη θεσμοθέτηση νέου ρυθμιστικού πλαισίου και αργότερα πενταετών επενδυτικών σχεδίων), ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για 15 ακίνητα, τον διαγωνισμό για το Ποσείδι Χαλκιδικής, τη Μαρίνα Αλίμου μαζί με τη Μαρίνα Χίου, τη Μαρίνα Πύλου και τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου άλλων ακινήτων.

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, αναλυτικά και σύντομα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ και το Ελληνικό, αξιώνοντας μάλιστα κάθε καθυστέρηση να αντιμετωπίζεται άμεσα από την κυβέρνηση, με τον χαρακτήρα του επείγοντος.



Έντυπη Καθημερινή


Νέα ανασφάλεια για τους ανασφάλιστους! Δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια



Στον «αέρα» βρίσκεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια. Παρά τις εξαγγελίες για δωρεάν καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας και σε φάρμακα, χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ειδικός κωδικός για την κάλυψη των ανασφάλιστων», ο αριθμός των οποίων εκτιμάται περί στα 2 εκατομμύρια.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργού, υπουργείων Υγείας και Εργασίας «για αυξημένη ροή ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ και άρα και στη συνέχεια προς τις δημόσιες δομές». Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι «ο πληθυσμός των ανασφάλιστων πολιτών είναι κατά βάση ένας πληθυσμός σχετικά νεότερος, δηλαδή είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας και άρα κατά τεκμήριο σχετικά πιο υγιείς».

Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες ΠΕΔΥ, χωρίς διαδικασία προέγκρισης -όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς για τους ανασφάλιστους -και χωρίς υποχρέωση αποδοχής χρέους για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι «όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, δεν κάνουμε κάποια σημαντική αλλαγή.
Στην ουσία διατηρείται το καθεστώς της προηγούμενης περιόδου». Σύμφωνα με τον υπουργό, όσον αφορά τη συμμετοχή στα φάρμακα:

• Οι πολίτες σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορίας, συνεχίζουν και μετά τη λήξη του βιβλιαρίου να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή. Το κόστος -περί τα 30 εκατ. ευρώ για 300.000 άτομα- θα το αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.

• Οι πολίτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (εισοδηματικό κριτήριο στα 2.400 ευρώ), όσοι δηλαδή εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, έχουν δικαίωμα σε δωρεάν φάρμακα. Πρόκειται για περίπου 170.000 οικογένειες, 400.000 ανθρώπους με εκτιμώμενο κόστος 100 εκατ. ευρώ. Για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ διαμένοντες στη χώρα, θα εκδοθεί υγειονομική κάρτα από τα δημόσια νοσοκομεία, εξάμηνης διάρκειας.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός σημείωσε πως «χρωστάει 1,8 δισ. και τα νοσοκομεία χρωστούν 1,2 δισ. χονδρικά σε παρόχους, σε προμηθευτές, σε φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπά».

Διοικήσεις νοσοκομείων << Χθες, διορίστηκαν οι πρώτοι εννέα διοικητές- αναπληρωτές διοικητές στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της χώρας τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφυγικών ροών, ενώ μέχρι τις 10 Μαΐου αναμένεται να αναλάβουν και οι διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και των πανεπιστημιακών.

Οι πρώτοι πάντως 9 είναι: ΚΘ-ΚΥ Λέρου διοικήτρια Σαρίκα Ελένη-Λύδα (Βιολόγος), Γ.Ν. Σάμου-Ικαρίας διοικητής Θεόφιλος Λάζαρος (χημικός), στο ΓΝ Μυτιλήνης διοικήτρια Ζερβού Αννα (συνταξιούχος υπάλληλος ΠΕ), στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου αναπληρωτής διοικητής Μονοκρούσος Θεόδωρος (συνταξιούχος καθηγητής ΔΕ), στο ΓΝ Κιλκίς διοικήτρια Βλάχου Μαρία (πολιτικός μηχανικός), στο ΓΝ Ρόδου διοικήτρια η Χατζηστρατή Αικατερίνη (συνταξιούχος Οδοντίατρος ΕΣΥ) και αναπληρωτής διοικητής Βασιλειάδης Σταμάτιος (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων), στο Γ.Ν.-Ν.Υ Καλύμνου αναπληρωτής διοικητής Βόλος Εμμανουήλ(Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ), στο ΓΝ Κω αναπληρωτής Διοικητής Γεωργαντής Νεκτάριος (Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής).




Tης Ελένης Πετροπούλου
Πηγή : imerisia.gr


Εύφλεκτη η κατάσταση στο Ελληνικό



Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στους προσωρινούς καταυλισμούς μεταναστών στο Ελληνικό η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» προειδοποιώντας ότι η σημερινή κατάσταση «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους». Σε επιστολή της προς την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αμυνας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε την 31η Μαρτίου δίχως να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

«Παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Σπυροπούλου και διευκρινίζει ότι «η “Ελληνικό Α.Ε.” έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

Οπως είχε επισημάνει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε την προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που μεσολάβησαν, ωστόσο, η συμφωνία καταστρατηγήθηκε και πλέον στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου και στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ φιλοξενούνται κάτω από άθλιες συνθήκες 6.000 μετανάστες.

«Το τελευταίο διάστημα», επισημαίνει στην επιστολή της η πρόεδρος της εταιρείας, «η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις».

Σύμφωνα με αστυνομικούς που «επιτηρούν» τον χώρο, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμη και βιασμών, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται. Εκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους έχουν σήμερα οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας.



Έντυπη Καθημερινή


1 χρόνος φυλάκιση και 50.000 ευρώ πρόστιμο για μεταφορά σκυλιών σε οίκους ανοχής για... κτηνοβάτες στην Γερμανία




Την τελευταία στιγμή σώθηκαν 15 αδέσποτα σκυλιά, μεταξύ των οποίων και κουταβάκια, από τα «νύχια» κυκλώματος που φαίνεται πως θα τα έστελνε σε «οίκους ανοχής» για... κτηνοβάτες στη Γερμανία!

Το λαθρεμπόριο της φρίκης των άτυχων ζώων προς τη βορειοευρωπαϊκή χώρα γινόταν κάτω από τη μύτη των ελληνικών Αρχών, μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», και ματαιώθηκε χάρη σε μια πληροφορία που είχε ένας φιλόζωος αστυνομικός, ο οποίος οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Αρχικά εντοπίστηκε το Σάββατο ένας Ελληνας, ο οποίος μετέφερεένααδέσποτο θηλυκόσκυλίμε τα τέσσερα κουτάβια του μέσα σε τρία κουτιά. Οταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν και τον ρώτησαν γιατί έχει μαζί του τα σκυλιά, απάντησε πως τα έπαιρνε μαζί του στη Γερμανία, όπου θα έμενε μόνιμα. Οταν όμως ρωτήθηκε ποια ήταν τα ονόματά τους, απάντησε ότι τα είχε... ξεχάσει! Η υπάλληλος από το check inεπιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος έλεγε ψέματα, καθώς ενημέρωσε τους αστυνομικούς πως είχε εισιτήριο με επιστροφή και μάλιστα για την επόμενη ημέρα!

Περιπολικό έξω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»Οι υποψίες ότι κάτι περίεργο κρυβόταν πίσω από τη στάση του έγιναν βεβαιότητα, όταν οι αστυνομικοί τού ζήτησαν να τοποθετήσει τα κλουβιά σε έναν πάγκο. Από μια αδέξια κίνηση ένα από αυτά έπεσε (και μάλιστα από αρκετό ύψος), όμως ούτε η σκύλα ούτε τα κουταβάκια κουνήθηκαν. Σύντομα διαπιστώθηκε πως ήταν ναρκωμένα (!) και ο μεταφορέας προσήχθη στο τμήμα του αεροδρομίου, όπου έπεσε σε πολλές αντιφάσεις σχετικά με την ιδιοκτησία των τετράποδων.

Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκαν και δύο Γερμανίδες, οι οποίες είχαν στην κατοχή τους άλλα δέκα σκυλιά, και αυτά αδέσποτα και ναρκωμένα! Μάλιστα θα ταξίδευαν ξεχωριστά, καθώς οι επιβάτες επιτρέπεται να έχουν μέχρι πέντε κατοικίδια στον χώρο αποσκευών.

Ήταν πια φανερό ότι υπήρχε κύκλωμα που διακινούσε λαθραία τα σκυλιά. Η μεταφορά τους γινόταν πάντα Σαββατοκύριακο, καθώς έλειπε ο νομίατρος του «Ελ. Βενιζέλος» και δεν υπήρχε κάποιος για να χειριστεί το ειδικό σκάνερ για τα τσιπ που προσαρμόζονται στα νόμιμα τετράποδα από τους ιδιοκτήτες τους, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό!

Πολύτιμα στοιχεία

Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του Ελληνα και των δύο Γερμανίδων, έσπευσαν στο αεροδρόμιο μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, τα οποία έδωσαν πολύτιμα στοιχεία στους αστυνομικούς για το λαθρεμπόριο σκυλιών προς τη Γερμανία. Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, σκοπός του είναι η τροφοδοσία οίκων ανοχής για... κτηνοβάτες! Τέτοιου είδους «σπίτια» ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Γερμανία! Μάλιστα η τιμή αγοράς ενός τετράποδου φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και τα 400 ευρώ!

Οι συλλήψεις δείχνουν το εύρος της παράνομης μεταφοράς ζώων προς τη Γερμανία, καθώς ο Ελληνας και οι δύο Γερμανίδες δεν γνωρίζονταν. Οπως αποδείχθηκε, πρόκειται για μέλη δύο διαφορετικών κυκλωμάτων (ανεξάρτητων μεταξύ τους), η δράση των οποίων διερευνάται ακόμη!

Η «Espresso» μίλησε με τον Γεώργιο Καλιακμάνη, τον αξιωματικό που αποκάλυψε τη δράση τους, ο οποίος μάλιστα είναι και πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής. «Αλλη μία φορά η ΕΛ.ΑΣ. έκανε τη δουλειά της και το καθήκον της.

Φυσικά και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος ήταν ο σκοπός της διακίνησης των ζώων. Ομως γεγονός είναι πως δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν και αξιοποιούμε κάθε πληροφορία που περιέχεται σε γνώση μας» δήλωσε.

Πωλούν 400 ευρώ το κεφάλι στη βιομηχανία του σεξ με ζώα

Η σκέψη είναι ανατριχιαστική! Κι όμως, κάποια από τα αγαπητά -αν και παραμελημένα- αδέσποτα των ελληνικών πόλεων παραλίγο να καταλήξουν σε μία από τις αποτρόπαιες «φάρμες» ή «οίκους ανοχής... ζώων» της κατά τα άλλα προηγμένης Γερμανίας, όπου οι κτηνοβάτες (έχουν συσπειρωθεί και στο κόμμα «ζωόφιλων», το ΖΕΤΑ) κακοποιούν τα άτυχα ζώα.

Την εξέλιξη απέτρεψαν οι ελληνικές Αρχές που εξάρθρωσαν το κύκλωμα, το οποίο αποτελούνταν από έναν Ελληνα και δύο Γερμανίδες, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφέρουν από την Αθήνα στο Μόναχο και το Αμβούργο 15 αδέσποτα «ως πειραματόζωα ή ως εμπόρευμα στη βιομηχανία του σεξ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οίκοι ανοχής που λειτουργούν στη Γερμανία παράνομα νοικιάζουν ζώα για κτηνοβασίες και ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν στους Ελληνες εμπόρους ως και 400 ευρώ το κεφάλι! Επειτα από έντονες αντιδράσεις στα τέλη του 2012 η γερμανική Βουλή ποινικοποίησε την κτηνοβασία «για μεμονωμένες σεξουαλικές πράξεις» (ορίζοντας πρόστιμο ως και 25.000 ευρώ), ενώ έθεσε εκτός νόμου τους μαστροπούς ζώων. Μια απόφαση που προκάλεσε έντονη αντίδραση των κτηνοβατών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επαφή με τα ζώα είναι συναινετική!

Η αρχή έγινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η κτηνοβασία (εξαιτίας νομικού κενού) ήταν νόμιμη στη Γερμανία όλο το προηγούμενο διάστημα μετά το 1969. Στη Δανία μάλιστα εξακολουθεί να παραμένει νόμιμη (αν και προσφάτως εξαγγέλθηκε επικείμενη απαγόρευση), αρκεί να μην... υποφέρει το ζώο! Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μεταφορά γίνεται από το Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και από το λιμάνι της Πάτρας.

Καταδικάστηκαν

Σήμερα ο Ελληνας καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης και 50.000 ευρώ πρόστιμο. Για τις δύο Γερμανίδες ορίστηκε τακτική δικάσιμος.


Πηγή : patrastimes.gr


Βόμβα στην βιομηχανία γάλακτος - Η Δέλτα απειλεί να κλείσει όλα της τα εργοστάσια, πλην ενός



H Δέλτα απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα

Η Δέλτα, leader της αγοράς γάλακτος (κατέχει μερίδιο 26% στην αγορά φρέσκου ελληνικού γάλακτος) απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της, πλην ενός, αυτό που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. 

Σήμερα η Δέλτα έχει πέντε εργοστάσια, στο Ταύρο, στον Άγιο Στέφανο, στο Πλατύ Ημαθείας, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου και είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο στα τέσσερα εξ αυτών λόγω της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος και με ευθύνη της κυβέρνησης.
Στην αγορά γάλακτος επικρατεί μια απίστευτη αναρχία, ενώ ο έλληνας κτηνοτρόφος καταδικάζεται από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η Δέλτα είναι η εταιρία γάλακτος που χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό ελληνικό φρέσκο γάλα όταν άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού είτε χρησιμοποιούν μερικώς ελληνικό γάλα είτε το εισάγουν από Βαλκανικές χώρες. 

Η Δέλτα η οποία προμηθεύεται αποκλειστικά το γάλα της από έλληνες παραγωγούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν περιορίσει αισθητά τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και έχουν στραφεί στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο. 

Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η διοίκηση της Δέλτα φέρεται έτοιμη να κατεβάσει ρολά στα εργοστάσια της, πλην αυτό του Αγίου Στεφάνου, γεγονός που αναμένεται να έχει τραγικές οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά, αφού εκατοντάδες παραγωγοί γάλακτος θα βρεθούν στον αέρα, όπως επίσης και δεκάδες εργαζόμενοι (απασχολεί 1.400 εργαζομένους).

Και αυτό γιατί η Δέλτα απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25%-26% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες περιοχές απορροφά το 80% του φρέσκου γάλακτος.  

Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, η εταιρεία διέθεσε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς για την αγορά γάλακτος.

Μάλιστα το 2015, συνεργάστηκε με 1.800 επιλεγμένους παραγωγούς γάλακτος από όλες τις περιοχές της χώρας, κίνηση που αποδεικνύει έμπρακτα πως η Δέλτα στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, πως στηρίζει την πραγματική οικονομία.  

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι κτηνοτρόφοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά γάλακτος, έκρουσε προ ημερών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρης ο οποίος τόνισε ότι ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες βρίσκοντας εισαγόμενο φτηνό γάλα εγκαταλείπουν την εγχώρια παραγωγή και μεγάλες μονάδες κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή. 

Περισσότεροι από 39.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015.

Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες αρχίσαν να προμηθεύονται εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα στα 20 με 23 λεπτά το λίτρο και νωπό στα 28 με 30 λεπτά, όταν το εγχώριο το αγοράζουν 39 με 42 λεπτά το λίτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Ελένη Μπότα
Πηγή : bankingnews.gr




Διαλυμένο κράτος είμαστε πήραν θάρρος και τα Σκόπια!!




Δώσε θάρρος στον τίποτα να γίνει κάτι.

Άμα βρεις τα κάνεις λέει ο κόσμος και τα Σκόπια μετά από τόσα χρόνια έχουν ρόλο και λόγο.

Σε διάβημα προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Σκοπίων ως απάντηση στα προφορικά διαβήματα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου σχετικά με τα επεισόδια, την Κυριακή, στην Ειδομένη.

Αντί να απολογηθούν για το ότι αστυνομικές δυνάμεις του κρατιδίου τους μπήκαν μέσα στο Ελληνικό έδαφος ανενόχλητοι κάνουν και διάβημα που αναφέρει, "ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας «ενήργησαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των βίαιων διαμαρτυριών και της επιθετικής απόπειρας μεγάλης ομάδας μεταναστών να διασχίσουν τα Ελληνο-'μακεδονικά' σύνορα, μέσω παραβίασης του προστατευτικού φράχτη".

Και μόνο για το Ελληνο -"μακεδονικά" σύνορα που αναφέρουν εάν ήταν άλλη κυβέρνηση θα απαντούσε ανάλογα και θα τα αποκαλούσε σωστά όπως πρέπει Μακεδονικό - Σκοπιανά σύνορα γιατί ώς γνωστών Μακεδονία είναι μόνο μία και βρίσκεται στην Ελλάδα!!!

Μας συμβούλεψαν μάλιστα λέγοντας ότι προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον το υπουργείο Εξωτερικών της Σκοπίων ζήτησε την ενίσχυση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα και την έγκαιρη ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, ώστε να αποθαρρυνθούν βίαιες διαμαρτυρίες από τους μετανάστες και να εμποδιστεί η παράνομη είσοδος τους στην επικράτεια των Σκοπίων.

«Η αποκατάσταση της έννομης τάξης στη συνοριακή ζώνη και εντός και πέριξ του καταυλισμού της Ειδομένης είναι ουσιώδους σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών» καταλήγουν οι Σκοπιανοί.

Όπως είπαμε στην αρχή άμα βρεις τα κάνεις και εδώ έχει ψωμί για τον κάθε τίποτα πικραμένο και για να πεί και για να κάνει και ότι κερδίσει με τέτοιο μπάχαλο κυβέρνηση που έχουμε δυστυχώς στην χώρα.



«Πόλεμος» δασκάλων και καθηγητών με το Υπουργείο Παιδείας για τους αναπληρωτές



«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας με αφορμή το νέο σύστημα διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά, τη στιγμή μάλιστα που η τρόικα ούτε έχει δεχτεί το αίτημα του υπουργού Νίκου Φίλη για την πρόσληψη 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, ούτε καν μάλιστα έχει δεχτεί τον αρμόδιο υπουργό.

Με τους υπουργούς Παιδείας των τελευταίων μηνών δε είναι ξεκάθαρο ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει μόνιμο και «άλυτο» πρόβλημα συνεννόησης. Ήδη εμφανίζεται να υπάρχει «τεράστια απόσταση» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στο θέμα του συστήματος διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του.

 Και αυτό διότι μετά την κήρυξη «πολέμου» από την ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), που ανακοίνωσε την Κυριακή, πανελλαδική κινητοποίηση για τις 15 Απριλίου, και την «κινητικότητα» που παρουσιάστηκε και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να... ανοίξει τον διάλογο. Έτσι κλήθηκαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (τους οποίους όμως δεν είδε ο υπουργός αλλά συνεργάτες του) ώστε να εντοπισθεί πού υπάρχει πρόβλημα. 

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στην πολιτική επιλογή να θεσπιστεί ένα μόνιμο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη περίοδο που θα θέτει τέρμα στο καθεστώς των προβληματικών και εμβαλωματικών ρυθμίσεων του παρελθόντος». Ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσει κανείς για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. «Εξυπηρετεί επιτυχόντες ΑΣΕΠ» Όπως λένε συνδικαλιστές, το σύστημα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας «εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πετύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2006 και 2008, οι οποίοι χωρίς προϋπηρεσία υπερβαίνουν οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εκπαιδευτικών, ενώ το σωστό είναι να προκρίνονται οι καλύτεροι στο ΑΣΕΠ ανεξαρτήτως χρονολογίας». 

Ακόμη αναφέρουν ότι η ΟΛΜΕ ζητάει οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία στο Δημόσιο ως 84 μηνών να πριμοδοτηθούν, ενώ το υπουργείο προτείνει από 60 μήνες και μετά να αρχίσει η σταδιακή επιπλέον μοριοδότηση από 0,1 μόρια. Η... συμφωνία Όπως ανακοίνωσε επί λέξει το υπουργείο Παιδείας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν: Στην πολιτική επιλογή να θεσπιστεί ένα μόνιμο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη περίοδο. Το σύστημα αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Στην ανάγκη να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό μια μεταβατική διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών το σχολικό έτος 2016-17, ώστε, να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο. Στη διαπίστωση ότι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπάρχον σύστημα διορισμών αναπληρωτών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. 

Τη Δευτέρα, η ΟΛΜΕ, η οποία και τα τελευταία χρόνια ελέγχεται από συνδικαλιστές που ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε κοινό σύστημα με μόνιμους διορισμούς και αναπληρωτές και κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Το υπουργείο Παιδείας, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε την ομοσπονδία για «παραπλάνηση» και «αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης. Στο «παιχνίδι» μπήκε και η ομοσπονδία των καθηγητών ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ) που συνεδρίασε για το θέμα την ίδια ημέρα και αποφάσισε ότι το θέμα είναι φλέγον και πρέπει να συζητηθεί άμεσα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ ζητάει να ισχύσει το περυσινό σύστημα διορισμών του διδύμου Μπαλτά - Κουράκη. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέο σύστημα στην πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βασικά κριτήρια: επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ το έκριναν ως μια απόδειξη ότι οι μόνιμοι διορισμοί και πάλι αποκλείονται για την επόμενη χρονιά και κήρυξε ήδη πανελλαδική κινητοποίηση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 11.30 π.μ., και τρίωρες στάσεις εργασίας την ίδια ημέρα.

 Παράλληλα θα γίνουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, για την εβδομάδα που διανύουμε εβδομάδα (12-13.4.2016), ώστε να ενημερωθεί ο κλάδος των καθηγητών για τις επιπτώσεις από το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε: Περιοδείες των μελών των ΔΣ των ΕΛΜΕ για ενημέρωση των συναδέλφων τους. Κήρυξη από το ΔΣ της ΟΛΜΕ τρίωρης στάσης εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου (8.00-11.00) στις 15 Απριλίου. Καλεί παράλληλα τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματική τρίωρη στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου. Επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (19.00-22.00) για τα εσπερινά σχολεία. Οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της (κινηματικά και νομικά) για «την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της». 

Η δε Ομοσπονδία αποφάσισε επί λέξει:  

Η πρόταση του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πρόταση της ομοσπονδίας. Η πρόταση, όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο 3848/10, αλλά τον ενεργοποιεί προς το χειρότερο. Με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά. Θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (κοινοτικά κονδύλια). Θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων. Τα δημόσια σχολεία δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά. Με την απόφασή της η ΟΛΜΕ ζητάει μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά και κατάργηση του Ν. 3848/10 και νέο σύστημα προσλήψεων σύμφωνα με τη θέση της ομοσπονδίας «με το οποίο οι συνάδελφοι που επί χρόνια υπηρετούν το δημόσιο σχολείο πρέπει να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης». 

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας «Η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η διεκδίκηση για μόνιμους διορισμούς μετά από χρόνια απαγόρευσής τους, οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, η προώθηση μεταβατικής διάταξης νόμου για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών, εντάσσονται στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, όπως πολύ καλά γνωρίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας» απάντησε το υπουργείο Παιδείας στην ΟΛΜΕ. «Από αυτή τη σκοπιά, μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που θέτει τον κλάδο των καθηγητών σε κινητοποίηση, λόγω της μεταβατικής -ισχύος ενός έτους- διάταξης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-17. Μια διάταξη που λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και που πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή αν όλοι επιθυμούμε να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση. 

Το υπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα συνεχίζονται και προσθέτει: «Σε αυτή τη φάση δεν θα σχολιάσουμε όλα τα σημεία της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των διορισμών, πιστεύουμε ότι η ΟΛΜΕ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που έχει θέσει -και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς- ως προτεραιότητα τους 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών την τριετία 2016-18. Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι λείπει από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η παραμικρή νομική τεκμηρίωση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που η παράλειψή του παραπλανά και αποπροσανατολίζει». Και καταλήγει με τη επισήμανση ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τους διορισμούς εκπαιδευτικών «εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου» επί του θέματος. 

Η ΟΙΕΛΕ Στα παραπάνω η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «δεν παρέλαβε τη διάταξη από το υπουργείο Παιδείας, αλλά την πληροφορήθηκε από σχετικά δημοσιεύματα. Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι φλέγον για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις θέσεις της Ομοσπονδίας». Και το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε: Προτείνει προς τον υπουργό Παιδείας «να ισχύσει για το σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών το άρθρο 47 του νομοσχεδίου Μπαλτά - Κουράκη που είχε υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, είχε περάσει από τον έλεγχο του ΓΛΚ και της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής συν τις προβλέψεις της προωθούμενης διάταξης για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο είχε τύχει συναίνεσης από το σύνολο σχεδόν του κόσμου της εκπαίδευσης. 

Ως αιτιολογική έκθεση για τη διάταξη καταθέτουμε τη γνωμοδότηση του έγκριτου καθηγητή Παντείου και συνταγματολόγου κ. Η. Νικολόπουλου». Ζητά από τον υπουργό Παιδείας συνάντηση το συντομότερο δυνατό, ώστε η ομοσπονδία να εκθέσει τις απόψεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και στη ΔΟΕ Για το θέμα αναμένεται και απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). Ήδη η παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ επισήμανε ότι η διάταξη που ανακοινώθηκε ότι θα ψηφισθεί για το νέο σύστημα διορισμών είναι «το λιγότερο άστοχη, άδικη και απαράδεκτη». «Τα κριτήρια που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τον νέο τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργούν τεράστιες ανακατατάξεις στη σειρά του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες και απέχουν από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. 


Πηγή : in.gr




Το Πεντάγωνο «εξαφάνισε» τον Κυρ. Μητσοτάκη από την παρέλαση στη Ν. Υόρκη



Παρότι ήταν παρών και έκανε και δηλώσεις, παρότι επρόκειτο για εθνική γιορτή και χιλιάδες μίλια μακριά από τα εγχώρια πολιτικά πάθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται εξαφανισμένος ως δια... μαγείας από το υπ. Αμυνας.

Ολα συνέβησαν στον εορτασμό της ομογένειας για την 25η Μαρτίου στην Νέα Υόρκη όπου ήταν προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, σε καμία από τις 22 φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Αμυνας, δεν εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αντιθέτως, στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του προέδρου της ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας εμφανίζεται δίπλα-δίπλα με τον Κυρ. Μητσοτάκη.







Πηγή : iefimerida.gr


Παρεμβάσεις και πιέσεις αμαυρώνουν την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης



Με τον κακό της εαυτό αναμετράται η ελληνική Δικαιοσύνη, ως προς το μείζον ζήτημα των ημερών, αυτό της ανεξαρτησίας της.

Σύμφωνα με έρευνα που κοινοποίησε σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της Δικαιοσύνης 2016 (The 2016 EU Justice Scoreboard), και η οποία για πρώτη φορά παρέχει στοιχεία ως προς το πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε., 42% των πολιτών, σχεδόν οι μισοί έλληνες, θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη χειραγωγείται, αν μη τι άλλο βάλλεται καθημερινά από παρεμβάσεις και πάσης φύσεως πιέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το 26% εκτιμά την κατάσταση ως αρκετά κακή, το 16% πολύ κακή, ενώ το 11% περιορίζεται σε απαντήσεις τύπου «δεν ξέρω». Στον αντίποδα, 41% κρίνει ότι πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, και μόνον το 6% τα χαρακτηρίζει πολύ καλά.

Πιο καχύποπτοι εμφανίζονται μάλιστα όσοι εμπλέκονται στα του επιχειρείν, στην Ελλάδα : 53% των ερωτωμένων αποτιμά την υφιστάμενη συνθήκη από αρκετά έως πολύ κακή (30% και 23% αντιστοίχως), με το 27% να τη χαρακτηρίζει αρκετά καλή και το 10% πολύ καλή.

Ποιοί πιέζουν

Η ανατομία του προβλήματος - σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις που έδωσε το ευρύ κοινό -, τοποθετεί ψηλά στον κατάλογο των αιτιών για την έλλειψη ανεξαρτησίας, τα οικονομικά συμφέροντα, 36%, και αμέσως μετά τις πιέσεις που ασκούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και γενικότερα πολιτικοί, σε ποσοστό 33%. Η εκτίμηση ότι το πρόβλημα έγκειται στο status των ίδιων των δικαστών, το οποίο και δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους, αγγίζει το 24%.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, οι απαντήσεις ενοχοποιούν πρωτίστως τους πολιτικούς, σε ποσοστό 46%, και κατά 45% τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Σε ποσοστό 42% οι αιτίες αγγίζουν τους δικαστές.

Η Κομισιόν και τα συστήματα Δικαιοσύνης

Ο πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης 2016, τον οποίο και δημοσιεύει η Κομισιόν, παρέχει συγκριτική επισκόπηση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των συστημάτων Δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό τη βελτίωσή τους.  

Πρώτη φορά, ο εν λόγω πίνακας περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ερευνών του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκαν για να εξεταστεί πιο διεξοδικά πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ.

«Ο τέταρτος πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης δείχνει ότι οι προσπάθειες των κρατών μελών για τη βελτίωση των συστημάτων δικαιοσύνης εξακολουθούν να αποφέρουν καρπούς. Ο ρόλος των εθνικών συστημάτων δικαιοσύνης για την προάσπιση του κράτους δικαίου, την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος είναι σημαντικός και, συνεπώς, οι προσπάθειες αυτές των κρατών μελών είναι απαραίτητες», δήλωσε η κ. Vĕra Jourová, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων. «Ο πίνακας αποτελεσμάτων χρησιμεύει ως εργαλείο για να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερα τα ευρωπαϊκά συστήματα δικαιοσύνης.»



Ελευθερία Κόλλια
ΒΗΜΑ


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προβλέψει το 1994 ότι θα οδηγηθούμε στο ΔΝΤ


Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήξερε πάντα τι έλεγε και αυτό το video το αποδεικνύει ακόμα μία φορά, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ το 1994 για την κατάσταση της οικονομίας και λέγοντας ότι δεν θα είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο Δ.Ν.Τ.






Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κεφαλονιά!




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψε το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο ,14 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Είχαν προηγηθεί μικρότερες σεισμικές δονήσεις 2.5 ρίχτερ και 2.7 ρίχτερ, τις προηγούμενες εβδομάδες.


Συλλήψεις αλλοδαπών που επιχείρησαν να ταξιδεύσουν με πλαστά διαβατήρια




Αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπούς στον Αερολιμένα Ηρακλείου, «Ν. Καζαντζάκης», όταν επιχείρησαν να ταξιδεύσουν με πλαστά έγραφα.

Αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπούς στον Αερολιμένα Ηρακλείου, «Ν. Καζαντζάκης», όταν επιχείρησαν να ταξιδεύσουν με πλαστά έγραφα.

Οι αρχές συνέλαβαν έναν 39χρονο και μια 36χρονη από τη Σρι Λάνκα, που κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων Αρχών Γαλλίας και Γερμανίας, αντίστοιχα, επιχείρησαν να αναχωρήσουν για το Παρίσι.

Συνελήφθη και ένας 29χρονος Αφγανός, γιατί επέδειξε στους αστυνομικούς πλαστά διαβατήρια, προκειμένου να αναχωρήσει για το Άμστερνταμ.

Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.




Πηγή: skai.gr


Ο αργόμισθος καθηγητής ιατρικής των 200.000 ευρώ




Δεκάδες χιλιάδες ευρώ φαίνεται ότι στοιχίζει στο ελληνικό Δημόσιο η αργομισθία καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπως προκύπτει από αναφορά που έγινε στις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος και έφτασε σε γνώση του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο συγκεκριμένος καθηγητής του τομέα Χειρουργικής του ΑΠΘ, παρότι τα τελευταία οκτώ -τουλάχιστον- χρόνια δεν ανταποκρίνεται στο διδακτικό του έργο, ούτε στα χειρουργεία, εντούτοις εξακολουθεί να εισπράττει κανονικά κάθε μήνα το μισθό του.

Η μισθοδοσία του κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 200.0000 ευρώ.

Ο ίδιος φέρεται να ταξιδεύει και να περνάει αρκετό καιρό σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, δίχως -πάντως- η εκεί παραμονή του να συνδέεται με ακαδημαϊκά προγράμματα ή υποχρεώσεις στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής του ιδιότητας.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για απάτη κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, και σε συνάρτηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο ίδιος, φαίνεται ότι επιχείρησε να συνδέσει την απουσία του με την κάθοδό του στην πολιτική ως υποψήφιου βουλευτή του ΛΑΟΣ, στις εκλογές του 2012.



Πηγή : zougla.gr


Μετά τις καταγγελίες η Βουλή εξετάζει την προσεχή Δευτέρα το πόθεν έσχες Τσίπρα




Η συζήτηση της προσεχούς Δευτέρας στην Επιτροπή Πόθεν΄Εσχες της Βουλής δεν θα είναι από τις συνηθισμένες -αντιθέτως, ίσως αποδειχθεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες στην μεταπολιτευτική περίοδο, καθώς πρόκειται να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ενός εν ενεργεία Πρωθυπουργού. 

Κατόπιν αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα εξετάσουν τι δήλωσε και τι δεν δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίμαχη χρονική περίοδο που ξεκινά από το 2008, όταν έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει έως το ξεκίνημα του 2010, όταν αποχώρησε από την Αγνάντι Ο.Ε. που είχε συστήσει με τους συντρόφους Νίκο Παππά και Χρήστο Καραμάνο. 

Θέμα ενδέχεται να υπάρξει - είναι πολλές οι εταιρείες - και με την "Γ.Τσίπρας & Α.Τσίπρας ΟΕ" από την οποία ο νυν Πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποχωρήσει το φθινόπωρο του 2008. Αλλά και με το τίμημα μεταβίβασης αλλά και το σχέση μεταξύ εισοδημάτων και εταιρικών μεριδίων. 

Το αίτημα υποβλήθηκε χθες στην Επιτροπή από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, με βασικό επιχείρημα ότι, εφόσον αιωρούνται ερωτήματα για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, πρέπει να γίνει έλεγχος και σχετική συζήτηση. 

Η παρέμβαση Κακλαμάνη αποτελεί συνέχεια της αντίδρασης της ΝΔ, μετά από δημοσίευμα των ΝΕΩΝ που ζητούσε αρχικά να δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες Τσίπρα για τα έτη 2009 και 2010.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, έτερος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεν είχε ενστάσεις και συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης, την Δευτέρα 18 Απριλίου, σύζητηση για το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες. Παράλληλα, ζήτησε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Βουλής να προετοιμάσουν τον φάκελο της υπόθεσης


Πηγή : tanea.gr


Σε νέες περιπέτειες η Χώρα, χάσμα και διακοπή διαπραγματεύσεων




Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο να φθάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία επί των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μετά την ερχόμενη Δευτέρα και αφού θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον από την Παρασκευή έως την Κυριακή, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Διαβουλεύσεις, οι οποίες πλέον θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές κυβέρνησης - ΔΝΤ παραμένουν σε αρκετά ζητήματα, αλλά με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών η σημαντικότερη διαφορά αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Oπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά τις χθεσινές πολύωρες συζητήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, αποφασίστηκε η «παύση των συζητήσεων, διότι συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί ότι έπρεπε να αναχωρήσουν για Ουάσιγκτον». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μετά την επιστροφή από Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ώστε να τελειώσει αυτή η συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου». Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να φθάσουν στην τεχνικού επιπέδου συμφωνία (staff level agreement) που θα ξεκλείδωνε την εκταμίευση της δόσης. «Θα καταλήξουμε στην τεχνικού επιπέδου συμφωνία, λίγο πριν από το Eurogroup», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα, αλλά επειδή υπήρχαν και πολλά μικρά δεν προλαβαίναμε να γραφτεί το staff level agreement. Οσο περνούσε ο καιρός, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσαμε να το κλείσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για την πορεία των συζητήσεων στο ασφαλιστικό, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα στο ασφαλιστικό», ενώ ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι «έχουμε έρθει αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω πού». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυριότερες διαφορές έχουν ως εξής:

1. Αφορολόγητο όριο: Ο κ. Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από αυτή που έχει προτείνει η ίδια. Δηλαδή, από 9.545 ευρώ σε 9.090 ευρώ, όταν η τρόικα ζητεί μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ.

2. Ασφαλιστικό: Σύμφωνα με παράγοντα που έχει γνώση των συζητήσεων, «υπάρχει πρόοδος, αλλά θέλει ακόμη δουλειά». Η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

3. «Κόκκινα» δάνεια: Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χθες πως η Αθήνα ζητάει την εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων με όριο τις 160.000 ευρώ και προσαυξήσεις για κάθε τέκνο. Ωστόσο, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως οι θεσμοί το έχουν αποδεχτεί. Πάντως, αν συμφωνηθεί κάποια παράταση της μη πώλησης στεγαστικών δανείων, αυτή θα ισχύει έως τον Μάιο του 2018. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν και στην πώληση των ενήμερων δανείων, ανεξαρτήτως εάν εξυπηρετούνται κανονικά ή είναι στο όριο να μετατραπούν σε «κόκκινα».

4. Δημοσιονομικά μέτρα: Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, χθες υπήρξε σύγκλιση για τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ  σημείωναν  ότι η κυβέρνηση είχε προτείνει μέτρα 1,86 δισ. ευρώ. Πάντως, από αυτά οι δανειστές αρχικά ενέκριναν περί το 1,1 δισ. ευρώ.

5. Ενεργειακά: Οι δανειστές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται να έχει συμφωνηθεί το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.


Έντυπη Καθημερινή