Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Βρήκαν τον δάσκαλο τους στην Βανδή οι Τούρκοι και έχουν σκυλιάσει


 

Βρήκαν τον δάσκαλο τους στην Βανδή οι Τούρκοι και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν.

Η Δέσποινα Βανδή έχοντας υψηλά το αίσθημα του πατριωτισμού και της ελληνικής της ρίζας ακύρωσε την εμφάνισή της στη Σμύρνη, έπειτα από την ανάρτηση αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ στον χώρο της εκδήλωσης, παγίδα την οποία είχαν στήσει οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι σκυλιασμένοι γέμισαν τον λογαριασμό της Ελληνίδας τραγουδίστριας με ύβρεις, υποτιμητικά σχόλια, εθνικιστικές κορώνες, σημαίες της Τουρκίας και εικόνες του Κεμάλ Ατατούρκ, προσπαθώντας έτσι να ξεφτιλιστούν περισσότερο. 

Αρκετοί φαιδροί και χυδαίοι Τούρκοι, με αφορμή το γεγονός ότι η συναυλία ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Σμύρνη, έγραψαν στη Δέσποινα Βανδή «να γυρίσεις πίσω κολυμπώντας», αναπαράγοντας έτσι την τουρκική εθνικιστική ρητορική σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, δείχνοντας το πόσο Τούρκοι είναι σε όλα.

Η Δέσποινα Βανδή στην ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV (Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας) καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.

Μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, χιλιάδες Τούρκοι έχουν συρεύσει σε αναρτήσεις της τραγουδίστριας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, να μην ξαναπεράσει τα σύνορα της χώρας τους και ότι θα έπρεπε να δείξει σεβασμό στον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Την απόφαση να ακυρώσει συναυλία της στη Σμύρνη της Τουρκίας που διοργάνωνε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV) επειδή, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στον χώρο της εκδήλωσης αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ έλαβε το βράδυ της Τετάρτης η Δέσποινα Βανδή.

Η ίδια σε ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.



Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV μετά την άρνηση της Ελληνίδας τραγουδίστριας, στη σκηνή της συναυλίας εμφανίστηκε η χορωδία του TEV η οποία θα εμφανιζόταν μαζί με την Δέσποινα Βανδή, και τραγούδησε τον ύμνο της Σμύρνης νομίζοντας έτσι ότι κάτι έκαναν οι Τούρκοι.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η γελοία δήμαρχος της Σμύρνης, Λαλ Ντενιζλί, και είπε ότι «η κυρία Βανδή δεν θα εμφανιστεί επειδή ζήτησε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ. Μην την αποδοκιμάζετε, δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Δώσαμε τόσους μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα χώματα και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδερφοσύνη και η φιλία θα κερδίσουν».

Αφού, δε, εξέφρασε την ελπίδα πως ό,τι συνέβη θα αποτελέσει ένα μάθημα για την Ελληνίδα τραγουδίστρια, η κυρία Ντενιζλί συνέχισε λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κατεβάσουμε την αφίσα του Ατατούρκ. Η κυρία αυτή θα πρέπει να φύγει αμέσως από εδώ, ήρεμα και ειρηνικά. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να κατεβάσει τη σημαία της Τουρκίας που έχει βαφτεί με αίμα».

Και τώρα νομίζουν οι Τούρκοι ότι φοβήθηκε η Δέσποινα Βανδή.




Ξαναχτύπησε το καραγκιοζιλίκι Τζάκρη ντυμένη καναρίνι : «Υμνητές της χούντας ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης και ο Πλεύρης»


 


Η Θεοδώρα Τζάκρη πλασάρεται εύκολα στην πρώτη δεκάδα των φαιδρών και γελοίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την προκλητική της μουτσούνα αυτό το ακροαριστερό νούμερο, σε κάθε εμφάνιση της προκαλεί, ουρλιάζει κάνει γκριμάτσες δείχνοντας το μίσος της για την Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη της και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ντυμένη καναρίνι η Τζάκρη εμφανίστηκε στον ΣΚΑΙ, ειδικά μετά την στήριξη που έδωσε στον αναρχοτραμπούκο Παύλο Πολάκη, για να δείξει το μίσος της και την χολή της.

«Υμνητές της χούντας» αποκάλεσε η Θεοδώρα Τζάκρη τον Μάκη Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη, αποδεικνύοντας ότι η χυδαιότητα και ο «πολακισμός», δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Παύλου Πολάκη, και έδειξε το πόσο ίδια είναι η Τζάκρη με τον αναρχοτραμπούκο που υπερασπίστηκε αν και γυναίκα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, η Θεοδώρα Τζάκρη, έδειξε για ακόμα μία φορά την φαιδρότητα και την χυδαιότητα της.

Το ότι ανέχονται την χυδαιότητα της στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα, ειδικά μετά την αντιμετώπιση που είχε ο επίσης ακροαριστερός σύντροφος της Παύλος Πολάκης.

Η Τζάκρη είναι τόσο γελοία που μέσα στο παραλήρημα της και το μίσος της, δεν ξέρει ποιος είναι ο υπουργός δικαιοσύνης και αποκάλεσε τον Μάκη Βορίδη υπουργό δικαιοσύνης, αγνοώντας τον Γιώργο Φλωρίδη.

Η δήλωση του απόλυτου ακροαριστερού νούμερου του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη :


Θεοδώρα Τζάκρη: «Εμείς ανεχόμαστε ως 3η ελληνική Δημοκρατία -γιατί λέμε ότι χάθηκε το φιλότιμο-, να φιλοξενούμε στους κόλπους μας, υπουργούς παρακαλώ, οι οποίοι είναι υμνητές της χούντας».


Δημήτρης Οικονόμου: «Ποιοι είναι αυτοί;»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Τρεις είναι, τον αριθμό».


Δημήτρης Οικονόμου: «Σήμερα;»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Ναι. Δεν τους ξέρετε;»


Δημήτρης Οικονόμου: «Όχι».



Θεοδώρα Τζάκρη: «Α, αλήθεια. Θέλετε να σας τους πω;»


Δημήτρης Οικονόμου: «Ποιοι είναι αυτοί κυριά Τζάκρη; Υμνητές της χούντας, υπουργοί σήμερα;»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Υμνητές της χούντας; Έχετε ξεχάσει ποιοι είναι;»


Δημήτρης Οικονόμου: «Διάβαζα εγώ τότε, ήμουνα πολύ μικρός».


Θεοδώρα Τζάκρη: «Α, διαβάζατε τότε. Δεν πειράζει, θα κάνετε ρεπορτάζ, έχετε έμπειρο επιτελείο και θα τους βρείτε».


Δημήτρης Οικονόμου: «Όχι, λέτε κάτι όμως. Σημερινοί υπουργοί;»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Υμνητές της χούντας, ποιοι είναι οι σημερινοί; Που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα; Θέλετε να σας το πω;»


Δημήτρης Οικονόμου: «Για πείτε μας»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Γεωργιάδης και ο κύριος Πλεύρης. Ο κύριος Πλεύρης δεν είναι υπουργός εν πάση περιπτώσει».


Δημήτρης Οικονόμου: «Υμνητές της χούντας, όλοι αυτοί;»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Υμνητές της χούντας. Υμνητές της χούντρας (sic). Ήταν υπουργός. Η σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία που θα πάει και ο κύριος Μητσοτάκης στην Κύπρο, έτσι; Έχει στο επιτελείο του και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις -ο κύριος Βορίδης είναι υπουργός Δικαιοσύνης -παρακαλώ, τηρεί τα δικαιώματα και τους θεσμούς- και ο κύριος Γεωργιάδης επίσης κορυφαίος -»


Δημήτρης Οικονόμου: «Το κυπριακό υπέθετα ότι μας ενώνει. Δεν το βλέπω να μας ενώνει».


Θεοδώρα Τζάκρη: «Μας ενώνει, μας ενώνει. Να μην κατηγορούμε επομένως στο κυπριακό, μόνο τη διεθνή έννομη τάξη που επιδεικνύει και ενοχή και ανοχή».




Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Δραγασάκης


 

Την αποχώρησή του απο τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε με αιχμές κατά του τυχοδιώκτη στέφανου Κασσελάκη  ο Γιάννης Δραγασάκης. 

Η ανακοίνωση

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς

Στους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.

Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου  επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης  αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».

Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.

Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.

Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. 

Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.

Τι έχει προηγηθεί:

- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: https://dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/

- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: https://dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi.../

- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: https://dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis.../

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
πριν από μία ώρα περίπου

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς

Στους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκ...

Δείτε περισσότερα
171
15
50


Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους κακοποιούς που ξυλοκόπησαν οικογένεια Καναδών τουριστών σε μπαρ στο Ηράκλειο


 

Ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία οι δύο από τους κακοποιούς που χτύπησαν χωρίς λόγο και με απίστευτη αγριότητα την οικογένεια των τουριστών που διασκέδαζαν σε μπαρ του Ηρακλείου τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 31χρονο κακοποιό από χωριό του Μυλοποτάμου και έναν 32χρονο κακοποιό από περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου, ενώ κατά πληροφορίες αναζητούνται άλλοι δύο κακοποιοί.

Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού η οικογένεια των αλλοδαπών βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη χτυπημένη στο νοσοκομείο. Μάλιστα, προκάλεσε την παρέμβαση της Υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία επικοινώνησε με το διοικητή του νοσοκομείου για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του Ελληνο-Καναδού πατέρα της οικογένειας, που χρειάστηκε νοσηλεία, μετά την απόκλητη και αναίτια επίθεση των 4 κακοποιών.




Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

 



Την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

  • Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία για 30 χρόνια του νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων και του αστικού πάρκου.
  • Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην προεπιλογή υποψηφίων βάσει κριτηρίων τεχνικής και χρηματοοικονομικής ικανότητας και η δεύτερη στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχθεί ποτέ στη χώρα αλλά και μια εμβληματική επένδυση με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη: συγκέντρωση των κατακερματισμένων υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο, εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δάφνης- Υμηττού.



Επέκταση της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων και την ανάπτυξη λογισμικού για τη μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας

 



Την επέκταση και αναβάθμιση των λειτουργιών της πλατφόρμας για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών επιδόσεων εγγράφων στην ποινική διαδικασία, καθώς και την ανάπτυξη λογισμικού για τη μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, αποφάσισαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

  • Ειδικότερα, στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται ότι εκτός από τις ηλεκτρονικές επιδόσεις που ήδη πραγματοποιούνται και αφορούν στις ποινικές διαταγές, στις αποφάσεις λιπομαρτύρων και στις κλήσεις μαρτύρων, θα ενταχθούν στην υπάρχουσα πλατφόρμα και οι κλήσεις κλητήριων θεσπισμάτων, κατηγορουμένων, αντικλήτων, εκκαλούντων (έφεσης), αυτοφώρων, βουλευμάτων, διατάξεων και άλλα.  
  • Η υλοποίηση του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος επιδόσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναμένεται να αποτελέσει εξαιρετικά επωφελή δράση. Καταρχάς, σε δημοσιονομικό επίπεδο καθώς εξοικονομούνται πόροι μέσω της προοδευτικής εξάλειψης της ανάγκης αξιοποίησης δικαστικών επιμελητών και αστυνομικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαστικής Αστυνομίας για την επίδοση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας. Επίσης, θα επιταχυνθεί και θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δικαιοδοτικού έργου,  μέσω της δραστικής μείωσης των καθυστερήσεων στις επιδόσεις εγγράφων που κωλύουν την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας, της εξάλειψης των δυσχερειών και των κινδύνων που άπτονται του εντοπισμού των προς όντων η φυσική επίδοση των εγγράφων και της διασφάλισης της έγκαιρης και ασφαλούς γνώσης των προσώπων προς τα οποία πρέπει να επιδοθεί το κάθε έγγραφο.
  • Η ανάπτυξη λογισμικού θα καθιστά δυνατή τη μετάφραση των ουσιωδών εγγράφων της ποινικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό θα συντελέσει στον εξορθολογισμό των δαπανών που συνδέονται με την κάλυψη των μεταφραστικών αναγκών των δικαστικών αρχών. Επιπλέον,  θα επιταχύνει την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ουσιαστική και αποτελεσματική άσκηση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι … συζητήθηκε διεξοδικά η πρόοδος των εν εξελίξει ψηφιακών έργων της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα η αναβάθμιση και η επέκταση του Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με έμφαση στη δημιουργία και τήρηση Ηλεκτρονικού Φακέλου Υπόθεσης. «Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος είναι βασικός μας στόχος, καθώς θα καταστήσει εφικτή την παρακολούθηση μιας υπόθεσης από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής της στη Δικαιοσύνη μέχρι την τελική έκδοση απόφασης διευκολύνοντας κατά πολύ το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή και συμβάλλοντας κομβικά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.




Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης: πάνω από 5.000 χιλιάδες παιδιά και έφηβοι έχουν σωθεί σε τρία χρόνια

 



Άλλη μια διεθνής επιτυχία σημειώθηκε για την Ελλάδα και τον βραβευμένο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος, πρωτοποριακό Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, χάρη στον οποίο μέσα τρία μόλις χρόνια έχουν σωθεί πάνω από 5.000 παιδιά και έφηβοι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και κινδυνεύουν να εργαλειοποιηθούν από το οργανωμένο έγκλημα.

  • Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης μέσω τηλεφωνικής γραμμής και των εφαρμογών Viber και What’s app ενημερώνεται άμεσα από πολίτες, αρχές ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
  • Με τις κινητές μονάδες που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο μηχανισμός μπορεί άμεσα να εντοπίσει τα παιδιά σε επισφάλεια και σε συνεργασία με τις αρχές να προχωρήσει στην καταγραφή του αιτήματος ασύλου τους, ενώ στη συνέχεια προχωρά στην άμεση στέγασή τους σε δομές επείγουσας φιλοξενίας.
  • Ο Εθνικός Μηχανισμός συμπεριλήφθηκε ως καλή πρακτική και σύσταση προς τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση στην ανασφάλεια εργασίας, κατά την περίοδο 2019-2022 σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

 



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η μεγαλύτερη μείωση στην ανασφάλεια της εργασίας από το 2015 έως το 2022 σημειώθηκε στην Ελλάδα μετά το 2019 και κατόπιν στην Ισπανία - πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες - με αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
 
Ειδικότερα και όπως καταγράφει η έκθεση:

  • Η ανεργία μειώθηκε  κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024,  από το 18% που ήταν στο τέλος του 2019
  • Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό σημείωσε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του δ' τριμήνου του 2019 και του α' τριμήνου του 2024
  • 400.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μέσα σε 5 χρόνια, από το 2019 ως σήμερα
  • Με τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28% και ο μέσος μισθός κατά 20%.
  • Το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους σε κλάδους όπου αυτό είναι χαμηλότερο - όπως ο τομέας της εστίασης και των καταλυμάτων - αυξήθηκε 21% μεταξύ του α' τριμήνου 2024 και του δ΄ τριμήνου του 2019, περισσότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.


Έκθεση Scope: μια ακόμα επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας

 



Μια ακόμα αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερό σε θετικό, ήρθε από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο. Η αναβάθμιση αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την αποδοτικότητα της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.




«Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος»: Το αναπτυξιακό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας είναι πολύ σημαντικό

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος»:

Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου δύο πολύ σύντομες επισημάνσεις:

  • Η πρώτη έχει να κάνει με την μεγάλη σημασία, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί Δήμαρχοι, της ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Διάβαζα προ ολίγων ημερών ένα άρθρο στην πιο σημαντική ίσως οικονομική εφημερίδα του κόσμου, τους “Financial Times”, γι’ αυτό το θαύμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, για τις τεράστιες αναπτυξιακές δυναμικές τις οποίες δημιουργεί, για τη σημαντική προσθήκη όλων των έργων που γίνονται -όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά καθ’ όλο το μήκος της ακτογραμμής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο-, στο εθνικό προϊόν. Πράγματι, το αναπτυξιακό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας είναι πολύ σημαντικό. Είναι, όμως, ένα αποτύπωμα το οποίο δεν θα είναι εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και νομίζω ότι το μεγάλο μέλημα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε αυτή τη νέα ανάπτυξη η οποία δρομολογείται. Το Ελληνικό θέλω να θυμίσω ότι είναι ένα τεράστιο και θα έλεγα πολυπαραγοντικό έργο το οποίο αυτή η κυβέρνηση, όταν ήρθε στα πράγματα το 2019, το παρέλαβε ως μία ιδέα με τεράστια προβλήματα και χρειάστηκε να δουλέψουν πολλοί Υπουργοί προκειμένου να περάσουμε από την ιδέα στη φάση υλοποίησής του.
  • Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με αυτό το οποίο αποκαλούμε αστική βιώσιμη κινητικότητα. Με τις πόλεις μας, οι οποίες πια αλλάζουν μορφή, στις οποίες θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το ποδήλατο, το περπάτημα, μορφές μετακίνησης οι οποίες δεν έχουν μπει στη ζωή μας.
    • Η καλύτερη απόδειξη ότι όταν δημιουργούμε ποιοτικά έργα υποδομής αυτά αγκαλιάζονται από τους πολίτες είναι αυτό το οποίο ήδη συμβαίνει στην Γλυφάδα, όπου ήδη έχει δρομολογηθεί το πρώτο τμήμα αυτού του ποδηλατόδρομου, μήκους 3,5 χιλιομέτρων αν δεν κάνω λάθος, και νομίζω ότι η συνολική αποδοχή, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και από όλους τους επισκέπτες της Γλυφάδας, είναι εξαιρετικά θετική. Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το έργο σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, σε πρώτη φάση στα 12 χιλιόμετρα, πόσο μεγάλη σημασία θα έχει για την ποιότητα της ζωής συνολικά όλων των παράκτιων Δήμων.
    • Και βέβαια, να ενθαρρύνω, με την ευκαιρία αυτή, τους Δημάρχους να είναι πιο τολμηροί στα δικά τους σχέδια αστικής βιώσιμης κινητικότητας. Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερους ποδηλατοδρόμους, περισσότερους πεζόδρομους, χρειαζόμαστε πόλεις οι οποίες να είναι πιο φιλικές προς τους πεζούς και προς το ποδήλατο. Ενδεχομένως αυτό μπορεί να σημαίνει προσωρινά λιγότερο φιλικές προς το αυτοκίνητο αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινούνται πια όλες οι μεγάλες πόλεις. Σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στην αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με αιχμή τη σημαντική παρέμβαση την οποία κάνουμε για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων μας. Ήδη τα πρώτα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για την Αττική, περιμένουμε ακόμα συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία, τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2025.
    • Έχω πει πολλές φορές ότι η πρόθεσή μας δεν είναιαπλά να αντικαταστήσουμε τα παλιά λεωφορεία με καινούρια λεωφορεία σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον, προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, αλλά να πυκνώσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων, έτσι ώστε πράγματι τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αποτελέσουν ένα ελκυστικό υποκατάστατο για το αυτοκίνητο. Ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική μας ξεκινάει από την αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων.


Σε διαβούλευση το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

 



Σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης με τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Γεωργίας» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στόχος του προγράμματος είναι «η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με εγκατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στους νέους αγρότες, καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Επιδίωξή μας είναι η μετάβαση από το μοντέλο της παραδοσιακής οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα όχι από ανάγκη επιβίωσης, αλλά από συνειδητή επιλογή».

Για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

  • Να είναι ενήλικες και να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.
  • Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής - κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης εφόσον υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
  • Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024, με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 12.000Euro στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τα 10.000Euro στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000Euro στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.
  • Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
  • Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά στα ποσά στήριξης, αυτό αρχικά έχει οριστεί στις 30.000 ευρώ, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει έως και τις 44.000 ευρώ.

Τέλος, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700 ευρώ στα υπόλοιπα νησιά.
  • Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.
  • Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.
  • Να πραγματοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

 




Σε δημόσια διαβούλευση η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 700 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 



Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο σχετικό μεσοπρόθεσμο πλάνο του Υπουργείου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αφορά 700 οχήματα με προεπιλογή αναδόχων για ηλεκτρικά λεωφορεία βραχείας, καθώς και ταχείας φόρτισης, αλλά και τρόλεϊ σύγχρονης τεχνολογίας κίνησης.

Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του μεταφορικού έργου, που εκτελούν οι οδικές συγκοινωνίες.      



Συμφωνία με Βουλγαρία για αρδευτικό νερό στον Έβρο

 


Σε συνέχεια της διαπραγμάτευσης από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Βουλγαρία, υπεγράφη η προσωρινή συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής ύδατος από τον ποταμό Άρδα για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής του βορείου Έβρου τη φετινή χρονιά. Η 60ετής συμφωνία που υπήρχε με τη Βουλγαρία (ως πολεμική αποζημίωση της χώρας μας) για τη χρήση των νερών του ποταμού Άρδα για την άρδευση του βόρειου τμήματος του Έβρου έληξε στις 9 Ιουλίου.

  • Με τη νέα προσωρινή συμφωνία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της χρήσης του νερού του Άρδα από τους Έλληνες αγρότες μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου στις 30/9/2024.
  • Η ενδιάμεση αυτή συμφωνία είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της οριστικής μακροχρόνιας συμφωνίας για το διαμοιρασμό των υδάτων του Άρδα (95% του οποίου βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος), οι οποίες διακόπηκαν στις αρχές Απριλίου, λόγω της πτώσης της Κυβέρνησης στη Βουλγαρία.
  • Μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας, με την οποία δεσμεύεται η βουλγαρική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΕΚ για την παροχή 77,9 εκατ. κυβικών μέτρων νερού στους Έλληνες αγρότες, διασφαλίζεται η πλήρης τροφοδοσία των αγροτών στην περιοχή του βόρειου Έβρου, με τις αναγκαίες ποσότητες υδάτων για την κάλυψη των αδρευτικών αναγκών, κατά τρόπο που δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Η ποσότητα αυτή κατανέμεται στην αρδευτική περίοδο σύμφωνα με τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής και είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με αυτή που προβλέπονταν από τη 60ετή συμφωνία που έληξε, παρά το ότι η ροή του ποταμού βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα (κάτω του ήμισυ της συνήθους ετήσιας ροής του).

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη βουλγαρική πλευρά θα συνεχιστούν, καθώς σκοπός είναι να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από την επίτευξη μίας νέας, μακροχρόνιας συμφωνίας.




Από το πλεονασματικό υλικό η υποστήριξη της Ουκρανίας

 



Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον:

  • Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη Συμφωνία. Θέλω, βέβαια, να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.
    • Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και είναι κάτι το οποίο, νομίζω, αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας.
    • Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αυτό προϋποθέτει, όμως, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει. Πιστεύω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί.
    • Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική.
  • Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Άρα, επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου.
    • Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα, αρκετά, για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό.
    • Θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά ο σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
    • Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα -να το επαναλάβω αυτό- με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει.


Κυριάκος Μητσοτάκης : Νομιμότητα παντού

 



Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του κυβερνητικού έργου:

  • Θα ξεκινήσω με την ασφάλεια και τη μάχη που δίνουμε κατά της παραβατικότητας, όποια μορφή κι αν λαμβάνει, όπου κι αν βρίσκεται. H ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Γι' αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των στελεχών της ΕΛΑΣ -και τους συγχαίρω- να εξιχνιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν σοκάρει όλους. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται.
    • Ειδικά στη Μύκονο όπου βρέθηκε αυτή τη βδομάδα ο αρμόδιος Υπουργός μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, δεσμευόμαστε -όπως αποδείξαμε και πέρυσι ότι μπορούμε να το κάνουμε- πως θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας που νομίζουν ότι ορίζουν την τύχη του πανέμορφου αυτού νησιού. Το κράτος θα επιβάλει τη νομιμότητα και στη Μύκονο αλλά και οπουδήποτε αλλού οι σκιές της νύχτας νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν το σκοτάδι.
    • Νομιμότητα παντού με δραστικές παρεμβάσεις και σε χώρους όπου γίνονταν ανεκτές καταφανώς παράνομες συμπεριφορές, όπως στα Πανεπιστήμια. Θυμίζω την πρόσφατη εκκένωση κατάληψης που υπήρχε από το 2016 (!) σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
    • Νομιμότητα και στις φυλακές με τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους, όπως οι προχθεσινοί στον Κορυδαλλό με πολλά παράνομα ευρήματα.
    • Ανταποκρινόμαστε έτσι στην απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώνοντας την επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τους Δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης, σε περιοχές όπου καταγράφεται εγκληματική δραστηριότητα.
  • Περνάω σε μια αναγκαία αποκατάσταση της αλήθειας: ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες.
    • Κατ' εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους επιθεωρητές εργασίας με τη βοήθεια και της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που εφαρμόσαμε πιλοτικά τα προηγούμενα χρόνια και πλέον επεκτείνεται σε όλη την αγορά εργασίας. 
    • ΔΕΝ αλλάζει το ωράριο απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες, το έχετε διαπιστώσει όσοι και όσες εργάζεστε σε αυτούς τους τομείς. Ξαναλέω, αφορά μόνο επιχειρήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας και φυσικά ισχύουν στο ακέραιο τα πάγια ήδη νομοθετημένα χρονικά όρια εργασίας, χωρίς να διαταράσσεται το ανώτατο όριο της υπερωριακής εργασίας που έχει πλαφόν τις 150 ώρες ετησίως. Για αυτό η επιπλέον βάρδια την 6η ημέρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχει προσθήκη υπερεργασίας και υπερωρίας.
    • Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με τη συναίνεση του εργαζομένου και αμείβεται με 40% παραπάνω αμοιβή και με 115% αν η βάρδια συμπίπτει με Κυριακή. 
  • Ως προς την τετραήμερη εργασία, να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα 4ήμερης εργασίας με τον νόμο «Δουλειές Ξανά»,ακριβώς γιατί θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια και ευελιξία στον εργαζόμενο, με υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα αντί για εργασιακή ζούγκλα, ανομία, ασυδοσία, αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.
  • Επεκτείναμε την ειδική άδεια μητρότητας και το επίδομα γέννησης και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΜΜΕ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Υπογράφηκε προ ημερών η σχετική υπουργική απόφαση που τους δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουν την 9μηνη άδεια (οι εργοδότες δεν μπορούν να τους την αρνηθούν) και τα συνακόλουθα επιδόματα (γέννησης, λοχείας, κύησης και μητρότητας) που συνολικά φτάνουν λίγο πάνω από τις 13.000 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει και αναδρομική ισχύς από τον Νοέμβριο του 2022. 
  • Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέριμνά μας είναι και φέτος να μην μείνει εκτός κανένα παιδί. Γι' αυτό αυξήσαμε στα 361,2 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό για την κάλυψη 173.000 vouchers που θα δοθούν και σε άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών, ενώ προβλέψαμε αυξημένη μοριοδότηση για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. 
  • Σας έγραψα πριν από 3 βδομάδες για το Thessaly και Evros Pass, μια δράση της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα και οφείλω να πω ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον. Την Τρίτη, λοιπόν, αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι της δράσης, οι οποίοι ανέρχονται στους 35.000!
  • Να έρθω τώρα στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης να αναλάβει τα έξοδα στέγασης δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες σε φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίων -για τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2024-2025 και 2025-2026. Συγκεκριμένα στην Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο), στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα) και Θράκη (Δράμα, Διδυμότειχο, Ξάνθη).Υπολογίζεται ότι έτσι θα διατεθούν κλίνες για 650-700 δικαιούχους -πρώτη φορά σε τόσο εκτεταμένη μορφή- η οποία δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στις οικογένειες και στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια στέγασης.
  • Συνεχίζω με τον χώρο του Αθλητισμού και το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», την ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία καταχωρίζονται τα μέλη των Λεσχών Φιλάθλων των αθλητικών σωματείων, των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών, των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών και των νόμιμων παραρτημάτων τους. Έτσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση των μελών κάθε Λέσχης Φιλάθλων, κάτι που θα συμβάλλει σε αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχο κάθε λειτουργίας τους. Οι Λέσχες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κάθε χρόνο έως τις 20 Αυγούστου τα στοιχεία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί από το Υπουργείο Αθλητισμού η απαραίτητη Βεβαίωση περί Νόμιμης Λειτουργίας. Αν δεν ανταποκρίνονται ή το κάνουν πλημμελώς θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας των γραφείων και των Παραρτημάτων της Λέσχης από τρεις μήνες ή και οριστικά στην περίπτωση του τρις ...εξαμαρτείν.
  • Μένω στον χώρο, για να σας πω ότι το νέο σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτοποίησης φιλάθλων επεκτείνεται και στο μπάσκετ. Από τις 16 Σεπτεμβρίου όλοι οι αγώνες της Basket League, του Κυπέλλου Ελλάδας και των διεθνών διοργανώσεων θα διεξάγονται αποκλειστικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Από τις 17 Αυγούστου -με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου δηλαδή, το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο. Άρα, όλοι οι φίλαθλοι θα ταυτοποιούν το εισιτήριό τους -είτε απλό, είτε διαρκείας- μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet. Για την ψηφιακή ταυτοποίηση, θα απαιτείται να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr) και να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή.
  • Σταθμό για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας αποτελεί η νέα μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστικό σώμα να έχει -για πρώτη φορά - λόγο στην επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Ήταν μία από τις πάγιες συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα που έως σήμερα έμενε ανεφάρμοστη. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή και ελπίζω αυτή η καίριας σημασίας διάταξη να υπερψηφιστεί από την αντιπολίτευση, ώστε να αποδείξουν τα κόμματα στην πράξη το ενδιαφέρον τους  για το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας
  • Θα περάσω στη νέα πλατφόρμα που δημιούργησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης (https://bfi.oe-e.gr) για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες για όλες τις πηγές χρηματοδότησης από κρατικές ενισχύσεις, αλλά και να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις όποιες υποχρεώσεις τους. Ένας πλοηγός, δηλαδή, στα πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε δράσεις που ενδιαφέρουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τις προϋποθέσεις και τους όρους για την αξιοποίησή τους. 
  • Και μιας και αναφέρθηκα σε ψηφιακές πλατφόρμες, ας δούμε και τι νέο έχουμε από το ψηφιακό κράτος. Ήδη οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr
     έχουν αυξηθεί κατά 300 περίπου μέσα σε ένα χρόνο, υπερβαίνοντας πλέον τις 1800
    • Ξεκινώ από την εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτηρίων που έχουν πληγεί από μία φυσική καταστροφή. Έτσι, οι αρμόδιοι μηχανικοί θα μπορούν να διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
    • Συνεχίζω με την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, όπου πλέον τα αρχεία σε 30 Υποθηκοφυλακεία σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμα στο archive.ktimatologio.gr για έρευνα πρώτου επιπέδου. Θυμίζω ότι το εγχείρημα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος για να ψηφιοποιηθούν και τα 390 καταστήματα της χώρας (περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες!). Όμως το έργο θα ολοκληρωθεί.
    • Διαθέσιμοι μέσω του gov.gr είναι πλέον περίπου 5.000 τίτλοι σπουδών (πτυχία πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών από το 2022 και μετά) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι το 21ο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, του οποίου οι απόφοιτοι μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους μέσω του ptyxia.gov.gr.