Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Σχετικά με στους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη

 


Ο σταδιακός περιορισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία. Το 2010 έκλεισε η μονάδα “Πτολεμαΐδα 1”. Το 2011 έκλεισε η μονάδα “Πτολεμαΐδα 2”, η “Μεγαλόπολη 1 και 2”.  Το 2014 έκλεισε η “Πτολεμαΐδα 3 και 4”.  Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι δυο πρώτοι σταθμοί της Καρδιάς. Το 2020 επί δικής μας Κυβέρνησης έκλεισε το “Αμύνταιο 1, 2” και το ’21 η “Καρδιά 3, 4”. Έκλεισαν γιατί πολύ απλά είχαν φτάσει στη λήξη της ζωής τους και ήταν αδύνατο να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί τους όροι. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι οι μονάδες αυτές έπρεπε να εξακολουθούν να συνεισφέρουν ενέργεια στο εθνικό σύστημα, γιατί στα 4 χρόνια δεν ανανέωσε τους περιβαλλοντικούς όρους;

Η απολιγνιτοποίηση της χώρας είναι μια δρομολογημένη διαδικασία η οποία δεν επιβάλλεται μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης είναι ένα εξαιρετικό ακριβό καύσιμο αν συνυπολογίσει κανείς στο κόστος του και την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο σήμερα βρίσκεται πάνω από 90 ευρώ τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Το πρόστιμο που πληρώνει κάθε παραγωγός ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρήση λιγνίτη είναι 95 ευρώ ο τόνος (από 30 ευρώ το 2019). Η Δ.Ε.Η. ακόμη και μετά το κλείσιμο παλαιών ρυπογόνων μονάδων “μπαίνει μέσα” περίπου 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, από τη χρήση του λιγνίτη. Ακόμη και τον Δεκέμβριο που οι τιμές του Φυσικού Αερίου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα σχετικά σύνθετο αντικείμενο. Είναι άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, η δυνατότητά δηλαδή  να παράγει ενέργεια όταν το χρειάζεται -όταν μπορεί να της λείπει ένα καύσιμο, να πέσει μια διασύνδεση με το εξωτερικό ή να χρησιμοποιηθεί πρόσθετη παραγωγική δυνατότητα για ακραίους εξωγενείς λόγους- να βάλει μπροστά μια λιγνιτική μονάδα λίγες ώρες ή ημέρες το χρόνο και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης σταθερά στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Είναι  ψέματα ότι φταίει δήθεν η απολιγνιτοποίηση για τις ακριβές τιμές. Το λένε   δυο άρθρα τα οποία αναφέρονται στην ίδια μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πιστοποιεί ότι η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας το  Δεκέμβριο -που είναι σχετικά περιορισμένη διότι τα ηλιακά μας δεν λειτουργούν με τη δυναμικότητα που έχουν το καλοκαίρι- μείωσε τη μέση τιμή ανά μεγαβατώρα στα 235 ευρώ από τα 300 τόσα που θα ήταν αν δεν είχαμε ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Δ.Ε.Η.. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας.  Αν είχε μείνει 6 μήνες παραπάνω στην εξουσία, η ΔΕΗ θα είχε χρεοκοπήσει. Η Κυβέρνηση στήριξε τη Δ.Ε.Η., κάνοντας αύξηση κεφαλαίου, πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Και ακριβώς αυτές οι κινήσεις επέτρεψαν στη Δ.Ε.Η. να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις. Είναι ψέμα ότι η Δ.Ε.Η. θα βγάλει κέρδη 200 εκατομμύρια φέτος. Ψέματα. Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδη φέτος ή θα βγάλει οριακά κέρδη.  Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να το κάνει η χρεοκοπημένη Δ.Ε.Η. επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς και όχι.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου