Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ρωσία: Ξεπέρασαν τους 260 οι θάνατοι στη Μόσχα



456 στη χώρα συνολικά!!

Άλλοι 28 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Μόσχα, όπου το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας έφθασε πλέον τους 261, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του νέου κορονοϊού της πρωτεύουσας της Ρωσίας.




Να λέτε στα παιδιά πως τα αγαπάτε πολύ και πάντα!



Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο συγκρίνεται η μητρική αγάπη. Ίσως εκεί να οφείλεται και η μεγάλη της δύναμη: είναι μοναδική και ασύγκριτη! Είναι η κινητήριος δύναμη που κάνεις τις γυναίκες να είναι υπεύθυνες, να τα προλαβαίνουν όλα, να είναι τρυφερές κι ευαίσθητες αλλά και σκληρές όταν χρειάζεται. Και είμαι σίγουρη πως αν ρωτήσω την κάθε μία ξεχωριστά γιατί αγαπάει το παιδί της, όλες θα μου πείτε χίλια πράγματα που λατρεύετε στο αγγελούδι σας!

Αυτά τα χίλια πράγματα, λοιπόν, να μην ξεχνάτε να τα λέτε στο παιδί σας. Μερικές φορές ξεχνάμε να πούμε στα παιδιά πόσο τα αγαπάμε ή γιατί τα αγαπάμε. Ίσως το θεωρούμε δεδομένο και δεν το εκφράζουμε. Ίσως ανησυχούμε μην τα κακομάθουμε ή μήπως γίνουν υπερόπτες. Ίσως ντρεπόμαστε να λέμε σε κάποιον πόσο τον αγαπάμε ή φοβόμαστε μην τα κουράσουμε.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από την έκφραση της αγάπης μας. Χρειάζονται να ακούνε όχι μόνο τα συναισθήματά μας αλλά και τους λόγους που τα προκαλούν. Την περηφάνια μας και την χαρά μας που είμαστε δίπλα τους. Καλύτερα από μένα, όμως, τα λέει η μαμά που ακολουθεί.

«Πες στα παιδιά σου πόσο πολύ τα αγαπάς, τους λόγους που τα αγαπάς, και ότι δεν θα σταματήσεις ποτέ να τα αγαπάς.

Πες στα παιδιά σου όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά στα μάτια σου και πως όταν λένε αυτά που σκέφτονται και νιώθουν είναι αληθινά.

Πες στα παιδιά σου ότι ξέρεις πόσο πολύ προσπαθούν, πόσο προσαρμοστικά είναι και πόσο περήφανη είσαι για τα επιτεύγματά τους.

Πες στα παιδιά σου ότι θα είσαι δίπλα τους να τα στηρίζεις ό,τι και αν συμβεί και πως η αγάπη σου δεν έχει όρια και φραγμούς.

Πες στα παιδιά σου πως ούτε τα πτυχία, ούτε οι βαθμοί καθορίζουν την αξία τους ή το ποιοι θα αποφασίσουν να είναι στο μέλλον.

Πες στα παιδιά σου πως κανενός η γνώμη ή η σύγκριση δεν θα μειώσει την αγάπη ή την πίστη σου σε αυτά.

Όλοι οι γονείς πρέπει να λέτε στα παιδιά τα προτερήματά τους, μέχρι να τα δουν και τα ίδια. Τότε, ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να τους πείσει πως δεν αξίζουν, θα ξέρουν καλά μέσα τους ότι διαθέτουν:

Καλοσύνη, δημιουργικότητα και ειλικρίνειας.

Σεβασμό, ανδρεία και γενναιοδωρία.

Αριστεία, ταπεινότητα και πίστη.

Ακεραιότητα, επιμονή και χάρη.

Μην ξεχνάτε να τα επισημαίνετε όλα αυτά. Η φωνή σας θα αντηχεί μέσα τους για πάντα και δεν θα πάψουν ποτέ να έχουν αυτοπεποίθηση και δύναμη. Εάν δεν το κάνετε, τότε οι φωνές των άλλων θα μπορεί να τα επηρεάσει και να τα παρασύρει σε λάθος δρόμους.

Κάθε μέρα έχετε την επιλογή να ψιθυρίζετε στα παιδιά σας την αγάπη και την εμπιστοσύνη που τους έχετε. Μπορείτε να την αρπάξετε πριν να είναι αργά. Αξίζουν να ακούν πόσο υπέροχα είναι, και πρέπει να το ακούν από εσάς…».



Πηγή: scary mommy



Συμφωνούν οι δικηγόροι στην επαναλειτουργία των δικαστηρίων αλλά υπό συνθήκες ασφάλειας



Ο δικηγορικός κόσμος τάσσεται μεν υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι εάν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας για όλους, τότε οι δικηγόροι δεν συμφωνούν με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει ως εξής:

«Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 21.4.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, με την παρουσία, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η σημερινή κυβερνητική εξαγγελία επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των αμέσως συναφών με αυτά δικαστηριακών διαδικασιών εξαγγέλθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης Ολομέλειας, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του δικηγορικού σώματος, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κλάδος για τον λόγο επιλογής των συγκεκριμένων διαδικασιών, που αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική επιλογή και κυρίως χωρίς να έχει ενημερωθεί το δικηγορικό σώμα για την γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Ο Υπουργός δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιό λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, για ποιό λόγο επελέγησαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων, και όχι και κάποιες άλλες, και κυρίως για τη θέση επί του ζητήματος των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα από αυτές προστασίας και μάλιστα σε μία μέρα που ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα.

Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας.

Αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Σε αυτό το θέμα θα είμαστε απόλυτοι και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις.

2. Οι δικηγόροι έχουν πληγεί άμεσα και καίρια από τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού έχουν παύσει ολοκληρωτικά κάθε επαγγελματική δραστηριότητά τους από 13.3.2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η άμεση οικονομική στήριξη και του κλάδου. Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, ιδίως με την αιφνίδια και αδικαιολόγητη υπαναχώρησή της από τις αρχικές εξαγγελίες για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και καθώς τον εμπαιγμό μας με την χορήγηση διαδικασίας τηλεκατάρτισης.

Η Ολομέλεια υιοθετεί πλήρως την από 20.4.2020 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής σχετικά με την αποκαλούμενη «τηλεκατάρτιση» επιστημόνων.

Α. Θεωρεί υποκριτική και προσβλητική τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος σαν να μην έχει επίγνωση της πραγματικότητας, προσπάθησε να μετακυλίσει στους «ωφελούμενους» την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων. Αναμένει, έστω και τώρα, ο Υπουργός να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για όλη αυτή την ευτελιστική και αναξιοπρεπή αντιμετώπιση του δικηγορικού κλάδου και όλων των επιστημόνων της χώρας

Β. Η εκτέλεση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων έχει μετατραπεί σε μνημείο προχειρότητας. Αθέτηση της υπόσχεσης για άμεση καταβολή του ποσού των 400 ευρώ, σε όλως πλήρως υποβαθμισμένο περιεχόμενο των προγραμμάτων, ελλιπής προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, πλήρης αποδόμηση της αποτελεσματικής υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω ΕΣΠΑ είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Γ. Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που έχει, με ευθύνη της Κυβέρνησης, δημιουργηθεί είναι η άμεση υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών με την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ τους δικηγόρους.

Η καταβολή αυτή, δεν συνδέεται με την περιορισμένη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση, τυχόν νέας υπαναχώρησης της Κυβέρνησης, το σώμα θα προβεί σε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης.

3. Η παρούσα συγκυρία, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη της όσον το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωση της ψηφιακής / ηλεκτρονικής δικαιοσύνης .

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα ιδίως:

- Η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους Δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς.

- Η ένταξη του συνόλου των διαδικασιών στην ψηφιακή κατάθεση δικογράφων.

- Η δυνατότητα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων με ψηφιακές υπογραφές.

- Το άμεσο σκανάρισμα των δημοσιευμένων αποφάσεων που εξεδόθησαν αυτή την περίοδο και εν συνεχεία η κοινοποίηση στους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων.

- Η ψηφιακή έκδοση με σχετική ισχύ και υπογραφή από την εκάστοτε γραμματεία του συνόλου των πιστοποιητικών αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστηρίων.

- Η άμεση πρόσβαση ηλεκτρονικής ενημέρωσης των δικηγόρων για την ροή των ποινικών υποθέσεων.

- Η ψηφιακή κατάθεση προτάσεων, υπομνημάτων, προσθηκών, αντικρούσεων κλπ. καθώς και σχετικών εγγράφων στα δικαστήρια κατά τη διαδικασία της δίκης.

- Η δυνατότητα παράστασης στη συζήτηση υπόθεσης με ψηφιακή

– ηλεκτρονική δήλωση του πληρεξουσίου Δικηγόρου, αντί της φυσικής παρουσίας του, όπου αυτό προβλέπεται σήμερα με έγγραφη δήλωση.

- Η ψηφιακή διαδραστικότητα του δικηγόρου με τα Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολογικά Γραφεία κλπ.

4. Ενόψει και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας , πέραν της 30.4.2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Περαιτέρω, αναγκαία είναι η περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών».


Αναδιατάσσεται η μαφία λόγω της διεθνούς καραντίνας


Τα καρτέλ των ναρκωτικών και οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες σε Ελλάδα και διεθνώς αναδιατάσσονται εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της κίνησης. Στελέχη της Ασφάλειας που έχουν πρόσβαση σε ένα κλειστό φόρουμ με πληροφορίες για κατασχέσεις ναρκωτικών ανά τον κόσμο διαπιστώνουν με έκπληξη ότι τον τελευταίο ένα μήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ενώ διεθνώς υπάρχουν μόλις δύο καταγεγραμμένες κατασχέσεις κοκαΐνης σε τελωνεία αεροδρομίων. Η μία από αυτές κατεγράφη στις 13 Μαρτίου στο Περού. Η τοπική αστυνομία βρήκε ένα κιλό κοκαΐνη κρυμμένη σε δέμα με ιατρικές μάσκες, που είχαν προορισμό το Χονγκ Κονγκ.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» το αρχηγείο της Αστυνομίας, τον Μάρτιο του 2020 οι υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών μειώθηκαν λόγω των μέτρων περιορισμού της κίνησης κατά 23% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συλλήψεις διακινητών κατά 25%. Οι κατασχέσεις ηρωίνης και κοκαΐνης πανελλαδικά κατέγραψαν μείωση 93% και 84% αντίστοιχα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αξιωματικοί της Ασφάλειας, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν στην «Κ» ότι στην Αθήνα η τιμή για ένα κιλό ινδικής κάνναβης από την Αλβανία έχει αυξηθεί από τα 1.500 στις 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή ενός γραμμαρίου κοκαΐνης έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ και ενός γραμμαρίου ηρωίνης κατά 5 ευρώ. «Υπάρχει έλλειψη σε αποθέματα, κυρίως όμως ο περιορισμός της κίνησης και η αύξηση των αστυνομικών ελέγχων έχουν κάνει τη διακίνηση πιο ριψοκίνδυνη», εξήγησε αρμόδιος αξιωματικός.

Παρόμοια φαινόμενα διαπιστώνονται και στο εξωτερικό. Σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται ότι στους δρόμους του Βερολίνου το ένα γραμμάριο χασίς πωλείται πλέον έως και 30 ευρώ αντί για 10 που κόστιζε το διάστημα πριν από την έναρξη της καραντίνας. Στο ρεπορτάζ, πάντως, επισημαίνεται ότι είναι πιθανό τα κυκλώματα να επωφελούνται της κρίσης, ώστε να αυξήσουν τις τιμές τους. Σε έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings με ημερομηνία 3 Απριλίου επισημαίνεται ότι «το κλείσιμο των συνόρων και η αναστολή των διεθνών πτήσεων έχουν καταστήσει τη μεταφορά ναρκωτικών σημαντικά δυσκολότερη, ενώ τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν περιορίσει και το λιανεμπόριο».

Αξιωματικός από υπηρεσία του κέντρου της Αθήνας επισημαίνει ότι οι γνωστές πιάτσες των ναρκωτικών όπως είναι για παράδειγμα αυτή στην οδό Αντωνιάδου στην ΑΣΟΕΕ δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με την προ πανδημίας εποχή. «Οι διακινητές εμφανίζονται μία ώρα το πρωί και μία ώρα το απόγευμα και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους και επομένως χρήστες και βαποράκια αντιμετωπίζουν κίνδυνο να ελεγχθούν από την αστυνομία», επισημαίνει. «Αρκετοί μάλιστα ντίλερ φροντίζουν να στέλνουν sms στο πενταψήφιο νούμερο που διαχειρίζεται η Πολιτική Προστασία πριν βγουν για να πουλήσουν ναρκωτικά».

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η πρόσφατη σύλληψη του 42χρονου Τσεζάρε Αντόνιο Κόρντι, αρχηγού της περιβόητης Ντραγκέτα στην κωμόπολη Λόκρι της νότιας Ιταλίας. Εντοπίστηκε στο πλαίσιο ελέγχων των καραμπινιέρι για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν στη γειτονική χώρα.

Προ δεκαημέρου μυστικοί αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν μέσα σε αυτοκίνητο στα Πατήσια δύο νεαρούς άνδρες, οι οποίοι μετέφεραν 18 συσκευασίες με συνολικά 13 γραμμάρια κοκαΐνης. Σε έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκε ακόμα μικρή ποσότητα χασίς. «Είχαμε πληροφορίες ότι ήταν πιο ισχυροί στη διακίνηση. Μιλώντας μαζί τους μετά τη σύλληψη παραδέχθηκαν ότι το τελευταίο διάστημα είχαν πράγματι δυσκολία να προμηθευτούν ναρκωτικά» περιέγραψε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή.

Δεν είναι μόνο οι μικρής και μεσαίας κλίμακας διακινητές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Σε πρόσφατη έκθεσή του το διεθνές δίκτυο εμπειρογνωμόνων Global Initiative επισημαίνει ότι τα καρτέλ του Μεξικού δυσκολεύονται να τροφοδοτήσουν την αγορά των ΗΠΑ με φαιντανύλη, ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές. Λόγω αναστολής των πτήσεων αδυνατούν να εισάγουν τις πρόδρομες ουσίες από την Κίνα και την Ινδία.

Μαζεύουν αντισηπτικά!

Ενα από τα πιο σκληρά καρτέλ με έδρα την επαρχία Μιτσοακάν του Μεξικού φέρεται –σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings– να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες αντισηπτικού υγρού.

Σύμφωνα με μια εκδοχή προτίθεται να το πουλήσει στη «μαύρη» αγορά για να καλύψει τα χαμένα έσοδα από τη μείωση της διακίνησης ναρκωτικών.

Τη Δευτέρα η Ασφάλεια εντόπισε 11 τόνους αντισηπτικού τζελ μέσα σε αποθήκη στην Ελευσίνα. Το ακίνητο είχε μισθώσει ένα από τα αρχηγικά μέλη της επονομαζόμενης «μαφίας των Ρομά», με δεκάδες μέλη και πάνω από 400 διαρρήξεις στο ενεργητικό της.

Και στη γειτονική Ιταλία, που επλήγη όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον κορωνοϊό, υπάρχουν φόβοι ότι οι παραδοσιακές εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως η Κόζα Νόστρα και η Καμόρα θα επιδιώξουν ή έχουν ήδη πετύχει να πατήσουν πόδι στις προμήθειες υγειονομικού υλικού.

«Η μαφία μπορεί να μετατρέψει κάθε απειλή σε ευκαιρία» δήλωσε προ ημερών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος και ειδικός για τη μαφία Τζουζέπε Γκοβερνάλε.

Κάτι παρόμοιο αναμένεται να ισχύσει και στην περίπτωση του αλβανικού καρτέλ ναρκωτικών, που διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη χώρα μας. Στην έκθεση του Global Initiative επισημαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία στην Αλβανία ασχολείται αποκλειστικά με την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κίνησης. Καθώς όμως ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι ιδανικοί μήνες για τη σπορά της κάνναβης εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με εκείνη τον περασμένων ετών.

Τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας παρακολουθούν τις εξελίξεις και εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης προσπαθούν να προβλέψουν τα επόμενα βήματα των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία, για παράδειγμα, είναι πιθανό να ωθήσει τα κυκλώματα εισαγωγής ναρκωτικών στη διά θαλάσσης μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Η διακοπή των πτήσεων από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξήσει τις προσπάθειες εισαγωγής κοκαΐνης, μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο.

Οι έλεγχοι εξάλλου στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου απασχολείται προσωπικό ασφαλείας έχουν καταστεί πιο δυσχερείς, ενώ οι ξένες διωκτικές αρχές που συνήθως συνδράμουν με πληροφορίες τις αντίστοιχες ελληνικές έχουν –λόγω της πανδημίας– περιορίσει τη δράση τους...

Το «σήμα» προς τα περιπολικά

Στη χαρτογράφηση των εγκληματικών ομάδων που δρουν στην Αττική προχωράει αθόρυβα τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία. Στις 9 Απριλίου, ενδεικτικά, υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή με την οποία καλεί τους αστυνομικούς να καταγράφουν με πλήρη λεπτομέρεια τα στοιχεία ταυτότητας, τα ψευδώνυμα, ακόμη και τον μοναδικό αριθμό (ΙΜΕΙ) των κινητών τηλεφώνων όσων ελέγχονται, προσάγονται ή συλλαμβάνονται στις συνοικίες της δυτικής Αττικής με υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας. «Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε να μοιραστεί στα πληρώματα των περιπολιών σας προκειμένου να συμπληρώνεται σε κάθε έλεγχο, προσαγωγή ή σύλληψη», αναφέρεται στο «σήμα» που τέθηκε υπ’ όψιν της «Κ». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι παράλληλα με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις θα ανακάμψουν εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών, στις ληστείες και στο λαθρεμπόριο. «Οι κακοποιοί που έχουν αναστείλει τη δράση τους θα θελήσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος», τονίζουν.  


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


2.751 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες στις ΗΠΑ




Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκε χθες Τρίτη, καθώς άλλοι 2.751 ασθενείς υπέκυψαν, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα ξεπέρασε εξάλλου το όριο των 800.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, βασιζόμενο σε δική του καταμέτρηση, μετέδωσε νωρίτερα πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 45.000.


Πάνω από 870 νεκροί σε ένα 24ωρο στην Βρετανία



Σε δραματικά υψηλά ποσοστά παραμένουν οι νεκροί από το κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοίνωσε 873 ακόμη θανάτους σε ένα 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 17.408 και στις τέσσερις χώρες.

Μόνο στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 778 σε μια ημέρα και η χώρα μετρά συνολικά 17.287 θύματα.

Η σημερινή άνοδος των θανάτων είναι σχεδόν διπλάσια από τη χθεσινή αύξηση των 449, η οποία ήταν πιθανώς χαμηλότερη επειδή τα στοιχεία τείνουν να μειώνονται τη Δευτέρα λόγω καθυστερήσεων των θανάτων που καταγράφονται το Σαββατοκύριακο.

Η αληθινή έκταση του απολογισμού των νεκρών από τον Covid-19 στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν 41% μεγαλύτερη από τους αριθμούς που ανακοίνωνε καθημερινά η κυβέρνηση μέχρι τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και στα οποία περιλαμβάνονται οι θάνατοι στην κοινότητα.

Η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως μέχρι τις 10 Απριλίου κατέγραψε 13.121 θανάτους, σε σύγκριση με τους 9.288 που είχαν ανακοινωθεί στον καθημερινό απολογισμό που ανακοινώνει η κυβέρνηση γι’ αυτούς που πέθαναν σε νοσοκομεία.

Ο Covid-19, η νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρεται στο ένα τρίτο όλων των πιστοποιητικών θανάτου που εκδόθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία μέσα στην εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου.


ΤΑ ΝΕΑ


Τελικά οι μπαμπάδες είναι πιο αγχωμένοι από τις μαμάδες



Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη το πώς ένιωθαν οι μητέρες μας όταν ήμασταν παιδιά (ή και ακόμη, ας το παραδεχτούμε), αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν «ανήσυχες». Αντίθετα, όποτε η ένταση έμοιαζε να κορυφώνεται αδιάκοπα, μπορεί να θυμόμαστε τον πατέρα μας να διατηρεί παροιμιώδη ψυχραιμία. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern των Η.Π.Α., οι μπαμπάδες των πρόωρων μωρών βιώνουν υψηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με τις μητέρες. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνη του στρες», με το ψυχοκοινωνικό στρες και την αίσθηση των γονέων ότι ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντά τους.

Δείτε επίσης: 7 βήματα για να ξεκινάτε δυναμικά την ημέρα σας ακόμη και στην καραντίνα
Συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 86 γονείς πρόωρων μωρών, από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις για τη μέτρηση των ψυχοκοινωνικών τους δεικτών, να προχωρήσουν σε αυτοεκτίμηση των ικανοτήτων τους ως γονείς, αλλά και να δώσουν δείγμα σάλιου μία ημέρα πριν το μωρό πάρει εξιτήριο, αλλά και τρεις φορές ακόμη κατά τη διάρκεια των 14 πρώτων ημερών του στο σπίτι.

Όσο το μωρό νοσηλευόταν ακόμη στη θερμοκοιτίδα, τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες είχαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους. Ωστόσο, μετά την επιστροφή στο σπίτι, τα επίπεδά της παρέμειναν σταθερά για τις μητέρες, ενώ στην περίπτωση των πατέρων αυξάνονταν διαρκώς.

Μπορούμε να αντιληφθούμε ένα μέρος της αιτίας, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι μπαμπάδες έτειναν να υποτιμούν τα επίπεδα άγχους τους κατά τις απαντήσεις τους στους ερευνητές – αλλά και την εικόνα που αναφέραμε ότι έχουμε οι περισσότεροι για τους γονείς μας. Το πρότυπο του ατάραχου πατέρα δεν επιτρέπει στους νέους μπαμπάδες να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα αυτά να υποβόσκουν και να λειτουργούν σωρευτικά.

Αν και η έρευνα εστιάζει στην περίπτωση των πρόωρων μωρών, κατά πάσα πιθανότητα τα αποτελέσματά της ισχύουν σε κάποιο βαθμό για όλους τους γονείς, ενώ το γονεϊκό άγχος παρεμβαίνει στη σχέση με τα παιδιά μας και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη σύνδεσή μας μαζί τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λύση στο πρόβλημα μπορεί να περάσει μέσα από τη μεγαλύτερη εμπλοκή των πατέρων στη φροντίδα του μωρού, αλλά και από την καλύτερη επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των γονέων.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέοι μπαμπάδες προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα των μωρών τους.

1. Καταμερισμός εργασίας

Ναι, είναι γεγονός ότι αν το μωρό πίνει μητρικό γάλα, ο μπαμπάς δεν μπορεί να συμμετέχει και πολύ στο κομμάτι της διατροφής του. Μπορεί, όμως, να αναλάβει το άλλαγμα της πάνας του, το μπάνιο ή τη βόλτα του.

2. Εκκίνηση από την εύκολη πίστα

Ο θηλασμός μπορεί να επιβαρύνει τις μητέρες με επιπλέον ξυπνήματα που είναι αδύνατον να μοιραστούν, ταυτόχρονα όμως τις βοηθά πολύ να αντιμετωπίσουν τη μητρότητα: όταν το μωρό κλαίει, έχουν έναν σίγουρο τρόπο να το παρηγορήσουν. Οι μπαμπάδες, αντίθετα, πολλές φορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να νιώσουν άνετα με τις στιγμές… υψηλών ντεσιμπέλ. Αυτό που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στην αρχή, είναι να αναλαμβάνουν το μωρό όταν ήδη έχει χορτάσει – ή ακόμη και την ώρα που το παίρνει ο ύπνος.

3. Και τώρα οι δυο τους

Κάποιες φορές, είναι οι μπαμπάδες που αγχώνονται να περάσουν χρόνο μόνοι με το μωρό τους. Ακόμη πιο συχνά, όμως, είναι οι μαμάδες που τρομάζουν και μόνο στη σκέψη. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος ένας πατέρας να εμπλακεί πραγματικά στην ανατροφή του παιδιού του και να μην έχει απλώς έναν βοηθητικό ρόλο, είναι να μείνει… ανεπίβλεπτος και να ανακαλύψει μόνος του τον δικό του δρόμο προς τη γονεϊκότητα.

4. Ομαδικό παιχνίδι

Στο ίδιο κλίμα, η κριτική που συχνά ασκούν οι μαμάδες στους μπαμπάδες των παιδιών τους, τους κάνουν διστακτικούς απέναντι στις ικανότητές τους. Είναι αυτονόητο: αν μας λένε διαρκώς ότι κάνουμε κάτι λάθος, αυξάνονται οι πιθανότητες να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Οι συμβουλές είναι, φυσικά, χρήσιμες και απαραίτητες, ωστόσο αν το παιδί δεν κινδυνεύει, καλό είναι η κριτική να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Εντέλει, δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος να φροντίσει κανείς το μωρό του.

5. Στενές επαφές

Εκτός από τις «αγγαρείες», είναι πολύ σημαντικό οι μπαμπάδες να περνούν και ποιοτικό χρόνο με τα νεογέννητα. Με το να αγκαλιάζουν συχνά τα μωρά τους, αλλά και με το να τους μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο, η σύνδεση μεταξύ τους θα ενισχυθεί και η γονεϊκότητα δεν θα έχει την αίσθηση υποχρέωσης.


Πηγή : vita.gr


Μερική άρση μέτρων στη Δικαιοσύνη: Για ποιες υποθέσεις ανοίγουν τα πρωτοδικεία, ειρηνοδικεία



Η άρση των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού φημολογείται εδώ και αρκετές ημέρες και χθες επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα. Oπως ανέφερε, η «χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη», με το λουκέτο να αίρεται από τις 27 Απριλίου στα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες».

Αυτό δεν σημαίνει πως από την επόμενη εβδομάδα τα δικαστήρια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά. Ολα δείχνουν πως απέχουμε αρκετές εβδομάδες ακόμη από την πλήρη επαναλειτουργία και τη διεξαγωγή όλων των δικών. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ για το πότε αυτό θα συμβεί. Ακόμη και τότε τα δικαστήρια δεν θα λειτουργούν όπως παλιά, αλλά με όρους ασφαλείας και με την παρουσία όσο το δυνατόν λιγότερων πολιτών.

Αμεσα, πάντως, θα ξεκινήσει η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτό θα συμβεί στις 27 Απριλίου, ενώ την ημερομηνία επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων.

Η μερική άρση αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, κατά τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, αλλά και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα πρωτοδικεία. Για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού, μάλιστα, η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, ο κ. Τσιάρας περιέγραψε επιπλέον τα στάδια της περαιτέρω αναστολής των μέτρων, πάντα με τη διευκρίνιση πως το χρονοδιάγραμμα θα εκπονείται σε συνεργασία με την ομάδα λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Η αρχή της άρσης των μέτρων θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες που ολοκληρώνονται με δήλωση παράστασης του δικηγόρου, ειδικές και τακτικές, και δεν απαιτείται η συμμετοχή των διαδίκων.

Ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε παράλληλα για τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής Δικαιοσύνης και τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr., αλλά και για τη διάθεση ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.

Από την πλευρά των Δικηγορικών Συλλόγων, πάντως, ετέθη το ζήτημα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, που με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία αφορά μία σειρά από υποθέσεις. O υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως θα δοθεί παράταση της σχετικής προθεσμίας κατά μερικές ημέρες, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων. Κι αυτό γιατί η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου και συνέπεσε σχεδόν χρονικά με την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για αστικές υποθέσεις (ήταν η 15η Μαρτίου), οπότε έμεναν λίγα 24ωρα στους δικηγόρους για να καταθέσουν έγγραφα στις υπηρεσίες των δικαστηρίων και εγείρεται κίνδυνος να δημιουργηθούν ουρές στις γραμματείες, αν δεν δοθεί παράταση.

Πάντως, ο Αρειος Πάγος στις εγκυκλίους που έχει εκδώσει (η τελευταία στις 16/4) διευκρινίζει πως οι διακοπές στις δίκες θα δίνονται με τη φυσική παρουσία των δικαστών, όπως αναφέρει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη, όπως της Χρυσής Αυγής ή της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, ακόμη είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις της ημερομηνίας επανέναρξής τους. Μόνο η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη φαίνεται πως θα διεξαχθεί πάση θυσία, λόγω της λήξης του 18μηνου προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο είχε διακόψει για τις 5 Μαΐου και πιθανότατα η δίκη θα συνεχιστεί χωρίς ακροατήριο και ίσως μεταφερθεί στην ευρύχωρη Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κορωνοϊός - New York Times: Η Τουρκία κρύβει την αλήθεια



Η Τουρκία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό στις 17 Μαρτίου. Ήταν όμως έτσι;

Για εβδομάδες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίαζε την απόδοση της Τουρκίας στον χειρισμό της έξαρσης του κορωνοϊού ως μία από τις πιο επιτυχημένες στον κόσμο, διατηρώντας ο ίδιος αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα.

Υπό τις οδηγίες του «σουλτάνου», ξεκίνησε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη εκστρατεία προπαγάνδας, διασφαλίζοντας πως οι αναφορές από τα νοσοκομεία, τα νεκροταφεία και τους συγγενείς που θρηνούσαν παρέμεναν ουσιαστικά απούσες. Οι γιατροί που μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκαν «παρατηρήσεις» και 410 άτομα συνελήφθησαν τον Μάρτιο για «προκλητικές και καταχρηστικές» αναρτήσεις.

Ωστόσο, τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι New York Times από αρχεία θανάτων στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τον κορωνοϊό, από αυτήν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Η πόλη κατέγραψε περίπου 2.100 περισσότερους θανάτους απ' ό,τι αναμενόταν από τις 9 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, με βάση τους εβδομαδιαίους μέσους όρους των δύο τελευταίων ετών, πολύ περισσότερους δηλαδή, από αυτούς που ανέφεραν αξιωματούχοι για ολόκληρη την Τουρκία κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

For weeks President Erdogan has presented Turkey’s response time the coronavirus as one of the world’s most successful, as he maintained strict control over information about the outbreak. But an NYT investigation suggests he may be hiding a calamity. https://www.nytimes.com/2020/04/20/world/middleeast/coronavirus-turkey-deaths.html?referringSource=articleShare 

Αν και όλοι αυτοί οι θάνατοι δεν μπορεί να σχετίζονται άμεσα με τον κορωνοϊό, οι αριθμοί δείχνουν ένα εντυπωσιακό άλμα στους θανάτους, που συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, έναν προκαταρκτικό δείκτη που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για την ανίχνευση της εξάπλωσης του ιού και την αξιολόγησή του σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμα και από την επίσημη καταμέτρηση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε περισσότερα από 90.000 μέχρι την Δευτέρα, ανεβάζοντας την Τουρκία πάνω από την Κίνα, με αποτέλεσμα να γίνει η 7η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο. Οι θάνατοι, την ίδια στιγμή, έφτασαν τους 2.140. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενήργησε γρήγορα, διακόπτοντας τις πτήσεις και κλείνοντας τα σύνορα με πέντε από τις πληγείσες περιοχές τον Φεβρουάριο, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια και μπαρ στα μέσα Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Αλλά μέχρι τότε, τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξαν οι New York Times δείχνουν πως η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο της χώρας από τον κορωνοϊό στις 17 Μαρτίου. Ωστόσο, τα στατιστικά που συνέταξαν οι New York Times δείχνουν ότι ακόμη και εκέινη την χρονική στιγμή, ο αριθμός των θανάτων συνολικά στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ήδη πολύ υψηλότερος, από τους ιστορικούς μέσους όρους, ένδειξη πως ο ιός είχε φτάσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε το έθνος στις 18 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου θανάτου, πως η Τουρκία «είχε λάβει γρήγορα όλες τις προφυλάξεις». «Εμείς, μαζί με τους ανθρώπους μας, ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση με αποφασιστικότητα, όπως κάνουμε πάντα μπροστά στις επιθέσεις εναντίον της χώρας μας» είχε δηλώσει.

Οι ενέργειες του Ερντογάν στις αρχές Φεβρουαρίου αποκάλυψαν τις προτεραιότητές του. Έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσει τον πληθυσμό, περιγράφοντας πως τρώει μια κουταλιά μελάσα από μούρα κάθε πρωί, για να ενισχύσει το αίμα του. Και σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της οικονομίας της χώρας σε λειτουργία, απέφυγε να διατάξει ένα εθνικό lockdown.

Μια οικονομική κατάρρευση θα σήμαινε την καταστροφή της προεδρίας του. Η δημοτικότητά του έχει πέσει πολύ εν μέσω μιας παρακμάζουσας οικονομίας και λόγω της υψηλής ανεργίας, ακόμη και πριν από την πανδημία. Αντ’ αυτού, ο Ερντογάν εισήγαγε σταδιακά μέτρα για την ενθάρρυνση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τον περιορισμό των εγχώριων ταξιδιών και διέταξε την απαγόρευση κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ετών και κάτω των 20.

Ωστόσο, οι λοιμώξεις έχουν εξαπλωθεί, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, μεγάλες πόλεις με διεθνείς επιχειρηματικές και τουριστικές συνδέσεις καθώς και σε κεντρικές πόλεις, όπου 6.000 προσκυνητές που επέστρεψαν από την Σαουδική Αραβία, δεν ακολουθούσαν τους κανόνες απομόνωσης.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα εκτεταμένα τεστ – πραγματοποιήθηκαν πάνω από 600.000 τεστ. Και σημείωσε επίσης, πως έχει μειώνεται το ποσοστό της μόλυνσης. Ωστόσο, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των 5 εβδομάδων μεταξύ 9 Μαρτίου και 12 Απριλίου ήταν περίπου 30% υψηλότεροι από τους ιστορικούς μέσους όρους, σύμφωνα με τους New York Times.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη ήταν περίπου 50% υψηλότεροι από τον μέσο όρο. Αυξήσεις αυτού του μεγέθους είναι ανησυχητικές και φαίνεται σαφώς να σχετίζονται με το ξέσπασμα, δήλωσε η Στεφάν Χελένινγκερ, δημογράφος στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οποιαδήποτε στατιστικά στοιχεία θανάτων εν μέσω πανδημίας, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις στατιστικές θανάτου τους, τις οποίες αναγνωρίζουν τώρα ότι είναι ελλιπείς.

Το σύνολο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τους θανάτους που συνδέονται άμεσα με τον κορωνοϊό όσο και εκείνους από άλλες αιτίες, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις, που μπορεί να έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι καθώς τα νοσοκομεία φτάνουν στο peak της αντοχής τους και οι άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Τα ευρήματα των New York Times υποστηρίζονται από τον Ονούρ Αλτιντάγκ, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέντλεϊ, που δημοσίευσε δεδομένα από 10 πόλεις της Τουρκίας, συγκρίνοντάς τα με στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Ο καθηγητής βρήκε έναν παρόμοιο αριθμό υπερβολικών θανάτων στην Κωνσταντινούπολη από τις 11 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Τουρκία στις 12 Απριλίου ήταν 1.006, λιγότεροι από τους μισούς στην Κωνσταντινούπολη, όπως είπε.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα περιορισμένα μόνο δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και ανακοίνωσε μόνο έναν αριθμό κρουσμάτων σε μεμονωμένες πόλεις μία, φορά, την 1η Απριλίου. Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων, αντιπροσώπευσε το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού εκείνη την ημέρα, δήλωσε ο Φαχρετίν Κοτζά, υπουργός Υγείας της Τουρκίας.

Αρκετές άλλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη, έχουν χαρακτηριστεί επίσης hot spots. Στις 10 Απριλίου, η Τουρκία άρχισε να επιβάλει lockdown τα σαββατοκύριακα σε 31 μητροπολιτικές περιοχές. Ο Αλτιντάγκ, βρήκε επίσης, πρώιμα σημάδια υπερβολικών θανάτων στην πόλη Σακάρια.

Οι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Υγείας, τόνισαν πως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Τουρκίας επεκτάθηκε κατά πολύ τις δύο τελευταίες δεκαετίες υπό την προεδρία του Ερντογάν, και πως οι ασθενείς αναρρώνουν από τον κορωνοϊό και πως η Τουρκία θα φτάσει στο αποκορύφωμα της έξαρσης σε περίπου μία εβδομάδα. Όμως, οι επαγγελματίες του κλάδου υγείας προειδοποιούν πως η Τουρκία μπορεί να μην έχει πιάσει την εξάπλωση του ιού. «Τον Φεβρουάριο δεν έκαναν τίποτα, αν και ήταν γνωστό πως η ασθένεια ήταν εκεί» δήλωσε ο Δρ. Σινάν Αντιγιαμάν, επικεφαλής του τουρκικού ιατρικού σωματείου, σε τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times. Ο εξοπλισμός προσωπικής προστασίας λείπει σε ορισμένα νοσοκομεία, και τα τεστ αυξήθηκαν σε επαρκές επίπεδο τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Και η Τουρκία μετρά μόνο τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί με θετικό αποτέλεσμα. Δεν περιλαμβάνει συνολικά τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί κλινικά ως κορωνοϊός, αλλά δεν έχουν βρεθεί με τεστ ότι είναι θετικά, δήλωσε ο Αντιγιαμάν. «Τα δεδομένα που έχουμε δεν αρκούν για να πούμε εάν ελέγχουν την πανδημία» τόνισε.

Το τουρκικό σωματείο γιατρών, μια ανεξάρτητη επαγγελματική ένωση με περίπου 120.000 μέλη, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια, η οποία θα βοηθούσε τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια. Η ένωση υπέβαλλε 22 ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα, τα δημογραφικά στοιχεία των μολυσμένων και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν αρρωστήσει. Δεν έχουν λάβει ακόμη απαντήσεις.

Ο Δρ. Αντιγιαμάν είπε ότι το επιστημονικό συμβούλιο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση για να συμβουλεύει την διαχείριση της πανδημίας, δεν δημοσιοποιεί τις αποφάσεις του, και η κυβέρνηση δεν κοινοποιεί δεδομένα. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 601 άτομα του προσωπικού υγείας είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό μέχρι την 1η Απριλίου. Ωστόσο, ο Δρ. Αντιγιαμάν είπε ότι σχεδόν 1.500 έχουν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Δεκαεπτά έχουν πεθάνει από τον ιό στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύτηκαν από πολλά συνδικάτα.

Και παρόλο που η κυβέρνηση έδειξε να λαμβάνει έγκριση σε ποσοστό 63% σε πρόσφατη δημοσκόπηση για την απόδοσή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, ο πανικός που προκλήθηκε σε όλη την χώρα όταν ανακοινώθηκε εκτάκτως η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές μεγάλες πόλεις στις 10 Απριλίου, έδωσε μια ματιά στο άγχος των κατοίκων της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.


Πηγή : protothema.gr


Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ. Michel τις διεργασίες εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε, επίσης, με τον Πρόεδρο Michel την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.


Μαστροπός κρατούσε δύο Γερμανίδες φυλακισμένες και τις εξέδιδε



Έλληνας μαστροπός κρατούσε φυλακισμένες σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Αχαρνών δυο Γερμανίδες τις οποίες εξέδιδε με τη βία.

Η σύλληψη του έγινε όταν, μία από τις φυλακισμένες γυναίκες εθεάθη από περίοικους να φωνάζει βοήθεια σε μπαλκόνι διαμερίσματος.Κάποιος γείτονας ακούγοντας τις φωνές, φώναξε την αστυνομία. Όπως αποδείχτηκε η γυναίκα μαζί με άλλη μία ζούσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας  από τον μαστροπό που τους έδινε ναρκωτικά και τις εξέδιδε.

Μάλιστα για να ανεβάσει τα κέρδη του είχε ανεβάσει και αγγελία σε ιστοσελίδα αντίστοιχου περιεχομένου προσελκύοντας πελάτες.

Ο κατηγορούμενος που συνελήφθη κρατούσε παράνομα τα ταξιδιωτικά έγγραφα των δύο γυναικών γερμανικής υπηκοότητας. 


Οι Θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό προσβάλουν την νοημοσύνη μας και προσφέρονται για γέλιο



Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία κορονοϊού. Θεωρίες από κάποιους που θέλουν να γίνουν για λίγο γνωστοί, από "δημοσιογράφους" που μεταφέρουν fake news συνωμοσίας εμπλέκοντας Ρώσους, Κινέζους κτλπ, καθώς και από πολιτικούς και αρχηγούς κομμάτων που τους ακούς και αναρωτιέσαι με πιο σκεπτικό κάποιοι τους ψήφισαν;

Σε κάθε σοβαρό γεγονός ξεπετάγονται σαν τα σαλιγκάρια οι καλοθελητές με τις θεωρίες συνωμοσίας, που τις πιστεύουν και θέλουν να τις πιστέψει και ένα μικρό ευτυχώς ποσοστό αυτών που κακός τις διαβάζουν χωρίς να προσβάλλεται η νοημοσύνη τους.

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση και πανικό σε ευάλωτους σε οτιδήποτε διαβάζουν και ακούν πολίτες.

Και τι δεν έχουμε ακούσει από ανεύθυνους και επικίνδυνους, για “εμβόλιο που είναι έτοιμο και μας το κρύβουν για να κονομήσουν” για τα “ιαματικά ούρα αγελάδας” και άλλα πολλά στον πλανήτη τα οποία δυστυχώς έχουν υιοθετήσει και κάποιοι στην Ελλάδα.

Σας αναφέρουμε κάποιες που μας έκαναν εντύπωση, γιατί έτσι και τις αναφέρουμε όλες όσες έχουμε μαζέψει, θα σας τρελάνουμε γιατί δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα σε ότι αναφέρουν.

Στις 9 Μαρτίου, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κήρυξε τη νόσο COVID-19 ως “βιολογικό όπλο” σε ένα Tweet που περιείχε μια επιστολή την οποία έστειλε στον António Guterres, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, περιγράφοντας τις υποψίες του για τον νέο ιό. Η θεωρία του συγκέντρωσε αμέσως πολλούς οπαδούς, η εφημερίδα New York Post δημοσίευσε ένα άρθρο που, στην καλύτερη περίπτωση, μπερδεύει τους αδύναμους δεσμούς με την αιτιώδη συνάφεια και, στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρει αντικειμενικά αναληθείς πληροφορίες που ακροβατούν στα όρια της παράνοιας. Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου υποστήριζαν ακόμη ότι ο Bill Gates έπαιξε ρόλο στη σύνθεση του "εργαστηριακού" ιού, με τη συνωμοσία να στηρίζεται στο ότι μια τέτοια επιδημία θα σήμαινε πολλά λεφτά για το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας πήρε τέτοιες διαστάσεις, ώστε έγινε πραγματική μελέτη για να αποδειχθεί η φυσική προέλευση του ιού SARS-CoV-2, ένα στέλεχος του κορονοϊού που αποδείχτηκε πως έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένων των SARS και MERS. Δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine και αποκάλυψε πέραν πάσας αμφιβολίας ότι δύο βασικά χαρακτηριστικά του παθογόνου παράγοντα του SARS-CoV-2 αποκλείουν την εργαστηριακή παρέμβαση στην ανάπτυξή του.

Μία άλλη θεωρία που υιοθετήθηκε είναι ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να ταξιδέψουν από έναν πλανήτη σε έναν άλλο (υπό τις κατάλληλες συνθήκες) μέσω ενός μετεωρίτη. Ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe του Κέντρου Αστροβιολογίας του Μπάκιγχαμ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι μια πύρινη σφαίρα που έπεσε από τον ουρανό και προκάλεσε πυρκαγιά κάπου στη βόρεια Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο είναι η πιο πιθανή πηγή του SARS-CoV-2, παρότι δεν υπάρχουν αναφορές μετεωριτών που να εντοπίστηκαν στο έδαφος .

Οι ομοιότητες του SARS-CoV-2 με τον SARS και τον MERS είναι και πάλι απόδειξη ότι αυτή η θεωρία δεν έχει βάση, καθώς είναι απίστευτα απίθανο ένας εξωγήινος ιός να εξελίσσεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τα παθογόνα που εξαπλώνονται… εδώ, στη Γη.

Το χειρότερο το οποίο πιστεύουν και πολλοί Έλληνες πολίτες είναι ότι το 5G η επόμενη δηλαδή γενιά συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας πιο γρήγορες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις ευθύνεται για την νόσο COVID-19 και ο COVID δεν είναι ιός , αλλά στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα από την λειτουργία των κεραιών τεχνολογίας 5G, που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2019. Αυτή η γελοία θεωρία συνωμοσίας έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο και μάλιστα την έχουν αναπαράγει και πολλοί ανεγκέφαλοι χαμηλής νοημοσύνης "διάσημοι" στα θύματα τους fun.

Για παράδειγμα, η τραγουδίστρια Keri Hilson, η οποία έχει 4,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, έγραψε κάτι εντελώς αβάσιμο για το 5G, αλλά την ίδια μέρα ενημερώθηκε από τη διαχειριστική ομάδα του λογαριασμού της να διαγράψει όλα τα tweets και τα βίντεο που σχετίζονται με αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας. Υπάρχουν και δημοσιεύσεις στο Facebook που υποστηρίζουν ότι το 5G “τηγανίζει” τον εγκέφαλο. Ο Bill Gates είναι και πάλι ο μεγάλος ευνοημένος σε αυτό το σενάριο, αυτή τη φορά με σκοπό να αναπτύξει ένα "εμβόλιο" που θα είναι στην πραγματικότητα ένα τσιπ που θα μπαίνει μέσα μας και μέσω αυτού θα παρακολουθούνται οι κινήσεις μας. Περιττό να πούμε ότι η εν λόγω θεωρία έχει καταρριφθεί με επιστημονικές απαντήσεις και έχει σημειωθεί ως fake news από ανεξάρτητους ελεγκτές του Facebook.

“Η κατανάλωση κοκαΐνης, αλκοόλ, ή και… ούρων αγελάδας μπορεί να το αποτρέψει τη νόσο COVID-19” Αυτή η θεωρία συνωμοσίας άρχισε να εξαπλώνεται μετά από ένα tweet και τελικά έφτασε ακόμη και στο σημείο να… υποχρεώσει τη γαλλική κυβέρνηση σε επίσημη ανακοίνωση ότι: “Όχι, η κοκαΐνη δεν προστατεύει από τη νόσο COVID-19”.

Άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι προληπτικό μέτρο! Περιττό και πάλι να πούμε ότι ο μοναδικός τρόπος που το οινόπνευμα συμβάλλει στην αποτροπή της μετάδοσης της νόσου είναι η περιεκτικότητά του στα απολυμαντικά χεριών.

Επίσης, στην Ινδία, υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι το να πιεί κανείς ούρα αγελάδας μπορεί να γιατρέψει το άτομο από τον κορονοϊό!

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει μια θεραπεία για τη νόσο COVID-19, έδωσε πάτημα σε κάποιους να ισχυριστούν εντελώς αυθαίρετα ότι το καρυδέλαιο περιέχει μια ουσία που μπορεί να σταματήσει την ασθένεια. Έχουν διεξαχθεί μερικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του ελαίου καρύδας για τον σταφυλόκοκκο (staphylococcus aureus), που έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την εξάπλωσή του στο σώμα, αλλά τίποτα παραπάνω, ενώ οι όποιες ιδιότητες που έχει το καρυδέλαιο δεν έχουν καν αποδειχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους. Σίγουρα πάντως δεν συνδέεται το καρυδέλαιο με τη θεραπεία για την COVID-19. Ίσως για μια ωραία μάσκα μαλλιών να είναι σούπερ!


Μία συμβουλή και μόνο για την ψυχική σας ηρεμία, αγνοήσετε αβάσιμους ισχυρισμούς που διαβάζετε στο διαδίκτυο (κυρίως) και να ακολουθείτε μόνο τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με το πώς ο κορονοϊός μας επηρεάζει.




Με πληροφορίες


Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα



Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας  ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.  

Όπως είπε, συνολικά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 επιβεβαιώθηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα στα 2.401. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί πλέον φθάνουν τους 121, καθώς άλλοι πέντε άνθρωποι κατέληξαν μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά 59 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς, εκ των οποίων γυναίκες είναι οι 16. 

Από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο 46 ασθενείς.



Το «ΤΙΜΕ» αποθεώνει την Ελλάδα για την αποτελεσματικότητα της στην πανδημία


Στην αποτελεσματική στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό Time.

Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια πολλών θετικών δημοσιευμάτων του διεθνή Τύπου για τη χώρα μας και το πως αυτή έχει σταθεί απέναντι στην απειλή του Covid-19.

Το άρθρο τονίζει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης με εύστοχα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, μέτρα τα οποία προηγήθηκαν από αυτά των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης και σύμφωνα με αναλυτές, συνιστούν το βασικό σημείο της ελληνικής επιτυχίας.

Αφού παρουσιάζει το διαφορετικό Πάσχα που έζησαν φέτος οι Έλληνες μακριά από τους αγαπημένους τους, φιλοξενόντας μάλιστα δηλώσεις των ίδιων των πολιτών, το δημοσίευμα εξηγεί ότι ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα θα βρισκόταν δυνητικά αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κίνδυνο λόγω των διεθνών ταξιδιωτών που θα κατέφθαναν στη χώρα για την εορταστική περίοδο.

Το ρεπορτάζ του Time υπογραμμίζει πως ο κορωνοϊός θα μπορούσε δυνητικά να καταστρέψει τη χώρα, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός (27,2 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019), ο πληθυσμός της είναι ο δεύτερος σε ηλικία της ΕΕ (πίσω από την Ιταλία), ενώ ο τομέας της υγείας έχει καταστραφεί από τη λιτότητα και η παραλυμένη οικονομία της εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πιο περιορισμένη από ό,τι ήταν το 2008, πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Το άρθρο αναφέρει δηλώσεις αναλυτών που τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, παρά το παραμελημένου δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και το αναβάθμισε.

Ο αρθογράφος αναφέρεται στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθώντας την άσχημη τροπή των εξελίξεων στην Ιταλία, και τη θετική ανταπόκριση των πολιτών απέναντι στα μέτρα αυτά. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε αυτό συνέβαλε η σημασία της υγείας στον ελληνικό πολιτισμό.

Το TIME κάνει επίσης εκτενή αναφορά και στα ΚΥΤ. «Αλλά όπως και αλλού, ο ιός και το lockdown συγκρούονται με μακροχρόνιες ανισότητες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν η Ελλάδα αποδίδει καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες, πολλοί από τους κατοίκους της διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους», σημειώνει.

«Η παραγωγή της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η διεθνής ναυτιλία και ο τουρισμός«, λέει στο TIME ο κ. Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών. Και υπογραμμίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τόνωσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, ο υψηλός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσει να δανείζεται εάν η κρίση επεκταθεί σε μήνες ή χρόνια». “Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα φορολογικά μέτρα είναι σχετικά περιορισμένα”, λέει ο κ. Τσακλόγλου. Ωστόσο, τονίζει ότι η πιθανότητα της Ελλάδας να χρειαστεί ακόμη μια διάσωση παραμένει χαμηλή».







Χαράλαμπος Γώγος: Έτσι θα είναι η ζωή μας τις πρώτες ημέρες μετά τα μέτρα απαγόρευσης



Τα στάδια της άρσης των μέτρων περιέγραψε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας εχθές στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο πώς θα είναι η ζωή μας μετά στην άρση των μέτρων, στάθηκε στα σημεία-κλειδιά της όλης διαδικασίας:

1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
2. Yγιεινή των χεριών
3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Υπενθύμισε ακόμη το σημαντικό ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους.

"Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο μέχρι να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση.

Το κράτος θα συνεχίσει να προστατεύει με άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.
Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Για τα σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Γ' Λυκείου και για τον τουρισμό είπε πως "θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα".