Η άρση των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού φημολογείται εδώ και αρκετές ημέρες και χθες επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα. Oπως ανέφερε, η «χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη», με το λουκέτο να αίρεται από τις 27 Απριλίου στα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες».
Αυτό δεν σημαίνει πως από την επόμενη εβδομάδα τα δικαστήρια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά. Ολα δείχνουν πως απέχουμε αρκετές εβδομάδες ακόμη από την πλήρη επαναλειτουργία και τη διεξαγωγή όλων των δικών. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ για το πότε αυτό θα συμβεί. Ακόμη και τότε τα δικαστήρια δεν θα λειτουργούν όπως παλιά, αλλά με όρους ασφαλείας και με την παρουσία όσο το δυνατόν λιγότερων πολιτών.
Αμεσα, πάντως, θα ξεκινήσει η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτό θα συμβεί στις 27 Απριλίου, ενώ την ημερομηνία επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων.
Η μερική άρση αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, κατά τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, αλλά και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα πρωτοδικεία. Για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού, μάλιστα, η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων.
Στην τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, ο κ. Τσιάρας περιέγραψε επιπλέον τα στάδια της περαιτέρω αναστολής των μέτρων, πάντα με τη διευκρίνιση πως το χρονοδιάγραμμα θα εκπονείται σε συνεργασία με την ομάδα λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Η αρχή της άρσης των μέτρων θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες που ολοκληρώνονται με δήλωση παράστασης του δικηγόρου, ειδικές και τακτικές, και δεν απαιτείται η συμμετοχή των διαδίκων.
Ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε παράλληλα για τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής Δικαιοσύνης και τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr., αλλά και για τη διάθεση ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.
Από την πλευρά των Δικηγορικών Συλλόγων, πάντως, ετέθη το ζήτημα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, που με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία αφορά μία σειρά από υποθέσεις. O υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως θα δοθεί παράταση της σχετικής προθεσμίας κατά μερικές ημέρες, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων. Κι αυτό γιατί η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου και συνέπεσε σχεδόν χρονικά με την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για αστικές υποθέσεις (ήταν η 15η Μαρτίου), οπότε έμεναν λίγα 24ωρα στους δικηγόρους για να καταθέσουν έγγραφα στις υπηρεσίες των δικαστηρίων και εγείρεται κίνδυνος να δημιουργηθούν ουρές στις γραμματείες, αν δεν δοθεί παράταση.
Πάντως, ο Αρειος Πάγος στις εγκυκλίους που έχει εκδώσει (η τελευταία στις 16/4) διευκρινίζει πως οι διακοπές στις δίκες θα δίνονται με τη φυσική παρουσία των δικαστών, όπως αναφέρει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη, όπως της Χρυσής Αυγής ή της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, ακόμη είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις της ημερομηνίας επανέναρξής τους. Μόνο η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη φαίνεται πως θα διεξαχθεί πάση θυσία, λόγω της λήξης του 18μηνου προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο είχε διακόψει για τις 5 Μαΐου και πιθανότατα η δίκη θα συνεχιστεί χωρίς ακροατήριο και ίσως μεταφερθεί στην ευρύχωρη Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου