Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης και Αλ-Σίσι συμφώνησαν στην επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η τηλεδιάσκεψη -στην οποία μετείχε από το Λουξεμβούργο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer- πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι κκ. Μητσοτάκης και El-Sisi στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουαρίου, με βασικό θέμα συζήτησης την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021- θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο περιβάλλον χάρη στις δυνατότητές τους και στη στρατηγική τους θέση. Είμαστε οι φυσικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Το έργο εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια μεταφοράς πράσινης ενέργειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, παρέχει εναλλακτική μεγάλων προμηθειών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη, συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προάγει τις άριστες διμερείς σχέσεις και ενδυναμώνει την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία.



Κατασχέθηκαν τα γιότ Ρώσων ολιγαρχών σε Γαλλία και Γερμανία



Οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν τη πολυτελή θαλαμηγό μήκους 156 μέτρων, αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Άλισερ Ουσμάνοφ , αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Το γιοτ βρίσκεται στα ναυπηγεία του Αμβούργου της γερμανικής ναυπηγικής εταιρείας Blohm+Voss από τα τέλη Οκτωβρίου για εργασίες επισκευής, ενώ όπως ανέφεραν στο Forbes γερμανικές πηγές η κυβέρνηση «πάγωσε» το περιουσιακό στοιχείο και για αυτό το λόγο οι υπάλληλοι της ναυπηγικής εταιρείας δεν εμφανίστηκαν στη δουλειά τους την Τετάρτη.

Το γιοτ διαθέτει τη μεγαλύτερη πισίνα που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε αυτό το είδος πλοίου, καθώς και δύο βάσεις για ελικόπτερα, μια σάουνα, ένα σαλόνι ομορφιάς και ένα γυμναστήριο. Οι εσωτερικοί του χώροι έχουν περισσότερα από 1.000 μαξιλάρια καναπέ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 άτομα σε 12 σουίτες.

Η Γαλλία κατέσχεσε γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν -στενό σύμμαχο του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν- στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Ευχαριστούμε τους Γάλλους τελωνειακούς που επιβάλλουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος αυτών που είναι κοντά στη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, το γιοτ ανήκει σε εταιρία, στην οποία ο Σέτσιν ταυτοποιήθηκε ως βασικός μέτοχος.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν ένα ακόμα εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Λουαρέ στη Βρετάνη, που επίσης συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα.




Προκλητικός ο δικτάτορας Πούτιν στον Μακρόν δεν σταματάει την εισβολή


 

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην συνέχεια ο Μακρόν τηλεφώνησε και στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Πούτιν είπε οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα υλοποιηθούν. Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν είναι το τέταρτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1.

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε ο Καστέξ εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Απέναντι στην Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.



Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που αφαίρεσαν 1.000.000 ευρώ εξαπατώντας πολίτες


 

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονταν στην συστηματική τέλεση απατών.

Για την υπόθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε σήμερα 2-3-2022 το πρωί, σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Αγρινίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (ΥΖΕΔΙ και ΟΠΚΕ), καθώς και Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αιτωλίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επτά ημεδαποί άνδρες, μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για τις δυο εγκληματικές οργανώσεις, καθώς δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και σήμερα 2-3-2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπός την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση , συνελήφθησαν έξι ημεδαποί άνδρες - μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN , καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP ( One Time Password ), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους ( money mules ).

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές.

Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών.

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις (440.000) ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN , καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP ( One Time Password ), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:


1. εννέα (9) οχήματα,


2. το χρηματικό ποσό των 7500€ περίπου,


3. εντός των οικιών και σε μέρη έξωθεν των οικιών επιμελώς κρυμμένα (καβάντζες) πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.


Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.



ΝΔ για τροπολογία: Αντί να ντρέπονται στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν και τα ρέστα

 


Αντί στον ΣΥΡΙΖΑ να ντρέπονται για την διαχρονικά τουλάχιστον επαμφοτερίζουσα στάση τους στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιχειρούν να ζητήσουν και τα ρέστα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ σε τροπολογία που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, και η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση επιδιώκει “μικροκομματικά συμφέροντα”.

Η ΝΔ αναφέρει: “Κατέθεσαν μια τροπολογία για δήθεν φορολογικούς παραδείσους, την οποία έχουν καταθέσει επανειλημμένα και στο παρελθόν και που αυτή τη φορά επιχειρούν να συνδέσουν με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να στήσουν το χυδαίο fake αφήγημά τους. Φυσικά γνωρίζουν ότι τις πραγματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν από την πρώτη στιγμή στηρίξει η ΝΔ, το ΕΛΚ και σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Η ΝΔ τονίζει ότι “με μια απλή ανάγνωση της τροπολογίας είναι προφανής η επιδίωξη ικανοποίησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Γι’ αυτό και κανένα κόμμα δεν την υιοθέτησε με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί” και προσθέτει: “Τι μας λέει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταψηφίσει σειρά πρωτοβουλιών σε βάρος της Ρωσίας; Ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που δεν συμφώνησαν με αυτό που πρότειναν, είναι υπέρ του Πούτιν και των ολιγαρχών του κι ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον; Ότι η πλειοψηφία της Ευρωβουλής που έχει τηρήσει σαφή και καθαρή στάση εναντίον της ρωσικής εισβολής, τάχθηκε υπέρ των Ρώσων ολιγαρχών;”.

Και η ΝΔ καταλήγει:

“Θα μπορούσε να είναι φάρσα, αλλά είναι νέο ρεκόρ θράσους, υποκρισίας και χυδαιότητας. Δεν πρόκειται με μυθεύματα να αναιρέσουν το γεγονός ότι μόλις προ ημερών, κόντρα στην πλειοψηφία, δεν ψήφισαν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Δεν κοροϊδεύουν κανέναν όσο κι αν προσπαθούν”.



Liberation: Η Τουρκία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα υποφέρει από τη ρωσική επιθετικότητα

 


O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία χωρίς να προσβάλει τη Ρωσία, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Liberation, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο, στο άμεσο μέλλον, να είναι η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Τουρκία αναγνώρισε την Κυριακή την «κατάσταση πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία την εξουσιοδοτεί, βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, να περιορίσει την πρόσβαση των δύο εμπόλεμων μερών στα Στενά των Δαρδανελίων, υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια περίπλοκη απόφαση λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Άγκυρας από τη Μόσχα.

«Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική ύφεση και η συμμόρφωση με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν θα είναι βιώσιμη για την κυβέρνηση» δηλώνει στη Liberation ο Κεμάλ Κιρισκί, ερευνητής για την Τουρκία στο Brookings Institution, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα αντιμετωπίσει όλες τις χώρες που τηρούν τις κυρώσεις ως «εχθρικά» έθνη.

«Δεν θα με εξέπληττε αν είχε στο μυαλό του την Τουρκία, όταν το έλεγε αυτό. Έτσι, η Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να ακολουθήσει μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία, τουλάχιστον ρητορικά» σχολιάζει ο Κιρισκί.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε η ουκρανική κρίση να αποδειχθεί τελικά μια ευκαιρία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο ίδιος σχολιάζει: «Η Δύση αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να έχει την Τουρκία στο πλευρό της, αν θέλει να αποτρέψει τον Πούτιν και, αν η αποτροπή αποτύχει, να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για την Τουρκία. Αλλά στο άμεσο μέλλον, η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από αυτή τη ρωσική επιθετικότητα».

Εκ παραλλήλου, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, Μπαϊράμ Μπαλτσί, δήλωσε στη Libération: «Μέχρι τώρα, η Τουρκία είχε καταφέρει να επιδείξει την ουδετερότητά της. Φοβάται να πάρει θέση σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά το κλείσιμο των Στενών θα ήταν μια σαφής δήλωση. Η Ρωσία θα μπορούσε τότε να απαντήσει με βομβαρδισμό της Ιντλίμπ, γεγονός που θα έφερνε δύο εκατομμύρια περισσότερους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία».


Πηγή: skai.gr



Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Ουκρανίας

 



Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, αυτές τις κρίσιμες ώρες. 

Ήδη, η Ελληνική Κυβέρνηση, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προχωρήσει στην αποστολή αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Νέα Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και καλεί τα μέλη της, αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και συγκεκριμένα: Κονσέρβες παντός τύπου. Γάλα εβαπορέ. Γάλα σε σκόνη για παιδιά. Δημητριακά. Ζυμαρικά. Όσπρια. Αλεύρι. Παξιμάδια. 

Η συλλογή των αγαθών θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας (Πειραιώς 62, Μοσχάτο, Τ.Κ. 18346) από Τετάρτη 2 Μαρτίου έως και Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρες από τις 09:00 έως τις 19:00. 

Όσοι ενδιαφέρονται για αποστολές μεγάλου όγκου παρακαλούνται να επικοινωνούν με το  2109444000.



Σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο για την προστασία καταναλωτών και τις εκπτώσεις

 


Σε διαβούλευση τέθηκε, μέχρι τις 14 Μαρτίου, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών και τις εκπτώσεις.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών και την αποτελεσματικότερη προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους ιδίως μέσω:

της ενίσχυσης της διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών,

της επιβολής πρόσθετων υποχρεώσεων στις επιγραμμικές αγορές (πλατφόρμες),

της διασφάλισης της προστασίας των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες,

της ενίσχυσης της εφαρμογής της νομοθεσίας και της επιβολής κυρώσεων.

Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης από μια αγορά ή σύμβαση αλλά με το νομοσχέδιο επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις. Στο σχέδιο νόμου σημειώνεται αναλυτικά η σειρά των πληροφοριών που πρέπει να παρέχει ο προμηθευτής στον καταναλωτή, με ευκρινή και κατανοητό τρόπο, πριν αυτός δεσμευθεί σε μία αγορά ή προσφορά ενώ για τις εξ αποστάσεως και εκτός εμπορικού καταστήματος συναπτόμενες συμβάσεις, ορίζονται οι εξαιρέσεις από το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο οποίο προβλέπονται και ειδικές κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εκπτώσεις, προσφορές και λειτουργία τις Κυριακές. Ορίζονται ως εξής οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές:

τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου,

ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Οι εκπτωτικές περίοδοι διαρκούν συνολικά 30 ημέρες ετησίως και περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο Κυριακές. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, μπορούν να πραγματοποιούνται καθ` όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν (βάρος, όγκος, τεμάχιο κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Ως είδος νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση.

Εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά από διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς της αγοράς, εκδίδεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, τις αναγραφόμενες τιμές, τη διάρκεια των προσφορών, την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων ειδών, τις συνέπειες παράβασής του και κάθε σχετική λεπτομέρεια.



Σχετικά με στους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη

 


Ο σταδιακός περιορισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία. Το 2010 έκλεισε η μονάδα “Πτολεμαΐδα 1”. Το 2011 έκλεισε η μονάδα “Πτολεμαΐδα 2”, η “Μεγαλόπολη 1 και 2”.  Το 2014 έκλεισε η “Πτολεμαΐδα 3 και 4”.  Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι δυο πρώτοι σταθμοί της Καρδιάς. Το 2020 επί δικής μας Κυβέρνησης έκλεισε το “Αμύνταιο 1, 2” και το ’21 η “Καρδιά 3, 4”. Έκλεισαν γιατί πολύ απλά είχαν φτάσει στη λήξη της ζωής τους και ήταν αδύνατο να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί τους όροι. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι οι μονάδες αυτές έπρεπε να εξακολουθούν να συνεισφέρουν ενέργεια στο εθνικό σύστημα, γιατί στα 4 χρόνια δεν ανανέωσε τους περιβαλλοντικούς όρους;

Η απολιγνιτοποίηση της χώρας είναι μια δρομολογημένη διαδικασία η οποία δεν επιβάλλεται μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης είναι ένα εξαιρετικό ακριβό καύσιμο αν συνυπολογίσει κανείς στο κόστος του και την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο σήμερα βρίσκεται πάνω από 90 ευρώ τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Το πρόστιμο που πληρώνει κάθε παραγωγός ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρήση λιγνίτη είναι 95 ευρώ ο τόνος (από 30 ευρώ το 2019). Η Δ.Ε.Η. ακόμη και μετά το κλείσιμο παλαιών ρυπογόνων μονάδων “μπαίνει μέσα” περίπου 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, από τη χρήση του λιγνίτη. Ακόμη και τον Δεκέμβριο που οι τιμές του Φυσικού Αερίου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα σχετικά σύνθετο αντικείμενο. Είναι άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, η δυνατότητά δηλαδή  να παράγει ενέργεια όταν το χρειάζεται -όταν μπορεί να της λείπει ένα καύσιμο, να πέσει μια διασύνδεση με το εξωτερικό ή να χρησιμοποιηθεί πρόσθετη παραγωγική δυνατότητα για ακραίους εξωγενείς λόγους- να βάλει μπροστά μια λιγνιτική μονάδα λίγες ώρες ή ημέρες το χρόνο και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης σταθερά στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Είναι  ψέματα ότι φταίει δήθεν η απολιγνιτοποίηση για τις ακριβές τιμές. Το λένε   δυο άρθρα τα οποία αναφέρονται στην ίδια μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πιστοποιεί ότι η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας το  Δεκέμβριο -που είναι σχετικά περιορισμένη διότι τα ηλιακά μας δεν λειτουργούν με τη δυναμικότητα που έχουν το καλοκαίρι- μείωσε τη μέση τιμή ανά μεγαβατώρα στα 235 ευρώ από τα 300 τόσα που θα ήταν αν δεν είχαμε ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Δ.Ε.Η.. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας.  Αν είχε μείνει 6 μήνες παραπάνω στην εξουσία, η ΔΕΗ θα είχε χρεοκοπήσει. Η Κυβέρνηση στήριξε τη Δ.Ε.Η., κάνοντας αύξηση κεφαλαίου, πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Και ακριβώς αυτές οι κινήσεις επέτρεψαν στη Δ.Ε.Η. να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις. Είναι ψέμα ότι η Δ.Ε.Η. θα βγάλει κέρδη 200 εκατομμύρια φέτος. Ψέματα. Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδη φέτος ή θα βγάλει οριακά κέρδη.  Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να το κάνει η χρεοκοπημένη Δ.Ε.Η. επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς και όχι.




Πετρέλαιο: Ανεξέλεγκτες οι τιμές – Ξεπέρασε το μπρεντ τα 110 δολάρια το βαρέλι

 


Ανεξέλεγκτα κινούνται πλέον οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ σήμερα Τετάρτη να έχει υπερπηδήσει τα 110 δολάρια το βαρέλι και να σκαρφαλώνει εκ νέου σε υψηλό επτά ετών, με την τιμή του αργού να βρίσκεται μια ανάσα από 110 δολάρια και με τη σειρά της να έχει αναρριχηθεί σε υψηλό οκτώ ετών.

Ειδικότερα, περί τις 08:50 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5,80% ήτοι 6,12 δολάρια, στα 11,09 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 6,10% ή 6,31 δολάρια, στα 109,72 δολάρια το βαρέλι. 

Η μία μετά την άλλη οι ενεργειακές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία, είτε αποχωρώντας από τη χώρα, είτε προχωρώντας σε αποεπενδύσεις των συμμετοχών τους.

Η Mobil και η ιταλική Eni, προστέθηκαν στους ενεργειακούς κολοσσούς Shell και ΒΡ, ανακοινώνοντας σχέδια αποχώρησης. Την ίδια στιγμή, ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις απευθείας στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, οι Αμερικανοί έμποροι αποφεύγουν να αγοράσουν πετρέλαιο προερχόμενο από τη Ρωσία.

«Οι έμποροι δεν επιλέγουν το ρωσικό πετρέλαιο. Μπορεί επί του παρόντος να διακινούνται κάποιες παραγγελίες, είναι όμως παραγγελίες που έγιναν πριν από την εισβολή», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το κρατικό διυλιστήριο Bharat Petroleum της Ινδίας, βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση για επιπλέον πετρέλαιο από τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής για τον Απρίλιο.

Στην αγορά πετρελαίου κυοφορούνται φόβοι ότι η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές του αργού για την Ασία τον Απρίλιο, καθώς η διαφορά για τις περισσότερες ποιότητες του ορυκτού καυσίμου έχει φθάσει σε υψηλά όλων των εποχών και οι παγκόσμιες προμήθειες στενεύουν εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία.

Η συντονισμένη απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τις χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η οποία συμφωνήθηκε χθες Τρίτη, έθεσε ένα εμπόδιο στα κέρδη της αγοράς, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επίδραση του μέτρου αυτού θα είναι προσωρινή. Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, όπως ανέφερε ο IEA.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου.


Πηγή: Μoneyreview.gr



Ανδραβίδα: Νεκροί πατέρας, μητέρα και τα δύο παιδιά τους


 

Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Ανδραβίδα, καθώς η μητέρα, o πατέρας και τα δύο από τα τρία παιδιά τους βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους.

Η οικογένεια είχε τρία ανήλικα αγόρια και γλίτωσε μόνο το ένα, το οποίο είναι ηλικίας περίπου 10 ετών. Το παιδί αυτό το είχε αποκτήσει η μητέρα με τον πρώην σύζυγό της.

Τα δύο νεκρά παιδιά, ηλικίας ενός και δύο ετών, βρέθηκαν στο εσωτερικό του σπιτιού με ενδείξεις ασφυξίας χωρίς όμως αυτό να είναι ακριβές καθώς ακόμη δεν έχουν εξεταστεί από τον ιατροδικαστή.

Στην αυλή του σπιτιού βρέθηκαν ο πατέρας και η μητέρα, με τον πατέρα να φέρει μαχαιριά στον αυχένα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γυναίκας, το παιδάκι ήταν που βρήκε τα αδερφάκια του και τη μητέρα του αιμόφυρτους στο σπίτι. Συγκεκριμένα το παιδάκι έπιασε το πρώτο αδερφάκι του που είδε μπροστά του και το έσερνε στον δρόμο και μέχρι την εκκλησία προκειμένου να ζητήσει βοήθεια, ώστε να σωθεί.

Τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο με το ΕΚΑΒ όμως δυστυχώς ήταν πολύ αργά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πατέρας είχε καταγωγή από την Αλβανία ενώ η μητέρα από τη Ρουμανία.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το αιματοβαμμένο σπίτι της άτυχης οικογένειας στο οποίο διέμεναν τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Στο σπίτι βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας ενώ αναμένεται ρίξει φως στην υπόθεση ο ιατροδικαστής που βρίσκεται ήδη στο σημείο.



Πηγή: patrisnews.gr




Σκληροί κακοποιοί οι 5 συλληφθέντες ληστές της χρηματαποστολής

 


Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές στην Αττική, κατά το χρόνο που πραγματοποιούντο ανεφοδιασμοί σε Α.Τ.Μ.

Συνελήφθησαν 1-3-2022, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ανωτέρω Υπηρεσίας και συνδρομή της ΟΠΚΕ, στις περιοχές της Ηλιούπολης, του Κορυδαλλού, του Αγίου Δημητρίου και της Παιανίας, πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας, δύο (2) από τους ανωτέρω δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ο ένας με κράνος μοτοσικλετιστή και ο έτερος με μάσκα σιλικόνης, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και πολεμικού όπλου τύπου Kalashnikov , υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τη στιγμή που αυτός ενεργούσε ανεφοδιασμό ΑΤΜ Τράπεζας που βρίσκεται στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Ακολούθως αφαίρεσαν τέσσερις κασετίνες του ΑΤΜ, που περιείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα που είχαν σταθμεύσει πλησίον, προκειμένου να διαφύγουν, πλην όμως λόγω μηχανικής βλάβης δεν κατέστη αυτό εφικτό και στη συνέχεια ακινητοποίησαν διερχόμενη οδηγό, της αφαίρεσαν το αυτοκίνητο, το οποίο στη συνεχεία εγκατέλειψαν σε κοντινό σημείο και διέφυγαν.

Από την προανακριτική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση, τα μέλη της ακολουθούσαν κανόνες αυστηρής ιεραρχίας και είχαν διακριτούς ρόλους.

Ως προς τους ρόλους των μελών της οργάνωσης, ο 46χρονος κατείχε ηγετικό ρόλο, ο 49χρονος και ο 51χρονος το ρόλο του φυσικού αυτουργού, ο 53χρονος διέθετε τους χώρους που αποκρύπτονταν τα επιχειρησιακά-κλεμμένα οχήματα, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός (αλεξίσφαιρα γιλέκα, είδη ρουχισμού) που χρησιμοποιούσε η οργάνωση κατά τη διάπραξη των ληστειών και ο 48χρονος είχε αναλάβει την επιδιόρθωση και προετοιμασία των επιχειρησιακών κλεμμένων αυτοκινήτων.

Ως προς τον τρόπο δράσης:







· είχαν πάντοτε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους φορώντας κράνη μοτοσικλέτας, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις, μάσκα σιλικόνης

· έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικό τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV AK -47), καθώς και πιστόλια, με τα οποία απειλούσαν τους υπαλλήλους των χρηματαποστολών, ενώ είχαν προμηθευτεί και αλεξίσφαιρα γιλέκα

· για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες, ενώ μετά τη διάπραξη των ληστειών, τις εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας

· κατά την διάπραξη των ληστειών είχαν τη συνδρομή έτερων ατόμων-συνεργών, που ενεργούσαν ως προπομποί και ¨τσιλιαδόροι¨, ώστε να ενημερώνονται για την άφιξη του οχήματος της χρηματαποστολής και τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή

· πριν τη διάπραξη των ληστειών, κατόπτευαν τα συγκεκριμένα Α.Τ.Μ και επιτηρούσαν-χρονομετρούσαν τα δρομολόγια των οχημάτων των χρηματαποστολών.

· ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, εγκαταλείποντας τις «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις μετά την διάπραξη των ληστειών, ενώ για τις επικοινωνίες τις λοιπές ημέρες και κατά την διάρκεια των προπαρασκευαστικών πράξεων, είχαν τηλεφωνικές συνδέσεις με τις οποίες μιλούσαν αυστηρά και μόνο μεταξύ τους, με κωδικοποιημένες λέξεις.

· διέθεταν χώρους που απέκρυπταν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα και τον οπλισμό τους

Διενεργήθηκαν οκτώ (8) έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -231.400- ευρώ, δύο (2) πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov , έξι (6) πιστόλια, δύο (2) περίστροφα, δύο (2) καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει επιπλέον, δύο (2) ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και δύο (2) κλοπές μοτοσυκλετών.

Επιπρόσθετα οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για πλήθος παρόμοιων και άλλων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.





Πού είναι η ρωσική αεροπορία; Δυτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν έκπληκτοι με την απουσία της

 


Όλοι περίμεναν ότι η εισβολή θα ξεκινούσε με μπαράζ αεροπορικών επιχειρήσεων.

Πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα κινητοποιούσε την ισχυρή πολεμική αεροπορία της για να κυριαρχήσει στον ουκρανικό ουρανό το ταχύτερο δυνατό.

Όμως οι πρώτες επτά ημέρες του πολέμου διαψεύδουν τις προβλέψεις και αμερικανοί αξιωματούχοι αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί οι αεροπορικές επιχειρήσεις είναι υποτονικές.

«Δεν είναι απαραίτητα διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό ρίσκο με τα αεροσκάφη και τους πιλότους του» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας στις ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη, αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες όπως προέβλεπαν αξιωματούχοι πριν από την εισβολή, ανέφερε η πηγή του Reuters.

Ανεξήγητη απουσία 

Παρά την εμφανή στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, η ουκρανική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να πετά και η αεράμυνά της δείχνει να παραμένει επαρκής –γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι αναλυτές περίμεναν ότι η αεροπορία και η αεράμυνα της Ρωσίας θα ήταν οι πρώτοι στόχοι της Μόσχας.

Αυτό θα ήταν «το λογικό και ευρέως αναμενόμενο επόμενο βήμα, όπως έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές συγκρούσεις από το 1938» ανέφερε η RUSI, δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, σε άρθρο με τίτλο Η μυστηριώδης περίπτωση της απούσας ρωσικής αεροπορίας.

Κι όμως, τα ουκρανικά μαχητικά συνεχίζουν να επιχειρούν σε πτήσεις αναχαίτισης και επίθεσης σε επίγειους στόχους. Και οι ουκρανικές δυνάμεις που διαθέτουν πυραύλους εδάφους-αέρος απειλούν τα ρωσικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις.

«Πολλά από αυτά που κάνουν προκαλούν απορία» σχολίασε ο Ρομπ Λι, ειδικός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο ίδιος πίστευε ότι ο πόλεμος θα ξεκινούσε με τη «μέγιστη χρήση βίας».

«Επειδή κάθε μέρα που περνάει συνοδεύεται από κόστος και το ρίσκο μεγαλώνει. Κι όμως δεν το κάνουν και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγηθεί για οποιονδήποτε ρεαλιστικό λόγο» είπε.

Η σύγχυση για τον ρόλο της ρωσικής αεροπορίας έρχεται μετά την άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου για ζώνη απαγόρευσης πτήσης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου και θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αδυναμία συντονισμού εδάφους-αέρος

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν στο μεταξύ ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στη ρωσική αεροπορία και το ρωσικό πεζικό, με πολλές φάλαγγες προσωπικού να προχωρούν πολύ πέρα από την κάλυψη που προσφέρει η αεροπορία.

Αυτό αφήνει τους ρώσους στρατιώτες εκτεθειμένους σε επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξοπλιστεί με τουρκικά drone και βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, στρατηγός εν αποστρατεία που είχε επιβλέψει την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε έκπληκτος που η Ρωσία δεν επιδίωξε να εξασφαλίσει άμεσα την κυριαρχία της στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν ότι ο συντονισμός επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν πολλά όπλα δεν είναι εύκολος. Και ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο πίστευαν» σχολίασε στο Reuters.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας ξεπερνά τις προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια μάχης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά δεν της προσέφερε εμπειρία στις σύγχρονες πολεμικές τακτικές.

Οι ρωσικές δυνάμεις, αντίθετα, απέκτησαν πείρα στη Συρία, όπου παρενέβησαν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και χρειάστηκε να συχρονίσουν τις επίγειες επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drone.

Το γεγονός ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν είναι η ζωντανή απόδειξη για τις αντοχές της χώρας και αναπτερώνει το ηθικό τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των πολιτών, ανέφεραν ειδικοί.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ομοσπονδίας την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν χλεύασε τον Πούτιν για την εντύπωσή του ότι θα κατακτούσε την Ουκρανία χωρίς αντίσταση.

«Αντί για αυτό συνάντησε ένα τείχος δύναμης που ποτέ δεν φαντάστηκε. Ήρθε αντιμέτωπος με τον ουκρανικό λαό» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη, αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες όπως προέβλεπαν αξιωματούχοι πριν από την εισβολή.


in.gr



Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

 



Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους φέρεται να εισηγείται η Επιτροπή.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλό να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά και από τα άτομα με παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης και από τους ανεμβολίαστους.

Η επίσημη δήλωση του Θάνου Πλεύρη

“Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022″, αναφέρεται χαρακτηριστικά.




Την πυροβόλησε και μετά αυτοκτόνησε



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται να πυροβόλησε την πρώην σύντροφο του σε καφετέρια, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival, ο δράστης μπήκε με κοντόκανη καραμπίνα και πυροβόλησε το θύμα στην κοιλιακή χώρα. Από τον πυροβολισμό τραυματίστηκε και η ανήλικη κόρη του θύματος.

«Δεν φοβήθηκα ποτέ μου τον θάνατο» έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση στο facebook o δράστης του αιματηρού επεισοδίου που έχει σοκάρει τη Θεσσαλονίκη. Περίπου μία ώρα πριν μπουκάρει στο καφέ της πρώην του ο Λεοντής Βορριάς, αθλητή του ΜΜΑ, έγραψε: «Όλο και πιο κοντά στον τελευταίο αγώνα. Το μόνο πράγμα που δεν φοβήθηκα ποτέ μου είναι τον θάνατο. Δεν ξέρω εσείς τι κάνετε».





Λίγη ώρα αργότερα εισέβαλε στο κατάστημα έχοντας την κοντόκανη καραμπίνα στραμμένη προς το έδαφος. Πλησίασε την πρώην σύντροφό του, Βίκυ και την πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα. Αμέσως μετά έστρεψε το όπλο προς το κεφάλι του και τράβηξε τη σκανδάλη γράφοντας τον επίλογο της ζωής του.

Από τον πυροβολισμό τραυματίστηκε ελαφρά στην πλάτη η κόρη της πρώην συντρόφου του αθλητή. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, οι γιατροί δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την άτυχη γυναίκα που πυροβολήθηκε από τον Λεοντή Βορριά. Στο σημείο του συμβάντος μετέβη ιατροδικαστής, ο οποίος διαπίστωσε τον θάνατο του αυτόχειρα.